:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,071,327
Активни 85
Страници 30,112
За един ден 1,302,066
Истинската история

“Петата колона” на Цариградската патриаршия на остров Св. Иван

Гроб на светец, две църкви и огромна библиотека са сред откритията в обителта “Св. Иван Предтеча и Кръстител”
Изглед към обителта "Св. Иван Предтеча и Кръстител" от въздуха. 1 - съборната църква "Св. Иван Предтеча"; 2 - старата църква "Св. Богородица"; 3 - пекарната и хранителния склад; 4 - представителната сграда с библиотека и скрипторий; 5 - готварница и трапезария; 6 - стражева кула и главен вход; 7 - игуменарна; 8 - водохранилище; 9 - иночески килии; 10 - стопански сгради; 11 - некропол; 12 - пристан. На малката снимка - план на обителта.
Противно на установените днешни практики, в Средновековието, особено през ХII-ХIV в., изглежда, че не е кой знае колко странно, когато обител в границите на една държава е подчинена на чужди духовни власти. Много характерен пример за такова явление е например обителта "Св. Иван Предтеча и Кръстител" на о. Свети Иван, която въпреки че е в границите на България за почти век и половина в рамките на ХII-ХIV в., е на пряко подчинение само и единствено на Цариградската патриаршия. Животът в обителта се регулира с патриаршески и императорски документи, видни византийски сановници са крупни дарители. Така известният византийски военен деец Михаил Глава Тарханиот в 1263 г. предприема обширна дейност - строителството на нов съборен храм, преустройство на стария в зимен параклис, вероятно и изграждане на нови жилищни крила. И докато строителството на съборната църква "Св. Иван Предтеча" и преустройството на "Св. Богородица" бяха напълно изяснени при многогодишните археологически разкопки, то от тези нови жилищни крила бе разкрит само един двуметров зид, което не дава възможност за категорични изводи.

Подобни случаи съвсем не са толкова малко в южнобългарските земи и по черноморското ни крайбрежие. Засега е абсолютно неясно как те повлияват както на българо-византийските отношения, така и на отношенията между Търновската и Цариградската патриаршия. След като е добре известна ролята на православното духовенство във византийските тайни служби, изглежда безспорно, че иноческото братство в тези обители е натоварено с разузнавателни, но и с чисто идеологически и пропагандни функции. Иноците в такива обители не само събират и предават в цариградските специални служби важни сведения от всякакъв характер, което те правят съвсем удобно поради лекотата, с която се придвижват, за да изпълняват духовните си задължения, но със сигурност, и то по убеждение поради своя етнически произход, осъществяват сполучливо пропагандни акции в подходящи моменти според изискванията на политическата конюнктура.

Антибългарската дейност на такива обители шпионски гнезда и тяхната роля във военната и политическата история на земите южно от Стара планина засега чака своите изследователи. Някои косвени данни обаче още отсега могат да помогнат за проясняването на картината. Едва ли например може да се отбележи като случайност, че казашките нападения по западното черноморско крайбрежие от първата половина на ХVII в. разоряват изключително селища и обители, чиито обитатели имат за майчин език гръцкия. Няма абсолютно никакво съмнение, че и донските, и запорожките казаци са богобоязливи православни християни. Всички исторически извори са категорични за това. И все пак при първото си нападение на о. Свети Иван казаците с необяснима жестокост разоряват обителта. Нещо повече - иноците от братството са навързани по мачтите на казашките чайки. Реещите се из въздуха тела с развети раса правят силно впечатление на свидетелите на това събитие. От казашки исторически извори може да се направи извод за особеното отношение на Сечта към Цариградската патриаршия и нейните служители, които са възприемани като враг също толкова, колкото и османската власт. Причините за тази сложна омраза трябва цялостно да се изследват в бъдеще, но е очевидно, че казашките общности са имали достатъчно познания за истинската роля на иноческото братство в обителта на о. Свети Иван, което обяснява жестокостта, с която тя е разорявана. Също в бъдеще ще трябва да се изяснява и търпението, даже примирението, с което българските владетели се отнасят към такива обители шпионски гнезда, оставяйки ги във властта на Цариградската патриаршия.

* * *

Създаването на обителта "Св. Иван Предтеча и Кръстител" ще трябва да отнесем към управлението на император Анастасий, за когото строителството е любимо занимание както в Цариград, така по черноморското крайбрежие и в малоазийските провинции на империята. Старата църква на обителта датира именно от това време - края на V началото на VI в. Обителта е изградена върху известното в целия античен свят светилище на Аполон Лечител, както показаха изследванията на терена с археомагнитни методи. Впрочем ранно тракийско светилище е било разположено северозападно от по-късната църква "Св. Иван Предтеча" още в периода V-VII в.

Някъде в VII в., може би в края му, обителта запустява, без обаче да са налице следи от пожари. Поне три века църквата "Св. Богородица" е оставена на произвола на морските стихии. Възстановяването на обителта трябва да се отнесе във втората половина на Х - началото на ХI в., когато църквата "Св. Богородица" е украсена подобаващо с великолепни мраморни капители, фризове и корнизи. От това време са и най-ранните ръкописи, преписвани в скриптория на обителта. Вероятно, обителското крило, в което са се намирали скриптория и библиотеката, се е разполагало на същото място по южния ограден зид на обителта, където в края на ХV и в началото на ХVI в. е изградена великолепната двуетажна сграда, в която, както показаха находките, е била разположена обителската библиотека и скриптория към нея в периода 1467/71-1629 г.

В следващите два века сградите постепенно западат, като преди 1263 г. обителта е вече в окаяно състояние. След строителната дейност на Михаил Глава Тарханиот, през ХIV в. в средата на кораба на църквата "Св. Богородица" е извършено едно изключително важно, но неразгадано още погребение на някой от бившите цариградски патриарси, изпратени в заточение на о. Свети Иван. След разкриването на гробницата се установи, че погребаният е огромен индивид, висок почти два метра, с изключително масивни кости и, вероятно, мускулатура на олимпийски шампион по борба в тежка категория.

Обителта е отново разорена, "...разрушена и превърната в развалини..." (по думите на патриарх Дионисий I в грамотата му от май 1489 г.), веднага след падането на Цариград в 1453 г., а поредното й възстановяване се отнася по времето на първото управление на цариградския патриарх Дионисий I (1467-1471). Обителта престава да съществува след третото казашко нападение през юли 1629 г., разрушена по заповед на османските власти.
33
14193
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
09 Септември 2009 22:15
Е, който иска да обсъжда. Аз стигнах до "шпионското гнездо" и хич не ми се чете за тия монаси, тип Златния зъб /помните ли книгата и филма?/.
Значи - пета колона, а?
Засега е абсолютно неясно как те повлияват както на българо-византийските отношения, така и на отношенията между Търновската и Цариградската патриаршия.

и веднага след това убедено, с пламтяща деветосептемврийска вяра:
След като е добре известна ролята на православното духовенство във византийските тайни служби, изглежда безспорно, че иноческото братство в тези обители е натоварено с разузнавателни, но и с чисто идеологически и пропагандни функции.

неясно, ама "добре известна ролята", "изглежда безпорно"...Чисто порно!
Лека нощ!
09 Септември 2009 22:32
Умник генчо дето беше писал курсова работа пак се появи за да ни ограмотява

о. Св. Иван върви към скрита приватизация, както и цялото ни черноморие, за жалост. Не знам дали новото правителство ще се реши да прави нещо по въпроса. Бог високо, а София е далеко . . .
09 Септември 2009 22:35
По черноморието цари пълен феодализъм в най-черен и заробващ вид. Изглежда, че това е изгодно и на управляващите в София. Както е в стари виц - напред, роби, вашето светло бъдеще е феодализма.
09 Септември 2009 22:38
Нещо конкретно по темата? Или се опитваш да привличаш вниманието по пуберски - с простотия и ругатни?
09 Септември 2009 22:41
Генчо, обгрижвай си комплексите, пич. И си намери хоби . . .
10 Септември 2009 00:51Изключителен шедьовър, но най ми хареса за богобоязливите казаци
10 Септември 2009 01:05
Епа има си ас да не се ареса на поганци, дето се праят на модерни
Вън туркие от БГ! Не ви обичаме, бе!
Вън!
10 Септември 2009 01:15
мда, Казаците преодоляли дълбокото си религиозно чувство и изклали жестоко монасите, защото "имали достатъчно познания за тяхната роля" в средновековното българско царство. Мъстили са братушките! Няма как да не са знаели след като и на нас тази роля ни е добре известна. Или поне на Петрински. Иначе - тя чака своя изследовател.
-
Казаците, също така, клали само етнически гърци, (не защото това е било основно населението на черноморието), а защото петрински знае, че монасите били етнически гърци, от което следва и че са "пета колона".


Не съм си представял, че по данни от археологически разкопки на средновековен манастир може да се напише класическа докладна записка до водещия офицер от ДС със съответната специализирана лексика. Името на розата, ма писана от Гуляшки
.
10 Септември 2009 01:25
Трябва да признаем на Петрински обаче литературното майсторство при композирането на тази крими задачка. Заглавиква ни с разни археологически дребнотемия и хитро (и скромно по чекистки) прикрива факта, че е разкрил самият гръчки резидент, ако не и шефа на византийската разведка, който вече 6-700 години необезпокоявано се е криел в своя ъндърграунд легендиран като скелет на гигант. Обаче, наличието на мускули го е издало пред проницателния взгляд на Петрински. В момента го разпитват в ДАНС. Казаците.
10 Септември 2009 01:50
Тия отгоре, всичките .... много ме разсмяха!
10 Септември 2009 01:58
Сигурно защото... .
Разсмиват, защото не размиват...
Или поне не се опитват...
ПП Автора .
.
10 Септември 2009 03:15
10 Септември 2009 05:29
Тук статийка, там статийка и хоп! "Научно" звание! Пък и вестникът трябва да се пълни всеки ден. Вечна дружба, вечна дружба, ура- а-а-а-а-а!
10 Септември 2009 08:36
Петрински откри ли вече Свещения Граал, или още не е?
10 Септември 2009 08:46
Тюуу...разлях си кафето и се упарих ...А, бе що не го слагате в После...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
10 Септември 2009 09:23
"Нещо повече - иноците от братството са навързани по мачтите на казашките чайки. Реещите се из въздуха тела с развети раса правят силно впечатление на свидетелите на това събитие."


Честно казано, и аз съм впечатлен!
Тези казашки чайки някакви кораби ли са? Как се рее едно тяло, което е вързано на мачта? Да не би да са ги обесили по мачтите?
Наистина трябва да са били много богобоязливи тези казаци...
10 Септември 2009 09:52
Реещите се из въздуха тела с развети раса правят силно впечатление на свидетелите на това събитие."


Петрински го е ударил на евтина белетристика, наситена с романтични образи и шпиономанска параноя....

Редактирано от - Benedicta на 10/9/2009 г/ 10:27:48

10 Септември 2009 10:24
Интересно е написаното от Петрински...
10 Септември 2009 12:41
***

Редактирано от - sybil на 10/9/2009 г/ 12:50:04

10 Септември 2009 12:57
Нелепо и чак смешно е, когато събития от Средновековието се интерпретират с езика на революционната бдителност от 20 век - шпиони, разузнавачи, идеологическо - пропагандни задачи...
Оставям настрана факта какво толкова биха могли да шпионират и кого толкова да агитират монасите на един откъснат остров с големина колкото да побере манастир с две присторйки. Ще докладват за маневрите на могъщия ни флот ли...дето никога не сме го имали? Ще агитират чайките и делфините за предимствата на прогресивния византийски феодализъм пред загниващия царски строй в България?
Петрински. Какво да го правиш...
10 Септември 2009 13:12
Е, извинявам се, аз само образно се изразих.
10 Септември 2009 15:07
>>><<<
По липса на правописец храбър и дедо ви Дон шъ зема да напраа билешка и аз:
Тюуу...разлях си кафето и се упарих ...А, бе що не го слагате в После...
Барми, пише се улях и опарих, а иначе си се смеем заедно и затова сме тук.
*‌ *‌ *
Съчинението на Петрински много ми хареса, както с волно веещите се по мачтите гръчки бради, така и със семката за един бъдещ трилър, който да удари у земи Шлифера на Леонардо. Нюхам там и всички компоненти за един сериал траещ поне около 5 години, който да върне българина в лоното на българското. Стига турски сериали!
10 Септември 2009 16:32
Да предположим, че това интереснейшо писание е предистория на сказките за славния Краснознаменен флот, по-точно - за неговите казашки прародители...
Д-ре
10 Септември 2009 16:51
Аааа, упарих съ аз, упарих...Щото ако се бях Опарил - щеше да е наистина

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
10 Септември 2009 17:37
Написаното е несериозно.
Най-добре е описано тук:
Нелепо и чак смешно е, когато събития от Средновековието се интерпретират с езика на революционната бдителност от 20 век - шпиони, разузнавачи, идеологическо - пропагандни задачи...

Както се казва - сърп и чук файлетон за флигорна и клар'нет.
10 Септември 2009 18:14
Поредната глупост на Иван Петрински.Сто години да седна и да умувам такава глупост не мог измисла.Как и по какъв начин си станал "историк"не ми е ясно.Влез в православие.сом и се запознай със православието и след това седни и си напиши статията.Аз и това не можах да разбера , в края на краищата казаците ли рушат църквата или османлийте.Иване , СССР се разпадна преди 20 години, не си ли чул, отърси се от манията за пети колони и т.п.Ако тази статия прочете Вартоломей 100% ти Анатемата да знаеш!!
10 Септември 2009 18:55
Генек, имаш право Аматьорски опит за изследователска творба с противоречиви изводи. На всичкото отгоре отношението на казаците се използва като неоспорим факт когато знаем кои са били самите казаци - криминалните на царстовто заточени по границата.

10 Септември 2009 20:24
Г-н Петрински пише интересно, винаги с публицистична жилка (с която не винаги съм съгласен), с модерно научно мислене, и е археолог - сведенията му са от първа ръка. Знаем вече, че е славянофил, че е правил разкопки около Созопол и се е интересувал от казашките набези.

Колкото и да пишат бълг. историци за гръцкото лукавство, все няма да е достатъчно. Блеки не е съгласен, нейсе.

Не съм съвсем съгласен с почитаемия Абулафия за гръцкия характер на населението по българското Черноморие (цялото). Гръцките топоними общо взето свършват до Черни нос (а и на юг има много тракийски и български), до историческата граница на Княжеството и Румелия или Дунавския и Одринския вилает. За варненските гърци след Освобождението, които били не повече от 25% от населението на града, Иречек казва изрично, че не били "чисти" гърци като в Несебър, Анхиало и Созопол, а погърчени българи и гагаузи. Според османисти като Елена Грозданова в 16. и началото на 17. в. половината от икономически активното население на Варна било с български (славянски) имена.

Варна не е била чисто "гръцки" град и в античността - срв. великият (тракийски) бог на града Дарзалас (засвидетелстван на стотици монети и надписи от 4. в.пр.н.е до 3 в.н.е.), чието име може би останало до 19 в. в реката Дерза (р. Девня). Освен тракийското и римско (италийско) ‌ присъствие, в 6. в.н.е. значително място заемали преселниците монофизити от изтока - арменци, сирийци, перси и др., покровителствани от жената на Юстиниан Велики - Теодора. Те имали цял град Теодориас (Теодориада) и от тях е и големият манастир на Джанавара, и самото това име вероятно със семитски произход.

Остава да кажа, че според археолога доц. Павел Георгиев от БАН, виден познавач на Плиска, уникалната културна амалгама, създала се около Варна към 6. в.н.е., има пряко значение и за нашата българска история. Според него не само първата столица на Аспарух е била край Варненските езера (мястото не е установено със сигурност), но и т.н. от него (нова) "култура Варна" (6. в.н.е.) била определяща за формирането на Плисковско-Преславската култура, особено в архитектурата и др. "визуални" изкуства - но защо не и в книжнината, и в създаването на кирилицата (най-големият скрипториум от 9 в. не само в България, но и във Византия, беше намерен във Варна).

Защо Аспарух избрал "така наречената Варна, близо до Одесос" (почти единственият топоним, споменат от летописците във връзка с идването на Аспарух южно от Дунава)? - защото там били двата безспорни исторически центъра на императорската власт в Долна Мизия и Скития - на Валент от 4 в. (в готските войни) и на Юстиниан Велики от 6 в. (седалището на новия военен окръг Куестура екзерцитус). Това били два големи римски военни "кампуса", единия до античния Марцианопол (Девня), другия може би между Тополите и ТЕЦ ‌ Варна. Вторият може и да е съвпадал с казаната "Теодориада", известна от един каменен надпис от Езерово. При Аспарух, смята Георгиев, столицата също носела традиционното за българите име Плискова.

За значението на израза "така наречената Варна" е много дълго да се чепка, но със сигурност не е античния Одесос, а нещо друго в близост до него. Според Георгиев най-вероятно името е от персийски произход (пак влияние на източните преселници) и означава укрепен стан - нещо като българския Онгъл.

Защо все пак П. Георгиев мисли, че първата столица не е в "Абоба-Плиска" (до Каспичан)? Защото познава разкопките и знае, че няма намерени останки от столичен живот отпреди края на 8 в. Прабългарските останки (некрополи) в околността на Плиска са много по-малко от тези около Девня и (западните части на) Варна. По линия на връзките с Цариград - край Варна са намерени много (над десет) съкровища ромейски монети от края на 7 и началото на 8 в., вкл. едно от над 70 (!) златни солида, повечето сечени приживе на Аспарух, явно донесени във "Варна" в 690-те години, може би от цариградски търговец - да купува бълг. стоки, или пък като трибут по договора от 681 г. А в Абоба-Плиска най-ранните (две) ромейски монети са от началото на 9 в. и вероятно са донесени от похода на Никифор II Геник. Това време било безпарично.

Има много други аргументи - изворови и езиковедски, окончателната проверка на хипотезата може да дойде само от археологическите данни. Ако големите инфраструктурни проекти станат и дойдат багерите, може да намерят интересни неща. Багер (не фадромата на доц. Китов, обикновен багер) намери и Халколитния некропол в 1972 г. и 32 праисторически селища (коловете им) бяха извадени от дълбачките в езерата.
10 Септември 2009 21:08
Фичо, въртиш, сучиш, все за Варна говориш. Кажи нещо за Бургас! Например, че културата и самобитността там са на по- високо ниво. Тоника, Недялко Йорданов, Петя Дубарова. Вие там какво имате - мафии. Руска, чеченска и т.н. Даже адмирал влеза в депесарската мафия. Срам!
10 Септември 2009 21:22
Сухаре,
Бургас е съвсем младо селище - от края на 17 в. - какво да кажа за него в една тема по средновековна археология?

Написал съм горе нещо "интересно и не много известно" - да видят повече колеги и ако искат, да ми пишат на яхуто да им пратя статии, любезно предоствени ми от доц. Георгиев. Библиографията му е на нета, текстовете му още не са.
10 Септември 2009 21:35
Гърците ни се подиграват, че имаме дебели глави. Булгарис - мегацефалис.
11 Септември 2009 15:39
Чичо Фичо, въртиш сучеш, чергата към Варна дърпаш. Още малко и ще установиш къде е гробът на царя на Дунавска България - Исперих. Да, вярно - къде е гробът на Исперих - дали Петрински има отговор? Ако има - да каже - всеки българин ще бъде длъжен да знае.
11 Септември 2009 16:00
Нали се предполага Вознесенка?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД