:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Скитникът евреин

- Всеки ден не е Великден!

- Не е. Великден е само два пъти в годината - отговарях аз и ме гледаха особено.

Напролет евреите празнуват Песах (пасха), понеже тринайсет века преди Христа те се измъкнали от робство в Египет ("Exodus" в Библията). Аз неправилно наричах Пасха еврейския Великден и го празнувах с евреи като Фреди Криспин, които имаха смесени бракове и празнуваха и Великден, и Пасха. Така че си имахме два Великдена годишно.

През войната се евакуирахме в Катуница. Агрономът следвал в Германия; оженил се за Вилма, една от трите дъщери на хазайката си.

Там купували два-три резена диня или четвъртинка. Вилма писала на майка си: "Мути, тук в България разрязват една диня, разрязват втора и изяждат само сърцето на третата или на четвъртата диня; останалото го дават на прасетата." Майката на Вилма се радвала, че щерка й се е уредила в България, понеже бомбардировките над Германия ставаха тежки и понеже тя била наполовина еврейка, а Вилма - една четвърт. Квартеронка, казвах си аз, понеже тогава четях романа на Майн Рид "Квартеронката".

Агрономът и Вилма живееха под наем в селска къща без вътрешни баня и тоалетна, но Вилма създаваше уют и топлина, пъхайки в кюмбето брястови цепеници (още имаше брястове в България). Вилма пишеше на майка си, че в Катуница тя дава частни уроци по немски, нищо че аз бях единственият й ученик. Вилма се смущаваше от комплименти каква е стройна и светлоока. За нея комплимент беше това, че аз харесвах беренджена и другите еврейски манджи. Също нейния щрудел, крем пита и баварски крем със сладолед, за който й помагах: тенджерата с разбити яйца, сметана, захар и ванилия я отнасях в индустриалния хладилник на гара Катуница, откъдето тръгваха за Германия хладилни вагони със замразени храни. Вилма се вайкаше, че сладоледът не става гладък, а на иглички.

После отивахме у нас да слушаме радио, понеже вкъщи имаше радиоприемник от "Златната серия" на "Телефункен". Свръхселективен, с магнитно око и разлети къси вълни. Копчето за настройка беше запечатано с червен восък, за да не слушаш други станции освен Радио София или немската вълна (Радио Донау), ако нея предпочетеш. Печатът беше счупен и върху телефункена имаше заявление с родителски подпис, но без дата, че "днес" детето (сиреч аз), както си играело, счупило печата, та да дойдели агентите на Царството да сложат нов печат. Агентите не дойдоха да проверяват. Макар и българи, те бяха като британските Crown Agents, които се домъкнаха в България половин век и кусур по-късно.

После Вилма направи черешов пай. Не с череши, нито с вишни, а с едри възкиселички вишнапи. Вилма получила рецептата от сестрите си, другите две квартеронки. Те се спасили. Добрали до САЩ, заживели там и й пратили рецептата. Останалите роднини на Вилма не се спасили.

- Ние сме като Der еwige Jude - въздъхна Вилма.

- Скитникът евреин - поясни баща ми.

- Вилма каза Der еwige Jude, а не Der Wander Jude - поисках да уточня, но Вилма ми даде още едно парче чери пай и аз престанах да уточнявам.

По-късно научих, че християнската легенда за скитника евреин е сюжет, към който са посягали Йожен Сю, Александър Дюма и Шели. Също Карлайл, Хайне и Рихард Вагнер. Също Ханс Кристиан Андерсен, Ницше и Пушкин. Също Борхес и Габриел Гарсиа Маркес. Също Илф и Петров. Също Братя Стругацки. Гюстав Доре пък нарисувал скитника евреин.

Към сюжета посегнал и Доктороу в неговата книга "Световно изложение". Доктороу не е квартерон, а стопроцентов евреин. Той каза не само за евреите, а за всички емигранти в САЩ:

"Мили Господи, дай им да имигрират, дай им подслон в моята страна. Но нека сме наясно. Навремето ирландците, италианците, източноевропейските евреи дойдоха тук, търсейки нов живот. Те не дойдоха, понеже нещо зло сме им сторили. А сегашните емигранти са тук, защото ние направихме живота в техните страни невъзможен. Те дойдоха при нас, спасявайки се от нас."

През 1984-та Доктороу предрече онова, което се случи на 11 септември 2001-ва. В книгата си "Жития на поети" той написа:

"Ужасно съжжение ще налети от небесата и огнена вихрушка ще изпепели Световния търговски център.

Но това вече го разказах в едно предишно мое писмо (от 12.01.2005).



PS

В моето писмо миналата седмица ("Въпрос за 64 хиляди долара") споменах колумниста William Safire, пък то излязло Willrdm Safire. Поднасям извинения.

Онзи "Телефункен" баща ми го продаде, понеже след 1948-а вкъщи нямаше беренджена и щрудел, а само картофена супа, както у Вилма я правели, когато давали стая под наем на студенти. Че нямахме радио, беше добре, понеже в София настаниха при нас съквартиранти, които слухтяха зад портала, а емисията на Радио Лондон започваше издайнически. Четири тимпанни удара като началото на "Петата" на Бетовен. Все едно съдбата ти чука на вратата, казваше майка ми.
116
25218
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
116
 Видими 
30 Март 2010 23:55
PS.поднасям извинение
Бетовен, Бетофен, Бетховен
31 Март 2010 00:13
От петнадесет минути имам проблем, който е или от име-парола/ поправяни на някалко пъги/, или от създадено и побликувано вече съобщение, което не е в постингите ? Кво?!??
31 Март 2010 00:20
Айде стига бе и Гурвалов и Ахасвер!? Май, че беше средата на тридесетте!! Вярно и мама Яна ме изхрани с комипирова, картофена, пататова, бататова, гулиева и ект. с. чорба /- Пардон госпожа!...Май ви изцапах бохчата!... Щото ние в българия...вече само супа ядем.../ Сериозно!!! : " Тя, ...Чорбата ...?, еее турско яеидеине!!!?- Ахъ!!!
31 Март 2010 00:30
създадено и побликувано

С пОбликуване няма да стане - пОбликата и пОбличността често са коварни.
Опитай да пУбликуваш.
31 Март 2010 00:33
Абе, изобщо не обичам да пия ракия в къщи- само с жена си!!! ...Дори от нахлуването в Унгария 1956 година не ми дава да разкажа спомени ....Пък за Първата и противоаерлопланната артилерия "Гланценбергъ"...Гони мъ с метлата.... ...Дори мустак не мога да си нарисувам на стената
31 Март 2010 00:38
Ти кво си мислиш?.. Че съм на 20 и цял живот съм писал на кверти , и през останалият? / до момента/??? Ай стига се лигави с ерудиция и неразбиране
31 Март 2010 01:05
По време на реакция си един от сървъра??? Колко писдонима още имаш?..А Д.Ц.?...
31 Март 2010 01:07
Знам че не е канонично, но вместо думи искам да ви предложа една вечна песан, композирана от "скитникът евреин"Peter Allen Greenbaum, когото мнозина познават като Peter Green . През 1998 авторът я изпълнява с един друг велик музикант, чийто кавър познавате по-добре - мексиканецътCarlos Augusto Alves Santana. Всъщност, двама граждани на света...


И така, в деня на Светата и Велика сряда, когато се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница (Мат.26:6-13, Марк 14:3-9) чуйте и вижте песента: Натиснете тук. Амен!
31 Март 2010 01:17
Д-р-е, Всащност Ахасфер е проклет !..."Да си вечно жив!!!"...До момента малко повече от 2000 години!?.. Изобщо за какво говориш? , и пееш?...Това е повторението - на тридесет цикъла и кво? ....Все едно и също...."Господ без нови сънища!?" ...НЕ!!!...Мерси!!!....
31 Март 2010 01:23
ב ר ו ך ה ש ם
31 Март 2010 01:33
Пояснение:Не искам да му санувам само един от сънищата и да го помня!!!...Не ща му тази вечност!!!.. С една дума не искам Божията памет за повторяемостта на нещата!!!...Нека всеки ден да са едни и същи за него, но аз да си мисля, че нещата са други и нови за моите 60-70 години човешки живот/илюзии/. Нали това е уж курорт?...
31 Март 2010 01:48
Е тва по-горе е забавно: дошла е тежката махмурлийска кавалерия. Няма лошо, и без друго форумА страда понякога от лениво храносмилане...често в сряда...
*
По темата: Йожен Сю, Александър Дюма и Шели, Карлайл, Хайне, Вагнер и т.н., всичките прехласнати по скитника евреин (кой да, кой по-малко, кой никак, ама това е друг разговор).
*
Ама него май почти не го е имало.
*
Справка: Shlomo Sand: Comment le peuple juif fut inventé , френското издание: Fayard, 2008
*
Има ли някой, по-малко пишман историк от мене, да я е чел и да даде компетентно мнение? Волен, Луфтханза, Атака ин дженеръл да си траят, сил ву пле
31 Март 2010 02:19
Очаквах да прочета нещо по-пролетно и човеколюбиво за Великден, ака рождество Христово...
31 Март 2010 02:31
Бен Бецалел ...Голем... Наистина човеконенавистническо... ШЕМ и чип!+?...А спомените не трябва винаги да са:..."Когато со Испор /Джаспърс?!../ прекосихме Истър-Ъ / Дануб-ъ/...во 5600 година от христа...
31 Март 2010 05:36
Имам чувството че с всяка статия смисълът става все по-малко от плявата. Както и да е, моя принос в тази ода е споменът за скитникът-евреин в Армията на Бранкалеоне, един от любимите ми филми с Виторио Гасман. Всякакви интерпретации за евентуален смисъл на написаното от мен са (не)желателни...
31 Март 2010 05:58

Sweet Taste of Honey in the Kitchen.
31 Март 2010 06:38
Статията е ярък пример за това, че каквото и да напишете за евреите-ще се побликува.
31 Март 2010 06:47
"Мили Господи, дай им да имигрират, дай им подслон в моята страна.

Думи на евреина за САЩ...Без коментар!
Интересно, но някак по навик.
Скитникът евреин наистина е проклет - да не умира.
Това, з а което много хора мечтаят - вечен живот, за Бог е проклятие.
А той е безсмъртен, нали? Значи усеща и себе си - самия Бог - като прокълнат.
Подобен безсмъртен образ има и в романа "Капитанът" /не мога да проверя автора, спят гости в библиотеката/.
Героят му участва в разгрома на Армадата, изоставя в пламъците на брандера свой другар и е прокълнат да бъде безсмъртен. Става. И започва трагедията на човека без живот около си - тъй като всичко е временно, а той вечен.
Така е с Вълшебника от "Обикновено чудо" - безсмъртието го угнетява. Разбира, че жена му е смъртна, ще го изостави, а той ще продължи да страда след нея...
Но много философия стана!
Колега монблан,
наспивай се добре, че гледай как се отразява.
----------------------------------------- ------------
Блогът на Генек


31 Март 2010 06:48
Между другото - не са само два Великдените. Има и Конски Великден - Тодоровден.
31 Март 2010 07:00
ГЕНЕК
Докторе, не са много хората , които познават и уважават Питър Гриин.Удоволствие е да имаш контакт, макар и виртуален с хора оценили този уникален музикант .Но това което предоставяш като линк не е точно имиджа на Гриин.
31 Март 2010 07:20
Натиснете тук
31 Март 2010 07:24
И тукhttp://www.youtube.com/watch?v=dFNFafg 7bNQ

Редактирано от - ivo kunchev на 31/3/2010 г/ 07:33:11

31 Март 2010 07:28
Sorry Натиснете тук
31 Март 2010 07:40
Хубаво Докторе !!
На 23 септември миналата година имаше концерт в един клуб в Сиатъл !!
Легендарен е !!
31 Март 2010 07:43
И едно поседном за ценители Натиснете тук
31 Март 2010 07:49
А иначе, бачо Димитри съдбата доста често не чука на врататта, ами направо се стоварва вурху нещастните пребиваващи.Оцеляването е въпрос на реакции...
31 Март 2010 07:52
Поне да беше дочел Ангелика Шробсдорф! Ама така с четено недочетено - се появява берлинчанката Вилма, която прави ..... баварски крем! Нерде Стамбул, нерде Коня! Сещам се, че веднъж една Вилма се беше явявала като гувернантка в една от средите.
Самата Шробсдорф, чиято история авторът частично описва недописва, докладва за страшна мизерия и глад. За храни-спасителки като боб и картофи в евакуацията в едно софийско село. Тук, обаче, срещаме ванилия, сметана, крем-пити! Може. Све може.
Апропо! Да беше просто написал историята на Шробсдорф, щеше да бъде една истинска история за вечния евреин. Тръгвайки от Берлин, през София, до такава степен wandernd, че племеницата и сега е лекарка в Бургас, а племеникът пловдивски художник. Можеше да спомене, че сестра и след 1944 е била и в комунистически концлагер. И то не за малко. Има какво да се каже. А така - сладолед с (австрийски) щрудел.
31 Март 2010 07:56
Докторе , с акустична китара има двама ирландци от Мексико - Родриго и Габриела - невероятни са !!
31 Март 2010 08:13
Генек,

Мисля, че останалата част от израза нарочно не си я постнал, а тя е основно допълнение към темата, и също без коментар.
[/quote]А сегашните емигранти са тук, защото ние направихме живота в техните страни невъзможен. Те дойдоха при нас, спасявайки се от нас."
31 Март 2010 08:32
Много емигранти, и как се вълнуват! Браво Димитри. че им разбуни душичките!
31 Март 2010 08:37
Агрономът и Вилма живееха под наем в селска къща без вътрешни баня и тоалетна, но Вилма създаваше уют и топлина, пъхайки в кюмбето брястови цепеници (още имаше брястове в България).

Че сега няма ли?...
31 Март 2010 08:37
Да бе! Добре, че са емигрантите да ви обяснят взаимозависимостите, че иначе ще мислите едноокия за цар!
31 Март 2010 08:38
Ама ще ме баннат за антисемитизъм, Дивър!
За непозволено търсене на подтекст в открит текст. И за неопределен жест с ръка.
А ДИ надали случайно ги е поставил тия думи.
Както си знаем от първи клас - случайните случки не се случват случайно.
----------------------------------------- ------------------
Блогът на Генек

Редактирано от - генек на 31/3/2010 г/ 08:40:23

31 Март 2010 09:30
Генек,
Ами направи жеста и кажи: "Тц! Не можаха да дойдат, щото не се спасиха."
31 Март 2010 09:51
Много поздрави от Мелкиадес
31 Март 2010 09:54
"Хванахме един чифутин", казал петлюровецът и блъснал Вечния евреин с приклад в гърба.
"Теглете му тогава куршума", мило казал атамана
31 Март 2010 10:34
tub, 31.3.2010 г. 06:38:18: Статията е ярък пример за това, че каквото и да напишете за евреите-ще се побликува.

Ей го на, още един пОблицист, дето си търси пОблика да му чете пОбликациите.
31 Март 2010 10:34
Що ли ми се струва, че в дните пред Великден форумният антисемитизъм е някак вял... Надежди... илюзии?

ivo благодаря за линковете!
31 Март 2010 10:37
"... А сегашните емигранти са тук, защото ние направихме живота в техните страни невъзможен. Те дойдоха при нас, спасявайки се от нас."
Той го каза!
***
31 Март 2010 10:54
Абе Христос ли ще възкръсва или антисемитизма излезе пак на мода...?! ЦеЦо, да не е замислил някаква нова политакция "скитащия далавераджия"...?!
31 Март 2010 11:04
WC_designer
PS.поднасям извинение
Бетовен, Бетофен, Бетховен
... Франк Лойд Райт...
31 Март 2010 11:18
Баща ми имал влечение към занаятите и избягал от село още 14 годишен. Затова в рода му го имаха за чужд и на роднините на село ходехме на гости само по Коледа, Великден и през лятната ваканция.
………..
Вуйчото на баща ми живееше на село и като му отидехме на гости, на втория етаж имаше едно старо лампово радио, май единствено в селото. Не беше „Телефункен“, а „Блаупункт“. Като го въртях по станциите, вуйчо много строго ми се караше дето съм разбутал канапа и червения восък и го наместваше внимателно. Много по-късно разбрах, че печатът е бил останал още от преди 9-ти, 9ти, за да не се слуша BBC(Радио „Лондон“).
А пък трябва да е било някъде 56-57-ма.
………………………………..................
Срещу Новата 1959 г. една нощ късно татко се върна от далеко (той работеше частно из цяла Добруджа и Делиормана) и донесе на рамо един чисто нов радиоапарат „Христо Ботев“.
Мно-о-о-го се привързах към радиото и най-любими ми бяха в неделя „Радиотеатър за младия слушател“ в неделя сутрин от 9 часа и след обяд от 16.
Татко ми пък вечер късно го включваше на къси и се чуваше само едно У-у-У-у-У-у и някоя и друга дума.
След няколко месеца го конфискуваха и го продадоха на търг на пазара. Имахме и известие, че и ние можем да участваме.
След това дълги години нямахме радио.
………………………………............................. .
Като ме изгоноха от института втория път, се хванах да бачкам(след 1-я отидох в казармата) и след втората или третата заплата си купих VEF. И понеже заглушаванията ме дразнеха, се научих да слушам на руски „Гласът на Америка“, „Свобода“, „Deutsche Wele”, BBC. Още първия месец много ме впечатли речта на Дж. Картър зимата на 1976-77.
Хващал съм на български освен Ватикана и Албанското радио, но също и от Китай, Корея, а веднъж и радио Еквадор на български.
………………………………............................. .
И така, VEF-а беше жив до падането на соца.
От години не слушам радио. По едно време се опитах да ходя със слушалки в ушите ама се отказах- непривично ми е.
31 Март 2010 11:23
статията е добре написана и фишека на финала е ясен, но за какво я е написал тази статия ДИ точно сега не го разбирам.
31 Март 2010 11:37
Ха!
Скитникът емигрант!
Емигрантът е осъден да живее на ничия земя, в буферната зона между разочарованието и очакването - в буферната зона между тегленията на два тиража. Емигрантът е хазартен персонаж, играе на "тука има, тука - нема" и се лута в търсене на топчето. Докато прозре, че циганинът го е глътнал. Но накрая остава доволен, че и в странство може да намери суджук и лютеница. Така завършва пътят му, трамбован в своя край от "чукът на Ницще", съкрушил Боговете на представите му за по-добър живот.
31 Март 2010 11:39
Един предвеликденски еврейски виц:
Отишъл Моше при равина и му рекъл:
- Ребе, голяма беда ми се случи - синът ми станал християнин! Какво да правя?
Равинът се замислил и отвърнал:
- Работата е сложна. Ще трябва да се посъветвам с Господ. Ела утре за отговор.
На другия ден Моше отива пак при равина. Оня притеснен му вика:
- Не знам какво да те посъветвам, Моше. Господ ми рече, че и той е имал същия проблем...
31 Март 2010 11:42
Борко, де табани...?! Ха Ха.
31 Март 2010 11:47
финала е ясен, но за какво я е написал тази статия ДИ точно сега не го разбирам.

Много ясно защо. Джимо има договор с тази газета да й доставя есета. Освен това, компютри, принтери и хартия - с лопата да ги ринеш.
А раз бумага существует, то должен же на ней кто-нибудь писать.
31 Март 2010 11:53
Борко, за табаните:...Заглушаваха най-вече свободна европа, а ББС и Гласът на америка никога. Даже и не всички дължини на свободна европа, щото и они дето заглушават да разберат за кво иде реч...Така, че малко си слушал "черни станции" или хич..., ама сега и ти дисидент...?! Ха Ха.
31 Март 2010 12:08
Даскал Цеко за разяснението, зер така ще да е.
Обаче да беше писал нещо по актуано Дмитрито, я за кризата, ЕС фондовете, тероризма.
31 Март 2010 12:17
PS.до водопроводчик
може би и телепхункен who knows, една позната на времето превеждаше ресторант като pektopant...да си преводач е нужна и малко фантазия
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД