:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Как ще разцепя БСП? Пихтия цепи ли се?

Държавата е на автопилот от началото на това правителство, казва бившият депутат от БСП и автор на нов ляв проект Татяна Дончева
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Татяна Дончева
- Г-жо Дончева, както се казва: "Нова година - нов късмет". Ще я споходи ли столетницата нов късмет тая година, или положението е безнадеждно и създаването на нова лява партия - неизбежно?

- Не знам защо партия и проект се отъждествяват. Аз неслучайно говоря за проект. Партия е юридически статут на юридическо лице, което осъществява политическа дейност. Както, да речем, дружество с ограничена отговорност е юридически статут на едно търговско дружество. Да сте виждали други партии по света, чиято основна политическа дейност е да се правят самоцелни събрания веднъж месечно и да се събира членски внос? И нищо друго.

- А каква ще е структурата на вашата формация?

- Трябва да има такива организационни форми, които да позволят на един човек от Стара Загора, който иска да участва в решаването на проблема с обгазяването например, да го направи. Българските партии не предлагат такъв механизъм. Те говорят "правилно". БСП например говори на социална тематика с щампите отпреди пет десетилетия. Обаче ако ги попиташ: "Ало, вие, БСП-то, какво възнамерявате да правите в здравеопазването?", няма кой да ти отговори. Повтаряме като фанатици, че сме против закриването на болници, но нямаме отговор на въпроса като не се раждат деца, защо трябва да има родилно отделение. Нашите партийни програми са чисто "араламбене" и затова никой не им вярва. Трябва да стане така, че като кажем: "Ние, формацията на Дончева, искаме властта", да можем да обясним защо - да изброим какво искаме да правим, по какви алгоритми и с кои хора. На първо време ще има групи по региони, които ще се занимават с проблемите на местната власт и поне три групи на централно ниво, които ще предлагат решения в основните управленски сфери.

- Кои са авторитетите вляво в момента?

- Ами Явор Куюмджиев, Кирил Добрев, Антон Кутев, Ивелин Николов, Сергей Станишев...

- Ама аз питам сериозно.

- Аз абсолютно сериозно отговарям. Може да се самоназначиш за лидер и сто пъти, но слез на площад "Славейков" и виж как ще реагират хората край теб. Аз нямам проблеми, вървя си по улиците, хората ме спират и ми казват: "Хайде, кога го правите?".

- Старите в БСП загубиха битката с кръга "Станишев-Добрев-Кутев-Николов". Но дали това не беше стратегическо оттегляне, за да подредят бъдещето си извън БСП?

- Наблюдавам с широко отворени очи реакцията на "победителите" по отношение на проекта. Седмица преди конгреса казах, че трябва нов проект върху БСП, който да я съживи, защото сме в кома. На конгреса говорих за същото - те нищо не разбраха. В момента продължават да гледат в една точка. Още по-интересно - държат се като хора, на които им обясняваш, че спешно се нуждаят от операция и байпас, а те викат: "Глей я па тая, тръгнала да цепи БСП". Какво да цепя? Цепи се твърда консистенция. А пихтия цепи ли се? А изсъхнал пясък на морски бряг цепи ли се? Победили били Кирил Добрев и Явор Куюмджиев? Ами хубаво, гледам ги на пресконференцията оная вечер по телевизията. Не мога да разбера защо на Кирил Добрев непрекъснато му вадят кръщелното свидетелство. Лицето му извадете, бе! То е достатъчно само да видиш физиономията!

- Вие да не сте спасителната лодка на Овчаров, който също е на път да загуби битката в партията?

- Просто спрете да ме вписвате в кръга "Овчаров"! Румен Овчаров си има градската организация. Там се е окопал и няма никакво намерение да се маха оттам. Вие може да чакате да си подаде оставката, но това си е ваш проблем. Аз мисля, че имам достатъчно дълго самостоятелно битие, за да ме прикачвате към Овчаров.

- Проектът "Дончева" съвпада ли с левия проект на Първанов?

- Левият проект на Първанов е принципно различен. Той е близък до старата "Нова левица" отпреди години. Групирате няколко колибки в нещо и го наричате Коалиция или Алианс за не знам какво си. Нещо от рода на инициативните комитети на Първанов за втория мандат. Това, което аз предлагам, е съвсем друга организационна схема.

- Той също мисли за гражданско движение и вече предприе няколко академични турнета из страната.

- Ами да го направи. Свободна конкуренция. Първанов има своите достойнства, най-голямото и почти единствено от които е властовата му позиция. Това за България има значение. Но има и съществени минуси. Не можеш да правиш нещо без морален кредит. Неговият се изчерпа с последната година на първия му мандат. Сега той е натоварен с негативите на БСП - не само като "баща на тройната коалиция" и "бивш лидер". Върху него тегнат всички подозрения, които обществото има към БСП - за връзки с олигарси и произточна политика.

- Ще търси ли президентът съюз с Борисов за приемлив негов наследник на поста на изборите през 2011-а?

- Те са комбинатори. Вероятно ще търсят да се договорят. Да се разменят. Самият Бойко може да поиска да става президент след две години. Ами няма министър-председател, който да си позволява по три часа спорт в работно време.

- Е, това ли е най-големият му проблем?

- Голям е, разбира се. Това какво означава? Че ти въобще не се докосваш до държавните дела. Защото ако се докоснеш, ще установиш, че ти трябват много повече от 8 часа в денонощието, за да обхванеш проблемите. Управата на държавата не е повърхностно нещо. За този човек дневното разписание се свежда до светския график. Той е адаптивен, интуитивен. Ако му подадеш проблем, веднага ще го хване и постави. Това - да! Но сглобяването на цялото? Там няма никой!

- Кой реално управлява тогава?

- Ние сме отдавна на автопилот. От самото начало на това правителство.

- Наскоро намекнахте, че има съвсем други мотиви за забавянето на руските енергийни проекти? Кои са те?

- Мотивите по отношение на Белене са едни фирми да излязат и други да влязат.

- Да изместят фирмите на тройната коалиция и БСП и да наместят своите?

- Дали са на БСП и тройната коалиция, е много спорно. Те са едни и същи. Там който се е наместил, се е наместил. То и Люси (Людмил) Стойков беше момче на СДС, което по времето на Костов получи "Дюни" и куп големи хапки, но като се обърна палачинката, и той се е обърнал. Люси Стойков ще стане човек и на Бойко, ако трябва.

- А какъв е проблемът с Бургас-Александруполис?

- Проблемът с Бургас-Александруполис пък е откъде да минава тръбата и къде да се закачи буя. Някой, който е имал сериозно влияние върху нашето правителство, на практика е блокирал проекта. Сега този Някой прави същото и с този кабинет, за да мине тръбата през неговата рафинерия и да диктува монополни цени.

- Има ли нов олигархичен кръг около властта?

- Там сега е Вальо Златев, Капиталите.

- Че те никога не са били низвергнати?

- Те - както не са били низвергнати, имат следната философия към бизнеса. Това, дето ние сега си го правим, то си е наше. Но бихме искали и още нещо. Само ми е много интересно защо трябваше да се правят чудеса от храброст заради тая амбициозна външна министърка, дето трябва на всяка цена да я направим еврокомисар.

- Кое ви е толкова интересно?

- Много ми е интересно, като се появи някой и каже: "Аз съм един външен министър". Аз след 12 г. в българската политика, в част от които се занимавах и с външна политика покрай асамблеята на НАТО, бих имала такива страхове от тази "лежерна" и "паркетна" дейност. Ами я вижте Божидар Димитров? То не е като да пишеш по шест колонки във всички вестници на тема: "Булгар, булгар". Едно изречение е в състояние да скапе цялата външна политика на кабинета.

- Какво имахте предвид, като казахте преди 6 месеца, че Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Ваньо Танов ще свършат едни неща, които ще съборят кабинета?

- Те ги вършат. Цветан Цветанов не може да разбере, че МВР не е същото, каквото го е заварил при постъпването си като шофьор. Той няма идея какво да прави.

- В момента е на върха на славата си с успешните операции срещу криминалния контингент.

- Тази слава е мнима. Кой помни какви операции са били преди пет години? Нека да мине малко време по тези арестувани хора. Дотук сме в първите два месеца, когато съдът с лекота дава съгласие да държиш хора в ареста. След още два той ще пита за събраните доказателства. След още два ще пита няма ли да приключваш делото. Начинът, по който се огласяват доказателства по тези случаи, насочва противниците. Те информират противника. Освен това миналото на Бойко Борисов и връзките в това минало ще създадат проблеми, които в един момент ще се окажат неудържими. Ами какво стана с митниците? Нали щяха да събират едни милиарди? Митническата дейност е икономическа дейност, не е милиционерска. Затова се изучава в икономическите висши учебни заведения, а не в школите за милиционери.
112
9245
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
112
 Видими 
11 Януари 2010 23:33
Пихтия не беше ли бито шкембе у дувар
11 Януари 2010 23:42
Не съм я следял преди, но изглежда умни ги приказва
11 Януари 2010 23:46
Ще отбележа само че интервюираната г-ца има повече cojones от т. нар. авторитетти в БСП, Р. Овч и Р. Петк.
Взети заедно.
12 Януари 2010 00:53
Каквото и да кажеш срещу БСП все ще е вярно. Та Танчето Дончева си издига авторитета за сметка на собствената партия. Има нещо новаторско и бунтарско в нея, но едва ли ще стигне за радикална промяна в лявото пространство.
12 Януари 2010 00:58
Първо да обясни за "Татянко 1", а после да обяснява какво щяла била да промени в държавата, ако хората биха и гласували доверие...
12 Януари 2010 01:14
Цепете се, режете се, еб...се, само не ни занимавайте с глупостите си
съпътствуващи алчноста, бездарието и дебилноста ви. Всеки бил в БСП с напускането да се пенсионира.
12 Януари 2010 01:23
"Ало, вие, БСП-то, какво възнамерявате да правите в здравеопазването?"

Не е ли редно Татяна Дончева да отговори на същите въпроси, щом не е съгласна с отговорите давани от партията в която все още е, щом ще прави нова ?
-
И не само за здравеопазването, а и за образованието, пенсионната система, икономическата среда, електроразпределителните дружества и другите естествени монополи, олигополите, лицензионните режими и т.н..
-
Щото така е интересно, ама с въпроси кой кога от коя с коя фирма искал да измести по добре, вместо партия да се замисли да направи жълт вестник или друга жълта медия.
-
Въпросът е не кой кого измества, а защо и как го измества, с какви механизми, защо ги има, как функционират, кое в държавната политика и законодателство ги създава, трябва ли да ги има, ако не, то как ще ги премахне, няма ли да уязви спонсорите си и т.н. и т.н.

Редактирано от - Brightman на 12/1/2010 г/ 01:26:30

12 Януари 2010 01:32
Да му омръзне на човек да чете за чуждестранни завери в БГ, в поредния случай - американски. Ако искате компартии, вижте чешката, не си продаде г***

Редактирано от - sybil на 12/1/2010 г/ 02:53:09

12 Януари 2010 01:37
БСП няма да се разцепи.
12 Януари 2010 02:30
Поне няма ли да се отече?
12 Януари 2010 02:52
Ако искате компартии, вижте чешката, не си продаде гъза.

метьо, еми то е щото чешките гласоподаватели там я натириха преди има-нема двайсе години... у тинтири-кучия-г*з... сладур... как да си го продадат... то за тях туй не е оръдие на труда... както го разбираш ти... лесно ти е на теб... за тях е родна стряха и бащино огнище... ша го продадът и после - на улицата... под моста... карловия... к'в компартия ще е това... срамота...
12 Януари 2010 02:54
От интервюто се вижда, че Татяна Дончева никаква няма да я свърши. Впуснала се е в лични нападки в клюкарски стил, вместо да използва трибуната, за да рекламира проекта и идеите си. Ако ги има, разбира се и ако са за казване. Вероятно ще се роди още едно политическо недоносче.
12 Януари 2010 03:32
Татяна Дончева няма проект, тя е проект. Само тя може в този времеви цикъл да замести Бойко Борисов. Защото на всеки четири години се явява харизматична личност. явява-създава от старци магарци.
12 Януари 2010 05:15
"Ние, формацията на Дончева, искаме властта",

Аман от частни формации.
12 Януари 2010 05:20
Интересно е какво ще и бъде лявото на новата лява формация? Защото ляво означава не само данъчна политика - основата на лявото е държавната собственост върху средствата за производство! Опитвам се да си представя как ще се маскират. Ако, пък, се окажат автентично леви - още по добре - бързо ще напреднат с електората...
12 Януари 2010 05:27
автентично леви

Т_Живков,
остава да уточниш, какво имаш предвид под "автентично леви". Ким Чин Ир ? Хуго Чавес ? Шото и двамата са и леви и автентични.
12 Януари 2010 05:46
Хайде да поразсъждаваме малко за "лявото".
Значи, Севернокорейският модел го отписваме, като анахронизъм, остава Венецуелският модел.
Венецуелският модел е действително живият и съвременен ляв модел, защото е предизвикан от реални социална и геополитическа ситуация, като тяхна реакция и решение.
Само че....
-
Татяна Дончева няма как да направи такава автентична лява партия. Защо ?
-
1. Липсва й петрола на Венецуела, който да национализира;
-
2. Монополите, които все пак може да национализира, няма да ги национализира щото ще удари другарите си;
-
3. Ако все пак й позволят да ги национализира, то ще е за да бъдат източвани на входа и на изхода по добре позната ни схема, която декапитализира българските държавни предприятия и ги превърна в скраб, а българската промишленост в скръб;
-
4. Не може да си позволи и да създаде държавна верига за храни на себестойност, първо защото спонсорите й няма да й позволят, второ защото от първото до последното звено на тази верига ще пада геройско крадене.
---
Така че лява партия в България няма как да има, освен ако под "лява" не се разбира тоталитарно-носталгична. А такива има достатъчно. Даже в момента ни управлява. Само дето се пише "дясна", щото по време на създаването си трябваше да бъде опозиция на управляващата тогава "лява". Ако управляваше "дясна", то ГЕРБ щеше да се етикира "лява". Както казал единият на другият евреин, когато многократно си препродавали един часовник - важно е парите да се въртят.

Редактирано от - Brightman на 12/1/2010 г/ 05:53:44

12 Януари 2010 06:17
Лицето, което за да си угоди на нагона прегази законите и извади от затвора отявлен пезевенк, тръгнало да говори за "морал и кредит".
Според наказателния кодекс, [1] член Чл. 155, склоняването към проституция се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 3000 лева, с изключение на някои случаи в които наказанието е по-високо:
когато престъплението се извършва с користна цел, наказанието е затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 15 000 лева.
за принуда към употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева.
когато престъплението по горната точка е извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, наказанието е от десет до двадесет години и глоба от сто хиляди до триста хиляди лева.

Поправката която пуска Ванко 1 на свобода е точно в последната точка — тя вече се отнася само до предходната точка (т.е. когато е налице „принуда към употреба на наркотични вещества или техни аналози“), а не към целя член, както е преди промяната. Така на практика престъпление, извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, наказанието не предвижда по-високо от обикновеното наказание, освен ако няма принуда към използване на наркотици. Поправката е добавянето на 4 букви и една цифра — „по ал. 4“ към алинеята която предвижда най-тежкото наказание, а ал. 4 е алинеята която се отнася за случаите при принуда към използване на наркотици. Извадка от Уики Натиснете тук
12 Януари 2010 06:25
В глобализиращия се свят "лявото" и "дясното" придобиват съвсем други измерения. Има два варианта- или лявото и дясното вече не дават изчерпателна характеристика на политическия субект, или лявото и дясното трябва да се обогатят и разширят като понятия. Например- какво е отношението на политическата партия към мултинационалния капитал? Ляво и дясно са понятия от националната политическа система- напр.десен си, когато защитаваш интересите на едрия капитал и ляв, когато защитаваш интересите на наемния труд. Но и в двата случая става въпрос за националния капитал и националната работна сила. Но когато защитаваш интересите на външни мултинационални компании, което означава, че работиш против интересите на националния си бизнес, тогава какъв си? Или обратното- защитаваш интересите на националния бизнес и работиш против инвазията на външния мултинационален бизнес. Този казус би могъл да се реши по следния начин- лав си, ако защитаваш националния бизнес срещу мултинационалния, като в същото време защитаваш и интересите на работническата класа срещу националния едър бизнес. Десен си, ако работиш за прокарване интересите на външни икономически и политически сили, като по този начин работиш против интересите на националния бизнес, като в същото време защитаваш интересите на едрия бизнес против тези на работническата класа.
Другият, по-смислен може би вариант е да се признае, че за една партия не е достатъчно да се обяви само за лява или за дясна. Тя трябва да се идентифицира и като национална или антинационална/ работеща за прокарване на интересите на чужди сили- икономически- мултинационални корпорации, или чужди политически сили/. Също така като прогресивна или регресивна. Това във връзка със съвременните глобални проблеми. Дали ще решаваме екологичните проблеми, дали ще ускоряваме развитието и техническия прогрес, дали ще заложим на високо образование и на науката, или ще ставаме държава на сервитьори, бармани и проститутки.
Могат да се посочат и други измерения, които да дадат по-изчерпателна характеристика на една съвременна партия.
Всички виждаме, че днес е трудно да се каже коя партия е лява и коя дясна. Уж БСП е лява, а води дясна политика. Уж Костов е десен, а работи за чужди интереси, вместо за националния капитал. Трудно е, защото с дясно и ляво се опитваме да дадем изчерпателна характеристика на една съвременна партия, която работи в условията на глобализация.
Друг проблем на политическите партии е, че ръководствата им не се съобразяват с реалните интереси на членската си маса, не изучават проблемите на хората, а свеждат отгоре готови решения, взаимствани отнякъде си. И затова, в крайна сметка ничии интереси не се удовлетворяват- ни на бизнеса, нито на работниците, нито на пенсионерите.
12 Януари 2010 06:31
Значи, Севернокорейският модел го отписваме, като анахронизъм, остава Венецуелският модел.
Венецуелският модел е действително живият и съвременен ляв модел, защото е предизвикан от реални социална и геополитическа ситуация, като тяхна реакция и решение.


В подкрепа на Брайтмана другаря Альо Президенте тъкмо започна девалвация на венецуелския боливар- от 2.15 на 4.30 за долар. Като лидер на "съвеременния ляв модел" обаче, др. Чавес обяви специален, "социален" курс от 2.60 за долар за храни и лекарства. Зер и двата вида стоки са вносни и това не е майтап.

На всички видели с очите си края а на комунистическия експеримент в България и постсоциалистическите такива на другарите Луканов и Виденов е ясно че финалът на "венецулеският съвременен ляв модел" ще е скорошен и болезнен.
12 Януари 2010 06:54
Gozambo,
хубаво теоретизираш, но дори да оставим удобната непригодност на понятията "ляво" и "дясно", то не можеш да напъхаш в тях геополитиката. Тя е плод на друга координатна система, въпреки и свързана, чрез неоколониалната експанзия на транснационалните корпорации.
-
Ако въприемеш "ляво" и "дясно" просто като означения за "колектив" и "индивид", то тогава нещата си идват по местата - колкото една политика залага на колектива (от сдружението до държавата) и жертва индивида, толкова е по лява. Колкото повече залага на индивида и не се интересува от колектива, толкова е по-дясна.
12 Януари 2010 06:54
Брайтман, не се увличай в напразни упражнения - източването на входа и изхода е стара хватка за приватизиране без пари, а не за национализиране! Какво източване, как ще стане, когато снабдяването с материали няма да е работа на частен посредник, както го направиха приватизирайки, пласмента също ще си ще си бъде на производителя, а не частната фирма на баджанака на министъра. Частните посредници на входа и изхода никой не може да ги натресе насила на държавните предприятия, ако самите държавни ръководители не пожелаят това. Ти...да помниш по мое време някъде източено предприятие!?...
12 Януари 2010 07:00
Т_Живков,
гледал ли си "Баш Майсторът фермер", филм от 1980 г. ? Там много ясно е показано, как се крадеше "по твое време" и че корупцията не е от последните години, а винаги си е била тук и то не по-малка. Може би по на дребно, като суми, и в натура, но даже по-голяма от сега.
12 Януари 2010 07:09
А държавна собственост трябва да бъдат и пряко и прозрачно да се управляват от държавата единствено добива на изкопаеми невъзобновяеми природни ресурси и естествените монополи.
Естествените монополи са само 2 - електроснабдяване и водоснабдяване.
---
Според мен трябва:
-
- Държавна собственост, открито и пряко държавно управление на финансовата инфрастуктура, естествените монополи (електроснабдяване и водоснабдяване), публичната инфраструктура, подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, пътищата, водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати. Недопускане на концесии и приватизация на ползването.
-
- Прозрачен държавен контрол върху олигополите (топлофикация, газоснабдяване), Пряка мажоритарна изборност от гражданите на държавната комисия за регулирането им.
-
- Пълна свобода и неограничена частна инициатива за конкурентните пазари (магазини, заведения, цехове, фабрики). Премахване на всички лицензионни, разрешителни и регистрационни режими за стопанска дейност в конкурентни пазари, при повишена отговорност за реално настъпили вредни последици от дейността.
-
Натиснете тук
12 Януари 2010 07:22
Този, който ще разцепи БСП не е от вътре. Тази партия не може да генерира мъже по много причини.
Но сега въпроса е жената вамп?
Поредното безидейно дрънкало, с проблеми от махленската страница на вестниците и решения - зад перде. Нечисто минало и ясно бъдеще в една от посоките:
* А.Томов 2.
Трамплин от политиката до спокойния пристан на парите на перящия се капитал и при нормална държава - в затвора.
* Агитпропа на клуба по интереси
С подръжници един файтон и шум като за симфоничен оркестър.
Ляв проект с левичарско ляво мислене не става. За реализацията му трябва здрава дясна икономика.
12 Януари 2010 07:28
Ако говорим за "модел" и то работещ - то това се Китайския и Либийски модел! - Държавно регулиране и МОНОПОЛ в структурно определящи области - Енергетика, водоснабдяване, военна промишленост, природни ресурси и пълна либерализация в останалите сектори! А Татяна няма да може да отклони Вальо Златев от "верния път", защото добре си плаща! - Вдигането на цените на горивата вкарва автоматично десетки милиони в хазната от акциз...
12 Януари 2010 08:35
Като е пихтия - тая пача защо си седи в нея?
------------------------------
Блогът на Генек
12 Януари 2010 09:03
Тие пихтиестите са като медузите бе, колкото по ги млатиш, толкова повече се размножават. Зоология.
12 Януари 2010 09:26
Татяна Дончева = Велислава Дърева 2 ?!?
Ама едни хубави цветя са си на мерили от БСП ...
Те са си просто номенклатура, която иска да папка. И то по много!
Жалко, защото НЕ са прости патки, а доста интелигентни и ХИТРИ момета.
12 Януари 2010 09:33
Не видях отговор на простичкия въпрос:
КОЛКО РАБОТНИЦИ има във ВПС на БСП?
12 Януари 2010 09:44
Бре тая Таня, цитира форумите, като свои "идеи" и хич не и пука..., че и на Първанов не цепи басма, без изобщо да се замисли, че той все пак спечели два пъти президентски избори, а тя в София гълташе праха на ББ, но това е типично за лузърите в политиката...Аз съм велик, но другите ми пречат да се изявя...Нейсе
12 Януари 2010 09:51
Ей, това липсата на шум в спалнята води до психически отклонения.
Язе не видях Татяна Дончева да се изказа добре поне за един човек от политиката. Със всички на нож. Каква партия какви пет лева бря, Танюша.
Вместо да се потиш над безмислени проекти, залегни над личния си проект. Намери си някой, шот иначе е тежко сам
12 Януари 2010 10:10
Чук и Хек
12 Януари 2010 10:20
- Кой реално управлява тогава?

- Ние сме отдавна на автопилот. От самото начало на това правителство.


То и самия Бойко Борисов сам си го каза по малко по-разлчиен начин - че да си премиер било много по-лесно, отколкото да си кмет.
12 Януари 2010 10:21
Цветан Цветанов не може да разбере, че МВР не е същото, каквото го е заварил при постъпването си като шофьор. Той няма идея какво да прави.

Попадение ...
12 Януари 2010 10:27
Ами какво стана с митниците? Нали щяха да събират едни милиарди? Митническата дейност е икономическа дейност, не е милиционерска. Затова се изучава в икономическите висши учебни заведения, а не в школите за милиционери.
Ама има един език ...
12 Януари 2010 10:40
Според /много/знаещите тук и НЕ само тук, "леви" са хората от "нисшата Класа"/т.е., тези с НИСКИ Доходи и размер на Имущество?!?/, а "десни" са хората от "висшата Класа"/ т.е., тези, които имат високи Доходи и размер на Имущество/! Нали така е- според вас!- /много/знаещи тук?!
Та, да попитам: каква е Ролята на една "лява" пратия- да се самоизяде, работейки за ПОВИШАВАНЕ на Доходите и Имуществото на членовете и симпатизантите и от "нисшата Класа", превръщайки ги, чрез повишени Доходи и Имущество в хора от "средната", че и, защо не, от "висшата Класа"! И така да изчезне "нисшата Класа" ли?! Че и "средната"- хората там също искат да имат високи Доходи и голямо Имущество?! И, к`во, накрая, според "теорията" и "критериите" им за Класа и Класова принадлежност на /много/знаещите тук, по Света и у нас ще има само една "Класа"- ВИСШАТА/хората с високи Доходи и с голямо Имущество- според "критериите" на /много/знаещите тук за Класа и Класова принадлежност! И ще настъпи пълната Победа на КапитализЪма/КомунизЪма/-БЕЗкласово Общество?! Супер! А Т.Дончева и нейната "лява" партия, и "левите", ще изчезнат, ще се"изпарят", ДИАЛЕКТИЧЕСКИ тогава!
12 Януари 2010 10:54
- А каква ще е структурата на вашата формация?
- Трябва да има такива организационни форми, които да позволят на един човек от Стара Загора, който иска да участва в решаването на проблема с обгазяването например, да го направи. ........ Трябва да стане така, че като кажем: "Ние, формацията на Дончева, искаме властта", да можем да обясним защо - да изброим какво искаме да правим, по какви алгоритми и с кои хора. На първо време ще има групи по региони, които ще се занимават с проблемите на местната власт и поне три групи на централно ниво, които ще предлагат решения в основните управленски сфери.

Освен че иска властта друго не е казала какво иска да прави, нито с какви алгоритми нито пък с кои хора. Та на първо време щало да има групи по региони (бре какви групи ма партизански ли какви) дето щели да се занимават с проблемите на местната власт - ами че то кметовете дето са пряко избрани нали за туй ма г-це, а свен това ицели 3 (три) групи на централно ниво ...
Е, успокоихме се, Т. Дончева каза как ще ни реши проблемите, ама ако има един човек от София който иска да участва в решаването на проблема с мръсния въздух - к'о ша праим?
12 Януари 2010 11:18
Ако има някой от БСП, който да ми е симпатичен това е Татяна Дончева.
Как може да я сравнвявате с едно надъхано и злобно същество като Велислава Дърева?
12 Януари 2010 11:40
БСП не е пихтия, а престъпна антибългарска организация.
В престъпните организации е така.
12 Януари 2010 11:42
Само да напомня, че ЮРИСТКАТА/ и прокурор е била!/ Т. Дончева беше инициатор и автор на Декларацита на Народното Събрание- от 12 април 2006 г- Натиснете тук- с която 168 български депутати от БСП, НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ и сие "обвиниха" и "осъдиха" В. Сидеров в и за уж извършено от него Престъпление "Хулиганство"! При това, "Престъплението" е извършено в петък-вечер, около 22:30 ч., събота, неделя и понеделник са почивни дни за депутатите, и на първия работен депутатски ден, преди обяд, БЕЗ да попитат в Полицията и Прокуратурата, дори, те гласуват и приемат тази "обвиняваща" и "осъждаща" в извършено "престъпление" В. Сидеров Дончева Декларация- досущ като Конвент! А само ден-два след това, лично главния прокурар публично ОТРЕЧЕ в Полицията и в Прокуратурата да има Доказателства за извършено от В. Сидеров такова тогава там "Престъпление"- и, че, поради тази юридическа причина/ПРЕЧКА!/, срещу В. Сидеров НЯМА повдигнато/ и до ден-днешен НЯМА!/ Обвинение за извършено от него Престъпление "Хулиганство" тогава на маг. "Тракия"!
Далеч съм от мисълта, че Т. Дончева НЕ е била наясно, че В. Сидеров/и който и да е друг!/ е "Невинен- до доказване на противното в Съд!", както и, че Народното Събрания НЯМА право да "Обвинява" и да "Осъжда" В. Сидеров/ и който и да е друг!/ в извършено от него Деяние-Престъпление- това е работа и Право, и Задължение, ако има Доказателства, само на Прокуратурата и Съда! Следователно, Т. Дончева съзнателно и умишлено е инициирала, "продуцирала" и реализирала тази ОСКВЕРНЯВАЩА българските депутати и българския Парламент противоконституционна и противозаконна Декларация срещу политическия й опонет/В. Сидеров в случая/! Е, как да уважава човек такъв политик, пък и дори самонаричащ се "ляв"!? НЯМА как!

Редактирано от - paragraph39 на 12/1/2010 г/ 11:43:35

12 Януари 2010 12:13
Въпросната госпоица най-първом да обясни едно-друго за миналите си действия в парламента, пък после да говори празни приказки за това що и се ще да направи.
12 Януари 2010 12:16
Ляв проект - а какъв ляв проект?
Традиционно, лявото включва социаллиберали, социалдемократи, зелените, социалисти, комунисти и анархисти, а дясното включва консерватори, фашисти, монархисти, националисти. Лявото обхваща широк спектър като: кейсианство, социална държава, индустриална демокрация, социално-пазарна икономика, централно планиране. Татяна Дончева какъв по-точно ляв проект ще прави? Като този в Западна германия след Втората световна война ли или някакъв друг?
12 Януари 2010 12:54
Някой знае ли как изостаналата Южна Корея през 70-те години стана Азиатски тигър
12 Януари 2010 13:00
Някой знае ли дали тишината в спалнята на Татянчето Дончева вече е нарушена?
12 Януари 2010 13:05
Ей, въпросът е сериозен, но истината е недемократична
12 Януари 2010 13:10
Крюела,
Сравнявам ги не по характер и излъчване, а по това какво правят в и за БСП.
Иначе, Татянчето е доста по-чаровна от "съществото" Дърева /sybil това не съм го измислил аз/
12 Януари 2010 13:10
Лявото обхваща широк спектър като: кейсианство, социална държава, индустриална демокрация, социално-пазарна икономика, централно планиране.

XYZxyz, от това твърдение трябва да изключиш кейсианството.
Кейсианството е в кратце : Държавна регулация / намеса чрез фискални и монетарни способи за смекчаване / стабилизиране ефектите от икономическите кризи - така наречената икономическа интервенция върху пазара, което обаче предполага че Държавата и икономиката са разделени - в смисъл че икономиката (собствеността в икономиката) не е Държавна.
При индустриалната демокрация и социално-пазарната икономика също се предполага че собствеността в икономиката (средстават за производство) не са Държавна собственост - т.е. за автентично ляво може да се определи само централното планиране - там собствеността е изцяло Държавна (обществена) без определен собственик щото всички са собственици.
12 Януари 2010 13:12
ЧУК и ХЕК,
/:/ "Някой знае ли как изостаналата Южна Корея през 70-те години стана Азиатски тигър"
......................................... .....................................
Южнокорейският капитализъм беше наложен от 30 годишна военна диктатура с разстрели, убийства на президенти и 5-6 военни преврата.
12 Януари 2010 13:20
Така е. А аз имам предвид, че трябва само да се стесни публичното пространството на всички, който ни експроприираха 20 години
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД