:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,274,105
Активни 170
Страници 25,800
За един ден 1,302,066
Анализ

В България и доход от 65 лева може да е много

У нас бедните са пет пъти по-бедни от хората на същото дередже в Стара Европа
СНИМКА: БГНЕС
У нас бедността не подбира, всеки десети работещ попада и в графата на мизерстващите.
65 лева. Кога за последно успяхте да изкарате един месец с толкова пари? Според Министерския съвет 65 лв. трябва да ви стигнат да оцелеете физически в продължение на 30 или 31 дни. Според Световната банка пък крайно бедни са хората, които живеят с по-малко от 2.5 долара на ден (някъде около 117 лв. на месец по днешен курс). За целите на социалното подпомагане държавата използва гарантирания минимален доход от 65 лв. Но за целите на красивите фрази и статистиката слага летва за бедност, която е значително по-висока - 211 лв. за 2010 г. Изобщо критерии за бедност колкото щеш, но често тези, които ги измислят, никога не са живели дори на минимална заплата.

В България бедността не подбира професии и обществени групи. Около 162 000 българи работят за минимална заплата от 240 лв., или чисто 189.86 лв. след приспадането на данъците и осигуровките. Към 1 млн. пенсионери вземат пенсии до 200 лв. Казано по друг начин, тези българи живеят под прага на бедността. Това е, кажи-речи, 1/4 от населението. Тази печална статистика не отразява онези работещи бедни, които се блъскат за по 270 лв. заплата, защото и техният доход след приспадане на задълженията към хазната е някъде около 211 лв. Няма ги и децата, които също разчитат на парите на ниско платените си родители. И още над 360 000 безработни, 2/3 от които нямат право на обезщетения за безработни.

Линията на бедност е монетарен показател за идентифициране на бедните в обществото. Тя трябва да гарантиразадоволяването на минимални жизнени потребностиТрябва да покрива паричната равностойност на фактически реализиран разход за потребление на хранителни стоки, които обезпечават препоръчителните норми за дневен прием на храна от 2700 килокалории. Това пише в прессъобщението, в което от МС обявиха колко пари трябват за физическото оцеляване на българите през тази година.

Последното изследване за влиянието на кризата върху българските домакинства, направено от Световната банка и фондация "Отворено общество", показа, че с доход под прага на бедността на член се спасяват 21% от домакинствата. "При това в изследването са отчетени и доходи от сивия сектор", обясниха авторите му. В сравнение с 2007 г. броят им е нараснал със 7%. Според анализ на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ 36% от домакинствата имат доход до 240 лв. на член, което не е много над линията на бедност.

В същото време обаче едва около 40 000 лица и семейства получават помощ от социалното подпомагане. Причината: гарантираният минимален доход от началото на статията. Никой не може или не иска да обясни какво се включва в него. За различните категории домакинства гарантираният доход се диференцира. Най-възрастните - над 75 г., и останалите сами например получават подкрепа от държавата, ако вземат по-малко от 165% от 65 лв., или 107 лева.

За всеки от съвместно съжителстващите съпрузи пък диференцираният минимален доход не трябва да е по-малък от 66% от гарантирания, т.е. не под 40 лв. на човек.

При това социалното подпомагане отказва помощ, ако въпросният пенсионер има стая, която може да даде под наем.

Когато летвата се обърне към децата, се променя още веднъж. Детските надбавки от 35 лв. се полагат при доход до 350 лв. на член от семейство. Статистиката показва, че само издръжката на дете до 1 г. излиза 264 лв. на месец. Социалното подпомагане дава помощи на около 900 000 деца, отглеждани в 585 000 семейства.

Изследването на "Отворено общество" и Световната банка отчита, че близо 60% от бедните са обхванати от социалното подпомагане, което е доста добър процент и говори за гъвкавост на системата за социална защита. На практика обаче социалните помощи са толкова ниски, че не дават почти никакво отражение върху намаляването на бедността. Оказва се, че въпреки ниските пенсии у нас именно те имат основно влияние върху овладяването на бедността. По данни от 2008 г. 43.5% от домакинствата у нас разчитат на пенсии и социални помощи, като делът на пенсиите е значително по-голям.

Социалните помощи помагат за измъкване от мизерията на едва 4% от домакинствата, показва анализ на Икономическия и социален съвет у нас за преодоляване на бедността. В Холандия например помощите помагат на 10% от домакинствата да излязат над чертата, а в Дания - на 20%.

Да хвърлим още една цифра в тази бъркотия. Според изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ 186 лв. са необходими на човек да покрива жизненоважните си потребности. Значи една минимална заплата стига само за това, но ако има безработен в семейството или две деца, оцеляването се превръща в невъзможно. Цените точно на тези важни 77 стоки и услуги, които влизат в кошницата на бедните, растат по-бързо. В същото време за нормален живот на четиричленно домакинство с две деца трябват 489 лв. на човек, коетомогат да си позволят едва 11% от българските семействаНа практика бедните у нас са пет пъти по-бедни от събратята си в старите страни на Евросъюза и два пъти по-бедни от най-бедните в новите членки. Това става ясно от анализа на Икономическия и социален съвет. Според него прагът на бедност у нас е 2.8 пъти по-нисък от този показател в новоприетите страни и 13 пъти под граничната линия за оцеляване в държавите в Стара Европа. Но като покупателна способност с 211 лв. у нас можеш да си купиш два пъти по-малко неща, отколкото в другите нови страни членки и пет пъти по-малко, отколкото в старите страни.

В България основен генератор на бедността е безработицата, показват всички изследвания, докато в други страни голяма роля играят и кредитните пазари. През най-кризисната досега 2009 г. безработните у нас са се увеличили два пъти и вече са над 360 000. От тях 1/3 нямат дори основно образование. Статистиката показва, че първите освободени от работа в кризата са ниско платените неквалифицирани и необразовани работници. Естествено, те не успяват да си намерят и нова работа. Според изследването на Световната банка и "Отворено общество" 60% от хората са се опитали да си намерят втора или нова работа, но само по-образованите са успели.

Над 43% от безработните пък изпадат в бедност, докато през 1997 г. това се е случило само на 25% от тях, показва пълното обезценяване на обезщетенията за безработица, отчитат в Икономическия и социален съвет. Синдикатите водиха епични битки в Националния съвет за тристранно сътрудничество срещу тавана на обезщетенията за безработица и се пребориха той да падне от 1 юли. Така новите безработни, както и тези, на които не е изтекъл срокът за обезщетение и са работили за 2000 лв. и отгоре, ще вземат вече по 1200 лв. обезщетение от 4 месеца до 1 година според трудовия стаж. Това ще струва около 45 млн. лв. повече на хазната, но част от тези пари ще се върнат в хазната под формата на ДДС.

Поредната цел на синдикатите е от 1 юли нетната минимална работна заплата да започне да покрива поне прага на бедност. Защото в момента по различни статистики и изследвания работещите бедни у нас са около 10 - 11% от заетите и продължават да се увеличават.Какво следва, ако обедняването не се овладее,никой не знае. Изследването на Световната банка и "Отворено общество" показва, че освен от комунални услуги - отопление, осветление, вода и други, българинът започва да пести и от жизненоважни храни, от образование и здравеопазване. Докато в Румъния не се отказват от киселото мляко и хляба например, у нас хората дори пропускат ядене. Ако децата не ходят на училище, защото родителите им не могат да платят транспорта, или се чувстват изолирани заради липсата на джобни и невъзможността да отидат с приятелите си на кафе, това ги прави потенциални дълготрайни безработни и съответно бедни в бъдеще. Никой не може да отчете сега и точно какъв ще бъде ефектът от спестените важни храни, от ненавременния преглед при лекаря и спрените лекарства. Вероятно ще е по-болна нация, още повече хора с увреждания и с право на социални помощи.

Лошото е, че особено подобрение не се задава - лоша демографска структура на обществото, повишаваща се безработица сред и без това немногото работещи в страната, намаляват финансовите трансфери от гурбетчиите.

И в световен мащаб се отчита рязко увеличаване на бедните. Според един от последните доклади на Световната банка само през 2009 г. нови 89 млн. души са попълнили армията на бедните и вече те са над 10% от населението на света.
снимка: Борислав Николов
----
61
7950
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
02 Юни 2010 22:59
Около 162 000 българи работят за минимална заплата от 240 лв.
Глупости! Може 162 000 българи в съучастие с работодателя си да извършват престъпление, декларирайки такава заплата! Може да има няколкостотин чистачки в държавни учреждения, които получават такава заплата, но всъщност работят по 1-2 часа дневно. Толкова!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
02 Юни 2010 23:01
Какво следва, ако обедняването не се овладее, никой не знае.
тя бедноста не е от вчера и всеки знае какво следва.
02 Юни 2010 23:06

Два свята, единият е излишен.
02 Юни 2010 23:58
Глупости! Може 162 000 българи в съучастие с работодателя си да извършват престъпление, декларирайки такава заплата!

ми действителността е дори по-страшна - ма както каза дон - "два свята - единият е излишен"

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
03 Юни 2010 00:04
Вие, по-горе, ходили ли сте по селата?
Защото, ако не сте, излишно се напъвате да се изхождате.
03 Юни 2010 00:04
Оказва се, че въпреки ниските пенсии у нас именно те имат основно влияние върху овладяването на бедността. По данни от 2008 г. 43.5% от домакинствата у нас разчитат на пенсии и социални помощи, като делът на пенсиите е значително по-голям.
Ако и броят на пенсиите овладяваше бедността, то да започнем да се пенсионираме с раждането още. При 100% пенсионерска държава от тия проучвания излиза, че бедността ще е победена.
Все се чудя, това, домакинството от колко члена се състои - един пенсионер прави ли едно домакинство или трябва да е пенсионер със собствено жилище? За един ерген май не става да е домакинство, ако ще да има и две жилища . Явно ергените и ергенките, опс момите, не ги броят, иначе нямаше да се получат тия 43.5% пенсии.
В България основен генератор на бедността е безработицата, показват всички изследвания, докато в други страни голяма роля играят и кредитните пазари.
А лошата организация на бизнеса, сбърканото здравеопазване и престъпно рушащата се инфраструктура дегенерират бедността?
Не мога да разбера, след толкова много "велики" изследвания и анализи на синдикати, Световната банка и "Отворено общество", що има толкова много неквалифицирани и необразовани работници? Изследванията ли са калпави или "принадената" стойност от изследванията се обира от изследователите и не остава никаква стойност за потребителите-работници?
03 Юни 2010 00:25
"два свята - единият е излишен"
Кой от двата - опашката от Мерцедеси с мургавели пред социалните бюра или бездомните, крайнонуждаещите се върховни съдии?
03 Юни 2010 00:50
"Около 162 000 българи работят за минимална заплата от 240 лв."
Глупости! Може 162 000 българи в съучастие с работодателя си да извършват престъпление, декларирайки такава заплата! Може да има няколкостотин чистачки в държавни учреждения, които получават такава заплата, но всъщност работят по 1-2 часа дневно. Толкова!
Manrico, наистина си се залостил в своята абаносова кула и мислиш, че познаваш добре шаренията на живота, гледайки тълпата от високо. Имам приятелка, която работи официално 1-2 часа на ден за 140 лв, но реално работата не може да се свърши за по-малко от 5-6 часа. 140 лв са не само официалното й, но и реалното й възнаграждение, без оглед на това, че де факто работи около 4 пъти повече часове. Нали се сещаш и че работейки 1 месец й се зачита само седмица трудов стаж /официалният е 1/4 от реално изработеното време/. Ще кажеш, виновна е, че играе по тези условия. Да, другият вариант е да остане и без този доход. Много си далече от истината, но ни е добре известно до колко ситият вярва на гладния.
03 Юни 2010 01:03
И после някой пишат, че планът Ран-Ът бил конспиративна измислица. Всички измислици бледнеят пред действителността....Над народа ни се извършва планиран геноцид. И лошото е, че нещата стават все по-зле, "от нийде взорът надежда не види", а светлината в тунела е от идващия да ни премаже влак....
03 Юни 2010 01:05
За сведение на Манрико, имам племенник, който е инвалид, ама не от ония измислените. Пенсията му е 91 лева. Any comment?
03 Юни 2010 02:08
нещата стават все по-зле, "от нийде взорът надежда не види", а светлината в тунела е от идващия да ни премаже влак....

Лошото е че още много, много примери мога да давам от това, което виждам около себе си в подкрепа на горното; и кой от кой звучащи по-страшно... толкова страшно, че чак неправдоподобно. Напр: семейство от баща и син. До преди няколко години всичко беше наред. Съпругът и съпругата работеха, детето учеше и мисля, че беше отличник, поддържаха сравнително нормален стандарт на живот. Когато детето беше на около 13-14 години майка му се поболя и за няколко месеца преживя последователно отрязване на двата крака, след което и смърт. От преживяното момчето направи инсулт на 15 годишна възраст. Загуби говор и възможност за всякакво движение и комуникация със света. И така около година-две, през което време до леглото му е неизменно бащата. Постепенно момчето частично възстановява говора, дори и понякога с трудности и помощ излиза от дома на кратка разходка. Проблемът сега е, че бащата е безработен от около година-две . Инцидентно /т.е много рядко/ успява да заработи някоя надница тук-там на черно, доходът е вероятно само от инвалидната пенсия на момчето, което е на около 20-21 год в момента. Никаква рехабилитация не му се оказва вече, пък и как бащата да го води по болници? Мисля, че преди е получавал някакво възнаграждение като асистент на инвалид, но сега дори и това не получава.
Друг случай с познати: жена, назначена преди 5 месеца, но неполучавала заплата от момента на започване до сега. Междувременно забременява, продължава да работи без пари /вкл и нощни смени/ с надеждата, че може някога работодателят й да се издължи със задна дата и, най-вече, с надеждата, че поне осигуровките ще й плати /за сега платени са за 3 месеца осигуровки/, за да може да получава поне майчински, когато се роди бебето. Мъжът й до скоро беше безработен. Няма да обяснявам какво ядат в къщи - стигна се до влизане в болница заради страдание на плода.
И още, и още много случаи мога да разказвам за другия от двата свята; свят, който наблюдавам ежедневно, но това едва ли ще помогне на засегнатите. И не става въпрос за неграмотни нискокултурни хора, а за такива с изградени трудови навици, със средно специално образование, т.е завършили техникуми, с професии и стаж. Става въпрос за хора, опитващи се да живеят достойно и благоприлично. Наши съграждани, които по една или друга причина не успяват да се възползват от социалните грижи и политика, която щедрата ни държава предоставя на други. Е как да има изрядни граждани, спазващи правила и закони и изрядни данъкоплатци, безусловно плащащи на държавата от заработката си? Тук не става въпрос за това или онова правителство, тази или онази партия на власт. Става въпрос за дългогодишна линия на /не/развитие и задушаване на социалната солидарност в обществото.
03 Юни 2010 04:45
Аз като ви казвам, че сме на кръстопът, вие не вервате. Ще повервате. От тук нататък или ще тръгнем на добре (с добрата воля и на някои хора) или ще стане голяма беля. Масата може да бъде контролирана докато има какво да губи. След това ... мазало. Нешата хронично не вървят и няма изглед да тръгнат. Народа е доста отчаян вече. Не вървят, щото икономика с бухалки не се прави. Сега въпроса е ще ли имаме правосъдие и ако да, кога? Че без него до 2-3 години играта съвсем ще загрубее и отиваме на вариант мазало.
03 Юни 2010 05:06
Бедността започва не в джоба, а в главата. В България нищо няма да се оправи преди да се оправи образованието, а това последното е възможно само насила - ако по някакво чудо ни завладеят и управляват финландците..
03 Юни 2010 07:15
абсолютно правилна статия!! Това не е бедност, то дори не може да се нарече мизерия или оцеляване с такива, срамно е да се каже, пари!! Натиснете тук.България не е ивицата Газа и още нямаме блокада, но цифрите говорят друго!!
03 Юни 2010 07:42
Абе, бедността била в главата - ама застани с празен стомах пред месарска витрина и се убеждавай в това...
Имам позната, парализира се след шок /оперативна медицинска сестра/, сега едва прохождала.
Майка й каза - 100 лева пенсия, 100 лева за придружител.
След 12 години стаж това й се полагало.
-----------------------
Блогът на Генек
03 Юни 2010 07:50
Онзи ден се чух с един мой приятел по скайп, и разбрах, че и двамата с жена му са били съкратени, той сега не работи, а жена му е почнала работа като шивачка за 14 лева на ден...Аз се ужасих, 7 евро надница...Това е Бангладеш, това е твърдо втората половина на третия свят...
03 Юни 2010 08:27
"...Защото в момента по различни статистики и изследвания работещите бедни у нас са около 10 - 11% от заетите и продължават да се увеличават."
А ако вземем процента спрямо трудоспособните, то ние нямаме практически безработица.
03 Юни 2010 08:40
Колкото и страно да ви се струва заплатите трябва да станат като в Китай и Индия Неможе да се работи едно и също нещо и да се получават различни заплати
Да като в Бангладеж ще е
Ако шие ризи или там каквото и да е колко трябва да взима , след като за същата стока в във въпросния Бангладеж един кубик на пазара струва 20 долара Да не говориме че и в двата случая се ползва плат от Идия който на въпросния в Бангладеж му излиза доста по ефтино от на този който трябва да го докара до България
03 Юни 2010 08:51
То хубаво се определят някакви минимални доходи и т.н., само не разбрах откъде ще дойдат парите за тези доходи? Ще ги печата ли държавата? Ще взима заеми? Или ще се изработват тия пари? Щото ако се изработват трябва производство, а не мижава търговийка и внос.
03 Юни 2010 08:54
Ехх, Manrico, само куртоазията ме възпира да ти кажа моето мнение за теб! Което теб, разбира се не те интересува! Но да набиваш жертвите на кола, на който са набити, още повече, си е много гадно от твоя страна! В къщи жена ми всеки месец носи около 100-150 лв...а работи всяка събота, дори по някога и в неделя...Това 8 часов работен ден- забрави! Средно-10 часа! И накрая на месеца се оказва, че без да знае е била неплатена отпуска или е работила по 4 часа на ден!!! За протокола- шивачка е и това се случва в дълбоката провинция. Ще кажеш да се оплаче! Ми дай си координатите-белким нещо направиш по въпроса! По мъдрите са го казали- сития на гладния вяра не хваща...
03 Юни 2010 09:03
За сведение на Манрико, имам племенник, който е инвалид, ама не от ония измислените. Пенсията му е 91 лева. Any comment?

Коментарът е ясен - заради многото тарикати, които крият доходи и не плащат данъци и осигуровки и заради многото други тарикати - фалшиви инвалиди и пенсионери, няма средства за хората, за които обществото наистина трябва да се погрижи и то не символично - сираци и истински инвалиди.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Юни 2010 09:24
Manrico,
Влез в jobs.bg, цъкни на обявите за някой град, който и да е, само да не е София, хвани няколко обяви наслука, намери координатите на фирмата-работодател и питай за заплатата.
После ела и пак напиши първия си пост. Ако не те досрамее, де...
400 лв. е таванът в нашия град за жена с висше, езици, добра компютърна грамотност и още няколко образователни екстри. Изключенията нагоре в държавния сектор се зачеркват от заплащането в частния, където таванът пада на 350-360 лв.
Е, на чистачките обикновено плащат повече, ама там е трудно да се уреди човек, местата веднага се заемат от връзкарки...
03 Юни 2010 09:28
Абе що рИвете бе нали искахте КАПИТАЛИЗЪМ и ДЕМОКРАЦИЯ. Ама какви песни само пеехте. "Развод ми дай развод ми деай, а въздухът ми остави." Е оставиха ви само въздуха, а наш Боко го надува за да е под налягане. Сега рИвете. А тогава, щели сме да станем Швейцария на Балканите. Ей с такива глупости ви залъгваха.
Наш Манрико е типичен пример за поговорката, че гладния на сития не вярва. Не знам само дали на Бенедичка и куркат червата от глад.
03 Юни 2010 09:33
Колкото и страно да ви се струва заплатите трябва да станат като в Китай и Индия Неможе да се работи едно и също нещо и да се получават различни заплати
Снощи по ТВ-то съобщиха между другото, че средната заплата в Китай е 500 долара. Къде сме ние , мисля, че сега средната заплата у нас е 400 лв. Друг е въпросът, че много са хората дето не получават заплати. Като сложиш безработните и пенсионерите - тогава средния доход е трагичен. Абе нали искхте капитализъм, сега що рИвете
03 Юни 2010 09:35
Всъщност не ми е ясно за какво е статията?! Били сме масово бедни и то много бедни, ами че това всеки го знае с изключение на Manrico.
Друго липсва в статията - докъде водят ниските заплати и съответно ниските пенсии - водят до демографската катастрофа, която е факт в България от 20 години. Изборът е прост - или нормално заплащане и деца или сегашното ниско заплащане и сегашната демографска катастрофа.

Редактирано от - XYZxyz на 03/6/2010 г/ 09:36:37

03 Юни 2010 09:39
А като прибавим и хората, които работят без пари, на ползу капиталисту...
Погледнете пак обявите за работа - едни и същи фирми всяка седмица или всеки месец пускат обяви за едни и същи работни места. Защо, мислите?
Защото все ще се намери поредният балама, който да им работи цял месец, преди да разбере, че пари там не дават и да си замине, за да дойде следващият балама...
И така - до края на света...
03 Юни 2010 09:43
Снощи по ТВ-то съобщиха между другото, че средната заплата в Китай е 500 долара. Къде сме ние , мисля, че сега средната заплата у нас е 400 лв.
Средната заплата у нас по официални данни на НСИ за март 2010 е 636 лева. Сложи и минимум 30-35% по консервативни оценки сива икономика. А за любимия ти Китай вчера прочетох, че работниците във фабриките, които сглобяват iPhone, започват с 900 юана (около 200 лева) месечно за шестдневна работна седмица по 12 часа на ден:
Apple boss defends conditions at iPhone factory

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
03 Юни 2010 10:16
Бедността подбира:
- мързеливите
- много възрастните хора, хората с висока степен на недъгавост (избягвам чуждицата инвалидност), хората с умствени проблеми (тък попадат не повече от 200 хилчди души)
- децата на хора от горните категории.
.
Първата група е най-многобройна и за това са виновни именно социалните помощи
.
Статията поставя грешно въпроса - 65 лева на месец наистина са малко - но това е само помощ и е предназначена бедните да разчитат само частично на нея.
.
В интерес на истината хората от втората група получават много повече от споменатите 65 лева - тяхното положение се е подобрило значително през от 1997+ година насам.
.
Проблемът е, че влизането ни в ЕС и превръщането ни обратно в социалистическа държава увеличи до неимоверност броят на хората в първата група. На село имаше една стара мома "интелектуалка" от София, която в периода 1990 - 1999 година започна да сади домати и зеленчуци, т.е. да се труди.
После обаче престана и казала на майка ми, че няма смисъл и с едни приятелки почнали да ходят на стол за социално слаби, получавала помощи за парно от социалното, а дрехи си вземала втора употреба.
.
Мисълта ми е, че помощите за бедни (с изкл на хората от втората категория, която е малобройна) развращават хората и само увеличават числото на бедните вместо да го намаляват.
03 Юни 2010 10:21
Ако живеете в малък град, ако ви се струва че няма работа или ако си мислите че няма работа за повече от 300лв на месец - прочете Manrico и ще разберете че не знаете какво говорите, а пък в Китай е по-зле /да му мисли Сомалия, скоро и с нея ше се равняваме/.
03 Юни 2010 10:30
Гошегошев, че заплатите на шивачките са колкото в БангладеЖ, драги.В Симеоновград за ушита тениска шивачка взема 5 стотинки.ПЕТ стотинки-ПЕТ ПЕТ ПЕТ.За 11 часа работа-12 лева
После някой като Божидар Данев ги хока, че производителността в Родината била малка и толкоз заслужават.Но никой не е броил колко ризи на ден шие българката и колко испанката."Доказателството" е: "В ЕС шивачка на ден заработва 50 лева, у нас 12, ерго тук има 4 пъти по-ниска производителност" Затворен кръг на причина и следствие
03 Юни 2010 10:53
хехе, колко удобни постановки, успокояващи дискомфорта в чревния тракт между крехкото телешко и синьото сирене, полято с марково френско вино: "бедността подбира мързеливите", "за кво ривахте, бе, ей ви на капитализъм", "мизерията е първо в главата на бедния", "от де да дойдат парите, като китайците и индийците продават на безценница и ние трябва да предложим още по ниска себестойност", "няма за нуждаещите се, защото някои псевдонуждаещи се опоскват системата". Тъй, тъй, то и 16 годишен пъпчив гимназист може да изрече със същата убеденост и плам тези универсални истини. Не е необходимо да си пазарен гуру или макроикономист/идеолог/марксист, за да направиш тези дълбокомислени изводи след такава статия. Бе я стига сте рИвали! Спрете да се самосъжалявате и бягайте да копате: ако няма кво, поне свършете една полезна работа и си изкопайте гробовете! Скоро ще ви потрябват.
03 Юни 2010 10:56
И начи, 12 лева си докарват най-опитните, но стават 12 заедно с 2 лева, които чорбаджията великодушно "давал от себе си за храна".
03 Юни 2010 11:08
Стига вече с това - бедните у нас - най-бедни. Това си е лузърска философия.
03 Юни 2010 11:10
Жана, и с копане могат да преживяват хората.Само трябва даващите тоз съвет да се съгласят да разменят стоки и услуги не срещу пари, а срещу ДОКУМЕЕЕНТ-доказателство за копане
03 Юни 2010 11:43
Относно заплатите в Китай - http://www.stats.gov.cn/english/
За 2008 - 29229 юана на година или 336 $ на месец
За 2009 - 33231 юана на година или 404 $ на месец. От тях в градовете е малко над 500 $, а в селата 150 $. Има и разбивка на цените по райони - средно на половината от нашите. За последните години нараства с по 14-18% годишно. По покупателна способност тези 500$ са равни на повече от 1200 лв в градовете, а 150$ в селата на 500-550 лв(там цените са много по-ниски).
За тази година, умножете по 1.15 и ще схваните с кого се конкурираме.
03 Юни 2010 13:38
Изследвал съм въпросът с бедността, и имам основанието да твърдя, че винаги ще има бедни (по различни причини). Както и, че винаги ще има богати.
Въпросът пред обществото е: какъв механизъм да бъде създаден за осигуряване на достойното съществуване на бедните, като същевременно се накарат богатите да проявят солидарност.
03 Юни 2010 13:44
vance, не ми стана много ясен последния ти постинг.
Малцина са тези, които ще откажат да копат, ако имат тази възможност за оцеляване. Но дори и в традиционно аграрни райони тези възможности са малко. Няма голямо търсене на наемен физически труд, който по правило се върши на черно, инцидентно /поради принудително текучество/ и е напълно незащитен.
Дори народните максими: "Залудо работи, залудо не стой" и "Сливи за смет" вече не са приложими в съвременната ни реалност. Ако си бил достатъчно грижовен стопанин и криво-ляво си успял да съхраниш имотеца на родители и прародители на село, работата залудо понастоящем се оказва, че поглъща прекалено много разходи /от градската панелка до село и обратно/, така че и това отпада като вариант за оцеляване при някои.
03 Юни 2010 13:48
Manrico да прочете Salin за Китай. Добавките в сивата икономика свършиха с края на строителния бум. При тази безработица няма добавки.
03 Юни 2010 14:01
Въпросът пред обществото е: какъв механизъм да бъде създаден за осигуряване на достойното съществуване на бедните
и драстичното намаляване на процента на БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ, живеещи под екзистенц-минимума. Не е социална системата /защото не е справедлива/, неправеща голяма разлика между неработещия /поради нежелание да работи, липса на трудови навици или липса на каквато и да е квалификация/, неработещия /поради безработица или здравословен проблем/ и работещия на минимално заплащане. Размиването на границите на тези групи при подпомагането им, опорочава системата.
И докато принципът е само да нахраним гладния, а не да го научим и мотивираме как сам да се нахрани, ще има още десетилетия да преливаме от пусто в празно /т.е от бедно в по-бедно/
03 Юни 2010 14:30
до колко ситият вярва на гладния.

Когато се казва, че бизнесът трябва да е прозрачен (Търговския регистър), гуманитарите рИват, че се нарушавала защитата на личните данни;
Когато се иска промяна на пенсионна система (увеличаване на осигуровките и възрастта) - гуманитарите пак рИват - щели били да работят;
Когато се критикува, че 25 млн. лв. за ин витро оплождане са пари на вятъра (раждане на деца с увреждания от столетници), гуманитарите извиват писък до небето за човешките права, ама пари не дават за поддържавено на живота на децата;
Когато се критикува раздаването на пари (60 млн. лв. за трансплантации от Бойко Борисов; 127 млн. лв. от излишъка за "високопроходими" автомобили от Румен Петков/Станишев и др.), нямало страшно - щял бил да се вдигне БВП и постъпленията в хазната. Де ги?;
Когато се настоява за задължително средно образование за кандидастване за шофьорска правоспособност, пишман защитници на народа от ДПС дуднеха ама как може да се увреждат човешките права. Затуй годишно увреждат се човешки животи, гинат по 1000 човека и още по 5 хил. остават инвалиди, ама с човешки права ;
Когато се настоява за задължителни оценки и матури в училището за да се осигури повече финансиране на образованието и да стане по-ефективно, пишман родители блокираха улиците, що отрочетата, дето не ги поглеждат иначе, щели били да се натоварят. Сега пък като са разтоварени от знания и способности, висят безработни.
Когато микро- и нано- бизнесмени твърдят, че 420 лв. е космическа сума за осигуряване и как трябвало да хранят пет-шест гърла, значи 65 лв., чисти без данъци, би трябвало да стигат. Ако тия бизнесмени лъжат, то трябва да им се забрани да участват на пазара, щото и там биха излъгали.
Не съм от "ситите", ама след толкова много гуманитарно кряскане за една или друга привилегия, на какво да вярвам!? На крайно нуждаещите се социално слаби (с яки помощи от общината), бездомни върховни съдии? На синдикатите, саботирищи не едно предприятия, на пишман бизнесмени, икономисти и политици, къде не могат да си направят сметката (тарикатски си отдават помещенията за кафенета, барове и др. стриптийз)? На фондации "Отворено общество" и "Инситут за пазарни изследвания" - последните не твърдяха ли, че плоският данък щял бил да направи българите богати?. Другите фондационери "Индъстри уотч" пък отчетоха по-миналата година над 153% забогатяване.
03 Юни 2010 14:53
"два свята - единият е излишен"
Кой от двата - опашката от Мерцедеси с мургавели пред социалните бюра или бездомните, крайнонуждаещите се върховни съдии?


Аполитичен,
в примера, който си дал, двата са излишни.

03 Юни 2010 14:59
Че един мой съсед официално живее без никакви доходи, жена му също е "безработна", обаче кара Субару Трибеца и си е опасал жилището с климатаци. Вечер в кварталното кафене не пада по-долу от Chiva's Regal, обаче е стриктен при вземането на социалните помощи... Лично аз не знам другаде да има толкова "бедни" хора...
03 Юни 2010 15:04
И преди съм казвал-неолибералния фундаментализъм, който си отива с пълна сила в световен мащаб, а неистово налаган тук от шепата продажни управленци и слугуващи им медии, ще ликвидира окончателно и безвъзвратно, което вече за държавата е неоспорим факт, така и народа български.Но, хак му е-защото лудна по 10.11. по т.н. демокрация и пазарна икономика, които доведоха до тоталното унищожение на- индустрия, селско стопанство, ВПК, спорт, култура, армия.Та България беше сила в тези области, а сега какво-младите са толкова зомбирани и не в час, че просто не знаят на кой
свят са и по-важното, че им е отредена участта на келнери, проститутки и в най-добрия вариант на обслужващ персонал-подлоги за западняците.Това да разбиеш всички тези области и никой да не му прави впечатление е истинско безумие, но -явно този народ, съмнявам се че трябва да се нарича така, заслужава участта си.И след невероятния успех и връх, постигнат през 45 г. след 9.9.1944 г., може би е дошло време за изчезването му-като основната причина пак повтарям е малоумната система, взета от запада и несъответстваща абсолютно на нашата същност-тя ще ни довърши.....
03 Юни 2010 15:13
И после някой пишат, че планът Ран-Ът бил конспиративна измислица.

По-точно начинът на "приложението" му у нас е жива конспирация, придружена с пладнешко ограбване на народа. Прийомите, приложени от днешните олигарси съвсем не са посочвани в този план. Но... на народа му се внушава, че всичко било продиктувано отвън. Кой го внушава? Същите тези олигарси.
Та горните направиха така, че в корумпираната ни държавица да не смее да се весне нормален инвеститор. Ама в Румъния било не-знам-как-си. В Румъния идват инвеститори и развиват нормално платени производства. Нашите бетонираха България надлъж и нашир. Ина това му викаха "икономически бум".
Колко хора познавате, които работят в реалния сектор?
03 Юни 2010 15:14
Всички тук ли са родени след 1989 г.? Защото иначе щяха да си спомнят, че при социализма социален проблем бедност и мизерия нямаше. Клишето "Всички бяхме еднакво бедни/равни в бедността" оставете за реститутките и набедените "демократи", които не правят разлика между свободата на словото и свободата от бедността. Нямаше лукс, но нямаше и бедност. На фона на сегашната пропаст между малкия брой богаташи и огромния брой бедняци за тогавашните различия в материалното благополучие на хората дори не си заслужава да се споменава. А кой свят е излишен знаят всички, които са чели съответния разказ на Смирненски. Които не знаят, да прочетат всичко от Смирненски.
03 Юни 2010 15:21
Не са Митев, не са! Ако се спазваха нормите, Закона и морала, щяха и да са полезни. Та въпросът е не кой да се заличава, а как да се организира адекватното създаване и спазването на нормите. И става с работа и воля, а не с помощи и оплаквачество.
03 Юни 2010 15:39
при социализма социален проблем бедност и мизерия нямаше
Точно така! Великият вестник "Работническо дело" не е писал да има бедни и мизерия, нито е писал да има богати. Значи, при социализма е нямало нищо, ни бедност, ни иновации. Само злите езици разправяха, че най-бедните, абсолютно верните на народа, си купаваха Мазда на половината от цената на Лада-та. Тъй де, няма да ощетяват народа от към лелеяният автомобил, зер по 10-12 години са чакали. И тогава пак върховните, ама не съдии, а идеолози, също бяха крайно нуждаещи се бездомници, та Партията им предостави скромни жилища от по ... 700 кв. м. (Ал. Лилов).
Верно немаше лукс, що нямаше кой да го създаде. Партийните/ведомствени вили се строяха за народа и се ползваха от горните най-бедни, с по два скъсани чорапа, къде майор-медицинска сестра ги била кърпела ... в грижа за народа.
С това не казмач, че сега нещата са добре. Просто от една мизерия минахме в друга. Едната беше скрита, днешната е показна.
03 Юни 2010 16:04
Apolitichen, това което казваш формално е вярно! И е доста изопачено! Защотохората, които се бяха облажили, да са били 1000 човека...от такъв порядък. Тях с мед да ги нахраниш и оставаше за обикновенните хора...достатъчно, за да не са гладни! Че били имали мазди и мерцедеси...ами халал да са им! Ама такова гладуване, ровене по кофите и др. прояви на новия ред не е имало! Нямало свобода, не сме можели да ходим в чужбина...ами сега да не би да съм изръчкал Европата? Откъде пари, трябва хляба да се осигури!
Правилата на играта бяха пределно прости- не трябваше да се рита с/у партията-кърмилница и ти се дава възможност да събереш трите ключа...и после пенсионер. А сега не можеш доживя до пенсия! За море, планина и почивка не смея и да си мечтая! Последно съм ходил на море през 1995 г. Но не това е най-лошото! Не знам как да ги степенувам, но напр. сега няма сигурност, няма бъдеще! Човек вече не може дори да си мечтае! Просто не знае какви биха правилата на живота след 5-10 год.!
03 Юни 2010 16:14
Две неща се ясни:
1. Трябва да се спрат кражбите.
2. Трябва да работят повече, повече хора.
За първото са необходими справедливи и спазвани закони, почтени магистрати, работеща полиция (и то много).
За второто са необходими справедливи и спазвани закони, почтени магистрати, работеща полиция (и то много).

А тези, които вече са стигнали предела на отчаяние, вместо да се хвърлят под влаковете, да препашат бомбен колан и да дръпнат взривателя в кулоарите на Парламента, или Върховия Съд, или Президентството.
Друго вече не е останало!!!

--------------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
--------------------------------------
03 Юни 2010 16:42
Apolitichen, цитирайки ме в постинга си от 14:30, говориш за някакви групи гуманитари, дето рИвяли за това и онова. Ако визираш мен като събирателен образ на тези презряни от теб гуманитари, ще кажа, че се идентифицирам само с някои от групите, към които сочиш осъдително с пръст. Трябва ли да се чувстваме виновни, когато хвърляш безразборни и безадресни обвинения към всички наоколо за всякакви недъзи в обществото?
Няма да проверявам достоверността на фактите и цифрите, които си цитирал. Парите, дори и те да са 25 млн лв, дадени за репродуктивно здраве /в частност ин витро оплождане/ не са пропиляни напразно. Това, че инцидентно и, според мен, безотговорно се е възползвала, поради пропуск в законотворчеството 62 годишна жена, не бива да компрометира всички останали хиляди!!! семейства, които са се сдобили с дете по този начин. Добре, че не се говори кой знае колко много на тази тема в социална среда, между познати, та не знаеш каква огромна част от сънародниците ни /и не само/ имат проблеми с репродукцията и прибягват до ин витро оплождане. Само аз познавам лично и имам в приятелския си кръг няколко такива случая. Имай предвид, че в 70% от случаите на невъзможност от зачеване се дължат на проблеми при мъжете.
60 млн за трансплантации за теб били "раздаване на пари". Копирам ти тук изказване на проф Бобев, който транспланитира за пръв път през 2005 год костен мозък на болно дете, от което ще видиш цената на трансплантациите в чужбина: "Трансплантацията като реализация не е сложен процес, но основният ни проблем остава набирането на донори. В тази област изоставаме, тъй като не разполагаме с донорна банка, която да ни направи равноправен член на европейската и световната. Държавата трябва да субсидира създаването й, за което са необходими организация и средства за консумативи. Това би могло спокойно да бъде реализирано. Все пак донорната банка в България е национален приоритет.

Колко струва такава операция в чужбина?
В Израел е най-евтино – 130 хил. долара. Там обикновено се правят трансплантации от нефамилни донори, използва се европейската или световната донорна банка. В трансплантационния център в Сиатъл, САЩ, присаждането на костен мозък струва 250 000–300 000 долара. " Натиснете тук
Apolitichen, съмнявам се, ако на теб се наложи такава процедура, да можеш да си я платиш от джоба и да не се надяваш на солидарността на обществото.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД