:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,459,128
Активни 68
Страници 6,416
За един ден 1,302,066

ГЕРБ пак ще вдига здравната вноска

2% отиват в частни фондове, още не е ясно обаче какво ще получават гражданите срещу това
Лъчезар Иванов
Шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов не се е отказал от намерението си да накара гражданите да се осигуряват задължително в частни здравни фондове. За целта се предвижда здравната вноска да скочи от 8 на 10% догодина, гласи законопроект на депутата.

От 2011 г. ще се въведе задължително допълнително здравно осигуряване в частни фондове, съобщи Иванов пред БНР. Така гражданите ще имат задължително базово осигуряване в НЗОК, в която ще влизат 8% от вноската. Останалите 2 на сто ще отиват задължително в частен фонд по избор. Изключение ще правят групите, които осигурява държавата - над 4 милиона деца, пенсионери, бедни, чиновници. Те ще ползват услуги само от НЗОК. "По този начин се намира баланс, за да няма притеснения, че държавата насочва средства към частните здравноосигурителни фондове", обясни депутатът.

Освен това новите 2% вноска ще са лични и изцяло ще се плащат от работниците без помощ от работодателите, както е с настоящата осигуровка.

Въпреки че Иванов е готов със законопроекта, още не се знае какво точно ще предоставят частните фондове за гражданите срещу задължителните им вноски. "Предстои да се направи икономически анализ за какво точно ще отиват допълнителните 2% здравна осигуровка, а вариантите са два: на частните фондове да бъде даден пакет от клинични пътеки или определени пътеки да бъдат съфинансирани от НЗОК и фондовете. Така, ако една клинична пътека струва например 100 лв., 80 ще се дават от НЗОК и 20 от фондовете", обясни зам.-шефът на парламента.

За да оперират с публични средства, частните фондове ще трябва да имат 5 млн. лв. уставен капитал и минимум 50 000 записани осигурени. След втората година изискването за капитала ще се вдигне до 8 млн. лв., а за записаните лица - до 300 000. Първите 2 години те няма да имат право на печалба.

СОЛО

Лъчезар Иванов обясни, че това е негов проект, който тепърва ще се обсъжда. Той вече е даден за съгласуване в Министерския съвет и на вицепремиера Дянков. Преди да се заеме да пише хаотична поредица от антикризисни мерки, кабинетът реши неочаквано да вдигне вноската с 2% още от 1 април. След надигналото се възмущение решението беше отменено, а идеята прерасна до въвеждане на лични вноски за държавните служители. Накрая и това отпадна от намеренията, но само за тази година. МФ дори обяви, че 40% от парите на здравната каса изтичат, т.е. не е нужно системата да се финансира допълнително.
33
2411
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
25 Март 2010 22:09
Само че както при всяко съобщение не става дума за 2% увеличение на вноската, а за цели 25%. Не знам какви определения трябва да бъдат дадени на хората, които боравят с тази материя, на тези, които непрекъснато правят паралел с цените в Европа, но каквото и определение да им се направи и най- грозното ще е вярно. Защото никави приказки на възмущение не могат да бъдат еквивалент на едно умишлено убийство, понеже в този заговор срещу най- бедните има цял екип от мошеници, добре покрити от всякакви законови норми .

25 Март 2010 22:34
Л - Мозъка - в стихията си !....
Бойко , ти поне си пич и не си глупав . Изгаси пожара, че и без това народа ни умира като мухи , облян от здравната реформа. Само това ни трябваше.
26 Март 2010 02:13
Нека се увелича здравната вноска, но да се направи диференциация спрямо тези, които рискуват здравето си пушейки, дрогирайки се, и пиейки. При тях спокойно може да се изискват 12%.
26 Март 2010 03:37
От 2011 г. ще се въведе задължително допълнително здравно осигуряване в частни фондове...2 на сто ще отиват задължително в частен фонд...
новите 2% вноска ще са лични и изцяло ще се плащат от работниците без помощ от работодателите...

Тия ще се окажат най наглите крадци. То не бяха опити да лансират ГМО, не са мераци за концесии и приватизации на миноритерни дялове в предприятия, имущества, инфраструктура, чисто държавни дейности, (като регистрацията на автомобили), сега и допълнителен данък 2% за частни джобове.
-
Абе този нали беше следствен за екскурзията му платена от фирма за човешки органи ? До къде стигна следствието ? Или услужливо е забравен ?
26 Март 2010 05:04
А защо са ни частни здравни фондове? В ЕС задължително осигуряване в частни здравни фондове има само в Германия и Холандия. В сериозната литература има големи съмнения, че тази система има някакви предимства.

26 Март 2010 06:35
В сериозната литература има големи съмнения, че тази система има някакви предимства.


А, има, има и още как! За пълнене на нечии джобове как да няма? Много е удобна даже!
26 Март 2010 06:50
ГЕРБ явно нямат какво да вдигат, та си играят с вноската.
Прав е колегата - 25%!!! е скокът!
25%! Специалистите да кажат подобен скок на цените знак за какво е.
----------------------------------------- -----------------
Блогът на Генек
26 Март 2010 07:20

ГЕРБ е на път да ме загуби окончателно като фенка. Ако някой иска да се осигурява допълнително (от заплатата си) то и сега има частни фондове и може да се осигурява не за още 2, а за 20% ако иска. После, какво значи "лична" вноска? Лична вноска в Сингапур (където за здраве се харчи 3.7% от БВП-то) значи, че ако аз внасям пари в тази сметка, само аз мога да ги харча. Т.е. все едно си спестявам в банкова сметка всеки месец. Съмнява ме обаче нашата "лична" сметка да бъде такава. И изобщо, както и друг път съм казвала, на частните здравни застрахователи трябва не да им се бутат пари в ръцете, а изобщо да бъдат забранени като функция. Т.е. частното здравно осигуряване трябва да бъде забранено. Защото е по-скъпо, по-неефективно и изкривява пазара в полза на предлагащите здравни услуги. Справка в най-чист вид - САЩ.
26 Март 2010 07:54
Докле здравните осигуровки у нас не станат поне 16%, няма какво да очаквате ефективна здравна система. Така че малко са тия 2%.
26 Март 2010 08:11
Представете си един хирургически екип, прилагащ методите на управление на ГЕРБ.Операцията е за утре..не, за по-нататък...Тази е подходящата упойка...ау...ами сега...трябва друга...хайде, пак първата.Разрезът- една педя в тази посока...не, не, няма да "го порим като яре", ...ама вече е разпран, но ние не знаем после какво ще правим...Я да съгласуваме със Синдиката мерките, че и те да станат отговорни...Днес били заети...Тогава утре.Ами идва Великден-10 дни ваканция.А този на операционната?След празниците...След десетина дни-катафалката го изнесла.Нов подход в медицината-прилаган за сега само в управлението на държавата. Същото е, но сега реално се борави със съдбата и живота на милиони.
26 Март 2010 08:18
Чудя се колко други държави има, в които най-добрите лекари работят в държавни болници, а в частните правят най-много липосукции или ин-витро оплождане, като пациентът не винаги остава жив и здрав. А здравните осигуровки и сега хич не са ниски, сравнени с другите страни в ЕС. Само че с тях не успяваме да докараме в болниците и условията, задължителни за ветеринарна клиника. Е, блага работа е иначе да се харчат пари, без да ги отчиташ (пред тоя, който ги е дал имам предвид, осигуряваният), затова цените на лекарствата, плащани от НЗОК са най-високи в ЕС и по-високи от цените в България , а някои шефове в нея и директори на държавни болници получават брутно на ден, колкото министърът им на месец (официално).
26 Март 2010 08:21
Докле здравните осигуровки у нас не станат поне 16%, няма какво да очаквате ефективна здравна система.

Преди здравните вноски да станат 10% и да ни задължат да плащаве на частни здравни фондове, трябва да ни представят документ, който да показва как това ще повиши ефективността на здравеопазването.
26 Март 2010 08:58
Защо си скромен, колега? Какви 16%? Направо 100% - от ведомостта в касата. Или касите. Те да си разпределят пляч...ъ, печалбата.
вила -
26 Март 2010 09:30
Има поне трима висши функционери на ГЕРБ, които си съперничат за Румяна Желева за титлата по умност. Това са симеон дянков, здравния министър Нанев и този от статията Лъчезар Иванов, председател на здравната комисия. Май и тримата умници искат здравната вноска да се вдигне с 25%. Вдигането на вноската от 8% на 10% е вдигане с 25%, а не както масово се лъже по вестниците и телевизиите само с 2%. Отдавна се знае, че в България осигурителните институции до една са собственост на мутрите, които сега чрез държавата си, искат да ни задължат да им плащаме пряко. Ще стане ли? Ще стане - иначе защо точно тази част от мафията - мутрите взеха власта?
26 Март 2010 09:30
Вила, къртиш мивки!
По-лош комедиант не ни е управлявал от времето на Виденов, а резултатите ще ги влачим в гроба до 2-3 месеца.
26 Март 2010 09:30
Значи първите две години без печалба? А след това само гледай как се избиват тези пари и се излиза на печалба от здравето на хората (справка "SICKO". Този е един от първите кандидати за бой.
26 Март 2010 10:04
Ама разбира се, че Лъчо мозъка ще натиска за частни фондове. Нали за това са го поставили там
26 Март 2010 10:15
вила,
*
Иначе като прочетох заглавието и минах към коментарите щото до вечерта има още време а пък е петък и след обяда почват почивните дни а в понеделник кой ще ти помни какво е казал в петък. А увеличението може и да мине щото те тая "новина" я обявяват и отменят няколко пъти за да се наскача публиката и на края парламента приема промяната ама никой не скача, щот си мисли, че не е вярно.
26 Март 2010 10:15
Альоууу, Лъчезаре - ти тва не го ли четеш бе:
МФ дори обяви, че 40% от парите на здравната каса изтичат, т.е. не е нужно системата да се финансира допълнително.

Та за кво още пари? А, по-късно ще решите
Май некои удобно забравиха, че и настоящата Здравна каса почна с едно първонаално натрупване на капитал, дето само се събираха пари и нищо не се правеше. Пардон - направиха се луксозни офиси, накупиха си от най-скъпите мобифони (може и GSM-и да е било) и едни мазни лимузини...и после пак - дайте да дадете, че нема пари за церове.
Ай сиктир! На това хоро 2 пъти се не хващам!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
26 Март 2010 10:23
Малката Секирка им посочи пътя - ударете акциза на бирата!
Имаше и една хубава идея, подхвърлена от Ники Василев, когато беше транспортен министър - ТИР-овете КОИТО СА ТРАНЗИТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ТОВАРЯТ НА ВЛАКОВИ КОМПОЗИЦИИ!!!
Тази идея е много навременна, а аз преброих към 20 ползи за България:
- Не са нужни почти никакви инвестиции, само по една товарна рампа на всяко ГКПП.
- Цената на превоза ще е съизмерима с пътната такса + горивото + амортизациите на камиона, които би изразходвал за да пресече Бг.
- Пътните такси и без друго се крадат, към което и министерство да мине служба УПТР. Сега поне ще отиват като приходи на все по-затъващатото държавно БДЖ, а не в партийни каси и джобове. Което си има директен стратегически и социален положителен ефект.
- Ще се пресече огромна част от възможността за контрабанда, подхранвана от "транзитно" преминаващите ТИР-ове. Натоварени на влака и проверени, те ще слизат чак на изходното ГКПП.
- Ще се облекчи ремонта на българската шосейна мрежа, която вече се задъхва от невъзможностт да бъде поддържана.
- Ще рахатясат милиони български шофьори, тормозени от нагли турски, румънски и ирански тираджии. Тук коментарът направо е излишен!
- Самите чужди шофьори ще са доволни, че ще се изкъпят, нахранят във вагон-ресторанта и наспят в белите чаршафи, преминавайки през иначе пълната с изненади България - крадци, магистрални банди, проститутки, алчни КАТ-аджии, непроходими и непочистени сокаци и т.н. Впрочем не трябва да имат алтелнатива, щом са транзит през БГ!!!
- В БДЖ колапса на Кремиковци и др. товародатели изхвърли стотици вагони, които с леко преустройство в Русе, Дряново, Левски и Карлово, могат за отрицателно време да се превърнат в платформи.
- Ще се намали чувствително консумацията на дизелово гориво, за сметка на увеличеното потребление на ток от ЖП електровозите, което си е направо намаление на външнотърговския дефицит. Държавата винаги ще си прибира трудно акциза и ДДС-то от търговците на ГСМ, а от производителите на ел.енергия си ги прибира на 100 % и то в срок.
ИМА И ОТРИЦАТЕЛЕН ЕФЕКТ, но той е за контрабандистите и "Лапачите" на ДДС и акцизи, а те не си играят да дават безплатно акъл като мен, а си купуват директно ...властимащи.
26 Март 2010 11:01
И 100% да направят здравната вноска пак ще им е малко и няма да стига!!!
Преди да продължиш да наливаш вода е хубаво първо да видиш къде е продънена кацата и да я закърпиш! 'Щото това сега си е обирджийска работа.
26 Март 2010 11:05
ИМА И ОТРИЦАТЕЛЕН ЕФЕКТ, но той е за контрабандистите и "Лапачите" на ДДС и акцизи, а те не си играят да дават безплатно акъл като мен, а си купуват директно ...властимащи

Пикачу,
, властимащите имат и средства, а нямат морал-така, че по -прикрито за хората, които имат едно нещо , с което преразпределят едни чужди богатстра.Та пак
26 Март 2010 11:43
Манрико ?
26 Март 2010 11:48
Вдигането на здравната вноска от червенопрашковците от 6% на 8% беше с обявата, че допълнителните 2% ще отиват в частни фондове и по поименни партиди. За тази цел тези наши пари от допълнителните 2% не бяха харчени и стоят като резерв. Сега се опитват да ги опукат и искат още 2% отгоре, пак със същите намерения. Не става. Първо направете партидите с тези 2% които вече са отдделени е се отделят за това и после ще видим.
26 Март 2010 12:37
Че парите за здравно осигуряване са малко - в това съм убеден.
Още по-сигурен съм, че голямата част от тях се профукват за - "да са живи и здрави баламурниците дето ги плащат"
Бе я вземете си оправете първо малоумното харчене бе!
Сетне - щем не щем ще стигнем и до по-високи вноски - но! ще се знае за какво.
А това недоразумение:
Шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов не се е отказал от намерението си да накара гражданите да се осигуряват задължително в частни здравни фондове
1. Приберете го, ако няма свободни места в подходящите заведения - от мен легло, сламенник и налъми.Милозливи хора вярвам ще се намерят да донадят к`вот трябва.
2. Явно не разбирам - моля обяснете казуса:
Държавата /недоразумението е като такъв/, да задължи гражданите, да се осигуряват в частни фондове.
26 Март 2010 12:48

Хората отдавна са го измислили и направили, ама явно на някои не им отърва:
Ефективно финансиране на здравната система – опитът на Сингапур

...
През 1984 година Сингапур създава система на медицински спестовни сметки, които са собственост на отделните граждани /заедно с пенсионни и други сметки/. От тези сметки се покриват при нужда медицински разходи, които в други страни се поемат от здравно-осигурителни компании. Фактът, че сметките са собственост на отделните хора и при нужда те харчат собствените си средства позволява да се избегнат неефективностите в централизираните здравни системи и да се поддържат сравнително ниски разходи. В Сингапур разходите за здравеопазване са около 3.7% от БВП, от които около 1% се осигуряват от държавния бюджет.

Разходите за здравеопазване в Сингапур са по-ниски отколкото в другите страни от групата на “Азиатските тигри”, но здравните показатели на населението са по-високи. Детската смъртност е 2.2 на хиляда – два пъти по-ниска отколкото в Европейския съюз /за сравнение – в България детската смъртност е над 10 на хиляда/. Въпреки че разходите за здравеопазване като дял от БВП са сравнително ниски, пациентите имат възможност за избор и достъп до новите технологии в медицината. Очакваната продължителност на живота в Сингапур е 78.49 години – по-висока отколкото в ЕС, където е 78.28.

...
Натиснете тук


26 Март 2010 12:55

Обърнете внимание на най-важното:
Фактът, че сметките са собственост на отделните хора и при нужда те харчат собствените си средства позволява да се избегнат неефективностите


При всички други схеми - застраховки, осигуровки, частни или държавни, осигуреният харчи общи пари (събрани от всички) и изобщо не му пука колко ще плати за лечението си. Отделно от това, когато са събрани общи пари, те са повече и създават илюзия, че пари има, дай да вземем колкото можем повече от тях. Затова в САЩ са достигнали до 16% от БВП-то за здраве (въпреки частните фондове), а в Сингапур минават само с 3.7% без да има проблеми с качеството при това.
...Ама то само с пари не става. И акъл трябва!26 Март 2010 13:51
2% отиват в частни фондове, още не е ясно обаче какво ще получават гражданите срещу това


Как какво? Ще получат възможност да гласуват предсрочно за президент. Щото нали в бюджета нямало пари, пък искат да свалят президента, и откъде пари за избори? Е, от предсрочните избори за президент няма да станат по-здрави и да получат повече здравеопазване, но какво е болното тяло, когато душата ще бъде горда с новия си президент.
26 Март 2010 13:51
Абе, няма ли край това дране на кожи, бе! Да покажат управляващите документ, че са се разплатили с осигуровките на своите служители и тогава да ми мислят глупостите, които творят. Сметнете колко пари дължи държавата за осигуровки, умножете ги за месеците, през които е на власт и свят ще ви се завие! И после нямало пари! И откъде ще ги вземат - от нашия джоб! Не мисля, че имат моралното право да бъркат в джобовете на обикновените хора и да налагат глоби за щяло и нещяло, при положение, че самата държава не се разплаща с никакви институции, без да търпи наказания за това!
26 Март 2010 13:56
Сирена, сигурна ли си, че си го разбрала това за сингапурските здравни сметки? Защото написаното от теб не е много смислено. Спестявам си значи няколко години, събирам едни 2000 лева /точно толкова са ми се натрупали за 8 години в личната партида за задължително допълнително осигуряване без да съм прекъсвал работа/ и за лош късмет ми се налага сърдечна операция. Последните, както знаем, са мно-о-о-го скъпи /интересно как ли ги определят цените, след като тепърва касата и МФ ще калкулират себестойността на услугите по пътеките/. Отделен въпрос е дали ще имам време да избирам къде да ме оперират според предлаганите цени в София, Пловдив или Варна.
И какъв е резултата - изтеглят ми двете хилки от сметката и висвам с още 18 например. Голяма полза от сметката. Виж, ако държавата ми покрие разликата, защото съм съвестен и си имам сметка - така става. Но пък нещо се загуби първоначалният смисъл на цялата гимнастика.
26 Март 2010 15:54
Лъчо "Мозъка " отново демонстрира мисловен нихилизъм !

Защо вдигането с 2% няма да ни донесе нищо хубаво?
В първи курс на икономическите университети се учи кривата на Лафер, която показва, че вдигането на данъци води до намаляването на приходи в бюджета! Това е доказано не само икономически, но и статистически, т.е. на практика.
Драги управляващи, опомнете се!С няколко ей такива хода и ще трябва Бойко Борисов да вади остаката, която си носел в джоба!
Защото вече ви гледаме с погнуса !...
По време на криза данъците се свалят, за да заработи икономиката! Къде остана идеята за намаляване на ДДС-то? А за свалянето на осигуровките? Имаме твърде много държава, 42%преразпределение чрез държавният бюджет. Изземването от бизнеса е огромно, от 1997год. не е било така високо ! Държавният бюджет е почти с милиард по-голям от миналата година! Това не е правилната посока, г-н премиер. Обърнете я, защото така води директно към Гърция! ГЕРБ поболява хората, кара ги или да напускат тази страна, или да се затварят в себе си, или да се превръщат в животни, които се борят за оцеляване. Но всяка криза е възможност. След поредица провали е време да изгрее слънце и на нашата улица... След ликвидирането на ГЕРБ !
Впрочем ГЕРБ е пълна катастрофа и по отношение на институционалното си поведение, което показва непознаване на законите и конституцията.
26 Март 2010 17:10

Спестявам си значи няколко години, събирам едни 2000 лева /точно толкова са ми се натрупали за 8 години в личната партида за задължително допълнително осигуряване без да съм прекъсвал работа/ и за лош късмет ми се налага сърдечна операция. Последните, както знаем, са мно-о-о-го скъпи

Джъно Гъге,
Последните са мно-о-о-го скъпи именно защото има кой да плаща - касата или застраховател (ако имаш застраховка за 20'000 примерно). Ако обаче нямаш (и имаш само 2'000), то операциите няма да струват 20, а ще струват примерно 4 или 6 хиляди. От този порядък. Защото просто толкова са реалните възможности и доходи на хората, а и е икономически обосновано - разходите за труд в една операция едва ли са повече от 50-тина човекочаса (от които само 10-15 са на високоспециализирани лица, другите не чак толкова). Но тук закона за търсенето и предлагането действа с пълна сила. Ако "само" имаш 5 хиляди (което никак не е малка сума - това е близо една годишна заплата у нас), то какво няма да им стигнат ли? Ще им стигнат разбира се. Ако обаче имаш застраховка за 20'000 или касата плаща 15'000 за тази операция, то по закона "търсенето определя предлагането", цената за операцията автоматично става толкова, колкото можеш да дадеш. То това същото правило важи за всеки търговец по принцип. Ако при теб дойде някой и каже "виж искам това и това и имам бюджет 10'000 лв.", ти какво ще направиш? Много ясно - ще направиш всичко възможно сметката му да излезе 9'999 лв (ако не си много нахален), или 11'000 лв. (да нaмери още хиляда ако си по-нахален). Така и с болниците и фармацевтите - когато има заделен някакъв бюджет за лечение, независимо чрез частна застраховка или от държавна осигуровка, се прави всичко възможно този бюджет да бъде "запълнен". След това, се иска увеличение на вноската/застраховка, пак следва "запълване", пак увеличение и така доката разходите за здраве достигнат 20% от БВП-то (което е прогнозата за САЩ за след няколко години). Просто защото липсва механизъм за удържане на цените.


Редактирано от - Сирена на 26/3/2010 г/ 17:15:54

26 Март 2010 19:24
Нашенец,
Нарича се крива, а не права линия на Лафер. Та има възходяща част, при която като се увеличава данъчната ставка, приходите се увеличават, и обратното. По-ниски от нашите преки данъци има в малко страни в света. Истината е, че трябва да кажем: Г-н Премиер, кой малоумник намалява здравните осигуровки, когато очаква 2 млрд. бюджетен дефицит. Не допускайте преливане на парите от осигуровките в частни здравни фондове.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД