:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Съмнявам се, че НАП и митниците са ефективно свързани

Онези, които трябва да преследват организираната престъпност, се занимават със собственика на 3 панелни блока в Разград например, но заобикалят Бояна, Симеоново, Драгалевци, казва председателят на Българския форум на бизнес лидерите Стамен Тасев
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Стамен Тасев
Стамен Тасев е председател на Български форум на бизнес лидерите. Бивш зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Завършил е статистика в УНСС София. Бил е търговски представител на България в Ню Йорк през 2002-2003 г., както и директор за България на големи международни компании като Newton Finance Management Group и на KPMG/Barents Group.





- Г-н Тасев, новото правителството пое курс към сериозно съкращаване на разходи и пришпори работата на двете приходни агенции - НАП и митниците. Ще успее ли според вас с това да попълни пробойните в бюджета?

- Ситуацията е изключителна и изисква изключителни мерки. Но трябва да сме наясно, че министър Дянков, и 100 мобилни групи да прати по границите, акцизните складове и борсите в страната, това няма да е достатъчно. Защото тепърва трябва да се води и печели голямата битка - за промяна на манталитета. Плащането на данъците не бива да е грижа само на НАП, на контролните органи, а на всеки от нас.

Отидете в кой да е плод-зеленчук, магазин за цветя, автомивка, сервиз - масово не се издават касови бележки. Даже на 50 метра от данъчната служба има такива обекти. Т.е. служителите в нея не са граждански отговорни. Данъчният трябва да е съвестен 24 часа в денонощието, а не само в рамките на работния си ден.

Държавните служители, имам предвид всички заети в бюджетния сектор - и общинските чиновници, военни, учители, МВР - са около 400 000 души. Като добавим към тях и техните половинки и по едно дете, стават над 1 млн. души. И сега си представете, че всеки от тях, където и да пазарува, каквото и да купува, изисква касова бележка. Това просто ще обърне нещата и ако не елиминира, поне ще стесни силно ареала на сивата икономика.

Затова имаме такова предложение - за всеки от онези 400 000 държавни служители, които не се държат като държавни служители, сурова глоба, ако пропускат да поискат касов бон. Защото, ако държавният служител не е стриктен, кой да е?

- Защо бе толкова трудно и отне толкова време да се свържат информационните системи на НАП и митниците? Министър Дянков твърди, че липсата на такава връзка прави възможно от хазната да се укриват и източват около 700-800 млн. лева годишно?

- Открай време всяка от двете агенции се опитва да запази своята самостоятелност, за да може сама да ползва наличната информация - информацията е сила, пари. Не знам точно какво е свързването, за което сега говори Дянков. За мен обединяването на мрежите означава следното - когато вносител дойде на Калотина с 3 камиона, митничарят, като чукне на компютъра булстат на фирмата, не да му излезе седалището и кой е собственик, а да се види кой е този бизнесмен, дали до вчера не е бил безработен, а сега изведнъж направил фирма и се появява с 3 камиона стока. Трябва да види какви данъци е плащал или не е плащал, има ли друг внос, да стане ясно дали този вносител е рисков, защото после, като влезе в страната, иди го търси. Може да се окаже, че собственик на фирмата е някой, който не може да пише.

Съмнявам се, че това е възможно да стане. Допускам, че просто са успели да извоюват обмен на информация на базата на някакви инструкции. Откакто се помня, все така се работи - с писма, с инструкции за взаимодействие.

- Нали се налага да взаимодействат заради тайните - митничарят трябва да уважава данъчната тайна, НАП не може да рови в банковата и т.н.

- Абсолютизирането на тези тайни е основна причина за разрастване на организираната престъпност. Ние в желанието си да ускорим пълната победа на демокрацията дадохме зелена улица за престъпността.

- А според вас до какво ще доведе този повсеместен десант на мобилни групи - по ГКПП-та, по зеленчукови борси, по бензиностанции, фирмени офиси?

- Нормално е да се действа така. Икономическата престъпност стана изключително мобилна и не знае граници. Борбата с контрабандата изисква интензивни проверки. Когато мобилните групи са междуведомствени, могат да правят комплексни проверки, а представителите на различните институции да се контролират един друг - този от ХЕИ може да поиска проверка и да задържи камиона, а в същото време данъчният служител да направи справка за данъците и осигуровките на същия вносител.

- Къде според вас трябва да се фокусират мобилните групи - в краставиците, в дизела, в ракията или в цигарите?

- Не бива да има противопоставяне на едни или други сектори. Повсеместният контрол върху вноса на всякакви стокови групи и навсякъде ще има много силен дисциплиниращ ефект, което не бива да се подценява. Иначе финансовият ефект от засилване на контрола върху внасяните плодове и зеленчуци е по-малък, отколкото върху стоките с висока добавена стойност - цигари, алкохол, горива, месо, метали, парфюми.

- Смятате ли, че критичното състояние на държавния бюджет диктува въвеждане на "данък лукс", примерно за притежатели на яхти, бентлита, замъци, или пък връщане към различните ставки за подоходното облагане?

- Мисля, че в бюджета ще влязат достатъчно пари, ако всички си плащат 10-процентния данък. За съжаление има елемент на сбъркана селективност при проверките. Онези, които трябва да преследват организираната престъпност, се занимават със собственика на 3 панелни блока в Разград например, но заобикалят Бояна, Симеоново, Драгалевци. Да, там има хора, които са си платили данъците, но има и къщи, дворове, дори само огради и входни врати, които струват десетократно повече от доходите, които собствениците им могат да докажат.

Властта трябва да започне такива проверки. За съжаление в последните 20 години се допусна сивата икономика да набере огромна мощ, днешната олигархия е толкова силна, че може да си купува хора на най-високи нива.

За мен ще е изключително приятна изненада, ако сегашното правителство успее да направи пробив. Странно е, че сега за 2-3 седмици успяха да организират толкова гръмки и в същото време резултатни проверки със сериозни разкрития. Въпросът е какво са правили същите хора досега, защо трябваше да се смени правителството, за да започнат да вършат работа.

- Каква оценка пишете на "Краун Ейджънтс" - британските консултанти по събирането на приходите?

- Уважавам много техните експерти, те имат солиден систематичен подход, натрупали са опит в различни държави. Но те са далеч от българския манталитет, отдалечени са и езиково. Не са в състояние да разпознават и да реагират на явни симптоми на измама. Един британец е наивен в сравнение с един българин, Хитър Петър ще го излъже сто пъти. За парите, срещу които ангажирахме "Краун ейджънтс", можехме да си наемем три пъти повече словенски митничари. Словенците по-бързо биха преодолели и езиковата бариера, все пак са славяни. Британците стоят тук по 5-6 години, но не ползват български език. Те са анализатори, аз не съм свидетел на големи удари, на разбиване на големи канали, откакто те са тук. Досега приходите в бюджета, събирани от митниците, растяха благодарение и на "Краун ейджънтс. А сега, когато падат, пак ли на "Краун" да благодарим?

Не знам някой вслушва ли се в анализите им. От години т.нар. огледална статистика показва например странни разминавания в данните за движението на стоки между България и Македония. Цели износни групи от Македония отсъстват от вноса в България - излиза, че стоките са изчезнали на път за България. Ами розите на Румен Овчаров? Нали помните как на един осми март подгони продавачите на цветя за спекула, за надути цени.

- После се оказа, че не било за цените, а за липсата на етикети...

- Да, но не отиде да провери защо на границата розите влизат по 60 ст. в страната, това е декларирана митническа стойност на една дузина рози, а после се продават по 5 лева за стрък. При такава огромна разлика, естествено, че има рушвет за всеки по веригата - и за митничаря, и за районния инспектор, за ХЕИ, за шефа на тържището.

- Наскоро се разбра, че по същата схема дрешка с етикет "Армани" на границата се декларира по 28 стотинки, а после се появява на бул. "Витоша" с цена 700 лв...

- Затова почтеният бизнес иска да се въведат референтни цени. Те са база за сравнение, а и съвременните информационните системи позволяват да се води такава статистика за всеки артикул. В САЩ например при съществено отклонение от средната цена през последните 3 месеца - 30 и повече процента нагоре или надолу, съответната фирма вносител или износител се подлага на жестока проверка, за да се разбере на какво се дължи това отклонение.

Някой пристига на бариерата с електронни часовници по 5 стотинки парчето - че само металът струва повече. Трябва да се намери решение на този въпрос, да се създаде подходяща организация. Държавата може например да получи опция да изкупува такива евтини стоки. Някой иска да внесе фланелки или потници по 50 стотинки бройката? Добре, но държавата ги взима - има право на първи купувач, и ги пуска на търг. Това е в ръцете на законодателя. Въпрос на политическа воля е.
28
5704
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
09 Септември 2009 22:22
Като не искаш един проблем да бъде решен, не създавай комисии, а обясни възникването на проблема с манталитета и решението на проблема с промяната в манталитета. И после пусни народа да пасе още 50-ина години, докато си връткаш далаверките.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
09 Септември 2009 23:00
Не знам точно какво е свързването, за което сега говори Дянков.


Доста словоохотливо незнание. Типичен Бай Ганю.........





09 Септември 2009 23:22
Тоз говорковец - не са ли го учили в УНСС-то как може да се увеличат държавните приходи? Или е отсъствувал точно на таз лекция? Щото знанията му се разминават фундаментално с прилагането им в практиката му като зам-министър. Пфууу - гьонсуратлар неизкореними!

10 Септември 2009 00:13
За сведение на автора, съотношението бюджет/БВП на България е 42%, докато в Испания е 37%, а в Румъния - едва 32%.

Иначе казано, дори при масовото неиздаване на касови бележки държавата прибира много повече, отколкото в Румъния. И какво предоставя насреща? Продукт с безумно ниско качество!
10 Септември 2009 06:10
Стамен Тасев е прав, като казва, че и 100 мобилни групи да има... Предците ни са го констатирали преди векове. И са въвели практика, вследствие на която се е появила поговорката "Страх лозе пази".
10 Септември 2009 08:25
Пълен буламач.Ма той човеко си е статистик.Що не направи нещо запомнящо се като зам-министър на онзи дето доведе британските къркачи на границите ни?Па в ресора ти бяха точно НАП и митниците, що не им върза системите(каквото и да значи това), що не изтараши Драгалевци и Симеоново.Не си спомням да плесна през ръцете големите от алкохолния бранш за фалшивите бандероли, големите от горивата за врътките със съдържанието на това що се внася и се харчи под път и над път.Аман от разбирачи постфактум
10 Септември 2009 09:04
Г-н Тасев е в дълбока грешка - учителите НЕ са държавни служители, още по-малко техните съпрузи и деца. Просто и правителството, в което той участва, НЕ пожела да ги направи такива. В сферата на боразованието държавни служители са само служителите от министерството, респективно инспекторатите по образование.
За касовите бончета. Защо американците, примерно, си искат всяка касова бележчица, а? Нима някой ги агитира да го правят или ги глобява? Може би ги гони неистов патриотизъм и неотклоним порив на държавотворчество?
Аз не съм, а г-н Тасиве е икономист. Нека да не се дрънкат дивотии, по възможност.
10 Септември 2009 09:08
Държавата не ми е приятел! Тя е мутра. Събира рекет(вика му данъци, такси, акцизи и т.н., но си е същото). Срещу това обещава да ме пази от други мутри. Прави ли го? Извратено е да ми вменяват, че трябва да обичам изедника си и да му съдействам да си събира рекета! Та той си има армия от чиновници и безброй силови, фискални, правоохранителни и правораздавателни(чие право охраняват и раздават?) ведомства, създадени да ръфат колкото се може по-големи парчета от хлябя ми, изкарван с пот!
10 Септември 2009 09:19
Човекът се съмнявал.. искал предполагам супер информационна система ... искал супер компютър за да сметне две числа.. да използва калкулатор е под положението му Искал само мерцедес.. шкодата не му вършела работа..

А нещата са прости: По-важното е сега да има работеща връзка между Митниците и НАП отколкото да чакаме още 5 години за супер информационна система. Разбира се пак може да се разработи една добра информационна система и въведе след 2-3 години като е готова, но важното е в момента да има връзка между двете институции.
10 Септември 2009 09:25
Много си прав, брат'чет. Лесно е да се говори, трудно е да се направи. Особено ако не знаеш какво и нямаш воля да го направиш, или си вътре в далаверата. Не че не казва някои истини. Прав е за англичаните, файда от тях никаква. И за манталитета ни на андрешковци е прав, че само гледаме да прекараме държавата, или един-друг.
Истинското лекарство е онова, което унищожава бацилите. А бацилите са парите в брой. Те са целта и средството на сивата икономика, престъпността и корупцията. Резултат ще има само когато изчезнат от икономическия живот на страната. А това - мобилни екипи по границата, общи мрежи, наблюдения на обекти и т.н., са много труд - малък резултат.
10 Септември 2009 09:27
ако се абстрахираме от традицията - всеки да дава акъл какво трябва да се направи едва след като не е на позицията, от която може да го направи - има много точни неща в интервюто.
елементарният пример с касовата бележка - ами че най обикновените потребители по-често си искат бележката, от "по-високо стоящите" в соцшалната стълбица, да не говорим за служителите от държавна и общинска администрация (което е правилния термин, защото не всички от тях са държавни слежители).
10 Септември 2009 09:28
Най-сигурен pезултат ще има когато изобщо изчезнат парите, налични и безналични, от икономическия живот на страната. Нали, брат'чет?
10 Септември 2009 09:30
4и4е = андрешко
10 Септември 2009 09:56
Е как няма да се объркват !!
Днес е от едната страна на бариерата утре от другата и лапа даже и когато спи !! И след това обърквация , има си хас !!!
В КейПиЕмДжи им прави заверки и им дава акъл как да не плащат , след това същите пак при него само че вече е в друга роля , но той пак им казва как да не плащат - плащайки само на него а не на загубената Държава !!!
10 Септември 2009 10:18
Да бе, какво са 3 панелни жилищни блокченца в Разград? Сто-двеста апартаментчета? 500-600 души да разкараш и са твои. Това не е престъпление. Във всеки случай, в сранение с придобиването на къща в Бояна не е.
10 Септември 2009 10:29
Бориле(не си ми никакъв бай), че те питам просто, оти знам дека не можеш да мислиш сложно: Кой е положителният герой в разказа "Андрешко" от Елин Пелин?
10 Септември 2009 10:54
Ако ни връщаха част от ДДС-то (като нефирмени купувачи), щяхме да си искаме касовите бележки.
10 Септември 2009 12:13
4и4е, тва за Андрешко много го дъвкахме. То е ясно кой е положителния герой, обаче много е интересно децата въобще не се затрудняват да обяснят защо, докато някои възрастни не могат да видят очевидното.
10 Септември 2009 12:14
Дакато за едни мое, за други не, така ще да е!
Тасев, Тасев и тебе те носи бял кон!
10 Септември 2009 12:32
А па аз не се съмнявам, аз съм сигурен, че тия ведомства нема да "са ефективно свързани".
10 Септември 2009 12:33
Щом карнобатските ракиджии

http://www.bblf.bg/members.php?sub=4&indu stry_id=1#ind

са членове на овой форум дето господина му е председател, ако ще и десет английски лорда да се запишат на нас ни е ясна работата.
10 Септември 2009 12:51
Стамен Тасев е председател на Български форум на бизнес лидерите

Боже Господи и ти, Света Богородице! Тоя формен дебил бил "председател на Български форум на бизнес лидерите"
Ужас!
10 Септември 2009 12:57
Този форум "... на бизнес лидерите" какво скромно име си е избрал! Кои са тия "бизнес лидери"? ***? Имена няма ли? Какво ги дефинира като лидери? И тоя пейзан им бил шефа?

Редактирано от - sybil на 10/9/2009 г/ 17:32:46

10 Септември 2009 13:11
Ами съмнявай си се....Добре, че не ти дават да пипаш там. Разгледах този сайт на бизнеслидерите...Косьо Тилев, Силва Зурлева, и тн и тд....
10 Септември 2009 16:47
Каквито бизнес лидерите, такъв и бизнесът - сиво...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Септември 2009 17:07
Отидете в кой да е плод-зеленчук, магазин за цветя, автомивка, сервиз - масово не се издават касови бележки.


Грешка!
Колкото пъти съм в БГ - нямам спомен да не са ми дали касова бележка! (което е РЯДКО ЯВЛЕНИЕ в Европата - честно!).....не говоря за даваното под масата де!
Пък и няма май друга държава с такива (сравнено с доходите) високи държавни такси и данъци ! Нито пък с реално наличен...... ИЗЛИШЪК В БЮДЖЕТА!!!

На запад ВИНАГИ има милиарди "на червено" ....като е въпрос за приходи и бюджетни разходи!!! (особено в националните здравни каси)


10 Септември 2009 17:10
А нашите политически лешояди, вместо поне здравната каса да заздравят и спасят от корупции.... излапаха грозно целия "Излишък в бюджета"

И май няма да спрат корупционно-продажните им практики !!!

10 Септември 2009 17:14
Криво да седим-право да съдим.... Дали някога ще видим в "независимите" (от себе си де)...Бг-медии, анализи за странното и некоментирано никога разминаване на нашите Европейски цени с нашите.... бананоберачески заплати???

Дори в Сърбия и Македония пората имат по-високи заплати !!!



В медиите ни - само Радой Ралиновото : "Горят си бедните свещите - на богатите броят парите!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД