:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 538
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов хвърли нова димка за борба с кризата

Въвеждането на таван за заплатите на държавните фирми няма да се отрази на бюджета
СНИМКИ: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Премиерът демонстрира добро настроение между две посещения в чужбина.
Премиерът Борисов нареди вчера заплатите в държавните фирми да не надвишават премиерското възнаграждение, което възлиза на 3500 лв. Заповедта му трябваше да бъде изпълнена до края на вчерашния ден. Ефектната мярка обаче няма да спести почти никакви пари на бюджета.

В момента максималната заплата на изпълнителните директори и председателите на УС на държавни акционерни дружества е 5760 лв. Такива заплати се взимат в най-големите фирми с подобряващи се финансови показатели. Максималната заплата на членовете на директорските бордове е 1920 лв., а шефовете на държавни ЕООД-та взимат до 3840 лв.

С въвеждането на новите ограничения максималните възнаграждения на директорите във всички фирми на държавата трябва да са до 3460 лв., т.е. ефектът ще е пренебрежим. Възможно е дори да не се стигне до никакви икономии, тъй като няма яснота дали кабинетът смята да отреже правото на шефовете на фирми да си изплащат до 25% бонуси от годишната заплата при добро приключване на годината. Тази премия може да стигне до 17 280 лв.

Липсата на ефект не попречи на министрите надълго и нашироко да раздадат противоречиви изявления относно заповедта на премиера. "Това, което разпореди премиерът, е във ведомствата и ръководствата на държавните фирми да няма по-големи заплати от тази на ресорния министър", обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Той онагледи проблема с високите доходи на лекари и служители на "Ръководство въздушно движение". "В някои болници докторите вземат заплати по 30-60 хил. лв. на месец. Търговски дружества в системата на отбраната и транспорта дават по 12-15 хил. лв. на месец", добави и Росен Плевнелиев. Културният министър Вежди Рашидов, който напоследък често се изявява на тема "криза", се зарече, че мерките няма да подминат и жена му - лекар в института. "Ще й отрежа заплатата, ако трябва, и главата, дето се казва", обеща Рашидов.

Държавата обаче в момента не може да се меси в редовите заплати в държавните фирми. Късно следобед от МС обясниха, че решението в крайна сметка касае само директорите на дружествата и не засяга лечебните заведения. Здравното ведомство обаче вече беше успяло да измисли нова методика за ограничаване на всички лекарски заплати в държавните болници до тази на премиера - 3500 лв.

Ограничението ще касае всички доходи на лекарите - заплата, бонуси и т.н., обясниха от МЗ. Според министър Божидар Нанев от тавана ще пострадат малко лекари, основно в болници с кардиохирургия и инвазивна кардиология като "Св. Екатерина" и "Св. Георги" в Пловдив. По данни на министерството там най-високите заплати стигат до 20 хил. лв. Според МЗ промяната ще доведе и до по-справедливи вътрешни правила за определяне на възнагражденията. В момента различните отделения на многопрофилните болници получават различни заплати, тъй като имат различни приходи от здравната каса. Най-високи са те в кардиологията, тъй като още преди 7 години лобито на тази специалност издейства високи цени на кардиологичните клинични пътеки на здравната каса.

Таванът за заплатите ще е временен, но идеята за уравновиловка на доходите е дългосрочна. Тя успя да разгневи лекарския съюз и да създаде смут в болниците. Това ще доведе до изтичане на кадри от държавните към частните болници и направо в чужбина и ще демотивира кадърните специалисти, коментира председателят на БЛС Цветан Райчинов. "Ще направя, каквото иска министерството, но хората ще напуснат", каза пък директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. В болницата средната заплата е между 1200 и 1500 лв., а лекарите вземат средно по 3200 лв. Реалният доход на медиците е значително по-висок, защото получават доплащания по скъпите клинични пътеки. Ефект от тавана за държавата няма да има, тъй като болниците са освободени от плащане на дивидент и спестеното от заплати остава в бюджета им.



НАЙ-БОГАТИТЕ ФИРМИ

Намалението на директорските заплати ще засегне малък брой фирми, показа справка на "Сега". С високи заплати е ръководството на перманентно закъсалото дружество ТЕРЕМ ЕАД. От отчетите за 2008 г. се вижда, че 27 души от шапката на дружеството получават среден доход на човек от 3462 лв. МО е собственик на десетки търговски дружества, но от ведомството вчера цял ден не съумяха да разберат кой колко взима, както и как да изпълнят волята на Бойко Борисов.

Високи са заплатите и в РВД. През 2008 г. средната заплата на персонала от 1300 души е била 4871 лв. Публична тайна е, че заплатата на един авиодиспечер не пада под 10 000 лв. месечно. РВД обаче определя заплатите не според министерско постановление, а по правилата на Евроконтрол - европейската организация за въздушен контрол. За да няма свръхвисоки такси или дъмпинг на цените за прелитане през въздушното пространство, разходите - за персонал, техника и др., не могат да падат под определено ниво. Високи са възнагражденията и в АЕЦ "Козлодуй". През 2008 г. 4448 души са работили на средна заплата от 1689 лв. на месец.

Вчера кабинетът оряза с 10% перото за заплати на всички министерства, замрази и максималните и минималните нива на възнагражденията на чиновниците. Не е ясно обаче дали това ще доведе до реални икономии, защото буфер при заплатите имаше и през 2009 г.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Здравният министър Божидар Нанев пръв изпълни заръката за намаляване на заплатите.
11
2734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
25 Март 2010 21:32
Като един същий Прокруст, ама не – половин Прокруст. `Щото оня Прокруст слагал юнаците на ложето си и ако са по-дълги, ги скъсявал откъм краката или откъм главата. Обаче за разлика от нашия, онзи Прокруст по-късите ги разтягал. А нашиот Прокруст иска само да реже (глави или крака). И дума не дава да се обели по-късите от него да ги поразтегне мъничко поне, та да се поизравнят с него. Ама нейсе, запуши я, както казваше Петър Слабаков. А пък пушенето така го запуши, че ако си спазва наредбите, трябва да си дъвче пурата.
25 Март 2010 21:39
да продават мерцедесите от армията и опелите и бмв тата от полицията и да купуват лади седмици и лади ниви от русия
26 Март 2010 08:53
Нищо ново под слънцето - който помни, така беше при диктатурата на пролетариата.
26 Март 2010 09:21
С високи заплати е ръководството на перманентно закъсалото дружество ТЕРЕМ ЕАД. От отчетите за 2008 г. се вижда, че 27 души от шапката на дружеството получават среден доход на човек от 3462 лв.
Аз ли нещо не разбирам? Каква висока заплата е 3462 лева/1760 евро/? Това е сравнително ниска заплата, хайде за България да е средна заплата от най-ниските.
26 Март 2010 09:23

Политиката на орязване или замразяване на заплатите говори само за едно - пълната безидейност и управленска немощ на ГЕРБ.
26 Март 2010 09:25
Боко действа правилно - според инструкциите.
Знаете ги - "Нахрани маймуната и не пипай нищо"
Е, сърбят го ръцете да се развърти като слон в стъкларски магазин, но засега устисква и се разминаваме само с тупурдия и димки, така че в общи линии всичко е ОК в рамките на възможното.
Това е добрата новина.
Лошата е /недай Боже/ да почне да пипа...
26 Март 2010 09:54
Снимката на ББ е уникална! Браво -
26 Март 2010 10:08
аз предлагам и на футболистите, тъй като ББ е и футболист на ФК Бистирица, то всички футболисти и футболни деятели по неговата заплата макар че зауменията която показват и тази им е висока. Министър Нейков да вземе мерки, ако БФС не реагира.
те стопанските директорите ще си ги избият от зоп или други далаверки, вместо наистина заплащане при постигнати добри икономически резултати, ама де толкоз акъл.
26 Март 2010 10:18
Поредната тъпотия на новите управляващи. Напълно естествено е един авиодиспечер да получава много повече от един министър, тъй като пряко отговаря за живота на десетки хиляди души. А пък за простотията да се приравни един хирург към чиновник просто нямам думи...
26 Март 2010 10:23
Снимката на ББ е уникална! Браво

*
Аз няма да питам дали съществителното от снимката е нормално ама вие дето го избрахте, нормални ли сте? Питам, не пипам и отговор не искам.
26 Март 2010 10:47
Orline,
От коя снимка - горната или долната?
Аха, стоплих, за избрано говориш.
Долното е назначено.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД