:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Парадокс

Езиков конфликт води Белгия към разпад

Училищата в холандскоговорещата Фландрия и във френската Валония имат различни учебни програми
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Федералният белгийски парламент бе разпуснат в началото на май, а за 13 юни са насрочени парламентарни избори.
В белгийския град Мехелен, на 20 минути северно от Брюксел, е направена детска площадка, посветена на науката - място, където децата могат да поиграят в скучен, влажен неделен следобед. Съоръжението е снабдено с интерактивни уреди и игри, с които могат да учат, докато се забавляват. Но има и друго послание. Когато влязат в комплекса, паветата са изписани с просто, но директно послание. То е само на холандски - езика, използван във Фландрия, по-голямата северна половина от страната. От паветата можете да разберете големината на Фландрия в кв. км и броя на населението й.

Няма и дума за Белгия. Тя изобщо не съществува. Намирате се в държава, наречена Фландрия. Тя все още реално не съществува, но ако политиците, които ръководят разделеното белгийско общество, продължават да действат както досега, официалното й оповестяване е въпрос на време. "Дълъг живот за свободна Фландрия, Белгия може да умре" бе лозунгът, който проехтя в белгийския федерален парламент на 6 май, когато 150-те депутати си събраха багажа и се завърнаха вкъщи, за да се подготвят за битка в предсрочните парламентарни избори следващия месец, насрочени след разпадането на националното правителство.

След последните избори през 2007 г. Белгия бе без правителство в продължение на шест месеца заради разногласията и пререканията между представителите на холандскоговорещата Фландрия на север и френскоговорещата Валония на юг. Три години по-късно същият конфликт отново свали правителството. В повечето държави в Западна Европа трета премиерска оставка за три години би била причина за притеснения. В Белгия оставка на премиера от Християндемократическата партия Ив Льотерм само пет месеца след като зае поста, обаче бе приета с равнодушно свиване на рамене или с чувство на облекчение. "Много сме щастливи да бъдем тук. Това е една от най-щастливите държави в света", казва високопоставен правителствен служител. "Имаме голям успех". И в много отношения това е вярно. Но политическата класа, която управлява тази богата държава, чието население е 10,5 млн. души, дава много добро обяснение защо се грижи малко за държавата, наречена Белгия. "Аз съм фламандец, не съм белгиец", казва Вили де Веле, кмет на малкото фламандско градче Леник, разположено на юг от Брюксел. "Не съществува преданост към държава, наречена Белгия. Никога не е съществувала страна, която да е успяла толкова дълго време да оцелее при подобни условия".

Само няколко километра на изток, но от другата страна на езиковата бариера френскоговорещият Дамиен Тиери изразява повече съжаление, отколкото ярост, но е песимистично настроен. "Спорим по този въпрос в продължение на 30 г. Не съм сигурен, че някога ще намерим решение."

Езикът е основният проблем, който стои в основата на кризата за съществуването на Белгия и той изпълнява ролята на религия или етническа принадлежност, които предизвикват конфликти в други държави.



В страната има езиков апартейд,



който засяга всичко от обществените библиотеки до местното и регионално правителство, образователната система, политическите партии, националната телевизия, вестниците, дори футболните отбори. "Докато учих в Брюксел през 70-те години, познавах всичките си валонски колеги, тъй като бяхме в едно и също учебно заведение", разказва бивш фламандски вицепремиер. "Но тогава университетите се разделиха и вече не съществуват тези контакти". Всъщност представители на Фландрия и Валония рядко общуват помежду си. Много са малко смесените бракове между фламандци и валонци. Нито пък влизат в конфликти. Голямото изключение е Брюксел и прилежащите му райони, където двете култури имат сблъсък една с друга. Крайградските райони на Брюксел, населени с хора от средната класа, са се превърнали във фронтова линия на езиковия конфликт.

Двумилионният град, където се намират институциите на ЕС и НАТО, е дом на десетки хиляди чужденци, работещи за двете организации, освен това там живеят големи имигрантски общности на турци, мароканци и африканци. Всъщност Брюксел е френскоговорещ град, заобиколен от малки населени места, където се говори холандски. И тук езиковите битки са най-ожесточени. "Няма да правим безумия като в Сърбия или в Хърватия", казва фламандецът Ярун Вермейрен, който продава книги извън Брюксел. "Проблемът обаче поражда доста емоции от двете страни".

"Нереално и абсурдно е. А и не е демократично", казва и Тиери. Той е точно в центъра на конфликта - в кметството на Линкебеек - градче, което има 5000 жители. Той е френскоговорещ валонец, роден и отгледан в Линкебеек, и е избран за кмет с 66% от гласовете на жителите, като 85% от тях са франкофони.

Но Линкебеек е във Фландрия, не е Брюксел. Фламандският вътрешен министър обаче му забранява да е кмет, тъй като е



направил изборни материали на френски за френскоговорещите,



но не и на холандски, както изискват законите. Общинският живот в Линкебеек е подчинен на много проблеми, демонстрации и подигравки. Сепаратисти драскат написаните на два езика имена на улици. Езикова полиция присъства на месечните срещи на градския съвет и ако дебатите се водят на френски - 13 от 15-те съветници са френскоговорещи, сесията се смята за невалидна.

В местното основно училище френскоговорещите деца са на долния етаж, а тези, които ползват холандски, са на горния етаж. Учебните им програми са различни. Фламандското правителство отказва финансиране за обществената библиотека, ако 55% от книгите не са на холандски език. Има шест подобни малки градове в пределите на Фландрия, като във всичките живеят големи френскоговорещи малцинства.

Проблемите всъщност идват от зле уредената градска среда. След като представителите на средната класа остаряват, женят се и стават родители, се преместват от града в покрайнините в по-голяма къща с градина и придобиват различно качество на живот. В Брюксел това означава, че френскоговорещите двойки "колонизират" фламандска територия и нарушават езиковия баланс в малките холандски говорещи общности. "Това не е конфликт, който може да коства живота на хората. Но той има същата структура както най-големите международни конфликти - сблъскват се правата на традиционното население с правата на новодошлите", казва бившият вицепремиер.

Така покрайнините на Брюксел се превръщат в бойно поле, тъй като столицата е единственото място, където официално се използват и двата езика. За целите на изборите тя е свързана с 35-те околни фламандски селища, което означава, че франкофоните могат да гласуват отвъд езиковите бариери за френскоговорещите партии в Брюксел. Фламандците, живеещи във Валония, обаче не могат да направят същото. Конституционният съд реши, че това е в противоречие със законите. И политиците не могат да променят това - въпрос на политическа воля, проблем на честите провали на белгийския политически елит. Има 11 партии в белгийския федерален парламент в Брюксел. Има други пет парламента и правителства в регионите и езиковите общности. "Избираме 600 депутати в държава, чието население е 10 млн. души", казва Де Веле. "Това е смешно. Няма бъдеще за държава с подобно устройство".

В този многолюден политически пейзаж се води



само фламандска и валонска политика, не и белгийска



В продължение на десетилетия политиците успяват да създадат система, в която няма обединяваща институция, макар че крал Албер Втори се нарича крал на белгийците. Няма национални политически партии, няма национален вестник, няма национален тв канал, нито пък уеднаквена учебна програма или средно образование. Но пък има общ вътрешен дълг, който представлява 80% от БВП. Основният франкофонски в. "Соар" бе доста жлъчен, когато правителството падна, и попита: "Има ли смисъл да се поддържа една държава, когато вече няма хора или системи, които могат да постигнат основен компромис, за да може Белгия да продължи да съществува", попита той.

Говори се, че валонците ще гласуват за левите, а фламандците - за десните. Фландрия просперира, Валония има сериозни проблеми, като безработицата е двойно по-висока отколкото на север. Фламандските лидери стават все по-настоятелни в исканията си за по-голяма автономия, докато валонските лидери се отказват да преговарят.

Ако ножът опре до кокала, предпочитаната възможност ще бъде нежен развод като в Чехословакия, а не като насилието в Югославия. Но Брюксел абсорбира десетките хиляди жители и от двете части, като прави разпада на Белгия фактически невъзможен. "Искаме ли да живеем заедно? Това е въпросът, който трябва да си зададем", казва Тиери.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Белгийският министър-председател Ив Льотерм (в средата) подаде оставка само пет месеца след като стана премиер. След последните избори през 2007 г. страната бе без правителство в продължение на шест месеца заради разногласията между представителите на Фландрия и на Валония.
71
5103
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
19 Май 2010 22:10
Тези още нищо не знаят.Ами ако им спретнат едно ДПС?
19 Май 2010 22:23
.... и тия мамули са седнали акъл да ни дават, а ...
19 Май 2010 22:28
га го изчетохте тоя дълъг матриал, че и мнение дадохте.аз ще си оставя време до утре
19 Май 2010 22:29
тия мамули са седнали акъл да ни дават, а
Тия мамули са само обслужващ персонал на институциите на ЕС, избрани защото са най-невзрачни и не конкурират никого, за седалище на ЕС - за да няма конфликт между големите в съюза. Така че акълът не го дават те.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
19 Май 2010 22:42
мамули

19 Май 2010 23:09
...мамули...

Начи не са кулени...Да'н излезат цацарки?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
19 Май 2010 23:10
Белгия се появява на картата на Европа през 1830 г. До тогава е част от различни държави и империи. Взели сме от нея модела на Търновската конституция, герба и девиза "Съединението прави силата" (при тях е "В единението е силата".
19 Май 2010 23:59
По време на загубения тази вечер мач в Брюксел дикторът на стадиона оповестяваше всичко, дето трябваше да каже, само на фландърски...
20 Май 2010 00:01
Бе не са толкова прости нещата. Образованите фламандци общо взето знаят френски. Всички във Фландрия знаят и с охота ползват английски - до последния автобусен шофьор и сервитьорка. За валонците това не важи. Почти никой валонец не знае холандски. Английски не се знае и не се говори във Валония. Брюкселските баби и дядовци франкофони отиват да живеят във фламандски села щото престъпността е ниска, а не отиват край Шарлероа или в Ардените. Валонците по традиция гласуват за социалисти, фламандците гласуват за по-десни партии. И едните, и другите завиждат вкупом и са комплексирани от холандците. Някой би казал - защо Фландрия не се присъедини към Холандия? Но това никога не може да стане макар да говорят на почти един език - фламандците са католици, а холандците са протестанти. Много кръв се е проляла по тези земи преди няколко века и холандците не са забравили предателствата на своите фламандски роднини.
20 Май 2010 00:09
И в Холандия има малко католици - в Маастрихт.
Белгия е изкуствено образувание като Македония. Франкофонската част, вкл. в Брюксел, са пофренчени холандци (всъщниост древни франки) - името "валонци" иде от същия корен като "власи" - име на романоезичните съседи. Френският език, като руският, е много прилепчив, налага се и изтласква другите езици дори да не е защитен с армия и флот - защитен е с литература и самочувствие. А и във Франция има част от историческа Фландрия.
Белгийските езикови спорове още в 90-те години заемаха половината време на европейския съд по правата на човека.
20 Май 2010 00:39
Ша са разцепят га видим независима Баския, Каталуния, Лакота и независим Уелс.
Мойте почитания към Обзървър, но най големия проблем на Брюксел е, че към момента, в градът местните са на път да станат малцинство, бг мадамите (от Сливен) са окупирали пазарът на компаньонки, наемите са стигнали комично високи нива, а "пингвините" от арабски и подобен произход са достигнали абсурден процент от ходещите по улицата.
А никой нормален човек на място не гледа сериозно на описаното в статията. Да има едно активно, кресливо малцинство стил "бАтака" и от двете страни, но Малцинство, което НИКОЙ не приема на сериозно.
20 Май 2010 00:46
- Защо белгийските полицаи винаги имат вани отгоре на колите си?
- Защото иначе няма къде да сложат сирените.
По какво можеш да познаеш кои са белгийци на летището?
По това че само те хвърлят зрънца на самолетите.

Който знае френски: Натиснете тук
20 Май 2010 00:52
Pourquoi devant les magasins belges il y a toujours un tas de merde?
- Sur la porte c'est é crit 'Poussez Fort'

Международни вицове за блондинки
20 Май 2010 00:54
Езиков конфликт води Белгия към разпад

А дано, Белгия е една изкуствено създадена държава и е време Фламандците да си извоюват независимост. Стига са носили на гърба си Валонците.
Фламандстаката част е много по развита, културна и цивилизована за разлика от Валондската населена главно с нагли, прости, не културни Валонски селяни.
20 Май 2010 01:09
Големият проблем е, че Фландрия е много богата, а Валония - много бедна, най-изостаналата част от Западна и Цетрална Европа с безработица достигаща 25%. Всяка година година фламандците изсипват десетки милиарди евро за да издържат валонските селяци и естествено този факт ги дразни. За да не се разпадне Белгия, тя има супер идиотско устойство, което е в разрез с всякакви демократични норми (фламандците са повече и ако зависеше от тях веднага ще разтурят държавата). Преди години белгисйкия Върховен съд забрани една от най-голямите партии в страната Vlaams blok заради ксенофобски изцепки. Коментираше се, че истинската причина е недвусмислената основна точка в програмата на VB - Белгия да престане да съществува. Всъщност и другите фламандски партии са сепаратиски, но засега не го демонстрират толкова открито.

А положението с турчоля и арабели наистина е трагично в Брюксел - налазили са най-централните райони и са превърнали европейската столица в истинкса клоака. Ако имате път към Южната Гара гледайте да не си показвате носа извън гарата, че отвън ситуацията е като в Исламабад.
20 Май 2010 01:28
Един забавен момент покрай историята с Vlaams Blok - част обвиненията бяха свързани с расистски и антисемитски публикации по вестниците. След като ги осъдиха, от VB подадоха аналогичен иск срещу печатния орган на социалистическата паритя, която е най-голямата партия на франсетата валонци. Обвинението беше, че във вестника редовно обиждали тогавашния президент на САЩ Джорж Буш и това било проява на ксенофобия
20 Май 2010 02:24
Ако следваме опита на Чехословакия и последващото разделяне, не виждам никаква драма. При това чешки и словашки са по-близки отколкото пернишкия и ямболския диалекти. Щом ги кефи - да се делят. Те и испанците, пък и италианците имат такива идеи. Всъщност нали това е идеята на ЕС - заедно, но различни. Аз поне съм ЗА.
20 Май 2010 03:02
Преди много време е било обратното - валонците са били по-богати, там е била индустрията. Имало е традиция богатите фламандци да пращат децата си във френски училища още от детската градина. След 60-те обаче ролите започват да се сменят, индустрията на валонците запада, а фламандците се ориентират по-бързо към нови технологии. Фламандците са останали с валонците заради религията. Всъщност, ако Белгия се разпадне, валонците веднага ще се присъединят към Франция.
20 Май 2010 05:59
Е..ах ти и проблема! Се затъжихме за белгийците и братчедите им. "Българи от старо време" чели ли сте...
20 Май 2010 06:04
След Косово, Абхазия и Южна Осетия, сега иде ред, май, и на Фландрия! После, май, Баския и Шотландия...?!
Ефектът на доминото- който Западът и НАТО, в нарушение на Заключителния Акт от Хелзинки/1975 г./, Устава на ООН и федералната Конституция на СФРЮ предизвикаха още с насърчаваните от тях войни в бивша Федерация Югославия/1992-1995 г./, войната срещу Сърбия/1999 г./ и подкрепата за независимо Косово сега!
"Който каквото е надробил, такова ще сърба!"...Бон апети!
20 Май 2010 08:03
Тцък! Няма разпадане. Докато има висок стандарт - никому не се влиза в разправии.
Там са саде маринчовци - дайте им пазар, потребление, простотии.
Пък и ДПС тепърва си създават - от вносните негри и други палмаджии.
---------------
Блогът на Генек

20 Май 2010 08:07
Ситуацията напомня 14 век на Балканския полуостров.
20 Май 2010 08:36
Кво му мислят - да хващат FN FAL-ките и да решават въпросо.
20 Май 2010 08:53
Каквото и да правят във Фландрия дано не спрат да произвеждат доматите, че най-хубавите от Мароко нещо ги спряха.Останаха само чушките.Ако трябва да ям холандски оле-ле!В тях има всичко друго , но не и домат.Темата не е за нашите.

Редактирано от - Diver N на 20/5/2010 г/ 08:57:58

20 Май 2010 09:12
По вероятно е да се стигне до конфедерация, защото Брюксел не може да бъде поделен.
20 Май 2010 09:25
Там са саде маринчовци - дайте им пазар, потребление, простотии.
Анджък, де! Понеже фламандците са саде маринчовци, им е писнало да хрантутят валонците.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
20 Май 2010 09:38
Езикът на фламандците е фламандски, а не холандски, макар да има езикова близост.
И въобще да им се не види и еснафите, нарушавали им били езиковото единство - само дето турците и мароканците в Брюксел говорят френски, ако не искат те да им станат "балансьори" ала ДПС у нас, да престанат да се карат за глупости.
А ако държавата се разпадне, как ще си поделят Брюксел?!
20 Май 2010 09:39
Забнелязал съм, че "хрантутниците" - разни цигу-мигуджии, драскачи, цапачи - са най-много мразени от майсторите единствено на "мотика №8".
Ама то още Софроний си го е казал: 'Така си е то: пиен пиения обича, луд - лудия"...
П.П. Абе , не бях писал за Манрико, що ли се засяга?
маринчо /с малка буква/ е обобщение на наглостта, простотията, търгашеството, продажността и т.н. остарели понятия за лоши неща.
20 Май 2010 09:51
Анджък, де! Понеже фламандците са саде маринчовци, им е писнало да хрантутят валонците.

Когато въглищата бяха в основата на икономиката и се копаяеха във валонската част, тогава валонците хранеха фламандците, сега палачинката се обърна - електрониката е основата и фламандците хранели валонците. Столицата на валонците е Намюр - бил съм в него, докато Брюксел е повече населен с валонци, а е столица на фламандците. Исторически той е бил столица на Нидерландия, там се е провела и Недерландската революция. Объркана работа. Mrx++
20 Май 2010 09:55
да им имам проблемите ...
глей с кво ни занимават
20 Май 2010 10:01
А ако държавата се разпадне, как ще си поделят Брюксел?!
Колко му е - правят Брюксел един свободен град, столица на ЕС и готово.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
20 Май 2010 10:14
По проблема в Белгия може да се направят няколко извода.
1.Изкуствените държави винаги се разпадат, , затова е безсмислено да се правят.
2.Защитниците на глобализма, които си мислят, че различните нации, култури, езици, традиции, особености и прочие различия са нещо досадно, което трябва да се замени със смесване, взаимно проникване и конвергенция, трябва да се замислят много дълбоко.
3.Статията навява и тъжни балкански асоциации и за миналото, и за настоящето, и за бъдещето...
20 Май 2010 10:24
Марксе, къде я видя тая белгийска, пардон фламандска електроника?! И у Файненшъл таймс ги пишат същите "умности", ще се разберете някак.
20 Май 2010 10:30
по-голямата северна половина от страната.
Оххх,

Едно време, когато средното ниво на интелигентност беше по-високо, имаше виц по темата. Учителката казва: "Колко пъти ще ви обяснявам, че няма по-голяма и по-малка половина. Половинките са РАВНИ! Но така е, като по-голямата половина от вас изобщо не ме слушат!"
Сега даже не е смешно.
20 Май 2010 10:31
Първо, една корекция както към статията, така и към някои от коментарите.
Езикът, говорен във Фландрия, е нидерландски. Същият, който се говори и в Кралство Нидерландия. Няма холандски език и Холандия. Да, има известна разлика в акцента, както и някои специфични думи и изрази, използвани в Нидерландия и съответно във Фландрия, но по същество това е един и същ език. Ако трябва да се прави разграничение между холандски и фламандски, това е все едно да се каже, че има канадски и американски език.
Иначе Белгия определено е изкуствена държава. Във всеки един смисъл на думата. Поради някакво странно стечение на исторически обстоятелства в една обща държава са се озовали французи и нидерландци. Хора, които притежават диаметрално противоположен манталитет, ценности и тн.
Бил съм многократно в Белгия, най-вече в Брюксел, но също така и във фламандската част - Гент, Антверпен. На юг от Брюксел не съм ходил, сам един мой приятел валонец ме посъветва да не ходя в Шарлероа или Лиеж, че там било много мизерно и с висока престъпност.
Общо взето, разликата между Брюксел, който макар да е географски в рамките на Фландрия, е все пак един преобладаващо франкофонски град, и Гент например, е все едно между две напълно различни държави. В Гент е чисто и подредено, цари едно спокойствие, една летаргия дори, бих казал. Брюксел - с изключение на някои квартали, като цяло е един голям кенеф, с извинение. Някой горе бе споменал за южната гара. Аз бих добавил, по възможност избягвайте северната, там ми откраднаха чантата веднъж. Чувал съм и от други хора за подобни случки. А пък точно до северната гара се намира прословутият квартал Скарбек - там все едно попадате в някое гето в държава от Третия свят. Сгради и инфраструктура, които са в по-окаяно състояние и от софийските квартали. По улиците се разминавате само с хора от арабски, турски, африкански произход. Също и български цигани може да засечете в някой пакистански магазин, на мен ми се случи веднъж.
Факт е, че нещата в Белгия са достигнали един праг на търпимост, отвъд който определено ще се стигне до разпад на Белгия. Проспериращите фламандци вече отказват да финансират лентяйстващите валонци. Това, което особено много дразни фламандците, е че повечето от тях, поне на възраст от 30 нагоре, говорят добър френски. Същевременно, няма валонец, който да говори дори и нескопосан нидерландски. Те английски не говорят, камо ли нидерландски. Абсолютни мързели, винаги съм се дразнел, като съм ходил в Брюксел, че имат този типичен и за французите манталитет, че едва ли не останалите нации са длъжни да учат и говорят френски, пък те, разбираш ли, няма да нужда да учат какъвто и да е език, било то и английски, щото видиш ли, френският е световен език, език на културата, на Волтер, Русо и прочее глупости.
Преди време си говорих с един фламандец. Мъж на около 35, със семейство, две деца, с много добри доходи. Много образован. Типичен представител на фламандската средна класа. Говори отлично английски, френски, немски. Бях изненадан да установя как един такъв високообразован човек бе толкова негативно настроен спрямо валонците. Той ми каза, не мога да ги понасям вече тези валонци, те не искат да правят реформи, мързи ги да бачкат, имат прекалено раздут публичен сектор, не искам да се издържат с нашите данъци и тн. Попитах го, ако Брюксел не бе седалище на ЕС и НАТО, щеше ли Белгия досега да се е разпаднала, той ми отговори: "О, да, много отдавна, още през 60-те."
20 Май 2010 10:36
ЧФ:"А и във Франция има част от историческа Фландрия."
Вярно. Бях в Лил, френски град, пожарникарите имаха някакъв празник и парад на пожарникарски коли. На колите с големи букви пишеше"BRANDWEHR" и с много малки отдолу "pompiers" / за спелинга не отговарям, може да е грешен/. И това в една Франция, в която има кампания за изчистване на езика от чужди думи!. И то върху коли собственост на държавата! Чудеса.
20 Май 2010 10:45

колионе,
Ми те кат наще цигани тез валонци, бе.Не щат да работят, а само да цуцат.
20 Май 2010 11:00
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Language s_spoken_at_home_in_the_Brussels_Capital_ Region_(2006).svg
20 Май 2010 11:08
Е оня с малките мустачки беше казал, че "Белгия е държава изрод с две глави" и като такъв има опасност да възпроизведе други изроди в Общността.

tode3n
20 Май 2010 11:18
Натиснете тук
20 Май 2010 11:26
комплименти за изчерпателните езикови, социологически и антропологически наблюдения, но хайде стига с тези превземки, че аман от гнусливи пътешественици, забравили от къде са тръгнали, а именно от бащината къща със санитарния възел на двора и циганията през оградата.. ако имаш усет за изящество и култура и Казабланка няма да загуби блясъка си.. да не говорим за Шарлероа или Лиеж. зарежи ги тези "високообразовани" гидове от фламадската средна класа - най-добре
20 Май 2010 11:47
Ами като не се искат - държавата на две, Брюксел - свободен град и това е.
20 Май 2010 11:50
С извинение към форума за натрапените линкове, но проблемът наистина е повече политически, като кой какви права има и що иска да говори на език, различен от официалния. Да противопоставяме френската култура на фламандската пресметливост е може би най-удачното от журналистическа гледна точка, но все пак иде реч за проблеми, достаjъчно познати и в Централна Европа, и на Балканите, и в Близкия Изток.
А глобализацията май върви ръка за ръка с кантонизация!
20 Май 2010 12:02
А политическият проблем е най-вече проблемът не за езика, а за властта - що те могат да живеят тука и ние да изберем техния кандидат, а при тях да се гласува само за техни. Не може държава да се раздели на две политически - пример Северът и Югът в щатите. Манията всичко да се дели на две е опасна и контрапродуктивна.
20 Май 2010 12:28
Такива проблеми до някаква степен има и в Италия: развитата северна част срещу по-бедната Южна Италия.
20 Май 2010 12:32
маринчо /с малка буква/ е обобщение на наглостта, простотията, търгашеството, продажността и т.н. остарели понятия за лоши неща.

За разлика от андрешковщината, която за много народ е символ за нещо много хубаво.
20 Май 2010 12:51
Параграф, виждаш проблема, но можеш да разбереш произхода му и затова предлагаш грешно решение. И Югославия, и Белгия са изкуствено създадени под външен диктат държави, държави -уроди, в които против волята им са събрани отдели народи. Поради това и двете държави нямат бъдеще и са опасни като развъдник на омраза, насилие и конфликти. Както вече писах, най-големите атакаджии в Европа (доста по-диви от нашите сидеровци, но не толкова смехотворни) са именно в Белгия. По едно време Лидера беше станал голям приятел с тях по линията на антитурските и антиеврейските позиции. Межу другото тия диви фламандски атакисти са най-големите сепаратисти. А сега измисли как може да си хем атакист, хем сепаратист, хем нещо като белгийското ДПС
20 Май 2010 13:01
kolione, не съм сигурен в това че фламандците са толкова чак драматично по-добри от т.нар. валонци. И едните, и другите са един дол дренки. Затова казвам - и едните, и другите се опулват като се разходят до някое истинско холандско селце примерно около Айндховен... Не съм сигурен също, че фламандската индустрия е цъфнала и вързала. Отново - сравнението с Холандия никак не е в тяхна полза. Къде във Фландрия има нещо подобно на холандския ASML - фина механика от най-висок клас? Фламандците са имали просто късмета, че тежката индустрия е била на Юг и се е продълнила тотално особено с края на въглищата, а на Север са били по-малки и по-мобилни индустрийки и търговийки. В последните двайсетина години тези малки индустрийки са се справяли по-добре от Валонската тежка индустрия. Но сега идва и тяхния ред - много фламандски промишлени фирми са на границата на фалита в момента. И прогнозите не са никак добри особено при конкуренция с Китай, Индия в ниския сектор и Германия във високия. Иновативността им куца, инвестициите в R&D не са добри, университетите не работят добре с фирмите... пак всичко това сравнено с лидерите - да речем Холандия, Германия, Швейцария.
20 Май 2010 13:02
Езикът на фламандците е фламандски, а не холандски, макар да има езикова близост.
Historian, нямам претенции за задълбочени познания по въпроса, но работих 5 години в холандска фирма и съм говорил много пъти с колеги. Според тях, това е старинна форма на недерладски, т.е. диалект, разбира се много изменен с времето и културните влияния от разни посоки. Нещо като нашия "македонски".
20 Май 2010 13:11
Вярно. Бях в Лил, френски град, пожарникарите имаха някакъв празник и парад на пожарникарски коли. На колите с големи букви пишеше"BRANDWEHR" и с много малки отдолу "pompiers" / за спелинга не отговарям, може да е грешен/. И това в една Франция, в която има кампания за изчистване на езика от чужди думи!. И то върху коли собственост на държавата! Чудеса.
Dax, една страна с езиково самочувствие с глупости не се занимава. Във Франция под изчистване на езика от чужди думи се подразбира очистване на френския език от чуждици с английски произход. Защото английският език е основния езиков конкурент. А дали ще бъде написано помпие или брандвер, на това никой не обръща внимание. Просто защото немския език те не го смятат за езикова заплаха. Вместо в Лил, иди по-добре във Страсбург, където майтапът е много по-голям. Там официален език е естествено френския, който всички говорят къде без, къде с по-малко или повече елзаски акцент. А по улицата, и то особено в периферията на града и околните села, нещо обикновено е разговорния език да е елзаски, който не е нищо друго освен типичен южногермански диалект, обогатен с изобилие от френски думи. Има дори и радиопредавания на елзаски и това никого не смущава. Да не говорим за надписи по къщи и ресторанти на елзаски - разбирай немски. И тук вече има нещо важно - вместо забрани и административни мерки, елзаският език и особено елзаският акцент са обект на непрекъснати подигравки и майтапи. До такава степен, че интелигентните елзасци се притесняват и се стараят, доколкото е възможно да говорят без акцент. Преди 5-6 години мис Елзас стана и мис Франция. Красавица, нямаше спор, и естествено снимки и интервюта, както и участия в шоу програми. На една от които я прекараха жестоко. Каза, че е имала намерение да стане стюардеса. Последва коварният въпрос, колко езика знае. И тя, в своята неопитност, заяви с гордост английски и немски. Веднага последва въпрос дали говори и френски. Горкото момиче се смути и не знаеше какво да отговори, а залата се заливаше от смях. А пък на мен ми стана мъчно, защото беше голяма сладурана.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД