:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,294,267
Активни 86
Страници 7,064
За един ден 1,302,066
Радикално

Чиновниците са скъпи, а мълчанието им - златно

Щом е дошло времето за борба с корупцията, нека мълчаливият отказ да бъде заменен най-сетне с мълчаливо съгласие
Снимка: Борислав Николов
Защото по цял свят се приема, че услугите на администрацията са в полза на хората и на техните права. А с принципа на мълчаливия отказ чиновниците у нас колят и бесят .
Ако има истинска хранителна среда за чиновническото безхаберие и подкупност, нейното име е мълчаливият отказ. Въпросната правна фигура дава възможност за корумпирането не само на цялата чиновническа каста, но и на съдебната система. Защото всеки мълчалив отказ рано или късно стига чрез обжалване до съда. Така дава възможност и магистратите да се включат в общото държавно и бюджетно финансирано мачкане награжданин, дръзнал да поиска достъп до обществена информация, илимолба за разрешение за скица, строеж, преустройство от някое министерство или пък община. Или търси социална помощ, лечение в чужбина, да види кой какви лични данни събира за него например. Същото се отнася до стотици и до хиляди други подобни казуси, разрешавани много често с "мълчалив отказ" на централната или общинска администрация да се произнесе по една или друга молба.

Това дава възможност на съответния чиновник дълго време да изнудва за пари или услуги човек или фирма. Отделно след мълчаливия отказ следва дълга съдебна битка, която коства нерви и пари на всеки данъкоплатец.

Затова периодично се повдига темата за замяната на мълчаливия отказ с принципа на мълчаливото съгласие. Т.е. когато чиновник не се произнесе по дадено искане - например за разрешение за строеж, съответният човек или фирма да строят без никакъв проблем и притеснения. Преди дни и шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев обяви, че административните съдии ще предложат на изпълнителната и законодателната власт мълчаливият отказ да стане мълчаливо съгласие. По негово мнение товаби било истинска борба с корупцията,както и мобилизиране и дисциплиниране на чиновниците. Същата идея долетя изненадващо и откъм соцсеминара в Боровец. Странно е, че точно предишното управляващо мнозинство, доминирано от социалистите, не намери сили да вкара принципа на мълчаливото съгласие в приетия преди три години Административнопроцесуален кодекс (АПК).

С пропусната възможност България да се присъедини към демократичния свят, отново бяха бетонирани възможностите за бюрократичен произвол.

Всъщност принципът на мълчаливия отказ бе включен преди 40 години в предшественика на АПК - Закон за административното производство. Там бе записано, че когато административен орган не се произнесе в законово определения срок по издаването на определен документ, това се счита за "мълчалив отказ" на искания акт. Предвижда се този отказ да се обжалва пред по-горестоящия орган. При положение, че той потвърди отказа, се отива на съд. Ако обаче исканият акт е трябвало да бъде издаден от орган, който няма началник - правителство, премиер, министри, областни управители, шефове на агенции и др., отказът се обжалва направо пред съд. Тази процедура позволява на чиновниците да не изпълняват задълженията си с ясно съзнание, че законът ще третира действията им като отказ. В същото време тя спира стартирането и развитието на бизнеса, защото

обжалването - особено пред съда, отнема много време. Затова точно бизнесът искаше отмяната на този архаичен принцип. Депутатите от миналия парламент обаче записаха в АПК единствено, че принципът на "мълчаливото съгласие" ще важи при условия, предвидени в специални закони. Познайте в колко закона има такъв запис? Броят се на пръстите на едната ръка и без да има полза. Катозакона за ограничаване на административното регулиране иадминистративния контрол върху стопанската дейност. В него принципът на мълчаливото съгласие важи единствено при издаване на разрешение и на удостоверение за еднократни сделки или действия. Предвидена е изключително тромава процедура, която изисква доказване, писмено уведомление и възможност за спиране на сделката или действието от страна на администрацията.

Намират се хора, които твърдят, че имат аргументи срещу мълчаливото съгласие. Като това, че при него няма да има правна сигурност. Че няма да бъдат защитени и правата на третите лица, за които мълчанието или непроизнасянето в срок на администрацията ще бъде равносилно на облагодетелстващ акт на едни лица за сметка на други. Прогнозира се дори засилване на корупционните практики, защото за този, който иска, ще е изгодно чиновникът да не се произнесе и така да получи съгласие.

Макар и в някои от тези аргументи да има смисъл, те издишат като цяло. Защото по цял свят се приема, че услугите на администрацията са в полза на хората и на техните права. А с принципа на мълчаливия отказчиновниците у нас колят и бесятза всичко. Няма нормална правна и административна система, която законово да толерира подобно нещо. Защото тя по правило трябва да е в услуга на хората и бизнеса, които всъщност й плащат заплатите.

И правителството, и парламентът имат шанс да сторят това веднага - като премахнат мълчаливия отказ и го сменят като правило с принципа на мълчаливото съгласие.
24
2347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
02 Октомври 2009 02:50
Ами да, то мълчаливото съгласие си е пряко следствие от правния принцип, че всичко, което не е изрично забранено, е разрешено. Следователно гражданинът, обръщащ се към администрацията, принципно задава въпрос от типа "имате ли нещо против". И ако не получи отговор в съответния срок, явно е, че администрацията НЯМА нищо против.
02 Октомври 2009 06:29
Александров,
02 Октомври 2009 07:40
Чиновниците са тъпи, а мълчанието им - платно.
02 Октомври 2009 08:26
Мълчаливото съгласие ще стане не златна,
а ПЛАТИНЕНА ХРАНИЛКА за чиновниците.
Когато утре направят бензиностанция в двора на детска градина
СЪЩИЯТ автор ще пише коренно противоположни работи.
Идеята на др.Пенчев, че
законът е първичен, а светът около нас - вторичен,
е психиатричен, а не юридически казус.
Нещо като марксизъма...
02 Октомври 2009 08:44
Прави са съдията Пенчев и авторът на статията. Принципът на мълчаливия отказ е причина за корупцията и несправедливостта в България. Трябва със закон да се въведе принципът на мълчаливото съгласие, което значи че "което не е изрично забранено, то е позволено". Така ще се засили правото на закона и ще се отнеме правото на чиновниците да ни рекетират.
02 Октомври 2009 08:52
Мълчаливото съгласие ще е най-големият извор на корупция. При мълчалив отказ има съдебна процедура, при мълчаливо съгласие кой ще води дела и срещу кого? Например с мълчаливо съгласие за бензиностанция в двора на училището получено поради "болест" или "изгубване на документие"? А каква е разликата между мълчалив и писмен отказ?
За дисциплиниране на лоши чиновници има проста мярка. След съдебно решение за отмяна на грубо незаконен отказ, всички щети се поемат персонално от заплатата на виновния чиновник. Точно тази проста мярка никой не иска да въведе.
02 Октомври 2009 09:37
Ей там е заровено кучето, да се удържа персонално от заплатата на виновния. Примерно, колко случаи има на обезщетения за незаконни уволнения, особено в бюджетната сфера. Плаща бюджетът на организацията и съответно страдат останалите работещи. Ако плащаше виновникът, дето не знае да си чете нормативните актове, друго щеще да е, ама такава ни е държавата.
02 Октомври 2009 09:49
Не трябва да има нито "мълчалив отказ" нито "мълчаливо съгласие". За ВСЯКО действие / бездействие трябва да се знае КОЙ (персонално) носи отговорноста. (и да му се търси съдебна отговорност ако се наложи) Защото и двата принципа могат да се използват за злоупотреби.
02 Октомври 2009 09:50
Heat,
Извинявай, не видях мнението ти
02 Октомври 2009 09:53
Мълчаливия отказ е принцип на тоталитарната Държава - просто защото при нея всичко е забранено. Ние ужким от 1989 г насам не се водим тоталитарна Държава, но си пазим тоталитарните принципи! Хем ни изнудват, хем чиновническия апарат вместо да си изработва заплатите си бъркат в ушите!
Пък и в коя цивилизована Държава властва простотията на мълчалив отказ?
Крайно време е в Българското Законодателство да настъпят положителни промени - онея дето спъваха цивилизованото ни развитие сега не са власт .....
02 Октомври 2009 09:57
Heat, това дето си го написал - ами има такъв риск, но като влезнат няколко тариката в пандиза за по 10-15 години дето с мълчаливо съгласие са позволили нещо незаконно - нещата ще си дойдат на мястото, пък и получено незаконно мълчаливо съгласие не отменя Закона - т.е. пак има механизъм за възстановяване на Законното положение ......
02 Октомври 2009 10:07
"Онова, което Ленин наричаше бюрократично извращение, е единствено възможната форма на управление. В нея се крие и опасност: бюрокрацията се стреми да застане между народа и върховната власт, опитва се да замени върховната власт. Този стремеж трябва безпощадно да се пресича. Апаратът е безотказен изпълнител на върховната воля, той трябва да бъде държан в страх, внушеният му страх ще се предава на народа....." Децата на Арбат - Анатолий Рыбаков
02 Октомври 2009 10:56
Не мога да разбера, защо трябва да има изобщо някакво мълчание - съгласие или несъгласие. И двете са извор на корупционни практики. Във всяка администрация си има срокове за произнасяне и ако те не се спазват, чиновникът, който ги е пропуснал да бъде любезен да заплати щетите и да се оттегли нанякъде с мотика в ръка. За сетен път се убеждавам, че никой не се бори за спазване на законите, а само за създаването на нови, които най-често се дублират със старите, или пък ги изключват.Негово Величество Чиновникът пак е на власт. И те така...
02 Октомври 2009 11:07
От всяко дърво свирка не става Уважаема Боянова! Казвате:
За сетен път се убеждавам, че никой не се бори за спазване на законите, а само за създаването на нови, които най-често се дублират със старите, или пък ги изключват.Негово Величество Чиновникът пак е на власт

Ми как да се бори да спазва някакви се ограничения Та важното е далаверата и да има за скъпа кола и красива жена другото е вятър и мъгла - това е БГстандарт иначе, как се поддържат тези скъпи неща? А законотворчеството си е отколешна мода, която също е свързана със стандарта, които имах удоволствието да отбележа
02 Октомври 2009 11:19
Без ограничения не може да се живее в общество - каквото и да е то. Законите са именно такива уредби, които трябва да правят живота ни по-лесен. Да се спазват. И ДА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ.
02 Октомври 2009 12:11
Аз пък искам да отпаднат пълномощните. Заверени или не.
И да се возя в Мустанг от 1969.
Но никой не ме пита.
Така че, каквото и да си приказвате във форума, ефект никакъв.
Властта е изградена от юристи.
Юриста винаги е прав, дори когато седи или лежи.
В негов интерес е да има... батак.
Хайде лек ден на всички.
02 Октомври 2009 12:41
Крайно време е, но да видим!
02 Октомври 2009 14:58
Същата идея долетя изненадващо и откъм соцсеминара в Боровец. Странно е, че точно предишното управляващо мнозинство, доминирано от социалистите, не намери сили да вкара принципа на мълчаливото съгласие в приетия преди три години Административнопроцесуален кодекс (АПК).


Нищо странно няма в това авторе. БСП отдавна е като двуликия Янус - по един начин се държи в опозиция, по друг - като е на власт. Сега е в опозиция и демагогски ще използва лозунги, които се харесват на масите, а при евентуално завръщане на власт ще забрави за тях. Все пак доста надхвърли 100-те години столетницата. Нормално е да страда и от амнезия.

02 Октомври 2009 15:00
За дисциплиниране на лоши чиновници има проста мярка. След съдебно решение за отмяна на грубо незаконен отказ, всички щети се поемат персонално от заплатата на виновния чиновник. Точно тази проста мярка никой не иска да въведе.


Хийте,
по същия начин от лошите чиновници може да се търси отговорност и за допуснато незаконно мълчаливо съгласие. Не знам по каква причина игнорираш това обстоятелство.

02 Октомври 2009 15:08
Не мога да разбера, защо трябва да има изобщо някакво мълчание - съгласие или несъгласие


Боянова,
пък аз с простата си глава виждам рационален момент в мълчаливото съгласие. Постъпва искане. Прочиташ го. Виждаш, че е законосъобразно и целесъобразно. Мълчиш. Икономисваш кореспонденция със заявителя и време. Инак пишеш. За да мотивираш съгласието. От което заявителят няма нужда.02 Октомври 2009 15:23
по същия начин от лошите чиновници може да се търси отговорност и за допуснато незаконно мълчаливо съгласие. Не знам по каква причина игнорираш това обстоятелство.

И какъв е механизмът за търсене на отговорност? При мълчаливият отказ съдебното оспорване е ясен начин, мълчаливо съгласие подплатено с (най-елементарното) един болничен лист изобщо не води до никакви последици освен издуване на джоба.
Обикновено се дават примери с незначителни неща които чиновнически произвол прави сложни. За незначителните неща пътят е преминаване от разрешителен към регистрационен режим, не мълчаливото съгласие.
02 Октомври 2009 15:32
БСП отдавна е като двуликия Янус - по един начин се държи в опозиция, по друг - като е на власт.

Това си е нормално за всички партии.
Изключение прави само ББ, който и като управляващ пак се държи като в опозиция...
02 Октомври 2009 17:36
Защото по цял свят се приема, че услугите на администрацията са в полза на хората и на техните права
В цял свят има грамотни журналисти! Аман от правни нихилисти.
Услуги на гражданите извършват фирмите, а администрацията на държавата има за цел съблюдавенето на законите от гражданите (като им помага и ограмотява) и подпомагане управлението на държавата. Мълчаливото несъгласие не е тоталитарна приумица, а начин за опазване на администрацията от идиоти-граждани. Явно тук никой не се е сблъсквал с заявление на бакшиш, подадено в Патентно ведомство, с което иска да му бъдат опростени дължимите суми по патент № .... (става дума патентен данък за таксиметрова дейност, но не се прилага копие от данъчната регистрация). А от Патентно ведомство му отговарят, че патентът е собственост на фирма Х и за всякакви действия по този патент трябва да приложи изрично нотариално заверено пълномощно от фирмата Х. Бакшишът се ядосва и пише жалба до министъра, че Патентно ведомство е продал патентът му и моли да му бъде върнат незабавно. Министърът не отговаря в срок (Какво да отговори!?), сиреч мълчиливо съгласие и хоп, според форумните капацитети, патентът, примерно, на Астразенека за топ-продуктът им на пазара става собственост на един неграмотен таксиджия.
Т.е. когато чиновник не се произнесе по дадено искане - например за разрешение за строеж, съответният човек или фирма да строят без никакъв проблем и притеснения.
Искам разрешение за строеж от община Пловдив, без да приложа изискваните документи и без да указвам мястото на строежа, давам сбъркан адрес за кореспонденция, минават две седмици и идвам с две фадроми и бутам кооперацията на Митев . И това ми било рационалност! То бива бива идиотизъм, ама пък чак толкова...
02 Октомври 2009 18:08
Чиновниците са голямо зло, но са неизбежно зло. Затова трябва да бъдат по-малко и да бъдат подбирани по-строго от космонавтите, от които не зависят толкова много хора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД