:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Приумица

Спортната зала - единственият проект, за който Борисов се прегърна със Станишев

Правителството упорито инвестира милиони въпреки неяснотите около строежа
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
По време на първата копка през юли миналата година арх. Жеко Тилев представя макет на своя проект.
Правителството понякога проявява нетипична за него последователност. Въпреки плахите опити за критика, че в разгара на кризата не му е времето, столицата ще има чисто нова спортна зала и музей, наречен засега "Български Лувър". Само тази година кабинетът планира да даде близо 53 млн. лв. за двата проекта - 40 млн. за залата и малко над 12 млн. за музея.

Строителството на Националната многофункционална спортна зала напредва с невероятно бързи за нашите условия темпове и от нея вече са изградени няколко етажа. И като с магическа пръчка 40 млн. лв. вече са преведени от Министерството на финансите на Министерството на физическото възпитание и спорта, което трябва да се разплати със строителя "Главболгарстрой". Лично премиерът Бойко Борисов посети обекта и подчерта, че при завършването на залата догодина строителят ще получи и остатъка от сумата, която е 108 млн. лв. с ДДС. Аргументите му направо са в състояние да "оборят" всеки опонент. "Тази зала ще прави здраве. Именно тук децата ще се запалват по майсторите на спорта, тук ще се създават характери", разясни премиерът.

Инвестирането в спортната зала е едно от малкото неща, по които



мненията на Борисов и на тройната коалиция напълно съвпадат



Този разход от хазната много се харесваше и на предишното правителство - през лятото на 2009 г. тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта сключи договор с "Главболгарстрой" за 107 624 009 лв. без ДДС. Тогава имаше доста съмнения в честността на направения в последния момент преди изборите търг за проектиране и строителство на залата, но след изборите премиерът Борисов предпочете да не действа по обичайния си начин - да прати проекта на прокуратурата за проверка. А договори с "Главболгарстрой" намаляване на цената на 90 млн. лв. без ДДС.

Заети в строителния бранш и сега са сигурни, че за по-малко пари може да се построи дори по-хубава зала. "Моят проект беше за 70 млн. лв.", разказва арх. Георги Стоилов, който е бил сред участниците в архитектурния конкурс. Той уверява, че неговата зала отговаряла на всички функционални изисквания, но условията на конкурса били изготвени така, че нарочно да ограничат участието на гилдията - например кандидатите да са участвали в проектирането на спортна зала. Така в крайна сметка се явили само трима. "Въпреки че проектите бяха добри, спортната агенция прекрати конкурса с мотива, че не се удовлетворяват заложените изисквания", разказва арх. Стоилов.

Така през 2009 г. е обявен нов конкурс, вече за инженеринг, т.е. едновременното строителство и проектиране на залата. Според Стоилов предложените проекти били много по-слаби от тези в архитектурния конкурс. "И това е един от пропуснатите шансове на столицата да се сдобие с една прекрасна спортна зала", смята архитектът.

Откакто премиерът Борисов намали цената на залата, никой от заетите с проекта не се наема да даде изчерпателна информация как точно се стига до това свиване на разходите. Съмненията се засилват и от определено скандалния начин, по който започна самото строителство. ДАМС, която после прерасна в спортно министерство, просто бе забравила да обяви търг за фирма-надзорник на обекта, а в същото време МРРБ издаде строителното разрешително и изграждането на съоръжението започна, без да има какъвто и да е контрол върху изливането на основите на залата. "Невинният" пропуск беше установен малко преди Коледа и Дирекцията за строителен контрол замрази строежа. Новото спортно министерство побърза да обяви конкурс и избра надзорник, за да може проектът да продължи. Но съмнението си остава, защото част от строителството, е осъществено без строг контрол.

Заради съмненията изграждането на спортната зала стигна дори до комисията по корупция в парламента. В края на януари "Синята коалиция" подаде сигнал в комисията и тя се събра на извънредно заседание, като покани всички заинтересовани - шефовете на "Главболгарстрой", главния архитект на София, проектанти. Тогава шефът на професионалната лига на проектантите инж. Йонко Пенев разкри, че реалната цена на строежа е значително по-ниска от заложената, че площта на залата е намалена от 63 000 на близо 49 000 кв. м. По-важното обаче бе твърдението му, че



залата не е устойчива в конструктивно отношение



и дори може да рухне. Освен това между първоначалния проект и издигнатото има твърде големи разлики. Според Пенев строителят е направил част от постройката нефункционална, тъй като например излял колони на мястото на тренировъчната зала, а това намалява силно площта й. Пенев не успя да изложи всичките си аргументи, защото бе изгонен от заседанието. Причината - за първи път идваше в парламента и не знаеше, че депутатите не бива да бъдат прекъсвани, когато говорят.

Единственият аргумент срещу твърденията му дойде от Георги Даракчиев от Държавния строителен контрол, който заяви, че намаляването на площта на залата се дължи на премахването на някои неизползваеми площи в първоначалния проект, като например терасите. От което излиза, че терасите са щели да бъдат към 20 000 кв. м.

Според изпълнителя и възложителя в лицето на Министерство на физическото възпитание и спорта всичко това са спекулации. "Строителството се извършва по одобрените идеен и технически проекти, разработени на базата на първоначалното тръжно идейно решение в строго съответствие с договора за проектиране и строителство", поясни Петър Божилов, шеф на "Национална спортна база" ЕАД пред "Сега". Идейният проект обаче е претърпял развитие заради първоначалната липса на геоложки проучвания. Според договора за инженеринг с това трябвало да се заеме изпълнителят "Главболгарстрой". След като геологията била проучена, се наложили само незначителни промени в проекта.

Според шефа на "Главболгарстрой" Симеон Пешов разгърнатата застроена площ била намалена, но с не повече от 7000 кв. м, при това тези площи били орязани не от самата зала, а от прилежащите терени. Пешов дори уверява, че никога в проекта не се е предвиждало залата да има две подземни нива, та сега да има критики, че се намаляват на едно. Само че тръжните книжа са публично достояние - има ги качени на сайта на спортното министерство и в тях ясно пише, че под нивото на терена трябва да има две сутеренни нива.

През последните седмици се появиха доста съмнения, че с променения проект залата няма да може да се използва за достатъчно видове спорт, т.е. няма да е чак толкова "многофункционална" и може да се окаже губеща инвестиция. Това заявиха спортисти и хора от федерациите.

"Залата никога не е замисляна като универсална", уверява архитектът на проекта Жеко Тилев. Според него дори по света няма зала, която да е универсална в пълния смисъл на думата (б.р. - тук можем да приведем като контрапример известната "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк и стотици подобни съоръжения по света). По думите му залата е многофункционална и



ще става за всички видове спорт без лека атлетика и зимните спортове



Тилев обясни още, че под игралното й поле може да бъде изградена специална инсталация, която да го замразява, и така да се използва например за хокей. Според него обаче дори в зали, в които има подобна система, тя се използва максимум два пъти в годината (б.р. - в споменатата "Медисън Скуеър Гардън" и подобните на нея зали в САЩ например често се играят в два поредни дни хокейни и баскетболни мачове, и то в продължение на цели състезателни сезони от по 6-8 месеца). Поддръжката пък била скъпа, а инсталацията се амортизирала бързо. Такъв бил например случаят със залата в Будапеща.

Арх. Тилев е на мнение, че най-добре е залата да се използва и за други дейности, каквито позволяват функциите й, а не само за спортни състезания, за да може да се издържа. Например за концерти. Тилев обясни, че са взети под внимание и препоръките на фирмите, които се занимават с организиране на концерти, и в залата е осигурена възможност да влезе ТИР за техническото оборудване от две места. Подовото поле пък е било допълнително укрепено, за да може да издържи на натоварването. Увеличена била и височината на самата зала и по думите на Тилев концерт от мащабите на този на Мадона, който беше направен на стадион Васил Левски, спокойно може да се проведе и в залата.

"Сега" потърси за мнението и организаторите на такива концерти - "София Мюзик Ентърпрайзис" и "Жокер Медия". Но и от двете фирми не можаха да се сетят някой да им е искал мнението и те да са го давали. Те не са запознати с параметрите на залата и не могат да кажат дали отговарят на нужните изисквания.

Така че около залата е сигурно само едно - че ще е скъпа придобивка. Дали и за какво ще е полезна обаче е много спорен въпрос.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Многофункционалната спортна зала в София трябва да е напълно готова до 1 август 2011 г.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Миналата седмица премиерът Борисов инспектира строежа на залата. И понеже остана доволен от видяното, съобщи, че вече е превел 40 млн. лв. на спортното министерство.
43
5015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
19 Май 2010 22:15
... поредното хвърляне на пари ... какви са тия 20 дка "тераси", а? ... тая "зала" ще си я боднат на шапката ..
19 Май 2010 23:17
Аз съм "за" такова строителство, разбира се, покрай по-важното - на инфраструктурата, което стадото маймуни за*баха.
"За" съм и новия правителствен център на Къро, също спрян от маймуните.

Жалко само, че варненската спортна зала, от 42 години (ще изкара 43) най-голямата у нас, догодина ще загуби мачовете от световната купа по волейбол и другите мачове, които се играеха там. Не само залата, но и публиката, която я пълни с по 7 хил. души с правостоящи, са върха, дават крила. Стъписващо за мене залата се пълни и в момента с по 5 хил. души със скъпи билети и за Н. Кенеди и Р. Клайдерман (класическа музика). Запомнил съм я с много хубави моменти и от кинофестивалите, и от турнирите по гимнастика (две световни по худ. г-ка) и щанги и всевъзможни други, и от нашите детски и ученически купони. Това е според мене и далече най-забележителната модерна сграда въобще у нас (1968 г.), построена по проект на местната ТПО (после повторен дословно и в Лагос - националния театър) и Пирея - олимпийската зала 2004), с местни средства.

Варненци още миналата година обаче заговориха за нова, по-голяма и хубава от новата софийска зала, която да си прибере всички турнири обратно - на общински терен под Ин-та по хидродинамика, кацнала на брега близо до моста и магистралата, с достатъчно място за паркинги и свързана с центъра и по вода. Дано да се проектира и построи бързо. Дано да тръгне пак строителството на футболния стадион Варна, да се построи лекоатлетическия стадион Младост, вече започнат, и да се покрие и оправи стадион Тича. Пак всичко с местни средства - общински и тимаджийски.

Жалко обаче, че варненската община не дава на шефа на леката атлетика Асен Христов (Еврохолд) да построи лекоатлетическа зала на стадион Локомотив, той даже се закани да се кандидатира за кмет, за я построи. Няма да пречи да има две лекоатлетически зали, както ще има в София.

Утре, 20 май, Варна е за пръв път домакин на най-голямата международна ветроходна регата Тол шипс (Ветроходи) - Исторически морета 2010. Това е голямо събитие, идват стотици хиляди туристи. Ще продължи до 24 май. Човекът, който я докара у нас, бившият председател на общинския съвет Б. Гуцанов от БСП, сега е в панделата, Боко-Урко й беше направен скоропостижно патрон, кметът Киро - шеф на оргкомитета. Дано всичко мине добре.
20 Май 2010 00:56
Тази статия изобилства от неверни твърдения. Първото е, че тя е спортна. Не, тя е спортно-концертна. Докато капацитетът на Зала 1 на НДК е 3 380 души, а на Зала "Универсиада" 2 300, новата зала ще може да приема на концерт 17 906 души (седящи и правостоящи общо). Второто, залата е универсална от спортна гледна точка, но в известни граници, тъй като е самоочевидно, че не всички спортове на закрито могат да се вместят в еднакви съоръжения, поради което тя е ограничена до спортовете на 25 федерации. Накрая, не е вярно, че никой не бил обяснил откъде идват свиванията на разходите за строежа. Цитирам инж. Павел Калистратов, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой":

- Как цената на залата стана със 17 милиона лева по-малка?
- В нашата оферта за 107, 6 млн. лв. имаше обявена печалба от 12%, което прави 12, 5 млн. лв. Анексът свали цената на 90 милиона лв. Това за нас е поведение за оцеляване в криза, а не за печалба. “Главболгарстрой” средно има около 25 млн. лева печалба годишно. И внася данъци върху нея в държавата. Залата се изпълнява в три бюджетни години - ние, отказвайки се от печалбата, на практика намаляваме печалбата на фирмата средно с по около 5 милиона във всяка от тези години. По-добре е да съхраним екипите си - на обекта работят 860 човека. Освен това в началото бяхме заложили и 5 милиона лева за риск - нямаше никакви предварителни проучвания, както казах. Когато подписвахме анекса, вече бяхме наясно, че рисковете ще са по-малки. И така цената стана 90 млн. лв. Ще добавя - залата нямаше да я има, ако го нямаше хъса на премиера, който е спортен човек.


Източник: Натиснете тук

Редактирано от - THX_1138 на 20/5/2010 г/ 00:59:57

20 Май 2010 01:01
Далаверата е ясна. Но са повече от нелепи пък опитите да ни пробутат като алтернатива тъкмо арх. (от архиселянин) Георги Стоилов, от когото тръгна модата София да се залива с шаренки курортни сгради и който има пряка отговорност за начина, по който сталинският барок на ларгото погреба Антична Сердика!
20 Май 2010 01:09
Ще добавя - залата нямаше да я има, ако го нямаше хъса на премиера, който е спортен човек.


"Спортен човек" е политически коректният синоним на "мутра". Затова и с такъв хъс се строи тази зала, в която "ще се каляват характери", т.е. ще се развъждат мутри. Явно ще му е по-приятно да бъде обграден от повече себеподобни.
20 Май 2010 01:33
По-важното обаче бе твърдението му, че залата не е устойчива в конструктивно отношение и дори може да рухне. Пенев не успя да изложи всичките си аргументи, защото бе изгонен от заседанието. Причината - за първи път идваше в парламента и не знаеше, че депутатите не бива да бъдат прекъсвани, когато говорят.
Да се надяваме, че след изгонването му, умниците са гласували залата да подобри устойчивостта си. То ако ставаше с гласуване...
20 Май 2010 04:21
...Руританец , що пък си решил, че Тилев е по добре от Стоилов ...?
Всичките са : Take the one, hit the other ... както се казва на чист English
20 Май 2010 06:18
Но съмнението си остава, защото част от строителството, е осъществено без строг контрол.
Лошото е, че тази част е в основите, а не на покрива.
20 Май 2010 08:01
Мутрите се събират в залите...А, и в басейна на общия им приятел.
--------------
Блогът на Генек

20 Май 2010 09:28
Пак се сблъскваме с хвалипръцковщината на наш БОКО намалил средствата за построяване на залата, ама как като намалил площта на залата, а не както той твърди, че първоначачлно залата била много скъпа.
20 Май 2010 09:39
Георги Стоилов, от когото тръгна модата София да се залива с шаренки курортни сгради и който има пряка отговорност за начина, по който сталинският барок на ларгото погреба Антична Сердика!
Руританец що говориш глупости на килограми. За пръв път точно при строежа на Партийния дом, Цум и Балкан бяха експонирани старините (в подлеза пред Партийния дом и зад Балкан). Целият център на София е строен преди 1944г. и нито една старина не е била експонирана тогава. И престането с това Сталински (пък ти и барок си го нарекъл, щото толкова ти разбира главата). Това се нарича НЕОКЛАСИЦИЗЪМ и цяла Америка е пълна с такива сгради. От там са го взели руснаците. До средата на 50-те години, когато Райт въведе модерния стил това беше модата в целият свят. А ЦУМ, Балкан и Партийния дом бяха строени през 1954-55г. И не съм сигурен, че Стоилов има пръст в това.
20 Май 2010 10:16
Каквито и да са съмненията за далавери, сигурното е само. Новата зала никога няма да бъде Арена София от каквато имаше нужда. За сравнение Белградската Арена е 2 пъти по-голяма и е направена със същите пари. С много по-малка сума можеше да се стегнат и напълнят с треньори и спортуващи съществуващите зали, пък за софийската Арена да се изчака да отмине кризата. Всеки трябва да прави жертви в трудни времена, нали!? Изгърмяват се над 100 милиона, а целогодишните ледени пързалки в София и довършване на нелошата зала Академик така и няма да се видят никога.
20 Май 2010 10:42
Dedovec, забелязва се интересна тенденция сред хората, които безогледно хулят строящото се в момента: правят го чрез неистини. Белградската арена не е два пъти по-голяма, защото има максимален капацитет 25 000 души при концерти. Софийската зала ще има 17 906 посетители при концерти.
Източник: Натиснете тук
20 Май 2010 11:18
Единствения казус който виждам е:
Защо, след като проекта ще бъде с изпълнител ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ известен със своите славни Трънски майстори, ще го наричаме Български Лувър а не Български Ермитаж. Аман от чуждопоклонничество.


-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------
20 Май 2010 11:27
THX_1138,
Имайки предвид какви глупости и какво мазане, какви смени на плана падна тези 17-18хил я са 9-10хил, я не. Спечелили търга с 2 подземни нива и сега се оправдават, че първоначално в задачата било само 1. Ами да бяха спечели търга с проект само за 1 ниво!!! Може точно това второ ниво да е натежало на везните и им е дало проекта, нали? И сега- работели без печалба. А аз пък съм Буратино. Точно тези кръвопийци да работят без печалба и да ми обясняват как дават безплатен обяд. Не ми се връзва. Хич!
20 Май 2010 12:03
b_ivanov, нали знаеш с общи и недоказани с източници приказки докъде може да идем? Докъдето си пожелаем. Не става така, както правиш с твоите думи за има-няма 7 000 места разлика. Още на 11 август 2009 година техническата информация в медиите говореше за следното:
... проектът предвижда многофункционална зала за редица спортове с основен капацитет от 12 395 места, която може да надхвърля 16 000 зрители при провеждане на други прояви.

Също така се споменаваше само едно подземно ниво, прочети:
Обектът се състои от подземно ниво и пет надземни. В сутерена (-4.80 м) са паркингите, техническата зона и основната тренировъчна зала (46.5/30.5 м и височини 11 м), SPA комплекс, съблекални, медицински център.

Източник: Натиснете тук
Същото се чете и в информация от 22 юни 2009:
Многофункционалната спортна зала се състои от подземно ниво и пет надземни.

Източник: Натиснете тук
Забележи, аз не твърдя, че думите на инж. Павел Калистратов са истината, само истината и нищо друго освен истината, а че статията на в. "Сега" е некоректна, защото твърди дето никой не бил дал обяснение като как е възможно да бъдат намалени разходите. Напротив, дал е, само че "Сега" не анализира неговото обяснение, от което бихме имали много повече полза, а пише неистини, че такова няма.

Редактирано от - THX_1138 на 20/5/2010 г/ 13:04:23

20 Май 2010 12:14
ще става за всички видове спорт без лека атлетика и зимните спортове
нема да има биатлон?
20 Май 2010 12:18
Като оставим настрана проблемното предположение, че една съвременна зала би била от полза, статията пропуска да коментира един от най-същностните проблеми на съоръжението - абсурдното ситуиране!
Залата е тикната на място, което е с проблемен транспорт и на-вече - далече от естествено "стъргало", т.е. - пропуснат е шансът залата да организира нов обществен център......Невероятна грешка, при положение, че съществува теренът около стадион "Раковски", който е няколко класи над този на сега строената зала
20 Май 2010 12:41
ТНХ-1138Айде стига с апологията на Боковите глупости.
1. В период на криза не ни е тропнала такава зала, както0п и Лувърът на Вежди. Това, че децата щели да се палят и да тренират си е пълна глупост на която трябва да си много наивен за да вярваш, както дето щели да печелят по 100 долар на билет от Лувърът.
2. Явно високата цена не се е дължала на корупция в правителството на Станишев, а си е калкулирана в строежа, щом за да я намалят се оказва, че трябва да намалят залата и фирмата-строител да се откаже от печалба, нещо, което не е редно.
.
20 Май 2010 12:49
THX,
Предполагам, че поради големия обществен интерес към случая, сайтът на Министерството "случйно" е в реконструкция и не отваря точно офертата на спечелилата фирма. Иначе там ( а не някъде другаде по форуми или информационни агенции) си пише (поне когато аз го четох) черно на бяло колко е голямо, с колко подземни нива и т.н. Ето и линка към сайта: http://www.youthsport.bg/cgi-bin/s.cgi За жалост документа вече липсва. Така че не вини редакцията. По-скоро ти четеш това, което сега постфактум се опитват да променят в проекта.
20 Май 2010 12:54
Mrx++, абсурдно е моето настояване за фактологична коректност да бъде наричано "апология на Боковите глупости". Абсурдно е и да се пишат статии и същите да се коментират на основа на явно неверни твърдения. Проблемът е именно в коректността. За да установим дали строежът на сградата като цяло или в някакви негови детайли е проблемен, то ние първо трябва да установим точните факти, вместо да спекулираме или дори си измисляме несъществуващи. И аз мисля, че моментът може би не беше най-уместен за такъв проект. И аз мисля, че може би този проект не е достатъчно добър поне по естетически характеристики и даже че София има нужда от зала с над 20 000 места. И аз не съм съгласен дебатът за или против залата такава и сега да бъде манипулиран чрез публични изявления за снижавания на разходите. Но! Аз не бих аргументирал моето неудовлетворение от тези проблеми с неистини за функционалността, капацитета и медийното отразяване на строителството, които биват оборвани след 10 минути търсене в Гугъл. В това е разликата.

Редактирано от - THX_1138 на 20/5/2010 г/ 13:10:13

20 Май 2010 13:04
b_ivanov, за каква постфактум информация говориш, когато ти цитирах публикация на "Строителство градът" за проекта на арх. Тилев и "ГБС" от 22 юни 2009, тоест ден преди компанията да е спечелила конкурса?
20 Май 2010 13:55
И кое е вярното- това, което архитектът е казъл ден преди да спечели или това което е подал като проект месеци преди това? Защото това съм го чел не само аз. Поинтересувах се след репортажи по телевизиите и наистина в проекта беше залегнало това, върху което сега спорим- съжалявам, че не го копирах от сайта на министерството но не мислих, че ще изчезне. Ясно е на всички, че това, спечелило като проект ще е доста по-различно от крайния резултат. Което си е тарикатлък в огромни (измерващи се с милиони левове) размери. Да не казвам, че си е чиста проба измама. Или ти следваш принципа на Мафиянски- " вие сега зала ли искате да имате въпреки далаверите, или не искате зала".
20 Май 2010 14:51
Каквото и да говорим , няма съмнение, че това е най-усилено строената сграда, чийто строител е на загуба от строежа й
20 Май 2010 15:02
Като чета дискусията, се сещам и какъв малшанс беше избирането на София за столица. Сравнително посредствен град, на посредствено, макар кръстопътно място. Мери се с Белград.
20 Май 2010 15:46
Учението на Маркс е вярно, защото е всесилно! Тоя, дето не мога да му артикулирам името, говори щуротии. С тая зала ще цъфнем и ще вържем направо.
20 Май 2010 15:47
В смисъл учението на Маркс е всесилно, защото е вярно.
20 Май 2010 15:56
Само тази година кабинетът планира да даде близо 53 млн. лв. за двата проекта - 40 млн. за залата и малко над 12 млн. за музея.
Останалите пари има ли ги? Май, че тези обекти са финансово необезпечени
20 Май 2010 16:20
b_ivanov,



____________________________
Кредитът - модерното робство
20 Май 2010 16:25
Като чета дискусията, се сещам и какъв малшанс беше избирането на София за столица.
Фичо, София е избрана за столица, защото е в средата на Сан-Стефанска Българи, а Пловдив не е в очертанията на княжество България тогава, а Варна и Русе са по границите. Търново няма пространство за развитие.
20 Май 2010 16:28
Бе хора,
Спортна зала не е строена у нас от 60-те години.
Универсиада - 1961 г., Фестивална и варненската ДКС - 1968 г.
Макар трите да са много различни като архитектура и градоустройствено решение (третата е безспорно номер 1!), са връстници.

Редно е комай след 40-50 години да имаме ново поколение зали, а и стадиони, все пак не сме в Африка?
20 Май 2010 16:35
b_ivanov, аз представих публично известна допреди избора на "ГБС" и достъпна в момента информация за техническите параметри на проекта. Ако имаш различна, но релевантна информация за този проект - изложи я, но имай предвид, че спор едва ли може да се води с аргументи от вида "имаше документ, ама вече го няма, иначе и други са го чели".

Редактирано от - THX_1138 на 20/5/2010 г/ 16:41:15

20 Май 2010 16:44
П. п. Dedovec, пропуснах още едно несъгласие с казаното от теб. Цената на Арена "Белград" е 70 милиона евро, тоест е по-висока от тази на софийската зала.
20 Май 2010 18:07
http://en.wikipedia.org/wiki/BankAtlantic_ Center
Това е подобна зала и има паркинг за поне 3000 автомобила. Там е написана и цената. Правете аналогии .
20 Май 2010 18:21
Бай Драгане, още един пример. Арена "Загреб", 16 500 места при спортни събития и 25 000 при концерти, завършена през 2008 година, цена 89 милиона евро:
Натиснете тук
20 Май 2010 18:30
@THX_1138
Трябва да се плюе господине, безогледно! Фактите са без значение. Позитивни неща не се случват. Стоящите на пътя на mainstream-а ще бъдат или понесени или стъпкани. За кого "играят" най-опитните пропагандатори?
20 Май 2010 18:51
Тази зала трябва да се изпълни и със съдържание. Спортът-пълна нула, културата тоже. Тази държава се заобикаля .
Строи се само заради чалга концертите . И може би за политически мероприятия.
Дадох по-горния апример с Атлантик център за да се види кои са изнасяли концерти, кой я експлоатира.
20 Май 2010 19:05
Бай Драгане, т. нар. чалга, независимо дали ни допада или не, е музикална индустрия. Някои хора биха поспорили дали е много по-безсъдържателна от други поп-течения или не. За да се върнем в балканския ни контекст, виж кой е изнасял концерти в Арена "Загреб":
Здравко Чолич, югославска и сръбска поп звезда
Лепа Брена
Халид Бешлич, босненски турбофолк певец
Мирослав Илич
Желько Самарджич, босненски сръбски турбофолк певец
В същата зала обаче са изнасяли концерти и:
Бионсе
Депеш мод
Хосе Карерас
Рамщайн
Бекстрийт бойс
Ерос Рамацоти
Лондонски симфоничен оркестър
И така нататък... Всекиму според вкуса. Не това е аргумент за или против залата в София, Драгане.

Редактирано от - THX_1138 на 20/5/2010 г/ 19:08:55

20 Май 2010 19:18
Значи, като гледам залата на снимката ми напомня за партийната зала, която е започнал Хитлер в Нюрнберг. Нещо такова представлява - на това дереже я е оставил, на което е нашата на снимката, защото е започнал войната.. И досега в Нюрнберг не могат да намерят за какво да я ползват, за да я достроят, въпреки, че си нямат такава зала. Трябва да им пратим Боката да я доизгради.
20 Май 2010 20:08
Е, не е гениален проект, средняшка работа. Надявам се нашите да направят много по-добър, кацнал над водата. Калатрава?
Медисън ск. гардън е много по-неугледна, сбутана над гарата. В Ню Йорк щяха да се построят хубави неща, ако не ни бяха изклатили лондончани за олимпиадата.
20 Май 2010 20:25
Щом е за спорта - може.

20 Май 2010 23:41
THX1138, безогледни могат да са само тези, които си затварят очите пред очевадното. Белградската арена има standard 25, 000 seats според цитиран от теб самия източник, при цитирани пак от теб за софийската зала 12 395 седящи места. Цената на грубия строеж е засега 109 млн. но е близко до ума че това е на груб строеж без довършителни работи и без никакво оборудване. Впрочем, щом си от малцината осенени с достъп до проекта, защо не ни осветлиш и не публикуваш в мащаб 1:1 поне скица на въпросната зала сравнена с фотографии на Белградската. Естествено че за строеж по проект който реално така и не е бил обявяван публично, възникват основателни съмнения, което и беше причина депутатите от ДСБ да повдигнат въпроса за въпросния строеж. За строежи от такъв мащаб, с безспорно значение, се правят подробни презентации, вкючително с подробни компютърни анимации на екстериора и интериора, за да знае публиката която плаща на строителите, за какво точно иде реч. Всички тези дребни "подробности" бяха безогледно пропуснати и от предишните, и от сегашните управляващи, което е и всъщност темата на публикацията.

Редактирано от - Dedovec на 20/5/2010 г/ 23:46:10

21 Май 2010 16:55
Залата е архитектурна недомислица - стил '80 години на ХХ век. Лишена е от конструктивна логика, каквато трябва да има едно инженерно съоръжение. Жеко така си и остана там - в '80-те. Апропо, някои от вас би ли си купил сега Москвич? Ама чисто нов на цената на един Меган примерно.

Мrx++ пич, като не ти е професия, архитектурата, питай, не гадай ))). Партийния дом, ЦУМ и Шератон са образци на Историцизма или Нео Класицизъм. Господствал е в средата на XIX век. Сградите им изглеждат като нашите, но са с истински каменен градеж (стомано-бетона не е бил измислен). Огромните каменни блокове на арките на ЦУМ са лят изкуствен камък. Много дълго ще пиша, за да обсня как са ги изливали. Много е хитро.
В щатите стила са казва 'Ар деко.
Райт, моят голям приятел ))) през '20 г. на ХХ век вече е бил изчистил за себе си естетиката на модерната архитектура. Вече. Това го е правил приблизително от 1900 г. През 1959 умира на 91 години.

Разкопките в Ларгото са в резултат от бомба р/н дировките, след разчистването.
Под ЦУМ са били пограбани много, ама много светски сгради, запазени в цял ръст. Завинаги.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД