:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 187
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Трикове

Как се прави фирма само от управители

По документи само 1350 чужденци са поискали да работят у нас за година. На практика се трудят много повече
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нарушенията на този обект - автомагистрала "Люлин", са добре известни.
Строежът на автомагистрала "Люлин", петък, работен ден. Мотаещи се работници и никаква работа. При внезапна проверка на транспортното министерство са преброени около 200 работещи при обявени към 1000 души. Изпълнител на автомагистрала "Люлин" е турската фирма "Мапа Дженгиз". Строежът за 150 млн. лв. върви незадоволително, едва ли ще е готов до края на 2010 г., заради забавянето България може би ще трябва да връща пари на ЕС.



Колкото ни плащат, толкова ще работим,



спокойно обясняват на слисаните проверяващи българските работници. Неколцината кофражисти получават малко над 500 лв., докато турските им колеги взимат 1500 евро. Нашите от октомври протестират срещу тази несправедливост, но не могат да вдигнат стачка, тъй като са под 50% от общия брой работещи на обекта.

Как става това, след като по закон чуждите работници не могат да са повече 10% от числеността на дадена фирма? Оказва се, че може - с разрешение на социалния министър. В случая с "Мапа Дженгиз" става дума за заварено положение - настоящият социален министър Тотю Младенов не е давал такова. Напротив - ведомството му направи предложения за промени в наредбата за издаване на разрешителни за работа на работници от трети страни, които целят да затегнат режима и да защитят българските работници по време на растящата безработица в кризата. Предложенията, основното от които е да се увеличи пазарният тест за търсене на българска работна ръка от 15 на 30 дни, и то в цялата страна, а не само в региона, три пъти не минаха през Министерския съвет. В кабинета се притесняват, че промените може да развалят отношенията ни с ключови инвестиционни партньори - като САЩ например. А и чакат становище от ЕС, където уж са за свободното движение на работна ръка.

Статистиката за 2009 г. обаче показва, че



това е доста хипотетично притеснение.



Защото в челото на класацията на Агенцията по заетостта е Турция - със 777 разрешения за работа, от които 483 са за работници, а 213 за средно-технически персонал. При това повечето са в строителството. На второ място е Русия, но тя има едва 86 разрешителни, от които 45 са за инженерен технически персонал и 18 за висш ръководен. САЩ са също в шестицата със скромните 67 броя разрешителни. При това 28 са за спортисти и още 25 за преподаватели, които по принцип минават през по-облекчен режим.

Всъщност проблеми да се дават разрешителни за висококвалифицирани специалисти, консултанти и преподаватели и сега няма. Предложенията на социалното министерство биха се отразили най-много върху режима за издаване на разрешителни за работнически професии, където и проблемите са най-големи.

Според логиката почти половината от регистрираните турски работници би трябвало да се трудят за "Мапа Дженгиз" на прословутата автомагистрала "Люлин". Там в резултат от протестите на българите за по-ниското заплащане и мизерните условия на труд последваха масови проверки на трудовите инспектори. От тях стана ясно, че



условията на труд са мизерни,



но са еднакви и за турци, и за българи. Даже чужденците са по-зле, защото живеят по фургони. Но не протестират и това е едно от обясненията на работодателите защо държат на чуждите работници - защото не създават проблеми, работят извънредно без пари и живеят в коптори. А българите си търсят правата.

И Главна инспекция по труда, и АЗ обаче са категорични, че в заплащането нарушения няма. Заплатите по ведомости са съизмерими. "Нашето задължение е да видим дали възнаграждението е равно с обявеното в обявата при наемането на работник и служител. Разлики няма", категорична е и шефката на АЗ Росица Стелиянова.

Турците обаче споделят пред българските си колеги, че не протестират, защото получават още по 1000 евро по сметки в родината си. Членовете на синдикалната структура в "Мапа Дженгиз", която е към КНСБ, пък правилно се съмняват, че не може един ръководител да взема 500-600 лв., както е по ведомост. "Дори да има такива плащания, не е от нашата компетентност да ги доказваме", казва шефката на ГИТ Румяна Михайлова. От КНСБ се зарекоха, ако родните институции не се самосезират и не проверят финансовите трансфери на "Мапа Дженгиз", да сезират финансовата полиция на Евросъюза - ОЛАФ.

"Проблемът с повече от 10% чужденци спрямо числеността на една фирма възниква при големи инфраструктурни обекти, които се реализират в България. В повечето случаи изпълнението на тези обекти се печели от чужди фирми, които искат да работят с работници от своята държава. А самите конкурси и условията за реализацията на обекта се договарят не от Агенцията по заетостта, а от съответното ведомство, което отговаря за конкретната инвестиция", обяснява Стелиянова.

Прехвърлянето на позволената квота за чужди работници е наследено от времето, когато у нас имаше недостиг на работна ръка, особено в строителството и машиностроенето. "От началото на 2009 г. обаче положението на трудовия пазар на България е съвсем различно, защото точно в тези сектори се освобождават най-много български работници", признава Росица Стелиянова. Социалният министър Тотю Младенов дори отказа да даде картбланш на нови 32-ма турски работници да се трудят на автомагистрала "Люлин". Отряза и ТЕЦ "Марица-изток" за нови около десетина работници от южната ни съседка. И дори проведе успешни преговори с турските фирми, работещи на двата обекта, да започнат да



назначават българи на мястото на турците



с изтичащи договори или разрешителни.

"За момента близо 23 000 са освободени точно в строителството - зидаромазачи, кофражисти, строители, фаянсаджии; в областта на машиностроението - заварчици, тръбари, монтажници. И тези лица не са в никакъв случай по-нискоквалифицирани от чуждите работници", категорична е Стелиянова.

Има обаче някои вратички в закона, които чуждите работодатели и работници умело използват. При проверки на строежа на "Мол Сердика", чийто главен изпълнител е турската "Кайъ", са прегледани документите на 58 фирми. Там турските работници с разрешителни са доста по-малко от 10-те процента, но много от фирмите подизпълнители са от по десетина души, като всички работещи се водят управители или имат до 1% собственост. В този случай няма нужда от специални разрешителни за работа. От шестте трудови злополуки на обекта три са със смъртен изход. Двама от загиналите са турски граждани, които по документи са собственици на фирми, показва доклад на ГИТ за проверките. Голяма част от консултантите също работят без разрешителни.

Другата вратичка в закона е възможността



да се вкарват чужди специалисти за обучение



на наши работници. При старта на стъкларския завод в Търговище "Тракия Глас" например, който е инвестиция на турската "Шишеджам", турците отново надвишават многократно разрешените 10% от числеността на персонала точно с този аргумент. "Но вече работят повече българи, тъй като бяха обучени. Останалите в момента чужденци са в мениджмънта и за някои по-специфични производства", твърди Стелиянова. "Шишеджам" обаче има планове да разкрива ново производство. Говори се за нови 1500 работни места. Хората за тях също ще трябва да бъдат обучени от чужденци.

Според Росица Стелиянова работодателите вече почти не използват номера с изискването за чужд език в обявата за наемане на персонал, който навремето бил много популярен за отстраняването на български кандидати за дадено място. "Поставяше се изискване за владеенето на екзотични езици от типа на хинди, тайландски, филипински, украински, латвийски. Но когато става въпрос за по-нискоквалифициран труд и е ясно, че езикът е съобразен с държавата, от която идва чужденецът, и по никакъв начин не е необходим за дейността му, не сме приемали заявката", казват от АЗ.

Според синдикатите друг начин да се отблъскват българите е да се обявяват непривлекателни условия на труд и като заплата. Стелиянова обаче твърди, че няма разлика в предложенията на нашия пазар и в заявленията за назначаване на чужденци за едни и същи дейности. А както показва примерът с "Мапа Дженгиз", ако има други начини за плащане на чужденците, нито трудовите инспектори, нито от Агенцията по заетостта могат да ги засекат, щом по ведомости всичко е наред.



В ЦИФРИ

Издадените разрешителни за работа на чужденци у нас от 1 януари до 17 декември 2009 г. са 1350. Шампион с огромна преднина е Турция - 777 разрешения, основно за работници - 483 и за средно-технически персонал - 213. Следват: Русия - 86 (45 за инженерно-технически персонал, 18 за висши ръководители), Виетнам - 80 (48 за работници, 28 за средно-технически персонал), САЩ - 67 (спортисти - 28, преподаватели - 25), Индия - 50 (консултанти и съветници - 24), Сърбия - 41 (спортисти - 26).
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В завода на "Шишеджам" в Търговище много от турските работници работеха без разрешителни под претекст, че обучават българските си колеги.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова твърди, че няма как да се направи проверка дали чуждите работници не получават допълнителни суми у дома.
33
9575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
12 Януари 2010 01:20
Каквито и простотии да напишете, колко и да ревете като циганки на чужд гроб по задушница знайте, че който поне веднъж види каква е разликата между български и друг (турски, филипински, виетнамски, индонезийски и т.н.) работник, само той няма да търси всевъзможни врати и вратички, та да си вземе от вторите.
Най-малкото, защото те никога няма да кажат - "Колкото ни плащат, толкова ще работим". Българина е на принципа "Кажи ми какво искаш да ти свърша, да ти изброя десет причини поради които няма да стане" и "Търся си работа, а не бач".
Преди три дена на едно наше "умно и гордо" момче му купих билета за вкъщи с негови пари. Пак ще ме убиват във Варна като се прибера.
По лоши от нашите "работници" са само "блядовете". Ама те за да започнат "работа", плащат яки рушвети... Не че след кратък работен престой и те не си заминават без пари.
И още нещо - за заплатите. Вие журналистите, като отидете на расторант или се возите на такси, на всички сервитьори и шофьори еднакъв бакшиш ли оставяте? Така е и с работодателя. От неговите си пари на когото и защото ИСКА, на него колкото ИСКА, толкова ще даде. Една стока струва толкова, за колкото
А) Ако я нямаш, можеш да си я купиш.
Б) Ако я имаш, можеш да я продадеш.
Труда, както знаете, също е стока.
То и трабанта и Мерцедеса все коли с по четири колелета и таван, и все возят, ама еднакво ли струват? Ако работодателя имаше хаир от българските работници, щеше ли от Турция да мъкне, че и да им плаща по-високи заплати? Или той прост шовинист?
Сега знам какви антитурски и антигаджалски ревове ще настанат във форума, ама преди да започнете си помислете, тези дето гледат в чуждите панички, ако работеха за италиянци, белгийци, германци и т.н., дали по по-различен начин щяха да работят и да се държат. Така че постингът ми е принципен, защото тези българчета които идват да направят по някой лев при мен и които аз в 85% от случаите изпращам към родните им места, си намират работа, ама не желаят да се трудят, в американо-испанска компания. И лафовете, държанието и манталитета им не се различават на йота от тези на магистралните кофражисти от статията. А са на заплата по-голяма от тази на гореописаните турски работници. Ама белата е, че има други, които вземат повече от тях. Че и искат да ги командват. Какво като са им преки началници.
След като са с по-големи заплати - те да работят.
"Заплатата се дава за това, че си на работното си място. Ако искаш и някаква работа да се свърши, трябва да плащаш допълнително." - познайте на човек от коя държава са тези думи.
И накрая, аз съм лошия, че съм го изгонил. Да не би да съм го назначил? Той за това работно място на агента си в България ръцете е намазал...
[/b]

Редактирано от - *666* на 12/1/2010 г/ 04:25:07

12 Януари 2010 01:41
"Строежът за 150 млн. лв. върви незадоволително, едва ли ще е готов до края на 2010 г., заради забавянето България може би ще трябва да връща пари на ЕС."
***
И какво чудно има в това след като "Изпълнител на автомагистрала "Люлин" е турската фирма "Мапа Дженгиз". Следващия път дайте проекта на фирм от Кот Д'Ивоар. Те поне няма да плащат на българите три пъти по-малко...
12 Януари 2010 01:46
666 - не ме вълнува етническия ти произход. Само ще ти кажа че българите в чужбина си скъсват гъза от работа пак сравнени с местните и пак за по-малко пари. Унизително е обаче да получаваш три пъти по-малко за същия труд от чужденеца в собствената си страна. Е, освен ако не живееш при каманизма. Като те чета обаче ти май си от кожодерите, не от кожодраните.
12 Януари 2010 02:58
Drug, не знам къде си ги видял тея българи, дето са си скъсали гъза от работа, ама аз от 20 години съм навън, от 15 работя с международен working tim, и както по-горе написах, от българите по-мързеливи и противни работници са само блядовете. Румънците по мързел, нахалство и наглост ни гонят, ама още са много назад.
Отговори си сам на въпроса, ако можеш обясни и на мен, от какъв зор му е на турчина да си мъкне работници от Турция, дето ще трябва да им плаща повече, че сигурно и пътни, а не вземе местни, дето ще си скъсат гъза от бач ако им даде колкото на турците, че сигурно според теб и три пъти повече от тях работа ще свършат?
Той по-тъп от теб ли е?
Колкото и да ми е жалко и тъжно, благодарение на това, че за каквато и да е заплата турците не казват като нашите "за толкова пари - толкоз", разходи се до Турция и ги виж колко са дръпнали и колко напред от нас са.
А дали съм кожодер - ами не съм от чорбаджиите, ама съм на мениджърска позиция, та държа хората да работят. Не много - само толкова, колкото е написано в контрактите (трудовите им договори). Ама българина не ще. 1500 евро били само бонуса от компанията, задето се съгласил великия балкански лъв да е на работа в нея. За свършена работа трябвало да му се плаща допълнително. Какво щяло да ми стане, да му пиша надник, а той в работно време да отиде на друго място да си изкара някой лев отгоре на заплатата. Жълтите маймуни и без това щели да свършат работата.
После - защо ме гониш! И аз семейство имам, и аз деца храня.
12 Януари 2010 03:04
Drug, и още нещо - Дунав мост 2 като го строят италианци и испанци, с колко време изостава. Или за тях с Конгоанска фирма трябва да ги сменим.
И италианците и испанците, дето са си оставили семействата и къщите за да дойдат да бачкат тук , дали колкото българите работещи на моста получават?

Редактирано от - *666* на 12/1/2010 г/ 04:22:48

12 Януари 2010 05:10
666 не мога да отговоря на поставените от теб въпроси генерализация: българско-европейски (визирам испанско-италианските строители) мързел срещу турско трудолюбие, тъи като аз самият от 93 година насам съм бил в България само веднъж преди 9 години. Съгласен съм че в писаното от теб за интереса на феса има логика. Аз обаче не мога да приема че турчина с лопатата (а статията не дискутира квалифициран инжинерно-технически персонал невиждан в БГ) е по-квалифициран или трудолюбив от българина със същата лопата. Възможно е турските фирми да имат стимули, напр. данъчни при наемане на турска работна ръка в чужбина. Както и да е, щом улавия ганю го разрешава, що па бабаит амет да не се възползува? Аз лично се съмнявам че подобна перверзия е възможна в Турция.

Редактирано от - Drug на 12/1/2010 г/ 05:18:14

12 Януари 2010 08:20
666
12 Януари 2010 08:26
...на трите шестици нито българския, нито английския изглеждат да са матерни езици, па и изказа му малко като на "мениджър" на стадо биологични единици...
12 Януари 2010 08:26
В случая не може да се прилага протекционизъм. - Който плаща - той поръчва музиката и Мапа имат право на избор. А "666" е прав - нашите хора нямат трудова дисциплина и това е тежко бреме за всеки работодател. Друг е въпроса за неизпълнението на договорните задължения по АМ Люлин - необходима е навременна санкция, за да не се връщат пари и по този Проект!
12 Януари 2010 08:47
666 , може и да си 20 год в working TIM/team/ обаче ти личи само едно - мислиш си че си хванал Мойсей за "камбаните" и от лизане на чуждоземно задници си си изработил еничарска психика. И да не си мислиш че си еднинствения , който е работил в международни екипи и на "мениджърски" позиции.
Далеч си от истината ибрикчийче. Качеството на турските строители го видяхме преди няколко години като им нападаха новопостроените сгради след земетресенията. А ти да си чул нещо построено от български специалисти да е паднало някъде в България и по света/ а има много настроено от българи по света/.
И мога да позная веднага защо се дразниш от българските работници - със сигурност някои от подчинените ти такива са по-можещи и по-квалифицирани от теб и това дразни болното ти и нещастно его като се опитваш да ги ръководиш некомпетентно. Друго си е да показваш "качества" пред неуки бачкатори , каквито са по принцип хората на такава работа от небългарски произход.
И е правило през последните 20 год, български работници и специалисти , работещи в чужбина , да заемат позиции в пъти по-ниски от образователния и практическия им ценз. Впрочем това става и в България, където за една и съща позиция, работа и отговорности чужденците вземат в пъти по-високо заплащане /щото това отговаряло на станадартите в собствените им държави/.
И май не си бил добар по литература - вземи прочети пак "Пази боже сляпо да прогледне"
12 Януари 2010 09:00
666 не обобщавай генерално, че взимам да се съмнявам, че 20 години си по чужбина. (да не се окаже, че чужбина е да отидеш от балканско село в окръжен град).Има всякакви българи и работливи и мързеливи.Доста чужди компании с български собственици също предпочитат да използват българи (до 80% от персонала) по обектите си в чужбина. Причини бол. А поста ти е пропит с толкова злоба и ненавист, че прилича на машинация.
12 Януари 2010 09:05
status, хубаво изказване, ама с това "добар" накрая си го обезмислил напълно! Особено в частта му за образователния ценз!
12 Януари 2010 09:13
Дали има разлика между българин и турчин с лопата, не знам. Впечатленията от турците и Турция са ми само от Анталия, а много хора казват, че Анталия не била показателна. Но разликата между българин в България и турчин в Анталия с парцал за почистване или със сервитьорски поднос е огромна. Ако и с лопатите е така, ще излезе, че за съжаление турските фирми имат основание да си водят работници.

_______________________
Блогът на Манрико
12 Януари 2010 09:52
Някой да има поне представа колко се плаща в пътното строителство на квалифицирани работници и ръководители (в България)? Без значение от националност.
Ако квалифициран работник получава 500 лв месечно, обикновено означава, че за нищо не става и е нает само за бройка.
12 Януари 2010 09:55
Само да попитам: ДОСЕГАШНИТЕ български магистрали все турци и турски фирми ли са ги строили и строяли?! И йок българи и български- така ли?!
Впрочем, НЕ разбирам защо турската фирма да си внася тук турци от Турция, като има турци и в България?! Българските турци по-кьопави ли са от турските турци?!
Само питам- НЕ пипам!
12 Януари 2010 10:50
И 666 е прав, и критиците му!
По чужбина когато българин работи за чужд (местен) работодател - работи та се пушек вдига, защото е мотивиран двойно - да събере пари, и да запази работата си, тъй като му е по-несигурна като чужденец.
Когато обаче по чужбина българин работи за българин - си работи както у България.
Тоест - доста зле, по мерките на един работодател!
Според мен просто средния български работник е доста по осмислен и хитър от средния западен такъв! Което не винаги му е от полза! Средния български работник гледа да работи точно толкова, колкото да си вземе заплатата! Тоест - колкото му плащат!
Което на средния български и небългарски работодател не се нрави!
Защото всеки работодател му се иска всеки негов работник да работи на максимума от възможностите си, независимо колко му плаща!
С други думи, тук имаме разнобой на интересите, което е естествено!
Сега, като работник (а не работодател) не мога да не подкрепя човек, който работи толкова, колкото му плащат! В крайна сметка, при назначаването се опрделят параметрите на работа и ако той ги изпълнява дори на минимума - значи работи нормално! А пък ако работи повече, ако се старае повече - то това следва да бъде оценявано и поощрявано! КОЕТО РАБОТОДАТЕЛИТЕ У НАС НЕ ПРАВЯТ! Включително и чуждите! Поради което и работниците не се стараят! В чужбина (поне в САЩ) е друго - старае ли се някой повече от средното ниво - дават му се и повече пари! Знам го от личен опит!
12 Януари 2010 11:48
Издадените разрешителни за работа на чужденци у нас от 1 януари до 17 декември 2009 г. са 1350.

Много шум за нищо. Какво са 1350 разрешителни на фона на заетите в България?
12 Януари 2010 11:51
ПАК да попитам, надявайки се на смислен и сериозен отговор:
R: Впрочем, НЕ разбирам защо турската фирма да си внася тук турци от Турция, като има турци и в България?! Българските турци по-кьопави ли са от турските турци?!
Само питам- НЕ пипам!
12 Януари 2010 12:02
12 Януари 2010 13:24
Хем някой от Станишеводогановите вилаети е намазал, хем България няма магистрала, хем ще връща пари, хем ще даваме от джоба си да направим магистралата със закъснение, хем мародерстват българските работници.
И накрая се изтъпанчва един калпак и насочва разговора към мързеливите български работници и всички повличат крак по него?
Що за пасмина?!?
1. Българският мениджмънт, юристи, прависти и прочее управляващи говеда заради комисионни са продали поръчката.
2. Българският мениджмънт, законотворци, управляващи и секви говеда са продали родното законодателство, така че нито да може да се хване дирята, нито да се накажат нарушенията.
3. Българските контролни органи си го местят от единия крачол в другия и твърдят, че вищо не могат да направят - като нищо не могат, да напускат!
4. За 250 евро на месец да работиш и извънредно трябва да си тотален и абсолютен галфон. За щастие оказва се, че българите все пак не сме такива. Което кара шестиците и шестаците да пръскат слуз и отрова.


_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
12 Януари 2010 13:29
И аз да попитам: Има ли голям строителен обект в България, чието изпълнеине да не е спечелено от турска фирма? Знам, летището беше спечелено от "великата" европейска фирма Щрабаг и още й сърбаме попарата. Но изключението само потвърждава правилото. Питам се защо не кандидатстват европейски фирми или ако кандидатстват - защо печелят само турските Тази експанзия не ми харесва - тука чужди инвеститори са само турци, араби, евреи, гърци, руснаци. Ако има някой европейски - те са в дъното на бизнеса в собствените си държави - тук идват да направят някой удар и да изчезнат - пример - всички шивашки и др. цехове и цехчета из изостаналите селски райни.
12 Януари 2010 15:21
Турските фирми си водят работници вероятно защото получават субсидии от Високата Порта и защото вероятно правят Бай Делчо (Бай Дели) с работниците.
12 Януари 2010 15:59
И аз се радвам, че нашите работници отказват да се гърбят за жълти стотинки - край на безкрайно евтината и КВАЛИФИЦИРАНА работна ръка. Не искам цял живот да сме будалите с лопатите, защото сме бедни! По-добре по-дълго гладни, но по-напред в редицата на образованите, квалифицираните и ДОСТОЙНИТЕ.
12 Януари 2010 16:08
666 личи, че е опитал вече студената тръпка, която те побива от ръкостискане с "невидимата ръка" на свободния пазар. Повечето от критиците му си личи от километър, че са хора на заплата и една ябълка не могат да продадат на пазара.


Работодателя има право да плаща на когото колкото си иска, стига такава да им е уговорката. Никой от нашите не са го млатили с лопата да подписва договор за 500 лева на месец. Сега обаче разбрал, че турците вземат повече, и го загризало, че май се е минал. Ай горките прее*ни камилчета сега ревете на държавата, да оправи тази световна "несправедливост"!


Ако има нередности по сключването на договора, неплатени осигуровки, проблеми с изпълнението, вече нещата са други. Според мен обаче това, че намерили 200 работника при декларирани 1300 и съмненията дали ще се свърши работа до края на годината са само за да се създават настроения. От статията не личи някой да е видял нещо друго нередно. А най-вероятно останалите пари за турските работници са им командировъчните, на никой ли не му мина през главата?


Айде у лево другари, няма да станем западноевропейци, докато не се научите, че колкото и да си кадърен ако нямаш два грама мозък в главата все ще се намери кой да те юрка за 500 лева на месец.
12 Януари 2010 16:14
hamer, относно защо турски фирми печелят строителните поръчки от България:


При държавните има известни съмнения за корупция, предвид, че доскоро ДПС беше във властта, но освен тях в статията са посочени и много частни български фирми, които също ползват турци за строители.


Според мен причините са две: 1. турските строителни фирми предлагат доста добро качество за цената, която вземат. 2. на турска фирма лесно ще й бъдат извити ръцете ако се наложи, за разлика от европейска. Освен Щрабаг се сещам, че и едни гърци уж щяха да ремонтират пътя от Кулата към София. Какво стана с него? Само скандали имаше до даден момент, а после всичко утихна.
12 Януари 2010 16:35
Съдете за работниците по нивото на държавите или според факта каквото е разузнаването, такава е и държавата.
12 Януари 2010 17:52
параграфе, вместо да питаш, вземи малко да мислиш - турските фирми не си внасят "турци" от турция, внасят си "квалифицирани работници" от турция.
А за плащането - ако си се съгласил на 500 лева, значи те устройват. Ако те устройват - нема да ривеш. Ако не те устройват - за къв таквоз си се съгласил?
12 Януари 2010 19:26
Top Gun и подобния нему Iwan Wazow -
"В случая не може да се прилага протекционизъм. - Който плаща - той поръчва музиката и Мапа имат право на избор."
***
Извинете но нима турската фирма плаща за да поръчва музиката!!!??? Плаща Европейския Съюз от името на България, на която доколкото разбирам прави вечните магистрали!!! От вашата приказка излиза, че труската фирма не само че прави ангария на България, ами си е и довела работници-доброволци, че пък и за да не обиди мързеливите туземци взела че и рантути никому неизвестен брой от тях.
***
Като изключим турското присъствие за последен път чух за ангария когато български спасители разчистваха последицците от земетресениЯ в Турция. За последен път за "качествена" турска работа чух когато турците така и не построиха каскадите из Родопите.
***
Без да съм мениджър си мисля, че ако турската фирма не може да посрещне сроковете за изпълнение на обекта, а това грози и спиране на парите от Европейската Общност, тази фирма трябва да плати яки неустойки и/или договорът с нея да бъде прекратен. Всичко друго е приказки на пазара.
***
Що ли ми се струва, че наш "успял" ганю не сака да е добре, сака сал неговите сънародници да бъдат гастарбайтери в собствената си родина, тъй де - нъл ша са по-зле...
12 Януари 2010 19:39
Ужаз, ужаз, ужасен ужаз!

Че те Мапа Джингиз направо социално подпомагане вършат с тези заплати по 500 лева. Я питайте който искате от нашите родни строители как се мъчи и едва събира за по една заплата на работниците, колкото е осигурителния минимум.
12 Януари 2010 20:26
Ах Бога миии, ах защо имам толкова много работа и защо не мога да седна да ви нахраня всичките зяпачи в чуждите чиниии... Само на Другия ще кажа - Друг, българите които стават за гастарбайтери отдавна вече са такива там където им плащат доста над 500 лева за труда, а повечето не им плащат въобще заплата, а на свършена работа.
А ЕС или България плаща на тази ТУРСКА (без значение дали ще е португалска, германска или българска), защото вероятно е дала най-добрата оферта, доколкото добра оферта може да има при условия за вида и количеството наети работници. А дали са добри ТУРСКИТЕ фирми, можеш да съдиш по наемането им от ЧАСТНИЦИ за строежите на стотиците молове. Провери и колко хиляди обекта в Русия и Украйна строят. И те ли, дето собствените си пари дават, са корумпирани и ибрикчии?
Хайде за сега, че хората ми ме чакат. Като се прибера, всички търтеи и завистливи некадърни голтаци ще "нахраня". Обещавам.
12 Януари 2010 21:43
"А ЕС или България плаща на тази ТУРСКА (без значение дали ще е португалска, германска или българска), защото вероятно е дала най-добрата оферта..."
***
Не че особенои ме вълнува, но остава да ми кажеш на кого я е дала или кой е натиснал за нея!
***
Между впрочем у Америчка има едно правило че американски пари дадени по дарителски проект в друга държава могат да бъдат усвоявани само от американски фирми! Чета че в момента имало голям интерес за завършването на Тракия от цели осем фирми ("без значение дали ще СА португалска, германска или българска" за цели 38 (!?) км. Ами по мои скромни оценки ония "търтеи" дето си щял да ги нахраниш, като се върнеш, биха я построили по-бързо с едните лопати ако знаеш как да ги заинтересуваш от тия 8 шмекера дето не могат да си скрият големия интерес за тия смешни 38 км.
13 Януари 2010 00:05
Ха, ха, ха - от търтей да очакваш да ти произведе мед Ще построят зер - с вълшебната пръчица. То да не е да седиш на работното си място в очакване на заплата...
13 Януари 2010 02:10
666, ти май го прие персонално, градски? Жалко е че третираш всички българи така, но знам ли... не съм бивал у Анатолията. Пък и да си призная - нямам намерение. Със здраве, аркадаш!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД