:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 613
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Татяна Дончева: Митът, че Симеон е носител на нов морал, е разбит на пух и прах

По време на дебата за вота на недоверие НДСВ и СДС се държаха като агитка на футболен мач. Има нужда от персонални промени в правителството, смята соцдепутатката
Соцдепутатката Татяна Дончева е родена в Трявна. Юрист. Била е прокурор в Габрово и в Софийска градска прокуратура, след това - адвокат. Член на Изпълнителното бюро на БСП. Член на парламентарните комисии по правни въпроси и по вътрешна сигурност и обществен ред.





- Г-жо Дончева, беше ли нужен вотът на недоверие към премиера, имайки предвид парламентарния дебат, който се проведе по него?

- Да, защото съществуват много остри обществени проблеми. Те касаят бедността, невъзможността на хората да посрещат елементарни разходи. Налице е и пълното разминаване между обещанията, с които мнозинството спечели изборите, и реалната му политика. Може би е вярно, че никой у нас не е вземал властта, лишавайки се от популистки обещания, но НДСВ надхвърли всякаква мярка. Проблемът не е само в това, че са обещали неща, които не могат да изпълнят, а че са обещали неща, които нямат намерения да изпълняват.

- По-конкретно?

- Говоря за незабавното и несимволично увеличение на доходите, за разпределението на данъчната тежест. Обстоятелството, че мнозинството намали данъците за високи доходи, а при ниските доходи има увеличение, говори за класическа дясна политика, която е в интерес на определен тесен кръг от богати граждани. А избирателите на НДСВ и "повервалите" не са богатите граждани. Богатите само финансираха кампанията им, за да използват властовите им позиции.

- Дебатът в парламента не показа какви са проблемите на управлението и как то ще ги преодолява. Запомниха се само обидите, които си отправиха взаимно НДСВ и СДС?

- Не може да се разбере проблем, когато тези, които го поставят, и тези, които трябва да управляват държавата, се държат неадекватно. Вотът за лекарствената политика на правителството бе полезен и необходим. Проблемът обаче е, че никой от претендентите за лидерския пост на СДС не показа сериозно политическо равнище на разбиране на проблемите и на идеята как да се излезе от ситуацията.



--------------------

А поведението на НДСВ беше като на класическа опозиция. Това не е България преди 10 години и тази формация не е опозиционна. На пух и прах беше разбит митът, че НДСВ и Симеон Сакскобургготски са носители на нов морал, на нови политически отношения. Всякакви неща са виждани в парламента, но такова държание, приличащо на агитка на футболен мач, не е било. Освен това им липсваше концепция.

--------------------



- Имаше някаква концепция - че СДС е виновно за всичко?

- Да, и защото те били негри. Те може да са били негри, но част от критиките бяха сериозни и въпреки всичко - добре аргументирани. А на фона на слабото представяне на водещи фигури на СДС НДСВ имаше прекрасна възможност да обясни кое защо се прави. Вместо това се премина в нападки на доста ниско равнище. Но аз съм приятно впечатлена от Стойчо Кацаров.

- Според Ахмед Доган СДС не е било подготвено за вота, а изказващите се от БСП успели да го обосноват. Странно, все пак вие решихте да не подкрепяте вота?

- Ние сме напълно съгласни с мотивите на вота и с времето, в което той се иска, защото този въпрос сега е остър и сега трябва да се реши. Проблемът е, че ако заемем от първия вот една позиция на крайното отрицание, което е подкрепа на вота, ние просто се лишаваме от възможност да имаме пространство за маневри. А и това не е добре с оглед на необходимостта от политическа стабилност поне до срещата в Прага. Дали е реалистично да получим покана за НАТО с оглед на управленските умения на НДСВ е другата страна на въпроса. Но преди срещата в Прага България има нужда пред света да покаже политическа стабилност. Но нашата позиция като изказ беше повече от "въздържал се". Тя беше много по-близо до гласуване против правителството, отколкото до неутралната позиция на "въздържал се".

- Добре, но ако правителството не е в състояние да се справя със задачите си, защо трябва да му помагате да се закрепи?

- България трябва да спечели няколко месеца, тя няма нужда от прекалено чести избори. Не е възможно общественият организъм да понесе това. Защото иначе става така, че вместо да притъпяваме люшкащите се нагласи на българина, ние ги изостряме до крайност. Политическата стабилност трябва да се постига и чрез една цикличност на изборите, в която избирателят отива пред урните с мисълта, че той също е отговорен за това, което ще се случи в следващите 4 години. Само по този начин може от него да се иска една съангажираност за това, което става. А ако има прекалено чести избори, това никога не може да се постигне. Напротив, постига се един вот на базата на емоции, а той никога не отразява трайни нагласи и осъзнати интереси.

- И затова ли не искате предсрочни избори?

- Не е добре да се правят предсрочни избори преди срещата в Прага. Ако отидем там с една политическа криза, ние просто се самоотписваме.

- А след Прага? Тогава БСП ще бъде ли готова за властта?

- Подготовката за властта на една партия върви перманентно. Подготовката не може да се заключава само в написването на определени програми и стратегии. Това е едно от необходимите, но недостатъчни условия. Водещите политически партии трябва да се погрижат да подготвят своите управленски екипи. Това означава не просто определени хора да се доберат до властови позиции в партиите си, които после да ги изхвърлят като трамплин в министерските кресла, а да е ясно, че всяка партия, която претендира да получи властта, трябва да има поне 7-8 души, които могат да поемат незабавно управлението след изборите. Необходимо е и да се знае кои са ключовите места на държавния механизъм. Никой не работи по това. И СДС не го правеше. Те имаха екип от първото правителство на Костов и служебното на Софиянски, които бяха натрупали някакъв опит, и това даде много сериозни позитиви в първите 2 години от управлението на Костов. Значи може да крадеш, но влакът си върви и просто знаеш как да го караш.

- А сегашните не знаят ли?



------------------

- Не, според мен те контактуват максимум с политическите си кабинети, общуват си помежду си, направили са си някакви юпи-общности и контактуват само с тези общности и с медиите. И обясняват на медиите какво имат желание да направят. Понякога го обясняват и от трибуната на НС. Но това не стига. На всеки от тях е поверен един голям механизъм и те трябва да завъртят колелото и да си намерят система, по която да контролират администрацията си. Това е майсторлък, той изисква познания.

-----------------



- А защо предимно критиките ви са насочени към НДСВ? ДПС също е част от това управление.

- Критикуваме правителството и проблемът, заради който се поиска вотът, не може да бъде разделен само защото министърът на здравеопазването е излъчен от НДСВ, а не от ДПС. Всичко, което се говори за правителството, трябва да се отнася за всички участници в кабинета.

- Не оставяте такова впечатление. Като че ли спестявате критиките към ДПС?

- Има нещо, което е определящо, и то е в НДСВ. ДПС може да участва като коалиционен партньор, но не мисля, че неговата роля и значение за емблемата на управлението, не за скритите механизми са решаващи. Емблемата е на НДСВ, на тяхното разбиране как трябва да се прави държавна политика.

- Между другото вие поискахте от правителството да започне да се бори с корупцията. Поставихте и конкретни изисквания. А депутатът от ДПС Джевдет Чакъров обясни по време на вота, че правителството е спряло корупцията?

- Трябва много да не си в час, за да твърдиш, че си се справил с корупцията. Сегашното правителство пое определени ангажименти към разчистването на наследството. Това разчистване не може да приключи с Бяла книга. Това е начин за приключване на наследството, който да стимулира крадците в държавата. Настояваме правителството да представи след един месец отчет за дейността си по следприватизационния контрол. Нека да видим колко и кои сделки са проверени и какъв е резултатът от тази проверка. Намерени ли са нарушения, ще се развалят ли сделки, кои ще се обявяват за недействителни, има ли допуснати престъпления, предадени ли са материалите на прокурора и работят ли по тях оперативните служби на МВР. 12 години ние непрекъснато се плъзгаме по повърхността и никой не иска да влезе навътре. И всичко започва и свършва с програми и с някакви книги. И хората смятат, че политиците имат общия интерес да не закачат никого, защото всички крадат.

- И какво ще стане, ако след 1 месец правителството не направи такъв отчет?

- Ще продължим да настояваме. Междувременно ще събираме по наша линия информация какви сделки са проверени и какви - не. Ще използваме механизмите на парламентарния контрол, за да извадим сделки, които считаме, че трябва да бъдат проверени, в които има достатъчно сериозни факти, които да насочват към корупция.



-------------------

Освен това искаме подмяна на възловите фигури в системата на данъчния и финансов контрол. Не е възможно хора, които са назначени от Муравей Радев и са доказали в продължение на години, че се занимават с изпълняване на политически поръчки, да тръгнат да търсят корупция в старото правителство. Въпросът кой все още ръководи системите на данъчния и финансовия контрол има значение даже във връзка с данък смет и данък сгради.

----------------------



- Защо?

- Защото се оказа, че на много места има случаи, където в един жилищен блок два апартамента с еднаква квадратура и с еднакви показатели имат много сериозно различаващи се данъчни оценки, което опира до работата на тези хора.

Освен това правителството трябва да бъде заставено да се занимава и с актуалната корупция. Актуалната е днешната корупция.

- Има ли такава?

- Най-големите ями са две. Първата е системата на обществените поръчки. Тя е изключително чувствителна и правителството трябва да провери какво е станало в обществените поръчки през изтеклите 6 месеца. В Министерски съвет има отдел "Обществени поръчки", в него има достатъчно сигнали за нарушения в определени министерства. Има и други възможности на МВР.

- Разполагате ли с такива данни?

- Ако не разполагаме, няма да поставяме въпроса.

- Защо не кажете за какво става въпрос? Странна ми се вижда аргументацията, че не го правите, за да не дестабилизирате властта.

- Няма нужда да се създава истерия. Правителството може да не работи по проблема или защото не знае, или защото не иска. Ако факторът "не знае" продължи да действа, ще направим извод, че то не иска. Сега вотът по здравеопазването даде повод да се замислим за търговията и снабдяването с лекарства. И Министерството на здравеопазването трябва да бъде първото, което това правителство да разгледа. Не го казвам случайно. Трябва да се видят и доставките на вносни лекарства и консумативи, и договорите за обществени поръчки за зареждането на основните 8 болници, включително Университетската клиника на София. Да се види през къде стават, защо стават през там и каква система е направена в самите болници. Също се отнася за системата на НЕК, за системата на Министерство на отбраната, където са на практика най-много струващите обществени поръчки.

- А трябва ли сега да има министерски оставки?

- Има нужда от персонални промени. Разбрах, че премиерът се е влюбил дори в министъра си на културата. И че той също има разбиране, че определени промени в някои министерства са проява на слабост. Но тук не става дума за това кой колко голяма ода написал за теб, а за това дали даден човек има качества за администратор. Гледах го как ръкопляска на дебата по вота. Такава гротеска беше.

- За министъра на културата ли говорите?

- Да.

- Искате този министър да бъде сменен?

- Има няколко персони, които са нарицателни и смешници. Не можеш да държиш такива хора, защото това означава неспособност да се справиш с проблемите.

- Все пак кажете кои министри трябва да си отидат?

- Няма да ги назова, защото премиерът отговаря за всичко това. И той трябва да покаже качества, че може да се справя с проблемите.
895
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД