:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Евровизия е за новобранци и смотаняци

Младите групи ще имат повече успех, ако пеят само на български, смята басистът Денис Ризов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Денис Ризов
Даниел (Денис) Ризов е роден през 1964 г. в Шумен. Завършил е полиграфия. От 1986 г. е басист в група "Ахат". Бандата има три издадени албума и няколко DVD-та. Сред основателите е на промоутърската компания "София мюзик ентърпрайсис". В момента, освен с рок, се занимава с продуцентска дейност, има собствена телевизия и звукозаписно студио.





- Г-н Ризов, по-лесно ми е да ви попитам какво всъщност не сте работил?

- Не съм се занимавал с нелегална дейност, наркотици, проститутки, цигари и алкохол. Иначе съм работил като издател, строител, композитор, телевизия съм направил сега, музикално студио, въртял съм търговия на няколко континента, организирал съм концерти, продавал съм телевизори, създавал съм супермаркети, дистрибутор съм бил, имал съм салони за красота, продавал съм професионални фризьорски препарати, а пък с Милена лансирахме модна линия. Купихме платове, наехме цехове да ги шият, но бизнесът се оказа неуспешен и накрая подарихме дрехите на домове за деца. Най-успешно в България се оказа строителството. Сега се надявам и това професионално телевизионно и звукозаписно студио да потръгне, защото инвестицията е за милиони.

- Кое е общото между толкова разнородни дейности и не ви ли уморяват?

- Правя само нещата, които ми доставят удоволствие. Това ме държи в кондиция. Мен работата не ме уморява. Уморяват ме трудностите, създавани от типично българския манталитет. Т.е. войнстващата простотия - нахалството, несъобразяването с правилата, неспазването на законите. Винаги съм казвал, че на нас ни трябва някой генерал като Пиночет да ни сложи в ред. И ето че генералът си дойде от само себе си. Никога не съм бил фен на Бойко Борисов. Даже бях в клуба "Да пратим Бойко на село", но сега започнах да го харесвам. За психологията, за начина на живот на българите това е ръководител, който би могъл да направи най-много, при всичките му кусури. Бой по главата и право куме в църни очи! Ако някой не става за работа, уволняваш го, признаваш си, че си сбъркал и продължаваш напред. В музикално отношение ме уморява чалгата, защото не смятам, че това е нивото на нашата нация.

- Къде е рокът във всичко това? Има ли време за него?

- Рокът е в съседната стая. Там с "Ахат" смесваме нов албум в момента и се надявам до една-две седмици да сме готови с целия продукт. От 86-а година имаме само един напуснал групата, защото реши да стане свещеник. Бяхме шест, сега сме пет човека и всеки от нас се занимава с куп различни неща, само певецът ни Звезди прави единствено музика. Могат да се съчетаят нещата. А и ние изнасяме предимно големи концерти, поради което те излизат скъпи и затова свирим рядко. Т.е. имаме достатъчно време да си изкарваме хляба с други дейности, а музиката ни е за забавление и удоволствие.

- Защо не може да е бизнес?

- Може, но не и в България. Напоследък с това теглене от интернет не е възможно да се продават звуконосители, а на участия да се разчита, когато си рок група, е още по-трудно. Ние не можем да отидем на клубно или на фирмено парти, защото звукът ни е прекалено агресивен. А в България няма зала за много хора, т.е. не можем да правим големи концерти през зимата, а само през лятото. Същевременно единици клубове са в състояние да поемат група като "Ахат", защото нашите продукции са големи, а пространството е ограничено. С една дума - липсва голям клуб за 1000 души или зала за 20 000 души. Едно е да си фолк певица и с една касетка, едни напомпани цици и един микрофон да идеш някъде, да пуснеш плейбека, а след половин час да си в съседния ресторант. Друго е два камиона с апаратура, три-четири часа товарене и разтоварване, сцени, осветление и прочее.

- Живеете и тук, и във Флорида. Кое наричате "вкъщи"?

- Никъде не съм "вкъщи". Аз съм музикант, мога да живея и в хотел, както и на няколко места едновременно. Но музиката ми е тук, така че предпочитам България. Правили сме експерименти - в Щатите записахме албума Made in USA, но стояхме малко и не можахме да го разпространим. В България също не се прие добре, защото беше на английски, а родната публика обича да се пее на български. Това ми е и съветът към младите групи - пейте на български, колкото и парадоксално да прозвучи за някои хора, които се движат в по-образовани среди. Много нисък е процентът на онези у нас, които знаят английски.

- Но това означава по-малък пазар.

- Така е. Аз съм продуцирал българска музика, издавал съм група "Те", Б.Т.Р, "Аналгин", "Антибиотика", "Мастило", "Сафо", какво ли не, джаз също. Не се продава добре. Рекорд поставиха група "Те" с около 3 000 албума, другите са с по 1 000. Така че накрая се отказахме да продаваме звуконосители и ето че първия сингъл на "Ахат" от новия албум го пуснахме абсолютно свободно в интернет. По цял свят бизнесът се е пренесъл от продажбата на звуконосители към живи участия. Музикантите печелят не от албуми, а от концерти и от авторски права. Живото участие, дори да си го изтеглиш от мрежата, не можеш да усетиш истинската тръпка.

- Защо рокаджиите никога не кандидатствате за Евровизия?

- Защото ни е под достойнството, защото мислим, че това е за новобранци и за хора, които искат да се доказват. Да ида там и да се боря с нещастниците за сцена, а някакво жури от разни задници да седи и да ми оценява музикалния труд? Нали се сещаш, че това няма да стане. А и какво може да ми даде Евровизия с всичките си смотаняци? Аз досега не съм харесал никой изпълнител от този конкурс. Ние в "Ахат" сме с много високо самочувствие като музиканти и като личности. Ако някой от гилдията иска да участва - моля. Аз гилдията така или иначе не я уважавам, защото в нея няма добри професионалисти.

- Като те слушам, не цениш музикалното образование. Така ли е?

- Ние в нашата група имахме трима души, които учеха в консерваторията и които не я завършиха, поради това, че имахме по 250 концерта годишно и просто нямаха време да ходят на училище. Пожелавам на всички музиканти да нямат време да завършат консерваторията, защото имат много участия. Никога в рока не е било предимство да можеш да четеш ноти. Само си представи как ще изкараш на сцената пюпитър и ще забиеш нос в него, вместо да бройкаш мацките отпред. Когато си композирам нещо, си хващам китарата, пускам си магнетофона и си го записвам. После заедно с групата го разучаваме. В момента смесваме песен с 46 души симфоничен оркестър - както виждаш, няма проблем. Хванахме композитор, който оркестрира песента и я пригоди за оркестъра. Пак не съм седнал аз да чертая петолиния. Цигуларят Васко Василев пък често ме е канил да участвам в негови концерти, където се свири Шостакович, Вивалди, Мориконе и т.н. Тогава вече той ми дава басовите партии за контрабас и плейбека и аз ги научавам. После, разбира се, ги свиря наизуст, защото съм рокаджия. Т.е. когато ми трябва да чета ноти, чета ноти, но да ги използваш в рок музиката е идиотско, самият й дух не го допуска.

- Рокът начин на живот ли е?

- Начин на мислене е - който обича свободата, обича рок, и оттам - и на живот. Ето виж, продължавам да си ходя с дълга коса, с големи обувки и дънки. Да, понякога в деловия свят шокирам хората, но смятам, че един костюм не би могъл да помогне на бизнеса ми, защото там най-важното са създаваните с времето име и репутация. Спомням си една среща в Щатите, където се обсъждаше проект за милиони долари, и се явих в обичайния си вид. А хората очакваха май някакъв чичко с вратовръзка. В началото потресът беше очевиден, но после разбраха, че съм човек, който ще си изпълни ангажимента по сделката. Месеци по-късно колегата, който пряко отговаряше за проекта при тях, ми каза: "Когато влезе в заседателната зала и те видях как изглеждаш, си казах: "Край. Уволниха ме". Друг път в Дубай се явих на среща с бизнесмени по къси гащи и с голяма обица. А бе никой не ми подава ръка, никой не ме кани да седна, така си и стърча в ъгъла и си давам сметка, че ме мислят за охрана, за шофьор или нещо такова. Когато тръгнаха същинските преговори и започна да се говори за цени, за продукти, за сделки, стана ясно, че аз съм човекът, който взема решенията и онези панически наскачаха. А в началото даже не ми дадоха стол.
36
5544
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
22 Януари 2010 23:37
23 Януари 2010 00:35
23 Януари 2010 00:46
Ахат - Походът... няма втори толкова оригинален албум в бг рока. Страхотна група, за съжаление си останаха с първия албум. Да видим какво са направили сега.
23 Януари 2010 03:24
А някой знае ли къде може да го видим?
23 Януари 2010 05:02
по-добрата песен от "овцата" :-)
Натиснете тук
23 Януари 2010 05:04
и още една :-)
Натиснете тук
23 Януари 2010 06:40
Звезди винаги ми е бил смешен.Напъва се и а, а да стане нещо и точно тогава гласчето му изневерява.Голем зор да го докара на Дио, ама тя тази работа не става със зор Изтъркани клишета и рифове, маршово припяване, бедно и скучно аранжиране, това е Ахат.Пък на който му харесва - халал да са му Трябва да имаш ухо от слон настъпено и мъгла в главата за да си фен на такова нещо! Еле пък интервюирания за какви бизнес срещи разказва, малей ма мамо...Инвестиции за милиони, а разказвача стои в ъгъла по къси гащи, ближе сладолед и им се чуди на преговарящите.Зер милите не знаят, че той е чичкото с парите и от него зависи проекта...А бре Денчо, я беж по-далечко! И от Флорида и от България...Някъде , където тези лакърдии все още хващат декиш. Къш!!!
23 Януари 2010 06:51
Абе направиха хората една много добра тава, пък и доста народ още им се кефят. Бизнеса му в БГ не е малък, при положение че не е набарал куфарче с партийни парички. Абе пичага. А ти Иве, дето все плюеш, кво си направил да сравним?
23 Януари 2010 07:44
Роден е в Noiseville ...
23 Януари 2010 08:06
Този човек се е побъркал. Нямало зала, която да поеме концертите им Смях. Та те нямат достатъчно песни за един концерт. Имат 1 албум и няколко песни извън албума. Бяха любима моя група. Но след 20 години от 87 до 2007 слушане на един и същи албум ми писна не, ами вече, като ги чуя сменям станцията. Вторият албум не се харесал, защото бил на английски. Този човек няма връзка с централния мозък. Хората искат от една РОК грпа РОК а не БОЗА, каквато беше Мейд ин ЮСА. Много ми е чудно какво ще изплюят в нещото, което наричат нов албум. Това е сигурно единствената група в света с 1 единствен албум и Дъ бест оф. Не ме разбирайте погрешно - не съм им изпускал концерт преди години. Но направо ми втръсна. Големи претенции но подплатени само с един албум, направен във времената, когато са били ентусиазирани младежи.
23 Януари 2010 08:13
Между другото предишното нещо, което нарекоха нов албум бяха ремиксирани стари песни от единственият им такъв. Извън този албум и Мейд и ЮСА, което не смятам за албум на РОК група имат не повече от 5-10 песни. Известни от тези 5-10 песни са Девиз, Монолог и не се сещам друга. Не дотам известни са Кралят Рок и една моя любима песен Сбогом детство мое. Като музиката на Кралят рок е една и съща с друга песен. Това е драги Денис. В момента на самостоятелен концерт не можете да съберете дори 1000 човека. При добро стечение на обстоятелствата и подходяща втора група 2000 човека. На един от концертите, които посетих свиреха със Щурците а двама младежи раздаваха безплатно покани носейки ги в един чувал, вървейки по улиците. Въпреки това на стадиона имаше не повече от 1500 човека. Ако вземат че направят някоя и друга песен, която да се хареса току виж наистина хората пак започнат да ходят по концертите им, доколкото въобще ги правят. Изнасяли по 250 концерта годишно... Човече това сигурно е само в мечтите ти или докато бяхте в чужбина да свирите евъргрийни по клубовете.
23 Януари 2010 08:16
Моля феновете на Ахат да не ме плюят. Аз им бях голям фен. И ако се ядосвам е просто защото ме е яд на това, че нищо не се случва в рока в БГ.
23 Януари 2010 08:24
Не съм им бил фен, просто добра група са. Слушаема - не само гледаема.
Харесах интервюто, смислено и интелигентно е.
Има моменти, дето май други трябва да помислят.
Например
По цял свят бизнесът се е пренесъл от продажбата на звуконосители към живи участия.

е като за Явор Колев, дето все дебнел някой да не дръпне нещо от интернет. Защото няма да върви бизнесът на щамповащите нелегални дискове на "Славейков", ако всеки може да си тегли.
А, виж - това, че е басист...Абе, и те са хора!
-----------------------------------
Блогът на Генек


23 Януари 2010 10:00
пускам си магнетофона????
23 Януари 2010 11:30
Простак е абсолютно прав. Имат добри песни но от преди 20-25 години. После нищо. Дразнещо е да се прави на велик.
23 Януари 2010 11:45
Ха, че той и кумирът му Б.Б оня ден рече, че имал зад гърба си няколко хиляди изгасени пожара /и всичките за около 6 месеца работа в пожарната/и незнам колко си рани /пак оттам/, та Денис ли няма да пораздуе! Махайте нулите в числата и пак се позамисляйте....
23 Януари 2010 15:26
Да, ама Миро на Евровизия ще го види цяла Евопа, а уви, Денисчо ще си дава интервюта по вестници и женски списания, без да е ясно какво точно в музикално отношение е правил през послдните 25 години. Миро има визия, глас и хитове. За разлика от горния философ.
23 Януари 2010 18:19
Кои бяха тези "Ахат"?...
23 Януари 2010 18:24
Браво на този техен бивш член, който е станал свещеник! Достоен за възхищение. За разлика от този грандоман, който дава интервю, кой знае защо?...
23 Януари 2010 19:29
Миро има визия, глас и хитове. За разлика от горния философ


Не думай
23 Януари 2010 21:12
господин Ризов определено е интересен соц.продукт на нео чалгата-типичен провинцялен Бг-интелигент от края на 80-те-недоучил или по точно не желаещ да научи нещо , но занимавал се с много престижни бизнес-занимания , освен това живеещ като освободен от скрупули хипар-направил от нищо нещо, хибрид на самоук велик шарматен музикант-бохем, досущ като Джими Хенрикс или Джанго Рейгхард/господин Раийгхард дори и неграмотен/, незнаещ и неразбиращ като тях от ноти, хармония ритъм, но музикант-меценат, космополит освободен от скурпули , за който Родината е географско понятие, а Рока му е начин на мислене, и за капак -естествено преуспял бизнесмен, с чисти пари и интереси, без да е разнасял пици.Денис, щом до този момент не Ти е станало ясно , че рока не е начин на мислене а на изразяване, не е ли време да прочетеш поне една книга?-за рока не друга, за друга може би нямаш и време и желание, и си ходи с дълга коса, поне това е нещо, и не мисли за задниците за които така и ще останеш неоценен. Ахат и Денис Ризов .. " с много високо самочувствие като музиканти и като личности. Ако някой от гилдията иска да участва - моля. Аз гилдията така или иначе не я уважавам". какви музиканти, какъв Ахат какви 5 ? ??...ти се шегуваш
23 Януари 2010 21:48
Браво на този техен бивш член, който е станал свещеник!



Този техен бивш член служи по съвместителство и в нашата селска църква. Та той забрани на местните англичани - няколко семейства пенсионери, да посещават празничните служби (то други няма), щото не били православни. Когато дойде, ако въобще, все е мрачен и някак раздразнен. Последно на Великден гледах как жена му взе да командва паството... Ми.. отблъснаха хората, не стават.
23 Януари 2010 22:22
Лелейййй, ма много грозен тоя орангутан бе, за първи път го чувам и виждам. От половин век слушам рок, блус, джаз, а сега разбирам, че имало такъв "музикант". Не съм знаел, че имало чак такива боклуци.
23 Януари 2010 23:21
Та той забрани на местните англичани - няколко семейства пенсионери, да посещават празничните служби (то други няма), щото не били православни.

По-въпиюща ограниченост не може и да има!За нещастие много от "божиите служители" страдат от този недоимък.Като попа в сръбската църква тук. Току забоботи: "Вие бугарете, само да запалите по свещичка, само за туй идвате...И на Великден да ви слугувам до посред нощ"!!
Един такъв мазен дебелак със свински очички, които шарят нагоре - надолу...

Боже прости ме...

Редактирано от - ivo kunchev на 23/1/2010 г/ 23:50:50

23 Януари 2010 23:25
Та за Денис.
Аз гилдията така или иначе не я уважавам, защото в нея няма добри професионалисти.

Мда.Един единствен остана - Денчо Професионалното...
23 Януари 2010 23:48
И още по темата :
Спомням си една среща в Щатите, където се обсъждаше проект за милиони(??) долари, и се явих в обичайния си вид. А хората очакваха май някакъв чичко с вратовръзка. В началото потресът беше очевиден, но kогато тръгнаха същинските преговори и започна да се говори за цени, за продукти, за сделки, стана ясно, че аз съм човекът, който взема решенията и онези панически наскачаха.

Ако бях имал възможноста да прочета такова изявление на 15 годишна възраст, сигурно бих възкликнал:Ето това е!!
Само, че силно се съмнявам дали днешните 15-18 годишни изобщо биха изсумтяли нещо.Голяма, ама ГОЛЯМА инфантилност дъха от приказките на кичасалия г-н.Отдавна, много отдавна мина времето на дългокосите бизнесмени като Питър Грант, фил Спектър, Заппа...
Подобно лакърдии са приятни само за Жи пеьт и други недорасли "фенове" на БГ рока. ТАЛАНТЛИВИ МУЗИКАНТИ В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО! И за това е чудно, какво е провокирало решението, в съботния брой да ни се предага интервю с подобна отломка???

Редактирано от - ivo kunchev на 23/1/2010 г/ 23:51:33

24 Януари 2010 04:46
G5:
А ти Иве, дето все плюеш, кво си направил да сравним?


A, ти драги, от позицията на какъв ми задаваш този въпрос??Председател на комисия установяваща ползата от дейноста на индивида в съвременното общество??Я се прибери вътре, че слънцето те напече.Въпросът ти е най-малкото невъзпитан…

24 Януари 2010 09:47
рока не е начин на мислене а на изразяване

За да се изразяваш не трябва ли първо да помислиш?
24 Януари 2010 09:49
Така е, Иве. Много обичам да задавам невъзпитани въпроси на невъзпитани индивиди. Интересното е, че обиквено няма кво да отговорят.
24 Януари 2010 10:34
За 25 години - албум и половина...
Може евровизия да им помогне, само да не се окажат под достойнството й...
24 Януари 2010 13:38
ахах егати смешника, като целият български "рок", чалгата е 10 по-стойностна от рокаджийкските ни недоразумения..
24 Януари 2010 13:53
Бре, този WC_designer какви засукани ги е наредил... засукани, ама точни...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
24 Януари 2010 16:58
Простак, прав си. То такова е и мнението на рок-феновете като цяло. Когато има някой голям концерт се молят да не са подгряващи Ахат или БТР ))) А самочувствието е до небесата.
Иначе евала за успешния бизнес. Хич не смятам Денис за глупав.

Аз сега чакам новия на ФСБ, които също от 20-тина години нищо ново нямат...
24 Януари 2010 19:31
Та той забрани на местните англичани - няколко семейства пенсионери, да посещават празничните служби (то други няма), щото не били православни

Съжалявам, не знаех това. Може би горкият човек и той е увреден от рок- миналото си, кой знае. Само децибелите от концерти са достатъчни. А пък за Денисчо- това е 100% сигурно. Няма да забравя как "феята на ЛюбоФта", неговата бивша Наталия, се разливаше в лигавото си предаване за голямата им любов с Денис...
24 Януари 2010 19:41
Евровизията става едно от най-интересните предавания в момента когато изпълнителите спрат да пеят и започне класирането. Х-фактор репа да яде! За мене - едно от малкото неща, заради които човек гледа телевизия
24 Януари 2010 22:06
Много обичам да задавам невъзпитани въпроси на невъзпитани индивиди.Ама моля ти се, Бог да те поживи!! Твоите въпроси и най-вече сентенции са мехем и просветение за бедните форумци.От пет или шест години пръскаш тази светлина тук, затова и багодарноста е неизказана Ама, казах ти вече, влизай на сянка , че наистина слънчаса
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД