:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,349,233
Активни 131
Страници 18,288
За един ден 1,302,066

На магистрала "Люлин" се трудят като на египетска пирамида

Притиснати от бедност, хората на строежа работят и в почивните дни без заплащане
ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Засега от 19-километровата магистрала са готови близо 30%, а за да се навакса закъснението, е въведен непрекъснат режим на работа.
Магистрала "Люлин" скоро ще се окаже най-проверяваният строителен обект в България. Под заплахата 19-километровият аутобан да стане най-големият строителен провал в съвременна България заради огромното закъснение и опасността да изгубим милиони евро европейско финансиране на обекта непрекъснато се правят проверки от строителния надзор, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от синдикатите и от кой ли още не.

През август регионалната структура на КНСБ в Перник направи проверка на място на условията на труд, които турската фирма изпълнител "МАПА-Ченгиз" прилага, и откри сериозни нарушения на трудовото законодателство. Синдикатите установиха, че работниците са принуждавани да работят "доброволно" през почивните дни, а при отказ не получават пълния размер на договорената заплата. Открити бяха и редица нарушения на закона за здравословни и безопасни условия на труд. Досега регионалната и столичната инспекция по труда са наложили глоби на стойност 90-100 хил. лв., но резултатите от проверките все още се обработват и предстои да бъдат предадени на прокуратурата.

От разказите на работници по магистрала "Люлин" става ясно, че в констатациите на КНСБ няма и грам преувеличение.Тежка работа за жълти стотинки,мизерни условия и лошо отношение, наподобяващо отношението към тези, които са построили египетските пирамиди - това са повтарящи се моменти в разказите на много хора.

Методи Зафиров работи като заварчик на обекта вече втора година заедно със съпругата си Славка. Двамата са от Кюстендил, но се преместили, защото останали без работа и нямало с какво да се издържат. Строежът на магистралата им се сторил добра възможност да си осигурят по-дългосрочен ангажимент. Оказало се обаче, че срещу месечната им заплата те трябва да работят почти всеки ден, без за това да им се заплаща извънреден труд. "След две години работа за 28 работни дни в месеца получавам 575 лв.", посочва Методи. Ако пък откаже да работи в събота и неделя, му намаляват заплатата, разказва той. Съпругата му Славка получава още по-малко. Тя е назначена като общ работник и заплатата й е 350 лв.

Двамата разказват, че се справят трудно с тези пари, защото трябва да плащат за квартира. Те си наели жилище близо до Бучино, което заедно с наема и сметките за ток и вода им се връзва около 250 лв. на месец. Радват се, че поне децата им са пораснали и се издържат сами. Това, което наистина ги възмущава обаче, е, че за същата работа турските работници получават по 1000-1200 евро. "Как е възможно това? Нали когато българите отидат да работят в чужбина, те не получават повече от местното население", чуди се Методи.Малките заплати обаче са само част от неволите,с които двамата са се сблъскали на строежа. Методи разказва, че работи като заварчик, но няма предпазен костюм. Затова и ръцете му са изгорени. Той се чуди защо не се купуват такива облекла, при условие че не са скъпи. Според него специални ръкавици струват 4 лв., а цял костюм 30 лв. "Заварчиците сме 12, така че това не би трябвало да е сериозен разход", коментира Методи.

Той разказва, че като цяло не се спазват условията за безопасност. Изкопите и каналите не са обезопасени, мостовете нямат парапети. Според него често стават инциденти с работниците и само по чудо не се е стигнало до по-тежки случаи.

Хигиената също е в плачевно състояние. Проверката на КНСБ установи, че на обектите дълго време е нямало химически тоалетни и са докарани едва след като инспекцията по труда е написала констативния акт. В стола положението също било трагично. Методи и Славка разказват, че вътре е мръсно, а храната еднообразна и нискокачествена, поради което се принудили да си носят от вкъщи.

Промяната след августовските проверки не е голяма, казват работещите. От 1 октомври вече е въведен график за смените на работниците, за да не работят извънредно. Закупени са и работни облекла.Все още обаче хигиената е лошаи няма подходящ транспорт за работниците. Въпреки неволите Методи и Славка се нуждаят от работата и смятат да останат.

Друг работник на обекта, който не желае името му да бъде цитирано, разказа за още една форма на експлоатация, която е продължавала дълго време на този обект. Официално едната работна смяна приключва в 18 ч., но работодателят трябва да извози с автобус хората от обекта, тъй като той е далеч от всякакви населени места. Превозното средство обаче редовно идвало към 19.00 - 19.30 часа, което на практика удължава работния ден.

Боян Начев също е заварчик, но успял да издържи на строежа на магистрала "Люлин" само два месеца. Преди да се озове там, работел в "Стомана" Перник, но го съкратили и от бюрото по труда го насочили към строящото се трасе на магистралата. Боян се съгласил и скоро подписал договор, според който заплатата му е 600 лв. Накрая на месеца обаче останал неприятно изненадан от фиша с 350 лв. Освен това на Боян му се сторило странно, че му дават парите на ръка, а не на ведомост, в която да се подпише. Опитите му да се разбере с деловодството и да получи сумата, за която е бил назначен, се оказали безуспешни. Извънредният му труд също не бил заплатен. "Има присъствена книга, в която трябваше да се подписваме всеки ден. Когато работехме в събота и неделя обаче, не се подписвахме и накрая се оказа, че тези дни ни се водят неприсъствени, въпреки че сме работили", спомня си Боян.

За него също е нямало предпазен костюм и накрая се принудил да си направи сам, за да може да работи спокойно. Боян бил готов да остане, защото при голямата безработица няма голям избор. Но тъй като упорито настоявал да получи сумата, за която е назначен,накрая бива уволненЕдва тогава му изплатили 1200 лв. за времето, в което е работил на обекта.

Сега Боян отново е на работа в "Стомана" Перник като общ работник. Но не се знае докога, тъй като пак се готвят съкращения. Надява се да работи поне още една година, когато трябва да се пенсионира. Разказва, че получава 600 лв. на месец, но едвам се справя. Причината е огромният ипотечен заем, който трябва да изплаща. Той е родом от Трън, но там цялото му семейство останало без работа и решили да си купят къща в Перник. Сега трябва да отделят по 600 лв. за месечна вноска. "През септември не успяхме да я платим цялата и не знам как ще се справим", оплаква се Боян. Съпругата му и дъщеря му са без работа, а тази година внучката му е първокласничка. "За да тръгне на училище, ни трябваха близо 300 лв.", разказва той.

Рюштю Динчер, управител на българския офис на турския консорциум "МАПА-Ченгиз" е на мнение, че работницитеняма от какво да се оплакват"Наясно сме с българското законодателство и го спазваме", посочи той. Според Динчер на обекта работят 1150 души, от които турците са близо 280. Той е сигурен, че няма такива фрапиращи разлики между заплатите на българските и турските работници. "За персонал, който не е специализиран, а обслужващ, заплата от 350 лв. е нормална", обясни той пред "Сега". "А работниците винаги ще са недоволни. Дори и 2000 лв. да им даваме, пак ще са недоволни", коментира Динчер.

Той не можа да даде ясен отговор лъжат ли работниците и защо са толкова недоволни. Но пък посочи, че никога не им се е плащало на ръка. Според него и в почивните дни не се работи. "Работи се на смени 5 дни в седмицата. Понякога се пада те да са в събота и неделя, но в такива случаи през другите дни се почива", твърди Динчер. Въпреки че няколко проверки констатират липсата на специално работно облекло, Динчер отхвърля и това, твърдейки, че служителите имат работни облекла и те се подменят на всеки 6 месеца. "Работим тук от 3 години, ако не се спазваха условията за безопасност, все нещо щеше да се е случило, нали", коментира работодателят.

Според него има известна преднамереност в критиките към "МАПА-Ченгиз". "Защо се петни една фирма? Ние ще си отидем, а тук ще остане магистралата", заключва той. Остава обаче прокуратурата да прецени кой е прав.
ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
По време на многобройните инспекции по магистрала "Люлин" работниците получават специални облекла, но се оплакват, че в действителност работят без предпазни средства. Често те работят в събота и неделя, без да им се заплаща извънреден труд.
48
7974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
18 Октомври 2009 21:19
споко, обекта скоро ще бъде поет от фирма на черепа и всичко ще тръгне по ноти - той на тях, те на него, а вестниците да си гледат работата, т.е. да гледат на другата страна
18 Октомври 2009 21:32
Доганизация
18 Октомври 2009 21:51
Проверкитте са направени през август - но резултатите все още се обработват???!!!!
18 Октомври 2009 22:37
... така и не разбрах за какво е цялото мрънкане ...
18 Октомври 2009 22:38
само бой по каските на работодатели с такъв манталитет - турци, българи, марсианци - квито щат да са
18 Октомври 2009 23:21
Старшинка, цялото мрънкане е за това, че тия пишман строители (каквито са всички строители в булгаристан, впрочем) са си плащали рушвети на предишната власт, и сегашната власт няма полза от тях, щото хем се излагат (бавно и лошо строителство, а триумфалното рязане на лентита все се отлага за светлото бъдеще), хем боботко и сие нищо не се облажват от това. затова ще им намери кусур (каквито има много, само дето досега се е плащало, на който трябва, да не ги забелязва) и ще ги смени с някой свой строител, вероятно черепа. защитиха му иманярската колекция, обявиха че ще се борят да му дадат монопол в интернет хазарта, да не мислиш, че ще забравят да насочат повечко поръчки и за строителните му фирми - много пари текат тука, не е хапка от която който и да е ще се откаже.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2009 г/ 23:51:34

18 Октомври 2009 23:34
"За персонал, който не е специализиран, а обслужващ, заплата от 350 лв. е нормална",
19 Октомври 2009 00:29
Дори и 2000 лв. да им даваме, пак ще са недоволни", коментира Динчер.

Пробвай ве , Рюштю, па може и да са доволни..
Имало и стол..значи и диш-парасъ може да им удържите.
Сигурно и дишат..хванете си и хава-парасъ..Да взимат бачкаторите 180 лъва и да цалуват ръка...
Ама и нашите..като антилопи гну -не се сещат да покажат рога , еми ще ви пият кръвчицата де кой отде дошъл..
19 Октомври 2009 02:38
А какво става с вносната работна ръка? Това виетнамци, това побългарени американци? Май-май поотмря ентусиазма да се лъже така наедро?
19 Октомври 2009 03:10
мизерни условия и лошо отношение, наподобяващо отношението към тези, които са построили египетските пирамиди

Авторката много отдавна помни...

Не става ясно защо ни разказват тия сиромахомилски истории и какво общо имат те със строителството. На оплаквания от всичко сме се наслушали отдавна, а на който не му изнася - да ходи другаде. Взел бил някой си голям заем, а сега строежа му виновен, че не може да го изплаща. Такива като тоя още не са забелязали, че вече свърши тая да се държиш като дете на 5 години цел живот... Ми нема я вече партията кърмилница да плаща на бачкери (мързели дето се чудят по цял ден какво да чопнат и чакат да дойде уикенда, та да побачкат сериозно на "частното" два-три пъти повече от на инженерите.

19 Октомври 2009 06:43
Аз така знам: На който не му изнася и смята заплащането за смешно, взема си последното плащане и друм.А щом седи значи му изнася.Не вярвам, че безработицата в България е чак толкова жестока, че хората да седят на всяка цена там , където са в момента от страх да загубят и малкото, което имат...
19 Октомври 2009 07:25
Социалистическа България строеше язовири и напоителни системи, птицекомбинати и ябълкови градини в Либия, Ирак и МНОГО др. страни, българските строители бяха ценени и уважавани където и да са работили! Днес, в днешна демократична(демек) България няма кой да построи каквото и да било - чужди фирми строят какво ли не НЕКАЧЕСТВЕНО, но скъпо заплатено! Последно построиха летище, броени дни преди(или след - не помня вече) откриването се срути покривът му! Резултатът от 20 годишната демократична рИформа е бедна, загиваща и порутена България и неприлично богати управленци! Честита ви Новата Годи...пардон - демокрация, скъпи братя и сестри!...

Редактирано от - Т_Живков на 19/10/2009 г/ 07:52:06

19 Октомври 2009 08:11
Анадолска му работа.
Полезното е че видяхме как се работи там и
шансовете за следващ спечелен търг са нулеви.
19 Октомври 2009 09:34
Ех... А беше време, когато станишеф ни обещаваше магистрала "Люлин" да се завърши шест месеца предсрочно, щото скоростта на работа на фирмата изпълнител била добра...
Натиснете тук
19 Октомври 2009 09:43
старшито е прав.
Като не можеш да намериш истинския проблем, изпълняваш задачата на редактора, като предлагаш каквото можеш.
В случая не е много.
Но както казва д-р Филипов - "по-добре е отколкото да работиш..."
19 Октомври 2009 10:00
Началото на статията навява неизказани твърдения, че е вредно да се правят проверки на обекти от огромно значение за държавата. Впоследствие темата се развива в това, че при капитализма реализиран от една анадолска фирма и държавен апарат от псевдоевропейски тип е вреден за работника. С първото не съм съгласен - второто може и да е вярно, но журналистиката ни е прекален поръчкова, за да и се връзваме. Въпрос №1: Защо тия проблеми не се повдигаха от настоящия вестник по време на предходното управление, което тогава си избра изпълнителя си контролираше проекта? и №2 Защо тая статия се появява чак сега???
Хубава или лоша това е реалността - искаме ли тази магистрала ще трябва да изтърпим строежа и и в този вид. Що се отнася до медиите ни - за тях е по-важно да правят репортажи и статии за некъв дет дупчи дупенцата на малки дечица, вместо да имаме свястна и добре мотивирана разследваща журналистика. Ама едното е като да правиш бийт бокс (всеки полуграмотен наркоман може да га направи), а другото е като да свириш Бах на орган (требва си капацитет).
P. S. Разбира се настоящата медия прави изключение.
19 Октомври 2009 10:30
Аз, такова.... ама, когато се стояха трудните участъци на Хемус и Тракия по време на НРБ (мостове, тунели и т.н.) - пак турски фирми ли използвахме? И също толкова лоши ли бяха условията за труд? Само питам, ако някой знае нещо повече. Щото аз май се сещам какъв е отговора.
19 Октомври 2009 10:35
14 Април 2008 | 08:55
Автомагистрала "Люлин" ще бъде завършена шест месеца предсрочно. Това стана ясно, след като премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов провериха на място как върви работата по съоръжението.

Строителните работи вървят добре, турската фирма „МАПА-Ченгиз", която спечели търга, работи с добра скорост, категоричен е премиерът.


Alin,
много благодаря за линка.
Сега чакам да се появи някой от фичобрайтманите, който да извърти така нещата, че да документира колко компетентен и успешен премиер е бил Станишев.
ПП.
Много е възможно мнението му за работата на турската фирма, спечелила търга, да му е било написано на листче лично от Доган.


Редактирано от - Mitev на 19/10/2009 г/ 10:57:52

19 Октомври 2009 10:38
Аз така знам: На който не му изнася и смята заплащането за смешно, взема си последното плащане и друм.А щом седи значи му изнася.Не вярвам, че безработицата в България е чак толкова жестока, че хората да седят на всяка цена там , където са в момента от страх да загубят и малкото, което имат...


иво,
според теб нещата в живота са много простички, нали?

19 Октомври 2009 10:41
И на мен ми е интересно защо не се пише за хилядите от Кремиковци, които останаха и без работа, или за съкратените инкасатори от ЧЕЗ, EVN и пр.?
19 Октомври 2009 12:00
Груефф,
Yantar, магистралите тогава също ги строиха турците.
19 Октомври 2009 12:33
Според мен договорите с чужди фирми са механизъм за доене на българите. Нечии джобове на български мекерета се пълнят от това. Това напомня избутването на част от българите да се оправят както могат навън. Червената хидра опапва всичко.
19 Октомври 2009 12:37
А договорите с Батко и Братко доене на кого са?
19 Октомври 2009 12:46
Ами те се вписват в контекста. След като няма съд, синдикати, полиция, малкият човек си наляга парцалите. А децата ни как ще живеят?
19 Октомври 2009 12:50
Великата "магистрала" от ЦЕЛИ 19 км (!) я строят някакви анадолски пишман дюлгери. И я "строят" вече забравих откога!? Т.нар. магистрала "Тракия" е забуксувала заради по-малко от стотина км. А построеното е такова, че да се чудиш тия "строители" виждали ли са някога как се прави такова нещо?! Но пък ги строят очевидно "правилните" фирми! Поне за доскорошните чорбаджии на държавата! Сега уж палачинката я обърнахме, пък дивотиите продължават!? Що ли?
19 Октомври 2009 12:51
Мнозина вече забравиха май, че имаше едни фирми дето първо ги пуснаха без конкурс, а после направо ги изгониха. Много приказки се изприказваха тогава, много плюнки хвърчаха. И все в "защита на националния интерес"! Пък май излезе, че било за да се освободи място за правилните фирми! За сведение на незнаещите, "ония" бяха от една също толкова малка държава като нашата. С малката разлика, че в оная държава магистралите наистина се строят и то с качество и срокове, за които у нас даже не можем да мечтаем!
Е, ама не са "наши", нали?
19 Октомври 2009 13:20
lastcupofsorrow,Тук на Марс следваме правилото, че заплатата трябва да отговаря на квалификацията на работниците и на реално и качествено свършената
от тях работа, не сме "монстери" ! Ела тук и провери ...


Т. Живков,


Що токова къса памет, колега ? Нашите работници в арабския свят бяха известни като "белите роби", получаваха неколкократно по-малки заплати от колегите си от другите страни за същата работа, а "лъвския пай" от това, което се плащаше, го прибираше Държавата, с която валута след това се обзавеждаха резиденциите на Тато само с внос по второ направление, а само по Коледа се внасяха малко банани за огромна радост на населението (което се редеше на опашки в "показните" ( ) магазини. Бая народ си остави здравето под африканския и азиатския пек, за да може да си купи "Жигули" или по някоя "панелка" без ред от КОРЕКОМ, или си позабравил тези подробности ?

Редактирано от - Mars Attack на 19/10/2009 г/ 13:21:42

19 Октомври 2009 13:31
А тези работници защо още стоят на строежа? Останах с впечатлението, че са крепостни на този чутовен строителен напън ? Щом са малко парите - бягайте, бягайте....не да стоите и да търсите виновен.
А мястото на държавата е да следи, дали се спазват всички закони и разпоредби.
19 Октомври 2009 14:11
Марсиански, те такива като Др.Живков не ги забравят тия неща, щото никога не са ги запомняли! А не ги помнят, щото така им утърва. Щото те не са били по либийските и иракските пясъци, не са пили преварена вода и не са ги яли африканските комари! Иначе, носталгията по "ония" времена си е техен проблем. Няма лошо, а и всеки има право да е колкото си ще луд, стига да не пречи на другите!
19 Октомври 2009 14:27
шуменско,


На това му се вика "селективна памет", в зависимост от интереса. Познавам лично хора, които си съсипаха здравето за цял живот (в Либия, Сирия и т.н.), но рискуваха, за да могат някакси да се оправят (икономически), иначе - знаеш: 20 г. за апартамент и то пак с връзки, за да те включат в списъка...

Карай, ще се правим, не на разбираме за какво става дума !
19 Октомври 2009 14:43
Статията е покъртителна и точна.
.
Коментарите (повечето) на т. нар. форумци са дебилни и неадекватни, което показва, че описаното в статията ще продължи и в бъдеще - в далечното бъдеще.
19 Октомври 2009 15:03
Че повечето коментари в този Форум са дебилни е ясно. Ей го на Падналият от Марс - чакали 20 години за апартамент, ама на село имаха къшля. Аз не чаках 20 години, зщото продадохме къщата и внесох голяма вноска. Чакането зависеше от лихвоточките, като внесеш голяма сума чакаш по-малко. А в Либия и др. чак не са си дали толкова здравето-сега си дават здравето при тази капиталистическа експлоатация, каквато е описана в статията. А и тези турски фирми трябва вече даз не ги избират - то не бях провали: Горна Арда, сега Люлин и в Шише Джам имаше протести.
19 Октомври 2009 15:06
Като представител на поколението, което първо остана излъгано от "светлото бъдеще", едва завършил висшето си образование по специалност, която в миналото предполагаше перспективна работа до пенсиониране, бях принуден от безпаричието (с починал баща и майка-пенсионерка), да започна работа в една голяма строителна фирма, оперираща на територията на София. Като общ работник, за по 13 лв. на ден. Един ден ни харизаха, ей така, като група роби, на една пловдивска фирма, дето работеше съвместно с нашата (сиреч крадяха и перяха заедно парите). Та говедото, дето се водеше някакъв шеф на тази фирма, ни юркаше без почивен ден. Така около 25 дни. Накрая, последната неделя, преди да ни върнат обратно на нашия си "собственик", ни извика на работа в 6 сутринта. В 9 вечерта реших да си тръгна, тъй като си бяхме свършили цялата работа (15 часа, само около час обедна почивка). Какво бе учудването ми, когато след няколко дни, отивайки да си взема заплатата, се оказа, че съм глобен с четири надници затова, че не съм попитал въпросното говедо дали мога да си тръгна?!? Четирите надници възлизаха на 60 лева общо, което ще рече по 15 лева на ден, а за останалите съботи и недели получих по 13 лева на ден... Още на следващия ден, когато умишлено се бях преместил нощна смяна, с едни приятелчета окрадохме де що можахме от скапания обект - включително и доста държавна собственост. Крадох много и с кеф. На другия ден стана страшно, обаче никой не можеше да докаже какво всъщност е станало. Един колега подшушна, че щели да ни държат още няколко нощни и да ни уволнят... На следващата нощна се напихме като свине (като пиенето беше с пари от нови откраднати неща), сутринта ни намериха пияни и ни уволниха. Заплашиха, че щяло да бъде дисциплинарно уволнение. Казах на дебила, дето ме заплаши, първо да ми направи трудова книжка и да ми плати осигуровките, пък тогава да плаши.
О краденото взех към 2000 лева, които ми помогнаха докато си намерих прилична работа, отговаряща на ценза ми. Обаче и там не плащаха като хората, а искаха да поставяш работата над семейството. Плащаха към 350 лева. И там крадях, колкото и когато можех. Издържах там около 7 години, докато си намеря най-сетне читава работа. Извън България, където получавам еквивалента на 8 - 10 000 лева.
На хорицата, дето се блъскат ден и нощ по строежите из България ще кажа - отидете в чужбина, дори нелегалния строител взема по 1000 евро на месец. Като се наблъскате в една квартира по 10-15 човека, а за храна за цял месец ще ви отиват най-много по 200 евро на човек, ще ви остават дори да пестите и да пращате на възрастните си родители в България. А дори и в такава консервена кутия, условията са в пъти по-добри, от тези, които ви предлагат в момента в Булгаристан...
19 Октомври 2009 15:29
Mrx++:
"Аз не чаках 20 години, защото продадохме къщата и внесох голяма вноска."

Сигурно с баба ти, дядо ти и барабар с домашните им животни, да ? Ашколсун, бе !!! И това при най-"хуманния" и "прогресивен" строй, дето "всичко за благото на човека" (бла-дла-бла); каква меркантилност, тю-тю, да се не надяваш от един марксист, че може така да постъпи със старите хора ...

Щото в нашата къща на село живееше баба ми, Бог да я прости, до преди 3 г. И нямаше как да я продадем барабар с парцалите, комунисте ++, или още трябва да ти обяснявам, щото вие малко трудно загрявате (исторически ви е типично за породата, то о т бетонни глави какво друго може да се очаква ?).
19 Октомври 2009 15:34
Ристе, верно си луд...
В най-тежките времена по чужбина живяли сме 4-ма души в 5 стаи. Това 10-15 в едно жилище не ми се види много стока за хвалене, нека ми остават 800 евро на месец. Отгоре на това нелегален! Кое му е за хвалба тук?
В България циганията е станала масово явление. Никой вече не го е еня за човешкото достойнство, особено у другите. Култура или липсата й. Каква Европа, братци? Вече и в Азия са по-добре. Поне в тази, която познавам. отидохме толкова назад в човешкото си развитие, че не ми стига акъла как ще се живее в тази държавица занапред.
Никой, дори Бат'Бойко не може оправи кривото у българина! За деградиране на нацията - за това трябва да се съдят упраниците ни. Нека се опнат и кажат че няма доказателства. За такова деяние присъда смърт е немислима. С по една клечка за зъби в клепачите и да ги развеждат 24 часа пеш по Българията - може да провидят какво са ни сторили!
А те сега, сгушени в Парламента, по конгреси се изказват... Боже, за нас ли, за тях ли да се молим?!


Редактирано от - Гн Фотон на 19/10/2009 г/ 15:39:36

19 Октомври 2009 15:39
Браво Ристе, обЯсни им как се прави като имаш идиот за работодател!
напълно съм съгласен с тебе за тва къде е по-добре да строиш, обаче ако говорим за хора които цял живот ще строят. да, за нискоквалифицирания турчин-общак може да е все едно дали тук дали вън при положение че цял живот си и без тва "втора ръка" човек. но доста трудно може да се приеме от нормален човек тук да се примири че става второразреден там дори и срещу повишен жизнен стандарт. просто искам да кажа че емиграцията не е панацея поне за квалифицираните кадри и хора с висок социален(макар и не материален) статус тук. а сравненията с условията по строежите от 50-те е доста неуместно като се има предвид тогавашния ентусиазъм и усещането че помагаш, че правиш нещо и за себе си и за децата си и за родину. турците да се радват че тяхното участие е въпрос на политика щот ако трябваше да се съблюдава КТ досега да са ги напъдили или фалирали поради рецидиви!
19 Октомври 2009 17:04
на магистралата наистина се работи.......но терена е труден ще има и тунели......можело е да се измисли по нормален път.....а не по най-трудния в планината път...затова чакаме и има закъснение.......
19 Октомври 2009 17:08
...чакали 20 години за апартамент, ама на село имаха къшля. Аз не чаках 20 години, зщото продадохме къщата и внесох голяма вноска.

Мръксе, ами който нямаше "къшля" на село? И нямаше пари за "голяма вноска"? Тогаз? Ко праим? Баща ми се трепал цял живот за да построи една къща, която естествено в един момент се оказа и тясна и стара. Тръгнахме да подготвяме планове и да събираме пари за ново строителство. Изневиделица ни сюрпризираха с великата вест, че ни отчуждават къщата за ведомствен блок на един НИИ и уж щяха да ни възмедят с апартамент. Един, ествствено! Да не вземем да заживеем като "другарите" нашироко! Да не ни разгевезят един вид! Щото, нали... идеологическата диверсия дебнеше зад всеки ъгъл!
19 Октомври 2009 17:09
И туй хубаво, ама после се оказа че ония дето щяха да строят апартаментите си, всъщност нямали пари за тая работа и се канели да отклонят пари от служебни сгради, ама ги набарали от Държавен Контрол, та се разсъхна работата. Да, ама на нас забраната ни вися повече от 20 години.
Двайсет години Мръксе! Нищо не можеш да правиш! Блокаж отвсякъде! Доде не си отиде "народната република"! Да, ама ние се бяхме разпилели вече. Всеки нанякъде, а майка ни остана сама в оная къща. Тъй, че не ни развявай собственото си положение! Най-малкото, неприлично е!
19 Октомври 2009 17:26
Логично е строителството да е скъпо, а надниците мизерни, защото половината от цената не отива в строежа. Логично е, но не е нормално.
19 Октомври 2009 17:36
шуменско,


На чужд гръб и 100 тояги са малко, така че не чакай разбиране и съчувствие от марксиста, все едно от умрял писмо !
19 Октомври 2009 18:05
Марсиански, така е. Всеки път се заричам, че няма повече да се връзвам на техните кретенизми и всеки път не издържам. Явно съм безнадежден случай...
19 Октомври 2009 18:51
шуменско,


Не може да се подминават очевидно едностранни гледни точки, въпрос на принципност е, не само на характер !

До довечера,

19 Октомври 2009 18:54
Напущаш ли? Лека почивка тогава. И му цапни едно от мен! Макар и виртуално, и задочно!
19 Октомври 2009 18:54
Безнадеждни случаи бол. Сега да ви светна чичета - България 44та година беше бедна авторитарна държава, ама мно-о-о-ого бедна - оглозгана и от едните и от другите "съюзници" и с 85% селско население. Причини затова има много...
*
Като бедна страна България нямаше ресурса за да създаде структуро-определящи предприятия и подходяща инфраструктура (при 90% калдаръмени пътища). Социалистическия строй образно казано направи от държавата една голяма фирма - която единствена беше способна да изгради такава макроикономика и инфраструктура. Това би било невъзможно с дребни разпокъсани фирми - те не биха имали такъв ресурс. Естествено това изграждане стана с огромна социална цена и много лични трагедии. Резултатите обаче са налице... или поне бяха докато не почна разграбването и унищожението на т.нар. преход. Интересен факт е - че повечето от апартаментите, в които живеят българите са от 60те и 70те години. Не са супер апартаменти - но, когато измъкваш някой от село и му даваш апартамент, образование и здравеопазване в изолирана страна без конвертируема валута - това е цената. И близо 90% от българите притежават тез апартаменти и не са зависими на банки и хазяи.
*
Моралните категории са излишни. Всеки изживява социализма според личната си съдба. Но не всеки може да проумее защо в момента България няма ресурса да строи както едно време и защо 20+ години не може да се построи поне толкова магистрала колкото "едно време" (пирамидата на Хеопс всъщност е строена 21 години - и май они са били по-добре платени). А ако живота на хората описани в статията и безпардонността на работодателят ви се струват някакво подобрение в сравнение в какво е било - то грешката не е във вашия интернет.
19 Октомври 2009 19:43
Мда... А Гърция 45 година беше процъфтяваща, индустриална държава с 10% кълдъръмени пътища... и не успя да си направи "фирма"
19 Октомври 2009 21:35
gramove, браво!

20 Октомври 2009 03:38
иво,
според теб нещата в живота са много простички, нали?


Митев, простите неща са най- сложни. Или не е така?...

Редактирано от - sybil на 20/10/2009 г/ 09:01:12

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД