:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 128
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ето ни шанс да се отървем от външната си политика

Общите посолства на ЕС ще ни бъдат достатъчни, а ние ще пестим от излишни разходи зад граница
Светослав Терзиев
Благодарение на ЕС получаваме шанс да се отървем от външната си политика, която ни мъчи, откакто сме напуснали Османската империя. Вместо да се окайваме, че политиците ни все проиграват онова, което войниците са спечелили на фронта, че се съюзяваме все с губещи сили и че се отличаваме все с международно угодничество без собствена позиция, сега ни се открива възможност да прехвърлим дипломацията си другиму, а ние да се освободим от международна отговорност.

За последните 20 години преход България трябва окончателно да е разбрала, че



външното й министерство е по-излишно



дори от Министерството на отбраната. Сред затихващите функции на военното ведомство фигурира поне съюзническият ангажимент в НАТО да праща задгранични контингенти, но от външното ни министерство никой наш съюзник не очаква нищо. Освен това, докато разпродават имоти, военните все имат какво да вършат в страната, а дипломатите ни едва ли могат да оправдаят даже скромните си български заплати. Очите им са вечно навън с мисъл не за друго, а за препитание чрез командировъчни. Като хронични гурбетчии те имат последна обещаваща перспектива за оцеляване благодарение на новата Европейска служба за външна дейност (ЕСВД), чието изграждане започва от следващия месец. Чрез нея Евросъюзът може да ни избави от излишните грижи за несъществуващата ни външна политика.

Последната сесия на Европарламента в Страсбург даде старт на дебата по същество, от който разбрахме, че всяка държава ще претендира за водещи постове по места, където има силно влияние или традиционно доказани приятелски връзки. България обаче има традиция да сменя приятелите си и да се хвърля на врата на противоположни геополитически сили. Затова е оставила спомени едновременно за приятел и враг у руснаци, германци, американци, французи, британци и техните съюзници и сателити. Сега е изправена пред въпроса как в днешното си съюзничество с повечето от тях в рамките на ЕС да се договори за участие в колективната дипломация.



Сблъсъкът на национални интереси



по този въпрос възникна още с огласяването на първия кандидат за шеф на европейско "посолство". Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу (Португалия) самоволно посочи в средата на февруари португалеца Жоау Вале ди Алмейда (какво съвпадение на национална принадлежност!) да оглави мисията на ЕК във Вашингтон. Досега Ди Алмейда бе генерален директор по външната политика към ЕК. Барозу нямал време да се консултира с другите държави, защото постът в САЩ бил много важен и не бивало да стои дълго вакантен. Последва масово възмущение от връзкарството на най-високо равнище.

Новата външнополитическа служба на ЕС, чиито "посолства" ще заменят досегашните представителства на ЕК, трябва да се изгради на



принципа на третините



- 1/3 от състава й, наброяващ 5000-6000 души, да дойде от ЕК, 1/3 от Генералния секретариат на Съвета на ЕС и 1/3 - от държавите членки. Назначенията трябва да се правят по предложение на зам.-председателката на ЕК по външната политика Катрин Аштън, но начинът за съгласуване и разпределение на постовете не е достатъчно ясен. В сравнение с ЕК двойно по-голяма тежест би трябвало да има гласът на държавите както по линия на Съвета на ЕС, така и въз основа на техните национални права. Европарламентът също настоява да има роля, но засега тя е консултативна.

Новоприетите държави, сред които е България, усетиха, че са в неравностойно положение, защото делът на техните служители в ЕК и Секретариата на Съвета на ЕС е относително малък. Те попълват администрацията на ЕС едва от последните години, а старата еврокрация расте в службите от десетилетия. Така например ЕК се е приготвила да прати в новата служба 1657 свои чиновници, от които само 117 са от нови държави. Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия -



се възмути от географското неравновесие



Подобни настроения изразиха представители на Австрия, трите балтийски републики, Гърция, Кипър, Малта, Румъния и Словения. България също се притесни, че остава извън пазарлъка за важните постове. Председателят на българската делегация в групата на ЕНП в Европарламента Андрей Ковачев призова на 10 март в Страсбург Катрин Аштън да спази географския (квотния) принцип при назначенията. Британката му отвърна, че службата й ще се изгражда стъпка по стъпка и ще подбере най-умните и способни кандидати, което изключва заделянето на квоти за всяка държава. Български евродепутати са настроени скептично и споделиха пред "Сега", че ако наш посланик оглави поне една мисия на ЕС, например в Черноморската зона, пак ще е голям успех. В момента тече конкурс за ръководители на 32 мисии.

Брюксел обаче не подозира с кого се захваща. Докато другите се натискат да доказват какъв ценен опит носят от своите дипломатически школи, ние гледаме с облекчение, че



ЕС може да започне да ни върши работата,



и то за обща сметка. "От съкращенията на посолства ще се пестят много средства", заяви на 10 март заместник-министърът на външните работи Константин Димитров. "Там, където преценим, че мисията на ЕС ще замести нашата, може да се стигне и до продажба на сградите", каза той. Теоретически това би могло да стане веднага във всички държави, където ЕК има свои делегации. В момента те са 145 и предстои да се трансформират в мисии на новата служба.

До края на месеца външният министър Николай Младенов ще разполага с анализ кои български посолства са излишни и кои функции би било добре да се възложат на европейската дипломатическа служба. Вече е решено процесът на прехвърляне на отговорности да продължи две години, което означава, че



страната желае бързо да се разтовари



"Със сигурност това ще доведе до съкращаване на нашето представителство зад граница", увери Димитров.

За дипломатите, които през годините на прехода се натъпкаха в министерството като в Дядовата ръкавичка, новината може би не е съвсем добра. Те се редуват на постове зад граница според политическия вятър в собствените си платна. Сега обаче ще трябва да се състезават на общоевропейски конкурси за дипломатически постове и не е сигурно, че ще покажат по-добра квалификация от колегите си в други страни. Достатъчен е примерът с тяхната неотдавнашна началничка Румяна Желева. Тя ставаше за външен министър, докато не бе препитана на европейски конкурс. След това си отиде опозорена. А такива дипломати протежета с лопата да ги ринеш във Външно. Димитров смята, че не повече от двайсетина ще се класират за европейски дипломати с висок ранг.

В същото време няколко поста във важни за България държави стоят вакантни от месеци. Нямат титуляри посолствата във Вашингтон, Париж, Скопие и Анкара, а на десетина места посланиците са с изтекли или изтичащи мандати. При сегашната криза между правителството и президента, които съвместно назначават посланиците, дипломатическата ротация може да се забави още. Външната служба на ЕС ни идва на помощ точно навреме. Вместо да берем срам пред други държави, че не ги уважаваме достатъчно, можем просто да им заявим, че ЕС ще ни представлява пред тях.

Що се отнася до българските граждани зад граница, може би ще е по-добре да разчитат на европейски консулски услуги. Българските посолства отдавна са се прочули, че са отворени преди всичко за командированите държавни служители, а не за всички свои граждани. От края на месеца българите в чужбина ще могат да кандидатстват за новите паспорти с надпис "Европейски съюз" и сетне да търсят закрила като европейски граждани.
Снимка: Велислав Николов
Министерството на външните работи би служило за музейна сграда, след като се освободи от дипломатическите си функции.
43
5515
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
25 Март 2010 21:50
Фани баронеса Ащън-удари Румяна Желева...все еднаква ще ни е политиката и така и така!

25 Март 2010 22:01
Хич не бързайте да продавате наши сгради зад граница, че въобще не ясно какво ще стане с ЕС след няколко години.....Като гледа човек Гърция и ПИГС, хала на т-нар. "балтийски тигри"" и ръмженето вече на германците, англичаните - да не се окаже , че данъкоплатеца ще трябва да плаща скъпо и прескъпо нови сгради . Татовите са на добри места и вече изплатени разходите по тях.
25 Март 2010 22:02
Пак ли ще чакаме друг да ни върши работата ? И защо си мислите че на баронеса Ащън, принц Савойски или граф дьо Пенксил ще им пука изобщо за някаква си варварска държавица на югоизточния край на Европа ?
25 Март 2010 22:42
Общите посолства на ЕС ще ни бъдат достатъчни, а ние ще пестим от излишни разходи зад граница

Е, ако можеше така да се отървем и от армията ....
25 Март 2010 23:03
дай боже да стане!!! в никакъв случай обслужването няма да е
по-зле от българските посолства- поне ще получаваме услуги на ниво.
разбира се, без наши чиновници там иначе отново жална ни майка.
като влезеш в БГ посолство в чужбина и се питаш дали те са създадени
да ти служат или ти си им слугата....
25 Март 2010 23:04
Преди години един тогавашен шеф на БТА предлагаше - с цел иконимии - да се закрият кореспондентските бюра на агенцията в чужбина и "хората да слушат радиото, по него казват всички новини". Да не вземат сега, като закрият външно, вътрешно, отбраната и т.н., да закрият и вестниците по причина, че те няма да има за какво да пишат, та журналистите да останат без работа, да пази Господ!
25 Март 2010 23:16
Да се закрият тогава и централните вестници, да се върнат кореспондентите им. Кому е нужен Терзиев? Аз чета НЙ Таймс и местната бълг. преса.

Страните от ЕС често имат различни интереси, трябва да имат и своя външна политика и дипломация.

Където нямаме някакви особени интереси, да ни представлява ЕС.
25 Март 2010 23:35
Кому е нужен Терзиев? Аз чета НЙ Таймс и местната бълг. преса.

Чичо,
Смирено си позволявам да предположа, че понякога четеш и вестник "Сега".
Предварително се извинявам, ако бъркам.
Иначе поддържам идеята - да се закрият вестниците, които Ти не четеш.
26 Март 2010 01:15
Че Терзиев поставя риторично въпроса е ясно. Но все си мисля, че на автора много му харесва идеята България да се превърне в забутана провинция на мегадържавата Европейски съюз. Като гарантирано ще е по-глуха провинция, отколкото беше, докато се беше спотаила покрай друг един съюз - Съветския. Докато има журналистика, на която много й се иска да нямаме независима държава, а да сме членове на разни империи - Османски, Съветски, Европейски, дотогава няма да имаме и стабилна и достойна држава. Защото журналистиката и тя е власт, нищо, че е четвъртата.

Редактирано от - таласъма на 26/3/2010 г/ 01:16:59

26 Март 2010 01:17
Г-н Терзиев, човешко е да се греши. Вашата публицистика е традиционно силна и сериозна, така че грешката на написването на тази статия ще бъде простена. Все пак, не я повтаряйте...
26 Март 2010 02:38
точно и ясно написана статия с опит да се погледне и в близкото бъдеще. истина е, че в момента някои дипломати са се превърнали в хронични гурбетчии и си гледат предимно личните интереси. иначе няма как да обясним дългият им престой на едно и също място (пример посолството в сащ). харчат се "на воля" пари народни и се "натискат" максимално, до последно, заради личните си облаги там. намаляване на раздутият щат и отзоваване на дълго пребиваващите дипломати е една възможност да се спестят доста средства.
26 Март 2010 04:38
Има нещо криво разбрано, или нещо изчанчено в обяснението, че европейските дипломати ще заместят местните и всичко ще бъде красота и цветен прашец...Няма, няма-а такова чудо! Това чудо "дипломация" съществува откакто има хора.И ще бъде до последният ден.Има хора родени с мисия и те остават в историята, но повечето дипломати или казано по друг начин - хора въплотени с власт за момента, са просто ХОРА и те не могат(даже и да искат)да издават решения. Колективният орган е този, който издава решение в ситуация без лидер.В момента България, по мое мнение няма нужда от това...
26 Март 2010 05:19
г-н каменчев се шегува бе, кво сте се вързали на такъв очевиден бъзик.

/а един пълен аутсорсинг на консулските услуги ич не е лоша идея, по-смотани от нашите посолствени куки едва ли има.
26 Март 2010 07:11
Че ние кога сме имали самостоятелна външна политика?
----------------------------------------- -------------------------
Блогът на Генек
26 Март 2010 07:14
Иначе поддържам идеята - да се закрият вестниците, които Ти не четеш.

Аз развивам идеята. Едно време първите вестници са били в един екземпляр - само за владетеля.
Та - да започне издаването на вестници САМО за ЧФ. Той редактор, той коректор, той читател.
И без това чукча си е само писател.
----------------------------------------- ----------------
Блогът на Генек
26 Март 2010 07:36
наш Фичо е най-свестният


чичо е gainfully employed от българския суверен? ооо, не бех в течение. ну, панятна.
26 Март 2010 08:13
Темата е изключително важна, а за щастие на читателите на любимата газета, г-н Терзиев е сред малцината журналисти - познавачи на ЕС. Срамно малко, ако ме питате, но това е друг въпрос. Какви са изходните положения? Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) е вторият стълб на ЕС, значително развит и укрепен чрез Лисабонския договор Натиснете тук. Същевременно, в съответствие с принципите на ЕС, договорът запазва правата на отделните страни да водят свои политики в двустранните отношения с трети страни по въпроси, които не са предмет на ОВППС. Това е отразено в декларации като тази Натиснете тук и други документи.
26 Март 2010 08:41
Странно е армия със затихващи функции да има над 50 % служители на изцяло синекурни длъжности и три пъти по-раздута численост от държави в ЕС с много по-добро финансово състояние от нас. Има ли "грешки" в експертизите за нападението над базата в Кербала?
26 Март 2010 09:02
Ааа, гусин Терзиев, малко повече кураж, де...Що като има - вече - Лисабонски договор, ни е нужна тая държава? Я, да направим сметка: Няма България - ерго няма криза - българска де Няма България - няма бюрокрация - българска, де...Няма данъци...Няма ....а, бе - нищо няма...А в същност - всичко ще има...тъй де Нъл сми у Авропата
P.S. Тъжно е когато единственото останало лекарство е иронията - носеща горчивият вкус на безпомощност - срещу мисленето на търбуха

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Март 2010 09:03
Отново добра работа на Терзиев!
И аз се чудя за какво поддържаме мисии, след като нямаме национална доктрина.
Ей така, от куртоазия.
Нямаме план за развитие, нямаме визия за бъдещето, ерго - каква външна политика би произтичала от неща дето липсват?
Но съм против да се разпродават имотите ни. Поне три неща могат да се направят от тях с безспорна полза за страната:
- търговски представителства (ще поемат и част от издръжката),
- български културни центрове (също може да се печели с постоянни изложби на български автори),
- служба за помощ за българите в чужбина.
26 Март 2010 09:05
Siol En
[Златен]
25.3.2010 г. 22:02:00 Пак ли ще чакаме друг да ни върши работата ? И защо си мислите че на баронеса Ащън, принц Савойски или граф дьо Пенксил ще им пука изобщо за някаква си варварска държавица на югоизточния край на Европа ? А какво им пука мислиш на Р.Желева или М.Кунчева за някаква си държавица на г.зъ на европа!На тях им пукаше само за 17-те бона в евро!Поне този разход ще си спестим месечно! на Терзийски!
26 Март 2010 09:07
Ето тема по която доста може да се поспори.
Моята позиция е отдавна определена. Представителството на гражданите и държавата трябва да се прехвърли на ЕС. Търговски представители може да имаме там, където имаме съответните интереси.
Никаква продажба на сгради! Това е престъпление и има доста хора, които трабва да са в затвора за разсипия на българската собственост в странство. Надежда Не'нам'коя'си ми е фаворит първа да търка наровете на Старозагорския.

26 Март 2010 09:18
...Надежда Не'нам'коя'си ми е фаворит първа да търка наровете на Старозагорския...

Светлий, да мъ прощаваш, но Старозагорският не е ли награда, а не наказание?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
26 Март 2010 09:36
Външната ни политика при Лисабонския договор следва да получи по-значимо място от сегашното, при коренно променен характер. Както бех споменал и под статията за Турция, две от функциите на междудържавните отношения - общата и отбранителната политики са и ще стават все повече компетентност на ЕС. Но България в момента няма хората, подготвени да работят във и със структурите на ЕС, в т.ч. и със световните организации. Това е едната от важните задачи за следващите 5-10-15 години. Втората, още по-важната е възстановяването и развитието на другите два вида двустранни връзки - икономическите и културните, но с не повече от 20-30 целеви за нас страни. И трябва добре да помним, че ако в първите две области сме едно с ЕС и държавите-членки, то в икономическата и културната сме конкуренти с тях. Тук няма да е достатъчно да сме про-активни. Допустимо е, нормално е и е в наш интерес да бъдем агресивни.
26 Март 2010 09:43
А, на мен ми допада идеята.
А и да не бъркаме външна политика с мисии.Те са просто изпълнители. Е вярно, важно е и на пазара как ще ти поднесат краставиците, но не знам дали след наш Стоянчо във мисиите ни са останали читави краставичари.Поне се надявам, че ако ми се наложи да имам работа с някоя евромисия abroad еврочиновниците ще ми свършат по-добре търсената услуга.
Ма глей го нашия хубавец веднага за какво се сетил бе:
Константин Димитров. "Там, където преценим, че мисията на ЕС ще замести нашата, може да се стигне и до продажба на сградите"
Келепир може да падне
26 Март 2010 09:44
Истината е, че от 1944 година България няма собствена външна политика. Няма и своя национална доктрина. Хората по посолствата са партийни назначения и не вършат работата, която би трябвало да вършат, но получават значителни суми на гърба на данъкоплатците. И понеже Европа трябва да се консолидира и да има обща външна политика, най- добре ще е за нас нашите интереси да бъдат защитавани в един общ европейски контекст, което не означава, че специфичните проблеми с някои държави като Македония, Турция, Сърбия, Русия и т.н. трябва да бъдат загърбвани. Усилията на дипломатите ни трябва да са насочени към тези проблеми и решаването им като част от общата европейска политика.
26 Март 2010 10:19
Вън от партизанщините в общия ни живот , истинският му Реформатор ще е този български Политик , който съумее да събере масовите ни усилия за житейски просперитет , в реалното време на Националната ни и на ЕС , исторически перспективи . Според тази ни задача , трябва да го предполагаме и търсим без никакво униние , мили Дами и Господа . А твоето занимание е Богоугодно , мили В.Лянча - нищо встрани и така продължавай ...
26 Март 2010 10:58
Идеята е Не , че не съм сърбал попарата на френските бюрократи, но като нашите "дипломати" пренасящи с дипломатическата поща боб, леща и домашни консерви, за на пестят от командировъчни, може би в Европа няма.
Така , в обозрим план, поне в едно ЕС-консулство ще ме посрещнат и изпратят като ЕВРОПЕЕЦ!
26 Март 2010 11:28
"Общите посолства на ЕС ..."
Терзиев,
не само посолствата.
Трябваше да имаме с ЕС и :
- общ парламент /без местен/
- общ Президент /без местен/
- общ Министерски съвет /без местен/
Чак тогава можеше да се разчита на цивилизованост в отношенията на държавата към гражданите.
Т.е. в общата гозба наречена ЕС, можеш да добавиш сол, но малко, можеш да добавиш оцет, но малко.
Нашата гозба тук си е чист оцет и то добре осолен.
Кой ще иска такава гощавка ?
Въпросът е в пропорциите.
Колкото по малко българи има при вземане на дадено решение, толкова по вкусна е гозбата.
Остави ли се решението в ръцете на нашего брата, киселчока е налице.

26 Март 2010 11:43
Айде - пак българите виновни.
Генетично сме увредени? Да?
Аз се чудя като четем защо не мислим.
Бенедикта казва по-горе, че от 1944-та нямаме собствена външна политика.
Вярно ли е? Вярно е.
А - защо ли?
А сега имаме ли? Пак нямаме.
И - пак по същата причина. Защото '89-та не промени нищо.
Беше само преврат.
Самостоятелна политика в държавата означава тя да е функция от обществото.
При нас такова нещо няма.
Следователно да се обвинява обществото в некадърност е най-малкото неправилно.
-------
Сега, много често под "българите" се мисли бг. правителство, политици, ако е такъв случая е разбираемо.
26 Март 2010 13:16
Дъртий,
Прав си.
В цяла Източна Европа стана смяна на властта.
Само в две страни си спретнаха оперетни преврати - България и Румъния.
А пусто, те, оперетните преврати са типични за банановите републики.
Там си и останахме.
26 Март 2010 13:29
Следователно да се обвинява обществото в некадърност е най-малкото неправилно.

И обществото за никакъв не става, но сега думата ни не е за него.
А за политиците.
Те не са част от обществото.
Да, така смятам.
Те са НАД обществото.
Много е права Маргарет Тачър, когато казва, че няма общество, има само отделен индивид и когато отделният индивид е добре, това е добре и за обществото.
Но ние още не сме дозрели за това.
И май скоро няма и да узреем.
Освен ако не ни култивират.
Посредством присадка.
В мозъка.

26 Март 2010 13:43
Делете зърното от плявата, колеги. Плюсовете на ОВППС ги виждаме вече и ще ги виждаме още повече. Наскоро нали имаше шум покрай ПРО? Само преди неколко месеца това щеше да бъде сериозна дилема за нас. Сега ББ просто кимна към Брюксел. НО! Пак наскоро приключих работа по един проект на страна извън ЕС у нас, да я наречем А. Хората от А предложиха да дублират проекта, вече като съвместен АБългарски в трета страна, също извън ЕС. Мислеха си, пък и аз, че ще стане бързо, след като до неотдавна имахме отлични икономически връзки с нея. Да, ама не. Оказа се, че там българите трябва да почваме отначало. Още по-зле. Съвсем друга, по-далновидна страна, също от б. СИВ и днес също в ЕС, е запазила позиции и сега А ще направи съвместния проект с нея. За нас остава "утехата", че сме затвърдили знанията си по поговорката "Ум царува, ум робува, ум патки пасе".
26 Март 2010 15:16
а ние ще пестим от излишни разходи зад граница


К`во става, Дянковщината се оказа заразна

За да не изброявам, направо казвам защо ни е тогава правителство, народно събрание, герб, знаме и т.н.
У меня нет адрес, дом и улица, мой адрес Советский союз
26 Март 2010 16:17
Че се съюзяваме все с губещи сили и че се отличаваме все с международно угодничество без собствена позиция. България обаче има традиция да сменя приятелите си и да се хвърля на врата на противоположни геополитически сили. Затова е оставила спомени едновременно за приятел и враг у руснаци, германци, американци, французи, британци и техните съюзници и сателити.
Това е точната диагноза за нас българите, и това се отнася не само за политиците ни, това се отнася за целокупния ни народ, който трудно се ориентира, готов е всеки момент на подлост в името на въображаеми краткосрочни интереси и затова се продава за трохи загърбил всякаква перспектива. Така сме и сега, по тъпи и по- продажни, по- слепи за икономическата катастрофа, която ни затрива.

26 Март 2010 17:26
Че се съюзяваме все с губещи сили и че се отличаваме все с международно угодничество без собствена позиция. България обаче има традиция да сменя приятелите си и да се хвърля на врата на противоположни геополитически сили. Затова е оставила спомени едновременно за приятел и враг у руснаци, германци, американци, французи, британци и техните съюзници и сателити.
Хайде и аз същия цитат, но с точно обратното мнение за него... Точно тия приказки компроментират цялата статия заедно с верните неща в нея, че и автора задълго губи уважението ми (доколкото го е имало). ***
Какво сега, значи понеже сме променяли съюзниците си в зависимост от собствените си интереси, така както сме ги разбирали в момента е липса на позиция Да, бе знам че най-голямие ни грях е, че след номера който ни извъртяват сме имали "нахалството" да дадем на сърбите заслуженото през 1915г. Или това, че след неблагополучните съюзи със сухоземните нации, когато най-накрая сме съюзници със вечните победители, морските нации, ни прави угодници Да продължавам ли?

Редактирано от - sybil на 26/3/2010 г/ 18:29:50

26 Март 2010 17:37
България обаче има традиция да сменя приятелите си и да се хвърля на врата на противоположни геополитически сили.


Ма тва наистина е велика глупост.... Абе афтора не е ли чувал максимата "НЯМА вечни приятели, а има вечни ИНТЕРЕСИ"? Странно, ако не я е чувал, защото тя е много стара и изтъркана от употреба.
26 Март 2010 17:50
"Глупостта е вложила в ума на смъртните, ПРЕДИМНО НА МАЛКО РАЗСЪДЛИВИТЕ, такъв недостатък, та всеки да не харесва своето, а се възхищава от чуждото." Еразъм "Възхвала на Глупостта" Това е основната причина да се хвърляме в прегръдките на тези, които ни изглеждат силни, да целуваме краката им с фалшивата илюзия, че ще ни подхвърлят по някоя огризка, правим се на шутове, за да се харесаме. И не е нужно да си егоист, за да съблюдаваш собствения си интерес. Политическата слепота е заразна, тя е хвърлила своята дълбока сянка, от която за много хора излизане няма.

26 Март 2010 18:02
Това е основната причина да се хвърляме в прегръдките на тези, които ни изглеждат силни, да целуваме краката им с фалшивата илюзия, че ще ни подхвърлят по някоя огризка, правим се на шутове, за да се харесаме.

Хи-хи-хи...Колко цветисто. Само че самонаблюденията на проявите на мазохизъм и самоунижение, не трябва да се прехвърлят на гърба на народа- това е глупаво...
26 Март 2010 18:03
Интересно в това общо европейско посолство на какъв език ще се разбирам с тези които трябва да ми помогнат в труден момент? Или тези които не знаем ингилизки трябва да сме вързани тук в Българията?!
Идеята е лоша!
26 Март 2010 18:08
Паисий, не се кахъри напразно. След като парите за 27 посолства с персонала ще бъдат спестени и ще има само едно посолство на ЕС, нищо не пречи там да има няколко служители с по 2-3 езика, така че дори ти като българин да можеш да се разбереш на български.... Нали знаеш, че проблемът с езиците в ЕС е решен...?
26 Март 2010 19:31
Много или малко са за бедна България 76 посолства в чужбина - преценете сами! А издръжката им със сигурност е "класифицирана" партийна информация!
26 Март 2010 19:38
И за да потвърдя абсолютно точната диагноза на Терзиев, както и моето скромно мнение, достатъчно е поне да се прегледа статията на ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ЕЛИТЪТ НИ НЯМА ЗДРАВИ ЕВРОПЕЙСКИ КОРЕНИ. Повече от сигурно е, че никой от двамата не плагиатства, просто двама умни мъже стигат до изводи, които са се наложили отдавна. Към двамата могат да се добавят още много други.
Първото и най високо интелектуално ниво на човека е да оцени нещата много преди те да са донесли своите негативни последици. Това се казва МЪДРОСТ. Второто ниво е когато все пак оценяш мъдростта на другите и я приемаш и си готов да я подкрепиш. Третото ниво е на "умниците", които нищо не оценяват, нищо не възприемат и са се втренчили само в собственото си виждане, което не е и тяхно, а напъхано в главите им като религиозна догма.
В крайна сметка всеки си има право на собствено мнение.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД