:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
заедно

Чудо! Трите деветки обединиха политиците!

На 9.09.2009 г. депутати от всички ПГ направиха първата малка стъпка към помирение с миналото ни, почитайки паметта на българите, загинали през XX в. за своите идеали
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На Братската могила БСП-София отбеляза 65 години от 9 септември 1944 г.
През последното десетилетие веднъж годишно идва един момент, в който цифрите на деня, месеца и годината съвпадат. Това обикновено предизвиква трескава възбуда у нумеролозите и романтичен подем сред младоженците. 9.09.2009 г. обаче се оказа паметен ден за цяла България. В този ден депутатите направиха малка стъпка към националното съгласие.



Нищо не предвещаваше подобен триумф на европейските ценности



В началото на деня лидерът на СДС Мартин Димитров изчете декларация, в която призова да се почетат десетките хиляди жертви на комунистическия терор, започнал на 9 септември преди 65 години. Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев съответно му отвърна, изтъквайки заслугите на антифашистката съпротива преди светлата дата и индустриализацията на страната след нея. Чест му прави обаче, че не премълча репресиите на комунизма и предложи да се почете паметта на всички българи, загинали от репресии през XX в. Слово изнесе и зам.-шефът на ДПС Лютви Местан, който също призова да се поучим от европейския подход и да почетем едновременно жертвите на фашизма и комунизма. Накрая не кой да е, а лидерът на ДСБ Иван Костов, който е известен с много неща, но не и със склонността си към компромиси, предложи да се почетат с минута мълчание всички, които през XX в. са загинали за своите идеали. Дори новобранската суетня на шефа на НС Цецка Цачева, която известно време се чудеше дали трябва да подложи нещо на гласуване, не можа да наруши величието на момента.



Редно е депутатите да бъдат насърчени и да им се напомни,



че подобни малки стъпки трябва да продължават. Подходящи дати за това са например 9 юни, 16 април, 1 февруари и пр. Всяка от тези дати е символ на политически репресии в една или друга посока и дори откровен тероризъм. Накрая би могло да се стигне и до определянето на една дата за почитането на всички жертви, а кой знае, може пък и паметник на помирението да вдигнем.

Миналото не трябва да бъде забравено. Но е редно да намерим начин то да си остане само минало и да престане да трови настоящето и бъдещето. Няма как да накараме потомци на партизани, убити от жандармеристи, да обичат това, което е било преди 1944 г. Или пък наследници на репресирани и загинали по лагери и затвори по време на комунизма да се прегърнат братски с хора, които продължават да си гласуват за БСП. Но е съвсем реалистично заедно да почитаме личности като Никола Вапцаров и Никола Петков, без да е задължително да споделяме идеите им. Защото онези, които са дали живота си за дадена идея с убеденост, че тя ще промени обществото към по-добро, са твърде малко, не само у нас. Не всички имаме ум и кураж да сме като тях, но всички можем да ги уважаваме.

Фактът, че наскоро избраният ни парламент успя да се извиси над злободневните политически страсти, определено буди повод за оптимизъм. Защото парламентарната история помни и други случаи. Само преди три години един-единствен депутат от ДПС бе в залата, докато парламентът почете паметта на трите деца и четирите жени, загинали в атентата край гара Буново на 9 март 1985 г. След което и той напусна, видимо изнервен от обстоятелството, че е бил принуден да стои на крака по такъв повод.

Би било чудесно, ако депутатите успеят



да изпълнят със съдържание думите помирение и съгласие



Влизането ни в ЕС например бе съпътствано с бурна радост и всички чакаме с трепет и вълнение да се възползваме от благата, които съюзът ни предоставя. Обединена Европа обаче е резултат не от друго, а от помирението и съгласието между европейските страни и най-вече между Франция и Германия. На 9 май 1950 г. (изборът на датата определено не е случаен) тогавашният френски министър Робер Шуман предлага Франция и Германия да обединят производството си на въглища и стомана. Той определя това като "първа стъпка към европейска федерация", която "ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви".

Ако депутатите престанат да се замерят с костите на предците, от това ще има съвсем конкретни резултати, и то съвсем скоро. Помирението не обезличава демокрацията, напротив. И току-виж 9 септември 2009 г. стане по-важна дата от 9 септември 1944 г.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бившият президент Петър Стоянов заедно с други граждани почете паметта на загиналите след 9 септември 1944 г. на мемориала в градинката пред НДК.
255
7234
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
255
 Видими 
09 Септември 2009 21:21
Ако депутатите престанат да се замерят с костите на предците, от това ще има съвсем конкретни резултати, и то съвсем скоро. Помирението не обезличава демокрацията, напротив. И току-виж 9 септември 2009 г. стане по-важна дата от 9 септември 1944 г.



Прекрасно!
Ама не е изгодно на национално-патриотичния бизинис и неговата политическа кал...
Риба се лови в мътна вода.
Разделяй и владей.
09 Септември 2009 22:19
На братских могилах не ставят крестов,
И вдовы на них не рыдают,
К ним кто-то приносит букеты цветов,
И Вечный огонь зажигают.

Здесь раньше вставала земля на дыбы,
А нынче - гранитные плиты.
Здесь нет ни одной персональной судьбы -
Все судьбы в единую слиты.

А в Вечном огне виден вспыхнувший танк,
Горящие русские хаты,
Горящий Смоленск и горящий рейхстаг,
Горящее сердце солдата.

У братских могил нет заплаканных вдов -
Сюда ходят люди покрепче.
На братских могилах не ставят крестов,
Но разве от этого легче?..
Владимир Высоцкий
09 Септември 2009 22:46
"Чудо! Трите деветки обединиха политиците!"
Дано се случват повече такива чудеса!!!
09 Септември 2009 23:38
да се почетат и жертвите на фашизма и жертвите на комунизма е много правилно решение.....
10 Септември 2009 02:00
Ако депутатите (а защо не форумците, или още по всеобхватно - българите) престанат да се замерят с костите на предците.... чудеса могат да станат!!!
10 Септември 2009 02:36
Нямаме нужда толкова от почитане на всички загинали заради идеите си, колкото от осъждане на всички убивали заради идеите си и убивали заради идеи. Защото без палачи не би имало и жертви.
-
И съм сигурен, че жертвите, ако можеха да говорят сега, биха искали точно това.
-
Не може да има помирение, върху почитане на жертвите, а върху осъждане на палачите. Всичките. Върху осъждане и отричане на всички репресии над свободата на личността и правото й на убеждения и свободното им публично отстояване.
-
За съжаление, това, което е станало в парламента е опит за замазване и подминаване на реалният проблем.



Редактирано от - Brightman на 10/9/2009 г/ 02:48:29

10 Септември 2009 02:52
Накратко - да бъдат почитани всички загинали за идеалите си, но едновремено с осъждането на всички, които са убивали заради идеалите си или заради идеали.
10 Септември 2009 02:53
имаш право само на още един опит!
10 Септември 2009 03:07
Нещо не си съгласен ?
10 Септември 2009 03:08
с кое?
10 Септември 2009 03:10
Ако втората деветка се беше обърнала щтеше да бъде най интересната поза.....[/center]
10 Септември 2009 03:10
Не знам, освен, ако не си пишеш ей тъй безадресно в 3 л. ед.ч..
10 Септември 2009 03:35
Долу .......изма ! Да живеят ......истите и ........тите !
10 Септември 2009 07:38
Ако идеята, за която се е борел бореца за власт е античовешка и идиотска, то убийството му е благородно , а извършителя му е праведник и спасител на човечеството .Милиони не биха загинали, ако бяха навреме очистени Ленин, Троцки, Сталин, Хитлер, Рьом, Мао, Димитров, Живков и прочие уроди заедно с техните последователи.
10 Септември 2009 07:45
Де бил, преувеличаваш ролята на личността в историята.Но аз искам да попитам за друга една личност, без която в четвъртък ми е едно такова , блудкаво.Къде е Христофор Караджов?Кой ще ни казва как стоят нещата днес?Безследно ли изчезна или направо си го репресираха?Има ли тук пръст ББ или пък мръсните комунисти?Аз питам и приканвам всички прогресивни форумци също да таковат, да питат, де.
10 Септември 2009 08:03
Всяко чудо за три дни ! ...
Аз не вярвам на комунист. Като обърнете гръб и тръгнете с надеждата че са мирясали, те ще ви забият ножа. Сега ще се правят на агънца, с надежда бурята да отшуми и пак да ни яхнат. Не се връзвайте, ще сгрешите ........
10 Септември 2009 08:15
идеали, идеи:що е то (в тази рубрика влизат ли днешните терористи)
10 Септември 2009 08:35
Я, така като гледам, след няколко години никой нема да чества пред братските паметници революцията на каскетите... Виж жертвите им и докъде докараха хубавата ни родина скоро няма да забравим...
10 Септември 2009 09:28
Ха така !!!
Добре дошли !!!
Най-после нещо позитивно !!!!
Само , че има едно - но !!!
Но - фашизма беше заклеймен и отречен а за комунизма никой дума не обелва ни на запад , ни на изток , ни на север , ни на юг !!
Да не говорим за нещо като Нюрнбергски процес !!!
И това не е всичко , главният идеолог беше обявен за мислител на хилядолетието , най-светлия от светлите умове на Човечеството !!!
Хаиде холан , всички знаем кой е най - добрият комунист , и за най - добрия индианец знаем !!!
Наздраве , комради !!!
Венсеремос !!!
10 Септември 2009 09:32

Ами Историята слага всеки на мястото му.
Какво да напраим?


Да подскачаме ли?
Кой не скача е Червен! Кой не скача е Червен!
10 Септември 2009 09:40
Никакъв фашизам не е имало. Съществували са закони срещу тероризма, под ударите на които са попадали комунистическите отрепки. Или някой може да ми даде пример за държава в която онези които палят, залагат бомби в храмовете и то по време на служба и избиват законните представители на власта, биват толерирани.
Трябва веднъж завинаги да се разбере, че комунистическата пасмина не е нищо друго освен една престъпна терористична шайка.
10 Септември 2009 09:46
De Bill,
принципно си прав, но гледаш само от едната страна. Не виждам имената на американските президенти, роднините на Симо Крадливий и т.н.
10 Септември 2009 09:48
Светло пиво !
Те имат типичния мангалски манталитет!
10 Септември 2009 09:56
De Bill Ако идеята, за която се е борел бореца за власт е античовешка и идиотска, то убийството му е благородно , а извършителя му е праведник и спасител на човечеството .Милиони не биха загинали, ако бяха навреме очистени Ленин, Троцки, Сталин, Хитлер, Рьом, Мао, Димитров, Живков и прочие уроди заедно с техните последователи.

Само Сталин е достатъчен да намалиш общите жертви от всички изброени с 70-80%
10 Септември 2009 10:10
Как се променят нещата! Преди години Надежда казваше да се нахранят журналистите, сега Петър Стоянов ги шамаросва. Снимката преди или след шамарите е правена?
10 Септември 2009 10:24
Светло Пиво Всяко чудо за три дни ! ...

Аз не вярвам на комунист. Като обърнете гръб и тръгнете с надеждата че са мирясали, те ще ви забият ножа. Сега ще се правят на агънца, с надежда бурята да отшуми и пак да ни яхнат. Не се връзвайте, ще сгрешите ........


На 8.09 нагли популистки изказвания
на 9.09 почита жертви
на 10.09 нагли популистки изказвания
...какво на му вярваш на очилатия мишок....
10 Септември 2009 10:44
Защо пък? Идеята е добра. Така 9.9. ще се чества като ден помирението, вместо като ден на разделението.
10 Септември 2009 10:49
Малко оф топик, без политиката, ама с деветките. Започваме нов бизнес и вчера ни излезе регистрацията. В тарапаната изобще не съм се светнал, че вчера е девети септември. СЕГА се чуствам странно...
10 Септември 2009 11:09
Едно време нашите емигранти във Виена издаваха годишен календар, в който за 09.09. пишеше "ден на поробването на България".
Та за да се разединим, първо трябва да се обединим!
10 Септември 2009 11:14
Идеята е налудничава и звучи като ново религиозно учение.


Да сложиш вълка при агнето.
Обраният при крадците.
Изнасиленият - при насилниците.
Наркоманът - при дилъра на наркотици.


Представям си как Стамболийски се прегръща с Харлаков.
Генерал Вълков - с Марко Фридман.
Иванчо хаджи Пенчович - с Левски.


За щастие Кръглата Маса не предвиди "Truth and Reconciliation Commission"


Не, г-да,
Преди да се обединим нека да се разединим.


Всеки да си поеме, ако не друга, поне политическа отговорност.
Пред историята и пред народа си.



10 Септември 2009 11:18
ТАПА, не виждам никакво зли идей, изповядвани и практикувани от роднините на последния(засега) български Цар, Н.В. Симеон II, заради които да бъдат растрелвани, бесени или разпъвани на кръст.Напротив, смятам, че европеизирането на една изостанала васална османска провинция , обявяването и за независима от Високата Порта и превръщането и от васална територия в Третото Българско Царство, заслугата за което е на дядо му, Н.В.Цар Фердинанд I, спасението на 50000 български еврей от газовите камери и предотвратяване изпращането хиляди бълг.войници на гибел из полетата на изт. фронт, идеята и приноса за което е на баща му, Н.В.Цар Борис III Обединител cа идей и дела, чийто имена на августейшите им извършители ще останат записани завинаги със златни букви, като най-достойни българи в историята.
За голямо съжаление обаче, изповядвщите садистични идей, развяващи кървави червени знамена не ги оставят.През 25 г.правят неуспешен опит за отстраняването на Н.В.Цар БорисIII, и успешен 18г.по-късно извършен от един техен червен колега на име Адолф Хитлер, а тялото му пък бива изхвърлено на боклука от един съратник на Сталин, известен като Георги Димитров.Чичото на Н.В. Цар Симеон II, Княз Кирил, също пада жертва на адептите на садизма, за да може една от тях да подслони бандидското си проститутско тяло в апартамента му.
10 Септември 2009 11:54
Де бил, пропуснал си първа и втора национална катастрофа!!!
10 Септември 2009 12:04
Статията е наистина добра - разделението на народа от 20те години насам толкова дълбоко, че е напълно невъзможно да се постигне национално съгласие по интерпретацията на историята. Но може да има частично съгласие по някои от основните неща - че е имало хора, които са вярвали в своите идеали и са служили на Родината, така както са разбирали за правилно. Сравнението на Вапцаров с Петков е уместно.
*
Проблемът винаги идва от невежеството - индивиди като Папарол и Де Бил по горе имат една безумна и крайна интерпретация за миналото. Единия не видял фашизъм в една авторитарна монархия с расови закони дето изпратила 12 хил. души за унищожение в Аушвиц. Другия пък изкара Фердинанд, чиито решения конкретно доведоха до 2 (две!!) национални катастрофи и 300 хил. жертви някакъв благодетел. А Борис 3ти, чийто аеторитарен режим беше пословичен с безумни кръвопролития, преврати и извращения (30 хил. избити само м/у 23та и 34та - а има и много по-високи изчисления) - за някакъв Обединител. Такъв е само във фантазиите ти - иначе България е агресор и окупатор според целия останал свят (включае Македония)... е, не ти ли щуква, че това не е било начина да решим националния си въпрос??
*
Историята не бива да се забравя. Но историята трябва да се знае - такава каквато е. И на комунизма - и на това, което го предшестваше. А крайните интерпретации, базирани на лични и семейни обстоятелства наистина са ненужни в съвремието и бъдещето.
10 Септември 2009 12:16
Добре е че са си говорили, НО нямаше ли кой да се сети да почисти тоз паметник от нациските кръстове и други драсканици. Почитаме-не почитаме, все пак паметник е това. Много жалки изглеждаме.. венци, тържественност... пред някакви драсканици.
10 Септември 2009 12:16
При положение че БСП е в парламента, а до скоро беше и на власт е трудно да се говори за помирение.
Все едно Национал Социалистите да са още в Будестага и да говорим че Германия се е отрекла от Хитлер .....

И незнам тоя Брайти за какви наказания говори за виновните за насилието преди 09.09 след като БКП успява да умори 10 000 българи след 9 ти къде със съд къде без и да прекара през лагери и затвори други десетки хиляди? Надявам се поне в тези 10 000 избити да е имало и истински насилници и фашисти.
Уви за престъпленията на комунистите не е осъден никой и това е серозна пречка пред национално помирение по този въпрос.

Така че ни остава само да се помирим по въпроса за загубените човешки животи на наши братя българи.......
10 Септември 2009 12:17
De Bill,
ако това, което си написал беше вярно, сега България щеше да е по-добре от Швейцария. Национални катастрофи нямаше да има, нямаше да има избиване примерно на земеделците през 1923 година, нямаше България да участва в Втората световна война на страната на фашистите, и куп други "нямаше". Та фактите са си факти, а твоето писание няма нищо общо с тях.

Редактирано от - XYZxyz на 10/9/2009 г/ 12:19:39

10 Септември 2009 12:19
Хубава идея, да се почете паметта на загиналите "заради идеалите си", най-малкото като добра компромисна формула за умиряване страстите около деветосептемрийските дебати в парламента.
Ако обаче малко размислим, едва ли ще намерим толкова много загинали заради идеали. Такива биха могли да се намерят в периода до девети - наистина е имало идеалисти-комунисти, които умирайки са вярвали в комунизма, светлото бъдеще и тн.
Но след това?
Никой след девети не е убит заради "заради идеали".
Убивали са ги заради алчност, жестокост, омраза и отмъщение, това е било политическа саморазправа спрямо различния, умния, образования, способния.
За какви "идеали" например Сашо Сладура е пребит и хвърлен на свинете?
10 Септември 2009 12:19
Brightman,

Не избихте ли достатъчно хора след 9ти та говориш за наказание на всички насилници?
Именно БКП/БСП още не е поела морална и съдебна отговорност за стореното
10 Септември 2009 12:25
Мутанта впрочем е прав - това че никой не беше съден (изключае Т. Живков) за престъпления след 9ти септември допълнително вгорчава трезвата преценка за нещата.
10 Септември 2009 12:39
Съд трябва да има - за геноцид


Население, Брой - до 1990


1946 - 7 029 349
1965 - 8 227 866
1985 - 8 948 649
1990 - 8 669 269


Население, Брой - след 1990


1990 - 8 669 269
1995 - 8 384 715
2000 - 8 149 468
2001 - 7 891 095
2002 - 7 845 841
2003 - 7 801 273
2004 - 7 761 049
2005 - 7 720 000
2006 - 7 679 290
2007 - 7 640 238
2008 - 7 606 551

10 Септември 2009 12:41
Баба ти трънкина...1, 5 млн. емигранти за убити ли ги имаш?
И също така Жан и Сергей (Андрей го осъдиха) мислиш ли че трябва да бъдат съдени?
10 Септември 2009 12:44
YANTAR, наистина много добре би било Н.В.Цар Борис III да бе спасил еврейте от Полша, Франция и другите страни, но просто не би могъл, тъй като те не се явяват негови поданици, също както и сънародниците им от Новите Земи и поради таз причина е бил за съжаление безпомощен.
Ако бяхте по-добре запознат с историята, може би щяхте да знаете, че титлата му "обединител"е благодарение връщането на Южна Добруджа през 1940г., резултат на мъдрата му политика и не предизвикващ спор с Румъния доколкото ми е известно и до днес.
Относно маниакални личности, развяващи червени знамена, било то със сърп и чук, било със схфастика, въпроса е спорен само относно начина на дезинфекция-дали куршум, или бесилка.Смятам, че и двата метода са добри.
10 Септември 2009 12:55
Хайде да се разберем по един принципен въпрос.
Фашизмът бе заклеймен защото не предложи нищо повече от временен просперитет за няколко десетки милиона души и изтрепа още толкова. Комунизмът, освен горното съдържа Идеал, който няма как да бъде всеобщо проклет, защото е сърдечно желание на всяка жива твар. Поради което и не може да бъде осъден. Затова докато ни има, ще има и наивници, бленуващи скорошното му осъществяване сред неподготвеното за това човечество. На някои от тях се издигат паметници, които ще бъдат посещавани и тачени при все мъркането и подскачането на плоскомозъчната сбирщина, към която само временно може да се присъедини и очакващато Чудо човешка маса. Докато изтрезнее, стържейки с нащърбени нокти ръбовете на празните си джобове. И над всичко ще се лее химна на Демокрацията и Свободната Народна Воля, развяла червени и сини знамена - кръвта ни пролята под и зарад лазурни небеса.

10 Септември 2009 12:59
...Баба ти трънкина...1, 5 млн. емигранти за убити ли ги имаш?...

Ми да...Една стотинка не можаха да откраднат от тях...все едно, че са мъртви... То си е за яд...нерва...завист...и още нещо

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
10 Септември 2009 13:07
Де Бил - опитите ти да реабилитираш Б3 ми се струват отчаяни. Нали си наясно, че български войски (не германски) - са изпратили евреите в концлагери? Български войски не са пращали никого от Франция никъде - така че за това никой не го обвинява. Титлата му Обединител не е за Южна Добруджа - това не знам как си го измисли. Впрочен - може да ти е любопитно, че Хитлер предлага цяла Добруджа, но царю не ще да има обща граница със СССР, щот е загрижен за монархията. Като толкова те интересува - просто прочети дневниците на Б. Филов - да не кажеш че комунягите са подменили историята. От там ще разбереш и доколко Б3 наистина има нещо общо със спасяването на Българските евреи. Книги като "Beyond Hitler's Grasp" се опитват да докарат някакъв ореол на аворитарния ни башия какъвто никак не е заслужил с действията си. Впрочем и Ст. Цанев има интересни подробности разказани в своите хроники.
10 Септември 2009 13:34
Масата от емигретата са с 2 паспорта т.е. са в бройката на живите.
Гастарбайтерите берящи ягоди и партакали също са записани в България.


Иначе турците нямаше да могат да гласуват.


Години Раждаемост(1000 души) Естествен прираст (1000 души)
1990................. 12.1........................... -0.4
1995 ...................8.6................... ........ -5.0
2000 ...................9.0................... .........-5.1
2001 ...................8.6................... .........-5.6
2002 ...................8.5................... ........ -5.8
2003 ...................8.6................... ........ -5.7
2004 ...................9.0 ...........................-5.2
2005 ...................9.2 ...........................-5.4
2006 ...................9.6 ............................-5.1


Години ..........Обща смъртност ‰
1990 .......................12.5
1995 .......................13.6
2000 .......................14.1
2002 .......................14.3
2003 .......................14.3
2004 .......................14.2
2005 .......................14.6
2006 .......................14.7



Преди да се говори е хубаво да се прегледат цифрите - те са независими.
Ако имаш необходимата подготовка де - то и образованието доста ритна назад - едни Де били излизат.




10 Септември 2009 13:41
Естествен прираст на населението


Разликата между ражданията и умиранията представлява естественият прираст на населението. И тъй като от 1990 г. насам умират повече лица, отколкото се раждат, тази разлика е с отрицателна стойност, в резултат на което населението на страната непрекъснато намалява. През 2006 г. абсолютният брой на естествения прираст е минус 39 460 души. Стойността на коефициента на естествения прираст е минус 5.1‰9 . Той е с много голяма отрицателна стойност в селата - минус 12.4‰, докато в градовете тази стойност е минус 2.1‰.


В Европа, освен нашата страна, с отрицателен естествен прираст, но с далеч по-ниски стойности са Естония, Литва, Унгария и Румъния. Близък до този в България е отрицателният естествен прираст в Латвия (-4.9‰). Всички останали европейски страни имат положителен естествен прираст със стойности от 0.2‰ в Португалия и Словакия до около 4.0‰ в Люксембург и Франция. С най-висок естествен прираст е Ирландия (8.1‰).



Редактирано от - antiristo на 10/9/2009 г/ 13:52:00

10 Септември 2009 13:46
Добре е да има национално помирение, но без да се забравят жертвите. Разделянето на хората обикновенно служи само на тесни кланови цели за правене на пари чрез власт. Примери в историята - колкото искаме !

Фашизъм-Комунизъм са двете страни на медала тоталитаризъм. Но ако погледнем как се развиват страните след едната или другата напаст, първите като че ли по-лесно се връщат в лоното на нормалната цивилизация, може би защото там "генното инжинерство" и експериментите върху икономиката не доведе до такъв погром, както при вторите.

Примери:

Група А: Германия, Италия, Испания, Чили (и др. режими в Лат. Америка), и др.
Група Б: Ком-блока в Европа, Сев. Корея и Сев. Виетнам, Куба, и т.н.

10 Септември 2009 13:47
Депутатите, които вчера са гласували с чужди карти са изпитали чувство на срам от това, което са направили, заяви днес в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
**
тва с ...чувствата някак не ми е понятно
тъъъънък нюанс доловен от госпожа Цецка
ахъм
подопечният електорат сега требе изпита /как чукчите/ чувство на глад, студ и голема благодарност
*
абе, сакивахте ли снощи как наще играха фторото полувреме кат равен с равен ?... талянците беа ногу дзле
10 Септември 2009 13:48
Хубаво е и да прегледате БВП-то - преди и след - още не сте стигнали това на Бай Тодар.
Може би за това трябва да го съдите?


Искате ли да погледнем и Дълга?
1989 - 8, (10), (12) млрд долара;
2008 - 56 млрд еуро
След разпродаване на всичко възможно - дори и обществените кенефи продадохте.


Зад цифрите винаги стои истина.





... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД