:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,410,409
Активни 76
Страници 1,276
За един ден 1,302,066
Седмицата

Към теорията за социалните отдушници

Димитър Денков
Теорията за социалните отдушници се появи у нас в началото на осемдесетте години, когато се разбра, че и в условията на развития социализъм индивидът страда от обществени недъзи подобно на страдащия под гнета на загниващия капитализъм. Поради което се посегна смело към постиженията на съмнителни буржоазни науки, за каквито дотогава минаваха психологията и социологията. За въвеждането им важна роля изиграха по-млади и по-гъвкави членове на ЦК на БКП, а също и на ДКМС. Те надделяха над марксистко-ленинската ортодоксия. Все пак според нея психологията лесно можеше да бъде сведена до анатомия и физиология на висшата нервна дейност, докато социологията не можеше да конкурира законите на историческия материализъм. В техните очи учението на Павлов за рефлексите и народната милиция бяха предостатъчни за поддържане на душевен баланс, та да се заемат разни хлъзгави техники за социална заблуда от наукообразната мистика.

На тая ортодоксия противостояха недогматиците, мнозина от които напредваха в научната и партийната кариерапод ласкавия поглед на Людмила ЖивковаТе бяха чели кое-що от бюлетините за служебно ползване на АОНСУ. Някои от тях имаха и опит от специализации в чужбина, откъдето освен дънки и дъвки за децата внасяха и съответните теоретични новости.

Разбира се, те бяха нови за тях, докато там, откъдето ги носеха, принадлежаха към научната ширпотреба, така както дънките и дъвките. От тази научна ширпотреба бе и простата теория за социалните отдушници, както и придружаващата я практика. Впрочем практиката спокойно можеше да мине без подобна теория, доколкото никое общество не може без разтоварване на напрежението дори тогава, когато то е напълно затворено и предпазните клапи се отварят с опасението, че през тях ще нахлуят опасни зарази.

Приносът на нашенските теоретици всъщност се изчерпваше до една част от наименованието - "отдушник". Нещо напълно разбираемо за език, в чийто изразен фонд стои чудесното съчетание "пуснах си душата" още от богомилските времена. То най-вероятно се е получило, защото в богомилските апокрифи се среща още по-чудесната представа за "впръднатата душа", с която дяволът искал и успял да порази божието подобие в света.

Иначе въпросната теория в първоначалния си вид, нахвърлен от Арнолд Гелен още през четиридесетте години на ХХ век, говори за социално разтоварване. Под това се разбира общата човешка склонност да се освобождават сетивата и тялото от рутинни дейности, които застрашават самото съществуване. Закърняването на сетивността и претоварването на тялото се избягват чрез съзнателно търсене на разтоварващи предмети и дейности. Това лесно става и цел на живота, който бездруго се основава на разнообразие и търсене на все по-силни дразнители, за да се мотивира смислеността му. А където има съзнателно търсене, там бързо се появява съзнателно предлагане. В обществото това се осигурява от всякакви институции, които се грижат за запълване на времето, отредено за почивка, с отклоняващи от трудовия ритъм неща - от религията през изкуството до цирка.В по-новите времена това го вършат медиите,които загубват първоначалната си функция да информират и възпитават; в тях все повече се появяват не просто развлечения, но и теми, отвличащи рутинното внимание към немислими в нормална ситуация неща и дразнители. Така по Великден в програмата на телевизията започват да се пускат хитови кримки, в научните списания започва да се спори за феномена Ванга и постиженията на сугестологията, в изкуството се появяват "сложни образи", а на фестивала "Ален мак" протестните песни са в стил рок и никого вече не стрижат. Вярно, не като на Запад, където подобна практика се използва предимно за отвличане на трудещите се от класовата борба, но все пак постига почти същото по ефекта си. Както може да се предположи, следствие от подобно разтоварване е навикът да търсиш и да си купуваш удоволствия, т.е. да се освобождаваш от необходимости.

Та именно първото нашенско проявление на тая теория трябва да бъде припомнено. Не толкова затова, че, както казваше Станислав Стратиев, научността на антикомунизма ни е същата, както и научността на комунизма ни, защото кадрите са горе-долу същите. А за да се разбере защо напоследък все по-настойчиво ни занимават с "Октоподи", "Факири", пиески в стил "Иванку, убиецът на Асеня", хонорарите на Лили Иванова, Ивана и Стоичков, гаранцията на мадам Масларова и други интересни неща, сред които най-плашещото е, че не спазваме ли финансовата дисциплина, ще стане като в Гърция.

Това обаче пак ни връща към близкото минало, когато нашенските привърженици на теорията за социалните отдушници обясняваха, че макар и без нея, мъдрото партийно и държавно ръководство я е използвало така умело, че не е допуснало у нас да стане като в Унгария, Чехословакия и Полша. За което освен на него трябва да се благодари и на мъдрия български народ, който в славната си история е привикнал на всякакви дразнения.
29
6701
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
26 Февруари 2010 22:30
Денков, опитай се да забравиш, че си писал горното и го прочети. След това ела и кажи дали ти харесва.
26 Февруари 2010 23:13
Както казала една блондинка за Бетовен: "Е*** кучето - то и музика ли може да композира?"

Редактирано от - sybil на 26/2/2010 г/ 23:24:15

27 Февруари 2010 06:52
Едно същество взема нещо от един човек и го донася на друг човек.
27 Февруари 2010 08:03
Пък на мен ми хареса - особено втората част. Първата - спомени от едно време, е някак си лепната.
Виж, някои неща към края са забележителни: думите на Ст. Стратиев за научния антикомунизъм и същите борци, за медиите - точна диагноза /забава, не информация/ и т.н.
За тая втора част -
----------------------------------------- ---
Блогът на Генек


27 Февруари 2010 09:18
Както винаги Денков е съчетание от мисъл и интеригентен хумор, но като се замислиш ще признаеш - така е! Старата истина за народа, хляба зрелищата и още - непрекъснато увеличаващата се простотия!
27 Февруари 2010 10:40
Денков, добре, че поне припомняш невероятния Стратиев с бисерните му слова. Иначе просто си полюцирал на някакво безтемие....
27 Февруари 2010 11:24
Е, теорията за социалните отдушници едва ли е толкова нова. Древните римляни са формулирали кратко, но ясно нуждите на народа: "Хляб и зрелища". Докато е имало пари и за двете, Рим е процъфтявал.
27 Февруари 2010 12:24
27 Февруари 2010 12:25
Круела..С едно малко, но съществено пояснение - по това време римските граждани не са работели. В този смисъл и спектаклите в Колизеума не са "социален отдушник".


А днес на Денков определено не му е ден.

Редактирано от - Doctora на 27/2/2010 г/ 12:29:19

27 Февруари 2010 12:36
Разбира се, че не са работели. За тази цел е имало роби.
Храната е необходимо, но недостатъчно условие за социален мир. Защото дори и безделието омръзва. Като им писне да спят и да се шляят по цял ден могат да решат да се вдигнат на бунт срещу управляващите.
Така, че зрелищата канализират обществената енергия в желаната за управляващите насока.
27 Февруари 2010 12:52
Е, зрелищата ги имаме - "Октопод", "Наглите". И хляб има - Дянков отмени кризата.
--------------------------------
Блогът на Генек
27 Февруари 2010 15:10
На мен статията ми хареса, макар и не така силна, като друг път от този автор(не на всеки мач може да е бие с по 3-4:0, нали така ?). На някои 1-та част може да не им се нрави, но и там си казва истини, които част от колегите не помни (поради възраст), а друга - защото не й харесва казаното (което не променя фактите като такива - това за дъвките и дънките си бе точно така, може да се добави и носенето на LP със "забранена музика", които бе невъзможно да бъдат намерени в БГ по времето на соца, дори Beatles).Лошото е, че покрай част от залъгалките за народно "разпускане" се добавят много боклуци с определено съмнителна "стойност" в името на постигане на максимална аудитория, а това вече си е проблем, защото целта не може да оправаде вички средства за постигането й (особено когато води до затъпяването на народа).
27 Февруари 2010 16:21
Г-н Денков,
Бих желал да те уверя, че през 1984-86, г., когато заговорих за грубата запалянковкина във футбола като социален отдушник, не бях чел нито едно от тези прозиведния, които споменаваш. Но пък за това, протоколите, където се казваха тези неща бяха четени от органите на ДС и ако те са изфабрикували тази теория, то моят принос е съвсем малък, тъй като нищо не успях да преправя лично, нито с колективната помощ.
27 Февруари 2010 16:49
Ето и пето нещо, което вероятно би зантригувало Бойко.
Реалният му противник не е нито ДПС, нито БСП. Реалният му враг е Дянков.
Дянков смята, че не Борисов, а той е взел властта. Той самият си го казва - "дойдох на власт", "взех властта".
27 Февруари 2010 18:35
Денков определено е трябвало да изкръшка тази седмица. Но тогава пък може би нямаше да получим образец за "научен антикомунизъм". Аз зная, съдейки от видимата му възраст, кои хора са преподавали на Денков и са му присъждали научни звания и степени и не разбирам как той толкова се е издигнал над тях, та да обяснява техните усилия с някои специфични словосъчетания на родния му език. Ако не са били те, той едва ли сега би ги задрасквал, като споменава Гелен, когото счита за родоначалник на обсъжданата теория и като се отнася снизходително към Павлов, когото във всеки западен учебник по психология или социална психология, сочат като основоположник на бихейвиъризма. Денков "доразвива" идеите на Гелен, като свежда всичко до старата колкото света истина, че хората търсят удоволствието и бягат от неудоволствието. Става дума за това, което в книгите се нарича хедонизъм - като човешка нагласа и като философска теория. Круела тук добре е обяснила нещата, цитирайки "Хляб и зрелища". Аз само ще припомня, че векове преди да възникне древният Рим в Древна Гърция е имало цяла хедонистична школа. А тези, които виждат "прозрения" и "изтънчен хумор" в днешната публикация, нека обяснят за по-семплите читатели, къде точно ги виждат.
27 Февруари 2010 18:55
Иван Софрониев е учител на Денков. Инто, явно работиш в друга област.
27 Февруари 2010 18:59
Макар че и Аристотел Гаврилов му е учител, така че истината е по средата.
27 Февруари 2010 19:04
Мощен кръжок на хармонистите-баянисти.
27 Февруари 2010 19:34
Васик, работя отдавна точно в същата област и точно затова си позволявам да коментирам нещата по този начин. Познавам хората, за които Денков СЕГА пише презрително и едва ли не с аристократично превъзходство. Познавам и хората, които пишат така, както този път го е направил Денков. Не обичам такива далечни от науката и от добрата публицистика булумачи, както и демонстрацията на неуважение към хората, които са правили нещо преди тебе и към професионалната общност като цяло. Както и към широката читателска публика, впрочем.
27 Февруари 2010 22:30
товарищМаузер
28 Февруари 2010 09:07
Що се отнася до социалните отдушници - такива са и интернет форумите на вестниците /на медиите/.
Обаче, резултатите не са като очакваните - няма венцехваления, има критично мнение.
И днес 'Труд" излива потоци злоба срещу несъгласните с ВАЦ-овата линия.
Интересно е - http://www.trud.bg/Article.asp?Artic leId=395672
---------------------------------
Блогът на Генек]Натиснете тук


Редактирано от - sybil на 28/2/2010 г/ 11:16:37

28 Февруари 2010 09:44
ГЕНЕК
Оправи си линка към "Труд"!
28 Февруари 2010 10:13
ЕТО го линкът: Натиснете тук
28 Февруари 2010 10:16
Инто, ти говориш за едните хора, но Денков пише за другите. Само миналия месец думите на Денков се потвърдиха документално - 80 година ще имаш специализация в САЩ само ако си в 6 отдел на 6 управление, демек ако си подлец. И понеже дълги години това е останало в тайна, същият човек се хвали: "Аз ви отворих очите за тази дисциплина, аз съм герой!"
28 Февруари 2010 10:32
не спазваме ли финансовата дисциплина, ще стане като в Гърция.
И вероятно по-лошо, защото Гърция няма как да не я спасят.
28 Февруари 2010 12:38
Благодаря, параграфе!
28 Февруари 2010 16:06
Генек мили ,
Милата "трудовачка" , седнала върху отдушника , бре . Иначе , за снимка я бива ...
28 Февруари 2010 16:13
Е, поне за нещо да става.
28 Февруари 2010 18:19
Обаче Денков е забравил, че си имахме дънки Пионер, а дъвки - Идеал и Турбо. Сега има едни квадратчета против хлебарки, които много приличат на Идеала, по външен вид имам предвид.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД