:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,462,375
Активни 130
Страници 2,617
За един ден 1,302,066
Истинска история

За 2 века ловът на вещици убива 60 000 души в Европа

"Потапянето на вещицата" е разпространен начин за изпитване на обвиняемата. Ако тя потъне в предварително осветен водоем, бива оправдана. Ако водата "я отхвърли", обвиненията се потвърждавали. Рисунка от книгата на E. D. Hauber "Bibliotheca sive Acta et Scripta Magica" ("Библиотека или магически деяния и писания"), т. 1, Лемго (Северен Рейн-Вестфалия), 1738 г.; вляво -"Договорът с дявола" се сключва, като участниците в обреда целуват демона под опашката. Гравюра върху дърво от книгата на F. M. Guazzo "Compendium maleficarum" ("Справочник за вещиците"), Милано, 1610 г.; "Изгаряне на трите вещици в Баден (Швейцария) през 1585 г. Рисунка от Йохан Якоб Вик (1522-1588); в средата - "Летящите вещици" от Во (Швейцария). Рисунка от ръкописа на Martin Le Franc "Le Champion des dames" ("Защитник на жените"), хартия, 1441/1442 г., Общинска библиотека - Гренобъл; в рамката - Neptis sappho. В българската народна митология е разпространено вярването, че щом вещицата заспи, душата й излиза от тялото като жълто-черна пеперуда, която изпива кръвта на всеки срещнат, особено на кърмачетата.
След ХI в. Европа познава много изблици на агресивна омраза - към еретици, евреи, прокажени, мюсюлмани. Тези изблици често са направлявани и дори предизвиквани от централната власт, която се чувства застрашена. В една и съща година - 1321, френският крал Филип V издава два указа, насочени срещу прокажените. Все през ХIV в. се разгаря и антисемитизмът, който е един от идеологическите способи, много успешен, впрочем, за установяване на владетелския род Валоа.

Въпреки непрекъснатото търсене на "вътрешните демони на Европа" (по сполучливия израз на Norman Cohn) през ХIV в. снизходителното отношение към вещиците и магьосниците продължава чак до втората половина на ХV в.

* * *

Вещицата не е изобретение на Средновековието. Страхът пред неизвестното, непознатото и свръхестественото вероятно кара всеки човек да отключи най-затънтената си агресия. "Не оставяй жива магьосница" (Изход, 22:18) се казва в Стария завет и това е отражение на много древни представи в духовния свят на хората. Макар да се отъждествяват понякога, вещицата всъщност е магьосница, която може да използва за постигането на целите си злите сили. Женският род никога не е случаен. От наказаните със смърт за магьосничество 60 000 души между 1550 и 1750 г. жените са между 82% и 90 %. По същото време постепенно се оформя и образът на мъжа вещер, който носи все повече женски качества. Той по презумпция е хомосексуален поради тоталното доминиране на жените в професията.

През II в. н.е. из целия средиземноморски свят се носи славата на тесалийските вещици. Една такава история стои в центъра на романа "Метаморфози, или Златното магаре", написана по това време от сатирика Луций Апулей от Мадаура. Тесалийската магьосница Фотис превръща главния герой в магаре и след много абсурдни перипетии той успява да измоли от египетската богиня Изида да му върне първоначалния образ. Вредоносното магьосничество се преследва съдебно в Римската империя, поради което в северноафриканския град Одея Апулей е обвинен от роднините на богатата вдовица Емилия Прудентила, че е използвал магия, за да я спечели и да получи богатството й. Процесът е гледан от самия проконсул Клавдий Максим. Защитната реч на Луций Апулей "Апология" е запазена до днес.

През ранното Средновековие светските власти във Византия се отнасят хладно към обвинения, отправени към вещици и вещери. В голяма част от случаите изворите говорят за вредоносни магически ритуали, извършвани от евреи чрез призоваване на дявола или на различни демони. Според житието на Лъв, епископ на Катания (Византийска Сицилия), един богат аристократ на име Хелиодор сключил съюз с "демона-господар на въздуха" и с неговия слуга - демона Гаспар. Посредник станал юдеят, учител на Хелиодор. Процесът срещу него заинтересувал даже император Константин IV (667-685). Нито василевсът, нито епархът на Сицилия Луций осъдили набедения вещер. Тогава епископ Лъв организирал наказанието на Хелиодор, който бил публично изгорен.

Византийските извори не са особено богати на случки с вещици и вещери, но през 50-те години на VIII в. едно събитие разбунва духовете. Бащата на бъдещия патриарх Тарасий (782-806) е съдия по дело срещу две родилки. Твърдяло се, че са обладани от страшния женски демон Гило и под негово влияние убили децата си. Игнатий Дякон, който ни е оставил сведенията за този случай в "Житие на патриарх Тарасий", със задоволство отбелязва, че бащата на неговия герой оправдава двете жени без колебание.

Църквата и в католическа Европа се отнася снизходително преди ХI в. към твърденията на някои жени, че имат силата да летят заедно с някаква всемогъща "богиня". В безименния "Канон на епископа", включен от Регино от Прюм в сборника му с предписания към клира в началото на Х в., тези нощни полети се смятат за "фантазии, внушени на луди жени от дявола". При подобни престъпни твърдения се налагат изцяло църковни наказания, например пост.

Същинските процеси срещу вещици започват през ХIII в. През почти целия ХIV в. те са рядко явление, характерно за най-затънтените покрайнини на Европа. Някоя си Алис Кителер, например, е съдена в Ирландия от Ричард Ледред, епископ на Осори, през 1324 г.

***

Снизходителното отношение към вещиците, което срещаме в "Канон на епископа", не е особено променено и през 1427 г., когато францисканският проповедник Бернардино от Сиена започва акция срещу магьосниците в родния си град. Фанатикът, който днес е католически светец, безуспешно се опитва да възбуди омразата на съгражданите си срещу вещери и вещици.

Половин век по-късно, през 1484 г., всичко е вече коренно променено. Точно в същата година папа Инокентий VIII издава известната си була Summis desiderantes affectibus, с която определя доминиканските монаси Хайнрих Крамер и Якоб Шпренгер за генерални инквизитори на почти цяла днешна Германия, Швейцария и Източна Франция. Три години по-късно двамата ловци на вещици издават една от най-дискредитираните книги на всички времена - "Чукът на вещиците" (Malleus Maleficarum). Европа е вече убедена, че дяволът дебне в Алпите и неговите слуги са навсякъде.

Макар и в по-малка степен, Русия също е заразена от демономанията. Там процесите се водят от градските управи, а не от църковните власти. Най-известният лов на вещици е през 1657 г., когато жителите на градчето Лух (Ивановска област) изпращат до цар Алексей Михайлович оплакване. В него някой си Петрушка Василиев се оплаква, че съгражданинът му Терешка Малакуров е омагьосал жена му Ириница. В последвалите процеси са намесени голям брой други лица (включително жената на Терешка Оленка) и са използвани изтезания за разкриване на истината.

В германските градове от ХVII в. особено застрашени са акушерките. Те понасят най-тежките последствия на следродилната депресия и в случай, че новороденото умре, са едни от първите обвиняеми в магическо убийство. Положението им се утежнява и от съществуващите от дълбока древност вярвания в демони, които пият кърмаческа кръв. В българската народна митология е устойчиво вярването, че щом вещицата заспи, душата й временно напуска тялото в образа на жълто-черна пеперуда, която пие кръвта на всеки срещнат, но особено предпочита кърмачетата. През 1669 г. 67-годишната Ана Ебелер е арестувана в Аусбург по обвинение, че е убила бебето на работодателката си. Когато я заплашват с изтезания, възрастната жена проявява благоразумието да признае. Получава безболезнена смърт чрез обезглавяване, а трупът й е изгорен на клада.

Ловът на вещици не е гонение срещу жените изобщо, както се опитват да докажат историците, изкушени от феминизма през 70-те години. В голяма част от процесите, например Салемския лов на вещици (Масачузетс, 60-те години на ХVII в.), жени са и главните обвинителки, и обвиняемите.

Обвиненията срещу вещиците включват определен стереотип, който се избистря през първата половина на ХVI в. Основно обвинение е участието в т. нар. "сабат" - демонично събиране на магьосници, на което те отиват летейки и яздейки различни домашни пособия (вили, мотики, метли, дори тенджери и друга посуда). На тези сборища жените влизат в общение, включително сексуално, с дявола и с неговите демони, сключват кръвни съюзи с него, обсъждат бъдещи зловредни планове срещу християните. Сабатът като стереотип е изобретение на самите инквизитори, съставено от различни фолклорни елементи. Обвиняемите го признават след мъчения, отговаряйки на въпросите в повечето случаи само с "да" и "не".

Грозотата и старостта са част от стереотипа на вещицата, но съществуват и изключения. През 1670 г. 21-годишната Регина Бартоломе от Аусбург внезапно признава пред местните власти, че пет години по-рано е срещнала дявола, облечен като аристократ, в кръчмата на близко еврейско село. Срещу незначителната сума от 6 кройцера тя се отрекла от християнската си вяра, сключила съюз с него и заживяла като негова "дъщеря и жена". Момичето имало изглежда психично заболяване. Агафя Кожевникова, също 21 годишна, на 17 септември 1679 г. била екзекутирана чрез обесване по обвинение в зловредно магьосничество.* * *Многобройни са опитите за обяснението на лова на вещици като исторически и политически феномен, но изглежда ще трябва да се съгласим преди всичко, че след ХV в., а дали не и днес (?) съществува все по-задълбочаваща се пропаст между културата на елита и културата на "широките народни маси", чието "народно християнство" е изградено предимно от езически преживявания (А. Я. Гуревич, 1981). Изглежда, че църковните и светски власти през втората половина на ХV в. изпадат в паника от невъзможността това езическо по своята същност "народно християнство" да бъде изкоренено въпреки вече многовековното господство на християнството във всичките му разновидности.
76
22151
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
21 Януари 2010 00:17
Sabbath Bloody Sabbath
21 Януари 2010 00:55
Пореден тюрлюгювеч а ла Петрински & Синове, беден на (нерядко погрешни) факти, но гарниран в края с бодряшки марксистки обяснителни напъни.
*
"Разгаряне" на антисемитизма през XIV век? И едва ли не заради кефа на фамилията Валоа!? Че то по време на първите кръстоносни походи такъв антисемитизъм се е ширел из Европа, че този от XIV век е бил като "не се сърди човече". Да не изброявам други периоди на активен антиземитизъм.
*
В германските градове от ХVII в. особено застрашени са акушерките. Те понасят най-тежките последствия на следродилната депресия и в случай, че новороденото умре, са едни от първите обвиняеми в магическо убийство.
При нивото на детска смъртност от онова време дали е останала барем една жива акушерка?
*
Но ето това кърти всичкото мивка отсам екватора:
... изглежда ще трябва да се съгласим преди всичко, че след ХV в., а дали не и днес (?) съществува все по-задълбочаваща се пропаст между културата на елита и културата на "широките народни маси", чието "народно християнство" е изградено предимно от езически преживявания ... Изглежда, че църковните и светски власти през втората половина на ХV в. изпадат в паника от невъзможността това езическо по своята същност "народно християнство" да бъде изкоренено въпреки вече многовековното господство на християнството във всичките му разновидности.

Ако господата Петрински & Петрински не бяха чели само съветска литература (нищо лично, но има и други опити за обяснение на историята) щяха най-малкото да се опитат да не внушават аудиторията подобни едностранчиви обясненийца. Ловът на вещици е явление, което далеч не е инспирирано или направлявано от централната (светска или църковна) власт. Напротив, инициативата за подобни процеси най-често е дело именно на "широките народни маси", да не говорим, че има и сума случаи на линч без съд и присъда (ако, разбира се, можем да наречем изтезанията допустимо съдопроизводство). Като оставим настрана "разрива" между "свестните бедни хора и елитарните гниди" (правилно ли разбирам, Петрински?), през втората половина на XIV и XV в. (християнска) Европа изживява редица катастрофи - като се започне от чумите и се стигне до османската инвазия, достигнала самото сърце на Европа в началото на XVI столетие. Трябвало е да има обяснение, трябвало е да се персонифицира враг. Кой е по-удобен от дявола, а кой е по-удобен да бъде оръдие на дявола от "вещиците"? Именно това иде да обясни търсенето на "врага с партиен билет" от страна на всички нива на тогавашното общество. Това не е конфликт на елита срещу народа, а на обществото срещу злото.
*
Навярно има и други обяснения ... Действително през средновековието няма особен интерес към "вещици" и техните дела (да не се слагат в един кюп с еретиците, както подмолно се опитва да направи Петрински!), а тази масова истерия обхваща Европа (и то най-вече нейните западни части) в началото на т. нар. "Ново време", т. е. ренесансовата епоха. Православието - с изключение на малобройните, но все пак натъртени от Петрински случаи в Русия - остава незасегнато от подобни проблеми. Разгарянето на тази истерия и масовият лов на вещици по удивително точен начин съвпадат с реформационните процеси в Западната църква, дали началото на лутеранство, калвинизъм и всички производни протестантски течения, както и довели до тридентинските реформи вътре в католическата църква. Противно на внушенията на Петрински, не католическата институция на изквизицията е основният фактор в лова на вещици, а именно лица и институции в протестантския свят на стара Европа и североамериканските колонии. Случаите на подобни преследвания в католическите региони (Италия, Франция, Испания) са в пъти по-малки от преследвания с подобен характер в евангелистките части на Германия, в Швейцария, Скандинавия, в това число и Исландия, и др.
*
За онези читатели на вестника, които искат, за разлика от Петрински, да се информират по зачекнатата от него тема, добро отправно четиво е преведената и на български книга на Жан Делюмо "Страхът в западния свят XIV-XVIII век", София 2002 г. Иначе литература по въпроса - дал Господ.
21 Януари 2010 01:00
Помните ли хитроватата физиономия на ББ, когато обясняваше как хванал "една мъжка вещица от Станишевите", а журналистките угодливо се кикотеха на "чувството Му за хумор"?
21 Януари 2010 02:15
*** Жълто черната пеперуда дето пие кръвта на кърмачетата е народния символ на жълтата шестолъчка с черен кант по-късно.
Ритуалните убийства на деца не са престанали с възпирането на Авраам да убие сина си.

Редактирано от - sybil на 21/1/2010 г/ 09:54:58

21 Януари 2010 02:37
А комунизма колко милиона изби за 70 години?
21 Януари 2010 03:26
И какво излиза ......хората през дълбокото средновековие са били по наясно със сатанинската роля на ииудеите отколкото днешните със замъглените от медиите мозъци .

Очевидно мюсюлманите още са в дълбокото средновеновие.
21 Януари 2010 03:34
Ето нещо интересно:

http://free.arenabg.com/details.php?id=c6 9491c934a387e626c03904dd1da464da24063a
21 Януари 2010 04:40
>>><<<
Живея близо до една централна и оживена улица във Виржиния Биич - Witch Duck носеща името си от легендарната вещица Grace Sherwood отпреди 300 години, живяла тук и осъдена като вещица 1706 година Натиснете тук. Ако някому е интересно, може да прочете историята на града и нейната история.
Най-интересното обаче...миналата година си карам на някъде и надавам ухо на новините...и какво, местната църква, с разрешение на централната оправдават след 300 години Грейс...малко след като Римокатолическата оправда Галилей. Та, викам си какво ако допуснем и обратното и, да речем след 300 години българските съдии вкарат всички мутри в затвора.
21 Януари 2010 06:30
Според една теория, точно през тези векове от 13 до 16в. климатът е определян от Малкия ледников период.Внезапно застудяване, мрак и дъжд в пролетно-летните сезони, сняг и лед през останалото време...Глад и болести, нищета и недоимък.Черната смърт вилнее на два пъти за сто години. Някой трябва да е виновен за това - евреите и магьосниците! И ЗАПОчВАТ ГОРЕНИЯТА...
А в предишният топъл период, по времето на Римската империя, всичко е добре, храна има достатъчно за всички, културата и стопанството са във възход.Последвалото малко застудяване съвпада с Великото преселение...
Човекът е уникално Божие творение, но не му е дадено да променя такива глобални системи като климата, напротив самият той е зависим от епизодичните им смени.
21 Януари 2010 06:42
на таа статия ѝ требват повече илюстрации с по-младите и по-засукани вещици. много слабо тоя път.

21 Януари 2010 07:51
Рядка бозица с ориз.
Предводител -
--------------------------------------
Блогът на Генек

21 Януари 2010 07:52
Жертвите като цяло на римокатолическата църква в Западна Европа са около 10 милиона. Ако се вземат резултатите от деянията и в Америка може да скочат до към 110 милиона
21 Януари 2010 08:09
Даа, както винаги, поучително четиво от Петрински.Под въздействието на актуалната политическа обстановка си представих Румяна Желева върху метла.Подарявам идеята на Комарницки.
21 Януари 2010 08:23
имаше една много поучителна поредица от филми по Дискавъри.От нея се разбираше, че протестантите са избили в пъти повече вещици, отколкото католиците.Водещият беше някакъв скандинавец.
21 Януари 2010 08:40
***]

Редактирано от - sybil на 21/1/2010 г/ 09:55:48

21 Януари 2010 08:42
По същото време постепенно се оформя и образът на мъжа вещер, който носи все повече женски качества.
21 Януари 2010 08:56
Хрестоне, понеже забелязвам три основни качества на виртуалния ти образ:
1. Да се явяваш във форума единствено под статии на Иван Петрински
2. Да скачаш всеки път на амбразурата в (неаргументирана) запенена защита на Иван Петрински
3. Да имаш претенции "професионално" да се занимаваш с история и (евентуално) археология
то не ми остава нищо друго, освен да заключа, че наяве се зовеш Иван Петрински. Лошо няма, ама имай поне малко достойнство да понасяш критиките по адрес на написаното от теб. Понеже падаш твърде, твърде ниско, което е белег за изнервеност. Никога не съм си позволил да нарека "смешка" нито теб, нито Петрински, най-малкото не и без след това да съм рекъл, "защото ..."
*
Ако не си съгласен с това, което съм написал, конкретизирай се, ако обичаш. Аз мисля, че съм дал достатъчно аргументи съобразно нуждите и целите на форумната дискусия. Ако искаш, мога да стана и доста по-конкретен, но ще трябва да досадя на всички, а не това ми е целта. Има вариант лично да те информирам по-подробно, но мисля, че е късно за частни уроци.

Редактирано от - Предводител на команчите на 21/1/2010 г/ 08:58:49

21 Януари 2010 09:11
Предводител,
Понеже на мен не ми се занимава с умозаключенията ти, обърни се към генек, дето май ти е братовчед по женска линия. Той е специалист по това кой кой е тука. Аз мога да бъда каквото си поискам. Без вещица, за съжаление. Мога да бъда археолог/жка, химик/чка или агроном/ка. Също и да си пиша където си поискам или пък да не пиша. Удостоявам те с кратко внимание най-вече защото такива като теб с псевдонАучните си постове ме дразните.

Не бери грижа за моето достойнство. Голямо е!

***

Редактирано от - sybil на 21/1/2010 г/ 09:53:19

21 Януари 2010 09:15
Петрински
21 Януари 2010 09:26
ЗИП, доколкото знам, католиците в Америка не са много и въобще не са истински американци-автентичните са бели, англо-саксонски протестанти.
21 Януари 2010 09:27
Най-ного ми аресА те тва
В него някой си Петрушка Василиев се оплаква, че съгражданинът му Терешка Малакуров е омагьосал жена му Ириница.
21 Януари 2010 09:31
Откъде е взел това число.
Зо десетократно по голямо число става въпрос.
И това не е главното.
Главното е в самото ловуване , което се превръща на следващите етапи/векове/ в патология.
21 Януари 2010 09:39
Абе някъде бях чел за Кристиан ІV Датски - крал на швеците, един от великите им крале. Та същия крал бил хубав човек, ама имал една слабост: твърде много се интересувал от темата за вещиците. До такава степен бил погълнат от проблема, че има няколко документирани случаи когато на приеми организирани от него, като културно-масово мероприятие вместо балет се е гледало изгаряне на вещица.
Хора всякакви, всеки си има хоби - един събира марки, друг събира дърва. За кладата.
21 Януари 2010 09:40
De Bill
доколкото знам, католиците в Америка не са много и въобще не са истински американци-автентичните са бели, англо-саксонски протестанти.
Хич даже не са много, само дето са кръстили повече от половината континент на себе си - Латинска Америка.
21 Януари 2010 09:54
Търсят се поводи за очерняне на Църквата. Както обаче авторът споменава, в случаи, когато църковните власти са намесени, последните препоръчват очистване с пост.
.
Сега обаче влиянието на църквата е сведено до минимум и еврейски изкуства като кабала се радват на небивала популярност.
21 Януари 2010 09:55
ivo kunchev, интересна теория
21 Януари 2010 09:56
Напълно прав сте.Грешката е моя, за което моля за извинение-когато чуя Америка, все се сещам за САЩ, въпреки че се касае за континент, в който има и други страни.Изложих се.
21 Януари 2010 09:57
Бездействието и корупцията у нашто правосъдие е убило много повече, и то само в България, и то само за 20 години - е, не по кладища, а малко по- косвено
21 Януари 2010 10:05
Голяма теория на този ivo kunchev.
----------------------------------------- ------
Заслужава внимание.Парниковият ефект пък може да обясни , защо в много глави всичко е изпарено , та трябва ли да изрекат нещо нещо като рендета забиват в комунизма.


Откриването на магическият ефект , това слага е началото .
Разнопосочни са спекулациите.Уродливостта обаче една и съща.както в спекулативното му прилагане , така и в силовото запазване -да го прилагат само извратените , които са били на власт.
21 Януари 2010 10:26
В заглавието цифрата звучи зловещо, но ако погледнем реално са убивали по 0.82 човека на ден. И въпреки всичко, на сите е бил даван шанс. Да изпият стакан разтопено олово, например, и ако им няма нищо - да си одят по живо, по здраво.
21 Януари 2010 10:30
8 години как вече продължава ловът на вещици в Афганистан и Ирак


Първо започна ловът на вещиците-талибанистки. Които влезли в сговор със самия Осама бин Дявол. Бин Дявол е брадат, чалморогат, и с опшка във формата на АК-47. Кардиналите от Ордена на Атлантиците имаха видение, че бин Дявол отвлякъл две Божии птици, и ги ударил в две Божии къщи.


После кардиналите от Ордена на Атлантиците имаха видение за друга вещица - Саддамия Хюсеинска, която тайно криела вещерски реквизити - оръжия за масово поразяване. Лично Папата на Атлантиците, Джорджио Буший, каза че си говорил с Бога, който му заповядал да иде и улови Саддамия.


Днес, 8 години след началото, едната вещица биде обесена, въпреки че видението за вещерските й реквизите се оказа лъжовно. От другата вещица остана да се носи само мирис на сяра, а сама тя се е претворила в безкрайни макови полета в Афганистаня.
21 Януари 2010 11:00
21 Януари 2010 11:23
обърни се към генек, дето май ти е братовчед по женска линия. Той е специалист по това кой кой е тука.

Хрестонче,
мен пък за какво мешаш?
Първо, не само не съм роднина, ами и не познвам команча. Бих счел за чест да го видя и да поспоря с него /имаме си различия/.
Второ, отде пък ме слагаш начело на бюро "Кадри" във форума? Освен, ако не се казваш Михайлов и знаеш някои неща.
Трето, наистина дискусия се води с аргументи и логика, а не с истерия и пяна на уста.
Четвърто - няма четвърто.
А днешното е наистина ученическо съчинение, тип "Краставица".
21 Януари 2010 11:39
А, бе Ристьо...да'н си съ възкръснал ? Нъл съ разбрахме да'н съ месиш у религията?...
P.S. Децата на изнасилената История ги показват по панаирите


***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
21 Януари 2010 12:05
"Не оставяй жива магьосница" (Изход, 22:18) се казва в Стария завет

Тази психопатска книга "Стар завет" си е направо помагало за масови убийци. Пълно е дори с призиви за геноцид - господ в прав текст указва на израилтяните да убият всеки мъж, жена и дете на разни съседски племена. Стария завет би трябвало да е класиран в категорията на Моята Борба на Хитлер и съответно забранен за публиката, която е пълна с психари които си търсят оправдание да убиват.
21 Януари 2010 12:06
. Една такава история стои в центъра на романа "Метаморфози, или Златното магаре", написана по това време от сатирика Луций Апулей от Мадаура.

Вярно, че имаше и вещица, но останалата част от книгата е много по-интересна.
21 Януари 2010 12:07
Рядко "интересна" статия, ама накрая не ти стигат силите да идеш до края й...
21 Януари 2010 12:10
Голям турлю-гювеч!
Похвални усилия с мижав резултат... Все пак да оценим прилежността на Автора и постоянството му да пише - ние и това не правим - пишем си само постингите.

Да, интересни теории и обяснения, но - има и други. Преди всичко следва да се погледне в историята на християнската църква и по на дълбоко в тази от средните векове.

- Християнството е било и е все още, една патриахално-маскулино структурирана религия. Ролята на жената е единствено в зачатието му и единствено в една призната персона - Дева Мария. Тази структурираност се дължи, още от началото 'и, най-вероятно на факта, че постоянното сдържане на сексуалната енергия води до определени състояния, които кръстосани с религиозен фанатизъм, помагат за влизане в транас - пророците. През средновековието онези "божи служители" със скрити перверзии, женемразство, поради наложено въздържание от църквата и пр. стават и са най-често предводителите на безумията и изстъпленията срещу жените. Но това е само на повърхността...

- Би трябвало да изредя и правното уреждане на "вещарството" още в Римската империя или след това според "salisches Recht" (500 г.) - Салийското право...

- Би трябвало да се занимаем и със "Светата" инквизиция и ролята 'и в унищожаването на над 300 000 "вещици", просъществувала и до ден днешен...

- Ще се огранича само с някой забележки на базата на най-новите, независими от църковните и историографски институции, изследвания за повторяемостите в хронологическото подреждане на приетия за даденост, исторически поток. Като следствие се налага пренаписване на огромни дялове от историята...
* Християнството в този му вид е създадено, паралелно с мусюлманството - дори са имали общи манастири.
* Библията в сегашният 'и вид е създавана в продължение на 27/30 години в краят на 15-ти век.
* Събитията в "Новият завет" са се случили около 1000 година на сегашното летоброене.
* Географски тези събития са се случили другаде: - в територията на Византия.
* Налагането на християнството става в продължение на няколко стотин години. То се утвърждава сегашният си вид към краят на 16 век.
* Цялото летоброене е разтегнато многократно. Същинската, реалната история е фиксирана от началото на 10 век.
* Създателите на историческата хронология, разпръсват отделни или цели потоци събития станали за 3...4 века, начиная от 10 век, из една историческа арена от над няколко хиляди години.
* Има и материални доказателства за тази гигантска измама и достатъчно книги описващи фалшивостта на поне 70/90% от всички музейни експонати - било като такива, било като датиране.
* Точността на въглеродното датиране е мит и тя е доста над посоченият период от няколко хиляди години...

- На този фон, твърденията на г-н Петрински са, дори и ако приетата хронология е вярна, доста далеч от истината. С това статията не става по-малко интересно четиво. Всеки има право на свой хипотези. Но за унищожаването на вещиците има сериозни трудове. Не знам дали са преведени на български или руски, но и интернет "бъка" от материали по въпроса. Би трябвало да се прочетат по-важните...

А най-доброто и по всяка вероятност най-вярното, твърдение, защо "вещиците" са се преследвали и масово унищожавани е:

- Това са били жени занимаващи се с билкарство, лечителство (ето от къде са "зачекнати" и акушерките в статията), шаманство и познаване на природните закони. Но феодалната система се е нуждаела от повече население, особено след чумните епидемии унищожили десетки милиони хора. Чумата е върлувала между 1300г. до към краят на 15 век, но дори в началото на 20 век тя все още взима масово жертви в развиващите се страни... Обаче именно тези "вещици" са знаели как и са приготвяли противозачатъчни средства. Този факт и знанията и способностите им противоречещи на християнския култ са в дъното за тяхното поголовно унищожаване.

Има и още едно доказателство за горното твърдение: - генните мутации. Тези "вещици" в мнозинството си са имали паранормални способности. След унищожаването им, в Западна Европа и до сега наличието на такива е силно намаляло. Докато например, в България - пощадена от масовите гонения и унищожаването на "вещиците", има значително по-голям брой хора в населението с такива разнородни таланти. Осъзнати или не, те са тук.

Заб. Колкото за гоненията (причините са различни) на юдейте в средните векове - тези се появяват в западна Европа чак след 10 век. Тогава, когато тяхното царство - Хазарският Каганат бива разгромен и унищожен от руси и украинци (в него са живяли в подчинено положение една част от българите...). Интересна тема и може би г-н Петрински би се осмелил да напише статия по въпроса.

Редактирано от - Eisblock на 21/1/2010 г/ 12:19:49

21 Януари 2010 12:35
Ах, пустият му Запад. Варвари! Цивилизацията е тук, при нас, на Изток. За религиозни противоречия най-много да те заточат някъде и много рядко ще изгорят някой на клада.
21 Януари 2010 12:36
Драскайте си...
Ама малко по-фнимателно.
Че ако ви побарне нашата "Триочка", тесен ше ви се види Форумът.

Редактирано от - OLDMAD на 21/1/2010 г/ 12:51:39

21 Януари 2010 12:55
Що си мисля че музата на господата Петрински при написването на горния "турлю-гювеч" е била евродепутатката Антония Първанова.

Редактирано от - ОвенЕдинак на 21/1/2010 г/ 12:58:04

21 Януари 2010 13:03
На мене студията много ми хареса. Дано другата седмица да има продължение, защото бих искал авторът да разясни някои любопитни детайли, за които е споменал бегло :
1. Как точно Терешка Малокуров е омагьосал жената на Петрушка, защото името му не подсказва, че е способен да омагьосва жени.
2. Каква друга домашна посуда използуват вещиците за летене, защото изглежда съседката ми е вещица - по цяла нощ пуска пералнята.
21 Януари 2010 13:15
За 2 века ловът на вещици убива 60 000 души в Европа


А днес в България най-малко 60 000 души си вадят хляба с вещерство
21 Януари 2010 13:47
...и с вещно укривателство...
21 Януари 2010 14:25
Друга е аналогията.
Когато политиката става религия , този които е на власт започва да разглежда другите като вещици , започва лова на вещици.Битката е между вампири и вещици.

А по лошото е друго , тази битка като стане театър???
Ловът на вещици се премества върху народа , вампирите са политиците..
Такъв е и резултата , народа в буквалният смисъл на думата е унищожаван , така както вещиците са унищожавани.Политици и криминална сган , сработват както някога е сработвала църквата и инквизицията.
Реализираният преврат е очевиден пример.
БКП се , , модернизира” в БСП - ДС и агентите и станаха виновни.
Това е все едно да обявиш , че на църквата инквизицията е виновна..
Интересна е идеологическата коалиция. със седесарите.
И на седесарите ДС и агентите са им виновни .

Равносметката , номенклатурните върхушки прикрита в тези секти , това са религиозни секти , ограбиха България , като остана само мита и внушението , не са те , ДС и агентите са.
Днес , , десните”/слагам го в кавички защото не вярвам , че има дясно и ляво/мита е погребан , мита е неизгоден , .Отново забравиха , как лъжеха кой е ограбил България , дума не проронват , ограбеното не търсят.
Ако почнат да изясняват това зная , че това е перверзна верска и фанатизирана измама.
А и още по неизгодно става.В условие на национална катастрофа , ще стане ясно кой.
са апашите , а тогава това с лов на вещици няма да мине.
Вампирите ще почнат да попадат в капана.
Вампирите , вампирите са в основа на появата и на лова на вещиците.Това е логиката , включително и историческата.
21 Януари 2010 14:39
хунвейбин, ти още малко ще им поискаш сеции в затвора по партийна принадлежност!
Майтапя се, защото тези, за които говориш, не са в затвора!

Редактирано от - читатель на 21/1/2010 г/ 14:43:02

21 Януари 2010 15:53
Тесалийската магьосница Фотис превръща главния герой в магаре и след много абсурдни перипетии той успява да измоли от египетската богиня Изида да му върне първоначалния образ.

Хайде сега, абсурдни! Имаше там една хубавица, дето се беше влюбила в магарето и т.н. и т.н. ...
21 Януари 2010 15:57
Наистина е учудващо как може с толкова позовавания на извори /от най-различни епохи, ама нейсе, да речем че писанието е културологическо/, да се постигат толкова слаби и объркани изводи. Айде, за кафе става.
21 Януари 2010 16:03
Дайте пак нещо за витките и млините
21 Януари 2010 16:48
Форца - пълна подкрепа!

А за Блините ще има ли? И тях ги кльопам...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД