:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България се предлага за шапка на тояга в НАТО

Как Борисов контрира популистите с противоракетен щит
Светослав Терзиев
България си намери подходяща роля в НАТО. Ще изпълнява разузнавателна мисия като шапка на тояга, която се подава над окопа, за да установи откъде идват изстрелите. Алиансът се готви да приеме нова стратегическа концепция през ноември в Лисабон, за която в понеделник (17 май) бе направено предложение от името на т.нар. Съвет на мъдреците, оглавяван от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Два дни по-рано българският военен министър Аню Ангелов изпреварващо предложи НАТО да се захване преди всичко с изграждането на противоракетен щит.



Защо такава припряност?



"Ако приемем, че заплахата идва от Иран, ние сме най-уязвими и затова сме най-заинтересовани от разполагането на противоракетна отбрана", обясни още на 1 май министърът. Ето как, подавайки се над окопа, България първа се превръща в мишена и дава ориентир откъде се стреля по НАТО. Съответно пък отбранителният съюз трябва съгласно чл. 5 от Североатлантическия договор да смята, че заплахата срещу една държава от алианса е заплаха за всички и да включи в своята нова стратегия изграждането на противоракетна отбрана (ПРО).

Дори и другите страни да се дърпат, НАТО не може повече да отлага, защото се вижда, че не дава достатъчна закрила на България. Така ще кажем на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, който ни гостува днес. Той би трябвало да ни е благодарен, защото му даваме ценни насоки как да направи организацията по-смислена. Докато мъдрува с мъдреците над новата си стратегическа концепция, може да вземе за модел българската стратегия за национална сигурност, която ще бъде готова в началото на юни. По идея тя би трябвало да е съобразена с новата концепция на НАТО, но кой да чака до ноември? Ако България не се съобрази с НАТО, НАТО ще се съобрази с нея, гласи стара българска мъдрост. Поговорката може и да не е точно такава, но Расмусен ще я разбере.

Усърдието на българското правителство



да тича пред вятъра



е забелязано отдавна. Преди месец и половина премиерът Бойко Борисов заяви на вечерята в Прага с американския президент Барак Обама, че "ако става дума за ПРО, ние трябва да бъдем активната страна". И добави пред журналисти: "В момента, не знам дали знаете, дори АЕЦ и електроцентралите ни нямат никаква защита. Ние нямаме в момента възможност да реагираме ни най-малко на евентуално нападение. Ракетите, които Иран вече има, могат да достигат България. С една дума, за разлика от популистите в България, които, като се говори за "противоракетна отбрана", си представят оръжие за нападение - то е точно обратното. НАТО трябва да съумее да защити териториите на всички свои страни членки", отсече на 8 април премиерът, когото на Запад незнайно защо определят като популист.

Борисов чувства заплаха от Иран, но не му отправя дори дипломатическа нота за сведение. Техеран пък се отнася с безразличие към обвиненията му и дори не намира за необходимо да ги коментира. В същото време неговата речовитост за ПРО изнервя Москва, която официално реагира с "недоумение". Става нещо странно: шапката над окопа получава дупки от северната, а не от южната си страна. Онези, които държат пръчката отдолу, се досещат за причината. В предложението на "Групата на 12-те мъдреци" от Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Латвия, Полша, САЩ, Турция, Франция и Холандия (няма българи) се настоява противоракетният щит да се прави с участието на Русия. За разлика от предишната администрация на президента Джордж Буш, която разработваше планове за американска система, базирана в Полша и Чехия, и видимо провокираше Русия, предложената нова концепция съдържа



друга философия



"Тя поставя ПРО изцяло в контекста на НАТО с възможност за участие и защита на всички съюзници. ПРО е най-ефективна, когато е обща инициатива въз основа на сътрудничество в Алианса и също така между НАТО и неговите партньори (особено Русия), което е силно желано", пишат "мъдреците" . Самият генерален секретар Расмусен разви същата идея в няколко статии, публикувани през последните два месеца в европейски и американски издания.

Колективните усилия за създаването на такава система са оправдани не само от общия интерес, но и от високата цена, която трябва да бъде разхвърляна върху колкото може повече участници. Никой не е назовал досега точната сума, но със сигурност ще се измерва с милиарди. В новата концепция на НАТО се сочи икономическата криза като една от стратегическите заплахи и се надува алармата: "Ако НАТО иска да изпълни успешно мисиите си, трябва да спре стремителния спад на националните разходи за отбрана". Развива се идеята, че



алиансът трябва да мине на диета,



като пристъпи към строги икономии. Но докато НАТО се ориентира към затягане на колана, нашите стратези смятат да се разпуснат. "Мъдреците" показват предпазливост и не настояват противоракетният щит да стане главна задача на следващото десетилетие. Бойко Борисов и Аню Анев го изкарват на преден план. Но те не казват откъде ще намерят пари за българско участие. Предоставянето на територия за радар или ракетни батареи не е достатъчно. Ще трябва да бръкнат и в празния държавен джоб, защото всяка страна ще бъде призована да даде финансов принос, ако се стигне до изпълнение на проекта. Участието с територия ще се смята за компенсирано чрез повишена гаранция за сигурност, макар че от друга гледна точка може да е точно обратното, защото всяко военно съоръжение би представлявало и мишена за вражески удар. Питат ли се нашите управници защо Гърция и Турция, които са още по-близо до Иран, не се чувстват по-застрашени от България и не напират за изграждане на ПРО? Преди две години Буш само веднъж продума, че може да изтегли системата по на юг, и Гърция веднага се обади, че няма пари. А днес има още по-малко.

Трябва да се добави още нещо. Ако си направят труда да прочетат анализа на "мъдреците", премиерът и военният министър може да забележат един пасаж, в който се говори почти с досада за държавите, провокиращи напрежение с Русия: "Въпреки че членовете на НАТО гледат на Русия от различни перспективи, алиансът е единен в желанието си да работи заедно с ръководителите на тази страна за предотвратяване на вредни недоразумения и за набелязване и постигане на общи цели". Борисов би могъл също да си спомни защо Обама го покани на вечеря в Прага заедно с другите източноевропейски ръководители - за да внуши на всички, че колкото и да са му симпатични, не би ги оставил да му се пречкат в отношенията с Русия.

Подобна идея се развива и в предложението за нова концепция на НАТО. Там за първи път се поставя под въпрос правото на всяка държава да налага вето и се предлага да се пристъпи към вземане на решения и без съгласието на всички членове на алианса - разбира се, не по най-важните въпроси. Същото стана и в ЕС след голямото разширяване. Напъните на България да подема инициативи по възлови проблеми няма как да предизвикат възхита у никого, защото собствените й възможности предполагат по-скромно поведение. Разумно е също така тя да се замисли до каква съсипия докара собствената си армия, и да се запита има ли друга държава в НАТО, която да съди за злоупотреби доскорошния си военен министър.
Снимка: Велислав Николов
Напъните на България да подема инициативи по възлови проблеми на НАТО няма как да предизвикат възхита у никого, защото собствените й възможности предполагат по-скромно поведение. Разумно е също така тя да се замисли до каква съсипия докара собствената си армия
52
3614
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
19 Май 2010 22:23
Командоса на снимката регулярни цигари ли пуши, или контрабандни?
19 Май 2010 22:26
Забравих да попитам-защо е лакиран?Или съм пропуснал някой нов закон, насърчаващ педерунгелите в т.нар.ни "армия"...
19 Май 2010 23:21
Авторът ми взе думите от устата - шапка на тояга, за да се види откъде идват ракетите
Поради точно тази причина на БГ не й трябва ПРО, защото тази система , първо не е ефективна и второ е за една единствена цел - да се локират базите откъдето летят руските ракети.
ПРО ни прави мишена, а не протекция !!!!!!
Истинската ПРО е в американски бази и не е ракетна, а бойно-лазерна и елктро-магнетично-пулсарна.Никой глупак няма да сваля ракета с ракета, това го знае всеки грамотен военен специалист.
Ракетите , които са ужким "противо-ракетни" са нищо друго, но анти-авиационни с комплиментура от ядрени рекети със среден радиус за поразяване на руската чернморска флота и градовете в същия район.
След изстрелването на които американците ще си плюят на петите и бягат с хеликоптери и БГ ще сърба руската ядрена попара.
Забележете, че обслужващият персонал на ПРО е малък и незначителен, тоест за агресивни цели, а не за отбранителни.
Русия в ситуация на война секунди преди изстрел на дългобойните си ракети ще бомбардира тези ПРО остановки в БГ с малък и среден радиус ядрени ракети за да ги неутрализира, ако продажниците Путин и Медведев не са ги разоръжили до тогава.
Междувременно ибрикчиите от ГЕРБ си изпълняват заповедите по разоръжаване на армията точка по точка.

Който няма армия не требва и да провокира !
20 Май 2010 00:07
Въоръжените сили на Гърция
натиснете тук
20 Май 2010 00:46
Въоръжени сили на Турция
натиснете тук
20 Май 2010 01:16
Цялата работа с НАТО прилича на "имам едно копче, случайно да ви се намира балтон ?".
-
След, като обективно остана без врагове и без мисия, няколкото хиляди чиновници и обслужващият ги бизнес ежечасно се мъчат да си намерят смисъла на съществуванието. Щото както много мъдро бе илюстрирано в "Да разлаем кучетата" - "Ако няма враг то вие за какво сте ?".
-
Не е важно противоракетната отбрана да е ефективна и да пази от някого. Важно е да бъде изградена. За да има поръчки на съоръжения и заплати за обслужването им. Разбира се и потупване по рамото. Последното е единственото на което може да се надява някой българин. И видно е мераклии дори само за това у нас не липсват.


Редактирано от - Brightman на 20/5/2010 г/ 01:31:07

20 Май 2010 03:44
Тука явно имало наплив на военни специалисти , без да разберем

Начи, американото си скатават някъде "бойно-лазерно-елктро-магнетично-пулсарно- неракетни" джаджи, а от бг-то смятат само да бомбят с "анти-авиационна комплиментура от ядрени рекети" руската черноморска флота (дето я няма) и след това - беж, с хеликоптеро.
Яко, мама. Това може да вдъхнови даже душето
20 Май 2010 05:53
Два дни по-рано българският военен министър Аню Ангелов изпреварващо предложи НАТО да се захване преди всичко с изграждането на противоракетен щит.

Защо такава припряност?

При посочен от Премиера главен враг на НАТО-Иран, МО е длъжно да предложи липсващото средство-ПРО.Освен това , има приемственост в чуждопоклонничеството и на сегащните български владетели- .По стара традиция тоягата ще вдигат Анювци, а шапката ще се играе от народа.Ако не е умно, то е изгодно за небългарските интереси.
20 Май 2010 06:22
BRIGHTMAN,
Абсолютно ТОЧНО- постингът ти от
И ираНската "заплаха", както и ираКската /през 2003 г./, както и многото други "заплахи" преди това, а и самата "Студена вайна" са заради производителите, търговците /и опериращите срещу заплащане-военните!/ на СТОКАТА Оръжие- която стока, за да се произвежда и продава и да носи Печалби / и заплати!/, ТРЯБВА да бъде ИЗРАЗХОДВАНА/във войни!/, а НЕ да стои по складове! Така, заради печалбите на едни, цялото Човечество плаща ОГРОМНИ пари, а друга част от Човечеството заплаща и с живота и здравето си!
Ама Демокрация Е, БЕ!
20 Май 2010 08:00
Добра статия. С много точно заглавие. Което има, впрочем, две значения.
За някои бенедиктинци тая шапка на тояга е второто. Те ще са на плажа, отгоре два чадъра - противослънчев и противоракетен. А, може и един срещу валящи парчета от ракети...
------------------
Блогът на Генек

20 Май 2010 08:46
Интересно що някои хора се сещат, че сме малка държава като става въпрос за ПРО, а когато стане въпрос за Втора атомна викат "Енергийния тигър на Балканите".
20 Май 2010 09:36
Защото енергетиката е печеливш отрасъл, а ракетопривличането...
И с енергетика ще събираме потребители-платци, с ракетите - терористи.
20 Май 2010 09:46
Ракетите , които са ужким "противо-ракетни" са нищо друго, но анти-авиационни с комплиментура от ядрени рекети със среден радиус за поразяване на руската чернморска флота и градовете в същия район.
След изстрелването на които американците ще си плюят на петите и бягат с хеликоптери и БГ ще сърба руската ядрена попара.

Въпреки завладяващия драматизъм, , мисля, че така изложеното мнение ще си остане единствено в сферата на фантастиката.
1. Защото СЕГА НАТО и Русия са в задълбочаващи се партньорски отношения, а не в отношения на противопоставяне.
2. Защото европейците си направиха трагичните изводи след ВСВ и досега успяха, въпреки свирепата студена война, да се опазят от гореща.
3. След като по времето на кубинската криза 1962 г. не се е стигнало до въоръжен конфликт , то сега шансовете клонят към нула.
4. Война НАТО - Русия НЯМА да има.
5. Поддържането на версията "НАТО е враг на Русия" СЕГА се използва за политически цели от Москва, като се използва инерционното мислене на руснаците от времето на студената война. Вижда се, че и тук това инерционно мислене не може да се превъзмогне от някои, свикнали да виждат в Запада и НАТО само врагове.
20 Май 2010 09:46
Радвам се, че имаш идеи генек, но това не променя факта, че или сме малка държава или сме голяма. И оттам всичко останало. Поне следвайки логиката на статията. Другия вариант е да се приеме, че логиката на статията е конюктурна, както ти обясняваш, както и/или да се приеме, че статията няма логика.
В противен случай силно ми намирисва на пропаганден материал за тясно партийна консумация.
20 Май 2010 09:59
Колкото до ПРО има два варианта -
1. или ПРО е начин то да се използва за печалби от военнопромишления комплекс и следователно заплаха няма, а тя се измисля само като претекст.
2. или заплаха наистина има.
Ако е 1., то не виждам как ще бъдат баламосани правителствата на всички членове на НАТО да си развържат кесиите и да налеят " пари за нищо".
Ако е 2., то кои са заплашените и от кого ? Освен Иран няма друга видима опасност СЕГА. Иранските ракети СЕГА имат обхват, както вече е известно до Турция, България, Гърция , НО не и до САЩ. Така че ПРО-то явно е предназначено за защита на тези територии, които са в обхвата на иранските ракети, а не е начин САЩ да пазят себе си като монтират ПРО на Балканите и по този начин вероломно да правят нашата територия цел .

Редактирано от - Benedicta на 20/5/2010 г/ 10:05:29

20 Май 2010 10:01
А пък снимката на сламеното чучело, което се възприема като командос, ми се струва, че е правена когато двама приятели са се забавлявали на плажа като единият си е направил тръстикова защита от слънцето, а другият е снимал...

Редактирано от - Benedicta на 20/5/2010 г/ 10:04:13

20 Май 2010 10:30
Как е въвможно почти всички последни решения на правителството да са погрешни ?
Нали щяхме да ставаме Швейцария на Бълканите ?
20 Май 2010 10:37
...Ангелов изпреварващо предложи...
...българското правителство да тича пред вятъра......
...премиерът, когото на Запад незнайно защо определят като популист...
Е що така бе, начи?
А и не само ще ни ползват територията, ами трябва и да плащаме..
20 Май 2010 10:41
А относно баламосването, за което говори една дама по-горе......те братята американци баламосаха целио свет, че Садам има атомни оръжия и други там заплашителни съоръжения........
20 Май 2010 11:21
Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги с големи букви, които затрудняват зареждането на страницата и четенето от другите потребители.

Редактирано от - sybil на 20/5/2010 г/ 11:36:03

20 Май 2010 11:26
Генек каза:
Добра статия...

Тц!
Не е добра, "подготвителна" е Генек..
Ако не знаеш днес Кой ни е дошъл на гости, виж у "Политика".
20 Май 2010 11:33
Аз пък знам че "шапка на тояга" е евфимизъм за презерватив или по военному "капут". Така че заглавието е много точно.
20 Май 2010 12:07
Колкото и да не им се иска на изповядващите крайния неолиберализъм, както и правителство, така и обслужващите го медии, като тази тук, бъдещето на България е предопределено и то е предвидено от Ванга 15 г. назад-а внимателно, като част от един нововъзкръснал ссср и това е напълно логично, тъй като е единствения начин България и народа и да се запази.Всичко случващо се последните 20 г., доказва че този път сега е гибелен и води към небитието.
Ако и сега го изтриете, просто ще докажете правотата ми , и че ви е страх от истината.....
20 Май 2010 12:52
BG като "..част от един нововъзкръснал ссср.."?
А ще може ли малко по-така...по-подробно да ни го обясните молим?
20 Май 2010 13:23
Ако човек има поне капчица интелегентност и може да съпоставя фактите, обяснението е мнооого просто.Само 2 неща-1. 1954 г., когато България е наброявала под 7 млн. се приема закон за народното здравеопазване и през 1989 г. се чакаше 9 милионния българин.И 2.В края на 30-те години, България е била най-бедната държава в Европа, а в края на 80-те-бяхме на престижното 29 място според ООН по индекс на човешко развитие-един комплексен показател.Оставям настрана, немаловажни неща като това , че ние бяхме военна сила и от нас се плашеха, че имахме висок спорт и култура и че износа ни беше по-голям от този на Турция и Гърция взети заедно и т.н. и т.н.А през това време сме били близко до Русия, затова бъдещето ние само там.....
20 Май 2010 13:27
Мдам.
Чак се просълзих от носталгия.
Тов.Брежнев..др.Живков - защо ни изоставихте като бедни сирачета?!
20 Май 2010 13:28
BG като "..част от един нововъзкръснал ссср.."?
А ще може ли малко по-така...по-подробно да ни го обясните молим?

Абе Олди, какво го питаш, не виждаш ли че става въпрос за мечтания и надежди в комбинация със соцносталгия и врачувания за бъдещето.
20 Май 2010 13:34
Бенита, аз съм диалогичен дядка, и винаги мисля "позитивно"!
Също като Дедо Саймън..
Не го ли гледа сабахле по БтВ-иту?
20 Май 2010 13:36
Защото енергетиката е печеливш отрасъл, а ракетопривличането...
И с енергетика ще събираме потребители-платци, с ракетите - терористи.


Лелейната мечта на всеки (потенциален) български "бизнесмен":
Да отвори един (някакъв) бизнес. Да произвежда (някаква) продукция, която да продава на потребители-платци. Които мигом ще пръкнат, щом той отвори бизнеса!! Мокри сънища, довели икономиката на България до плачевно състояние - справка, безбройните бизнес-напъни на получателите на куфарчета и необезпечени заеми, които завършиха с неосъществени заповеди за арест, спешно покриване в чужбина и скатаване на авоарите по разни Каймански учреждения.
Не пъшкайте, постепенно ще започне да ви харесва!!


-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------
20 Май 2010 13:36
Гледах го и през цялото време се чудих защо БТВ-то възкресява тоя политически труп ...? Некакъв замисъл ли има, конспирация ли, или още нещо.
20 Май 2010 13:46
'Ми..след "Мораториума", де Му наложи ББ връз сеченето на горите, Н.Ц.В. май яко е закъсал - намекна Го и без капка свян.
А подобни едночасови интервюта, както знаеме, се заплащат доста обилно от талавизора..
(пфу, от БтВ-ту)
20 Май 2010 13:48
Не пъшкайте, постепенно ще започне да ви харесва!!

Мурано, това от собствен опит ли го знаеш?
20 Май 2010 13:50
Ех, друго си беше едно време ... Трябваше само да задържим турците за няколко часа и то с много по-голяма и безплатно въоръжена армия от днес. За тези няколко часа руснаците пристигаха и разпиляваха много добре обучената и въоръжена турска армия. Днес никой няма да дойде, турците ще прегазят България за секунди без никаква съпротива, а за капак на този който няма да дойде България му заплаща милиони за ненужно въоръжение, милионите комисионни на продажни министри не ги броим. Имахме модерни руски ракети със среден обсег, които незнайно как великите сили ги бяха забравили и които за минути можеха да стигнат Истанбул и други важни турски обекти. Достойният български президент Георги Първанов обаче нареди гордо да бъдат нарязани. А тези ракети имаха много сериозно възспиращо въздействие при това с минимална издръжка. Но там нямаше комисионни. България и българите кучета ги яли. Комисионните и националното предателство над всичко.
20 Май 2010 13:50
А подобни едночасови интервюта, както знаеме, се заплащат доста обилно от талавизора..
(пфу, от БтВ-ту)

Кой на кого ще плаща? Аз знам, че тоя, на когото му правят подобна пищна реклама си плаща, т.е. муФльото / от мухльо и муфта/ Саймън би трябвало да се е изръсил...
20 Май 2010 13:52
Не ми се прай на "блонди" моля!
Знаеме се.
20 Май 2010 13:58
Олдмад,
аха! Интересна идея...
Лудо-младо,
това не променя факта, че или сме малка държава или сме голяма. И оттам всичко останало.

И аз нямам хрема, усещам "аромат". Но за малките и големи държави - обясни го на Лихтенщайн, Швейцария, Люксембург. Или на Нигерия, Бразилия, Аржентина.
20 Май 2010 14:02
Мурано, това от собствен опит ли го знаеш?


Не Олди! А ти??

-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------
20 Май 2010 14:05
Терзията се е пообъркал малце. Изразът "шапка на тояга" няма нищо общо с описаното действие.
"Шапка на тояга" има само преносен смисъл и значи "не ти пука от нищо", това и само това.
Идва от Панагюрско, и там има много терзиевци по име
20 Май 2010 14:39
Каска на щика...
20 Май 2010 15:04
Трябваше само да задържим турците за няколко часа и то с много по-голяма и безплатно въоръжена армия от днес. За тези няколко часа руснаците пристигаха и разпиляваха много добре обучената и въоръжена турска армия.

Всъщност не са няколко часа, а няколко дни. И не е трябвало да ги задържим, а да се окопаем на брега на Бяло море. Босфора обаче е трябвало да го избиколим отдалеч - там са щели да установяват революционен ред братушките. Това по действащите тогава оперативни планове, като поне два пъти (през Карибската криза и по време на Шестдневната война от 1967) Трета армия е била на границата, а през 1967 руските Ту-22 са кацали в Равнец (това по спомени на бивш пилот на МиГ-21 от Равнец).
П.П.Турската армия стана добре обучена и въоръжена през 1982-1990 за сметка на излишъците на останалите страни от НАТО. Дотогава е била просто голяма - смазка за щикове и тор за вериги
20 Май 2010 15:30
Тъй като по-горе изложеното от мен са факти, а реакцията на тях е напълно неадекватна, или може би адекватна , но по либералните канони, ще завърша с един цитат, характеризиращ цялото зомбирано войнство, пишещо тук.
"Комментировать бред очень сложно, для этого надо быть «на одной волне» с больными. "
20 Май 2010 15:39
Според мен пък съществото на снимката не е от мъжки пол или най-малкото е от неопределен пол. Не ми се вярва да е репрезентация на командос, по-скоро е иронично изображение на българската армия.
20 Май 2010 16:33
Julio Iglesias:
За уточнението на израза, в Брюксел Терзиев почна да забравя българския език !!!


Benedicta:


Другата комбинация (аз нея знаех и тя повече му подхожда) е пу-хльо (от пут-а и мухльо)...

Редактирано от - Mars Attack на 20/5/2010 г/ 16:34:42

20 Май 2010 16:50
Русия иска да получи от НАТО разяснения за преговорите с България за ПРО
20 май 2010 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Рим. Русия се надява да получи от ръководството на НАТО разяснения за преговорите с България за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на пресконференция в Рим, предаде РИА Новости.
Лавров напомни във връзка с преговорите на генералния секретар на НАТО в София, че всички са съгласни да обсъждат с Русия оценките на заплахите за сигурността.
„Архитектурата на ПРО в резултат на такива дискусии трябва да бъде основана на съгласувани колективни принципи и подобно разбиране е постигнато между САЩ и Русия на висше ниво”, каза руският външен министър.
Лавров напомни, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен наскоро е призовал за сътрудничество с Русия по въпросите на ПРО.
20 Май 2010 17:25
Марсе,
от едно заглавие извод не се прави. Съдържанието, съдържанието... Горчи, та знае ли се...
20 Май 2010 17:33
маузер:"..И не е трябвало да ги задържим, а да се окопаем на брега на Бяло море..", маузер, бъркаш. Поне в края на 80-те; плановете бяха едно безкрайно бягство по посока билото на стара планина, т.е доброволно прежалване на южна българия и окопаване около старопланинските върхове, където чакаме "братушките" от одески военен окръг; какви ти офанзиви по посока бяло море, абсурд, непрекъснато разигравахме двудневно бягство по посока стара планина и загуба на 75 процента личен състав, докато чакаме руснаците. Плановете бяха безумни. Военните - прости. Дето им викаше димитри - джамбази с лампази.
20 Май 2010 17:38
letec55:


"Въпрос на вкус !", казал заекът, когато го попитали, защо си ближе задни-а...


Прави ми (силно) впечатление и от доста време, че, откакто е в Брюксел, Терзиев доста злостно плюе по правителството, т.е. рязко промени тона на писанията си (тук). Което не значи, че в тази си "ария на клеветата" не може да каже и някои верни неща. Но общият му подход е под знамето на тоталната плюнка срещу действията на ГЕРБ, което просто няма как да е съвсем обективно. Преди (струва ми се) бе по-обективен в оценките, ... но може и да бъркам. Нека колегите да кажат.
20 Май 2010 18:38
Войника на снимката - уникално:
На плажа на морето, се е дегизирал на подвижна мишена - дето се казва стреля се само по подвижните храсти.
Войника не е забравил и някои цивилни аксесоари - пръстен на кутрето и фина гривна.

Ако случайно някой враг не го уцели, войника се е погрижил да подаде димни сигнали - ето ме, стреляйте по димящото храстче ...
Ако пак не го уцели никой, може да премине към самозапалване ...
20 Май 2010 19:17
Ех, Марсе, Марсе... Лесно ви е там на Марс да си ближете з. и да ви е вкусно... Нямате Садам с химически оръжия, нямате неуловим бин Ладен дето от пещери вдън гори тилилейски пуска крилати ракети по Пентагона, нямате ирански ракети дето ей сегичка ще ги пуснат по Козлодуя, нямате зомбирани севенокорейци с баш пресно скроени калъпи на ядрени бомби...
20 Май 2010 19:40
Както току що стана ясно и тук ударихме на камък.Шефът на НАТО дойде, видя им акъла на нашите пишман стратези и натегачи и мигновено им отряза мераците за пари.Нещо повече-парите ще трябва да ги даваме ние, щом толкова се натискаме да сме под чадъра.ББ имаше вид на сритан пес когато обясняваше колко била празна касата на НАТО...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД