:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

България изгуби чара си за инвеститорите

Страната ни изпадна от 38-о на 53-то място по конкурентоспособност
---
Имиджът на България силно е пострадал от глобалната криза. Това показва новото изследване за конкурентоспособността на института IMD - World Competitiveness 2010. Страната ни, която стана №38 в класирането през 2009 г., сега е паднала на 53-то място. Всяка година IMD подрежда 58-60 развити икономики, като ги оценява по повече от 300 критерия - като данъчна тежест, качество на пътища, стабилност на местната валута, достъп до интернет, стабилни държавни финанси, инфлация и т.н.
Подробностите за тазгодишното изследване бяха представени вчера от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), който е българският партньор на базирания в Швейцария институт.
Класацията на IMD не е просто поредно подреждане на държави. Тя е нещо като компас за инвеститорите по цял свят, които избират следващата дестинация за парите си. IMD включва в ранглистата само най-атрактивните държави на планетата, които предлагат най-добри условия и най-добри перспективи за инвестициите. Така че самото присъствие на България в този списък е комплимент. В същото време обаче пропадането от 38-ото място в миналогодишната ранглиста на 53-та позиция сега е стряскащо.
В предишни класации България

имаше отлично представяне по няколко критерия

- ниските подоходни данъци, бюджетен излишък, високи приходи от туризъм, големи чужди инвестиции, непоклатим лев, евтин интернет и др. По немалко показатели обаче България потъна в дъното на таблицата - заради ширещата се корупция, слабата Темида, ниския експорт, високата инфлация, изтичането на мозъци, разхищаването на енергия, лошите пътища и т.н.
Какви конкурентни предимства е изгубила страната ни само за 1 година? Явно не можем да корим само глобалната криза за влошаването - Голямата рецесия не пожали и другите икономики. Тогава?
България губи рейтинг почти по всички основни показатели в това проучване. Ниските плоски данъци - за доходите на фирмите и на гражданите - остават силно предимство на страната ни, но има главоломен срив при чуждите инвестиции. След като през последните години неизменно се радвахме на привлекателност за вложения и през 2009 г. бяхме на 15-о място по този показател, сега сме на 44-та позиция. Отстъпление има и по друг важен критерий, който ни носеше големи бонуси преди - държавните финанси.
Тазгодишното проучване показва, че

кризата е поразила нашата икономика по всички флангове

- търговия, инвестиции, заетост, финанси, производителност, реформи в социалната сфера. Това обяснява изпадането на България на 53-то място. Наши "съседи" в тази класация сега са Румъния, Аржентина, Хърватия, Украйна и Венецуела. През 2009 г. се бяхме изкачили на 38-о място, изпреварвайки направо сензационно държави като Италия и Испания.
Тазгодишното място ни приляга повече, коментира Руслан Стефанов, програмен директор в ЦИД. Той припомни, че някои от големите ни успехи предни години - например мощните реки от чуждестранни инвестиции, бяха отчасти капани, защото се изливаха в хотели и мезонети, а не в заводи, модерна техника и изследователски центрове, и надуха имотен балон. Изпадането към дъното на тази класация показва, че сме уязвими и че при еднакви условия за всички включени икономики, българската ще се развива по-бавно, ако не се направят сериозни реформи.
Наред с познатите ефекти на българската икономика

Голямата рецесия оформи и нови предизвикателства

Те започнаха да се очертават още през 2009 г. - капризите на инфлацията, затегнатото кредитиране, гладът за качествени мениджъри, критичното пресъхване на инвестициите. През 2010 г. има подобрение на зорко следен предишни години показател - дефицитът по текущата сметка е свит в резултат на кризата. Но това подобрение не е радващо - то отразява спада на чуждите инвестиции и олекналите портфейли на българските потребители, а не някакви положителни развития.
Сега България трябва да се бори с позабравени проблеми като бюджетен дефицит, опасно висока безработица, а също и с продължаващия теч на мозъци и колапса на фондовата борса. От ЦИД припомнят и няколко до болка познати "трябва", отнасящи се за реформите в здравната и пенсионната сфера, войната с нелоялната конкуренция, сивата икономика и корупцията.
Все пак не всичко е в мрачни краски. Проучването откроява по-лесната регистрация на фирми, сравнително ниския бюджетен дефицит, стегнатата фискална политика. Но някои оценки са малко остарели, защото се базират на статистики от 2009 г. Най-актуално е подреждането по показатели, които се основават на анкети сред бизнеса (проведени през март-април 2010 г.). Изпълнителната власт се оценява като по-прозрачна в сравнение с 2009 г. Положително се оценява и гъвкавостта на пазара на труда. В момента основно предимство на България е, че е евтино място за живеене. То щеше да е много атрактивно, ако беше съчетано с добри шосета, отбелязват от ЦИД.


СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

Области, които теглят напред България в класацията, са информационните и комуникационните технологии и иновациите. IMD оценява България на 3-то място от 58 икономики по инвестиции в телекомуникациите (като % от БВП), на 6-о по скорост на широколентов интернет, на 8-о по абонати на мобилни телефони и на 10-о по достъпност на месечните тарифи на широколентов достъп. Подобрява се и позицията на България по брой компютри на човек от населението и брой патенти на 100 000 души. IMD посочва в заключенията от изследването си, че САЩ са смалили щетите от кризата както благодарение на размера на икономиката си и силното лидерството в бизнеса, така и на несравнимото превъзходство в технологиите.


Къде има подобрение

Показател2009 г. 2010 г.

Брой патенти (на 100 000 души население)26.865.4
Разходи на бизнеса за развойна и научна дейност, % от БВП0.120.15
Инфлация12.32.8
Брой компютри на 1000 души 197228
Държавен външен дълг, % от БВП В11.449.71


Къде има влошаване

Показател 2009 г.2010 г.
Бюджетен излишък/дефицит, % от БВП +1.83- 3.88
Безработни, % от трудоспособно население6.39.1
укриването на данъци не застрашава публ. финанси (проучване)4.091.2
Изтичането на мозъци не изкривява конкурентоспособ. на икономиката (проучване)3.961.76
80
3555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
19 Май 2010 23:21
Не е само кризата. Стадото маймуни, което ни управлява, изгони чуждия инвеститор. За изтеклия период на т.г. чуждите инвестиции са отрицателно число. Днес немският ФТ нарече Боко "българския Чавес". А само преди година и 3 месеца английският ФТ превъзнасяше България. А сп. Икономист предложи да ни приемат веднага в еврозоната. Но това са минали работи.
19 Май 2010 23:36
И стига с тия "хотели и мезонети". Хотелите се строяха главно от български инвеститори - и то главно с банкови кредити. Руските хотели и луксозни апартаменти не са спирали - ето във Варна (сори, такива примери знам) Омега спа, Ривиера бей и т.н., московският курорт на Камчия - си вървят с пълна сила. Апартаментите са продадени 90% на зелено.

Боко удави АЕЦ Белене, изгони РВЕ, ликвидира ТБН, дори Южен поток, в който взеха напоследък да се кълнат маймуните, е блокиран поради ликвидирането на БЕХ - бълг. партньор на Газпром - и не се знае кой го замества. Според Лянча ЮП‌ се равнявал на инвестиция от 25 млрд евро. ЧЕЗ току-що отмени 800-милионната (евро) си инвестиция в газовия ТЕЦ Варна. Увисна покрай ЮП тримилиардната (долари) оманска инвестиция в нов торов завод в Девня. Боко окончателно загроби офсета с Армарис - другото, освен Белене, предложение за голяма хай-тек инвестиция у нас. Кълченията им пред Русия заплашват и другата планирана руска многомилиардна инвестиция във Варна - на КамАЗ. Загуби се из коридорите на МС индустриалната зона Варна запад, в която бяха спазарени инвеститорите, вкл. китайски.

Американските инвеститори, които напираха в Харвард клуб през юли 2008 г. на презентацията на България, сега чакат да падне българския Чавес. Но все пак напоследък чухме някои добри новини от Варна - от Солвей Соди, Италчементи, Сен-Гобен Вебер... - но колко ли инвестиции се изтеглят в момента, щом и при тези нови стотици милиони евро сумата е отрицателна?
19 Май 2010 23:55
ефтинката дръглива работна ръка не е ли достатъчна вече бе?
Ми да спрат заплатите въобще и инвеститорите на рояци ще долетят. Нъл тъй, другарю Костоф?

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
20 Май 2010 01:57
Като гледам показателите то има много, които нямат съществено значение. Същевременно има един, много важен за инвестициите, който не го виждам тук- предвидимостта на политиката.
-
Основната разлика в България между 2008-2009 г. и 2009-2010 г. е в предвидимостта на политиката на управляващите. В момевна действията на управляващите в Бълагария са непредвидими. Днеска свалят ДДС, утре го качват, в други ден се отказват да го пипат . Днеска смъкват пенсионни осигуровки, утре ги качват заедно с пенсионната възраст. И т.н.. Ако не си роден и принуден да живееш в тази т.н. държава България, никога не би дошъл, пък и да инвестираш. Щото не знаеш утре Бащицата в какво настроение ще се събуди и дали ще бие на тенис.
20 Май 2010 02:15
поредната интрига на станишев, той трябва да е подучил инвеститорите. бойко няма какво да направи с толкова тежко наследство!
20 Май 2010 02:19
Ниските плоски данъци - за доходите на фирмите и на гражданите - остават силно предимство на страната ни, но има главоломен срив при чуждите инвестиции.



как няма да има срив на тоя род "инвестиции" - мафиотите или изпраха парите си плащайки плоска държавна такса 10%, или ги загубиха от срива в цените на активите.


държава която привлича само опортюнисти и мошеници не трябва да бъде изненадана, че в тежки времена бързо си обират партакешите - това не са хора, които идват да строят и да дават, това са хора, които са дошли да се нагушат и да си тръгнат при първия признак за проблеми.
20 Май 2010 02:55
мощните реки от чуждестранни инвестиции, бяха отчасти капани, защото се изливаха в хотели и мезонети, а не в заводи, модерна техника и изследователски центрове, и надуха имотен балон.



Паричния ресурс не е проблема, проблема е човешкия, а последния е съсипан за десетилетия напред. И като 'матриал' и като ценностна система. Като се има пред вид и емиграцията на предимно млади, свестни и кадърни хора, както и състаряването на населението, трябва да е ясно, че при прогнозни 5 мио население, към 2050 година България ще е буквално гетото на ЕС с изключително нисък стандарт и население съставляващо се основно неграмотни малцинства. А ако до тогава ни изключат от ЕС, което не е невъзможно, България вероятно ще бъде заличена от картата. Единствения шанс тази тенденция да се обърне е сегашното правителство. Добро или лошо, ако и то не тръгне в правилна посока, процеса ще стане необратим.
20 Май 2010 05:50
Брях ами сега!! Единствените осезаеми инвестиции през последните години , които наистина повдигнаха нивото на живот в България, бяха тези на световните и най-вече на руската нарко мафии - изкупуване на терени и застрояване.Но това са гнили основи и сега естествено започват да пропадат.
Сериозните инвеститори също гледат да даправят добър дил.Ако е възможно, разбира се.Ако не е възможно си плащат както му е редът.И понеже в България от край време е много лесно да "измуфтиш" а, сега изведнъж - "нанай брато", то и така наречените сериозни инвеститори се цупят.Ама като видят, че няма как ще кандисат.Пазарът си е пазар - като не може без пари ще си платиме...
20 Май 2010 06:49
Ако инвестициите бяха в заводи, сега нямаше Фичо да реве като разгонено магаре. А те били строили хотели и мезонети. Остана ли свободно място за нови такива "инвестиции"?
Да, бе. Забравих за инвестициите в енергото и БТК.
20 Май 2010 07:00
А дали няма някой да попита, защо е такава тенденцията и разбира се да се чуе, и мнението на управляващите по въпроса.
20 Май 2010 07:38
Тройната коалиция е виновна, а пък и ние къде сме бляли да не кажем на ББ, а той да нареди да се вдигне конкурентноспособността?! А някой казал ли е с прости думи на ББ що ще рече това, че и той с прости думи да го обясни на бабичките пред телевизора? Матр'ялА е виновен.
20 Май 2010 08:05
Кои инвеститори? В какви области? Какво трайно за икономиката създадоха?
Гръцките мошеници с шивачниците? Турските "строители" с далаверите? Моладжии и банки?
---------------------
Блогът на Генек

20 Май 2010 08:25
Подобно мнение вече пуснах в "България ще пропусне за Шенген" в секция -България.
Напълно очакван резултат от бездарното и милиционерско управление на бат Боко, имайки в предвид, че ГЕРБ закъсня катастрофално с кризисните мерки.
Разходите требваше да се орежат още в Септември и да се създаде положителна атмосфера за чужди инвестиции в БГ.
ГЕРБ вместо да усвои некои от успехите на Симеон, както направи Станишев, тоест създаване на държавен фонд за кредитиране на дребния бизнес, те оставиха нещата по инерцияи на рамото на банките.
Банките гонят бърза печалба и даване на рискови заеми не са в планировката им по корпоративното обогатяване.
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ИМА ПОГРЕШЕН УПРАВЛЕНСКИ И МОРАЛЕН КОМПАС .
Не, че милиционерски кампанийки са ненужни, но популистки мероприятия от този сорт имат тенденция да плашат външните инвеститори, което е вече видно.
Чужди фирми не обичат счетоводните им книги да се отварят пред Сульо и Пульо - това не е СССР.
Левичарското правителство на бат Боко, което управлява според "където духа вятъра" и променя решенията си ежедневно ще ни натресе нищо друга, но огромна безработица както при Костов, а с това и поредната икономическа катастрофа.
20 Май 2010 08:50
Пресметнах , , Брой патенти (на 100 000 души население)” които са 65.4.
, , Невероятна гордост изпитах.”Вероятно сме нация техническа номер едно в света.
, , Велико” нещо е капитализмът.
Това показват посочените факти.
Аз не вярвам , някой да ги е възприел за верни , а и за съществени , като показатели.
Пък и те са такива , че какъв ли размисъл пораждат?
Даже е ясно , защо се борави с държавен , а не с брутен дълг.
20 Май 2010 09:16
Все по-ясно става, че Тройната коалиция, срещу която толкова много се вика е управлявала значително по-добре. Те бяха повече реалисти, като допускаха някаква корупция, за сметка на което фирмите да могат да работят.
Корупцията е смазката на капитализма. Всички западни фирми дават комисионни. Това най-открито го призна генерал Анев за закупуването на хеликоптерите. Аз и преди съм казвал, че стремежът на тези да направят фирмите безупречни според закона и стремежът към намаляване на разходите ще бастардиса икономическата активност.Няма идеално състояние. Както в природата, така в обществото има две състояния, едното е нарастване на активността, при която трябва да нараства търсенето, нагоре, другото е надолу, което сега се осъществява с така наречените икономии. Наш Пръцко Невдянков не търси средствата от нарастване на активността на фирмите, а търси средства от икономии, които водят до намаляването на тази активност. Тази сутрин и Симеон го каза по БТВ - ако искате идеално състояние, това означава нищо да не се прави. Ей го сегашното правителство това прави сега - едно голямо нищо. Само полицейски акции. Типичен пример е вдигането на акциза на цигарите, което удари нашите тютюнопроизводители за сметка на цигарите менте. И това им се каза на нашите управляващи. Тази сутрин се коментира по ВВТ и положението с митниците, където положението е катастрофално. Целият свят е в криза, така, че кризата не е причината да слезем надолу в тази класация.
Ама простия народ се хвана на популистките обещания на наш Боко, как ще направи бизнеса идеален и чист, като момина сълза.
20 Май 2010 09:39
, , …ако искате идеално състояние, това означава нищо да не се прави.”
И аз го слушах.Даже не заслужава коментар?
----------------------------
Това не е логика.Идеалното състояние се въвежда , включително и в науката , за да се съпоставиш с него , да кажеш колко си далече от него , а не за да кажеш , няма , щом няма и не можеш да го постигнеш, дайте нищо да не правим.
Проблема не е в идеалното състояние , проблема е, че почти цялото състояние е антисъстояние , в това преобладаващо състояние което няма нищо общо със законите и със разума.

Самото въвеждане на думичката идеално , вече предразполага към всякакви измислици.
Има обективно състояние , сравняват се обективните състояния, сравняват се обективните резултати.
Идеално здравеопазване няма , идеално образование няма , идеална икономика няма , идеално селско стопанство няма , нищо идеално по този свят няма.
Но по този свят няма и типичният пример с Приморско-където 400 са , , бедните” , оземлени със земя на морето , построили си хотели , а това е само Приморско.
В Европа пък няма страна с такъв по характер и плачевен по характеристика БВП , няма страна която да не си произвежда храната , няма срана без икономика и селско стопанство.Няма страна унищожила се морската ивица и най хубавите места в планините.Няма страна с такова обезлюдяване.
Защо не се мери с антисъстоянието , ами трябва да се мери с някакво идеално състояние?



20 Май 2010 09:47
Какви инвестиции, те по правило са спекулативни у нас, дойде кризата и ...се оказа, че ни е останала дупката на геврека.
Мол до мола, мила моя майно льо...
За днешното ни правителство - Файненшъл таймс какво да каже, ще строим, няма да строим ...направо върха!
20 Май 2010 10:29
alin каза:
Ако инвестициите бяха в заводи, сега нямаше Фичо да реве като разгонено магаре. А те били строили хотели и мезонети. Остана ли свободно място за нови такива "инвестиции"?
Да, бе. Забравих за инвестициите в енергото и БТК.

И в авиацията! И в ... да не изброявам - знаем ги...
20 Май 2010 10:40
ефтинката дръглива работна ръка не е ли достатъчна вече бе?

Кайли, това е само един от факторите. Има още куп за инвеститорите. То е като да предлагаш една много сталибилна катафалка на пазара за коли. Стара, със широки гуми и нови ляти джанти ама по-добре капака на мотора да не отваряш и не поглеждай ходовата част да се не уплашиш.
20 Май 2010 10:46
Ами... казахте го всички, та се налага и аз да повтарям.
Големи инвестиции били идвали. В какво, бе другари? Посочете в какво, освен в спекулации - при които от страната изтича повече, отколкото влиза.
20 Май 2010 11:03
Инвестициите бяха около нулата и през първата половина на 2009та.
20 Май 2010 11:04
Абе, хора, вие малоумни ли сте, та правите такива коментари?!!?+?
Да не би Боко и ГЕРб да са виновни, че предните години нямаше глобална криза и по цял свят бродеше много свободен и хищен капитал, немалка част от който пикира в България? Кой е виновен, че чуждите милиарди инвестиции се наляха в недвижими имоти? Че спекулантите бяха привлечени от бързо растящите цени на "жилищата" в курортите ни? Че Станишев и компания насърчаваха строителството на ВИП и голф комплекси, молове и наглите замени на земи и гори?
Това правителство просто дойде на власт в гаден момент - след пораженията, нанесени от тройната коалиция, и в ескалираща за страната ни криза.
Отделен въпрос е, че повечето министри начело с премиера се държат неадекватно и показват Тотално Неумение да овладеят положението и нахлите лобита в собствената си парламентарна група и партия.
Но нека бъдем обективни и да отдаваме всекиму своему, вместо да цвилим малоумщини като тази колко добре била България при Тройната коалиция!
20 Май 2010 11:38
И Румъния е зле . Само НАСА развивала , някакви свои производства там ...
20 Май 2010 11:52
От пораженията на тройната коалиция едно вече е ликвидирано, 3.2 милиарда евро чуждестранни инвестиции за 2009 г (и около 30 млрд евро за 2005-2009) вече са спомен. Следващото поражение е коригирано само на около 30% защото толкова са изхарчени от фискалния резерв, но и тази щета отива към ликвидиране до края на годината.
20 Май 2010 11:54
Изпадането на България от 38мо на 53то място било добро за държавата.
Тъй ли ше доде работата?
Май няма да доде тъй работата?

yuni,
Проблемът е че всички са в криза, тоест при сравнително еднакви условия България губи позиции спрямо другите.
20 Май 2010 12:06
3.2 милиарда евро чуждестранни инвестиции за 2009 г (и около 30 млрд евро за 2005-2009) вече са спомен.
Ба, спомен - що бетон остана!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
20 Май 2010 12:41
Бе то още преди няколко години беше ясно, че този тип инвестиции са нефелни, ама на! Естествено, нищо лошо в строежа на нови хотели и ваканционни селища, но всичко с мярка. Така "инвеститорите" се прецакаха един друг и сега хем хотелите стоят полупразни даже и през активния сезон, хем туристите не щат да ходят там заради презастрояването. Да не говорим, че прекараха поминъка на малките семейни хотелчета на местните.
20 Май 2010 12:50
Бе то още преди няколко години беше ясно, че този тип инвестиции са нефелни, ама на!
Абе като се каже, че не ни трябва индустрия и ще развиваме туризъм ей това се получава. Разсипаха индустрията и бетонираха Черноморието. При капитализма няма мярка. Гледах филм за курортите в Испания, нашето нищо не е. Все едно, че гледаш Манхатън на морския бряг. Капитализмът предполага стихийни процеси, затова има кризи и бумове. Гаче забравихте когато се рИвеше да не се меси Държавата в икономиката (туй нашите дИмУкрякъци го чуха от хамериканците и го повтаряха като папагали). Сега кой ми такова в гащите. [/b]
20 Май 2010 12:57
Е, Марксе, тия с куфарчетата защо не инвестираха в индустрия?
Имаше едно интервю с Димитър Попов в "Жабата" (фрог нюз), та той е разяснил кога какво е ставало в държавата.
виж тук
20 Май 2010 13:11
Защо да инвестират в индустрия и да реализират 10-15% печалби, когато има възможност за нещо по-бързо, по-безболезнено и по-печелившо? Тази е логиката, друга няма.
20 Май 2010 13:11
А на бас, че и за това е виновна тройната коалиция
20 Май 2010 13:51
Е, на бас се хвани ако има повече от една възможност а тука е ясно - докато ГЕРБ са на власт виновния е само един и ..... останалите къде бяха га виновните приземяваха.
20 Май 2010 13:53
Оракле,
Почти, ама не съвсем - за същия период на 2009 са близо милиард лв (2.7% БВП). Но в 2010 лошото тепърва започва.

Няма какво да го увъртат сините - самите боковаци вече почнаха да громят врага инвеститор и империалист, а и аз в Ню Йорк всекдневно слушам от инвеститори. Синът ми работи в ГС.

Боко = българският Чавес. (Ние си го знаем, не е Чавес, а Урко от филма "Планетата на маймуните", ама засега в чужбина се правят на три и половина).
20 Май 2010 14:12
Абе чиче що не вложиш колосалната си енергия, воля, време и т.н бля бля, като започенеш да бистриш и решаваш проблемите на обществото и държавата в която живееш работиш плащаш данъци и т.н и не ни оставиш на нас Българите в България да решаваме сами какво да правим.Гледай си живота и граждансктоо общество в което участваш намираш се и не се занимавай с нас
20 Май 2010 14:21
Ето и Круела повтаря мита за хотелите - хотелите - вкл. най-луксозните, като Мелиа, бивш Кемпински, на Златните, на братя Велчеви, и новия Димят - са предимно инвестиции на българи, повечето са банкови заеми, по-малкото - перачници на пари.

Хотелите чужди инвестиции, като руските и израелски хотели и апартаменти във Варна, продължават да се строят и не са празни, продават се още на зелено - Омега спа тук, Оркид гардънс тук.

Моловете също са поне наполовина българска инвестиция - от шестте построени (някои в груб строеж) във Варна три са на българи - Интерсервиз Узунови (продаден на Милър Дивелъпмънтс за 240 млн лв), Дорелов и Денси и три - на чужди инвеститори - немски, израелски и полски.

Апартаментите също са предимно български инвестиции на дребни предприемачи. В 2009 във Варна (област) са завършени 620 кооперации (най-много в страната) с 4500 апартамента (при соца се строяха 3500 панелни годишно).

Но това са малки числа в сравнение с мащабите на индустриалните чужди инвестиции, направените до м.г. и особено изгонените и размотаваните след това. Само изгонената миналия месец инвестиция на ЧЕЗ в ТЕЦ Варна за два парогазови блока беше за 1.6 млрд лв. ЧЕЗ‌ можеше да построи и шест. Замразените проекти за пристанища във Варна са за 1 млрд лв, 25% от тях са осигурени още преди години от Японската банка за развитие и за останалите имаше инвеститорски интерес. Да не говорим за Белене, ЮП.

Хората, които не искат да се строи АЕЦ Белене - десет милиарда евро инвестиция, десет хиляди работници на терена, строителни материали, транспортни услуги, жилища, храна, работни дрехи за тях и т.н., по неикономически, нетехнически, а чисто идеологически причини, според мене също са идиоти. Гладна смърт на них нету, ама че съм хуманист.
20 Май 2010 14:37
Туризмът всъщност е труден бизнес с голяма конкуренция и нисък маржин. Няма лесна мандра. Нашите - предимно софийски - селяшки мутри и другите чалга инвеститори го научават по най-лошия начин. Кравайчовците на форума обаче още не го знаят. "Бедни роднини на съдии построили хотел в Приморско" - голяма манджа, както са го построили, така и ще фалират догодина.

Бетонирането на Черноморието е друг въпрос. Румъния наля хиляда пъти повече бетон от България по тяхното крайбрежие за канали и километрични пристанища в открито море (вж. Гугъл мапс, Констанца). У ‌ нас се наблегна на туризма. Пристанищата ни са неразвити - строени са в 19 век - и се пръскат по шевовете в активните месеци (става дума за Варна, в Бургас е празно след затварянето на Кремиковци). Няма инфраструктура (Станишев построи един магистрален водопровод Камчийски пясъци и даде земя за помпена станция в Морското, но Боко спря парите за укрепване на свлачища и Златните са още без нова пречиствателна станция). Няма пътища, паркинги, даже табели на латиница - като дойдат 20 хил. румънци с коли за Великден и Първи май, настава страшна бъркотия. Няма хиляди неща, нормални за една европейска страна. Нужен е още бетон. Държавата (маймунската) не разбира значението на морското стопанство. Хората на запад си пишат, че до 2025 г. 75% от населението на земята щяло живее в крайбрежните райони - в САЩ това е вече станало, у нас си нямат хабер. Блокираха десетки финансово осигурени проекти на морското стопанство. Идиоти.
20 Май 2010 14:42
И като четохме вчера за м-ла Тракия за 1.5 млн евро/км (при Т. Живков цената беше 1 млн лв) - ясно беше, че рецесията е времето да се строи активно, цените падат, дава се работа на десетки хиляди безработни строители, купува се бълг. цимент, внася се украинска стомана (ДДС) и др. материали, оживяват се общините и т.н. Предишното правителство беше наредило нещата с големите проекти - мудно, с триста зора - да тръгнат в 2009-2010 г.

Идването на власт на маймуните е най-голямото национално бедствие, сполетявало ни след националните катастрофи. Отговорността е и на сините идеолози и политици - и на ЕНП.
20 Май 2010 15:02
Oraсle Инвестициите бяха около нулата и през първата половина на 2009та.
Да видим фактите:
Февруари. 2009- Преките чуждестранни инвестиции в страната са 433.2 млн. евро
Чужди инвестици за първите два месеца на годината:
2007 година: Преките чуждестранни инвестиции в страната са 379.8 млн. евро
2008 година: Преките чуждестранни инвестиции в страната са 432.3 млн. евро
2009 година: Преките чуждестранни инвестиции в страната са 433.2 млн. евро
Тук
По-нататък
Преките чуждестранни инвестиции в България се сринаха 20 пъти за първите два месеца на годината в сравнение с януари - февруари 2009 г.
Данните от платежния баланс показват, че показателят, който първи сигнализира за пренос на кризата към България, продължава да се развива негативно. За януари и февруари преките чуждестранни инвестиции са скромните 28 млн. евро...
Тук


Редактирано от - hamel на 20/5/2010 г/ 15:30:59

20 Май 2010 15:07
Фичо, лошото не започва тепърва, то не е преставало и Боко няма директна вина за това. А индиректната вина е у всички Българи дето си сърбаха кафето, докато гледаха как някои хора извършваха престъпление след престъпление. Като почнеш с обикновени кражби и побоища, през изнасилвания и прочее, та чак до престъпления за милиарди касаещи националната сигурност. Не е Боко виновен. Ние сме си виновни че търпим и докато търпим нищо няма да се промени.
20 Май 2010 16:20
калибардавърченцето, yuni, Caravaggio:
20 Май 2010 17:06
Всичко, за което е говори чичото е все в едно и също глаголно време - 'бъдеще в миналото' А трябва да гледаме фактите. По времето на тройната коалиция не беше направена нито една крупна индустриална инвестиция. Най-доброто постижение беха две заводчета за автомобилни части в Ямбол и Русе. В същото време в Румъния Рено построи огромен завод, привлякоха и Форд. В Сърбия пък влязоха Фиат, Опел и Мишелин.

За инфрструктурата да не говорим - пълен провал и то точно по времето на рекордните излишъци и букавлно валящите се от небето пари. Не казвам, че боковите маймуняци ще се справят по-добре, ама поне засега дават някакви надежди - успяха да задвижат поне строителството на магистралите.
20 Май 2010 17:13
Не само България изпадна тази година надолу в класацията. Изпаднаха също Европа и САЩ. Печеливша е Азия. От първо място САЩ минаха на 3-то след Сингапур и Хонг Конг. От Европа само Швейцария, Швеция и Норвегия са измежду първите 10. От десетката изпаднаха традиционните там Дания, Холандия и Финландия. Причините за слабото класиране на България са по-скоро европейски отколкото български.
20 Май 2010 17:39
След тая стопанско-туристическа тирада остава да уточним, че ставаше дума за строителство, не за туризъм. Но това фичовците от форума не го вдяват.
20 Май 2010 18:02
Чудя се какво ло му е нашравил Чавес на Чичо Фичо, та го мрази... Куфарчето ли му е взел, що ли?
20 Май 2010 18:08
Какво освен жилищни кооперации и хотели е построил българският капитал през последните близо 21 години? Парадоксално, но икономиката на страната се движи от предприятията, създадени от хората по време на социализма. Комай съвременният български капитал харчи повече за удоволствия - разходки в чужбина, момичета, чалга и хазарт, но не и за инвестиции.

Какво притежава съвременна България? - разбито земеделие, изчезваща промишленост и що годе развит сектор на услугите. Здравеопазването и образователната система вървят на зле, спортът, науката и културата също. Армията е гола като пушка. В демографска катастрофа сме.

Понастоящем подавляващото мнозинство от населението на България живее много по-зле отколкото при татово време. Не че напъвам да връщаме социализЪма, но как да подобрим българския вариант на капитализЪма? Щото очевидно той е дивашки, нечовешки, бих казал просташки.

Ако някои колеги отговорят, че нещата ще се оправят, когато българите се хванат за мотиката и покажат повече хъс, предварително казвам, че няма да им повярвам. Най-малкото защото съвременно високопроизводително земеделие се прави по съвсем друг начин, нужни са сериозни капиталовложения, които се притежават от малцина. Но и тия, последните, май много повече се занимават с прекупуване на земя, отколкото с обработката й.

Накрая няколко въпроса:"Защо онези, които направиха всичко възможно България да се превърне в бананова република, подарявайки родните активи на чужденци и приятели, унищожавайки външните ни пазари, са все още на свобода? Нали народът искаше възмездие! Защо не продължава да настоява за него? Нима арестите на "наглите" и още няколко групи като тях ще са достатъчни за измиване на срама? Ами главните виновници (не ги изпизвам, защото те са от всички партии, участвали в управлението)?
20 Май 2010 18:19
Лошото започва тепърва и голяма част е заслуга на урковците, макар че и кризата помогна. Но пак, миналата година кой ви казваше, че в разгара на кризата не бива да оставаме с "дясно" - и то некадърно управление? Понеже, както Ваньо призна неотдавна, "антикризисните мерки са левичарски".

Тройната коалиция не направи много, но към края почна лека-полека да зацепва. Точно тогава дойдоха урковците и сринаха всичко. За съжаление наистина повечето индустриални инвестиции останаха бъдеще в миналото при тройната, но често то беше планирано и финансово осигурено бъдеще. Все пак тройната създаде Национална компания Индустриални зони (седем зони, едната - Варна запад - беше готова и с наредени инвеститори, сега забатачена от урките). И при нея влязоха някои чужди промишлени инвестиции - (в моя край, с извинение) например Солвей - нов котел на ТЕЦ Девен и нови химически инсталации, Италчементи - нови циментови пещи, Мелроуз - газохранилище Галата, Сен-Гобер Вебер - нов завод за строителни материали, Нестле премести завода си за сладолед от Букурещ във Варна... Имаше и български индустриални инвестиции на ТИМ, Приста ойл, Газтрейд и др. Армарис напираше за Флотски арсенал...

Все пак бъдещето беше къде по-голямо - Южен поток (покрай него - завод за префабрикация на сглобките, оманския торов завод и потенцално други, използващи метан за гориво или суровина, КамАЗ, ами пристанищата - това са готови индустриални площадки на самите кейове до жп линии, две магистрали и международно летище. Ако имахме ЮП и пристанища, и с ферибота за Украйна (износител на скрап) щяхме да сме магнит за инвестиции като фамозната фабрика за ламарина за 10 млрд евро на Фьосталпине - преди да я отменят, миналата година бяха купили земя в Констанца до порт Констанца-юг.

Румъния няма голям шанс с/у нас, ако разбира се ни управлява немаймунско правителство. Ние сме по-стабилни финансово (те са в банкрут, отчасти и заради многото бетон в Добруджа), имаме (учудващо) по-добра инфраструктура, пристанищата ни са истински, не ужкимски (макар техните да имат вече десет пъти повече капацитет от нашите), връзките ни с Русия са по-добри (Белене, ЮП са първокласни пирони в ковчега на Румъния) и т.н. А Рено затвори завода в Румъния още миналата година. Спомнете си Румъния от 80-те години, Етиопията на Европа (по ББС), която гледаше българска телевизия в двата часа вечер с ток. Влашкият селянин векове наред е измирал от глад въпреки двете реколти. Всеки чужденец, минал и сега през Румъния и ‌ България, вижда голямата разлика, дори французин да е.

Няма оправдание за урките на власт и за тия, които ги туриха там. Това е вечен позор за бълг. интелигенция и ще доведе до много страдание в отечеството, нова емиграция и ново отдалечаване на светлото бъдеще.
20 Май 2010 18:29
Според Лянча ЮП‌ се равнявал на инвестиция от 25 млрд евро. ЧЕЗ току-що отмени 800-милионната (евро) си инвестиция в газовия ТЕЦ Варна.

Чиче, благодаря ти, че ми повишаваш импакт-фактора. Той и Караваджо ме повтаря редовно, ама без да ме цитира. Нищо. Харесвам ви и двамата.
По двете ти бележки: ЮП следва да го извадиш от упреците към Бойко. Проектът си върви по програма, ликвидирането на БЕХ не може ни да го ускори, ни да го забави. Сега внимавай - ако ЧЕЗ отмени инвестицията в парогазовия модул, то ще бъде единствено, ако ЕК не му признае изграждането за изпълнение на задължението да изгради сероочистка в "старите" блокове. Ако признае заменката "модул вместо сероочистка", ще имате едно наистина прекрасно съоръжение на 10 мили от Варна.[/b]
20 Май 2010 18:29
Тънката лайсна,
Тимаджии например построиха нови заводи за биогаз и биоетанол, развиват маслопроизводството, винарството, зърнопроизводството, въздушния, морския и речния транспорт и др. В момента строят зърнен терминал (до техния терминал за дървен материал) и два стадиона, и искат да строят терминал за втечнен природен газ и (!) плавателен канал Русе-Варна - това им било мечтата, за плаване и напояване. Приста ойл владее пазара на масла у нас, в Румъния и Молдова, постриха си модерен терминал. Газтрейд строи терминал за внос на петролен газ. Има частен корабостроителен завод Делфин, преди кризата беше зает с работа за десет години напред, построи и жилища за работниците си. Полимери (хлор) също е българска частна фирма и много други има.

Дай да не говорим на аба - сигурно всеки може да каже такива примери от града си. Не е виновен бълг. бизенс, виновни са урките - най-антибизнес правителството в историята.
20 Май 2010 18:38
Действително сегашното правителство допусна няколко много тежки грешки - отклоняване на чужди инвеститори, неразплащане с бизнеса, с което се блокира икономиката, уволнение на държавни чиновници с опит, включително на митничари и др. Сега май се дърпат за косите, защото виждат че приходите от митниците не отговарят на очакванията. Но грешките не са само от последните 10 месеца. Направо съм бесен, че не можем да случим на добри управници.
20 Май 2010 18:43
Лянча,
Ще те черпя, ако ЧЕЗ реши да строи парогазовия блок. Инак ТЕЦ Варна излиза от строя след 3-4 години.
В‌ статията, дето пишеше, че в Прага решили да спрат инвестицията, се казваше, че било и заради неясната газова политика на София.
Ако зависи само от ЕК, не е ли работа на бълг. премиер да натисне по партийна линия?

За ЮП - някакъв шеф от Газпром преди седмица се оплакваше в друг вестник за закриването на БЕХ и неяснота за бълг. участник.

За Белене - Атомекспортстрой, четохме тук оня ден, щял да съди България за вреди. Урко наистина обеща на Путин през септември в Гданск да му даде окончателен отговор до един месец. Каза, че не бил намерил старите подписани документи, не ги бил чел (Путин се шашна).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД