:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,348,907
Активни 142
Страници 17,962
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Само с дисциплина в училище не можем да спрем насилието

И престъпниците не ги съдят два пъти за едно и също, а някой въведе това нещо при учениците, казва психологът Иван Игов
Иван Игов
Иван Игов е съветник на просветния министър Йорданка Фандъкова. Завършил е психология в Софийския университет и е специализирал училищна психология. Има над 25-годишен опит като консултативен психолог в НПМГ в София. Автор е на държавните стандарти за обучение по психология в средното училище. До август т. г. ръководи проекта "Училище без насилие".

-------------

- Г-н Игов, как обяснявате последните случаи на насилие сред учениците?

- Началото на всяка учебна година е кризисно. Тръгвайки отново на училище, децата и особено юношите започват да изясняват ролите си в класовете и в групите на връстниците. Натрупаното напрежение от предната учебна година, борбата за лидерство и различни неизяснени отношения засилват агресивната вълна. Насилието между деца в училище под различни форми винаги е съществувало. Но е факт, че със засилване на мерките за контрол в училище агресията се изнесе извън него - на улицата, по домовете, край училището. Такива са всички случаи от последните седмици. Това означава, че само с дисциплина и контрол в училището или в семейството не можем да спрем насилието между децата. Нуждаем се от мерки и програми, които обхващат всички, цялото общество, защото източниците на агресия са сред нас. Това е задача на цялото общество и ако всички ние продължаваме да се правим, че това не е наша работа, само ще задълбочим проблема. Трябва бързо да се отърсим от безразличието си. Трябва да сме убедени, че другото дете не е чуждото дете, и да се погрижим за него като за свое, особено когато е проблемно. За съжаление вече много години ние сме безхаберни, вгледани в собственото си оцеляване и се случи така, че едно цяло поколение израсна не с нас, а покрай нас.

Най-общо казано, агресията между децата е резултат от липса на социални умения за справяне. Толкова малко ги учим на най-важните социални умения - как да общуват ефективно, как да правят избори и да взимат решения. Това, което най-често им показваме със собственото си поведение, е също достатъчно агресивно - това са и филмите, които гледат, и игрите, на които играят. И не са малко хората, които смятат, че трябва да възпитават децата си с думите: "Ако те ударят, удряй и ти". А така понякога се стига до фатален край, като случая от Варна например.

- Кой трябва да създаде тези социални умения?

- Най-напред семейството. А сме свидетели как все повече деца израстват реално без родители, които отиват на работа в чужбина например. Ако от ранното детство нямаш моделите на родителите си или пък моделите са агресивни (1/3 от българските родители най-често общуват помежду си така), логично е, когато детето се сблъсква с първите трудности, например в училище, да подходи по същия начин. Там то повтаря онова, което е видяло в семейството и на улицата, в детската градина, по телевизията и в отношенията на възрастните около него. За съжаление и училището не обучава достатъчно в най-важните умения за справяне. Често учителите предпочитат да навикват децата - "Не шуми", "Не приказвай", "Мълчи" и т.н., защото никой не ги е учил на ненаказателно и необвиняващо възпитание. Когато едно дете е от проблемно семейство и когато в училище му лепнат етикета, че е лошо и невъзпитано, то един ден махва с ръка и си казва: "Гледайте си работата. След като съм лош, сега ще видите какво значи да съм лош". Не можеш да промениш едно агресивно дете с агресия.

От друга страна, започваме да се чувстваме все по-виновни, че не се справяме с децата си - и като родители, и като учители и възпитатели. Нека да забравим за комплексите си и да престанем да се самообвиняваме или по-лошото - да се обвиняваме един друг - учителите - родителите, родителите - училището и всички заедно - демокрацията. Няма виновни. Довели сме нещата дотук. Хайде сега да се хващаме всички заедно и се опитваме да оправим нещата бавно и постепенно.

- Как ще се промени ситуацията?

- Първото нещо, което се опитваме да направим в училище, е да въведем система за психологическо обслужване на образованието. В момента в училищата има 670 училищни психолози и сред тях има хора, които вече са достатъчно компетентни и работят добре. В 1/3 от по-големите училища има психолози и педагогически съветници. Има и много други назначени без нужната квалификация, защото има вратичка в правилника, която позволява на директорите да назначават когото искат, ако няма други специалисти, и те го правят. От друга страна, психологическото образование е на много ниско ниво. Понякога в затънтените университети просто се купуват дипломи. Да имаш диплома за психолог е модно, нищо, че нищо не разбираш от това. Затова ние предприемаме друга стратегия. До края на годината ще проведем краткосрочни обучения за всички психолози и педагогически съветници. Те ще получат не само знания и подходи за правене на училищни политики срещу агресията, а и конкретни методи за диагностика на проблемно поведение на деца, които са в рискова ситуация, за да можем евентуално да предвидим кризисни случаи.

- Как ще се развива проектът "Училище без насилие"?

- Предвиждаме постепенно внедряване на системата "Училище без насилие". Искаме да включим всички деца в процеса на училищната дисциплина, на училищния живот, но не с наказателни или обвиняващи подходи. Това по света отдавна се прави и се знае, че децата са най-добрият коректив на проблемното поведение на другите деца. Според досегашния ни модел само учителят е този, който е отговорен да се справи с лошото поведение. Нашата система предполага децата сами да изграждат правила в клас и последствия за тези, които нарушават правилата. В едно училище от проекта учениците бяха измислили, че ако някой нагруби свой съученик, трябва да му нарисува цвете като извинение. Ще обучим педагогическите съветници и психолозите, за да могат те да започнат да въвеждат стъпка по стъпка тези модели.

За нас идеалното училище трябва да не бъде пренаселено, там да учат деца от близки възрастови групи. Т.нар. СОУ-та с по 1800 деца са безумно място, където агресията е многократно по-висока. С предстоящите законодателни стъпки ще предложим училищната система да се раздели и да имаме начално, основно и гимназиално училище, както е било винаги в традиционните ни представи, и ще се опитаме да въведем целодневно обучение за всички, за да не бъдат децата на улицата, когато родителите им са на работа. Другото, което ще направим, е да разграничим отношението към малките и към големите ученици, защото то не може да е еднакво. В новия закон ще има стандарти как се работи с определена възрастова група, какво означава работата с проблемни деца и акцентът няма да бъде върху наказанията. Разбира се, че ще има мерки за дисциплиниране.

- Как ще подходите спрямо оценката за поведение и педагогическата характеристика?

- Тези текстове, въведени необмислено и в последния момент от старото ръководство, не просто не работят, не просто няма да доведат до нищо добро, а само ще създадат проблеми. Оценката за поведение означава, че трябва да има скала за оценяване. Такава скала обаче няма. Оценката за поведение се явява реално второ наказание. Например ученикът се наказва с предупреждение за преместване и тъй като случаят се приема за "тежък", му се намалява и поведението, което води след себе си отнемане на стипендия, намаляване шансовете му за прием в друго училище, вписва му се в характеристиката и пр. И в Наказателния кодекс няма подобно нещо. И престъпниците не ги съдят два пъти за едно и също престъпление, а някой въведе това нещо в училище, сякаш става дума за концентрационен лагер.Тази мярка на практика не се прилага и затова искаме да я обсъдим с всички заинтересовани. Моето предложение е оценката за поведение да бъде включена към оценката на детския потенциал. Например ще има скала, в която ще се отбелязва какво е отношението на детето към правилата и нормите, как работи в клас, какво е нивото на внимание и пр. При прилагането на текста за характеристиката също има проблеми, защото никъде не е описано как се прави. Освен това има голяма опасност от корупция, защото ще има родители, които просто ще си платят, за да бъде тя положителна. Ние ще предложим тази характеристика да е под формата на оценка на потенциала на децата през учебната година и под формата на препоръка, когато детето минава от една училищна степен в друга. Идеята, която ще поставим на обсъждане, е педагогическият съветник да обучи класните ръководители на процедурата и да им раздаде съответните критерии за оценка. Тези критерии ще бъдат приложени поне от трима учители, които са най-често с децата. Накрая класният ръководител ще я обобщи и ще я обсъди с родителите. Така е честно. Тогава би имало полза, защото ще говорим за позитивните страни на детето и от малко ще развиваме у него умения за справяне.

- Как тези идеи ще се обезпечат финансово?

- Въвеждането на цялостната система "Училище без насилие" ще бъде грижа не само на образователното министерство, а и на местната власт. Надяваме се политиките срещу насилието да се превръщат в регионални, за да имат ефект. Включването на едно училище в проекта ще струва 6000 -7000 лв. за година, като в сумата се включват материалите, обучението на учителите и супервизията на процеса, а целият проект се ръководи от Дружеството на психолозите в България. Е, коя община няма да отпусне тези пари? Още повече че по проекти на ЕС вече има обучени екипи във всяка област. Това не струва скъпо и вече се случва - в София, в община Кюстендил, много скоро във Варна, Бургас, Перник и пр.
59
8368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
18 Октомври 2009 21:39
Корупция по ноти -
Тип "Неправителствена организация източва Министерство":
Включването на едно училище в проекта ще струва 6000 -7000 лв. за година, като в сумата се включват материалите, обучението на учителите и супервизията на процеса, а целият проект се ръководи от Дружеството на психолозите в България. Е, коя община няма да отпусне тези пари?

Шеф на Неправителствена организация (Дружеството на психолозите) става съветник на Министър (Фандъкова) и Министеерството притиска общините да финансират проекта на Неправителствената организация...

Иго-в, Иго-в....
18 Октомври 2009 22:01
Най-после смислени неща за българското училище. Иван Игов и всички сътрудници
18 Октомври 2009 22:23
Иван Игов показа, че може да говори само общи приказки; нищо конкретно и смислено не прочетох. То иначе щяха ли да го вземат за съветник. Г-н Игов изобщо не е чувал за негативното влияние на средата (материалната на първо място)... И сигурно е забравил какви неприветливи, изпочупени и почти рухнали са училищните сгради с тоалетни достойни за някой затвор или казарма. Обстановката е потресаващо отблъскваща. Обаче господин психологът смята, че е наложително да се хвърлят 6000-7000 лв за обучени по проект "Училище без насилие". по- добре би било тези пари да се вложат за обзавеждане на една нормална и уютна стая за медитация или размисъл, която биха могли да ползват учители и ученици.
18 Октомври 2009 22:32
малеее мале...
18 Октомври 2009 22:44
Само с дисциплина в училище не можем да спрем насилието


Както е тръгнало училището ще стане само за който желае. Може да се появят доста неграмотни хора в скоро време.
18 Октомври 2009 23:30
Знаеш ли, в петък изпаднах в потрес.
Млад мъж, на 28 години, не можеше да пише, добре поне че можеше да изписва името си с главни печатни букви. Ужас направо !!!
19 Октомври 2009 00:44
Далаверата на ИГОВ е за Прокурор - рекетира общините с благовидни фрази с цел да събере няколко милиона народна пара.
*
За съжаление прокурорите са "държавни обвинители", а държавата "това е Той", а Той се доверява на Тя, а Тя се доверява на Игов, ерго нищо няма да стане.
19 Октомври 2009 00:48
Както е тръгнало училището ще стане само за който желае. Може да се появят доста неграмотни хора в скоро време.

Така би било дори по- добре. То и сега масата ходи на училище не за да се образова и ограмоти, а да прекара някак времето и щото всички така правят. Ако училището стане скъпо удоволствие, до което не всеки има достъп, (както между другото е било хилядолетия), тогава наистина ще има смисъл. Масовото образование както всичко масово е неефективно. Не мислите ли?
19 Октомври 2009 01:07
Щях да пиша, но отказвам се.
Учебници несвестни, материална база, учители убити от мизерия..Много , много проблеми..Валякът, набрал инерция 20 години, тича надолу по хълма.Как се спира с крак???
Монтен, и на мен се стори , че господинът придърпва чердженцето къде себе си.
19 Октомври 2009 08:29
Само дето не разбрах от господина - какво "наказание" по-точно може да бъде "предупреждение за преместване в друго училище"? И какви са последиците от "намаляване на поведението"?
Дрънканици на търкалета от страна на министерски съветник. И още пари за още обучения, та дор до трима учители ще пишат за потенциала на юнака...Той не влиза в класната стая, ти акъл в главата ще му наливаш - как да стане? Да сподели министерството колко са за миналата година и неизвинените, но и извинените отсъствия! Особено в 11 и 12 клас.
19 Октомври 2009 09:17
И не са малко хората, които смятат, че трябва да възпитават децата си с думите: "Ако те ударят, удряй и ти".

А как следва да ги възпитават? Може би "Ако те ударят, заплачи силно и се примоли жално на насилника да не те бие повече"? Или "Ако те ударят, ги изкажи на госпожата"?
Бе алоууу, психолога. Работещия подход за възпитание е: "Ако някой се кани да те удари, му разбий цифката първи". Профилактика на насилието един вид.
19 Октомври 2009 10:09
Не става само с дисциплина, трябва и домашно възпитание, което е от първите 7 години на детето, т.е. от преди да тръгне на училище
19 Октомври 2009 10:17
Иван Игов показа, че може да говори само общи приказкиНе, не това е "показал" г-н Игов! Неслучайно Вие не привеждате нито един пример за "обща приказка"......
Изобщо казано - поведението на форумните хора, които моментално развихриха негативните си фантазии относно тъмните интереси на психолога Игов, без изобщо да кажат и една дума по предложенията и позициите му / те може и трябва да се обсъждат, но не и премълчават!/ е много показателно за негативистичният дух на българина......
Жалко!
А дори в заглавието е изведена една мисъл на г-н психолога, която би могла да стане основа на един много смислен разговор по темата за насилието сред децата и общата ни отговорност по справянето с него. Е, няма да стане - плюенето по Игов не допуска дебат. Това е и неосъзнатата цел на въпросното упражнение - да се парира позитивния дух на дискусията с едно примитивно поведение!
19 Октомври 2009 10:20
Бе алоууу, психолога. Работещия подход за възпитание е: "Ако някой се кани да те удари, му разбий цифката първи". Профилактика на насилието един вид


Уважаеми Товаришч, съветвам Ви да поизлезете някъде в Западна Европа и да приложите този "работещ подход" на практика. И да проверите лично какво ще Ви се случи.
Успех
19 Октомври 2009 10:48
Нуждаем се от мерки и програми, които обхващат всички, цялото общество, защото източниците на агресия са сред нас. Това е задача на цялото общество и ако всички ние продължаваме да се правим, че това не е наша работа, само ще задълбочим проблема. Трябва бързо да се отърсим от безразличието си.

Хайде сега да се хващаме всички заедно и се опитваме да оправим нещата бавно и постепенно.

Да продължавам ли с общите приказки? Досега нещо да се е променило с обучения по проекти? Питам конкретно.
19 Октомври 2009 10:54
Ха! Връща се старото училище - от Татово време. Тогава си бяха разделени на основно, гимназии и техникуми. И учениците не носеха пушки в час. А учителите бяха навреме в училище, облечени прилично и ЗНАЕХА какво преподават. Родителите имаха повече време за децата си и образованието беше стойностно. Дано като се връщаме към стария модел, представен като психоиновация, постигнем образователното ниво отпреди 20-25 години. Ама нещо не ми се вярва с новия учителски потенциал!
19 Октомври 2009 11:23
Досега нещо да се е променило с обучения по проекти? Питам конкретно.Отговарям конкретно: г-н Игов беше координатор на проекта "Училища без насилие". Можете да се запознаето с публично оповестените резултати от инициативата. А след това да се извините за твърдението си по-горе: то е плод на обикновена злобна неосведоменост.....
19 Октомври 2009 11:48
иворадев, резултатите може да са обявени публично, но те са формални със сигурност, тъй като картината в училищата не се променила, само защото някой си обявил резултати от проект, който е финансово осигурен. Защо си говорим банални неща. Ако и аз водя спора с лични нападки както вие, бих могла да кажа, че вероятно и вие сте били финансови "бенефициенти" по някой проект или по този същия. И сте си повярвали, че имате "реални резултати" само защото са ви платили добре за нищо работа.
19 Октомври 2009 12:01
иворадев, резултатите може да са обявени публично, но те са формални със сигурност, тъй като картината в училищата не се променила

Дължите два отговора:
1. Как се оценяват подобни проекти?
2. Дали "картината в училищата" / кои "училища"?/ не се е променила? Факти?
Успех!
Ако не успеете да отговорите КОМПЕТЕНТНО на въпросите, а пак се ограничите в рамките на общите съображения - дължите извинение, напомням.
19 Октомври 2009 12:14
Иво Радев,
първо отговорете: РЕКЕТЬОР ли е този господин Игов или не?
Прилича ли това "притискане на общините да дадат по 6-7 000 лв." на рекета на силоваците от началото на 90-те? на рекета на хората на Доган? на рекета на Елена Костова и нейната фондация ЗА БЪЛГАРИЯ?
...
Мноооооого прилича, елементарното сравнение го показва.
19 Октомври 2009 12:38
..... До края на годината ще проведем краткосрочни обучения за всички психолози и педагогически съветници.....
По добре изпитателен срок и шут! А вместо да рисуват цветя да боядисват оградата. Спазването на дисциплина и евентуалния резултат от това , не само в училище си е цяла наука.
19 Октомври 2009 12:43
РЕКЕТЬОР ли е този господин Игов или не?
Прилича ли това "притискане на общините да дадат по 6-7 000 лв." на рекета на силоваците от началото на 90-те?


Отговарям:
1. "притискане на общините да дадат по 6-7 000 лв." - не е цитат, господине. Ваша измислица в частта "притискане".....
2. Рекетьорите от 90-те са искали пари от общините за да ги вложат в програми срещу детското насилие? Това е истинска новина! Поздравления за фантазията Ви.
3. Г-н Игов, уви, няма начин да се определи като рекетьор. Първо - той не иска пари за себе си, а за финансирането на една доказала ефективността си европейска програма. Второ - част от сумите се заделят, за да бъде платен с тях НЕЗАВИСИМ външен одит, който обективно ще контролира както резултатите на програмата, така и разходването на парите по нея. Тези белези, са / уви/ доста далече от стандартните за фигурата на рекетьора.....
................................
При това полжение твърдите, че г-н Игов е рекетьор?
Явна и манипулативна Ваша халюцинация. Безаргументативна човешка злоба в чист вид.
19 Октомври 2009 12:49
Да се опитам да отговоря вместо Фрида.
1. Как се оценяват подобни проекти?

Ами субективно. И положително, щото иначе усвоените пари трябва да се върнат(дали?)
2. Дали "картината в училищата" / кои "училища"?/ не се е променила? Факти?

Не се е променила. Доказва го ежедневието - гледай ТВ новини по коя да е програма и ще се убедиш.
Май Фрида ще излезе права
вероятно и вие сте били финансови "бенефициенти" по някой проект или по този същия
19 Октомври 2009 12:54
А, че господина придърпва черджето към себе си и колеги е видно
Първото нещо, което се опитваме да направим в училище, е да въведем система за психологическо обслужване на образованието.
19 Октомври 2009 12:58
При цялото ми уважение към колегите-форумци трябва да заявя, че във въпросите на психологията и педагогиката не са излезли на милиметър от старите клишета. Няколко наблюдения:

1) Това, което представя Иван Игов, е програма, в която децата ще научат житейски умения - как да общуват в колектив, как да решават проблеми без насилие, как да упражняват обществен контрол и т.н. Тези умения са и ще им бъдат много по-ценни в живота от формулите по математика и подробностите по биология. Още повече, че в средно статистическото българско семейство понастоящем и на родители, и на деца им е трудно да придобиват такива умения - т.е. инициативата е навременна, социално-отговорна и смисъл за бъдещето.

2) Защо уважаемите форумци смята, че културата на общуване на децата зависи преди всичко от счупените столове в училище? Понамирисва ми на безнадеждно опровергания Маркс и " битието определя съзнанието". Е, не само битието определя съзнанието - огледайте се наоколо.

3) 6000-7000 лв. от община са нищо, когато става дума за бъдещето на нашите деца. И стратегията първо да се обучат кадрите, които ще помагат на децата, е правилна. Но може ли нещо да стане без пари - трудно! Tака че не бъдете скъпи на триците, а евтини на брашното.

РS:Аз съм бивш учител.
19 Октомври 2009 13:00
Иво Радев,
тези отговори сигурно са ОК за първокласници, които не са живяли в България.
Но не и за нас, защото сме виждали хиляди подобни инициативи.
1. "Притискане" е, защото идва от Властта и НЕ в резултат на ПУБЛИЧЕН конкурс, а "съветник" на Министър направо дава Съвети на общините.
Манупулативен, защото използва "родителската загриженост" - "Кой не иска да защитим децата му"?
2. Много рекетьори от 90-те също имаха "благовидни помисли": "Искате ли да защитим вашия дом? Вашия бизнес? Вашата кола? Вашата къща?
Но без публичен конкурс и без конкуренция!!!
"Кой няма да иска", както казва г-н Игов.
3. Като се е доказала тази програма, да мине през ПУБЛИЧЕН КОНКУРС и тогава да иска парите на данъкоплатците!
Иначе доста напомня на Масларова - "грижа за пенсионерите", "почивка на Слънчев бряг", после Масларова носи чанти за 10 000 лв и кара коли с цвят "пепел от рози"
19 Октомври 2009 13:00
1. Как се оценяват подобни проекти?

Ами субективно.


1. "Субективно"? Поредният "компетентен" виц - програмата се одитира независимо и в рамките на строги критерии....
2. Дисциплината в "училищата" не се е подобрила?
Дори не сте могли да съобразите, че въпросната програма не функционира във всички български училища, а само в няколко.....И че за две години работа нивото на насилието и склонността към насилие в тях е понижено чувствително - това е доказано от независим одит.....
3. Предположението Ви за мен е все от този интелектуален и морален порядък....
.........................
Та?
19 Октомври 2009 13:09
3. Като се е доказала тази програма, да мине през ПУБЛИЧЕН КОНКУРС и тогава да иска парите на данъкоплатците!


Господин Монтен,
Явно не сте в състояние да отговорите на дефиницията ми за рекетьорите и тази за "рекета" на г-н Игов.......Жалко.....
Що се отнася до "публичния конкурс" - отново демонстрирате една уникална неосведоменост: програмата "Училище без насилие" е започната ИМЕННО след ПУБЛИЧЕН КОНКУРС, след спечелването на който проектът е финансиран, проведен и одитиран. Виковете и инсинуациите Ви, целящи да внушат лъжата, че някой е правил и иска да направи нещо БЕЗ публичен конкурс за пореден път доказват въздухарско-интригантския характер на участието Ви в разговора тук.
19 Октомври 2009 13:22
"Субективно"? Поредният "компетентен" виц - програмата се одитира независимо и в рамките на строги критерии

Като по негрАмотен, да попитам: като какви са тези строги критерии - килограми, метри или друга мярка, която реално да оцени направеното. Ако не е реална мярката, значи оценката е субективна - все едно оценяваш есе - един му пише 6, друг - 3.
Дори не сте могли да съобразите, че въпросната програма не функционира във всички български училища, а само в няколко.....И че за две години работа нивото на насилието и склонността към насилие в тях е понижено чувствително - това е доказано от независим одит.....

Уважаеми, бихте ли посочили с цифри и факти в кои бг училища е въведена въпросната програма и какъв е отрицателния ръст на насилието там.
Предположението Ви за мен е все от този интелектуален и морален порядък....

А това го оставям на собствената ви интелигентност и възпитание.
19 Октомври 2009 13:25
Иво Радев,
Не става въпрос за предишна работа по програмата, където е имало конкурс.
Става въпрос за БЪДЕЩА!?
Одит - значи проектът е завършен.
Всеки, който познава работата на NGO отлично знае процедурите.
Тук е въпросът за "Бъдещо развитие на програмата", което вече иска пари от местните данъкоплатци.
Т.е. няма да увеличи заплатите на учителите, няма да направи по-чисти стаите, а в условия на криза иска "безконечно финансиране", защото насилието вероятно няма да спре другия понеделник.
19 Октомври 2009 13:31
Като по негрАмотен, да попитам: като какви са тези строги критерии - килограми, метри или друга мярка, която реално да оцени направеното.


Господине, имплицитно твърдите, че съвременната психология не разполага със статистически методи за установяване на цяла поредица от параметри, свързани с поблема: тревожност, склонност към насилие, зависимости от средата и пр. и пр. ....Явно имате нужда от повечко образованост в тази област, за да не изглеждате комично по този начин. Съжалявам, но не тук е мястото, в което могат да Ви дообразоват мераците за компетентност.
Що се отнася до програмата - в нета има достатъчно инфо за нея и резултатите й. Четете.
Успех!
19 Октомври 2009 13:37
6+2 = 8 училища са участвали в проекта

Проектът „Училище без насилие" стартира през лятото на 2007 г. с финансовата помощ и по инициатива на УНИЦЕФ - България, с подкрепата на Столична община, ДАЗД и Министерството на образованието и науката. За осъществяването на програмата бе привлечен екип специалисти от Дружеството на психолозите в България. Първоначално в проекта се включват шест училища от София, а на следващата година и две от гр. Ловеч.


8 училища за 3 години - сериозна база за анализи и обобщения

Познайте от първи път кой е Координатор на проекта:
http://www.econ.bg/events/article161743/p redstavyane_na_rezultatite_ot_proekt_uchi lishte_bez_nasilie

г-н Игов - ах, каква изненада!

Свършили сме парите!?
Ами да вземем пари от Общините?
Но след като училищата са били 8 "в резултат на конкурс", защо сега да не станат 3000 "без конкурс".
*
Масларова трябва да е спокойна - нейният опит вече е създал школа
*
Господа Игов и Радев,
никой не подценява проблема и усилията на психолозите.
Но те изискват ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ и не-корупционни процедури.

19 Октомври 2009 13:43
Не става въпрос за предишна работа по програмата, където е имало конкурс.

Става въпрос за БЪДЕЩА!?

Одит - значи проектът е завършен.

Всеки, който познава работата на NGO отлично знае процедурите.

Тук е въпросът за "Бъдещо развитие на програмата", което вече иска пари от местните данъкоплатци.
Ааааа, значи конкурс, все пак, е имало? Каква еволюция в твърденията Ви!
Я сега по новите Ви халюцинации:
1. "Одит" не означава "приключване", друже. Одитира се и всяко моментно състояние на дадена дейност по повод завършен неин етап. Това се знае и от слаби студенти по иконимикс първи курс. Сега е моментът да го осъзнаете и Вие!
2. Според Вас - една доказано УСПЕШНА програма която търси развитие, тъй като е очевидно полезна, трябва да се затрие, понеже "заплатите на учителите, боята в стаите и пр." ?
Нямам думи....
19 Октомври 2009 13:50
Познайте от първи път кой е Координатор на проекта:


Господине, нещо не мога да открия и дума, демонстрираща Вашата оценка на Проекта?.......
Та нали ако искате да аргументирате искането си за неговото прекратяване - трябва да приведете безспорни данни за неговия неуспех!
Съсредоточили сте се върху личността на довчерашния координатор?
Считате този факт /между другото - съвършено коректно посочен в анонса на интервюто!/ за орезиляващ?
Какво можете да кажете за тази дейност на г-н Игов, господине? Хайде , кажете го - иначе думите Ви са чиста злоба и никакъв аргумент!
19 Октомври 2009 13:55
Училището е редно да се освобождава от всякакви възпитателни функции, а те гледат още да го товарят с такива - това му се вика неадекватност...Вместо да товарят учителите с някви безумия да оценявали по неясни критерии неясни потенциали на децата, по-добре ще е да натоварят родителите със задължението например да знаят къде е 11 годишната им дъщеря по всяко време. И който не знае - глоба.
Вменяването на възпитателни функции на училището е стъпка към любимото на секви левичари контролиране на индивидуалните /семейни/ свободи от обществените институции. Това, че Игов е левичарче, е разбираемо, вероятно 90% от старите пушки в системата на образование са такива и не могат да бъдат други, ма най-добре е да не се пъчат много, че само бели правят.
19 Октомври 2009 14:01
Защо трябва училището "да се освобождава от всякакви възпипателни функции"? - то е мини-модел на обществото и трябва да научи децата как да функционират в обществото.
А ако във вашето виждане училището е банка на знания - то тази роля би могла да се изпълнява от неодушевения компютър много по-успешно.
19 Октомври 2009 14:03
Радев, твърде плоско. Вместо да отговорите с конкретни данни за одитирания проект, хвърляте обвинение за ниска интелигентност и злоба. По кротичко. По спорния въпрос - наистина твърдя, че статистическите методи водят до откритието, че народа яде свинско със зеле. За един свинското, за друг - зелето. Не напразно хората говорят за стъкмистика - чрез статистически методи можеш да докажеш всичко, което си поискаш (или/и ти е платено).
Каква ти е професията, Иво?
19 Октомври 2009 14:07
Училището е редно да се освобождава от всякакви възпитателни функции, а те гледат още да го товарят с такива - това му се вика неадекватност..


Господине, дали някой "освобождава" или "товари" училището с възпитателни функции, няма никакво значение - както всяка социална среда и тази ВЪЗПИТАВА младите хора. Умните хора моделират училищната среда така, че тя да възпитава позитивно. Идиотите си въобразяват, че могат да забранят на училището да възпитава...
Всъщност - ако се приеме горното "осовобождаване" от функции, училището пак ще възпитва младите, само че в ситуация на пълна дезангажираност на учителите и администрацията. Т.е. - по законите на джунглата.
Това ли е мечтата Ви?
Не варвам.
19 Октомври 2009 14:10
Изобщо не смятам, че учителите трябва да се занимават с възпитание.
НЕ ИМ Е ТОВА РАБОТАТА.
Работата на учителя е ДА ОБУЧАВА.
Който не желае да се учи - вън от училище.
19 Октомври 2009 14:21
Иво, набързо хвърлих око на мненията ти. От всичко разбираш, всичко знаеш, всичко можеш. От 53, поне в 35 съветваш някого да се информира, да провери как стоят нещата на Запад, наричаш го бай Ганьо, нечистоплътен и т.н. От къде това самочувствие. Като гледам темите по които се изказваш, добивам чувството, че си току-що завършило икономикс (?) или публична администрация хрущялче. Айде по скромно.
19 Октомври 2009 14:26
Уважаеми Товаришч, съветвам Ви да поизлезете някъде в Западна Европа и да приложите този "работещ подход" на практика. И да проверите лично какво ще Ви се случи.

Уважаеми Иво Радев, мога съвсем точно да ви сведа информация какво точно ще се случи. Примера ми е от Ирландия където поучих известно време и студенцкото общежитие беше до двора на едно училище. Е там ставаше точно това, което става и тук. И там си има гамени които тормозят и бият другите и там децата се посбиват. Което е верно - като се ступат, учителите бързо ги разтървават и вероятно си понасят наказанията. Ама съдейки по честотата с която си биеха едва ли наказанията бяха нещо различно от оставане след часовете. Иначе имаше и един нашумял случай - след проверка в същото училище бяха конфискували сумати боксове и ножове (при това с дължина на острието над 15 см., чието притежание забранено в Ирландия). Що се отнася до самия мене - ами едно црничко студентче ми беше обещало да се оплаче от мене, понеже го настъпах твърде старателно след като се опита да ме пререди. Ама с обещанието си останах. И какво викаш - ония там са целите в бяло ли?
19 Октомври 2009 14:32
Възпитаването на децата не в семейството, а другаде - това е едно към едно нарушаване на индивидуалната свобода, когато е превърнато в задължение на институцията. Опазил ме Господ даже да си помисля, че моето дете ще го възпитава училището или някой друг вместо мен.
Пак повтарям - у нас левичарските наслоения са толкова силни, а усещането за свобода толкова аморфно, че сме бетер стадо, дето секи кукундрел може да си го такова както и когато поиска.
Училището си има много проблеми и извън визпитаването, но кукундрелите като че нарочно искат да увеличат проблемите му. Аз съм убеден, че е нарочно. Робът винаги иска всички около него да са роби. А освен това сам не съзнава робската си участ - иначе нямаше да е роб.
Да повторим писаното от Маркс в "Комунистическия манифест" - децата да се отнемат от семействата им и да се възпитават и обучават от обществото - демек - от училището.
Наздраве, червени кратуни!
19 Октомври 2009 14:49
Съсредоточили сте се върху личността на довчерашния координатор?
Считате този факт /между другото - съвършено коректно посочен в анонса на интервюто!/ за орезиляващ?

Не е орезиляващо името "Игов", а съвпадението:
Човек от политическия кабинет на Министър = Координатор на граждански проект = Призив към общините да заделят за ТОЗИ проект по 6-7 000 лева на училище, т.е. 3000 х 6-7 000 = 18-21 милиона.
*
Извличане на лична облага от властова позиция.
Ако призивът беше отправен от редови учител, не бих имал АБСОЛЮТНО НИЩО против.
*
Но горното съвпадение е КОРУПЦИЯ.
Очевиден КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ - Човек от Властта иска пари от Местното самоуправление за свой Граждански проект!?!
Не се различава от онова, което (вероятно) е направил Петкан Илиев - "търговия с влияние".
*
На добрите Цели им подхожда и почтен начин.
19 Октомври 2009 15:02
И не са малко хората, които смятат, че трябва да възпитават децата си с думите: "Ако те ударят, удряй и ти".

Интересно, какво препоръчват психолозите в такива случаи? Нали детето, както всеки човек, има право на "законна самоотбрана".
Ако детето става жертва на насилници, пратете го да тренира източни бойни изкуства. За да се отбранява при нападение. Там ще научи как да обезвреди противника си без да му нанесе сериозни поражения. Освен това източните бойни изкуства включват и самоконтрол и дисциплина, а също и използване на уменията само в случай на самоотбрана.
Ползата може да се види от следната случка:
Виж тук

Редактирано от - Cruella de Vil на 19/10/2009 г/ 15:19:19

19 Октомври 2009 15:10
Какви забележителни форумни прозрения...
Колко изперка тоя народ, баси!

Редактирано от - веролом на 19/10/2009 г/ 15:13:36

19 Октомври 2009 15:48
Иво Радев, нямам какво да добавя. Моите подозрения, че лично сте се облагодетелствали от проекта, се потвърдиха на 100%. Друго мое подозрение е, че в училищата, където, уж де сте провели проекта, насилието е било в минимални, близки до нулата граници, така че след вашия проект то, насилието е останало в същите минимални граници. Поздравления. Ама чакайте, насилието е вградено в човешката природа (вие го демонстрирахте с неизменните си обидни квалификации по адрес на всеки, който си позволи някакво съмнение и несъгласие с високопарните ви тези), та като е така вие човешката природа ли ще коригирате? Питайте чичко Фройд за агресията- тя не се премахва, ами се трансформира, сублимира, драги ми координатор Радев! Четете! Както обичате да съветвате вие. 8)
19 Октомври 2009 16:05
Агресията в училището не е вътрешноучилищно, изолирано явление. Тя се внася от вън и вече е проява на общата агресия в обществото. Затова наистина не може да се тушира само с вътрешноучилищни мерки. Може да се каже и че само с дисциплина не може, но пък дисциплината е conditio sine qua non. Както и в цялото общество. Дисциплината, това е социален ред, основан върху спазването на определени правила. Няма ли го този ред, загива цялото общество, не само училището. Затова на нарушителите се налагат санкции - такива, каквито дават резултат. Винаги е било така и само така само е възможно човешкото общество. Така то е просъществувало до сега. Борба за лидерство, самоидентификация, търсене и поемане на социални роли - това си го е имало винаги и дори не само в човешките общности. Но пубертетските екцесии трябва да се ограничават. Безкомпромисно.
19 Октомври 2009 16:11
Като се съгласявам със заключенията на Монтен (за превръщането на училището в обслужващо звено на частно научни и финансови интереси) и на Фрида за общите приказки в това интервю (от типа - Хайде да се прегърнем ...), искам да кажа следното:
1. За мен е странно, че в издигнатата концепция става дума за "детски" и "потенциал". При условие, че става дума за система, обхващаща детски градини, начално училище и средно училище. Значи която и концепция за психологическо развитие да се вземе става дума за личностно развитие - психосексуално, психосоциално, интелектуално, морално и т.н. Това първо. А второ, оценка за потенциал не може да се направи, прави се оценка на действия - познавателни, комуникативни и т.н.
2. Става дума за образователна система, тя си има водещи цели и те не са борбата с детската агресия, а образование и възпитание по образ, модел. Аз очаквах, че психологът-съветник на министъра ще се заеме с изработване на психологически изисквания към програмното съдържание с оглед на психологическите особености на личността на отделните етапи в развитието й и социалните цели на днешния свят. Не би..., имам усещането за амбицията училището да се превърне в национална психологическа лаборатория.
3. Така, както е замислена, концепцията изисква въвеждане на отделен класен ръководител, ако ще се върши нещо и ще се очакват практически резултати. С 14 лв месечна добавка към заплащането на учител няма как да се очакват качествени резултати. Нищо против ученикът да излиза от училище с препоръка, един бъдещ работодател може да има голяма полза от тези препоръки. Но с едно обучение по матрици и попълване на таблички реалистични резултати от учителите не може да се очакват.
Накрая, странно е, че в това интервю абсолютно никаква загриженост към обучението по Психология в училище не присъства. А е важно, защото възпитанието в училище се осъществява чрез образование.

Редактирано от - Calina Malina на 19/10/2009 г/ 16:17:25

19 Октомври 2009 16:18
Иво Радев, нямам какво да добавя. Моите подозрения, че ....


Благодаря, Фрида!
Наистина няма какво да добавите като факти и аргументи.Освен подозрения!
Без коментар
19 Октомври 2009 16:22
Иво, набързо хвърлих око на мненията ти.


Г-н Браун, препоръчах Ви да четете неща, които ще Ви помогнат да преодолеете заблудата си, че всичко в съвременната психология е "ала-бала". Вместо това - Вие се зачетохте в.....постовете ми.......белким откриете някой аргументец....
***

Редактирано от - sybil на 19/10/2009 г/ 18:58:18

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД