:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Полицаите и военните са скъпи за данъкоплатците и свещени за бюджета

Безплатна храна, много заплати при пенсиониране, пътуване без пари, задължителни застраховки, повече платен отпуск са само част от бонусите за хората, които настояват, че държавата им дължи още привилегии
Снимка: "Сега"
И при полицаите, и при военните стои въпросът защо се водят всички, че извършват първа категория труд.
Психозата около антикризисните мерки на властта отприщи яростната съпротива на армията и МВР. И дори успя да стресне властта. Министрите веднага обявиха, че няма да позволят да падне социалният статус на полицаи и военни.

Но протестите, провокирани от справедливата идея държавните служители да си плащат здравните вноски както всички останали граждани, изискват да се направи преглед на привилегиите за тези служители. Защото са смешни доводите им, че ги заслужават, понеже им били ограничени гражданските права.

Още преди 1989 г. военните и милиционерите живееха паралелен живот. Тогава НАТО бе враг, армията - юмрук на Варшавския договор, а милицията - оръжието на властта. И работещите там наистина не знаеха ден и нощ, ходеха постоянно на някакви занятия, местеха ги от град на град, от гарнизон на гарнизон. Нещо повече. Дори в някои структури на МВР трябваше задължително



да се дава разрешение служител да сключи брак



със съответна жена или мъж. И това ставаше след щателно проучване на бъдещия съпруг. В същото време те получаваха едни от най-високите заплати в държавата - известен е от онова време изразът "една фуражка пари". Пенсионираха се първа категория с 20 заплати накуп. Освен това имаха сериозни жилищни фондове. Да не говорим какво правеха униформата и служебните карти. Как отваряха врати навсякъде или пък затваряха очи - например на катаджиите.

Много от тези тегоби и привилегии бяха запазени и след 10 ноември 1989 г. Единоначалието, излишната секретност, ограниченията за придвижване и на свободата като цяло, забраната да стачкуват. Бяха добавени и нови - като забраната да участват по какъвто и да е начин в политическия живот, да влизат в партии, търговски дружества, както и да работят на друго място в свободното си време. Затова и военните, и полицаите имат своите аргументи да искат по-добро държавно и обществено отношение. Правило дори в демократичния свят е на тези хора да се дават някакви привилегии. На тях се разчита и за сигурност, и да помогнат при произшествие, криза, проблем, престъпление, пожар...

Но всяка претенция трябва да има мярка. А ако се сложат накуп всички дадени официално и с различни нормативни актове привилегии, трябва да им стане малко неудобно от останалите хора.



Да вземем например МВР



Според устройствения закон за ведомството на служителите се осигурява храна или левовата й равностойност. На държавните служители пък се дава "и работно, и униформено облекло и друго вещево имущество и снаряжение", а на цивилните - левовата равностойност на униформеното облекло. За дейности, свързани с вредни за здравето последици, на служителите на МВР се осигуряват безплатна предпазна храна и противоотрови. Не става ясно при какви варианти се дава тази екстра, но тя си съществува.

Освен това при преместване на работа в друг град на държавните служители и на членовете на техните семейства се изплащат еднократно обезщетение и транспортните разходи при преместването. Това обаче изобщо не е всичко. Дори при смърт на служител на МВР разноските за погребението се поемат от вътрешното министерство.

Там получават основно месечно възнаграждение, което се образува от заплатата за категория и заплатата за длъжност. Отделно правителството по предложение на вътрешния министър определя размерите на заплатите за категория, както и на заплатите за най-ниската и най-високата длъжност във всяка категория. Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение пък се утвърждава ежегодно със закона за държавния бюджет. Накрая месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата - при това този коефициент за различните категории е от 1.4 до 2.1.



Тази сложна математика при заплатите не може да прикрие,



че в това ведомство се вземат добри пари на общия фон в държавата. Но това не е всичко.

Защото законът предвижда, че на държавните служители се изплаща и допълнително възнаграждение за продължителна работа върху основното месечно възнаграждение в размер на 2% за всяка година трудов стаж, но не повече от 40%. При определяне размера на това допълнително възнаграждение се взема предвид целият трудов стаж, приравнен обаче към първа категория труд. Освен това се плащат допълнителни възнаграждения и за специфични условия на труд, и за резултати в служебната дейност, и за извънреден труд. Накрая е предвидено, че извън всички тези възнаграждения могат да се плащат и още допълнителни бонуси, стига да са определени със закон или с акт на Министерския съвет.

Хората на трудов договор в МВР пък получават основно месечно възнаграждение, което се образува от заплатата за длъжност и добавката за работа в МВР. И при тях има коефициенти, които увеличават базата, както и повечето от посочените вече екстри. Интересно е, че повечето размери на заплати, допълнителни пари са дадени да се определят от вътрешния министър. И повечето пари във ведомството се раздават на практика като възнаграждения.

От републиканския бюджет се поема социалното и здравно осигуряване на държавните служители в МВР. Освен това всички хора от ведомството задължително се застраховат срещу смърт, временна неработоспособност или трайно загубена или намалена работоспособност вследствие на злополука. Пак за сметка на републиканския бюджет.

Отгоре на всичко в закона е записано, че трудът на държавните служители при пенсиониране се зачита като първа категория. Което влече след себе си възможност за много



ранно пенсиониране и до 20 заплати накуп



И е крайно време да започне дебат правилно ли е тази екстра да важи за всички над 60 000 служители на МВР. Там има чиновници, чийто труд изобщо не може да се сравни с миньорския. Или да вземем катаджиите - уморявало ги това, че са на 24-часови дежурства и са по пътищата в студ и пек?!

Но и това не е всичко. Законът дава възможност при изпълнение на служебните си задължения хората от МВР да пътуват безплатно в обществения градски транспорт. Ако те ползват жилище на свободен договорен наем, имат право и на компенсационни суми.

Интересно е, че в МВР нормативната база говори за "работа извън редовното работно време". Обаче тук има здрави компенсации. Като например 50 на сто по-висока заплата или пък допълнителен платен отпуск. Като редовният отпуск е 30 дни, отделно още по един ден за всяка прослужена година, макар и не повече от 10. Като се сложи и допълнителният отпуск за работа извън редовното работно време, което може да е още 12 дни, платеният отпуск става 2 месеца годишно.



В армията е почти същото - и за заплати, и за отпуски, и за всички останали екстри



И тук има коефициенти, които се прибавят към заплатите, поети от бюджета застраховки и осигуровки. Има и допълнителни възнаграждения. Тук те са за "специфични условия при изпълнение на военната служба". Каквото и да значи това. Или пък за "рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени". Допълнителни пари има и за изпълнение на възложени задължения извън установеното служебно време.

Безплатна е и медицинската помощ, военномедицинската експертиза и профилактиката на заболяванията. И те се осъществяват от Военномедицинска академия за сметка на бюджета на Министерството на отбраната. И тук трудът на военнослужещите при пенсиониране се зачита за първа категория.

Полага се и униформено облекло или левовата му равностойност, порционни пари, безплатна храна и ободряващи напитки при носене на дежурства, при занятия, учения, тренировки и лагери. И тези пари не се облагат с данъци. Има и още. Пътуването на военнослужещите и техните семейства при отиване и връщане от платен годишен отпуск в страната веднъж в годината е за сметка на министерството. Тук има и жилищен фонд. А ако военнослужещият е на свободен наем, му се плащат компенсации.

Същото се отнася и до хората, които работят в различните тайни или по-малко тайни специални служби - и НРС, и НСО, и ДАНС. Като



за ДАНС екстрите са още повече от тези в МВР



Там заплатата се умножава с коефициент по-голям от 3 дори. Те могат да ползват МВР болница или ВМА. И това са основните и официални привилегии. Да не говорим за останалите - с тези заплати и гарантираната държавна работа по-лесно се взима кредит, има и страхотни преференции при мобилните телефони, почивни станции и какво ли не още.

Всичко това предполага поне малко скромност от страна на армията, полицията и специалните служби. Защото точно в ситуация, когато всички граждани изнемогват, е нагло да се оплакват. Защото привилегиите в нормалните страни са обвързани задължително и с резултати. И второ, като им е толкова зле, защо няма нито едно свободно място, че дори има и опашки от кандидати?

Всъщност това важи с пълна сила и за всички държавни служители, които също имат много привилегии.
Снимка Борислав Николов
Според мнозина екстрите в армията са единственото, което все още задържа хора в нея.
87
10972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
25 Март 2010 21:12
Защо автора на статията АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ, не отиде в събота да охранява дербито ЦСКА-Левски, при това БЕЗПЛАТНО?
25 Март 2010 21:35
Статията показва 100% от истината за привилегиите на служителите в МО, МВР, НРС, НСО и ДАНС. Резултатите от тяхната работа са неясни и спорни. Заплатата на капитан от МО и приравнените на нея длъжности от МВР и др. изброени структури е над 1500 лева. Като се прибавят другите екстри и допълнителни заплащания минава 2000 лв. При тази кризисна ситуация незабавно трябва да се направят 50% съкращение на служителите в тези структури за да се осигурят 2 милиарда лева за продънения бюджет и да се избегне фалита на държавата и на икономиката.
25 Март 2010 21:53
Наистина въобще-трябва ли ни армия?Ама викат-ще ни пази..Ама пък викат, ще ни пази-ама от кого-не сме от никого застрашени!И щом не сме застрашени-въпросче-ми що сме в НАТО!?И плащаме членски внос?!?И нарязахме изправни танкове, самолети и ракети?Ама щото това е НАТО-трябва, така ни обясниха!И купуваме нова техника?!?Ама щото НАТО-стандартите на НАТО?!И щом не ни трябва армия-защо пък ни трябва Атлантическо Членство?!

25 Март 2010 22:04
Заплатата на капитан от МО и приравнените на нея длъжности от МВР и др. изброени структури е над 1500 лева. Като се прибавят другите екстри и допълнителни заплащания минава 2000 лв.

Приятелю, извинявай за откровението, но си пълен профан.
25 Март 2010 22:10
***

Редактирано от - sybil на 26/3/2010 г/ 00:14:57

25 Март 2010 22:55
Ей, пичове, не се бъзикайте с войската и спецслужбите. Хубави или лоши - ние си ги правим такива , каквито са.Наши са - други няма. Да ги критикуваме, когато трябва, очевидно не всичко е наред при тях . Но не можем само да ги громим. Тези момчета искат и кураж, обществена подкрепа.
То не стига , че политиците ни така и не разбраха какво искат от тях новите им външно-политически партньори и свалят гащите на службите до край, за да им се харесат, разкривайки досиета на килограм / без никой да е искал това / , та днес кьорав агент БГ- гражданин не могат да вербоват и бачкат с хлъзгав контингент от престъпния свят, ами остава и ние да ги ядем.
26 Март 2010 01:33
АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ и ти ли ми завидя на заплатата, за 8 год. като полицай охранителна, заплатата ми е 630лв.давам 15 нощни смени на месец отделно ни викат и през почивката.Давам ти заплатата и привилегите, жената и детето пък да те видя тогава до къде ще я докараш
26 Март 2010 02:38
Я, тоя за 8 години стигнал професорска заплата. Има хляб в тия момчета. Един от шофьор на охраната стана министър, ама още не може да прави разлика между превилегия и заплата. Вместо да си даваш заплата, що не си смениш професията!?
А дербитата се охраняват безплатно за кого? За данъкоплатеца, за собствениците на клубовете, или за потрошения градски транспорт след дербитата. Май нечии топки само висят и не им стиска да заловят хулиганите.
26 Март 2010 02:46
Статията само се плъзва по повърхноста на действителния батак МВР. Но фактите са неоспорими. Служителите там са едни от най добре платените в България.
И въпроса е на какво отгоре ?
Професионализъм ?! Забрави. Имам усещането, че от института им по психология са разработили секретна медотика да привличане на всички мунчовци в страната. Силно комплексирани и абсолютно ненаясно с правата и задълженията си, родните ни полицаи ни изведоха на първо място в класацията `Най осъждана държава за полицейски произвол`. Да беше произвол върху бандити - да го преглътне човек. Само дето родния полицай получава свиреп спазам ниско в корема пред Юри Галев /примерно/, но със завидно уъсърдие налага протестиращ пенсионер или 13-годишно хлапе.
За разследващите им `качества` дори да не отваряме дума. Родния ни полицай не може да види улика ако ще и да е стъпал върху нея. Вероятно от шкембето.
В този ред на мисли - има ли една, единствена смислена причина, полицейския труд да е първа категория ?! Сухите цифри показват, че работата на шофьора е с пъти по рискова от тази на униформения, смъртноста на работното място - също.
Да не би пък учителя да има по малко стресова професия ?! Хирурга, до 63 години трябва да реже хора на филийки и да ги събира отново, за да може да изкарва за пенсията на здрав, прав мъж, пенсионирал се 45 защото последните 20 години е пръцкал в патрулка.
Е как нормалния, работещ човек ще има мотив да се осигурява върху висок доход ?! Просто няма как.
26 Март 2010 03:13
Айде стига сте плюли полицаите. Доколкото знам има доста вакантни места. Който им е завидял на заплатите и привилегиите, може да кандидатства.
26 Март 2010 03:19
А за това, че някой е некадърен управник и не може да си върже бюджета не са му виновни полицаите, военните или държавните служители.
-
Още и през лятото, и през есента и по Коледа писах, какво ще стане, ако тази безумна некомпетентна политика продължава, ама кой да чете форуми и да реагира по друг начин освен първосигнално на "ааааа, ооооо, ууууу".
26 Март 2010 04:43
Решението на проблемите с бюджета е в съкращение на разходите. Част от това ще включва и съкращения на щата. Доколкото си спомням съветите на червените бяха да се стимулира икономиката чрез увеличение на разходите. Кешови пари за последното нямаме. За първото куража не стига. Обобщено казано, като си беден дядо попе да те е-а в гъза.
26 Март 2010 04:58
Трябва да се стимулира потреблението. И то това, което потребява стоки произведени в България. При отворен пазар единственият начин на отсяване е спряма потребителската кошница. Какво се произвежда в България, което се потребява от населението ? Стоки от първа необходимост и то най вече храна.
-
Ако се съкращават живи хора, то ще намалее, точно това потребление. Отделно мизерията на тези хора. Там от където може да се реже се доходи над определена сума, която отива за храна, ток, вода. Колко е тази сума за България ? Към 600-800 лв..
-
Значи, ако все пак дефицитът от 3% е таванът и трябва да се реже, то трябва да се отрежат допълнителните доходи на администрацията - възнаграждения за заемане на допълнителен щат, работни групи, за участия в комисии, за участия в бордове.
Спокойно може да бъде направено, защото това са доходи над заплатата. Освен това, може да бъде обосновано, защото това са дейности, които се извършват в работно време, което веднъж вече се плаща със заплатата и са в рамките на служебното или трудово правоотношение.
Само това ще свали общата сума харчена за заплати в администрацията с около 1/4. При това няма да засегне нито едно право на чиновника. Освен това става и много лесно - няма нужда от изменения на закони, постановления и т.н., защото участията и заплащанията за заемане на допълнителен щат, работни групи, за участия в комисии, за участия в бордове стават единствено със заповед на съответният министър.
26 Март 2010 05:09
Едва ли, обаче възнагражденията за заемане на допълнителен щат, за участия в работни групи, за участия в комисии, за участия в бордове ще бъдат премахнати. Просто защото се получават от министерските секретарки, членовете на политическите кабинети и въобще всичкото връзкар на властта. Обикновените пчелички, дето вършат работата, нито са ги допускали, нито ги допускат до тези синекурни благинки.
Тези благинки засягат относително малко хора, но сумите, които се харчат за всеки от тях, са колкото за десетки чиновници. Става дума да по няколко хиляди лева на човек, при иначе средна заплата в администрациата около 400-600 лв..

Редактирано от - Brightman на 26/3/2010 г/ 05:14:02

26 Март 2010 05:12
Всичко е вярно. бих добавил, че МВР и КАТ си докарват доста и със съвсем не толкова законни дейности както в последно време научаваме за връзки с престъпни групи, пртекции за мафиоти. Задавам си въпроса дали полицията не е една престъпна групировка която се прикрива под името на официална законова институция. Кой ми гарантира че не е така ?!!! И още, дали тази институция не играе игра с мафиотите, за да изглежда необходима за народа, съответно да мрънка за пари и привилегии.
26 Март 2010 05:35
Брайтман,
Я кажи, тази снимка ще важи ли в съда??
Натиснете тук
26 Март 2010 06:05
Преписването на текстове от различните закони не отразва реалната действителност. *** не казва колко от тези допълнителни "превилегии" се изплащат или дават. Не казва и за получаването на тези "превилегии" какво се дава насреща. Ако направи една реална равносметка на ползите и лишенията на тези спред него "властопомазани категории" щеше да види дали си заслужава да си в тези структури. Това, че има толкова вакантни места е показателно колко са привлекателни тези "превилегии".
По скоро същите тези "превилегиите" на "властопомазаните категории" *** не задържат, а отблъскват наличния персонал. Този факт сам по себе си е показателен колко те са привлекателни.
Не е необходимо да се прави и анализ на тяхната дейност. При условие, че тяхната дейност се определя изцяло от изпълнителната власт то причините за ефективността им трябва да се търси на друго място.

Редактирано от - sybil на 26/3/2010 г/ 08:10:27

26 Март 2010 06:54
Това, което е описано в статията не са "привилегии”, а част от възнаграждението на полицаите и военните. Когато някой е правил избор дали да работи в армията или полицията е гледал не само паричната заплата, а и тази, която се изплаща в натура. Затова рязането на "привилегии” е намаляване на възнагражденията. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена.
„Привилегия” ще получат частните здравни фондове с новия закон, който подготвят от НС, който ще ни задължи да им превеждаме 2% от доходите си. Идеята държавните служители да си плащат здравните осигуровки е вероятно част от програмата за увеличаване на привилегиите на частните здравни фондове.
26 Март 2010 07:04
На тази държава в момента и е необходима 15000 армия е 30000 полиция.Абе хора какви са тия министерства с 1500 човека, сигерно и 300 ще вършат същата работа- съкратете на 50 процента.Това е най- оптималния вариянт, а що се отнася до осигуровките, трябва малко и морал- не може със зарлата 300 лв да плащаш, а с 15000 да ги плаща държавата.Попитайте един офицер от ЩО кога за последно е излизал на занятие или изобщо излизал ли е?
Имам чувство ще никаква сили не може да се прибори с бюрокрацията и администрацията , а кой ще ги храни като икономика няма.Значи първо се осигуряват заплати на администрацията и чак ако остане нещо се разплащаме с частния бизнес, а той е генератора на икономиката.
Става страшно.Не знам с данък за скъпи лодки и мотори дали ще се оправи дереджето ни.
26 Март 2010 07:07
Армията, полицията и всякаквите пара образувания са били винаги най-нужни на всяка власт!
Единствената им опора понякога.
Що се отнася до...въпроса на колегата - защо авторът не отиде да охранява мача без пари, на мен ми е писнало да отговарям на подобни.
Направиш забележка нейде и веднага: "Ами елате вие тук...". Готово! Ти ще вземаш пари за работата си, аз ще я върша? Ако не можеш - аут, има други.
Та, колега, не е проблемът колко трудна е една работа - проблемът е как се върши.
А, впрочем, кандидати за полицаи - бол. В един областен град откриха ваканции за 6 човека. Над 300 са кандидатите. Така че - избор има.
За да работят по специалността си в чужбина заминаха лекари, учители, готвачи, сервитьори...И нито един полицай! Защо ли така?
----------------------------------------- ------------------
Блогът на Генек
26 Март 2010 07:27
webadmin,
Ето ти един примерен ( малко по-напрегнат) работен ден на един „мунчо”. Работното ми време е от 8.30 до ....когато приключа. Напоследък при изострената криминогенна обстановка, обикновено до към 21.00-22.00 часа. Дежурен съм. В следващите 24 часа всички произшествия разследвам аз. За да се започне разследване (или досъдебно производство) трябва да се извърши оглед на местопроизшествие. За тези 24 часа имам осем ( случвало ми се и 16, през лятото). Първите три са на отарашени през нощта магазини без СОТ. Два от огледите са на трупове, единия е клошар, починал на една спирка, другия е самоубиец. Хвърлил се от 13 етаж (без шега). Всеки оглед отнема поне един час, в който се съставя протокола, изземват се дактилоскопни или други следи. За щастие нямам ПТП. Един оглед на ПТП отнема 3-4 часа (ако има трупове). В 21.00 часа оглед на заловени с наркотици, много трудоемко. В 02.00 часа заловен шофьор с алкохол. Предпоставки за бързо производство (такова, при което не се прави оглед, а може да се започне само с разпит на очевидец). Веднага извършвам разпит на патрула, който го е заловил. На следващия ден рано сутринта съм в моргата, присъствам на аутопсията на двата трупа, след това обратно в кабинета ми, за съставя необходимите актове за проведените процесуално-следствени действия. Това отнема поне час половина. Завеждане на всичко това в деловодството и подпис на началника. От там в лабораторията да занеса постановлението за химическа експертиза при алкохола и подобно такова, но за анализ на наркотичното вещество. След обяд в прокуратурата за личен доклад на събитията през деня, и след това в съда за одобрение на претърсването и изземването, проведено при наркотиците. Там се чака понякога и до полунощ, както и да е изкарвам късмет и в 18.00 часа съм си в кабинета. Добре, че пътуването ми е безплатно, ако догодина премахнат тази привилегия, като всеки гражданин много иска, не знам какво ще правя ! Ако обикалям града за кеф, да, но все пак тези ми действия за в полза на обществото, което не спира да храчи по полицията, но това е друг въпрос. Междувременно ме чакат разпитите на пострадалите. В 20.30 със си у дома, влизам в news.bg да прочета новините, коментарите са пълни с традиционната омраза спрямо полицията, нищо ново. Както винаги пламенна защита на престъпниците от страна на пишман юристи.
Между другото Webadmin в момента има много свободни места за разследващи, иска се единствено висше юридическо образование, няма физически изпити, няма нормативи ...какво чакаш ?
26 Март 2010 08:03
Не са "скъпи на бюджета", а са скъпи на управляващите, защото осигуряват техния комфорт! От край време "деполитизираните" структури са само едно - политически жандарм!
26 Март 2010 09:04
Абе до преди година-две, когато най-обикновения общак на обект не се хващаше за по-малко от 50-60 кинта на ден, 1200-1500лв на месец (поне във Варна и околията), гледахте с насмешка :"...горките нещастници (полицаите и овенните), дето бачкат за смешни пари...".Е, заплатите не са променяни в последните 18 месеца, ама работата в частния сектор секна, заплащането също.И сега хората с постоянни доходи (в криза и напредък) ви влязоха в окото-те са виновни за кризата и за всичко останало.Времената ще се променят, кризата няма да е вечна, заплатите в частния сектор пак ще скочат много над държавните и тогава?...Кой ще ви е виновен тогава?
26 Март 2010 09:32
Не мога да разбера автора, защо ми цитира тези закони и наредби.Голяма част от тях са само на книга. Като чета коментарите по-голяма част не са съгласни с тезите на автора. Само до преди година в София с ченгел да завъртиш не можеше да се намери кандидат за механик-водач/с трактор или валяк на строителни обекти се изкарваше поне двойно/. Сега няма работа при частниците/дано да е за по-малко време/ и всички се вторачиха във полицай и военни. Господин авторът, като се чуди защо и КАТ са първа категория да иде с тях на няколко катастрофи със загинали и да го оставят да ги вади от размазаните коли.
Бих желал и аз да служа в армията на "Бетзо" в която капитаните взимат по 2000 лева, ама тя е само във фантазията му.
Аиде със здраве, че отвам на пазар.
26 Март 2010 09:39
Заплатите и привилегиите на полицаите и военните трябва да останат в същия размер.
Виж броя на полицаите и военните трябва да се редуцира - наполовина. Като за начало може да се почне от дебелогъзите дармояди по министерствата. Ако колегите от форума, работещи в армията и полицията си вършат работата, така както я описват, не би следвало да се притесняват че ще бъдат между съкратените.
26 Март 2010 09:55
Прав е др.Маузер, че дори едно 50%съкращение в неуниформения състав на МВР, няма да се отрази на качеството на работа на останалите.Въпросът е, че това ще стане по предложение на ръководителя на структурното звено, който естествено ще запази преданните му и послушни лизачи , дори и да са некомпетентни
26 Март 2010 10:01
Айде стига сте плюли полицаите. Доколкото знам има доста вакантни места. Който им е завидял на заплатите и привилегиите, може да кандидатства.

Ами, едно момче - комшийче, съкратено от армията, се опита. На два пъти. И не може да се пребори, защото не намери нужната връзка и не можа да събере пачката рушвет.

Някъде може и да има свободни места в полицията, ама тука, на село, това си е една мнооого привлекателна службица. И ако не си 'нечий' и не 'бутнеш', нямаш шанс да облечеш униформа.
26 Март 2010 10:04
Прав е др.Маузер, че дори едно 50%съкращение в неуниформения състав на МВР, няма да се отрази на качеството на работа на останалите.

А дали пък няма да се отрази на качеството на услугите, извършвани от МВР ? например, ако намалят наполовина служителите в софийската служба 'пътна полиция' (КАТ), които се занимвата с регистрация и пререгистрация на колите, какво ще стане ?
26 Март 2010 10:23
Калки, не си прав за връзките. Явно комшиичето ти е нефелно, защото аз пък познавам старшина от армията на 36 години, който без проблем издържа изпитите в два града и му изпратиха писма, че ще бъде назначен на работа и от двете места.
Маузере, виж с теб съм съгласен за дебелогъзите дармояди.
26 Март 2010 10:37
Който не храни своя армия - храни чужда !!!!
26 Март 2010 10:52
Болгар,
Това, което си написал е тъпо. Като храним 30000 чиновници и фуражки и 10000 набедени войници, дали има някаква файда от тях и ако някой от съседите ни нападне---а те са : Турция, Гърция, Румъния, Сърбия как мислиш, тази армия ще ни спаси ли от агресорите ? Ама честно !
26 Март 2010 11:22
И тази статийка е от тези, дето хвърлят от високо камък в нужника и отдолу се започвааа...
Господ го е свършил къде-къде по-елегантно във Вавилон.
Всички "превилегии" - добавки, дрехи, порциони и т.н са просто измислица да се заобикалят също измислени правила и да се докара дохода на съответния чиновник до определено ниво.
Мисля, че ако всичкия този тюрлюгювеч се махне и се каже - ето този чиновник, заема този щат и има такава заплата - това може би ще се приеме от обществото. Или не-ми коригира се.
Сега по-лесно се крие, в крайна сметка колко струва на данъкоплатеца съответния чиновник.Тогава, ако някой на някого завижда - et voila, ако иска и му стиска - да ходи в МВР, МО или друг държавен чиновник. Ясни и точни цифри за заплатите на държавния чиновник.Не съм против това да са големи /достатъчни/. Не става и лесно да се отцепи - много са!Против съм най-вече да са пишман професионалисти и особенно - "к.родържатели", ама "наши"
Другото за мен са несполучливи /а може би да/ опити на управляващите /специално за Лянча - не казвам тези!/, за Вавилонски мурафети.
26 Март 2010 11:24
"Безплатна храна, много заплати при пенсиониране, пътуване без пари, задължителни застраховки, повече платен отпуск са само част от бонусите за хората, които настояват, че държавата им дължи още привилегии"
Ако не си в съответната система, отстрани гледано трудно може да се прецени привилегиите много ли са, или малко. Критерий за смисъла от привилегиите е свършената работа. За полицаите- брой досъдебни производства- влезли в сила присъди. Приказките ловим- пускат са фолклор, от който никой не се интересува. Друг критерий- ако толкова им е дотежало на полицаите защо си носят бюра, столове и компютри от къщи в службите, а не напускат след като не им осигуряват условия за нормална работа. За мен масовото съзнание за дълг и любовта към громене на престъпността не ми се вижда сериозен довод, а си мисля, че всички превилегии и бонуси компенсират другите неудобства. Въпросът има и друг аспект- след като съответните полицейски управления не могат да осигурят нормални условия на труд, защо ги държат и което е по- лошо защо назначават още служители? Мисля, че отговорите на тези въпроси ще дадт отговор и на въпроса много или малко са привилегиите на полицаите. По отнощение на военните- какви всъщност са задълженията им и функциите на армията в тази й численост. Какво съотношението кадрови военни, волнонаемни, спомагателен персонал, ген. щаб, академии и болници. Кои трябва да получават всички превилегии и кои само част от тях в зависимост от заеманата длъжност. Вярно е, че който не храни своята армия храни чужда. Но нека се направи анализ какви са възможностите наличната армия да се справи с вероятните чужди армии, които биха били заплаха за родината и да се оценят адекватни ли са привилегиите на възможностите на армията. И все пак аз мисля, че независимо от привилегиите всички работещи в една страна трябва да са поставени в равни условия: всички в автобуса перфорират билети- превилигированите ги получават безплатно, но са длъжни в автобуса да имат перфориран билет. Всички плащат здравно и социално осигуряване, но на държавните служители им се начислява допълнително и те си го внасят. Превилегиите са за специфичен труд, но превилегиите не ги правят друго качество хора и те се подчиняват на същите закони, на които се подчиняват всички граждани на Република България. Изкуственото разделение и парадирането с привелегии само настройва отделните слоеве на обществото едни срещу други. Кой има и нтерес от това и въобще има ли някой интерес от нагнетяване на изкуствено напрежение? Така, че ако оценката е - полицаи и военни са на нивото на изискванията към тях- привилегиите не са много. Ако оценката е различна и дори наблюдаващите от ЕС имат претенции към работата им- явно има разминаване между задължения и възнаграждения.
26 Март 2010 11:37
***

Редактирано от - sybil на 26/3/2010 г/ 12:38:35

26 Март 2010 11:49
До волт и всички други "свещени крави" от МВР и МО

Никой не ти ще работата. Ако си кадърен и умен си вземи по-хубава работа. Насила май никой не те кара да работиш полицай, нали? Ама ако станеш частник, ще работиш не само Събота, ами и Неделя. Аз лично за 10 години в частна фирма съм ползвал общо около 100 дена годишен отпуск, работното ми време е 12часа 6-7 дена в седмица, болнични съм ползвал единствено когато не съм бил в състояние да стана от кревата. Нося отговорност за хора, пари, материали пред работодателите. А ВИЕ ЗА КАВО МИ СЕ ОПЛАКВАТЕ, ПИЯВИЦИ МЪРЗЕЛИВИ!????
26 Март 2010 12:00
Batman717,

От това, което си написал, не разбирам каква е твоята работа и принос- освен да разказваш как присъстваш на аутопсия-ти ли я правиш? как си на ПТП - ти ли разчистваш, мъкнеш отломки нещо?сваляш отпечатъци?-то синът ми на 7 години има комплект за игра и сваля отлични отпечатъци. През цялото време само разправяш колко време ти отнемало едно или друго нещо- не усилия(мисловни или физически), а чисто време. Просто как си губиш времето, а? Отидеш на местопрестъплените, бръкнеш си в джобовете, кафенце, лафче и само гледаш часовника и засичаш време. СТРАШНО ТЕЖКА РАБОТА!
26 Март 2010 12:05
Драги Batman717,
С удоволствие бих се кандидатирал за полицай, ако имаше и намек за свободно място преди 5 години /примерно/. На 30 ми е малко късно да завършвам право и т.н.
По повод свободните места в системата на МВР, ами - това е мит. За едно място в момента кандидатстват около 25 човека.
И за да не бъда разбран грешно - не съм антиполицейски настроен. Но все по често се питам защо плащаме един милиард годишно, след като сме наслагали решетки на прозорците, блиндирани врати, застраховки и СОТ ?!
А темата КАТ даже не си струва да се начева. За 10 години не съм видял един пътен полицай да маха с палката пред полуизтрита пешеходна пътека или дупка събираща танк. Как пък един пътен полицай не информира знаково стопанство за забравен знак `ограничение 40 поради ремонт` - само дето ремонта е приключил преди 3 години. Точно обратното. Де що има полицай с радар - всички са скупчени около знака. Как не се настъпват - за мен е загатка. Та така ....
26 Март 2010 12:07
Нека някой от засегнатите/военни , полицаи И ДР./ обяснят :

1.ЗАЩО НЯМА НОВА ДОКТРИНА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ И НОВА ВОЕНА ДОКТРИНА. /старите са от 1998/1999 г./ преди влизането в НАТО и ЕС и меко казано ВЕЧЕ са смехотворни?
2.КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА , ЧЕ ТЕЗИ ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ КАСАЕЩИ СФЕРАТА НА СИГУРНОСТА НЕ СА РАЗРАБОТЕНИ?
2. КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ-ФОРМУЛИРАТ ЗАПЛАХИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ /в настоящия момент/ , ОТ КОЙ И ВЪЗ ОСНОВА НА КАКВИ ДОКУМЕНТИ СТАВА ТОВА?
3.ГОРЕ ПОСОЧЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ НЕ СА ЛИ ОСНОВАТА ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО НА ОРГАНИЗАЦИОННО-ЩАТНАТА СТРУКТУРА НА МО, МВР, НРС, НСО И ДАНС , ВЪЗ ОСНОВА НА КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ И ТЕХНИТЕ БЮДЖЕТИ.
3.ЗАЩО ДЕФИЦИТА В БЮДЖЕТА Е 2 МИЛИАРДА ЛВ. И КАК ЩЕ БЪДЕ ПОКРИТ?
4.ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ИМИТАЦИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТА /гледаме разни клипчета присъди няма/?
НА МЕН ВЪОБЩЕ НЕ МИ ПУКА ДАЛИ ВЪПРОСНИЯТ КАПИТАН ОТ МО / И ДР. ПОДОБНИ СТРУКТУРИ/ ВЗИМА 1500-2000 ЛВ., А МЕ ИНТЕРЕСУВА НЕОБХОДИМИ ЛИ СА 45 000 ДУШИ В АРМИЯТА, 60 000 СЪТАВ НА МВР, ОЩЕ 10-15 000 СЛУЖИТЕЛИ ПО ДРУГИТЕ СИЛОВИ СТРУКТУРИ?
ЗАЩО БЕЗРАБОТНИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ ЗА 450-500 ЛВ. ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ А ГОРЕ УПОМЕНАТИТЕ НЕ? ТОВА ЛИ Е ПРИМЕР ЗА СОЛИДАРНО НОСЕНЕ НА ТЕЖЕСТИТЕ НА КРИЗАТА?
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ДАЛИ Е РАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЕДИН РАБОТЕЩ ВЪВ ФИРМА КОЙТО ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ РАБОТА/ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВА ЕДИН ПЪТ НА 2-3 МЕСЕЦА/ И ЕДИН ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ГОРНИТЕ ВЕДОМСТВА/ПОЛУЧАВАЩ РЕДОВНО АВАНС И ЗАПЛАТА/ И С ГАРАНТИРАНА РАБОТА.
ОТ НЯКОЛКО ДНИ МЕ РАЗСМИВАТ СПЕКУЛАЦИИТЕ С ГОРКИТЕ ВОЕННИ НА КОИТО ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА БИЛИ ОГРАНИЧЕНИ И ЗА ТОВА ИМ СЕ ПОЛАГАЛИ ТОЛКОВА ПРИВИЛЕГИИ. ЯВНО ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО В ТОЗИ ОПИТ ЗА ДЪРЖАВА И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ОБЯСНИ САМО ПОРЕДИЦА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ/ТАРИКАТИ/ , КОИТО УПРАВЛЯВАТ ИЗПОЛЗВАИКИ РАЗЛИЧНИ ПОПУЛИСТКИ ПОХВАТИ. СДВЕ ДУМИ ЖИВЕЕМ В СТРАНАТА НА ТАРИКАТИТЕ И ПИШМАН ДЕМОКРАТИТЕ.
26 Март 2010 12:10
E Ivanov,
не си прав, винаги на чужд задник и 100 к.ра са малко.
Аз преди 30 тина год. се случи само да помагам - току що беше станала катастрофа - да се вадят хора от кола. Още не мога да го забравя. А беше само случайно и не ми влизаше в задълженията да се ровя в подробности.
Просто не можем така да си ги мерим работите. За всяка жаба си има гьол, въпроса е да си върши работата там.
26 Март 2010 12:41
Баси цирка. Вестник води пропаганда срещу полиция и армия. Между другото и срещу правителство, здравеопазване и какво ли още не. Много стрували. Да не се заформя революционна ситуация, бе хора. Въстание ли ще има или ще закриваме държавата? Щом не искате полиция, армия, правителство, какво искате? Да сме като Сомалия?
26 Март 2010 12:45
Б-Иванов, казваш на Батмана да не се оплаква от неговата работа и да си замълчи, ама разправяш подробно колко била трудна твоята работа. Като ти е толкова трудна работата, напусни и отиди в МВР, нали смяташ, че там нищо не се прави. Само ти не си пиявица в тази държава, всички седим и чакаме наготово ти да пълниш хазната.
26 Март 2010 12:49
И тук ще попитам " знаещите "за какво е необходимо да съществува изобщо Агенция за информационни технологии и съобщения с 836 щатни бройки , “Държавна мрежа за сигурност и отбрана” с 950 щатни бройки или Агенция “Борба с градушките” с 723 щатни бройки ? И още десетки и десетки знайни и незнайни "бюджетни герои " изсмукващи жизнените сокове на обществото ...
За другите не знам, но Агенция "Борба с градушките" предполагам че служи за борба с градушките.
26 Март 2010 13:47
Lieutenant,
Понеже нямат паре за ракети, сигурно служат, ама как - не знам.
С облаците ли се боксират?
26 Март 2010 14:03
Статията е правдива
Ще си позволя няколко уточнения:
1. Не само в някои поделения, в цялото МВР не можеше да сключиш граждан
ски брак ако половинката ти не е проучена и одобрена.
2. Екстрите не са измислени в България. В целия свят съществуват в по-малък
или по-голям обем. Проблема при нас е, че обществото смята, че МВР и армията
не изпълняват в пълен обем работата за която се полагат екстрите.
4. Проблема с охраната на футболните мачове е многопластов. По закон полицията е длъжна да осигурява охрана на масовите мероприятия. С навлиза
нето на пазарните отношения МВр реши да изкара малко пари и охранява ма
човете срещу заплащане от клубовете. Има логика защото ако проявата е два часа, то десетките или стотици полицаи губят по половин почивен ден.
При настъпване на екцеси на стадиона трябва да се реагира пред очите на хората и камерите, не може да се обърнеш настрани или да се отдалечиш. Ре
зонно е да очакват да им се заплати както е обещано. Тук опираме до въпро
са, че ако полицията си е вършила добре работата изобщо, на стадиона ще
чопли семки и ще държи каишката на кучето /както беше някога/ защото всички ултраси си имат имена, ЕГН-та, адреси и т.н.
5. Взаимодействие /най-общо казано/ с другите правоохранителни органи.
Тази тема е необятна. Израза "ние ги хващаме - те ги пускат" е колкото верен толкова и грешен. Вината както се казва е "споделена". но няма нищо по-де
мотивиращо от това да затвориш един "айдук" и на другия ден да го срещнеш
"отвън", той да ти се хили и да ти показва среден пръст. Който го е изпитвал
той знае какво е.
6. Общия правен нихилизъм в държавата. В МВР са информирани хора. Може
не всичко да стига до съд или някакви последствия, но всичко се знае. Виж
дайки какво правят тези "отгоре" редовия служител си прави изводите. Те не
са в полза на повече работа. Акта от КАТ началника или някоя служителка на
компютъра ще го оправи, айдука има на разположение следовател, прокурор,
съдия, все някъде ще мине. За тези от "голямото добрутро" да не говорим.
Защо аз да съм балъка. Не казвам, че това се преобладаващите случаи, но
знаете приказката за качето с мед и лъжицата катран.
За двата и половина литра бензин полагащи се на смяна изобщо няма да отва
рям дума. Зимата това не стига само да се поддържа топъл двигателя.
7. За съотношението на кадрите пряко заети в борбата с престъпността и "чан
таджиите" се говори от не знам колко време. Никой не го е решил и изглежда
няма да се реши. Това си е човешка природа. Но "недокомплекта" от 10% не
помня да е бил при чантаджиите. Винаги е бил в другата група. От около
63 000 души числен състав, половината търкат бюрата, но няма сила.....
Не съм адвокат на никой, но проблемите на МВР не могат да се решат от МВР.
Те могат само да протестират по конкретни поводи. Тези които могат да започ
нат да решават проблемите се разсейват. Силно и работещо МВР май не е мно
го изгодно...... Тук има консенсус при всички политици още от 1990г. Не се знае да не се обърне срещу създателите си.
26 Март 2010 14:35
"Въоръжени и ОПАСНИ"...
26 Март 2010 15:38
Искам да кажа на лаладжиите и от едната и от другата страна: - Спрете. При едните има такива, които са там с презумпцията "Ден да мине самун да замине", както и "Не се впрягай толкова", а при другите /тези дето лаят/ ако някога Ви се случи нещо май първо припкате там да се оплаквате.
Относно това, че имат привилегии - да верно е, но някой от Вас лаещите наясно ли е колко простотия трябва да се издържи, за да работиш в тези служби. Колко наши хора трябва да търпиш, защото ще те накажат, ще те пратят в Института по психология и ще те изкарат малоумен. Никой не знае освен ако не е работил там и не е ял попарата.
Искам да кажа на всички които лаят /т. е. хората, които или не гласуват или ако гласуват гласуват с глава завряна някъде/ и дават хляб на едни дупетати, които пишат такива закони, че ми е жал като гледам полицай да се опитва да си свърши работата. Нека тези, които толкова много реват срещу привилегиите на полицаите се замислят, колко добре се чувства един полицай когато чака някой новоизлюпил се богаташ /гушнал някой и друг милион, покрай някой дупетат/ спрял където му душа сака и неможе нищо да направи му защото няма право, а и няма с какво да вдигне джипката на чукундура и гражданите минават и приказват виж ги тези нищо не правят, а и същите тези граждани не се сещат, че когато виждат някой да прави нещо нередно е добре не да си завъртат главите в другата посока и да викат мен това не ме засяга, а е редно да звъннат на 166 и да кажат, аз видях това и това. На някой хора не им стиска но реват.
Искам да попитам тези, които лаят - как биха се почувствали ако Ваш брат ли приятел го гръмнат в десятката, а има жена и деца. Дали няма да запеят друга песен за правата на полицаите ако редовно им обират виличките или недай боже нещо им се случи и има полицай наблизо ама той е примерно от Петрич, а случката е в София и поради простата причина, че полицая няма право да се намесва неможе да му помогне. А?
Някой замисля ли се, че първо трябва да променим начина си на мислене и да станем дънакоплатци и граждани, да приемем отговорностите си като граждани, а не да си крием главите в пясъка, като щрауси и едва тогава да ревем, че тези или онези не си вършели работата. Първо се замислете имал ли е някой доблестта да стане свидетел и да помогне за разкриването на едно престъпление и после приказвайте.
В резюме - първо нека всеки да погледне себи си и после да гледа съседа. Обърнете внимание на това, че в нормалните държави гражданите помагат на полицията, а не я плюят или ако от нещо не са доволни карат депутатите си да направят така, че полицаите да могат и да трябва да си вършат работата спазвайки законите на едно гражданско общество, което изпитва респект и уважение към тези, които са застанали да го защищават.
26 Март 2010 15:51
Въй!
26 Март 2010 16:07
Дели Делян
Я кажи кой те върза в полицията, че да му спретнем едно яко вразумяване , за да не тормози " умник " като тебе !... Не е ли странно , след като сте толкова много , след като сте толкова умни , защо разкриваемостта ви е нулева ?
26 Март 2010 16:30
Сравненията на различни професии са безсмислени що се отнася до определянето на заплатите.
В една страна с пазарна икономика е по-ефективно и по-справедливо заплатите в обществения сектор да следват заплатите в частния, но с лаг не по-голям от една година. Това значи, че ако имаме 10% спад в средния размер на заплатите в частния сектор, но и в обществения бюджетите ще се редуцират. А не както е сега в България.
26 Март 2010 16:34
Първо, вече не съм в полицията.
Второ, дали съм умник или не съм не решаваш ти.
Трето, понеже имам представа от някой работи и верно съм работил там, искам да попитам ти работил ли си в МВР или си стоял отстрани и си гледал сеир и си бил силен само на маса.
Четвърто, аз казах, че и сред тях има мърша, но сега показват, че имат желание да си вършат работата.
Пето, ти наясно ли си, че за да могат да си вършат работата трябва да имат подкрепата на хората и оборудване или и ти си от онези дето ако се наложи да свидетелстват ще намерят хиляди причини да не го направят, но иначе ще приказват че разкриваемостта е нулева.
Шесто, искам да ми кажеш как да работят, като нямат бензин, дрехи, материали и какво ли още не.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД