:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,048,008
Активни 89
Страници 6,793
За един ден 1,302,066

И издигането на стена е човешко право

Словашко село издигна двуметрова ограда, за да се защити от набезите на едно гето, и си навлече гнева на правозащитните организации. Но какво да правят хората, когато държавата е абдикирала от задължението си да гарантира сигурност и справедливост
Стената, с която едно словашко село се огради от местното гето, бе осъдена от множество организации за защита на човешките права. Никой обаче не посмя да коментира причините, довели до издигането й.
Преди време трябваше да правим репортаж от село Мечка, Плевенско, където месеци наред обществото вреше и кипеше. Имаше убийство, протести, обири, погроми. Малка общност от хора, живеещи уж в гето, тероризираха останалата част от селото и бяха го превърнали в нещо като затвор - затвор от страх.

Конкретният случай, поради който се оказахме в селото, беше трагикомичен. Двама братя дърводелци, които живеят точно до гетото, заминали за Плевен по работа. В тяхно отсъствие един щурмовак влязъл в работилницата да отмъкне електромотора на банцинга и попаднал на капан. Стъпил на връв, сякаш опъната от Рамбо, сиджимката задействала възпламенител и се чул изстрел. Самоделното пушкало, натъпкано със сачми, буквално отнесло краката на колекционера на скрап.

Братята заложили из цялата работилница дузина капани, защото до този момент къщата им била обирана 27 пъти и очевидно чашата преляла -Бог високо, полицията далечеНещо повече, те предупредили палавите си съседи, че къщата е взривоопасна, но кой ти слуша... И белята станала. За нещастие на братята законът не ги защитава, а обратното. Поради заложените капани те бяха подведени под отговорност за опит за предумишлено убийство. Крадецът, разбира се, се оказа жертва и получи симпатиите на дузина организации - родни и международни.

Няколко месеца по-рано същите чевръсти съседи бяха нахлули в дома на един старец, когато мислели, че не е у дома си. Обаче изненада: старецът ги изненадал в гръб и с пушка в ръка. В "правото си да се защитят" обирджиите, възмутени от негостоприемството, го съсекли с брадви. Знаеше се кои са четиримата, но пък законът не признава колективна вина при криминално престъпление и злосторниците бяха освободени и де факто оневинени.Що за хора са тези от гетото?С една дума, гостоприемни. Това, което ми направи впечатление, докато се разхождах от къща в къща, е, че гетото беше доста по-уютно място, отколкото самото село. Хората в Мечка вече се бяха отказали да се грижат за градините, защото просто нямаше смисъл. Бяха престанали да подобряват каквото и да било по къщите, защото то оцеляваше максимум час-два. За разлика от тях гето-пипълът си живееше прекрасно - в двайсетина постройки, половината от които незаконни, на чужда земя. Екологично чисти градини, сочни домати, чушки, много животни - овце, коне. Дори и джамия си имаха. Е, вярно никой не можеше да чете корана и изобщо не знаеше кой е Мохамед, но си вярваха, че вярват. Истината обаче си е гадна. Ако те вярваха истински и спазваха поне част от божиите закони, един човек щеше да е жив, друг щеше да е с цели крака, а градините на всички жители на селото щяха да преливат от сочни плодове и зеленчуци.

Сетих се за случая със село Мечка покрай новината за село в Словакия, чиито жители издигнали стена, висока над 2 метра, за да се отделят от едно подобно гето. Причините са идентични, като в Плевенско. Случката толкова много е впечатлила обществото на Европа, че с него се занимават всякакви организации за защита на правата на хората, медиите от Братислава до Лондон. Имат ли право словаците да издигат стена? Имат ли право хората от Мечка да издигнат стена? Изобщоимаме ли право да се ограждаме,или да отделяме едни хора от други?

След великите думи на Рейгън: "Мистър Горбачов, свалете тази стена", подобни съоръжения изглеждат ретроградни. Вярно самите американци издигат сериозни стени между себе си и Мексико, за да се пазят от неканени гости, а Израел изгради такава преграда между евреи и палестинци. Но въпреки това принципно се приема, че стените нарушават човешките права. Може и така да се тълкува, но задължително трябва да се има предвид нещо много важно -нека се спазват човешките права не избирателно, а на всички хора. Ако един има право на социални помощи, защото е беден, неграмотен или просто смотан, то други имат право на неприкосновеност на частната собственост и на справедливост, ако някой я наруши. Ако някой посегне на чужда собственост, това е криминално престъпление и естествено трябва да бъде заловен, съден и ако има достатъчно доказателства за вина - натирен зад решетките. Изключения не трябва да има - дори когато набезите се организират от цяла една общност. Тогава насилието над отделните жители на едно село или град не е индивидуално, а структурно. Структурното насилие е методично, последователно и продължително.Организирано паразитиране на гърба на другиКакто в случая със село Мечка, така и в словашкото Островани законът не работи. Защото не може да бъде осъдена или преследвана цяла общност. Отговорността и наказанието са индивидуални, а тези общности, които живеят толкова задружно в гетата си, никога няма да допуснат да се установи индивидуална отговорност. Аз мога и да разпозная крадеца, но срещу мен ще излязат поне 20 свидетели, които убедено ще твърдят, че съм се объркал, че всъщност аз съм нападнал клетите бандити и дори съм се опитал да им открадна моите си неща.

Както и да гледаме, това си е сериозен казус. Това се случва не само в Мечка, не само в Островани, а в още десетки села, които имат нещастието да живеят под сериозно структурно насилие. В бедните години, които се очертават пред източноевропейските държави, тези случки и проблеми ще се увеличават и задълбочават. Дали имат право хората да се защитават сами и организирано, включително и издигайки стени, ако държавата е абдикирала от техните проблеми? Въпросът е риторичен. Дали държавата трябва да влезе в ролята си дори в тези малки селца и да гарантира сигурност на поданиците си? Безспорно. Интегрирането и решаването на социалните проблеми на гетата е тежка, сложна и скъпа задача, за която никога няма подходящ момент нито воля, нито пари. Но ако тя се заобикаля, съвсем скоро стените няма да са достатъчни. И селата ще заприличат на бойни полета.
 И САЩ се оградиха от Мексико със стена, но кой знае защо това не се смята за нарушение на човешките права.
 Емил Спахийски
108
15029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
26 Февруари 2010 22:21
Стените си стоят по цял свят. И най-белите от белите ги строят. Двойни стандарти удобни за някого.
26 Февруари 2010 22:33
Китайците повлякоха крак едно време с тяхната Велика стена.
Но да се правиш че не усещаш разликата между крепостна стена построена за защита от нашественици и стените на затвора в който бяха превърнати страните от соцЛАГЕРа......
Колко ли карфици требе да са наблъскани между ушенцата ?
26 Февруари 2010 22:57
Всъщност няма никаква нужда от стена.
Има нужда от тотално налагане на законност, с цялата строгост на закона.

Тогава от едната общност половината ще са по затворите, другата половина - законно отстреляни, и няма да има нужда от стена.
Това в една нормална държава де.
26 Февруари 2010 23:07
Най ме изкефи това, че законът не допускал колективна вина при криминално престъпление.Значи, когато след време гаджалите изгладнеят съвсем и тръгнат повсеместно, а то при тая криза може да стане и по-скоро, няма спасение, да?Щото от брадви и тояги отпечатъци не остават, балистична експертиза не ги лови, законът също не допуска и самозащита, е кво праиме ние с гайдите?А тоя закон е некакъв божествен императив, да, спуснати едни скрижали и нема пипане, или принципът е заложен още от римското право и никакво поправяне?Сигурно се счита, че не е справедливо.А дали е справедливо да колят с брадви някакъв отчаян старец, а после да отидат да си получат помощите за социално слаби, за които този старец е работил вероятно през целия си живот, и да се напият за бог да прости?
26 Февруари 2010 23:09
Ш-ш-шшш-шт! За китайците и Стената им е по добре да си мълчим. Щото те разправят заради чии набези са я построили. Щото потомците на "онези" сега четат в. Сега...
,
- Айде сега, мексиканци, стена и пр. - какво искате, превъзходителството няма да пише всеки ден статии, я!!
26 Февруари 2010 23:14


26 Февруари 2010 23:28
Въпросът е риторичен.

Не само е риторичен , но ще се превърне в риторика?
Криминалният лагер е видим.Врати , прозорци , огради , сигнални техники , охранители.Търговия с дрога , жива плът.Бизнес с проституция и педерастия.Контрабанда и сива икономика в огромни размери
Офшорни фирми , износ на национален продукт , над 40 % живеещи в бедност и мизерия.Разбити социални връзки , унищожено здравеопазване и образование.
Намаляващ народ , демографски срив ,
Суверена , народа дори не знае какви процеси протичат в родината му.
Минимум над десет пъти е по-малка циганската престъпност , от престъпността на криминалната сган , като престъпност , и над хиляди пъти е по малка като посегателство от организираната престъпност и мафията.
Вероятно много съм пропуснал много.
Но това е бъдещото.Натурално стопанство , огради , враждуващи домове , улици , села , напускане и обезлюдяване на тази територия.
Гнусно нещо е криминалният лагер.
26 Февруари 2010 23:29
Никой няма да който притежава повече отколкото може да защити. "Защото мурафета не е да хванеш нещо, а да го задържиш" както се казваше в "Българи от старо време"
27 Февруари 2010 00:08
След съзнателното разрушаване на националната икономика, атомизиране на обществото, и отричане регулаторните функции на държавата, като вторичен ефект, етническите малцинства се маргинализират икономически, културно и законово.


Най-прекият им рефлекс в такова положение, е да поемат по пътя на етническия паразитизъм. Срещу което не се вземат никакви мерки, а дори и се насърчава чрез ненаказуемост. И всеки опит този вид социално поведение да бъде инкриминирано, или дори ограничено на битово ниво, бива демонизиран като ксенофобия, расизъм и нарушаване не права.


Всичко това не е случайно, а част от системната политика за разрушаване на държавите и народите.

Редактирано от - Чарли Дарвин на 27/2/2010 г/ 00:10:16

27 Февруари 2010 00:10
Хайде сега, пак глупости! Законът защитавал престъпните колективи?! Ал-о-о, юристите, терминът "организирана престъпност" да ви говори нещо? Законът не само не я защитава но я преследва значително по-тежко от обикновената такава. Трябва само малко желание и повечко компетентност.
27 Февруари 2010 00:17
Пет-шест туби бензин и топки в гащите, те това си требе, ма нали сме юнак до юнака само в механата, мила моя майнольо.
Правено е вече в България ама не се сещам къде беше...
27 Февруари 2010 00:23
Чарли, внимавай щото ей СЕГА ще те обвинят в антисемитизъм и разни уклони към световни заговори.
Обаче, много хубаво си подчертал важните думи
27 Февруари 2010 00:39
С риск да не кажа нищо и да бъда възприет, като подгласник на ВОЦИ-ювия нонсенс ще разкажа една стара история. В далечното мрачно комунистическо минало живеех в Захарна Фабрика покрай международния път. Та в един момент нас живеещите в къщурки ни огря голямата радост да бъдем "обезчестени" и да ни "дадат" апартамент (кому един, кому повече според броя населяващи къщурките). Да, ама не всички сме били късметлии. Всичката махала с изключение на нашата къща бе изселена на Гара Искър и населена в новите тогава оборотни жилища, а нашата къщурка бе оставена за "озеленяване", т.е., така си и остана и след като построиха блоковете. В същото време дори бутането на къщурките не вървеше с особен ентусиазъм, а в напуснатите къщурки кой знае откъде се нанесоха цигани. От тоя момент нататък животът ни стана ад - един ден ще оскубят градинката ни, на другия ще разбият бараката, на третия гаража. Та вдигна се един ден баща ми да се жалва в народната милиция 3 РПУ. Върна се още по-отчаян - някакъв ченгел му казал: "А, бе другарю ние на арабите помагаме, ти искаш да биеме циганите..."
***
Та така и до днес. Циганите винаги са имали лоби, преди партията, сега европа. Тогава поне не им строяха джамии! А аз се изнесох в Швейцария.
27 Февруари 2010 00:59
Време за убиване.
27 Февруари 2010 01:11
Законът признава колективна вина и се нарича организирана престъпност, при това наказанията са по-тежки. Обаче няма келепир да се осъждат престъпници, защото съдията печели не от присъди, а от спестени такива. А МВР по тия места са просто мушмороци. Също и живеещите, зарязани от синовете си, които би следвало да избият варварите като добри християни.
27 Февруари 2010 01:47
Въпросът е риторичен. Дали държавата трябва да влезе в ролята си дори в тези малки селца и да гарантира сигурност на поданиците си?

Въпросът изобщо не е риторичен. "Поданиците" от малките и по-големите селца не са поданици, а работодатели. Унижени и безправни, засега. Но малко им трябва, за да променят положението - съзнанието, че са прави в правото си да изискват.
27 Февруари 2010 01:52
Въпросът изобщо не е риторичен. "Поданиците" от малките и по-големите селца не са поданици, а работодатели. Унижени и безправни, засега. Но малко им трябва, за да променят положението - съзнанието, че са прави в правото си да изискват.

"Поданиците" от малките и от по-големите селца не сме поданици, а работодатели. Унижени и безправни, засега. Но малко ни трябва, за да променим положението - съзнанието, че сме прави в правото си да изискваме.
27 Февруари 2010 01:54
Убо, де! Значи за изграждане на стената нема виновни - колективно са я градили хората, а колектив не се наказва, нали така? Сега остава селяните в село Мечка и където още хората имат подобни проблеми, да се организират и да дадат един колективен отпор, може и пердах, на циганската напаст и ако някой мангал рече да се брани с подръчни средства като брадва, пищов или лопата(откъде па лопата у циганин!), правосъдието требе да го накаже индивидуално! Така си идваме на думата и всичко ще си бъде наред!...
27 Февруари 2010 02:27
В една вчерашна статия писаха, че трима българи са били осъдени в Щатите по на 18 години затвор и глоба от над 1.5 милиона долара затова, че откраднали стотина хиляди долара. Стената между Щаите и Мексико, както и тази на Израел не се казват стени на срама, както берлинската, те са демократични стени. Никой обаче не съобщава за тъй- наречените охраняеми селища , които в Щатите никнат като гъби, за да отделят богатите от бедните. Това се практикува вече и у нас. Никой не коментира даже причините за тази циганска деградация. Всеки циганин, който искаше да живее от честен труд намираше работа преди. Сега вече работа няма и за българите. На циганите им дадоха зелена светлина да крадат и да грабят БЕЗНАКАЗАНО, с други думи да ТЕРОРИЗИРАТ както гражданите така и селяните, даже да убиват, както и да рушат всичко по пътя си. Турците им обезпечиха сателити, и им построиха джамии, в изборите всяка партия се домогва до техния глас най- безсрамно. Когато държавата се оттегли от своите функции с най- причудливи оправдания, настъпва АНАРХИЯТА, тази която СЪСИПВА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО

27 Февруари 2010 02:29
Тоше , те това беше приказка
27 Февруари 2010 02:31
Спарти , стена на срама е когато заградиш с нея народа да не бега от ангарията дека си му я наложил със сила. Стена която ти варди имота или държавата си е зид или ограда и в България си ги е имало открайвреме. Айде улево.
27 Февруари 2010 03:59
Стената с която мнозинство огражда една малцинствена язва, обособила се поради общият упадък на обществото, и особеностите на малцинстото, е стена на самосъхранението и защитата.


Стена с която малцинство се огражда от мнозинството е стена на позора.
Такива са стените за които говори Спартак - "тъй- наречените охраняеми селища , които в Щатите никнат като гъби, за да отделят богатите от бедните"


Тези селища са безмълвно, но достатъчно явно признание, че навън, голямата част от обществото, е джунгла, не особено пригодна за живот. Та затова някои индивиди, малцинството най-богати, които имат най-същностен дял в джунглизацията на обществото, и изгода от това, са се скрили, да се пазят от опасностите на свето творение, битувайки зад удобното прикритие на стената от пари.
27 Февруари 2010 05:06
щурмовак ; Самоделното пушкало, натъпкано със сачми, буквално отнесло краката на колекционера на скрап. ; палавите си съседи

Много злоба, Спахийски, лошо прикрита зад лошо чувство за хумор. Да не си си го ял от циганин..?
27 Февруари 2010 05:30
Израелците също се заградиха от техните цигани.
Нашите цигани са малкото зло.
Голямото зло за България е La Piovra Rossa - БСП.
27 Февруари 2010 06:44
Тази статия ми развали началото на почивните дни.
Колкото до мангалите - при бай Тошо си знаеха мястото и имаха респект от полицията и съда.
И сега могат да имат, но очевидно някои хора нямат интерес от това. Или не им пука.
27 Февруари 2010 07:26
Мдаа, а кога по турско ние, българете, сме били субект на колективна отговорност, е било недемократично и "поробителско". А сега някои бленуват за същото по отношение на други.
За това, че полицията не може да разкрие престъпление без помощта на свидетели - така, впрочем, са се разкривали престъпления и сред първобитните ловци и събирачи - а съдът е корумпиран, не са виновни - колективно или индивидуално - ни циганите, ни българите от Мечка ... Или ... я чакай малко, дали е точно така? Те не бяха ли гласоподаватели?
27 Февруари 2010 07:28
А, да, авторе - издигането на стена (не на курник, а отбранителна) не е баш човешко право, за това винаги се е искало разрешение от властта. Поне откъде римско време насам. Поинтересувай се, преди да говориш наизуст.
27 Февруари 2010 07:58
Китайската стена е била издигната с едничка цел – доброто съседство между Поднебесната империя и номадите от севера.

Идеята е ясна – по-далечни взаимоотношения /в смисъл – не давайте възможности на варварите и те няма да варварстват/.


Натам - цели две статии на тая тема, извадени от архива и опреснени.
Блогът на Генек


27 Февруари 2010 07:58
Те тука ще е Армагедона днес и утре.
---------------------------------------
Блогът на Генек


27 Февруари 2010 08:13
Чарли , вие със Спарти както сте я подкарали с туй ограждане на малцинстваото още малко и ще изкарате стените на Кремъл че са позорни бля !
27 Февруари 2010 08:25
Малеее, страхотия - как живеят тия хора бе?
27 Февруари 2010 08:59
Намирам за обезпокоително как расистки възгледи с лека ръка се институционализират във вестника. Подхвърлят се ей така разни идейки. Да се оставят селяните да си минират къщите? Гето, стена, после какво? Сегрегирани училища и транспорт? Ние отиваме натам, откъдето цивилизованият свят се връща.

Неразбирането ражда неразбиране, агресията ражда агресия, с такива подходи нищо не е било решено.
27 Февруари 2010 09:00
Варварите не само Римската империя се облагородили.Българите са на път да докажат , че циганите един циганеещ се етнос ще облагородят
--------------------------------
Най яките и най величествени стени е издигнала природата.
В една клетка виждаме целият космически живот , в едно атомче цялата вселена..
Какъв величествен майстор , като сътворение , какво изящество ковано милиарди години.
Два хуманитарни инструмента в това отношение са свръх Божествени.
Вижте я комбинацията и рекомбинация на БЕЗКРАЙНОТО в КРАЙНОТО , на ВЕЧНОТО в ПРЕХОДНОТО.
Какви величествени стени и какви блестящи рицари , природата е поставила в състояние на вечен караул и стража , в основите на живота.
Историческите скорости и времена , обикновено се измерват с пет поколения.И това разума го е доказал.Природата не търпи извратеностите и извратеняците .От тях се застрахова , като едновременно с това понася и много свидни жертви.За да няма извратености , в колелото на живота остава да властва единствено и само негово величество човешкият дух.
Бъдещите поколения , носителите на живота , не участвуват в днешното управление.
Днешните извратеняци силово и насилствено унищожават живота , за тяхна сметка и в името на собствената си уродливост..
Всякакви хули може да сипете , но природата ще продължи да експериментира с нейните божествени закони.
Солитарното общество при циганите е десетки пъти по хомогенно.Българският етнос загива , турският и циганският процъфтяват.Този невидим човешки дух работи, конструира , предава се във врето , избира нормалното и го противопоставя на ненормалното.
Щастлив етнос се оказват циганите.Решетките с които се оковаха обградиха и барикадираха българите , ще им осигурят препитание от скрап и боклуци , за стотици години напред.
Тяхно се оказва времето.Боклукчии трябва да има и боклуците трябва да се разчистват.
Това ще е професията на прогреса и процъфтяващият етнос -за БЛАТОТО.

27 Февруари 2010 09:01
Защитата на собствеността също е човешко право.
-
Стената между Щаите и Мексико, както и тази на Израел не се казват стени на срама, както берлинската, те са демократични стени.

Не знам дали са демократични, обаче по същвество са същите като стената на словашкото село - да не може циганите да влизат вътре безконтролно.

Това го казвам без никакви лоши чувства към нелегалните емигранти от Латинска Америка, които вкарват семейство и роднини в дългове и рискуват живота в пустинята за да осъщвествят мечтата си да мият чинии в нормална държава. Обаче там дето се натрупа критична маса от тия хора- до вчера по ниски от по ниски от тревата и се бъхтат на черно по цял ден, изведнъж престава да е САЩ и става пак Латинска Америка.
27 Февруари 2010 09:09
Да , и по-схватливите гледат как отново да избягат нанякъде от кочината в която са превърнали мястото на струпване.
27 Февруари 2010 09:12
Ние отиваме натам, откъдето цивилизованият свят се връща.
Абе не е съвсем ясно накъде ще отиде цивилизованият свят. Защото май започва да се усеща, че прекаления ляв либерализъм го води в хаос и разруха. И има индикации, че може и да се върне към здравите традиционни принципи на западната цивилизация - че животът, честта, достойнството и имотът на човек са неприкосновени и има право да ги защитава с всички средства - включително и като убие като куче всеки нападател или крадец, като му заложи капан или като се огради със стена.

_______________________
Блогът на Манрико
27 Февруари 2010 09:14
Дали имат право хората да се защитават сами и организирано, включително и издигайки стени, ако държавата е абдикирала от техните проблеми? Стените ПАЗЯТ и ОХРАНЯВАТ човешките права , а не са някакво вредно или отживяло средство, за да запазиш постиженията на труда си от набезите на гангстери-мързеливци ... Чудя се обаче, каква стена да вдигна в България , за да ни пази от политици и бизнесмени ?
27 Февруари 2010 09:24
Има още нещо : Забраната да се притежава и носи огнестрелно оръжие всъщност се изпълнява единствено от законопослушните граждани - опората на обществото. Бандюгите разбира се изобщо не се съобразяват с никакви забрани и закони и си се разкарват въоръжени . Така властта съзнателно обезоръжава собственото си население пред лицето на напастта с която тя самата не може и НЕ ИСКА да се справи.
Бог да ви е на помощ !
27 Февруари 2010 09:47
Включването на мангалите в обществения живот може да стане само със сила !!
Както е ставало навсякъде по света !!Възстановяване на Трудови Войски е една от първите мерки по приобщаването им !!
И бой де , колкото повече , толкова повече !!!
27 Февруари 2010 09:51
Ставаме като в средновековието - обграждаме са със стени, за да се пазим от грабежи и нападения - това е много, много "old fashion"...
27 Февруари 2010 09:52
Така е.Бой , газови камери , жандармерия и Гестапо.
И после иди и отричай , че капитализмът не е нищо друго освен фашизъм.
27 Февруари 2010 09:55
Преди 40-50 години повечето тогавашни деца в нашата махала са били спортисти и са правили групи, и са биели циганите - циганинът е слизал от тротоара, когато е минавало такова дете. Откакто са престанали да ги бият - циганите "наводниха" махалата ни... Хубавото е, че още много не крадат...
27 Февруари 2010 10:41
у нас нема такваз дискриминация
миналата година отивам с колата у слатина дето има една борса и търсим входа щото сичко беше заградено не със стена а с обикновена ограда
видех един вход през който се точеха автомобили които спираха на една бариера а от страни в едно прозорче подаваха пари
дойде моя ред и гледам от прзорочето ме гледа едно младо мургаво момче и прибира парите
не пусна никой да влезе иначе
бре викам си бравос на общината бюрото по труда е намерило работа на младежите да не седат безработни и да мислат за глупости
питам го колко пари е входа
а то ме гледа проучвателно и казва 50 стотинки
нищо работа
подавам левче и чекам бариерата
момчето ми подава нещо и - О чудо - даде ми билетче за вход и с него и рестото
дигна бариерата и минах
тогаз погледнах какво съм получил и видех истинско билетче за вход за 50 стотинки
нооо рестото беше монета от 20 стотинки
махнах ръка и продължих - кой се разправа за дреболии че му пробутали 20 стотинки вместо 50
ама що така бе
таквиз хора ако набарат некоя хранилка хич не очаквай друго освен да изнесат целия кремиковци със все фундамента и да го дадат некъде за скрап
27 Февруари 2010 10:48
Статията не е расистка, както някой по-горе обвинява. Статията е забележителна, защото показва лицемерието на тези, които четат лекции за толерантност на източноноевропейците. В миналото тия лектори са избивали циганите като хлебарки, днес сами провеждат политика на апартейд и вдигат стени и "бариери".
В по-широк контекст: всяка нация и култура си има право на дом. Мнозинството също има права. Оня ден полковник Кадафи обяви джихад на Швейцария, защото гласувала против минаретата у дома си. В собствения си дом!
Колкото и да са едни и същи хората, културите са им различни. Различни вери, ценности, навици, звуци, миризми - всичко е различно. Смесването им е утопия.
Хората си имат право на своя отделна, не обща къща. Всеки е добре дошъл, ако не иска да краде, или да налага свой ред. Иначе да си стои в махалата.
27 Февруари 2010 11:00
Барух, ако съхранението на имуществото и живота на семейството от набези на цигани ти се вижда расизъм, дай да се сменим, бе брато! Ти ще дойдеш да живееш в Мечка и да спите на смени, за да не ви утрепят насън! Да гледаш как двайсетина мургавеляка свалят керемидите на съседа, защото "децата няма кво да ядят, ма", да се бъхтиш цяло лято и накрая да видиш градината си опустошена като от скакалци. Аз пък ще дойда да живея в големия град като теб и може даже да се включа в някое антирасистко движение, даже може и циганите да започна да харесвам - кой знае?
27 Февруари 2010 11:20
Законът трябва категорично да защитава неприкосновеността на личната собственост. Да се вземат правилата, залегнали в американското законодателство.
Влизането в чужда собственост без разрешение да се приема като заплаха към личността.
27 Февруари 2010 11:30
"ЧИТАТЕЛИТЕ НИ ПИШАТ: Неизбежна самозащита?! Хм, разтеглива работа!

* "А какво да правим ние, останалите?! Да се „снижим”, да оцеляваме някак си, докато дочакаме деня, в който ще можем да се ползваме с правата на малцинство в България!"" Натиснете тук

27 Февруари 2010 11:32
Предисторията:

"Виладжия застреля крадец в околностите на Троян

* 64-годишният стопанин стрелял при самозащита, сочат първоначалните данни * Убитият е троянец, от ромски произход, 33-годишен, криминално проявен и осъждан * Стрелецът и съучастникът на апаша са задържани за 24 часа"

Натиснете тук
27 Февруари 2010 11:33
Колкото и да са едни и същи хората, културите са им различни. Различни вери, ценности, навици, звуци, миризми - всичко е различно. Смесването им е утопия.

Брато, !
27 Февруари 2010 11:36
Н-А-П-А-Л-М!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД