:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 545
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Работници вече издават шефовете си за дохода

За първи път при проверки се декларира пълното възнаграждение, а не само определеното в трудовия договор
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Още в първите си дни като министър Тотю Младенов започна проверки по заведенията дали се спазва трудовото законодателство.
Работници и служители все по-често загърбват лоялността към работодателите си и смело декларират допълнителното възнаграждение, което получават по нерегламентиран начин. Това е констатацията на инспекторите от инспекцията по труда (ГИТ) от масираните проверки, проведени през последните две седмици по нареждане на социалния министър Тотю Младенов.

Засега тенденцията е епизодична - цялото си възнаграждение, а не само това по договор, са декларирали заети в 4-5 фирми от около 1000 проверки. "Но се случва за първи път", призна пред "Сега" изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова. Намерението е със съдействието и на работниците постоянните и многобройни проверки да изкарат на светло доста работодатели.

По процедура след като работниците заявят по-високо възнаграждение, трудовият договор в частта си за заплащането се обявява за недействителен. На работодателя се дава предписание да внесе осигуровки върху цялата декларирана сума за периода, в който наетият е посочил, че я е получавал, или от началото на договора. Работникът обаче също дължи данъци и вноски върху нея. Ако предписанието не се изпълни, следват глоби, които стигат до 15 000 лв. за всяко констатирано нарушение поотделно.

След това трябва да се подпише анекс към договора за уточняване на заплащането. В повечето случаи работодателят натиска работника той да е върху по-малка от декларираната сума. Но веднъж хваната в гаф, над фирмата започва специален надзор и тогава е по-трудно да се лъже.

Масовите проверки на инспекцията по труда и агенцията по приходите се оказват и единственият начин да се установи дали бизнесът ще изпълни обещанието си да запазва работни места срещу свалените с 2% осигуровки за пенсии. От синдикатите поискаха намалението да важи само за коректните фирми, които нямат задължения, запазват работни места и правят инвестиции. В България обаче има към 250 000 малки, средни и големи фирми. Няма как да се следят всички ежемесечно и да се намаляват осигуровки според това кого и как осигуряват, категорични са експертите.

"Но като видим масови заявки за съкращения или намаляване на осигурителния доход в едно предприятие, отиваме и започваме проверка. Казваме: "Вие поехте ангажименти - при тези условия би трябвало да осигурявате толкова хора върху такъв доход. Защо не го правите", обясни социалният министър Тотю Младенов системата на контрол върху ефекта от свалените осигуровки.

Представители на бизнеса и малки предприемачи са уверили Младенов, че би трябвало на 20 работни места да се запазва 1 като ефект от намалението на осигурителната тежест. По изчисления на социалното министерство това ще рече 100 000 по-малко съкратени. Още около 150 000 места се очакват да се осигурят или запазят по различни мерки и програми за насърчаване на заетостта.



НАРУШЕНИЯ

През първата седмица на масираните проверки от инспекцията по труда направиха 822 проверки, при които бяха констатирани 2413 нарушения. Без трудов договор са хванати 32-ма. Глобата за това е максималната - 15 000 лв. за всеки.

Продължи тенденцията за бавене на заплати - при 63 души е констатирано някакво плащане, но по-малко от задължителните 60% от възнаграждението. В 95 случая то е забавено изцяло. За тези нарушения санкцията е 10 000 лв.
10
2996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
31 Август 2009 01:53
Да проверят имотите и парите на трудовите инспектори - да не се окаже, че някои са по богати и от митничари ; Всеизвестно е, че сред тях се шири огромна корупция от която страдат трудово заетите, тъй като често сигналите им остават глас в пустиня !!!
31 Август 2009 03:52
За всеко нарушение на закона яки глоби.Само така хазната ще има пари.Пандизчи с по леки престъпления да минават с яки глоби.Полицай които краде държавата 5 години пандиз за 50 лева бакшиш.Този бакшиш трева да бъде изпратен в хазната а не в неговия джоб.Да се направи полицеиски съд за дребни нарушения на две смени.Така доходите от глобите отиват директно в хазната.Закон за всеко парче нива да се плаща данак земя.Неплащаш данак конфискация на земята както е в Америка.Да се учим от великата демокрация как се управлява държава....
31 Август 2009 09:15
Аз пък имам познат, която е осигурен /на трудов договор/ върху 660 лв. Просто `шифъра` за длъжноста му не позволява по малко. А сега любопитното - човека получава 280 кинта. Става дума за кабеларка в малко градче. А сега де - с тоз` казус к`во се прави ?! :-)
31 Август 2009 10:26
Тези които правят това, сами си режат клона. Това е единственото добро което може да направи българския работодател при сегашните условия. Не е редно, но другия вариант е да не им плаща нищо допълнително.
Защо не проверяват мутрите милиардери ами се заяждат с тези които с пот създават работни места?
31 Август 2009 11:12
Този отдалеч ми заприлича на въздесъщият Муравей Радев.
Ужас, минало незабравимо.
Да видим дали ще има разлика или пак същото: приказки, пушилка, прибиране на комисионни, а после тишина.
Щото иде ред за харчене на заграбеното.
31 Август 2009 11:16
Добре, де, ами ако работника нещо се е ядосал на чорбаджията и реши да излъже? Например осигуряват го на реалната сума, или взема 100-200 лв. повече, от това, на което го осигуряват. Заявява, че взема с 1000 лв. повече за последните 3 години и работодателят го отнася здравата, а работникът получава добри осигуровки за пенсия. Ако работодателят е мутра или олигарх, е ясно - ще намери начин да убеди работника и/или съда, ама ако е дребен производител или търговец? Нещо презумция за невинност не важи ли тук?
31 Август 2009 13:29
popangelov,
и работника ще го отнесе, като си внесе всички видове удръжки . И най-вероятно няма да е на работа повече, а задълженията му към държавата си остават.
31 Август 2009 14:12
всички и всичко на проверка и решетки за измамниците и крадците
31 Август 2009 15:48
Ха , добър ден!Най накрая тъпият народ се осети, че след пенсиониране ще рови по казаните.
31 Август 2009 18:53
Крайно време беше да се търсят начини да се осветляват доходите и да се води борба срещу сивата икономика. Има още много да се прави, но все пак се полага някакво начало.
Преди години и Италия бе скастрена от ЕС за черноработниците, най вече чужденци. Но правителството много бързо създаде закон. Даде гратисен период на всички работодатели да зарегистрират работниците си. Но една от точките на закона гласи, че работодател който е наел работник без трудов договор плаща много солидни глоби и 6 месеца затвор.
Сега първото нещо което се говори между работодател и работник е съставянето на договор. Пробният период е само 8 дни. А и никой не желае да влезе в полезрението на полицията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД