:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 546
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вежди Рашидов слага ръка върху недвижимите културни паметници

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Вежди Рашидов
Функциите на шефа на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ) се прекратяват и всичките му права и задължения отиват към министъра на културата. Това предвижда законопроект за промени в закона за културното наследство, внесен в парламента от депутатите от ГЕРБ Павел Димитров и Даниела Петрова, председател на културната комисия.

Според документа културният министър Вежди Рашидов занапред ще изпълнява цялостната дейност по опазване на недвижимото културно наследство. Това означава да съгласува устройствени схеми и планове за управление на недвижими културни паметници, за строежи в техните граници и охранителните им зони, да извършва специализирано документиране и мониторинг върху тях, да регистрира обекти като културни ценности и др.

В мотивите си от ГЕРБ посочват, че в момента има смесване между научно-експертната дейност и административните правомощия на НИОНКЦ. Затова контролните му функции следва да се прехвърлят към съществуващия Инспекторат към културното ведомство, а институтът да върши само експертна работа. Министърът ще поддържа национален архивен фонд на недвижимите културни ценности и ще определя режимите за опазването им.

От министерството на културата не потвърдиха дали изземването на функциите на института е във връзка с множеството сигнали за злоупотреби на неговия директор арх. Георги Угринов. "Ще му дадем шанс и ако той си върши работата, няма причина да не запази поста си", коментираха от МК.

Законопроектът ще облекчи доста колекционерите. Отпада изискването те да представят официален документ (какъвто е митническата декларация), за да докажат собствеността си върху движими археологически паметници национално богатство. Занапред от тях ще се иска само документ, например за покупко-продажба или за дарение. Предвижда се колекционерите да получат нов 6-месечен срок, за да поискат регистрация и идентификация на ценностите си. Сегашният изтича на 10 октомври т.г. Очаква се законопроектът да бъде гледан на първо четене в комисията по култура след становище от МК.
1773
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД