:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Широки пръсти

Договори за ненужно въоръжение дърпат държавата надолу

Арбитражен съд може да се произнесе дали има шанс и на каква цена да се разтрогнат контракти за самолети и хеликоптери
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
България реши да купи пет самолета "Спартан", които нямат капацитет да превозват контингентите ни зад граница.
Правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев" сключиха през последните години договори за ново въоръжение на армията за над 1 млрд. лева.

Само контрактите за доставка на нови транспортни хеликоптери, транспортни самолети и фрегати втора ръка са за над 460 млн. евро. Първите големи договори станаха факт през 2005 г. при управлението на царя. Тогава страната ни не беше в икономическа криза, но на всички военни експерти беше ясно, че се купува нещо, което няма отношение към бъдещето на армията ни, нито към сигурността на държавата.

Един от най-бързо сключените договори беше този за придобиване на нови транспортни хеликоптери. Около шест месеца бяха нужни да се стигне до сделка с европейския консорциум "Юрокоптер" за доставка на



18 транспортни хеликоптера на стойност 358 млн. евро



Преговорите бяха водени от царския министър Николай Свинаров и финализирани на 7 декември 2005 г. от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. Посредник между "Юрокоптер" и МО беше бизнесменът Николай Гигов.

Според контракта до 2011 г. МО трябва да получава 8 хеликоптера AS 532 AL Cougar (ТТH), четирите машина от типа AS 532 AL Cougar (CSAR), които са предназначени за бойно търсене и спасяване, и накрая шест машини AS 565 MB Panther, които са за военноморските сили. Тяхното предназначение е да търсят, следят и унищожават противникови кораби и подводници и контрол на морското пространство

Досега у нас са дошли хеликоптерите, които са предназначени за ВВС. 10-ият и 11-ият е трябвало да бъдат платени през пролетта на миналата година. 12-ият към края на 2009-а или най-късно в началото на тази година. Вноските по тях обаче не са реализирани. От началото на тази година търговска банка "Сосиете женерал" вече превежда пари на "Юрокоптер" за машините на ВВС, тъй като според договор между МО и банката тя гарантира 60% от сумата по сделката. Така реално ние не сме платили три хеликоптера за ВВС, а банката дава авансово за покупка на нови три за ВМС.

Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че най-вероятно ведомството му ще бъде изправено на арбитражен съд. От една страна, "Юрокоптер" ще търси забавените си пари, а от друга -министерството ще иска да промени договора. Желанието на Ангелов е България да успее да изплати последните три машини за ВВС, които струват около 60 млн. евро, а да откаже доставката на останалите шест машини за ВМС. Най-вероятно фирмата ще се съгласи,



ако се плати 12% неустойка по оставащата част от договора



- около 12 млн. евро.

Най-скандалното в този договор е, че машините са били поръчани без никакво въоръжение и бронезащита. Така те не могат да бъдат използвани за мисии в горещи точки. Правителството на Борисов вече им намери гражданско предназначение - да пренасят болни и органи за трансплантации.

Военни твърдят, че за да бъдат оборудвани и готови за действие в опасна бойна среда, трябва да се платят допълнително поне по 2 млн. евро за машина. Проверка показала, че ние така сме ги поискали, за да ни излязат по-евтино. Според доставчика преди 5 г. при преговорите МО е искало по-специална, единична серия за нашата армия. Ако сме се присъединили към масова поръчка на базов модел за френската армия, един хеликоптер би ни излязъл поне с 1-2 млн. евро по-евтин.

Експерти твърдят, че поддръжката на хеликоптерите е доста скъпа. Няколко от тях вече са навъртели 500 летателни часа и трябва да се сменят кабелите на системата против обледеняване. За един вертолет цената им е 70 хил. евро. Доставката на всички консумативи отново минава през фирмата, която е посредник по сделката.

Още по-трудно ще е да се анулира договорът за доставка на нови транспортни самолети. В началото на 2006 г. бившият военен министър от НДСВ Веселин Близнаков подписа с фирмата "Алениа Аеронаутика" договор за доставка на 5 самолета C-27J Spartan с опция за купуване на още три машини.

По договор българската страна трябва да плати 91 млн. евро за петте самолета. Парите са изцяло от бюджета на Министерството на отбраната, ведомството вече преведе 20% от общата цена, отбеляза министър Близнаков. Графикът предвиждаше първият самолет да бъде доставен 18 месеца след подписването на договора - през август 2007 г. След това всяка година трябва да бъде доставян по един самолет, като последният трябва да пристигне през 2011 година. В момента в България има две машини. Третата е поръчана, но за нея няма пари в бюджета. Военното министерство ще настоява да се откажем поне от нови две машини, за които със сигурност няма да има средства да платим. Не е ясно обаче колко процента неустойка ще искат италианците, ако се откажем от останалите две. Юристи твърдят, че парите няма да са по-малко от 3.5 млн. евро.

Още от началото беше ясно, че такъв тип транспортни самолети не са нужни на българските ВВС. Според генералите България имала нужда от тактически транспортен самолет. Тези машини обаче



могат да качат на борда си не повече от 50 бойци



и никаква техника, а контингентите ни зад граница се ротират на поне 200 души. Това означава една такава машина да прави по четири курса до Афганистан, и то два пъти в годината. Преди да подпише договор с България "Алениа Аеронаутика" беше произвела и доставила самолети единствено на Италия и Гърция.

Самолетът C-27J Spartan е нейна съвместна разработка с дъщерната компания на "Финмеканика" и американската корпорация "Локхийд Мартин".

В края на мандата си бившият военен министър Николай Цонев започна и подмяна на комуникационната система на българската армия без конкурс. Правителството "Станишев" определи, че проектът ще е на стойност 220 млн. евро.

Цонев без конкурс даде на европейския консорциум (EADS) договор на стойност 14 млн. евро, който чрез българската компания "Промакс 99" достави радарни системи за идентификация. На 17 декември 2008 г. на фирмата "Промакс 99" е възложено без търг да разработи за 68 млн. лв. проект за център за командване и управление на военноморския флот.

Преди две години "Промаск 99" успя да купи 74% от завода за ремонт на радиолокационна техника в Божурище "Ген. Владимир Заимов", който е част от военните заводи ТЕРЕМ. "Промакс 99" беше класирана на първо място сред подалите обвързващи оферти. Конкуренти бяха "Енергоремонт-МК" - София и "Електрон прогрес" - София.

Бившият военен министър Николай Цонев, който очаква прокуратурата да му повдигне обвинения по други сделки, обяви преди време, че армията е взела техника за милиарди, която не й дава никакви бойни способности. Ще е чудо България да успее да предоговори поне контрактите за хеликоптерите и самолетите.



----АМБИЦИИ----

Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че следващата година ще има политическо решение за започване на конкурса за придобиване на многоцелеви изтребители и очаква първите машини да бъдат доставени през 2013-2014 г. За да стане това факт, България трябва много скоростно да сключи договор за самолети втора ръка. Практиката показва, че те могат да бъдат доставени до две години след подписите под контрактите. За доставката на нови се изискват до 4-5 години. Колкото и каквито и изтребители втора ръка да вземем, тяхната цена няма да е по-малка от 200 -300 млн. евро за малка ескадрила.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият енергиен министър Румен Овчаров и бизнесменът Николай Гигов се радват на офсетното споразумение по договора за хеликоптерите. Желанието на настоящи военне министър Аню Ангелов е България да успее да изплати последните три хеликоптера за ВВС, които струват около 60 млн. евро, а да откаже доставката на останалите шест машини " Panther" за ВМС. Неустойката е около 12 милиона евро.
91
5748
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
31 Март 2010 00:02
Това е според плановете на НАТО и неговата концепция.Ако няма да взимаме нова техника-с нови параметри, що си нарязахме старата изправна техника?Нали ни убеждаваха че няма да има съвместимост в стандартите и че доста неща трябвало да се подменят.Никой ли от седерастите, не се сети по време на атлантическото убеждаване, че това подменяне струва пари?!?Ако не ни трябва отбрана и не сме застрашени-що плащаме членски внос в НАТО и участваме в някакви си атлантически мисии?!?Що въобще сме член?!За член некакъв май, а...за това сме!

31 Март 2010 00:26
`Ми така е! Реално си нямаме армия и сме един много мек член на НАТО. Ама пък с пари всеки може.
31 Март 2010 00:44
Статиите на г-н Моркин на военна тематика са традиционно некомпетентни. Поредната не прави изключение. Примери. Не е вярно, че са получени всички армейски хеликоптери, последният не е пристигнал у нас. Не е вярно, че тези хеликоптери са поръчани без брониране, напротив, бронирането е купено и доставено, а съвсем друг въпрос е, че този модел хеликоптер не е тежко брониран, но това не пречи на други армии да го ползват в Афганистан. Въоръжението може да бъде поръчано допълнително, това е въпрос най-вече на желание и парични възможности на клиента. Цената на поддържането на всички съвременни натовски хеликоптери е общо взето съизмерима, така че тя не е аргумент против. Транспортните самолети не са ненужни, напротив, тъй като старият транспортен авиопарк на армията е пред изчерпване на летателния си ресурс и снемане от въоръжение. Аргументите за малката товароносимост на "Спартан" са нелепи, тъй като България паралелно участва в проект NATO Strategic Airlift Capability за изграждане на съвместна транспортна авиочаст на НАТО, базирана в Унгария, която използва тежкия транспорт C-17 Globemaster III. Притежаването на по-голяма машина от "Спартан" само от България е ненужно скъпо, тъй като една такава би била практически нужна само за ротацията на голяма военна мисия зад граница като афганистанската или общо два пъти годишно. "Спартан" е достатъчен за текуща поддръжка на задграничните мисии. И така нататък... Ако желаете да получите по-адекватна информация за проблемите пред новата техника на армията, прочетете следния материал:
Натиснете тук

Редактирано от - THX_1138 на 31/3/2010 г/ 09:24:40

31 Март 2010 01:52
Защо пък да не купуваме оръжие? Няма евтина отбрана, или има отбрана или има поробване от някои друг който ИМА оръжие...Тези гръмки заглавия (на в. Сега) са толкова тъпи колкото и недообмислени. 100% съм за закупуването и на изтребители, дали било Ф16 или Ф18 Супер Хорнет или Еврофаидер, няма значение, важното е да могат да бомбандират и да възпират въздушни нападения.

Разбирасе че трябва да бъдат сключвани стабилни договори, без корупционни схеми. Но отново казвам че оръжие трябва да се купува от БГ, иначе ще си отглеждате децата в някоя друга държава като имигранти който не говорят езика.........

Редактирано от - euroman на 31/3/2010 г/ 03:48:07

31 Март 2010 02:57
Подкрепям за 4-ти път трябва да се кУпува
31 Март 2010 04:23
или има поробване от някои друг който ИМА оръжие


хехе. ама има и варианта на япония - те разчитат на янките за оръжие. независимо от мнението на форумните дудуци, янките имат доста стабилна и предвидима външна политика, военното сътрудничество с тях има сравнително малки рискове - и като резултат, досега поне японците са яко на далавера от целата работа.

така че много зависи
31 Март 2010 06:37
И кого въоръжаваме - като няма армия?
Поне да се споразумеем с наемателите на наемниците ни да ги и оборудват.
Или "армията" ни е като циганска строителна бригада - носи си инструментите?
Изобщо, не е ли време официално МО да се префасонира във фирма за обучение и даване под наем на войници?
А техниката...Тя сама не действа - все още сме далеч от войните в "Терминатор".
----------------------------------------- ---------------
Блогът на Генек


31 Март 2010 08:35
хехе. ама има и варианта на япония - те разчитат на янките за оръжие. независимо от мнението на форумните дудуци,

Ние, за сега разчитаме на янките и на всякакви останали за оръжие, докато в Япония не мисля че е така....ето данни от военната енциклопедия..Вооружённые силы Японии, имеют трёхвидовую структуру: Сухопутные войска, Военно-морские и Военно-воздушные силы. Штатная численность личного состава Сухопутных войск 160 тыс. чел. (с учётом боевого резерва, 2002). На вооружении 1100 танков, 710 бронетранспортёров, 820 орудий полевой артиллерии, 430 самолётов и вертолётов.Военно-морские силы имеют в штате 45 тыс. чел. На вооружении 147 боевых кораблей (общее водоизмещение — 336 тыс. т.), в т.ч. — 55 эскадренных миноносцев, 16 подводных лодок, 34 минных тральщика, 300 вспомогательных судов, 205 противолодочных патрульных самолётов и вертолётов.

31 Март 2010 08:36
Купи ми, мамо, топ

Купи ми, мамо, топ, топ ми купи.
Купи ми, мамо, топ да убия Ленчето
що ме мене остави.

Купи ми, мамо, топ, топ ми купи.
Купи ми, мамо, топ да убия Гошето
дето ми взе Ленчето

Купи ми, мамо, топ, топ ми купи.
Купи ми, мамо, топ да убия себе си
дето изпуснах Ленчето.

Няма да ти купя топ, няма, няма.
Няма да ти купя топ, щото ний
се бориме за мир и разоръжаване.



______________________________
непротивобокослователствувайте!
31 Март 2010 08:39
Като японските военни разходи са съпоставими с разходите на много милитаризирани държави, но Япония не разчита само на американско оръжие, а си прави и свое-ето от енциклопедията на танковете..

..
Япония
Основной боевой танк Тип 90 компании «Мицубиси» разработан в рамках заказан ной командованием сухопутных войск сил самообороны Японии долгосрочной про граммы создания танка третьего поколения, призванного сменить ветерана Тип 61, танка первого поколения. Подобно большинству японских военных программ, разработка танка Тип 90 велась очень долго, и серийное производство идет крайне медленно, вследствие чего стоимость одной машины является самой высокой в мире.

Япония произважда сама и кораби и др техника, и не разчита само на янките за въоръжение-напротив, освен производство японците имат и изследователски центрове и правят собствени разработки на оръжие!И изнасят!Което, ако цитирам един български политик Ф.Д.-не е демократично![/quote]

31 Март 2010 08:40
на номенклатурарата и трябва полиция да я пази
армия не и трябва
31 Март 2010 08:49
Още малко за Япония и Японското въоръжаване...пак от енциклопедията Милитера(няма там на български уви..)
[code]С самого момента основания японских сил самообороны их политикой было использование исключительно вооружения собственной разработки и производства. Поэтому вслед за созданием в 1969 году 105-мм самоходной гаубицы Тип 74 было принято решение о разработке аналога с орудием калибра 155 мм.Производство самоходных гаубиц Тип 75, осуществлявшееся компанией Мицубиш, было очень дорогостоящим, ибо многие детали и некоторые узлы требовали ручной сборки и доводки. Установка Тип 75 оснащена сварными алюминиевыми корпусом и башней; компоновка классическая, с двигательным отсеком в передней части и башней сзади.
[/code]

31 Март 2010 08:59
"хехе. ама има и варианта на япония - те разчитат на янките за оръжие. независимо от мнението на форумните дудуци..."
Игнорантството е дар от Бога. Джапанките си произвеждат почти цялото въоръжение сами. Собствени разработки и лицензи, но сами.
"By the late 1970s, indigenous suppliers had developed and produced an almost complete range of modern equipment, including aircraft, tanks, artillery, and major surface and underwater naval combatants. Certain types of highly sophisticated weaponry, including F-15 fighters, P-3C Orion antisubmarine aircraft, and 8-inch howitzers, were produced under license. Except for the most complex and costly items, such as the E-2C airborne earlywarning aircraft, little was purchased complete from foreign suppliers."
Та такиви ми ти работи.
31 Март 2010 09:10
Успях да прочета статията до името на посредника и изпсувах.
ЗАЩО ИМ СЕ ПЛАЩАТ на военните такива заплати , осигуровки, храна , дрехи , 20 заплати при пенсия, 2 месечни годишни отпуски... ?? А не могат ТЕ да си водят преговорите с доставчика? Колко е взел посредникът?
За сетен път се уверявам , че под фуражка акъл не никне
31 Март 2010 09:34
Има едни измислици за НАТО дето са в обръщение и мнозина им се връзват. Никъде в договора не става въпрос за "НАТОвски стандарти" - това е глупост, която се пласира на туземците да купуват оръжие от САЩ/З.Европа. Не сме обвързани по никакъв начин да им купуваме глупостите - Спартан? Вместо в пъти по-евтин и изпробван руски самолет? Или пък Кугар, вместо МИ 28 примерно.
*
Другата измислица е за % военни които трябва да са в мисии зад граница. Отново - никъде в договора за НАТО не става въпрос за това. Не знам кой какво се е разбирал с американците.

31 Март 2010 09:36
Бай Драган "За сетен път се уверявам , че под фуражка акъл не никне"

Не съм съгласен, Бай Драгане! Виж, ако смениш "акъл" със "съвест", ще се съглася! Акълии са всичките, много акълии, даже, ама акълът им все в хайдуклука, щото системата го изисква! А ние им ръкопляскаме...

Редактирано от - Т_Живков на 31/3/2010 г/ 09:38:20

31 Март 2010 09:39
А за Гигов - вярно, не ми се мисли каква е неговата комисионна. Ей за това отиват нашите пари от данъци. За идиотски държавни поръчки и стотици "посредници", "консултанти" и "експерти" по трасето дето трупат състояние от балъците дето работят.
31 Март 2010 09:44
Правителството на Борисов вече им намери гражданско предназначение - да пренасят болни и органи за трансплантации.
Машина за 20 милиона евро да разнася органи ?!?!? Тези луди ли са или нас правят на луди?
31 Март 2010 09:50
Генек, .А колкото до хеликоптерите - как иначе ще се спуска като древногръцки бог новият Тато от небесата - я пред фермери, я за оглед на някое езеро!!! Друго си е да литнеш с Кугър - като по америчките екшъни, нъл тъй...
31 Март 2010 09:52
А сега видях на снимката едни щастливи хора.
31 Март 2010 09:58
Юроман, редактирай и "бомбандират" и "Еврофаидер", щото файда - йок.
31 Март 2010 10:09
А Овчаров чий го дири в тия сделки?
31 Март 2010 10:11
Водопроводчик, част от тези хеликоптери са специално оборудвани и сертифицирани за авиомедицинска евакуация и разполагат с обучени медицински екипи, а друга част са специализирани за бойно търсене и спасяване, пак аналогична насоченост. Пренасянето на органи за трансплантация не е единствената им функция. То само допълва редовните им военнотранспортни дейности, военни учения и участие в граждански операции от рода на оказване на помощ на Планинската спасителна служба. Не бива да се забравя и че те са първите и единствените у нас, които могат да летят по прибори за нощно виждане, немаловажна особеност при по-сложни задачи. В такъв смисъл цената на тези наистина пълноценно използвани у нас машини, най-много летящите винтокрили в последните години, не може да бъде аргумент против употребата им и за пренос на органи за трансплантация. Впрочем всяка подобна операция се явява своего рода учение и подобрява летателните възможности на екипажите, така че има вторична полза и във военен аспект. Толкова по повод файдата от твоя коментар.
31 Март 2010 10:17
Прегледах и няколко други линка по темата. Направи ми впечатление, че купуваме всичко друго, но не и ПВО (или ПРО, както е модерно да се казва напоследък) техника... Защо ми се струва, че доброто ПВО е повече от задължително, а нищо не се прави по въпроса?
31 Март 2010 10:20
THX_1138,
България не е бойно поле и между болниците в два града в мирна (поне засега) България може да се ползва и друго, много по-евтино транспортно средство. Все пак един бъбрек не тежи 800 кг.
31 Март 2010 10:22
А консултант на Сосиете женерал по заробващия договор е:
Тодор Батков Агент на КДС/КГБ, награден от
Агента на КДС/КГБ Гоце
със "Стара планина" с ленти и нужници.
31 Март 2010 10:23
А бе вие луди ли сте? Ще гледате на Япония въоръжението
Ами що не гледате икономиката й? Нашата работа е "цървули няма, гайда иска"!
31 Март 2010 10:26
Снимки от участие на Eurocopter AS 532AL Cougar в операция на Планинската спасителна служба:

Натиснете тук
Натиснете тук
Натиснете тук
Източник: Натиснете тук

Натиснете тук
Натиснете тук
Натиснете тук
Източник: Натиснете тук


Редактирано от - THX_1138 на 31/3/2010 г/ 11:06:20

31 Март 2010 10:27
"Бръсначът според брадата" - та кое е нужно и кое не? Не мога да преценя за съжаление. Но знам кое е на мода и кое не! Знам също така, че и скъп и ефтин самолет еднакво добре падат целнати от качествено ПВО - или ПРО.
Също така ефектно е да свалиш несваляем до момента самолет. И разходите са по-малки и "сейрът" по-голям
П/П Вместо самолети - ПРО, но чисто наше с голям и скъп радар да свети навсякъде и с чиста отбранителна цел! Ние без туй няма кого да нападаме, че да се стягаме за нападение! Трябва също да се разясни как работи системата, връзката и с космоса и опорната спътникова мрежа. Бързината на действие и най-важното, че ще е непреодолима за всякакви атакуващи по небето цели Това е напълно достатъчно, за една малка съвременна страна. Не съм специалист, но така мисля.
31 Март 2010 10:28
Фрегатите са едни съдове от 2000 до 3000 тона дедвейт, които могат да бъдат построени и в Русенската корабостроителница по за 5 млн. $ парчето !
После ще се въоръжат във варненския флотски арсенал почти безплатно с оръжие снето от въоръжение в БА - оръдия дал господ, бабарар с танковия купол на Т-72 при това самозарядно, ЗРК Волхов , или КУБ, Сдвоени зенитни картечници от Арсенал казанлък, по една артилерийска установка за залпов огън "Смерч" , или поне "Град", имаме си и руски крилати ракети не по- лоши от "Екзосе". Електрониката и радарите се прави и се купува.
Та , едно на друго , нова фрегата родно производство да струва максимум 20 млн. ЛЕВА , хайде да добавят и по един хеликоптер за 5 млн. $ за противолодъчен пеленг.
Чиста работа! Да, ама кой ще плати комисионни на лампазите при тая сделка? Българските корабостроители със съдраните гащи ли?
31 Март 2010 10:29
Водопроводчик, пишеш напълно неверни неща. Трансплантацията на органи е процес, който е силно ограничен във времето. Когато донорът се намира на стотици километри от болницата, в която се извършват трансплантациите, бързината на преноса на органите е ключова за успешното им трансплантиране.
31 Март 2010 10:34
Зделката за транспортните хеликоптери е прекрасна.Сега Борисов, трябва да направи 72часовата проба на някоя от машините, като натовари Сергей, Симеон и Доган, и ги транспортира над океана, след което да ги изхвърли на акулите.Горките
животинки, каква мърша ще се наложи да изяде, егати наказанието!
31 Март 2010 10:34
Колкото до техническите подробности и фактите - традиционно слабо.
THX_1138 е опрвоергал някои измислици.
Хеликоптерите могат да се позват за медицинска евакуация.
Спартан също са нужни. Тази зима трябваше да идва C-130 от USAF за да могат нашите парашутисти да си изпълнят норматива за скокове.
Те също могат да се ползват при природни бедствия и аварии, защото кацат и излитат от неподготвени писти. Фактът, че един от тях е повереден, говори много, ама много зле, за методиката на обучение, а не за самолета.
***
За сведение на русофилската партия - руската армия планира разработката на подобен самолет за подмяна на безнадеждно остарелия парк от анчета.
31 Март 2010 10:38
но не и ПВО (или ПРО, както е модерно да се казва напоследък)

Доси,
доста различни неща са.
Едното сваля фърчаща железария - до определен клас само, другото е дето "де факто" свали предишния строй.
31 Март 2010 10:42
бързината на преноса на органите е ключова за успешното им трансплантиране.
Да, ключова е бързината, а не скъпостта.
31 Март 2010 10:52
Замислен, ПВО не може да бъде алтернатива на изтребителите във функцията им за контрол на въздушното пространство или air policing. ПВО може да свали даден самолет, но не и например да установи при пряк визуален контакт дали липсата на радиовръзка или напускането на авиокоридора се дължи на терористична атака или на повреда на системите на самолета. Директното сваляне на граждански самолети при подобни неизправности е изключено.

Пикачу, създаването на фрегата по този способ е доста съмнително. Съвременните фрегати са нещо принципно различно от граждански кораби, оборудвани с наземни военни системи. Българските корабостроителници не могат да произведат корпуси с понижена радарна и друга видимост, т. е. със стелт технология, а военните ни заводи не могат да създадат радари, сонари, торпеда, противокорабни ракети и др. под. за целта. Те нямат сухоземен аналог. Дори двигателите, монтирани през последните години в Русенската корабостроителница, не са произведени в България. На практика изобщо е възможно у нас да се произведе корпус, който да се оборудва с купени отвън двигатели, електронни и оръжейни системи, но ефективността на една такава нашенска фрегата ще е чувствително по-ниска от тази на съвремените фрегати на големите производители на военна техника.
31 Март 2010 10:52
THX_1138,

Диян Николов (Моркин) вече колко години армията му е ресор и така и не се научи нищо повече от това да преповтаря сведеното му от разните лобита и фракции сред военните.

Та не му се връзвай на написаното и гледай по-снизходително върху познанията му.

Редактирано от - dibo на 31/3/2010 г/ 10:54:10

31 Март 2010 10:58
Водопроводчик, конкретните военни хеликоптери са купени предимно за военни цели. Те се употребяват много активно именно като военни машини. Използването им и за граждански операции като тези на ПСС или преноса на органи за трансплантация не е основната им функция. Цената им щеше да е неоправдано висока ако бяха закупени единствено за пренос на трансплантируеми органи, но това просто не е така. Негативизмът ти е алогичен и необоснован.
31 Март 2010 11:03
Дибо, съгласен съм с казаното от теб.
31 Март 2010 11:08
THX_1138, като прочетеш по-внимателно статията, ще разбереш откъде идва негативизмът ми.
А за 20 милиона евро могат да се купят 20 броя Ка-226, които да пренасят органи и да правят много други работи, спестявайки ресурса на безценните бойни машини.
31 Март 2010 11:21
Водопроводчик, Ка-226 е малък многоцелеви хеликоптер. Малък. Потретвам, малък. Той не може да изпълнява основните военни функции на един среден военнотранспортен хеликоптер като Eurocopter AS 532AL Cougar. Среден. Потретвам, среден. Eurocopter AS 532AL Cougar може да пренася около три пъти по-тежък товар от Ка-226. Първият е способен да транспортира 20 оборудвани войници, а вторият 6-8 пътници. Става дума за машини от различен клас. Гражданската употреба на специализираните за авиомедицинска евакуация средни военнотранспортни хеликоптери не е основната им, не тя определя изискванията към характеристиките им. Позволи ми да не повтарям повече такива самоочевидни неща.
31 Март 2010 11:33
Понеже не искаш да прочетеш статията, а и мен ме коментираш превратно, ще ти пусна цитат от самата статия и моя скромен коментар:
Най-скандалното в този договор е, че машините са били поръчани без никакво въоръжение и бронезащита. Така те не могат да бъдат използвани за мисии в горещи точки. Правителството на Борисов вече им намери гражданско предназначение - да пренасят болни и органи за трансплантации.
Т.е. бойните машини не са въоръжени и няма да се използват като бойни, а като граждански. Дано сега да не ме заподозреш, че искам да пращам Ка-226 на мисия в Афганистан.
31 Март 2010 11:35
Като гледам местните фуражки как са се разпищовили да обсъждат ТТ данни на бойни машини пак ще ги попитам: с кого ще воюваме и с каква армия? Та ние нямаме армия, а пушечно месо, което пращаме на майната си да го стрелят свои и чужди...
31 Март 2010 11:37
На практика изобщо е възможно у нас да се произведе корпус, който да се оборудва с купени отвън двигатели, електронни и оръжейни системи, но ефективността на една такава нашенска фрегата ще е чувствително по-ниска от тази на съвремените фрегати на големите производители на военна техника.

Абе да, ама като за сиромаси става. Още повече като се има предвид състоянието на флотовете на останалите държави в Черноморския регион - и членките на НАТО и нечленките на НАТО. Историята е пълна с примери в които остарял "борд" (самолети, танкове, кораби) с модерно оборудване и въоръжение е равностоен на модели от по-ново поколение. А при по-добре обучен екипаж дори ги превъзхожда.
31 Март 2010 11:54
Водопроводчик, написаното от г-н Моркин просто не е вярно. Брониране е купено и доставено, същите машини със същото брониране се използват от други армии в Афганистан. Факт е, че стандартното брониране на този модел е ограничено до страничните врати на пилотите, но то е такова поради вижданията на производителя. Това не компрометира машината, тя е една от особено широко разпространените по света. Въоръжение няма защото не е поръчано и платено. То може да се купи във всеки момент, в който страната ни има възможност и намери това за необходимо, състои се от картечници. Става дума за разход, пренебрежимо малък в сравнение със стойноста на цялата машина. Бойните хеликоптери не стават бойни когато им се постави въоръжение, това е наивистично. Те са предимно военнотранспортни и провеждат пълноценни учения именно като такива. Гражданската им функция е второстепенна.

товарищМаузер, като за сиромаси става и сегашната ситуация - фрегати втора ръка със средни военни възможности, които подлежат на някаква модернизация. Впрочем дори те не са доокомплектовани и поддържани в изрядно състояние заради липса на средства и рационално планиране. Строителството на "български" фрегати би било по-скъпо от настоящото положение.
31 Март 2010 12:33
О, не! Пак ли?
Какво точно оспорваш, THX_1138? Това, че кугърите са бойни (нещо, което никой не отрича) или написаното в статията, че с тях ще се траспортират болни и органи за трансплантация? Все пак именно статията, верна или не, е предмет на обсъждане във форума. А това, че транспортирането на болни ще е по-евтино от поддържането на някои болници, го измислиха в правителството съвсем скоро. Само не виждам как ще бъде евтино, ако се транспортират с кугъри за 20 милиона евро (40 милиона лева) парчето. За това говоря, а ти опровергавай всичко, за което се сетиш.
31 Март 2010 12:35
написаното от Моркин е абсолютно вярно
ако някой е забравил България е в валутен борд
наливането на пари в отбраната е пълна лудост
и докато българите не го проумеят ще взимат
по 2 Е на час а дори и по малко
между другото тази армия ще погълне само този
месец 150 млн.лв пари без икономическа логика
който иска заплати инвестиции и работни места
да ги търси там
31 Март 2010 12:44
Водопроводчик, в случая се оспорва грешната информация на г-н Моркин за липсата на брониране и внушението му за фаталната липса на въоръжение, което в действителност може да бъде добавено в произволен момент. Също така цената на хеликоптерите, купени с целта да бъдат военнотранспортни машини от среден клас, не ги прави твърде скъпи за транспортиране на органи за трансплантация по простата причина, че това не е нито основната, нито единствената им функция. Водопроводчик, позволи ми един съвет: добре е човек да може и да признава грешките си и да се отказва от незащитимите си позиции.
31 Март 2010 13:07
Игнорантството е дар от Бога.


ама си много прав, само дето не знаеш колко. цитирането на (лаишки) сайтове като милитерата и руската википедия без да се разбира четеното показва доста добре за кво иде реч, но ...

медицински факт: япония няма армия, допреди две години немаше и министерство на отбраната -- направиха си такова ударно след като буш и дик чейни казаха на коизуми "вие требе да почнете да правите повече за собствената си отбрана" през 2005-та. защо?

медицински факт: япония дава за въоръжение около 0.8% от gdp. сравнимите (като население, икономика, военна сила и исторически мераци) държави, две от които държат япония на мушка 24х7, дават между 3 и 5%. откъде идва разликата и как японците могат да си позволят адекватна армия с толкова пари? при положение, че са една от най-скъпите държави и бездруго

медицински факт: япония има армия колкото европейска държава, въпреки, че е три пъти по-голяма като население, е втората икономика в света и нема ни НАТО, ни добри съседи да я пазят, даже напротив -- съседите обичат япония колкото гоце - дянков, или повече

как смеят японците да правят такива работи?

тежко на таа държава, дето преглеждането на википедия дава самочувствие на ерудит.

31 Март 2010 13:08
Не беше ли същият автор, дето разсъждаваше, че България няма нужда от Военно разузнаване?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД