:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Карзай стана служебно президент на Афганистан

Централната избирателна комисия отмени балотажа
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Афганистанският президент Хамид Карзай (вляво) бе поздравен лично за преизбирането си от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който е на посещение в Кабул.
Афганистанската избирателна комисия официално обяви вчера държавния глава Хамид Карзай за победител на президентските избори ден след като единственият му съперник за предвидения балотаж Абдула Абдула обяви, че се оттегля, съобщиха световните агенции.

Представител на изборната администрация съобщи, че вторият тур, насрочен за 7 ноември, се отменя, за да се спестят средства и да не се допуснат пречки, които да навредят на Афганистан политически и икономически. "Независимата избирателна комисия обявява уважаемия Хамид Карзай за президент, защото той беше победител на първия тур и единствен кандидат за втория тур", заяви нейният председател Азузила Лудин на пресконференция.

До балотажа се стигна, след като на първия вот на 20 август Карзай нямаше мнозинство, а събра 49.67% от гласовете, а Абдула - 31 на сто. Около 1 млн. бюлетини бяха признати за недействителни заради фалшификации. Карзай дълго отказваше да признае фалшификациите, но под западен натиск го стори и склони да се яви на втори тур срещу Адбула. Бившият външен министър Абдула Абдула внезапно се отказа завчера с мотива, че според него вторият тур на изборите няма да бъде честен и също ще бъде белязан от изборни манипулации и измами. Според някои западни медии двамата съперници са се разбрали да си поделят властта, според други обаче те не са постигнали консенсус за коалиционно правителство.

През последните дни в Афганистан имаше сериозна дискусия дали отмяната на балотажа би била конституционна. Според някои наблюдатели законността на избора на Карзай също е под въпрос, отбеляза Би Би Си. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който вчера пристигна на посещение в афганистанската столица Кабул, коментира, че неговата организация ще уважи и подкрепи всяко решение на афганистанските избирателни власти. По думите му изборите в Афганистан са едни от най-трудните, които световната организация е подпомагала. САЩ и редица европейски страни поздравиха Карзай с преизбирането.

АТЕНТАТ

Най-малко 34 души загинаха, а над 30 са ранени при експлозия, която стана вчера сутринта край хотел в пакистанския град Равалпинди, предаде АФП, цитирайки данни на спасителните служби. Атентатор самоубиец, движещ се с мотоциклет, се вряза в голяма група хора недалеч от Генералния щаб на пакистанската армия, където неизвестни нападатели организираха близо 24-часова обсада миналия месец. При тогавашния инцидент загинаха 23-ма души. ООН съобщи, че ще изтегли чуждестранния си персонал от Северозападен Пакистан поради несигурната обстановка в района. Пакистан предложи награда от 5 млн. долара за информация, свързана със залавянето - жив или мъртъв, на талибанския лидер Хакимула Мехсуд и 18 други негови приближени.
2
1633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Ноември 2009 09:34
Аз съм да демократизираме до дупка.Това е то га си имаш вуйчо владика
04 Ноември 2009 02:24
Поредния цирк наречен „демокрация”.
В този случай куклпводите показаха движения, дето объркаха и най-предвидливите.
В началото всичко си вървеше по демократичному. 4-5 месеца преди изборите в Афганистан в САЩ започнаха да се появяват изказвания на Абдула Абдула, коментаторите критикуваха Карзай... Дори си позволиха да кажат, че на Карзай брат му бил начело на наркопроизводството и трафика. САЩ явно показаха кой трябва да спечели „демикратичните избори”. Кофти за Карзай! А? Да ама нещо не трагна според очакванията. Абдула Абдула не успя да привлече на своя страна ген. Достум лидера на узбекското малцинство, въпреки , че и той е warlord от Northern Alliance . Макар и с многобройни престъпления, затова пък с многобройни заслуги към САЩ (беше начело на смазването на талибаните след 9-11) той се върна от изгнание за да подкрепи Карзай. На първия тур Карзай спечели 54% но радостта му беше кратка – зорките „демократо- наблюдатели” от ООН и ЕС му резнаха достатъчно за да падне под 50%. Тук вече взе да става интересно. Насрочиха втори избори, въпреки, че знаеха, че е много трудно технически да се проведат (падна сняг по планините, талибаните се активизираха). И в този решаващ момент „изтече”информацията в амекиканските официални медии, че брат му на Карзай е ... не е арестуван.... ами е... служител на ЦРУ от много години. На американските официални медии не им достигна една топка да кажат, че самия Карзай е .. служител на ЦРУ от много години ама карай.. сигурноо ще се отвори случай и за това.
Да ви напомня това с нещо на „Iran-contras” случая? Да напомня с 2 думи за него: под вещото ръководство на Буш баща със съдеяствието на Бил Клинтън, ЦРУ, ФБР и други такива контрите правеха десетки тонове кокаин, горепосочените ги пласираха в САЩ, перяха парите и финансираха контрите (а и себе си) напук на конгреса. Има толкова много информация в Internet, че който има желаие ще я намери.
В този случай цирка беше с неочакван край. Очаквайте следващия цирк: откриването на „добрите талибани”.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД