:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,349,052
Активни 137
Страници 18,107
За един ден 1,302,066
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

Кой печели от атаката срещу долара

Твърденията за глобален заговор против американската валута разтърсиха световните пазари. Но слуховете за смъртта й се оказаха силно преувеличени
Статията във в."Индипендънт" удари силно по позициите на американската валута в целия свят.
Британският в. "Индипендънт" предсказа края на американската валута. Макар че е авторитетно издание, той също така е известен със своите сензационни материали. В статията си вестникът твърдеше, че някои от страните от Персийския залив - Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар, Бахрейн и Оман, както и Китай, Япония, Франция и Русия водят преговори да заменят долара при разплащанията на петролните пазари с кошница от няколко други валути. Страните - износителки на нефт, дори искали към 2018 г. да се откажат от долара в полза на еврото, китайския юан, японската йена и може би индийската рупия и руската рубла.

Статията веднага предизвика реакция на валутните пазари. За един ден доларът поевтиня почти с 1%, а по отношение на йената и еврото американската валута падна до най-ниското си ниво от август м.г. Притеснените инвеститори се хвърлиха да купуват златото, което поскъпна до нов рекорд - 1052 долара за унция. Появиха се дори прогнози, че цената на благородния метал ще стигне до 1500 - 2000 долара.

Твърдението на британския вестник беше много бързо опровергано от самите страни, които уж водели тези преговори. Министърът на петрола на Кувейт Ахмад Абдула ал Сабах съобщи пред журналисти, че подобни предложения "никога не са се обсъждали". Шефът на централната банка на Саудитска Арабия Мухамед ал Джасер също заяви, че страната не води подобни преговори. Опровержения последваха от Русия, Япония и Франция. Но вместо обстановката да се успокои, въпросите само се увеличиха. Броят на версиите, които обясняват скандалната публикация, варират от червен картон за САЩ от страна на международната общност до тънка интрига на самите американци, които по този начин искат да отслабят своята валута, което пък ще подкрепи конкурентоспособността на националната им икономика в периода на кризата.Слух или не?Авторът на статията в "Индипендънт" е Робърт Фиск, който е един от най-известните и влиятелни британски журналисти. От средата на 70-те години той работи в Близкия изток, който познава като своите пет пръста. Свободно говори арабски и е отразявал основните събития в региона от времето на ливанската война през 1982 г. - първоначално за в. "Таймс", а от 1989 г. за "Индипендънт". За последните три десетилетия той седем пъти е получавал наградата за най-добър британски чуждестранен кореспондент и е написал три книги за най-новата история на Близкия изток. Робърт Фиск е авторитетен експерт по проблемите на региона, затова и неговата статия за подмяната на долара беше възприета така сериозно от финансовия свят. В интервю за няколко телевизии Фиск съобщи, че е получил данните си от интервюта с водещи банкери от страните на Персийския залив и от Хонконг. Той поясни, че е очаквал опровержения, особено от официалните представители на Саудитска Арабия и други петролни страни, както и от Русия. Според журналиста фактът, че Китай не е опровергал неговите твърдения, показва, че Пекин действително води подобни преговори. Фиск е убеден, че САЩ ще окажат сериозен натиск на своите съюзници от Персийския залив и Япония, за да не се влияят от желанията на Китай. Според данните на журналиста участниците в преговорите планират в следващите девет години да преминат в търговията с петрол от долари към злато, поне като начало. След което ще бъдат използвани и другите вече споменати валути.

Независимо от сензацията, която предизвика статията на Робърт Фиск, тя е много уязвима. В нея не се споменава нито един достоверен източник. Това веднага направи впечатление и "Индипендънт" стана сериозен обект на критика.Консенсусът е малко вероятенГолям брой аналитици доста скептично се отнесоха към изказванията за нов финансов ред. Причините за този скептицизъм са технически, финансови и политически. Много от тях смятат, че е доста проблематично създаването на подобна кошница от различни валути. "Доста ще е сложно постигането на политическия консенсус, който ще е необходим за решаването на тази задача. Като се има предвид, че страните - износители на петрол, не могат да се разберат по други, по-незначителни въпроси, това едва ли ще е възможно", смята Адарш Синха, стратег по валутния пазар в Barclays Capital. Например още през 2001 г. тези страни решиха да сформират арабски валутен съюз, аналогичен на европейския. Но досега не могат да се разберат за нивата на обменните курсове или за датата, когато ще започне да действа обединената арабска валута. Стартирането на халеджа или динар (дори за името на паричната единица няма единно мнение) бе пренесено от 2010 на 2013 г. А Оман и ОАЕ въобще не искат да влизат в този валутен съюз, поне в началото. През 2006 г. Оман заяви, че не е готов да участва в проекта, а ОАЕ се отказаха от валутната интеграция, след като през май т.г. страните решиха, че щаб-квартирата на централната банка на арабския валутен съюз ще се намира в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

През юни т.г. Китай и Русия се разбраха да разширят използването на юана и рублата за търговия между двете страни, за да намалят зависимостта си от валутата на САЩ. Заедно с Индия и Бразилия те дори обсъдиха възможността да изкупуват дълговете си една към друга с друга парична единица, а не с долара, но все още няма сключени конкретни споразумения. Затова е трудно да се представи, че има заговор в сянка против американската валута.Велосипед с квадратни колелаОписаният в "Индипендънт" модел за отказ от долара е доста неудобен. "Отказът от долара при търговията с петрол не е съвсем практичен. Това ще повлияе повече на цените на нефта на валутния пазар. В момента цените се определят от измененията на определена валута, а ако те станат няколко, то тези промени ще са по-резки. Тази несигурност не е сред целите на страните - износителки на петрол, които предпочитат стабилността", заяви Пол Ешуорт, икономист от Capital Economics в Лондон. В момента няма смисъл да се променя съществуващата система от борсови търгове. Преходът към преки дългосрочни договори е теоретически възможен - такъв е пазарът за природен газ при доставянето му чрез магистрални тръбопроводи. Тази идея нееднократно се е обсъждала през последните години, но за нейната реализация трябва да се получи съгласието на големите частни играчи на петролния пазар, както и на международните нефтени компании и големите потребители. А тяхното убеждаване е крайно сложна задача, тъй като дългосрочните договори се предпочитат от правителствата, но не и от частните фирми, които са заинтересовани от по-голямата гъвкавост на своя бизнес.

Но даже ако светът премине към тази нова практика, все пак остава неясно как именно ще става разплащането на потребителите с износителите на петрол. Те ще трябва да плащат с евро, юани, йени или злато, което от своя страна ще води до напрежение между купувачите и продавачите, тъй като ще трябва постоянно да смятат стойността на петрола от една валута в друга. По този начин заплащането на големите договори ще бъде много трудно.Огромни резервиЗависимостта на страните износителки от долара на САЩ, а оттам и от състоянието на американската икономика, е голямо главоболие за тези държави, защото те продават петрола за долари, а внасят останалите стоки в други валути, например евро. Тук интересите на арабските страни и Китай в дългосрочен план съвпадат. От 7.2 трилиона долара международни валутни резерви $2.1 трлн. се падат на арабските страни и 2.3 трилиона долара - на Китай. При това около 80% от китайските валутни резерви в света са в долари, тъй като САЩ се явяват основното направление за експорт от Китай, а арабските петролни износители получават доходите си в американската валута, тъй като я използват при разчетите на международните пазари. Така че всички тези държави не са заинтересовани от обезценяването на своите резерви.

Още повече че на Китай засега му е много по-изгодно да купува петрола именно в долари, които получава в огромни количества от износа на свои промишлени стоки за САЩ. "Трябва да се помни, че КНР в момента насочва вниманието си към вътрешния пазар и след десетина години размерите на положителното салдо на външната търговия на страната могат съществено да се съкратят, което по естествен начин ще ликвидира проблема с резервите. Същото е с арабските страни, които днес имат огромни запаси от валута заради петролния бум през последните години. Те обаче прекрасно помнят, че нефтът може да струва не 70, а 20 долара за барел. Както видяхме през последните години, прогнозирането на петролните цени е неблагодарна работа", заяви Нариман Беравеш, главен икономист в консултантската компания IHS Global Insight. "Вероятно все някога повечето страни ще се откажат от използването на долара при договорите за различните видове ресурси, но сега цялата тази история изглежда малко измислена. Макар че самото обсъждане на този материал подкопа позициите на долара. Това показа и реакцията на пазарите", отбеляза Александър Уолш, анализатор във финансовата компания Capvest.Изгодно коригиранеНе е изключено появата на статията за тайните преговори да е от полза за самите САЩ. На пръв поглед Вашингтон продължава да се придържа към политиката на силния долар. Министърът на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че неговото ведомство прави всичко възможно, за да подкрепи доверието към американската валута. "Много е важно, че САЩ запазиха силния долар. Ние разбираме колко важна е неговата роля в международната система", подчерта министърът. Така е на думи. На практика обаче Съединените щати предприемат малко неща за поддържане на курса на националната си валута. Така, независимо от натиска на Европа, Америка отказа да включи темата за запазването на стабилността на курсовете на световните валути в дневния ред на последната среща на финансовите министри от Г-7, която се състоя в началото на този месец в Истанбул. Това предизвика закономерното подозрение, че администрацията на американския президент Барак Обама е заинтересована в по-слаб курс на долара, тъй като това ще направи американския износ по-конкурентоспособен и ще позволи създаването на нови работни места в САЩ, което е приоритет на сегашните управници в Белия дом заради голямата безработица в САЩ. По-лесно ще се обслужва и федералният дълг, който в момента е 11.86 трилиона долара. Девалвацията на долара ще обезцени поне малко тези задължения. Макар че администрацията във Вашингтон отрича подобен курс, за последните шест месеца доларът е изгубил 12.5% от своята стойност по отношение на валутите на основните си търговски партньори.

Всъщност няма причини за паника. Курсът на долара на САЩ в момента се намира на същите нива като през първата декада на август 2007 г., т.е. преди финансовата криза. Поевтиняването на долара и поскъпването на златото (което е далеч от рекорда от 1980 г., когато унция струваше 850 долара или сегашните $2300) отбелязват няколко тенденции, които съществуват в световната икономика. Една от тях е, че някои инвеститори се застраховат от възможно ускоряване на инфлацията в САЩ, което може да бъде предизвикано от меката монетарна политика на Федералния резерв на САЩ. Другата е, че отслабването на долара отразява засилването на интереса на инвеститорите към по-рискови активи. В началото на финансовата криза международните инвеститори избягаха от развиващите се пазари към долара, тъй като го смятаха за надеждно пристанище. Но сега по-високите темпове на ръста и банковите лихви извън пределите на САЩ (в началото на този месец Австралия стана първата страна от развитите държави, която реши да повиши, а не да понижи лихвите) принудиха американците да променят стратегията си и да започнат да инвестират извън страната. През последните дни в различни страни по света, преди всичко в азиатските, се отбелязва увеличаване на продажбите на долара. Централните банки са принудени да се намесват, за да поддържат по някакъв начин американската валута. "Главната причина, заради която доларът в близко време няма да загуби своите позиции, е печалбата при придобиването на активи в американска валута и на първо място държавните облигации в САЩ. Докато властите в Америка пускат облигации, които се харесват на инвеститорите и им носят печалба, доларът ще остане световна валута", смята Джефри Кендрик, лондонски икономист от швейцарската банка UBS.

Безспорното преимущество на резервната валута се заключава в това, че тя е една. Голям брой подобни парични единици само ще допринесе до по-голямо объркване. Доларът засега няма категоричен конкурент. В бъдеще срещу него могат да се изправят еврото или юанът. Но това няма да е скоро.
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Миналата седмица руският премиер Владимир Путин и китайският му колега Вън Цзябао подписаха търговски споразумения за 3.5 млрд. долара, което още повече сближи двете страни, които най-много се изказват за създаването на нова световна валута.
 Американският финансов министър Тимъти Гайтнър (вляво) е подложен на силен натиск заради ниските позиции на долара.
83
7746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
18 Октомври 2009 21:18
По-лесно ще се обслужва и федералният дълг, който в момента е 11.86 трилиона долара.

11, 86 трилиона долара! Какво точно означава това- че тези пари са взети от бъдещето и фактически не съществуват "реални" пари, а само фиктивни? И освен това сигурно означава още много неща, които не знам точно. Още нещо- защо на обратната страна на банкнота от 1 долар има масонски символи и надпис- Novum Ordo Seclorum, което се превежда като Нов Светски (Безбожен) Ред... Също така 20 доларова банкнота, сгъната като "ракета" точно пресъздава горящите близнаци и сградата на Пентагона от 9/11... Хора МИСЛЕТЕ!
18 Октомври 2009 21:21
Натиснете тук
18 Октомври 2009 21:23
китай и япония са едни от най-големите кредитори в долари. от поевтиняване на долара поевтиняват техните вземания и очевидно губят. освен това когато долара поевтинява страда огромния износ на двете държави към сащ.

малко иронично, но голям интерес от срив на долара сега има именно американското правителство, защото така ще му е по-лесно с новонапечатаните евтини долари да си покрие старите борчове, правени в скъпи стари долари, а освен това по-евтин долар ще се стимулира износа и намали вноса, което ще съживи домашната икономика и ще оправи търговския баланс - нещо добре дошло по време на криза
18 Октомври 2009 21:35
Натиснете тук
18 Октомври 2009 21:40
Фрида, пък ако прочетеш на Дан Браун новия роман, да знаеш там какви тайни се разкриват...мани, мани, ще ти настръхне косата. И сичкото е истина, няма да лъже човекът, я

_______________________
Блогът на Манрико
18 Октомври 2009 21:58
САЩ не са си научили урока по история. Преди да ни вземат за съюзник, трябваше да прочетат, че с когото България е станала съюзник, той се е провалял. Не че ние сме му виновни, но традицията е такава.
Шегувам се разбира се, но фактите са си факти.
18 Октомври 2009 22:11
Манрико, аз говаря за факти, доларови банкноти, които са в обръщение и всеки може да види. Оставам с впечатление, че не ти е попадала доларова банкнота все още или не си я разглеждал, щото сигурно не си имал време. Да взема да ти подаря една че да видиш.
18 Октомври 2009 22:14
От блога ти виждам, че наистина си бил зает човек и мислите ти са празни. Ти го коза.
18 Октомври 2009 22:20
Тънката лайстна, Аз мисля че по скоро поради недалновинди български политици ние винаги сме избрали неподходящия за момента съюзник. Иначе с нас или без нас щатите са в дийп шит така или иначе за момента.
18 Октомври 2009 22:22
Иначе много добра статия. Чудя се дали анализа е от Екперт или е взаимстван отнякъде...
18 Октомври 2009 22:28
Ганчев, ако Щатите са в "дийп шит" както се изразяваш, въпрос на чест за тях ще бъде да завлекат в шита половината свят, ако не и целия. Познайте ние от първата вълна ли ще бъдем или от втората.
18 Октомври 2009 22:42
Икономиката на България e по-скоро затворена, защото износът ни е много малък. Кризата в САЩ може дори да окаже положиетелен ефект върху българската икономика, защото ще бъдем принудени да намаляваме вноса (особено на луксозни стоки), с това и дефицитите. Лошата новина е, че дълговете ни не са в долари. Но при стабилни държавни финанси можем да привлечем някой и друг чуждестранен инвеститор, което да даде живец на икономиката ни.

Редактирано от - Тънката лайсна на 18/10/2009 г/ 22:46:06

18 Октомври 2009 22:53
Икономиката на България e по-скоро затворена, защото износът ни е много малък.
Точно така - и на мен една жена така ми каза! Иначе от НСИ твърдят, че износът бил къде 60% от БВП, а вносът - бая повече, ама на тях кой им вярва!

_______________________
Блогът на Манрико
18 Октомври 2009 23:06
натиснете тук
Манрико,
статистиката показва, че от началото на годината до юли 2009г вносът е намалял значително (с 5 млрд. евро). И износът се е свил много ( от 9 на 6 млрд. евро). Не виждам как той може да съставлява 60% от брутния вътрешен продукт.
18 Октомври 2009 23:10

Мдааа, Милен Велчев се оказа лош стратег при превалутирането на външния ни дълг. Дали не е лошо да го обърнем отново в долЯри?!
Така ще спазим правилото "прави каквото прави САЩ" (а не гледай какво говори САЩ). А САЩ усилено трупа дългове и дефицити.


____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
18 Октомври 2009 23:25
пенке, велчев не се е провали, напротив - направи точно каквото му казаха неговите поръчители от лондонския клуб. направи го като крадец, тихо и в края на мандата, когато вече хората мислеха за новите избори, на които ще бият шута на дЕдо, и не можеха да следят внимателно всички зулуми, които по традиция са като лавина в края на всеки мандат, който се очертава последен. не му беще лоша стратегията, просто не играеше за отбора, на който го бяха сложили капитан.
18 Октомври 2009 23:30
Пенке,
длъжниците ша са съгласат ли ?
19 Октомври 2009 00:00
Страните - износителки на нефт, дори искали към 2018 г. да се откажат от долара в полза на еврото, китайския юан, японската йена и може би индийската рупия и руската рубла.

Ще им се наложи. Пиндосите намаляват вноса си на нефт от въпросните износителки. Преди да заменят долара, обаче, износителките ще трябва да решат какво ще гризкат след 2018 г.
19 Октомври 2009 00:18
Няма дим без огън.
Тази година ще се случи фундаментално събитие. Икономиката на Китай ще изпревари японската.
Това означава че юанът ще не ще ще се намести сред резервните валути.
А доларът ще бъде свален от трона, когато реши другаря Ху и Политбюро на ККП.
19 Октомври 2009 00:32
Е как кой!?! Форумът на СЕГА. Нова възможност цял ден да погребва САЩ и да разкрива световните конспирации.
19 Октомври 2009 00:32
Кой печели ли? Ми аз печеля: купувам си тука, в един от най-скъпите уж градове в света, всичко два пъти по-евтино отколкото европейците. Да подчертая: ВСИЧКО ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНО! От сиренето и киселото мляко до леката кола.

Бе не се кахърете за долара, само си губите времето! Долара е репрезентация на нещо, което вие го нямате и няма да го имате. Смешен плач!
19 Октомври 2009 00:43
Абулафия, теорията за конспирацията отдавна е станала практика, но в самата конспирация се включва тоталното отричане, че тя съществува. Така е много по- удобно за самата конспирация, че кой загвор се афишира публично. Така че всички, които отричате конспирацията сте просто продукти на пропагандата на самата конспирация. Мислех ви за по- съобразителни. Просто трябва да съберете 2 и 2. Това се оказва доста трудно обаче.
19 Октомври 2009 00:49
Малиии, току-що прочетох писанията на Фрида (а не трябваше)... Моля, някой да викне линейката!
19 Октомври 2009 00:57
Фрида, в момента не разполагам с 20 доларова банкнота, в портфейла имам няколко стотачки. Почнах да сгъвам едната, както ти съветваш, но никви близнаци не видоф, още повече пък горящи А, чакай, чакай, сега нещо се оформи, я да видим какво пише тука: "Фридом произлиза от Фрида"

Баси, направо настръхвам!!!
19 Октомври 2009 01:21
Фрида, според теорията аз към еврейски агент, който нарочно си е сложил еврейски ник, за да изглежда невероятно, че зад него се крие еврейски агент, а Вие, по същата логика, сте от последното поколение нацисти в Латинска Америка. Моята роля е да прикривам конспирацията като я отричам, Вашата - като пишете за нея изтъркани интренет митологии, които естествено са самата истина, но маскирана като бъркоч от случайности и фантасмагории на американски религиозни фанатици. С Вас сме част от огромния заговор, който стои зад Втората световна война, която всъщност е маскирала прихвърлянето на Ноевия ковчег от Черно Море в САЩ. А форумът на СЕГА с ежедневните мегатонове глупости, които всички пишем в него е гигантска шифровална машина и комуникационен канал между тамплиерите и извънземна цивилизация (не случайно фирмата, която го поддържаше, се казваше СкайКод - това за какво Ви говори?). Аз мога да разкрия това, защото съм сигурен, че никой няма да повярва. Пък и все едно - зад него стои една още по-дълбока конспирация, за която тази, в която ние двамата участваме, е само прикритие. И така до безкрай...
-
Що се отнася до конспиративните теории - хората се делят на вярващи и не вярващи. Аз съм от вторите. Ако хората бяха в състояние да реализират многовековни тайни планове за световно господство, щяха да могат да оправят и такива неща като разписанието на транспорта или работата на банкоматите. Освен ако и зад това не се крие нещо... ЛекаРедактирано от - абулафия на 19/10/2009 г/ 01:36:03

19 Октомври 2009 01:42
Абулафия, знаете ли каква е разликата между време и вечност?
Дори да имате всичкото време на света да обясните на Фрида "свтовната конспирация", на нея ще и трябва вечност да го разбере.
От мен -
19 Октомври 2009 02:40
Тия двамата на фотката, които се чукат с шапанското, защо са сключили договори за 3.5 млрд. ДОЛАРА, а не за 3.5 млрд. рубли или юани?
19 Октомври 2009 03:22
Иииии, тука под долара значи са се изредили всичкото комуниз
19 Октомври 2009 04:54
Рицарю--камуниз, некамуниз, ама на, тръгнаале да ни бутат, шъ ни атакуват долара, таковата. И после к'во шъ папкат? Ъ? Аре сичките беж при Маркс!
19 Октомври 2009 06:13
До 2018 г. 99% от продаваните леки коли ще са на електрически двигатели, така че въпросът с нефта и валутата с която ще се купува няма да интересува никого. От нефт ще се правят само пластамсови секс играчки (в Китай естествено), на които арабелките силно ще се радват. За по-лесно ще минат на бартер
19 Октомври 2009 06:24
Ми щото чукането е с пари, ве Зевзек!
19 Октомври 2009 06:54
Тук никой не пише що е туй "куманиз". Може ли някой да даде обяснение за един непосветен.
19 Октомври 2009 08:19
Одеситите са намазали с неколко милярда,
грубо експлоатирайки нежната мечта на прогресивните сили
за рублено-тугрицена световна валюта.
19 Октомври 2009 08:19
Точно държавите, посочени като инициатори за "премахване" на долара, са с най-големите доларови резерви. Те трябва да са луди, че да ги превърнат в хартийки! САЩ с огромният си дефицит, биха спечелили най-много от такава операция.
А колкото до Милен Велчев - той много добре знаеше какво прави. От тази трансформация на дълга България загуби, но той пък спечели.
19 Октомври 2009 08:21
Ето и М. Велчев е знаел , че долара ще умре и затова е направил размяната мръсникът му с мръсник . ***

Редактирано от - sybil на 19/10/2009 г/ 08:37:11

19 Октомври 2009 08:28
Държавите с най-големи доларови резерви са в деликатна ситуация. Нещо от типа - no win situation. И трябва да изберат по-малката злина. Дали да продълждават да се набълбукват с долари.. или да намалят доларите си макар и с някакви загуби сега. Американците добре си изиграха картите по отношение на печатането на долари. Правят го още от 2001ва година без ограничения. Чак миналата година света започна да се усеща.

Всъщност атаката срещу долара я започна ФЕД още през 2001ва година.. май тогава спряха да обявяват количеството напечатани долари.

Редактирано от - alabala12 на 19/10/2009 г/ 08:31:08

19 Октомври 2009 09:25
На последната си среща Путин и Въндзябао /когато Веселина беше в Москва/ пак си говориха за разплащания в рубли и юани, тъй, че процеса си върви и не "трудността" в пресмятанията е проблема, а противоречивите интереси на араби, китайци и останалите...Що пък да не се върнем към златния стандарт?!
19 Октомври 2009 09:52
milcho - Ако се върнем към златния стандарт.. ще ни се видят скъсаните гащи Тогава няма да можем всяка година да отчитаме ръст, особено развитите страни. Не че е лошо, но сегашната световна икономика много обича ръста в числа, независимо, че голяма част от тия числа са заради инфлацията.
19 Октомври 2009 10:04
Алабала аз само питам, а и друго да запитам, някой някъде от египетско време да е "печатал" злато, освен САЩ разбира се след 1975г. Нейсе..
19 Октомври 2009 10:06
За отговор на въпроса Натиснете тук
19 Октомври 2009 10:12
Икономистите си лаят, а Обамича си печата ли печата долари . Чичета - ако още не са ви обадили, световната финансова система е построена така, че американската икономика да консумира, а китайската да произвежда за нея, а арабската да й дава петрол. Понеже американската икономика НЕ ПРОИЗВЕЖДА кой знае какво тя печата долари. И създава обслужваща сфера - бетер с инвестиционни банки (туй дето остана), мениджмънт консултанти, венчър капитал, че дори фирми дето обучават "лидършип" (много вождове...). В един момент китайци, араби и тем подобни осъзнаха, че има да се бъхтят цял живот, но не могат да са на нивата на американците - щото они само печатят долари - ама е късно, понеже вече са изградили огромни резерви от таз валута без никакво покритие. Нищо - инфлацията ще ги обезцени набързо - в статията е посочено, че 1980та $800 долара са $2, 300 днешни... а темповете на инфлация са силно засилени от '99та насам заради безконтролната ликвидност до '07ма.
*
В общи линии какво следва? Едно голямо нищо. Що? Ами щото Китай, Арабия, Русия и тем подобни НЯМАТ демократични правителства дето да мислят кое е добре за страната им - предимно мислят за себе си. И тях положението ги устройва. Щото ако имаха демократични правителства с визия щяха веднъж завинаги да прекършат омагьосания кръг ("rat race" дето викат в УС) - техни ресурси/работна ръка срещу хартийки - и да реструктурират световните финанси, а от там и икономика. Така че да може средния китаец също да си купи плазма и пикап (което принципно е невъзможно заради ограничените световните ресурси и огромно население извън Америка - но това е друга тема)
*
Та т'ва е в общи линии. Единствения ми съвет е не дръжте долари в банката - рискът не е колапс, а инфлацията - покупателната стойност в момента се крепи, но когато икономиката потръгне, почнат да се дават заеми, появят се все нови "финансови продукти" един долар няма да ви стигне и за дъвка в НЙ. А мортгидж-а има да си го изплащате не 30се а 50се годнини. След които трябва да продадете къщата за старчески дом или пък за здраве (ово е скъпо, па дори и с HMO). Та честито - и не забравяйте да проповядвате колко велика е Америка - щото много хора забравят.
19 Октомври 2009 10:27
А, така, стигнахме пак до демокраДията, ако няма демокрация/но мазе ин САЩ/ и янтар няма да има...Давай момче, ама едно не казваш, нъл САЩ се борят за демокрация в света толкоз годин, че и и на нас ни я натресоха, сега за Украйна драпат, за Грузия за Иран и прочие, ама все пачатат ли печатат долари...Ха ха.
19 Октомври 2009 10:36
Мунчо - нас никой нищо не ни е натрасял - това което си направихме, НИЕ си го направихме (не без помощ от Горби и другарьете). За демокрация в С. Арабия май се бориш само ти. А за Китай - не съм видял в последните 10 години американски президент да се е изрепчил на Дзинтао и ко. за човешките права - дори напротив. Бой за човешки права и демокрация имаше в Ирак, щото местния изедник беше решил да продава петрола в евро... Украйна, реално не е източник на ресурси - само транзит и евтина работна ръка. Кажи какво друго да ти кажа, щото май те мързи да четеш.
19 Октомври 2009 10:40
Абулафия, напразно сте се хабили да пишете хиляда глупости. Отговорете ми сама на 3въпроса:

1. Ако е възможно да се контролира света чрез преразпределение на ресурсите, банковия капитал, медиите и контрола върху религиите, то би ли имало желаещи да го осъществят?
2. Същесвувал ли е стремежът към световно господство в миналото?
3. Ако в миналото е съществувал, защо сега да не съществува, при условие, че има ресурс повече откогато и да било?
19 Октомври 2009 10:50
И още един въпрос, ако ми позволите. Абулафия, вие мъж ли сте, жена ли сте или хермафродит...
19 Октомври 2009 11:02
Имам едни съмнения относно темата...уж е понеделник, а материал от д-р Хърсев няма.
Дано не сме го обидили човеко...

19 Октомври 2009 11:45
Аlabala 12, Milcho, и другите,

Пропускате най-важното.В статията се говори за златото, на което ще
вдигат цената до тавана, защото при тях са двамата турски професори,
които откриха "философския камък", така че ще си "печатат злато".До
ри ще си върнат и златното покритие и затова си дръжте доларите.
19 Октомври 2009 12:02
Янтар, начина по който реагираш и ме наричаш не ме задължава, да бъда възпитан и използвам нормален речник..., затова отговарям с три думи: с говеда не кореспондирам...!
19 Октомври 2009 12:11
Yantar
Един човек в тоя форум да разбира как работи финансовата система.
19 Октомври 2009 12:20
Ачо, Девир и прочие първо си изяснете категориите: стока, пари, злато, цени, стойност, потребителна стойност, мащаб на цените, размяна, пазарна икономика, и тогава коментирайте финансовата система...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД