:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 558
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо

Новите приключения на самоосигуряващите се

От тази година вече не може с едно нареждане да се плащат няколко вноски за пенсия. От това печелят само банките, които събират комисиона за всеки превод
Вълненията около новия размер на патентния данък ту затихват, ту се усилват. Протестиращите обаче още не са осъзнали новата радост, която се задава откъм пенсионното осигуряване. Най-голяма е тя за родените след 31. XII. 1959 г. Те трябва да попълват отделно платежно нареждане за допълнителното си задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Заедно с по-възрастните си другари по съдба те трябва да попълват по още две платежни нареждания всеки месец - за държавно обществено осигуряване и за здравно осигуряване. Естествено трябва да платят и съответните банкови такси. Ако нямат банкова сметка (мнозина нямат - поддържането й струва пари), преводната такса е от 1,50 до 5 лева. Последната такса се събира от Експресбанк, която държи сметките на някои клонове на НОИ. Интересно, че тя взема за този вътрешнобанков превод такса 5 лв., докато други банки за междубанков превод към нея вземат 1,50 - 2 лв. Впрочем, за успокоение на гражданите, които се вълнуват от увеличените с 20-30 % цени на лекарствата, тази банка преди година повиши преводната такса от 60 ст. на 5 лв, т.е. със 733 %.

Осигурителният доход, който болшинството си избира, тази година е 170 лв. месечно. Вноската е 2% - т.е. 3,40 лв. Освен тази сума трябва да се внесе и преводна такса, която е съизмерима с вноската за пенсия.

Логичният извод, до който стигат мнозина, е да внесат накуп вноските за няколко месеца. За да не са в нарушение, правят това преди изтичането на срока за първия месец. От това НОИ само печели - вноските се внасят предварително. Да, ама не - на куп вече могат да се внасят само вноските за здравните осигуровки. Другото е чудовищно нарушение. Спорих с няколко служители на НОИ (любезни хора, които не могат да вземат решение на своя глава). Те се опряха на закона, като потърсиха и други доводи. Единственият, който приемам за резонен, е, че мога да прекратя дейността си и няма как да ми върнат парите. (Не ми казаха, че може да умра, но на мен ми минава тази мисъл, бродейки в такива дебри.) Това изискване е написано и в сайта на НОИ.

Амбицирах се и започнах да проучвам тази материя. Сайтът на НОИ http://www.noi.bg е великолепен и много ме улесни.

Цитирам въпросния възлов чл. 7, ал. 7 на КЗОО: "Осигурителите внасят осигурителните вноски с платежни нареждания за всеки месец поотделно чрез прехвърляне от сметките си по съответната сметка на държавното обществено осигуряване и на допълнителното задължително пенсионно осигуряване при изплащане на трудовите възнаграждения, включително за авансови плащания. При теглене на суми за плащания, при прекратяване на осигуряването или при отпуск извън редовното плащане на заплати или аванс не се издава отделно платежно нареждане - тези суми се включват в платежното нареждане за първото следващо внасяне на осигурителни вноски."

Интересна е промяната спрямо стария чл. 6, ал. 10. Фразата оттам "с отделни платежни нареждания всеки месец" е променена на "с платежни нареждания за всеки месец поотделно". Според служителите на НОИ тази промяна прекратява възможността с едно нареждане да се плати за няколко месеца.

Или какво се получава - миналата година си правех вноските всяко тримесечие и подавах декларация обр. 1 всеки месец. Сега трябва да правя по 2 вноски всеки месец, но имам право да подам само една декларация за януари. Това ми струва допълнително преводната такса за 20 вносни бележки, както и съответното време. Умножете го по неколкостотин хиляди за другите като мен... Това НОИ наричат "облекчения" (вж. сайта). Аз пък се чудя дали е подигравка или извращение.

Моите искания, към които се надявам да се присъединят другарите ми по съдба, са следните:

1) Ръководството на НОИ да преразгледа инструкциите си за реда за внасяне на осигурителните вноски;

2) Сумите за ДОО и ДЗПО да се внасят с едно платежно нареждане без ограничение за периода;

3) Когато клоновете на НОИ сключват договори с обслужващите банки, да не забравят да поискат нисък размер на преводната такса.

Забележете, не искам промяна на закона. Законът позволява всичко това.



О. Желязков,

самоосигуряващ се инженер занаятчия
1376
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД