:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,308,086
Активни 88
Страници 20,883
За един ден 1,302,066
Разхищения

Областните управи видели в кризата шанс за голямо харчене

Повечето администрации усвоили още преди 1 юли 80 % от бюджетите си
Снимка: БГНЕС
Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова съобщи, че за първите шест месеца предшественикът й Ангел Коджаманов е похарчил 85 898 лв. от планирания за цялата година бюджет от 109 549 лв. за издръжка.
Новото правителство смени областните управители и новоназначените откриха, че до средата на годината са похарчени вече над 80% от бюджетите. Пълната картина ще излезе след проверките на Сметната палата, но вече са ясни част от разхищенията.

В Русе при утвърден бюджет за областната администрация от 1 100 000 лв . новият управител Пламен Стоилов е заварил в хазната само 47 000 лв. "Искам да разбера как точно са похарчени тези 1 057 000 лв. и затова ще ревизирам цялостната дейност", каза Стоилов.

Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова например съобщи, че за първите шест месеца предшественикът й Ангел Коджаманов е похарчил 85 898 лв. от планирания за цялата година бюджет от 109 549 лв. за издръжка, което прави харч от 86.2%. Уж в края на мандата си правителството гласува намаляване на разходите и въпреки всичко областните управи нямат пари.

"Внушителни са сметките за гориво, за ремонти на служебните коли, за командировки, цветя и обявления в пресата. Превишаван е месечният лимит от 2000 км на всеки от автомобилите", разказа Таушанова за практиката в Кърджали.

Сега тя е принудена да въведе още по драстичен лимит от 1000 км за месец. "Не би могъл един служител да си позволява такова разхищение, ако това не е било практика при цялото правителство", коментира Таушанова.

Колегата й от Разград д-р Валентин Василев съобщи за сходен проблем. И при тях при предвидени за издръжка 169 000 лв. са похарчени дори повече - 183 865 лв. Реално са платени 130 000 лв. от предишния областен, но се оказало, че има 50 000 лв. неразплатени, които новият получава в наследство. На практика д-р Василев е оставен без представителни пари, защото предшественикът му ги е усвоил до стотинка.Голяма част от бюджета ни е изхарчена,започваме обстойни проверки, съобщи областният на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев. Според него голяма част от разходите е можело да бъдат спестени, особено по време на криза. Сега той е въвел лимит за служебните автомобили. Задължително ще се подава заявка и ще се попълва пътна книжка.

Преди това изобщо не е имало отчетност на пътуванията, командировъчните са попълвани формално. Доц. Пенчев дори се е отказал от привилегията служебен автомобил да го вози до службата му. В пловдивската областна администрация пък блесна нова практика - бившият областен Тодор Петков (БСП), наел външна фирма да вози със служебните коли замовете му. Така всеки месец фирмата "Ес Ти Ес" получавала по 1100 лв., защото предоставя професионални шофьори на управата. Друга фирма е охранявала областната администрация срещу солидна сума.

За безконтролно пилеене на пари за горива разказват доста от губернаторите. Особено в края на мандата, когато на думи се твърдеше, че държавата започва да стяга колана.

В бургаската областна администрация например не се оплакват от похарчен бюджет, както е при другите им колеги, но се учудили от харчовете за букети. При 1200 лв. нормален месечен разход за цветя, през май, юни и юли областната администрация на Бургас е пръскала по 3000 лв. на месец. При положение че през пролетта и началото на лятото цветята са и по-евтини.

Кърджалийската областна администрация също енаблегнала на букетите в предизборния периодНо много по-скандална е практиката да се раздават огромни средства по граждански договори на външни изпълнители. В Кърджали перото за плащания по граждански договори е надвишено пет пъти.

В Разград картината не е по-различна - при планирани 7640 лв. за външни договори, на практика са платени 41 161 лв. от предишния областен управител и неуспял мажоритарен кандидат на БСП Наско Атанасов. Според новия областен практика било хонорари да се дават за дейност, която влиза в длъжностните характеристики на щатни служители. Сред работилите на граждански договор е и областният лидер на БСП-Разград Добринка Монева. За "съдействие в сътрудничеството с общините" за 14 месеца тя е получила хонорар от 5562 лв.

Проблем с много договори с външни изпълнители откриха и в областната администрация във Велико Търново. Там под един покрив съжителстват различни държавни служби като областната администрация, НАП, социално подпомагане и други. Досега практиката е била областният да плаща общата сметка, а след това другите служби да се издължават. В резултат е бил ощетяван бюджетът на неговата администрация. Затова сега доц. Пенчев като първа стъпка се опитва да раздели ел.захранването и всеки да плаща на база отчета на своя електромер.

На фона на скандалните разкрития за прекомерната щедрост на бившите губернатори някак естествено идват по-сериозните данни за злоупотреби с държавни пари и имоти. За това тепърва ще се търсят доказателства, които да издържат и в съда. Наредени са повсеместни проверки на всички сделки с държавни имоти, за събираните от държавата наеми, както и за усвояването по места на парите от фонда за бедствия.

В Кърджали вече върви проверка на т.нар. проект "Водното огледало" на р. Арда, за който бяха похарчени 60 милиона евро. Според новата власт този проект, финансиран от МРРБ, е оскъпен многократно. От губернаторите регионалното ведомство поиска проверка на всички проекти, финансирани от тях и в момента временно замразени.

Новият областен управител на Смолян инж.Стефан Стайков не се оплаква от изхарчен бюджет, но пък обяви, че специален акцент в проверките ще бъде върху заменките на земи и гори в Родопите. "Има презастрояване на местността Смолянски езера и курорта Пампорово, дадени са изключително много строителни разрешения, които не се вписват в добре обмислена градоустройствена схема", казва инж. Стайков. Той вече се е разпоредил за редица проверки и по сигнали, получени в администрацията. Ще направим пълна проверка на сделките, които имат отношение към агенцията по горите, фонд "Земеделие" и ВиК сектора, каза областният на Смолян. Специално ще се проследи и проектът за водния цикъл на Смолян, стартиран 2-3 месеца преди изборите по ОП "Околна среда". Областният на Смолян е разпоредил във всички търгове и обществени поръчки на общините от областта да има представител и на неговата администрация с цел по-строг контрол. Смята обаче, че това е пропуск в закона, а трябва да се помисли дали на областните управители да не се дадат повече и по-високи правомощия за контрол като представители на държавата в региона.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров е наредил на двамата си заместници да направят обстойна проверка на всички сделки с държавни имоти. Особено драматично е положението в областната администрация на Русе. Там предшественици на бившата областна Мария Димова я упрекнаха, че през последните 4 години епревърнала институцията в агенция за недвижими имотиПрокуратурата вече проверява дали Димова е "подарила" резиденция "Липник" срещу 5 апартамента, както и за редица други сделки. Новият областен Пламен Стоилов предпочита да говори, след като получи одита на Сметната палата, но казва, че няма да се поколебае да даде виновните на прокурор. Смята обаче, че не бива да се опитва да оправдава всичко със завареното наследство и ще предложи някаква конструктивна политика, дори в условията на такъв гигантски недоимък.

Областните управители на Благоевград Валери Смиленов и на Кюстендил Любомир Анчев стартираха проверките си от граничните пунктове.

"Изумен съм от изключително некачествените ремонти на ГКПП-Илинден", каза областният на Благоевград и поиска сериозна проверка на работата на фирмата изпълнител и всички подизпълнители. След сериозен анализ най-вероятно ще се наложи и намесата на прокуратурата, предположи Смиленов. Областният на Кюстендил инспектира ГКПП Гюешево и пункта при Олтоманци, за да разбере защо те още не отговарят на европейските норми.

Разкритията на новите губернатори звучат скандално в първите дни след встъпването им в длъжност. Интересно е какво ще покажат и проверките на държавните органи. Разговорът за морала и отговорността на областните управи тепърва предстои в обществото.
 Константин Гребенаров (вляво) е новият областен управител на Бургас. Той е наредил на двамата си заместници да направят обстойна проверка на всички сделки с държавни имоти. На снимката - Гребенаров при встъпването си в длъжност заедно с предшественика си Любомир Пантелеев.
8
5650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Септември 2009 07:55
1000 км на месец значи 50 км всеки работен ден. Къде пътуват толкова в тоя малък град?
10 Септември 2009 09:35
До някъде и след това обратно !!!
Еднопосочно е само във времето !!
10 Септември 2009 11:39
Ами ще си харчат.
Имал съм работа с областна администрация в един малък провинциален град, където бяхме наети за работа по проект.
Не, че ни платиха кой знае какво, но поне хубави разпивки ставаха с областния.
Първото ми впечатление беше, че съм попаднал в някаква абсурдна реалност.
За работата за която ни наеха и плащаха, даваха заплати на още един цял отдел, с началник, двама ръководители сектори и 5-6 експерти и специалисти.
След около час разбрах, че тези женици клети (защото 97% от администрацията са такива) и понятие си нямат не само от задачата, а и от спецификата на работата въобще. Почти всички бяха с някакви измислени дипломи или със специалности по които нямат и един реален работен ден. В цялата администрация само един човек знаеше чужд език със сертификат. Всички останали пишеха, че владеят руски, но и той им беше на ниво -"падежами, о падежах". Компютърната грамотност на повечето се свеждаше до работа с "електронна поща" и "пишеща машина". След няколко дни разбрах, че няма случайни хора. Всяка беше, я на шуранайката етърва или на баджанака на на шефа любовница.
Повечето време въпросните дами прекарваха в чат и сладка раздумка, но за тяхна чест трябва да кажа, че си спазваха стриктно работното време.
Когато се налагаше да ходим по обекти почти винаги нямаше свободна кола и се налагаше да ползвам собствената си, за което ми се плащаше, но по някакви абсурдни останали от соца нормативи. Тъй като возилото ми е над определена кубатура, попадах в графа за разход - "ВОЛГА"!!!!!!!
Излишно е да казвам, че колата харчеше в пъти по-малко от руската лимузина, но аз си прибирах кинтите и си траех. Да не съм луд, за да протестирам.
Поне два дни съм загубил от безмислено обикаляне по кабинети и търсене на този или онзи служител. Уж са на работа, но ей сега мръднали някъде. Когато им направиш забележка обидено отговарят, че са били в сградата, сякаш това има някакво значение.
Накрая свършихме работа, получихме отлична оценка и седнахме с областния на по чашка на прощаване. Споделих му, че според мои наблюдения от 45 души рабощи в администрацията му спокойно могат да останат 15 и работата ще върви дори по-добре. Той направи кисела физиономия и ми каза:
- Да не им плащам аз?

10 Септември 2009 12:43
Интересно нещо, що ли най-големите преразходи са все в области дето ДеПиСье-то коли и беси?
А за Бургас... ми там работата ясна. Любо Пантелеев си беше галантен пич, предполагам, че такъв си е още! Пък и покрай тия пусти избори сума ти сбирки са се провели. Все си е по-гот да седиш в деловия президиум заобиколен с цветя и хубави жени, отколкото с дърти бабишкери! Па били и партийни другарки!
10 Септември 2009 15:29
Шуменското, пак на ниво
Та да питам де /само/, т'ва делови президиум, равно ли е на делови обстановки на дивана на областния
10 Септември 2009 17:18
Интересно нещо.....

В БГ-медиите тече непрестанното Радой Ралиново "Горят си бедните свещите - на богатите броят парите!"

Пък и законодатели и законоспазването ни са такива..... Затворите пълни с кокошкари.... а големите бандити.... ум дават по медии и в парламенти...10 Септември 2009 21:14
Весел
10 Септември 2009 21:40
И се питам:
След тия областни, пак ли така ще говориме /питаме се, де /
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД