:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сорос вещае втора вълна на рецесията

СНИМКА: ЕПА/БТА
Работници сглобяват автомобили в завода на "Форд" в Чикаго. Компанията обяви, че е спечелила $1 млрд. през третото тримесечие на годината. През 2008 г. загубите на компанията възлизаха на $14.6 млрд. Тя се надява да излезе на печалба през 2011 година.
Известният финансист Джордж Сорос допуска втора вълна на рецесия, след като се изчерпят усилията за възстановяването на световната икономика, предаде агенция Блумбърг. Той обаче не знае кога точно ще настъпи новата рецесия. "Не съм сигурен дали тя ще дойде пред 2010 или 2011 година", каза той на бизнес форум в Будапеща. Според него колкото повече се разгръща възстановяването, толкова повече се засилва вярата в него, но господстващите настроения са далеч от реалностите.

Последните седмици инвеститорите все повече са загрижени дали с края на икономическите стимули няма да се стигне до краха от 1938 г. , когато индексите в САЩ се сринаха с 50 процента, след като спря програмата за държавна помощ. Благодарение на мерките на държавите, които помогнаха на световната икономика да се измъкне от рецесията, акциите в света нараснаха с над 60% след март. Последните две седмици обаче акциите падат.

Сорос смята още, че финансовата криза се оказала в полза на Китай. Държавно-капиталистическият икономически модел на Китай конкурира модела на международния капитализъм, който е нестабилен заради недостатъчното регулиране, смята Сорос.

Междувременно фалит обяви американската финансова група CIT, основен партньор във финансирането на малките и средни предприятия. Активите й са $71 млрд. Това е петият голям фалит в историята на САЩ след банкрута на "Лемън брадърдс", "Уошингтън мючуъл", "УърлдКом" и "Дженерал мотърс".
62
2238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
03 Ноември 2009 00:32
Дрън-дрън соробамизми...
03 Ноември 2009 00:47
Известният финансист Джордж Сорос
03 Ноември 2009 01:44
Сорос да не е взел китайски паспорт и членска книжка на ККП ?
03 Ноември 2009 02:23
"държавен капитализъм"-лепете каквито си искате етикети!Това не променя истината!

03 Ноември 2009 04:49
Сорос прогнозира нещо, което е очевидно за всички. С тази разлика, че втората вълна на рецесията всъщност е продължение на първата. От тази рецесия няма излизане, докато не се изземе властта на евреите от Уолстрийт, включително тази на Сорос. Рецесията е благодарение на тяхната разрушителна роля. Неведнъж съм казвал, че само с икономически мерки от тази рецесия няма излизане, докато не се изземе и политическата власт на банкерите-ционисти, докато не се изземе властта на международния капитал, който диктува политиката в отделните нации и на отделните правителства, без да е избиран от гласоподавателите.
Сорос е един от назначените милиардери и един от смучещите милиарди вследствие на монополното положение на еврейския финансов капитал в световната икономика. Рецесията е и негово дело и светът няма правилни ходове в икономически и политически план, без да бъдат засегнати и неговите интереси. Всичките му изказвания са само прах в очите на хората и прикриване на истината. Всеки вижда, че виновниците за кризата бяха възнаградени с трилиони долари, спасени и нагушени повече отвсякога. Всеки вижда, че виновниците за кризата не само не си взеха поуки, а продължават по абсолютно същия начин да паразитират и да съсипват световната икономика, да крадат парите на хората, да измислят нови и нови измамнически схеми, да надуват балони. Как ще има излизане от кризата при това положение? Но само Сорос ще се направи, че не вижда това и ще намери за причина за втора вълна на рецесията изчерпващите се държавни помощи за финансовите институции. Значи, втора вълна ще има не заради това, че Моше-тата продължават да правят същото, с което докараха първата вълна, а заради това, че държавите щяли да спрат да спасяват Моше-тата!!!
03 Ноември 2009 05:29
Фалитът на CIT е голям проблем. Те финансират основно малки е средни фирми.
03 Ноември 2009 05:34
Гозамбич, за съжаление нема къде да мърдате, брато. Ако не си чувАл, бае ти Сорос отдавна приватизира Демократическата партия - цоциалисти. Дьорд е най-големия финансов донор на управляващата клика и следователно всички любители-баракисти сте длъжни да гледате гуруто в устата и да улавяте всяко придихание. Късно е да се тръшкаш. Да си мислил по-рано. Ама с кво?
03 Ноември 2009 07:40
Редица политици и икономисти прогнозираха точно и първата и втората вълна.
Дьорд Шорош просто се опитва да я позиционира по-точно във времето за да гушне най-скъпото за всеки одесит - ПАРИТЕ.
03 Ноември 2009 07:51

К'ви са тия работници по потници в завода на Форд в Чикаго? Къде е охраната на труда, къде е безопасността, къде са синдикатите?!

Що се отнася до Сорос, не знам защо, ама на мен ми е симпатичен.


____________________________
Банкер: частник, ама с парите на другите... Смех
03 Ноември 2009 08:09
Една повторна икономическа катастрофа би била полезна за света!
Реднистан съвсем ще отиде в небитието като водеща икономическа сила а Китай ще заеме официално трона.
Сорос може да всекъкъв но не е глупак. Щом казва че ще има нова катастрофа значи е твърде вероятно да се случи!
03 Ноември 2009 08:32
Те тия като Сорос ви спретнаха кризата не за да ви изкарват бързо от нея.
Те действат на принципа хватката на змията удушвач. Стяга, стяга и отпусне и тъкмо като да си вземеш въздух и те стегне повече.
Кризата беше умишлено инсценирана и целта е масово обедняване и заробване на 95% от населението на планетата.
03 Ноември 2009 09:03
Гозамбо, Котка ЗИП, може и да си прав, но не бих искал , все пак, да живей в държава - Китайски модел! Не забравяй, че китайските милиардери са до един членове на ККП, което не пречи на редовите бачкатори, също членове на ККП да гънат в контролирана и държавно регулирана мизерия.
03 Ноември 2009 09:07
Пикачу,
тук не става въпрос за желания а за хладно анализиране на фактите.
А те са:
В Реднистан безработицата достига рекордни стойности от 30 години.
Наливането на пари в икономиката е като дозата за наркоман. Надува се нов балон който ще се спука рано или късно.
Ще оцелее тоя който има какво да произвежда.
03 Ноември 2009 09:42
Фичо? Коментар от работилницата на сорос-изма?
03 Ноември 2009 09:44
пак ли погребвате империализма бе, зеленочарапести
и като загине реднистан китайците на кой ще си продават боклуците
03 Ноември 2009 10:05
"каруцаря


03.11.2009 г. 09:44:51 пак ли погребвате империализма бе, зеленочарапести
и като загине реднистан китайците на кой ще си продават боклуците"
......
Kаруцаря, па чекаш на СНН и медиините сорофчета да ти смелят "преработена" информация и ти само да преглъщаш.
Чукни на Гуглето и виж как кинезите са оплели пазарите вече навсекъде от Северна Америка, Латинска Америка до Европа, Русия, Иран, всекакъв Изток и Африка.
Даже и да изкл. презадоволените със стоки Сев.Америка и Европа, на кинезите им стигат новите пазари на Латинска Америка, Евразия и Африка. Там ще е бума следващите 20г. И повече доларе не им требат. Изброените мое доларе да немат , ама имат суровини.
03 Ноември 2009 10:19
Не знам дали съм прав, но ми се струва, че сегашната криза е резултат на съвпадение между трите вълни в икономиката. Просто сега сме и в най-ниската точка на "Кондратиев". Все още не е намерен онзи ресурс, който да измести петрола от основата на ценовата пирамида. Опитите, това да бъде информацията (по-скоро правата върху информация), с появата на Гугъл очевидно се провалиха. Не искам да съм лош пророк, но подобна икономическа безидейност обикновенно води до големи войни (за справка - 1та световна, когато се преминава от въглища към петрол). Дано, в тази връзка, да не се сдъвчат Индия и Китай (макар нещата явно да отиват в тази посока), защото и от този форум нищо няма да остане :-)
03 Ноември 2009 10:22
Дали Сорос ви е симпатичен или не няма значение. Боя се, че е прав.
През 1929 г. банкерите са разориха и бяха доведени до просешка тояга, сегашните се нагушиха с бонуси. След като няма наказани за предизвикване на кризата, следващият балон се надува още отсега. Това са т.нар. "зелени технологии" с минимален ефект или никакъв ефект върху климата, но затова пък щедро субсидирани от данакоплатците. Печалбите се стичат в джобовете на такива като Ал Гор.
03 Ноември 2009 11:14
Така ги вещаят и гриповете.
Цяла година предварително.
03 Ноември 2009 11:21
Правилно, Сократе ...
Само дека за гриповете тази предварителна реклама е свързана с отдел продажби на фармацевтичните компании - нали трябва да продават и ваксини ...
Хъм, а някой да е чул за нов финансов продукт "застраховка срещу криза" Говори се че бил последния хит на пазара
03 Ноември 2009 11:47
Митко,
Това не беше ли специалитетът на "Енрон"?
Язък, че не дочакаха днешното време.
03 Ноември 2009 11:54
Именно.
Все пак те бяха иновативна компания, изпреварила времето си.
Сега май просто гледаме подготовката за същия сценарии - не днес, не утре, но защо не след 3 или 4 години?
не Енрон, но примерно ..."Лехманрон" на мен ми звучи добре.
Обединение на две имена с традиции един вид.
03 Ноември 2009 12:16
Гозамбич -
03 Ноември 2009 12:19
на хонзи само верата в социализъма му остана....

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
03 Ноември 2009 12:22
Докато не се спука циреят виртуални пари и лостове, кризата няма да мине.
Всичко що е надута над реалното количество материално-веществено обръщение, трябва да изчезне.
Това е основен икономически закон, че циркулиращите в обръщение пари трябва да са с реално покритие.


_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
03 Ноември 2009 12:52
Kaily,
Първи курс по икономика основното което се изучава е мантрата
"Икономически закони НЯМА. Има икономически теории. Днес ще ви запознаем с теорията на ........"
И в този дух .
та не залагай на нищо свързано със словосъчетанието "основен икономически закон" - няма модел който да е непробиваем. хеле пък днес. а чуеш ли някой който да твърди нещо подобно като аргумент да те убеди в нещо - бягай далече - чиляка е популист.
Дано не ти звучи изенанда, но (само като пример) - екзотиката на "ту биг ту фейл" я няма предвидена в нито един икономически модел.
Tепърва има да се анализира и да се пренаписват учебници и теории.

Редактирано от - mitkog на 03/11/2009 г/ 12:57:55

03 Ноември 2009 13:39
О, не знам дали има икономически закони, аз дотам не съм я учила икономиката.
Ама докато из виртуалното пространство се въртят едни виртуални пари, нямащи нищо общо с реала, виртуалната икономика ще затрива реалната.
Това не е теория, това е факт.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
03 Ноември 2009 13:43
Ами то затова е паднала и Римската империя.
Там също са въртели големи далавери със златните монети (удряне в грамажа, смесване със сребро и т. н), за да има повече и да се харчи повече.
Пък накрая парите изведнъж свършили и нямало вече за заплати на легионите...
03 Ноември 2009 14:47
Сорос цитиран от Блумбърг... Сладури

За 'втора вълна' (double dip) се заговори още в началото на кризата.
Тая прогноза сега става все по-вероятна, заради увеличаването на безработицата.
Кайли, какво значи "реални пари"? Виртуалността на парите е заложена още при създаването им.
03 Ноември 2009 15:23
Парите до един момент са се печатали толкова, колкото е било златното покритие.
Сега пари из форекса с лопата да ринеш, питай Митничара, он знае какво е левъридж.
Тоя левъридж откъде се покрива.
Със 100 лева у джеба и малце врътни и левъриджи току виж си станал милионер за една нощ.
Нали кризата се пръкна оттам. От финансовите инструменти, измислени от големите гяволи по Уолстрийт и околовръст.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
03 Ноември 2009 15:48
Със 100 лева у джеба и малце врътни и левъриджи току виж си станал милионер за една нощ.

мда - това е директен път към фалита.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
03 Ноември 2009 15:53
You follow the path that you meant to avoid
A matter of time till an echo unfolds
What the next step might bring? You take a look back
While your heartbeat is raging to this song you sing

When silence evolves into a deafening noise
When the blackening coat reaves a ceiling of darkness
When I speak the words that you wish me to say
When voices of sound come to life all around

I could never say these words to you
I could never doubt the way you do
I could never trace the steps for you
I could never live the way you do

Adrenaline pumping in every vein
I must go now and look for a new place to hide
You will chase me again, I am certain of that
But be sure that the next time you will not succeed

I could never say these words to you
I could never doubt the way you do
I could never trace the steps for you
I could never live the way you do

The wedding!
The wedding!
The wedding!

When you're begging for shelter, don't knock on my door
When you say that you've changed, you have done that before
When the tear in your eye - what a great alibi -
Tries to weaken my senses - shatter all that I've learned

I could never say these words to you
I could never doubt the way you do
I could never trace the steps for you
I could never live the way you do

I will never say these words to you
I will never doubt the way you do
I will never trace the steps for you
I will never live the way you do
03 Ноември 2009 16:16
Гяволите от Уолстрийт са преки наследници на едни други гяволи, които 71-а или 72-а ли беше, премахнаха златното покритие на долара. Тия пък наследиха едни, които направиха първите банки и почнаха да печатат първите банк-ноти. Не казвам, че прадядовците на тия гяволи са изобретили парите, не, те само са развили, това, което е било заложено в самата идея за 'пари'. 'Виртуалните' пари са последната логична крачка в това развитие.
03 Ноември 2009 16:23
Съгласна.
Само че разликата между печатаните пари и виртуалните пари е същата като разликата между лъка и стрелата и атомната бомба.
За съжаление светът е пълен с военни, които искат да си играят на война, обаче светът е многократно по-пълен с "бизнесмени", които искат да си играят на печалба.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
03 Ноември 2009 16:36
В началото на кризата Сорос говореше за това че единствен изход е двалвацията на валутите като средство за изчитване на лошите активи, като не стана така, почна да нарежда същото но по друг начин....не че не е възможно да е прав
03 Ноември 2009 16:58
Изцепил се многознайно Сорьожка-обманиста за повече държава в икономиката...и важно добавил истини дето други повтарят от лани... Е, ха да видим прав ли ще излезе... По-вероятно е да подскачаме по дъното няколко години докато ни омете инфлацията. Щото как се надяваме на възстановяване с толкова дълг не е много ясно... За справка до какво водят спаситените операции на правителствата можете да погледнете изгубеното десетилетие на Япония
03 Ноември 2009 17:42
Начи като ви сочат некоя маймуна като Сорос или Бъфет да знаете, че някой ви продава нещо... Ако е маце с къса пола на телевизора, веднага схващате, че е реклама, нали? Е, същото и с политиката - като е преуспял и дава акъл, значи ви пробутва нечия линия...

Та, за девалвацията на парите. Ами, тя си тече от март още... Здраво следвана политика има си и термин "QE - Quantitative Easing". Е, тази ликвидност причинена от споразумението между централните банки на 20-те най-големи икономики си личи... Как? Ами, обезценка на парите спрямо какво? Отг: Други активи...

Акции? Къде са борсите и къде бяха? Метали? Къде е златото... А медта?

Очаквания за растеж сме посадили...дай, Боже, да проработи.
03 Ноември 2009 17:49
Ако е маце с къса пола на телевизора, веднага схващате, че е реклама, нали?

Тц. требе да има и Големи и Изразителни очи
03 Ноември 2009 18:20
Не е много умно да се иронизира татко Сорос. Той ги разбира тези работи, даже може да влияе върху тях - доказал го е. Тъпо е и да се злобее заради просперитета на Китай. Просперира този, който знае и може. Виждаме кой какви ги прави. А ако Китай е намерил спасителната формула след "края на историята", той просто прави поредния си принос в развитието на общочовешката цивилизация.
03 Ноември 2009 18:39
Никога не е било умно да се осмиват бардовете на управляващите... За сметка на това е почтено.
03 Ноември 2009 19:09
Е не. По една тема чичо ви фичо да е компетентен и дума да не обели...
03 Ноември 2009 19:20
Цунамито съ връщааа! Грабвайте
дъски, пояси, гуми и ДЖилетки!
Натиснете тук
Бат` Сорос-сърфиста.
03 Ноември 2009 20:37
Разлика има, Кайли, но за мен тя е повече в разходите за производство на самите пари. 'Производството' на електронните пари не струва почти нищо, докато за напечатването на една банкнота разходите са от порядъка на няколко цента. Впрочем това не пречи напоследък да се печатат долари на поразия. Толкова много съвсем нови банкноти има от пролетта насам, че наистина прави впечатление.
03 Ноември 2009 20:41
Тц. требе да има и Големи и Изразителни очи


и в такъв случай дължината на полата няма значение.
03 Ноември 2009 20:50
Китай не е намерил формулата , намерил е коприната и порцелана , бойните изскуства , будизма и китайкската стена , барута ... Китай стана това което е благодарение на капитализма , а не въпреки него , благодарение на глобализирането на КАПИТАЛА‌ ... НО НЕ‌ НА‌ ТОЗИ‌ КОЙТО‌ КИТАЙ‌ ИМА‌ ОТ‌ ВЕКОВЕ‌ - РАБОТНА‌ РЪКА‌ ‌ И СУРОВИНИ, А‌ ‌ ‌ ТОЗИ‌ ‌ ИЗНЕСЕН‌ В‌ ‌ ‌ КИТАЙ‌ ПОД‌ ‌ ФОРМАТА‌ НА‌ ТЕХНОЛОГИИ‌ !‌ ‌ Китай и Индия са енергиен проблем и проблем на замърсяването и а също и ресурсен при това ниво на технологите. ‌ Китай правеше хавлий и джапанки преди 20 години , топки за тенис , кецове и термоси , както и часовници които изоставаха по 20 минути на денонощие. ‌ Китай още краде каквото може , Китай не е осъден за нито една от кражбите си и не му е наложено ембарго за неспазване на международни споразумения ... Китай е златната мина за дивия капитализъм, по щастливи стечения на обстоятелствата, ТОЧКА‌ ! На Китай може да му се издърпа много лесно чергата , всичко се връща там от където е изнесено като производство и им се продава произведеното в Европа , САЩ .
03 Ноември 2009 21:03
Абе, Китай е кауза пердута, а капитализмът е хепи ендът на историята!
03 Ноември 2009 21:41
Капитализмът е хепи фючъро на Китай.
ККП - Комитет за Капиталистически Просперитет.
Мао-мяу.
03 Ноември 2009 22:20
На Китай може да му се издърпа много лесно чергата , всичко се връща там от където е изнесено като производство и им се продава произведеното в Европа , САЩ .

Омммммм, омммммм ........

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
03 Ноември 2009 22:34
Gozambo,
Дишай длибоко и не вълнувай ся.
Първа излезе от "кризата" Малайзия, която просто отказа да приема долари като разплащателно средство. Китайците се подвоумиха, па видяха очевидното и натиснаха долара надолу. Другарите от частните банки, дето печатат долари (Федералния резерв, санким), се развълнуваха и пътека направиха по дъното на Тихия океан, ма на китаюгите им е се тая - не могат да ги нападнат, щото другарите ще загубят поне седем от петнайсетте самолетоносачни групи, а после ще стане една непредвидима. А и няма на кого да разчитат - през Културната революция, покрай гоненето на врабчетата и снабдяването на всяко домакинство с доменна пещ, Мао е изтребил 8-12 милиона юдеи и 22-30 милиона шабес-гои. Без особени технически приспособления. И нема писъци за холокост, щото компенсации тия дни, елате утре.
В момента Китай е работилницата на света - произвежда реални неща, които могат да се употребят.
Братска Америка произвежда зелени хартийки и оръжия - шнобеловият лауреат на наградата за мир увеличи военния бюджет с 20% и се похвали, че военните искали 35%, ма той икономисал.
03 Ноември 2009 23:05
Китайците биле натиснали долара надоле!
Тоя изкърти рубката на Титаник!
Китайците са най-губещи от слабио долар бе умньо .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД