:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е трета по укриване на доходи в ЕС

Испания изправя 300 души пред съда за корупция, нанесла щети на страната за над 4 млрд. евро за последното десетилетие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на опозиционната испанска Народна партия във Валенсия Рикардо Коста (вляво) временно бе свален от поста си заради обвинения в корупция. Той няма да може да заеме поста си, докато не приключи разследването по афера, в която големи компании подкупвали държавни чиновници, за да печелят обществени поръчки. Корупционната схема действала в Мадрид и Валенсия - градове, в които местната власт е в ръцете на Народната партия.
България е трета по укриване на доходи сред 27-те страни-членки на ЕС, показва класация на Асоциацията на италианските данъкоплатци, цитирана от информационните агенции. Подреждането се основава на данни, които Асоциацията е получила от данъчните власти в страните от ЕС. Според данните 39.3 на сто от българите крият доходи, за да не плащат данъци. На първо място в класацията се нарежда Италия, където 51.2% от населението укрива доходите си, за да не внася налози в държавната хазна. Румъния се нарежда на второ място с 42.4% от гражданите, укриващи доходи. Четвърти и пети в подреждането са съответно Естония - 37.2 на сто и Словакия - 34.5%.

Само в първите 10 месеца на т. г. укритите доходи в Италия са се увеличили с 11.7% и вече възлизат годишно на 369 млрд. евро, показват още данните на асоциацията. Най-много доходи укриват италианските индустриалци, чийто дял е 32.8 на сто, следвани от банкери и застрахователи, търговци, занаятчии и др.

Междувременно ЕК разпространи доклад, според който ЕС е загубил 106 млрд. евро от измами с ДДС в периода 2000 - 2006 г., предадоха агенциите. В документа са включени данни за 25-те страни в ЕС без България и Румъния, които по време на отчетния период все още не бяха членове на Съюза. В абсолютна стойност най-големите загуби от невнесен в хазната ДДС са отчетени във Великобритания и Италия. В двете държави общо 26 млрд. евро не са внесена в бюджетите им. Несъбраният ДДС в Гърция пък възлиза на 6.5 млрд. евро. От всички страни - членки на ЕС, най-голяма събираемост на ДДС е постигнал Люксембург, където в държавната хазна не е постъпил само 1% от очакваните приходи от данъка.

КОРУПЦИЯ

4.2 млрд. евро е загубила Испания от корупционни практики, в които са замесени политици, пране на пари, данъчни измами в последните 10 години, писа в. "Ел Мундо", като цитира данни от прокуратурата за борба с корупцията. Според изданието над 300 души ще бъдат изправени пред съда през 2010 г. заради обвинения в корупция.

В. "Ел Мундо" припомня 28-те най-фрапиращи случая на корупция за последното десетилетие. Най-голямата корупционна афера в страната е от 2006 г. и измамите възлизат на повече от 2 млрд. евро.
4
1285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Ноември 2009 08:27
Ми те нема какво да укриват ората бе.
03 Ноември 2009 08:55
Именно, ако бяхме малко по-напред в произвеждането на доходи, а не на опашката, като нищо щяхме да грабнем палмата на най-големите укриватели на доходи!
03 Ноември 2009 12:12
Щом позволяват - всеки ще укрива и така е откакто свят светува. И в европата е така, но там бият яко и затова става дума само за големи далавери. Не че и там няма изпълнения надребно - неиздаване на бележки, особено ако бързаш и става дума за 3-5 евро, странни отчети в такситата и т.н. Така че класацията е не къде се крие а къде колко яко бият ако те хванат.
03 Ноември 2009 13:56
предвид, че нашите юридически лица крият доходи, за да отърват смешния плосък данък от 10% сме си направо първенци!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД