:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,372,642
Активни 128
Страници 16,410
За един ден 1,302,066
Седмицата

Три идеи за светлото бъдеще

Димитър Денков
Крайно време беше! Стига сме въртели глава като при пинг-понг. Това ни забавляваше десетина дена и естествено измори: Брюксел-София, Желева - да, Желева - не, национално отговорни - национално безотговорни, план А - план Б. Тая седмица топката се успокои и центрира погледа. Не толкова с щастливата развръзка на трагикомедията с българския еврокомисар, за която длъжност бе представен отново най-точният кандидат; не с промените в кабинета, които обещават други; не дори и с новия арест на Маргина, който е прелюдия към следващия. Това са все факти, които, както казват трансценденталните философи, не възбуждат творческото въображение, а само потвърждават опита. За бъдещето той рядко е добър съветник; точният поглед към бъдещето се основава на идеите, вечни по особен начин.

Та тая седмица се явиха идеи, чието потъване в потока от нови министерски биографии и очаквания би било непростимо за всеки отговорен наблюдател. Още повече, че наистина са идеи за бъдещето, към което най-накрая следва да се насочим, изморени от миналото. Ей ги в необходимата им последователност, както всъщност трябва и да се представят изобщо идеите, за да бъдат разбрани в хармоничното им единство.

Първата може да изненада само тия, които не са чували знаменитата реклама в пернишкото радио "Ултра": "Топла спържа и студена пача - само при нас в ресторант "Романтика"!". Гениите в рекламата ще подемат скоро в същия стил: "Печени инженери с блестящ английски - само в Европейския политехнически университет Перник!". И няма как да е иначе. Зад идеята за частна политехника в миньорския град като един стоят двамата най-високопоставени мъже в България - президентът Първанов и премиерът Борисов; третото високопоставено лице, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, засега си трае. Едно, че, да прощават борците срещу сексизма и регионализма, по принципжена плевенчанка с юридическо образованиене бива да се ръга у кюмуро; за това трябват мъже, особено пък ако са вещи в историята на работническото движение и противопожарното дело. Второ, г-жа Цачева има пресни провали в държавната реклама на частни интереси с оценките си за убедителното представяне на Желева в Брюксел. Стигне ли се обаче до гласуване в подопечното й НС за разкриването на този нов център на висшето технологично знание, най-вероятно със задоволство ще отбележи, че зад идеята стои иначе немислимо парламентарно мнозинство. Като това, което гласува забраната за протести пред Народното събрание и президентството. При технологиите, както и при протестите, всеки знае, няма леви, няма десни. Всички в центъра, където грее "Напред, науката е слънце".

Тук в душата на всеки здравомислещ човек идеята за частния пернишки университет няма как да не освети и оная, която пусна Ивайло Московски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в знаменателно интервю (вж. "Стандарт" от 20 януари). На две официални срещи с колегите от правителството на Румъния се обсъждала идеята за още два (още два!!) моста над Дунав. За съжаление в момента румънците имали проблеми, но пък е имало воля и дори конкретно предложение за следващи мостове при Силистра-Кълъраш или Оряхово-Бекет. Кой ще ги строи, ако не технологично добре обучени кадри, които говорят и чужди езици? Тях пернишката политехника ще бълва още преди построяването на втория мост над Дунав, пусковият срок на който май изтече. Според г-н Московски забавянето било поради липса на синхрон и взаимодействие на частните инвеститори с държавните институции. Сега този проблем го нямало. Така с втория мост над Дунав и с идеите за следващи ще ударим в земята архаичния "Мост на дружбата" при Русе, построен през тъмните 1952-1954 г. А и ще се избавим от рекета на гръцките земеделци, затормозяващи износа ни към Европа.

Като е дума за земеделци, тутакси се явява итретата, може би най-ведра идея на седмицатаАрмията, заедно със силите на МВР, щяла да бъде включена в опазването на реколтата. Идеята снизходи от самия държавен връх, където била отдавна обсъждана, до слисаните армейски началници при Конференцията на началника на отбраната. Както си му е редът, огласи я премиерът. Похвали я и министърът на отбраната - току преди да научим, че ще става министър на външните работи. Че така армията ще се обучи из нашите полета за мироопазващи мисии в Афганистан и други горещи точки по света в обстановка, близка до бойната, е едно на ръка. Много по-важно е, че това ще покаже решителността на държавата да се справи с неорганизираната престъпност, след като вече се справи с организираната. И, съответно, ще участва в ликвидацията на кризата чрез въоръжени сили в българското земеделие. Дори и този, който не е служил, когато войникът получаваше заплата от 1.50 лв. месечно, но пък прибираше реколтата, ще разбере как това стимулира материално хората под пагон. Патрулни тройки край всички земи, върнати в реални граници, може би няма да има с оглед на личния състав и броя парцели. Професионалният български войник обаче ще бъде улеснен в допълването на доходите си, допускайки срещу пари или в натура до реколтата гласоподавателите, за чиято интеграция към обществото не спомогна десетилетието на ромското включване.

Вярно, тези идеи са далечен отглас на мобилизиращите лозунги, които навремето издигаше другарят Живков с типичния си усет на човек от народа: "Българската нация - нация техническа", "Да живее българинът - строител на мостове", "Българското село и българската армия - здрав гръб на икономиката". Но пък защо да няма приемственост в доброто, независимо от това кой го прогласява? В идеите, както казваше Хайне, няма плагиат и това, че си достигнал до тях, е достатъчно основание за гордост. В случая - национална с елементи на интернационализъм и вяра в бъдещето.
37
7089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
22 Януари 2010 23:32
Според теорията на един колега от страна, в която България е известна само сред малкото български емигранти там, днешните дейности са подчинени на очакванията към бъдещето, а не на моментното състояние. С други думи, той отрича идейната миопия, която много често прави хората неуверени, несигурни в действията си, и, в крайна сметка, нещастни.
Но именно на този автор е неизвестна нашата история, направила ни именно нещастни поради вечната подозрителност към новостите.
22 Януари 2010 23:53
Глуповат текст, нищо смислено няма в него, а не е и забавен. Защо е написан ?
22 Януари 2010 23:56
Само, знайте, за парата
23 Януари 2010 00:40
Ух, успокоихте ме!
Чудех се аз ли нищо не разбирам...
23 Януари 2010 03:13
"Не толкова с щастливата развръзка на трагикомедията с българския еврокомисар, за която длъжност бе представен отново най-точният кандидат;"
***
Най-голямата трагикомедия е поредното поверване българско дето този път "най-точният кандидат" шъ въ опрая. И да ви се верва и да не ви се иска тя МОЖЕ да доопраи сал себе си, но нито ЕС, нито България тя и да иска(?) не може да опраи, нито пък да представи. Просто защото е "момето от българия", което влиза през задната врата макар и някои да мислят че излиза през предната на СБ.
23 Януари 2010 03:22
частна политехника в миньорския град като един стоят двамата най-високопоставени мъже в България - президентът Първанов и премиерът Борисов; третото високопоставено лице, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, засега си трае.

Перник има нужда не от частна, а от свястна. И не от политехника, от психоклиника. И тия тримата не са лица, а гъъъъ....
23 Януари 2010 03:22
На две официални срещи с колегите от правителството на Румъния се обсъждала идеята за още два (още два!!) моста над Дунав. ...... втория мост над Дунав, пусковият срок на който май изтече. ......... "Мост на дружбата" при Русе, построен през тъмните 1952-1954 г.

Дунав мост 2 е идейно витаещ още от времето на другаря Тодор Живков. Приказките за реалния му строеж почнаха преди почти 20 години. И още го няма. което се компенсира с усилване говоренето за още виртуални мостове.
За сравнение, при комунизма - речено сторено за 2 години.
23 Януари 2010 03:23
Армията, заедно със силите на МВР, щяла да бъде включена в опазването на реколтата. Идеята снизходи от самия държавен връх, където била отдавна обсъждана, до слисаните армейски началници при Конференцията на началника на отбраната.

Аз пък не знаех че сме имали отбрана, тя пък си имала началник, а началнико чак конференция си имал, а конференцията главно К.
Но идеята е правилна, в контекста на атлантическите практики, където в Афганя атлантический колхоз варди маковия зарзават.
23 Януари 2010 03:53
.
23 Януари 2010 06:55
На вниманието на Бриджит Бардо:преди месец минах през село Ягода, Старозагорско и пак видях мечка на синджир.
23 Януари 2010 08:25
Що така нещо в петък е баш ден на майстора в редакцията и в събота и неделя е едно тегавооооооооо...
-------------------------
Блогът на Генек


23 Януари 2010 09:21
Бреййй! Все неразбрали тук!
Идеите за светлото бъдеще са си от светлото минало. И не само идеите, и практиките тоже. Последното доказателство е на първа страница на вестника.
Държавата ще се издължава на бизнеса само срещу 10% отстъпка
Премиерът смята да приложи тактиката и към общините, които искат пари от бюджета


23 Януари 2010 10:13
По първата идея Перник- центърът на науката, просветата и културата...
По втората- до всяко дунавско градче, село и паланка-Дунав мост...
И ако първите две идеи стават само за майтап, третата е стряскаща...Армията е за да ни пази от външен враг. Значи положението у нас е стигнало до там да имаме едно малцинство, което се държи като враг на всички нас- краде, влачи, опустошава всичко... като скитащи номади, а след тях...нищо, пустош. Дали няма да се стигне и до този момент, когато армията трябва да отбранява вече не нивите, а хората...
23 Януари 2010 10:20
Дунав мост при Видин се строи, други два са планирани,
отиващото си поколение си мрънкя.
Така е било, така и ще бъде.
Не можем да очакваме оптимизъм от пенсионери и пенсионерки,
защото СОЦИАЛИСТ това означава - ПЕНСИОНЕР НА ДУХА.
23 Януари 2010 11:29
Много скепттично го раздава г-н Денков. И трите идеи които се е пробвал да иронизира, не много успешно, са добри за повечето или поне за доста българи. Какво му е лошото на ново висше училище, мостове над голяма река или опазване на земеделската продукция от крадци? Поне аз не мога да се сетя.
23 Януари 2010 11:39
Бенедикта, това с реколтата е прелюдия към човекоопазването , а колкото до университет в Перник - ми то вече къде ли няма, що пък да не и в Перник! Хем и Сирищник е близичко - президентът може да се пласира за ръководен кадър там след пенсия . И ми е мъчно, че малко пишещи реагират на забраната за протести около управниците - лошо, Седларов, лошо...
23 Януари 2010 14:20
Лейтенанте, според Денков-само ние в Софийският униврситет сме учените, духовните, а перничани знаят само гроздова, пача и спържа. Затова да го духат и никакви науки за хора, които не са аристократи на духа като него. Бахти цървула.

Редактирано от - widenow на 23/1/2010 г/ 17:01:25

23 Януари 2010 14:52
Познавам не повече от пет от университетите в България, но ако трябва да направя някаква класация ще започна от състоянието на тоалетните им. Софийският едва ли ще заеме първото място.
23 Януари 2010 15:03
Григор Груев
Не можем да очакваме оптимизъм от пенсионери и пенсионерки, защото СОЦИАЛИСТ това означава - ПЕНСИОНЕР НА ДУХА.
да ама тези пенсионери, като млади построиха моста на Дружбата за 2г. и 7 месеца, а сегашните го строят 20 години, а може да го строят още 20, ушите ми хванаха мазоли да слушам как щяли да го построят. Като гледам как се развиват (нанадолу) нещата у нас, един оптимизъм ме обхваща, една вяра в светлото капиталистическо бъдеще. А инак на приказка и на книга да знаеш какви проекти има. Когато проектираха да строят метрото под бул. "Руски", щяха да го пъхат под автомобилен път, да няма двужение под "Руски".
23 Януари 2010 18:41
Марксе,
ако бай Тошо беше разрешил емиграцията, нямаше да има Дунав мост 1. Сега я разрешиха и повече мостове няма да има. То, акъл се иска за тая работа, както и бачкане, пък и отговорност.
23 Януари 2010 19:04
Ония с Дунав мост 1 не бяха ли КОМУНИСТИ?
23 Януари 2010 19:27
KGK
23.1.2010 г. 14:52:21 Познавам не повече от пет от университетите в България, но ако трябва да направя някаква класация ще започна от състоянието на тоалетните им. Софийският едва ли ще заеме първото място.

Разбира се, кенефите в НБУ сигурно са най-хубави.
Отделен въпрос е, че кенефите са най-хубавото нещо в НБУ.
24 Януари 2010 10:33
suhar Ако баба ти беше мъжка щеше да има дръжка и ти нямаше ад пишеш глупости тука с АКО. Много пъти съм подчертавал, че в историята няма АКО и ЩЕШЕ. Има какво се е направило, какво се е построило. Вариантите какво щяло сда стане АКО еди какво си БИЛО са много, но само един се е осъществиил, така че ти не можеш да кажеш какво е ЩЯЛО ДА СТАНЕ АКО. Както и ти не можеш да кажеш какво ще бъде в бъдещето, защото вариантите също с безброй много, но един само ще се осъществи. Затова бъдещето е неопределено, както е неопределено и това, което ЩЯЛО да СТАНЕ АКО.Атмосферата през 50-те беше такава-атмосфера на ентусиазъм, че не само, че много не мислеха да емигрират ами имаше бригадири от Англия и от други страни. Основната емиграция беше от село в града. Ние можем да сравняваме това, което е станало с това, което става сега - нищо повече. Аз пиша само какво е станало и какво е сега.
Капитализмът е товам, че от една страна има работна сила - има безработица, от другата страна има много нещо да се извърши - но понеже всичко е поставено на основата на парите и на изгодата безработицата си остава и това, което трябва да се свърши не се свършва. Докато през 30-те години в България е имало само 12 строителни инженери, сега ние имаме всичко и строителни инженери и безработни готови да работят, ама нищо не се прави. Това е капитализма в по-слабо развитите страни, като нашата. Има и по-лошо и ние вървим натам.
24 Януари 2010 10:48
20 години нас ни управлява високообразована ПРОСТОТИЯ. Тя е най-опасната. ПРОСТОТИЯ с титли. Пред тези дето ни управляват 20 години ТАТО, както си беше без висше образование, изглежда титан. Сега ще вземат милиони от БАН, за да ги налеят в някакъв си нов университет в Перник (15 милиона, доколкото разбрах от сайта на (без)просветното министерство). И там ходят бат ви Бойко и доценчето-египтолог Игнатов. Тези професори и 2-ма академици, дето са ги цанили, няма да отидат да правят наука, а да четат само лекции за пари. Така се съсипва науката у нас. По същият начин беше съсипано и ликвидирано селското стопанство от едни други реформатори с обратно мислене и обратни наклонности, по същият начин съсипаха и индустрията. Сега са се наточили на науката да се упражняват в реформаторство. Не ме е страх от министъра на просветата (нищо, че е боксьор), най-ме е страх от просветата на министъра.
24 Януари 2010 13:36
че много не мислеха да емигрират ами имаше бригадири от Англия и от други страни.

..наистина съжалявам, че баба ти не е била мъжка!
Наистина!
Мазните соц-тъпанари наричат насилствения и незаплатен труд в България 'доброволна бригада'.И да е имало някакъв ентусиазъм той много бързо се е изпарил!Имало е чисто и просто ангария.Това съсвсем не е като да те помолят учтиво да намалиш с 10% цената на труда си!
24 Януари 2010 13:39
Верно ли правителството ще даде 15 милиона за пернишки университет ? Че нали беше частен уж.

Дедо М++, стига с тоя Тато и с въздишките по соца. Добро, лошо, това е вече минало и не можем да го върнем. Дай сега да видим как да направим с капитализма, че както е тръгнало ще се окаже същото недоносче като социализъмъ.
24 Януари 2010 14:48
Просвета ти си нито ПРО нито нещо ти СВЕТА. Ако забелязваш аз пиша БЕШЕ, а ти пише БИЛО. Има разлика, защото аз съм по-съвременник на това време. И говоря за времето, когато се построи Дунав мот 1. Разбира се, че в края на 70-те и 80-те бригадите бяха отживелица, но не бяха толкова трагично нещо. Е можеш да отидеш за 15 дни на бригада, при условие, че образование, здравеопазване и т.н. са ти напълно безплатни и имаш осигурена работа след свършаване на следването. Пък можеше да зачукаш някое гадже там.
24 Януари 2010 14:51
Сега ако се окориш без работа, за година и повечше както много млади хора са бригадите ще ти се видят като мечта.
24 Януари 2010 15:36
бригадите ще ти се видят като мечта.

Ако си бил комсомолски секретар сигурно!Много псувахме подобни боклуци, амъ нейсе!Сега, некои подобни които клеймяха 'загниващия капитализъм'си купуват лаптопи от Невйорк (а не от С. Корея?!) и дават акъл по форумите
24 Януари 2010 15:57
загниващия капитализъм`си купуват лаптопи от Невйорк (а не от С. Корея?!) и дават акъл по форумите
от Ню Йорк ама произведени в Япония, пък сега главно в Китай. Лаптопи можеш да си купиш и от Бангладеш и от Сомалия - ей там май е най-загниващ капитализмът. И ние сме се запътили натам. А сега що народ псува ей такива, като ПРОСВЕТА, дето нищо не им просветнало в празните кратуни. Ей такива дето пяха по сините митинги и викаха какъв просперитет щял да настане. И с какъв ентусиазъм сринаха цялата икономика на България. И сега чакаме 20 години да се направи Дунав-мост 2. А 20 минаха, сега можем да чакаме още нови 20. А инак аз не съм бил нито комс. секретар нито партиец.
24 Януари 2010 17:05
и викаха какъв просперитет щял да настане. И с какъв ентусиазъм сринаха цялата икономика на България.

..разбира се, че просперитет няма да има щом капитализъм в БГ се прави от бивши комунисти/комсомолци - настоящи цоциалисти, станишевци, добревци, антонкутевци и подобните им боклуци.Чудя се дали да описвам и плътноста на кратуната ти, както си позволяваш ти за мене, амъ предвид префер. отношение на модераторите към тебе ще се въздържа!
В Китай е изнесено много от производството на високотехн. компании от 'загниващия капитализъм' на Япония, С. Америка и Зап. Европа, прфеосорчо ++.Китай си е по същество една държава, която няма нищо общо със социализма на БСП!Китай: евтина работна ръка, огромен замогващ се пазар...Дали китайците са доволни от заплатат си?Със сигурност повече отколкото от безплатния /робски/ бригадирски труд
За това, каква икономика е имала България преди 89та не ми се задълбава.Само ще ти обърна внимание, че соц. стъкмистиката няма нищо общо с реалноста, а тя беше просто казно следната: т. нар. социализъм се провали на практика със своята технолог. изостаналост и със своята икономическа непригодност.Със сигурност се е дълажало ина такива 'професори', като теб!
24 Януари 2010 17:18
Просвета
насилствения и незаплатен труд в България 'доброволна бригада'

Ти въобще ходил ли си на бригада?
Може да не беше доброволен, но не беше незаплатен.
Пример - за 2 седмици на бригада в консервен комбинат, като ученик, на пълен пансион (спане в прилични помещения тип пионерски лагер + безплатна храна), работихме на две смени през деня, на норма, и заплащането беше според изпълнението спрямо нормата; та на човек 100-150 лева - според кой колкото си е заработил. Не много, но за ония цени, за ученик, за две седмици работа добро заплащане.
Горе долу толкова взех и едно предишно лято, не на бригада, а на доброволно ходене на археологически разкопки, обаче за месец.
24 Януари 2010 17:28
..жълтите стотинки дето даваха не са заплащане.Ако заплащането беше адекватно нямаше да има нужда от 'доброволни' бригади!
И аз имам примери: бригада на вилата на един другар-големец, как ти се струва?!
И вземете се разберете с другаря професор плюс 'доброволни' ли бяха бригадите или 'доброволно-задължителни'!
24 Януари 2010 20:37
Айде бе отишъл нашият за 15 дни на няколко години на бригада и тук орева Форума, а тези сега дето са с години без работа.... Първо вземи се просвети пък тогава се кръщавай Просвета. И постояно повтарящата се глупост, че социалисти са правели капитализма и затова бил такъв, какъвто го виждаме. А да се спомняте онези двамцата хамериканци Ран и Ъп дето дадоха насоката, ами кръглата маса, ами ликвидацията на селското стопанство от онзи обратния дИмУкрат, ами приватизацията на браво Ваньо браво Костов. Гаче, ако го правеха капитализма други щеше да е много хубав. Онова бешше реалниуя социализъм смотлжо, това е реалния капитализъм.
24 Януари 2010 23:26
ами ликвидацията на селското стопанство от онзи обратния

..Станишев ли бре, другарю професор плюс
Явно си станал професор в некое ТКЗС
Та, за какво селско стопанство става дума, професорчо?!За онова дето са му необходими принудителната ангария на ученици, войници и студенти ли?!Ти наясно ли си каква беше производителноста на труда сравнена с някоя 'загниваща' капиталистическа държава?Или се информираш само от в. 'Раб. дело'?
И да нямаш никакво съмнение: съврем. уродясъл соц. капитализъм в Българя е дело на лукановчета и беровчета, първа и втора класа партийна номенклатура, комсомолци, а сега станишевчета, добревчета - наследниците на боклуците от ЦК Няма теоретична възможност боклуците дето 45 год. правеха комунизъм да направят и 20 год. след 89та капитализъм, другарю...
29 Януари 2010 19:02
Просвета, не се опитвай да просвещаваш нашия Мръкс, пърдон - др. Професор Плюс-Пляс! Той е брониран здраво в главата и бронебойни патрони за него няма открити, няма открити!
31 Януари 2010 08:20
Нас българите явно много ни бива да оплюваме и отричаме всяка новопоявила се идея, вместо да се опитваме сериозно да я анализираме, за да отсеем плявата от зърното.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД