:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,434,159
Активни 54
Страници 9,665
За един ден 1,302,066
Биг брадър

По благовиден повод МВР ще трупа погреби с информация

Промените в закона за електронните съобщения, премахването на анонимните предплатени карти за мобилни телефони и повсеместното опасване на градовете с камери са само част от реденето на държавния пъзел за пълен контрол над комуникациите
Снимка Архив Сега
В почти всички големи градове вече има центрове за видеонаблюдение, в които може да се следи всичко, което се случва по улиците и с които властта не пропуска повод да се похвали. Досега нито едно престъпление, случило се в обхвата на камерите, не е разкрито благодарение на тях.
Най-новото време в България е белязано от куп нововъведения, чиято цел е държавата да добие все по-пълен контрол върху комуникациите и информацията. Разбира се, този път е постлан само с добри намерения и води само до едно място, описано още в Библията.

Противодействие на престъпността, безопасност на движението по пътищата, борба с корупцията, превенция на бандитизма - добрите намерения са налице, резултати още няма. Но контролът и ограниченията на свободата на личността все повече се засилват.

Под знамето на "борбата с престъпността" и след дълги битки най-накрая МВР и службите извоюваха да няма повече анонимни SIM карти. И в тримесечен срок всеки притежател на такива карти бе принуден срещу документ за самоличност да си регистрира номера. Според самите мобилни оператори този срок в други държави е бил 1 година, а на места дори е стигал и до 3 години.

Обяснението за краткия срок у нас бе, че бандитите работят основно с такива карти и товапречи да бъдат проследени и подслушвани.Със сигурност много повече честни и напълно невинни хора ползваха услугите на анонимните предплатени карти, защото бе лесно да си ги купиш от десетки хиляди места, включително и с ваучерите. Но държавният номер мина и сега всички телефони са с регистрирани и индивидуализирани карти. Стискаме палци да намалеят престъпленията. Защото бандитите са гъвкави и със сигурност вече са измислили десетки начини за комуникация. Когато нямаше мобилни телефони, ръстът на престъпността си беше все така висок.

С ефективната борба срещу престъпността се оправдават и промените в закона за електронните съобщения. С тях се иска почти пълен достъп, макар и със съдийско разрешение, до трафичните данни от мобилните оператори и интернет операторите. По-просто казано - достъп до това кой с кого говори по телефона, къде се е намирал в даден момент, с когои кога си е писал в чата, до кого е изпращал имейли,от кой адрес, по кое време... И всичко това само въз основа на някакво предположение, че информацията може да послужи за разкриване или предотвратяване на престъпление.

И макар държавата в лицето на МВР и службите да е на път да се откаже от крайното си искане да поддържа интерфейс, чрез който да следи и засича информацията в реално време, правомощията им и в този вариант ще са огромни. Като това, че посочени от службите данни ще се пазят безсрочно, а не 1 година, както е по евродиректива. Кой ще определя кои са оперативно интересните данни?

Или ще стане като със специалните разузнавателни средства, които се пазят с години, въпреки че само 1-2% от тях са използвани като доказателства в съда.

Продължава иповсеместното опасване с камери на големите градовеТук обяснението също бе, че записите позволяват по-лесно да се разкриват престъпления, както и по-ефективно да се констатират пътни нарушения. Досега обаче нито едно тежко престъпление не е разкрито с въпросните камери. Нещо повече. Дори и следа в помощ на разследването не се дава. Засичат се лесно единствено пътни нарушения на места с огромни задръствания. По магистрали и пътища джигити летят с по 200 км в час, но камери няма. Да не говорим, че от констатирани стотици хиляди пътни нарушения с градските камери се наказват сигурно най-много 10-20 на сто. Просто защото не смогват да напишат толкова актове.

И докато в тези случаи има някаква логика, нещата загрубяват доста с екстравагантните идеи в някои общини да не дават лиценз за нощни заведения и да отнемат разрешителни,ако няма задължително системи за видеонаблюдениеВече е въпрос на време после да се поиска да бъдат свързани в някое полицейско управление и оттам да може в реално време да се гледа кой какво прави в заведенията.

Не по-малко опасно е, че държавата продължава да трупа информация за гражданите, при това често без контрол не само при събирането, но и при използването й. И никой не е защитен срещу посегателства върху личния му живот. В същото време в България в момента се поддържат няколко хиляди регистъра, в които се вкарва персонална информация.

И най-много трупа МВР. Неговите служби имат възможност да събират, подреждат, контролират и проверяват всякакви лични данни. Това се отнася за полицията, БОП-а, оперативното издирване, паспортните служби, граничната полиция, жандармерията, та дори и пожарната. Огромна информация е концентрирана и в специализираните информационни служби. В МВР са масивите за леките коли, граничните картотеки, данните на щатни и нещатни сътрудници на отделните структури, информационните фондове около паспортите, оперативната информация, данните, събирани чрез специални разузнавателни средства, и т.н.

Затова са основателни съмненията, чеМВР събира информация, която изобщо не му е нужна.При това фондовете са препълнени от данни, чието събиране се движи на ръба на закона. Но кой да разбере, като всичко е най-строго пазена тайна.

И това хитро е заложено в нормативната база, която забранява единствено събирането на информация за гражданите по религиозен, расов, политически или друг признак. Какво се има предвид под "друг признак", никой не казва. Безпрепятствено може да се събира информация за здравословните проблеми, за сексуалните вкусове, за данъчни задължения и т.н.

Последното масово попълване на архивите на МВР бе при подмяната на документите за самоличност преди десет години. Тази година с подмяната на документите предстои обновяване. Законът допуска използването на данните от информационните фондове при заплаха за националната сигурност, за разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления, както и при нарушения на обществения ред. Няма и дума кой преценява, кой разрешава, кой контролира.

По закона за гражданската регистрация всички граждани имат личен регистрационен картон (ЛРК) и запис в Национална база данни (НБД) "Население", коитосе пазят цели 130 години, а после се вкарват в държавния архивТе също са дублирани в информационните масиви на МВР. Така с едно натискане на клавиша на клавиатурата може да се види всичко за набелязаното лице, за неговите роднини, за семейното му положение, за образованието му, за прегрешенията му и т.н.

В МВР е и системата, в която се отбелязва всяко излизане и влизане на всеки български гражданин или чужденец в България. Пак там са и информационните фондове за оперативно интересните лица, в които може да се попадне и по най-обикновен донос. По-важното в случая обаче е кой и как има достъп до информацията, която се събира. Публична тайна е, че и най-обикновен полицай може да проникне в информационните масиви на МВР и да научи каквото пожелае. Вероятно мнозина са забравили за едни служителки, които бяха проверявали данни за тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а други бяха ровили за информация около главния секретар Бойко Борисов. С обяснението, че просто им било интересно.

Цялата тази информация се събира почти безконтролно. Нещо повече. После се пази най-строго от самите хора, за които е събрана.

По-просто казано - Джордж Оруел пасти да яде ...
20
5484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
11 Януари 2010 23:50
Колкото повече, толкова по-малко
12 Януари 2010 01:21
Само да внимават да не объркат масива с това, което в МВР свалят от торентите..отбелязано с ХХХ и цифричката 18.
Нали знаете какво е чисто и просто?...Къпан милиционер.
12 Януари 2010 05:04
Всичкият този Бег Брадър няма по никакъв начин да засегне престъпниците. Той ще се използва единствено срещу обикновени граждани и най-вече за икономически и междуфирмен шпионаж.
-
Защо престъпниците няма да бъдат засегнати :
-
1. Регистрацията на предплатените карти: - дори да приемем, че няма някой да купи карта на името на манго от маалата или някое момченце оператор в офис обслужващ мобилен оператор няма да я регистрира на вас, дори без да подозирате, срещу доза дрога, щото вече ви има даните от регистрацията на истинската ви предплатена карта, то всеки престъпник може просто да използва роуминг. Да роуминг. Просто бомбите ще се взривяват вече през Монголия, а истински и нашенски "англичани" ще си уговарят "бизнеса" от клетките на големи хотели с много чужденци.
-
2. Следенето на интернет и кореспонденцията: - Ами просто има достатъчно програми за динамична подмяна на МАС и IP адресите и за криптиране на кореспонденцията. Освен това вече има достатъчно публични места с достъп да интернет. Има и една особеност на българското интернет разпространение - зад един външен IP адрес стоят хиляди вътрешни, при това обикновено динамични.
-
3. Уличните камери се оказват безмислено удоволствие, щом като в центъра на такъв район, посред бял ден демонстративно бе застрелян Боби Цанков и убийците не само се измъкнаха необезпокоявани, но и още не са разкрити и заловени.
---
Изводът - който има за какво, може и ще се крие успешно. Който иска да е анонимен ще е. И по телефона и в интернет. Следенето и шпионажа ще е възможен единствено срещу тези които не се крият - обикновените граждани.
12 Януари 2010 08:24
Очаквайте скоро криминализиране на криптирането, прокситата, динамичните IP-та... защото хората не са овце и бързо ще се научат как да пазят идентитетите и комуникациите си. Та оттам типично по Оруеловски, който държи на личната си неприкосновеност ще се окаже потенциален престъпник.

Под флага на борбата с корупцията и престъпността в момента се извършва пълзяща ре-екпроприация на личността. Сякаш сме отново в онези времена, когато гражданите бяха собственост на държавата. При нас вече държавата очевадно е под контрола на олигархията, тоест вървим към путинизация. Нищо ново...
12 Януари 2010 08:46
Съгласен с колегите. Дори Брайтман е заел разумна позиция.
-------------------------------
Блогът на Генек
12 Януари 2010 09:24
За жалост свободите на обикновения човек прогресивно се ограничават. Всяка крачка на съпротива обаче е крачка против системата. И ако се стигне до някакъв компромис извоюван с тихи или шумни революции, то той е незначим и се прави за да се вкара всичко и всеки в засилващият се поток...
12 Януари 2010 09:33
Да се надяваме, че за обикновения човек скоро няма да имат време. 15 години не могат да вържат митниците и данъчното, структурите в правосъдието, ... А мислите ли, че компютрите и сега не са разграден двор. Аз под крушата не съм заровил труп или гърне с жълтици, така че нека да надзъртат.
12 Януари 2010 10:29
Промяната ще е изгодна само за служителите на МВР.Просто до сега в свободното си време пазеха Некои другари и бройкаха метреси, съпруги и конкуренция, а сеги имат още възможности за тотален контрол.За съжеление от този контрол съд и прокуратура файда едва ли ше имат. Както казах Некои служители на МВР ше изкарват от продажбата на информация за конкуренцията, метреси и съпруги.
12 Януари 2010 10:43
Ако някой не е разбрал- Ще се използва срещу определени граждани , обикновения гражданин кучета го яли !!!???
12 Януари 2010 10:46
Да не искаш да кажеш, че кварталният от домашния компютър ще ти влезе в пощата. И как ще знае кой е Иван Петров, като мейла му е babajaga. Не съм привърженик на тоталното следене, но доколкото разбрах полицията няма да се свързва чрез интерфейс с доставчиците, пък и би трябвало да има има контрол върху "маршрутите" на МВР в мрежата. Би трябвало, де
12 Януари 2010 10:55
Този филм сме го гледали!

Редактирано от - OLDMAD на 12/1/2010 г/ 10:55:55

12 Януари 2010 10:55
А мислите ли, че компютрите и сега не са разграден двор. Аз под крушата не съм заровил труп или гърне с жълтици, така че нека да надзъртат.

Аз па смятам да заровя едно гърне с жълтици на лозето, при това плитко - на една мотика дълбочина, че да не затруднявам компетентните органи. Ама понеже не съм толкова добър, нема да им кажа къде точно - нека го прекопаят цялото, ако им остане време могат и да го зарежат
12 Януари 2010 12:58
Олмад, това е на светлинни години от нас, бе. Пък и е само филм. Ако бяха толкова печени, нямаше да гонят бин Ладен 10 години по чукарите. А в България просто се доносничи, безплатен източник на информация

Редактирано от - Чук и Хек на 12/1/2010 г/ 13:02:51

12 Януари 2010 13:13
Прав си!
Аз го показах само за да илюстрирам..."мокрите" сънища на някои МВР-началници в БГ.
А дали ще допуснем тоталното следене и ограничаването на свободите - зависи само от нас.
12 Януари 2010 13:31
Страхувам се, че вече не зависи от нас, а от онези

Редактирано от - Чук и Хек на 12/1/2010 г/ 13:32:45

12 Януари 2010 14:27
Новина Натиснете тук
12 Януари 2010 15:04
Щото и аз.
Ама Натиснете тук!
12 Януари 2010 15:07
Те новините ще са много, но операторите ще кандисат
12 Януари 2010 15:39
И мигар вече закупената апаратура по интерфейс не се ползва, а лежи в кашони? Следят ни отдавна, но заради по-големия евробрат искат официално разрешение. Аз поне си мисля така! И оправданията им за незаловените престъпници ще са в неодобреното подслушване и надничане в гащите ни
12 Януари 2010 21:37
Ама много светнати по тотален контрол! Отидете в МВР, там имат нужда от такива специалисти. Ще сте най-добрите. Пък и на мен ще ми е гот - ще ме следят професионалисти, а не милицюнери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД