:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗКРИТИЯ

Ако Ватиканът беше фирма, отдавна да е фалирала

Папата владее имущество за милиарди, но няма публична отчетност за разходи и печалби
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Ватикана е една от най-малките и стари страни в света, чието функциониране е обвито в тайна.
Ако Ватиканът беше частна фирма, то тя отдавна щеше да се е разорила. Столицата на римокатолическата вяра принципиално не афишира своята дейност, като функционира с временен бюджет, страда от излишни кадри, открива дъщерни компании и се опитва да ги скрие. Как най-малката държава на света в центъра на Рим се разпорежда със своето имущество, би трябвало най-вече да интересува самите вярващи, тъй като те са основният източник на доходи на папата.

По последни данни само през 2007 г. католиците са дарили на Ватикана около 69 милиона евро, което е 1/3 от целия бюджет на малката страна. Най-щедри в това отношение са американците, които са отделели $27 млн., като 9 от тях са дарени от анонимен вярващ. Ватиканът работи от незапомнени времена с временен бюджет, тоест никой никога не знае колко пари даряват вярващите. Ако оставим настрана нищожните доходи от продажбата на билети, пощенски марки и други сувенири, които се предлагат в магазини край катедралата "Свети Петър" и в музеите на Ватикана, тогава се получава, че доходите идват предимно от наемите от недвижими имоти. Това е единственият източник, който католическата църква декларира преди италианските данъчни власти.



Ватиканът никога никъде не афишира с колко недвижимо имущество разполага



Това обаче поражда различни слухове и спекулации. По оценки на италианския в."Ла Падания" католическата църква е собственик на 2500 сгради, които струват около 1.5 млрд. евро. Ако към това се сметнат и имотите на църковните ордени, близки до Ватикана, тогава теоретически папата може да е собственик на 1/4 от Рим. Като цяло имуществото, с което може да разполага понтификът, се оценява на около 12 милиарда евро. Но според икономическите показатели Ватиканът не може да бъде определен като успешен собственик. По официални данни през 2007 г. той е спечелил едва 36 млн. евро от наеми и продажби на недвижимо имущество. Чиновниците му се оправдават, че заради благотворителни инициативи много често помещенията се дават под наем на ниски, дори символични цени. Само че преди пет години италиански журналисти успяха да разберат, че сред нуждаещите се от помощ арендатори беше и известна римска адвокатска фирма.

Държавата на папата, разположена на някакви си 40 хектара, има още и издателство и магазин за книги. Според други източници даренията, търговията и наемите носят годишно около 100 милиона долара на католическата църква. Тогава откъде се взимат още $140 млн.? По неофициални версии това са доходите на банката на Ватикана.



Тя само по себе си е най-голямата загадка на Ватикана



Тази институция не само не предоставя своето счетоводство за проверка, но дори принципиално избягва да нарича себе си "банка" по юридически причини. Тази институция има международен банков код, откакто е основана през 1942 г., и носи името Istituto per le Opere di Religione(IOR), тоест Институт за религиозни услуги. За да стане човек клиент на тази банка, е примерно същото, като да се стане член на един от елитните джентълменски клубове, тъй като е нужно поръчителство от някой от старите клиенти на банката и има списък с чакащи. За разлика от престижните клубове този институт не дава каквито и да е материални изгоди за своите клиенти, а те по приблизителни оценки са около 40 000, предимно кардинали и работещи във Ватикана. Италианският в."Корера дела Сера" съобщи наскоро, че уставният капитал на банката е около 5 милиарда евро.

Финансовото учреждение, което се намира във Ватикана, предпочита да влага парите си в консервативни проекти. Три четвърти от инвестициите са в държавни облигации и само 1/4 в акции на различни компании, но при тях банкерите на църквата могат и да се опарят. Така например те вложиха пари в италианския концерн "Пармалат", който благодарение на различни машинации загуби 14 млрд. евро през 2003 г. и за малко да оглави списъка на фалитите в Европа. Банката на Ватикана също така понесе големи загуби заради фалита на американския автомобилен гигант "Дженеръл моторс" т.г. Колко точно са загубите на финансовата институция, е известно само на папата, тъй като това е поредната тайна.

Единственият, който се заема с годишния отчет на банката, отново е главата на Римокатолическата църква. А само на няколко метра от нея във Ватикана, на съседната улица, се намират клоновете на различни други италиански банки, които стриктно се следят от страна на Евросъюза. Доходите на банката също не са прозрачни. Последният от кардиналите-банкeри, който наруши своето мълчание, бе Росалио Хосе Кастило Лара, който преди 14 години разкри като печалба сума, която днес се равнява на 70 милиона евро.

За такава голяма банка тази сума е повече от скромна, която дори не отговаря на интригите, за които се споменава в романа "Шестото клеймо" на американския автор Дан Браун. В същото време банката на Ватикана доста успешно е увеличила своите имоти. През 1994 г. Лара спомена , че тя е вложила 4 милиарда долара в различни предприятия, акции и облигации. И макар че италианското сп."Оджи" написа през 2004 г., че банката е успяла от сумата, която днес е равна на 80 милиона долара (тези средства Ватикана получава през 1929 г. в качеството на компенсации от Италия), да направи $11 млрд., не последваха официални опровержения от Римокатолическата църква.

Стената на мълчанието за финансовата дейност на Ватикана не може да бъде премълчавана и затова, защото ядрото на католическата църква не е малка институция, ръководеща неголяма група от вярващи. "Териториално Ватиканът не е голям, но той е в сърцата на над 1 милиард католици, а това е почти населението на Китай", казва Милан Гласер от радио "Ватикана".

Може скоро ще дойдат по-добри времена. Бенедикт XVI има намерение да намали безпорядъка в своята канцелария. От няколко дни банката има нов директор - Еторе Готи Тедески. Той е бивш директор на италианския клон на търговската банка Сантандер.

Тедески ще трябва да реформира банката и да я направи адекватна на изискванията на глобализацията. Неговото назначение се обяснява с прекрасните му контакти с католиците и с "Опус дей". Той редовно публикува текстове във вестника на Ватикана.

Колкото и да е парадоксално, папата няма достъп до пари от банката. Той не получава заплата и макар че има сметка в нея за лични нужди, той почти не я докосва. За разлика от политиците понтификът никъде не държи речи като частно лице срещу хонорар. Той почива във вилата си в замъка Гандолфо в Италия, където няма нужда от пари. Средствата от хазната във Ватикана се харчат другите. Три четвърти от бюджета ежегодно се гълтат от чиновническия апарат. Около 500 църковни сановници и тяхната ежемесечна заплата от 4500 евро не се облага с данъци, както и на още 2500 граждански сътрудници на Ватикана.

Средствата от хазната отиват също така за съществуването на 170 посолства на Ватикана по света, както и за заплати на собствените им журналисти от информационни агенции, вестникът L'Osservatore Romano и радио Ватикана, където има и българска редакция. Всички тези различни институции са част от държавните предприятия под името "Ватикан". Това дружество с ограничена отговорност функционира против всички правила на маркетинга и не е в състояние да обясни как работи в икономическата сфера. Независимо от това корпорацията вече 15 века успешно работи на пазара.
 Папа Бенедикт XVI няма пряк достъп до парите на банката на Ватикана, с които се плаща на неговите кардинали.
 Починалият през 2007 г. кардинал Росалио Хосе Кастило Лара е последният, който преди 14 години хвърли слаба светлина за финансите на Ватикана.
15
3394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
02 Октомври 2009 00:28
кое списание?
02 Октомври 2009 01:59
Бира, ми криза е, брато, и в списанието е имало съкращения!
02 Октомври 2009 02:19
Аз не разбрах, Ватиканът ще фалира, защото не се отчита пред автора на статията ли?
02 Октомври 2009 02:33
А иначе, сериозно - крива им е май сметката на въпросното списание. С една дума, не го мислете вие бая ви Бени XVI. Ами неизброимите имоти на църквата по целия свят? Ами завещаните на църквата богатства, (най-често земи и имения) от благородници и крале през вековете, които имат сега и историческа стойност? А произведенията на изкуството, една малка част от които са изложени в Музеите на Ватикана. Че даже и аритметиката им е крива. Направих си труда да пресметна набързо "нищожните доходи от продажбата на билети" във въпросните музеи и те са горе-долу следните: около 300 души на час за 9 часа работен ден при около 300 раб. дни в годината и средна цена 10 евро:
300х9х300х10=8 100 000 евро.
Нелоша сумичка. Само от музея, като числата, които използвам, според мен са силно занижени, като имам предвид какви опашки се вият отвън и какво навалица е вътре.
02 Октомври 2009 03:37
Значи така :
Господ Бог ни е създал и ни е пуснал да си играем в режисираната от него продукция " Битие".
Ама некои актьори решават да си платят неква такса на ненужния посредник " Църква" .
Ми техен си проблем.
02 Октомври 2009 05:57
Опааа ... точно така !!!
Не само на комунягите и мюсулманите им пречи Католическата Църква има и други !!!
Ама прав е Негово Светейшество Папата , като как ще осчетоводят вярата на един милиард вярващи !!!
02 Октомври 2009 09:13
Ето какви пише днес в Dir.bg за имотите на Симеон:
Първото заявление е за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г. Второто е за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г. Исканите 4521.5 дка всъщност са част от вече възстановения масив от 12 022 дка и така се оказва, че са реституирани два пъти.
Мисля че Ватиканът трябва да се намеси и да каже, че Борис не е физически син на Фердинанд. Това от една страна. От друга страна, според тогавашните поземлени закони, максимумът земеделсдка земя е 200 декара и гори-300 декара. Нито сантиметър повече не заслужава този образ, присвоил си името на виден наш цар. Не му ли стига това, че иска и имоти, които никога не са били негови.Това, че БСП му прави реверанси е доказателството, че имаме монархофашистка партия, която трябва да се забрани!!
02 Октомври 2009 09:58
Сигурно тази статия е публикувана в рубриката "Хумореска" защото няма начин да бъде сериозно възприета подобна драсканица написана в не знам какво си списание. Ватиканът е една от най-богатите институции в света, освен изброените от ba_ra_ba неща искам да допълня и нещо немаловажно: банките. Ватиканът е един от най-големите банкери, спомнете си сентенцията, че всяка втора банка е на католическата църква, за първата се сещате кои я държат.
02 Октомври 2009 10:11
Сещаме се, Данте, ми то, както се казваша в диамата, дето едно време задължително се учеше, единство и борба на противоположностите . Малее, като се сетих, аха да ме скъсат на този закон на държавния политически изпит, не можех да измисля хубав пример, пък то, виж сега, къде бил примерът. Ама тогава бях млада и невежа
02 Октомври 2009 10:48
Само не слагайте на първото място измислените ЕВРЕИ .
А единството и борбата на противоположностите го разбирайте като :
ВОЙНАТА МЕЖДУ ДВАТА КЛАНА В БЯЛАТА РАСА.
Хи-х-хи !
02 Октомври 2009 14:20
Ватиканът винаги от основаването си до ден днешен е мафия.
Сравнението с фирма е неудачно.
02 Октомври 2009 18:45
от основаването си до ден днешен

диалектика, да г'е...
02 Октомври 2009 19:38
А с БПЦ как стоятнещата. Това имоти, приходи, данъци... Някой изобщо има ли идея? Отчитат ли се някъде почтените старци и светиня Му?
02 Октомври 2009 21:24
"Божии служители" облечени във войнстваща власт, пурпурно-златни одежди, скъпи килими, - покриващи издебело от външни погледи, вътрешността на малкото общество на големите прегрешения; педофилски - осъществени мераци; търговия с опрощаване на грешните и още, и още.
А Оня, на когото твърдят да служат, бил ходил по сандали, за да не е съвсем бос, когато помагал на хората.
Накрая, да вземе да се (за)пита човек- на кого служат те - в края на краищата.
Отговорите са само два и всеки да си ги отговаря само за себе си.
03 Октомври 2009 10:12
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД