:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,349,599
Активни 137
Страници 18,654
За един ден 1,302,066
Анализ

МВР и прокуратурата яко раздрусаха гнилото съдебно дърво

Избухналият не без участието на службите и държавното обвинение скандал "Красьо" и започналите дела срещу съдии в Пазарджик и Кюстендил за вземане на подкуп са добро начало. Но досега у нас осъден магистрат няма
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бившата шефка на административния съд Анелия Цветкова бе шумно арестувана по обвинение за вземане на подкуп и впечатляващо докарана в съдебната зала. Но и до момента не е осъдена дори на първа инстанция.
Няколко случая на уличени в корупция магистрати от последните дни предвещават сериозни намерения у прокуратура, МВР и ДАНС яко да раздрусат съдебното дърво, че най-после да започнат да падат гнилите плодове.

На този етап институциите показват сериозност в новата операция срещу корупцията в съдебната система. Като в случая с обвинения за подкуп съдия от Окръжния съд в Кюстендил Юрий Маринов. Най-висши представители в МВР и прокуратурата обявиха, че всичко около ареста и обвиненията е изпипано. Дори двете ведомства си помогнали взаимно, за да намерят 24 000 лв., които да бележат.

В корупционната верига участват едновременно съдия и човек на МВР. И то не какъв да е служител от вътрешното ведомство - а бивш контраразузнавач, настоящ граничен полицай и бъдещ служител на "Вътрешна сигурност". Човекът е минал почти всички препятствия, за да постъпи в една от най-възловите служби, която има за задача да разкрива не какво да е, а корупцията и престъпността вътре в МВР. И щял да бъде назначен, ако изгърмя в корупционния скандал.

Полицаят всъщност е изиграл важната посредническа роля в случая. Позвънил на строителен предприемач и му предложил да уреди изход на съдебно дело, по което той имал проблеми и ревизионен акт за над 1 млн. лв.

Обявил размера на подкупа - 24 000 лв. Срещу тази сума е обещано актът на ДНСК да падне в съда. Строителният предприемач обаче се обадил в ДАНС. Така съдията и полицаят са хванати с белязаните пари. Имало и законни специални разузнавателни средства.

От информацията, която подават прокуратурата и МВР,няма мърдане за съдията и полицаяБърза присъда в този случай би имала не само добър рекламен характер, но и дисциплиниращ ефект. И ще е истинско доказателство, че МВР, ДАНС и прокуратурата работят усилено срещу корупцията в системата.

Пак тези дни шумно бе обявен и друг случай на подкуп, свързан със съдия. Бе предявено обвинение срещу съдия и адвокат от Пазарджик. Тук обаче нещата изглеждат далеч по-неясни. Защото твърдението е, че подкупът е поискан и взет, за да излезе от ареста, заловен за иманярство. Всъщност иманярят е на свобода от година и половина и интересно защо чак сега съдията и адвокатът са получили обвинения. В общи линии същото попита и обвиненият магистрат Георги Веселинов, който е оставен да правораздава, въпреки че е получил официално обвинението си. Седмици по-късно все пак бе отстранен от ВСС.

Така или иначе от прокуратурата твърдят, че има достатъчно доказателства и използвани специални разузнавателни средства. Предстои да наблюдаваме с интерес как ще се развие тази история, която също ще е лакмус за това дали държавното обвинение и МВР наистина, ане само на ужким са се захванали с родната ТемидаЗащото от години гледаме шумни сценки с обвинения и арести на магистрати. Накрая обаче процесите се протакат, докато обществото забрави и често се стига до оправдаване. Защото, като се изключат една-две присъди срещу следователи, няма нито един осъден магистрат. Спомня ли си някой например за арестувания висш прокурор и бивш висш следовател Ангел Дончев, обвинен, че си е искал 20 000 евро от друг магистрат? Случаят е отпреди много години, а не е минал дори на първа инстанция. Междувременно бяха оправдани още двама висши прокурори, обвинени, че се подкупват взаимно за заемане на пост. И една разградска обвинителка бе оправдана, че с години е държала преписки в кабинета си, за да им изтече давността. Още няма развой и по шумното дело срещу бившите прокурори Тома Томов и Димитър Викентиев. Дори на първа инстанция не е минало и уж сигурното според прокуратурата и ДАНС дело срещу бившия шеф на Административния съд във Варна Анелия Цветкова.

Затова ще бъдем доста внимателни в похвалите около последните "удари" на МВР и прокуратурата. И дано не се окаже, че са част от задължителната кампанийност около мониторинговите доклади на Еврокомисията или за разчистване на институционални и лични сметки.

Същото съмнение съществува и около лавината от разкрития във Висшия съдебен съвет, особено по т.нар. случай "Красьо".

Този скандал гръмна още през юли т.г., когато членът на ВСС Иван Колев заяви, че около магистратите се навърта лице, което той описа като "черничък човек с ланци". Този човек твърдял, че пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро, за да бъде назначен някой на един или друг административен пост в съдебната система. Проверката на прокуратурата установи, че зад това име стои 27-годишният Красимир Георгиев. Оказа се, че той се е свързвал поне с трима членове на ВСС - Иван Димов, Стойко Стоев и Пламен Стоилов. С първите двама контактите са били сравнително интензивни, а третият има само едно входящо повикване за секунди.Всичко това бе обявено лично от главния прокурор Борис ВелчевПървоначално засечените отказаха да подадат оставки с аргумента, че не са говорили за кадруване с Красьо. Останалите членове на ВСС решиха да сформират комисия, която да установи дали тримата са нарушили етичния кодекс на магистратите. Съществува и версията, че и други хора от ВСС са разговаряли с въпросното лице. Макар че главният прокурор побърза тези дни да каже, че нямало други.

Вече има две оставки - на Стоев и Димов. Вероятно ще има и още данни по този случай. Очакването е тук да се стигне до по-сериозно разнищване на историята, за да не бъде отново всичко размито. И да не се окаже, чеедно лоби във ВСС се е разправило с другоИли най-малкото - цели се само сваляне на напрежението, за да не бъде сменен целият ВСС.

В крайна сметка отговорността е лична и всеки трябва да си я понесе. Но за това трябват конкретни данни и факти. Защото сега например и Стоев, и Димов - още повече след оставките, ще са в правото си да питат кой и за какво точно ги обвинява и да искат изясняване. И да поставят въпроса дали стигат само телефонни разпечатки, за да се внушава накърняване на репутацията на ВСС. И някой, особено прокуратурата и службите, ще трябва да отговорят. Най-малкото - какво знаят всъщност за въпросния Красьо.

И стига вече с този иносказателен език и намеци. Всеки, който подмята нещо, да бъде така добър да казва какво има предвид. Като например ръководни фактори в Темида, които обвиняват, че кадруването ставало в околни заведения и върху бели покривки. Или като Съюза на съдиите, който кара ВСС да си каже самдали има нерегламентирани приятелски кръгове иголеми адвокатски кантори, които подреждат магистрати

Ако са останали смели и честни магистрати в ръководните им органи, нека най-после да задвижат операция за проверка на имущественото състояние на всеки един магистрат. И да се направи пълна проверка на семейщината в магистратурата. А не да се допуска член на ВСС да не декларира, че дъщеря й е съдия, а зет й дори става шеф на съд. И това да остава напълно безнаказано.

Освен роднинските вериги се подминава и обвързаността на магистрати към съответното населено място, в което страни или подсъдими са все роднини на съдията, прокурора или дознателя.

Защо няма никакво движение по идеята на главния прокурор Борис Велчев за ротация на шефовете в съдебната власт? Аргументът му бе доста солиден - да не се възпроизвеждат връзките на магистратурата с местните бизнес и политически сили. Но в общи линии в българската Темида борбата с корупцията я разбират като временен шум, общи приказки и неосъществени идеи. Затова и тя си е заслужила всички бъдещи разкрития.

А ДАНС, МВР и прокуратурата нека този път да не излъжат обществените очаквания.

Затова нека истинската борба с корупцията в съдебната система започне сега. Последователно, неизбирателно и най-вече резултатно.
Снимка Пресцентър на МВР
МВР пусна веднага снимка от ареста на съдията от окръжния съд в Кюстендил Юрий Маринов (с качулката). Дано успее да се похвали с ефективна присъда срещу него.
24
8054
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
18 Октомври 2009 21:15
бе то и на коча му се клатят, ма не падат.

щото:
1. за да осъдиш някой виновен големец ти трябва почтен съдия, каквито към настоящия момент в системата едва ли са останали. 20 години целенасочен подбор са си свършили работата - съдиите са проститутки в храма на темида, правораздаването е тип кеш енд кери, а в бандитска държава почтените хора са бедни, тъй че справедливостта е неплатежоспособна и няма шанс в нашия съд
2. всеки, който създаде прецедент да се осъди едър политик, бизнесмен или магистрат трябва да помни, че един ден и той ще падне от власт, и когато е създадена практика падналите да ги осъждат за зулумите им това значи, че един ден съвсем скоро (след 4 до 8 години) и той ще пати от престараването си в борбата с мафията.

а мандата е толкоз кратък - 4 години. едва стига да оправиш себе си и родата! защо ти е да се главоболиш с цялата държава, само да си губиш време и нерви? избора е очеваден

Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2009 г/ 23:15:29

18 Октомври 2009 22:38
корупция в БГ. много тривиална тема. Нищо ново. Това обяснява може би и броя на коментари. А иначе добре че има такива статии...
18 Октомври 2009 23:06
Павлик,
често не съм съгласен с теб, но днес- !
18 Октомври 2009 23:54
Павлик,
Имам малка корекция по отношение на отрицателния подбор, който споменаваш. До голяма степен той беше преустановен в последните 5-6 години, понеже магистратските позиции станаха пак привлекателни. В момента на конкурсите за съдии се явяват и печелят най-добрите студенти, които са и най-добрите продукти на средното образование. Колко точно е моралът на това поколение предстои да се види, но то общо взето е най-доброто, което "матрялът" може да произведе. Ако това поколение се окаже същото - проблемът не се корени в съдебната система. Тъжна индикация в това отношение е факът, че хванатият съдия изглежда да е точно от това поколение. Не правя тази уговорка, защото искам да прехвърля топката извън съдебната власт, а защото усещам, че ще дойде момент да престанем да се залъгваме с една или друга "реформа", която някакви си експерти договарят с някакви брюкселски бюрократи и да се замислим за неща като обществения морал и на какво си учим децата по училища и университети. Добре че в цялата история го има тоя предприемач. Остава само да не го направят на маймуна и него като архитекта....
-
Инак - хванатият съдия е сравнително дребна риба и спокойно може да даде фира.
19 Октомври 2009 00:28
абулафия,
ти говориш за нещо, което напоследък и аз се опитвам да обясня на хората около себе си - главен проблем пред България вече не е справянето с наследството на соца, а с наследството на мафиотския преход. като всяко временно нещо това, което оптимистично и за повдигане на духа беше наречено "преход", продължи доста дълго и за 20 години (в днешния динамичен свят това е цяла ера! ) създаде собствено тежко наследство. двата най-тежки проблема, които прехода завещава са:
1. емиграцията и демографската криза, която ще продължи поне до 2020-2025 година, когато броят на българите ще е влязъл в рамките на статистическата грешка на фона на експлоадиращото световно население
2. аморалния, мошенически и нихилистичен манталитет на прехода, с който старите се научиха да живеят, а младите растнат и се възпитават. ако греха на соца беше фаворизирането на отрочетата на номенклатурчиците и уравниловката, които демотивираха способните хора да се напъват и да дават нещо повече от регламентирания минимум, то "прехода" качи нещата на едно следващо ниво и ги масовизира: всички зорлем станаха тарикати! усетиха се, че с работа не само не се забогатява, а дори не се преживява, понеже доходите по никакъв начин не са свързани с някаква професионална квалификация или икономическа полезност, а с умението да се присламчиш към силните на деня и да им слугуваш. всички видяха, че закона е заключена врата у поле и не дори за да напредне, а просто за да оцелее в ежедневието си, всеки се видя принуден да мами и краде ближния си. с това мислене растнат смаляващите се бъдни поколения и с нихилизма, егоизма и тарикатлъка си тепърва ще създават главоболия на политиците и чорбаджиите, които създадоха в тези подрастващи поколения свой огледален образ. проблема с матр'яла тепърва предстои да се утежни истински.Редактирано от - Pavlik Morozov на 19/10/2009 г/ 01:18:15

19 Октомври 2009 06:21
Бил му звъннал за 5 секунди само, дрън-дрън, грешка било, дрън-дрън и тъй като не били разговаряли, значи не се познавали и още други "дрън-дрън"! Говорили са, разбира се! И не само че са говорили(на чаша кафе или мастика), но в резултат на разговора са стигнали до съгласие, в резултат на което съдията дава телефонния си номер на Красо и оня записва номера в телефона си, звънейки на посочения номер - така хем телефонът запаметява номера, хем се проверява дали номерът е записан правилно - това нали всички го правите, бе, защо се чудите сега как е станало? Те така е станало, те!...

Редактирано от - Т_Живков на 19/10/2009 г/ 08:21:10

19 Октомври 2009 08:40
Какво стана със съдията, бивш председател на ОС-В.Търново ТЕОДОР МИЛЕВ?. Нали щяха да го съдът, че карал пиян, съди хората за това провинение с най-голямата строгост на закона, а негоне го лови този закон...Ама че диващине, брутална диващина.
19 Октомври 2009 08:55
А кой ще раздруса прокуратурата???? Най гнилото дърво...
19 Октомври 2009 09:10
Обикновено дървета се друсат за да падне нещо от тях
19 Октомври 2009 09:46
МВР, Съд и прокуратура е такъв бермудски триъгълник, че ми се повдига...Нейсе.
19 Октомври 2009 11:19
Всъщност кой е този Красьо?Имам усещането, че е агент под прикритие.
19 Октомври 2009 11:39
Бърза присъда в този случай би имала не само добър рекламен характер, но и дисциплиниращ ефект. И ще е истинско доказателство, че МВР, ДАНС и прокуратурата работят усилено срещу корупцията в системата.А дано!
19 Октомври 2009 12:28
а дано, ама надали.
19 Октомври 2009 13:43
Не знам до къде ще стигне всичко това, но чувам, че още имана ще "падат от дървото" в тази история. Наред са договорените назначения...
-
В статията (за която ) има един мн важен момент - настояването да се говори с конкретни имена. Целият ни публичен живот се гради на "определени кръгове", "някои хора", "из коридорите на властта се говори", "добре осведомени източници". В този смисъл, Бойко Борисов заслужава червена точка за това, че след изказването на Пенчев, че му е оказван натиск за регистрацията на СДС, той (ББ) настоя Пенчев да каже конкретно име.
-
Този натиск не се отнася само до политици и магистрати, а - на първо място - до журналистите, които рядко назовават конкретни източници и още по-рядко настояват интеврюираните от тях да говорят с имена. Статията цитира споменаването на адвокатска кантора, която лобирала в избора на председател на СГС. Това излезе от интеврю (в Капитал) с една от кандидатките, но журналистите не са настояли тя да каже коя точно е кантората. В тази статия претенцията вече е към Съюза на съдиите, понеже те поставиха въпроса тази история да не се забравя. Това, което реално трябва да стане, е журналистите да накарат кандидатката, която обяви това нещо (отново като някакъв аморфен слух), да назове кантората. Само така скритите силови линии в обществото ще почнат да излизат на бял свят и ще излезем от усещането за токсична мъгла, която сздава уютна анонимност за всякакви скверни кръгове и оператори да си редят пасиансите в пълен покой.
19 Октомври 2009 14:23
Абулафия ама верваш ли, че ще стане при наш, то"приживе"?!Мисля си, че това е част от "донката", която ни играят от 1989 г. насам, и се нарича "първоначално натрупване на капитала"...или "смяна на системата"/според политическата Ви ориентация и място в нея/...Със здраве.
19 Октомври 2009 14:50
Бла-бла.
Измислената битка на Хърбела със Щърбела. Има ли още вЕрващи?
19 Октомври 2009 15:02
"...проКуратурата яко раздруса гнилото съдебно дърво".
Късно е г-н Велчев - сливите Бати ги обра , останаха само кривите краставици.
19 Октомври 2009 15:26
Наивно е да се мисли, че дървото си е здраво, само някои плодове са загнили. Цялото дърво е загнило и ще продължи да гние. Системата няма да се самоубие. Защото става дума за система /органично цяло, чиито части са взаимосвързани и взаимообусловени/, а не за "малката правда", за изолирани и нетипични, чужди за нашето общество случаи.
19 Октомври 2009 15:46
Моите данни за корупция и некадърност в съда.
Не къде да е, дори и във Върховния касационен съд:
http://kkabakciev.blogspot.com/
Вижте специално поредицата "СЪДЕБНА СИСТЕМА. ЕЛАТЕ ГИ ВИЖТЕ":
http://kkabakciev.blogspot.com/2009_08_01 _archive.html
19 Октомври 2009 16:22
първо сериозни необорими факти, после осмърдяване на публичното пространство със сензационни клюки и душещипателни истории.... от общ характер..... щото ставате смешни вие доморасли борци за народни правдини... подел "след прехода"
19 Октомври 2009 16:32
Ми то съдебната система е ервена в червата, Са покрай новия стар лидер мое а стане и розова
19 Октомври 2009 17:34
Нищо не са раздрусали. Всичко е прах в очите и го отнасят няколко дребни риби за пред Европа и обществото. Всички знаят кои са едрите престъпници в съда, прокуратурата и полицията. Тях никой няма да ги пипне. Като знам кои са последните 12 назначения на съдии в СГС, спечелили уж конкурс, чак ме втриса. За какво въобще ги правят тези конкурси. А изпитите за нотариуси и частни съдебни изпълнители. Смрад и корупция.
19 Октомври 2009 20:58
поредната пушилка и статия писана от прокуратурата , там е най-гнило и кой най накрая ще я раздруса , на глава от населението сигурно сме на първо место в света по брой прокурори , файда никаква , само пушилка , парата в свирката , доказателства никакви , обвинения написани без състав на престъпление, СРС които никой невижда или невършат работа и т.н.т. и накрая съдиите виновни , че няма осъдителни присъди , защо не се използва регресивен иск срещу парите които плащаме заради прокуратурата , тогава да видим как ще вършат глупости и изпълняват поръчки за да объркат някому живота , а срещу високите етажи на власта си траят , а иначе са юнаци срещу някой обикновен човек

19 Октомври 2009 23:08
Изхвърлете качулките, показвайте лицата и имената на всеки заловен престъпник бил той кокошкар, наето , подставено лице или тартор. Къде по света се ползуват качулки?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД