:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
А сега накъде

Четири сценария за съдбата на еврото

Въпросът е дали сегашното напрежение ще доведе до оздравяване, или ще разруши еврозоната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише също настоява за категорични мерки за спасяване на еврото.
Стабилността на единната валута, използвана в 16 страни от Европейския съюз, е тествана до краен предел. Правителствата, особено тези на Гърция, Португалия и Испания, са подложени на натиск да намалят бюджетните си дефицити и да реформират икономиките си, докато европейските политици обмислят как да пренапишат правилата за членство в еврозоната, за да предотвратят бъдещи кризи.

Европейската централна банка беше принудена да се намеси на облигационния пазар - стъпка, която в миналото изглеждаше повече от невероятна. Еврото претърпя силен спад, но въпросът е дали сегашното напрежение ще се окаже временно, ще доведе до положителна промяна, или ще разруши еврозоната. Financial Times предлага четири възможни сценария:



Възстановяване на реда



Кризата принуждава правителствата да сложат публичните финанси в ред и да подобрят ефективността на икономиките си. Еврозоната се превръща в двигател за растежа на световната икономика.

Гърция съумява в рамките на няколко години да се превърне в модел за европейска икономика. С перфектните си климатични условия, културно наследство и красива природа страната процъфтява като луксозна туристическа дестинация, а преобразеният след реформите бизнес климат привлича много инвеститори. Това поне е мечтата на стратезите от еврозоната.

В момента Гърция е "на системи," но спасителните пояси програми на Международния валутен фонд и Европейския съюз могат да възстановят финансовата система на страната. Годините на въздържание, които предстоят, могат да помогнат за развитието на предприемачески дух сред гърците, който да навакса пропуснатото време.

Проблемите в Гърция насърчават приемането на решителни мерки, които водят до растеж в други страни от еврозоната, като Португалия и Испания. Германия може да помогне за растежа, като насърчи вътрешното потребление, вместо да се фокусира върху износа. От това се ражда по-силен и динамичен валутен съюз.

Този сценарий не е утопия. Атина е подложена на огромен натиск да възстанови икономиката на страната, защото алтернативата би била катастрофална - фалит, изолация от финансовите пазари и социално напрежение, което излиза извън контрол (виж сценарий 4).

Сценарият не е невъзможен, но не бихме заложили на него.

Какво би донесъл той на еврото? Единната европейска валута ще се утвърди като сериозен съперник на американския долар, ще е силна и стабилна и ще измести долара във валутните резерви на много страни.



Нещата се оправят криво-ляво



Еврозоната се стабилизира, но не успява да разреши фундаменталните си структурни проблеми, които кризата разкри.

Действията на европейските правителства и ЕЦБ, включително договореният миналия месец финансов пакет от 750 милиарда евро за спасяване на еврозоната, успяват да успокоят бурята на финансовите пазари. Доверието на инвеститорите в Гърция започва да се възстановява, докато страната прилага мерките за ограничаване на бюджетния си дефицит. Орязването на разходите и увеличаването на данъците в Испания и Португалия водят до намаляване на дефицита в публичния сектор, без да предизвикат дълбока рецесия.

Мерките обаче не се оказват достатъчни, за да подобрят чувствително перспективите за растеж на еврозоната и което е по-лошо - фундаменталните пропуски в структурата на валутния съюз, които бяха разкрити по време на кризата, остават нерешени и предвещават неприятности и в бъдеще.

Този сценарий е много вероятен. Какво би донесъл той? Слабите перспективи за растеж и задълбочените политически проблеми в дългосрочен план ще окажат допълнителен натиск на еврото.



Осакатената еврозона



Еврозоната е фундаментално отслабена, а оцеляването й в дългосрочен план е под въпрос. Реформите, поискани от страните в Южна Европа, се оказват прекалено тежки за изпълнение. Гърция остава "на легло" по-дълго, отколкото се очаква, и се налага разсрочване на нейния дълг. Същото се случва с Португалия и Испания. Социалното напрежение излиза извън контрол, когато се оказва, че мерките за съкращаване на бюджетния дефицит, наложени от МВФ и ЕС, не дават резултат. Спекулациите за разпад на еврозоната нарастват.

Натискът върху германските и френските банки и сривът в икономическото доверие заплашват еврозоната с дълбока рецесия, докато обезценяващото се евро предизвиква инфлация.

Анализатори посочват, че комбинацията от слаби публични финанси и неконкурентоспособен бизнес са се оказали смъртоносни за народите от южната периферия на Европа. За да се възстанови конкурентоспособността, страните трябва на намалят заплатите и цените, но ако цените се понижат, а дълговете останат високи и икономиките изпаднат в рецесия, тежестта на дълга ще се повиши. Най-добрият вариант е Германия да позволи инфлация от 2% над поставения тавана в еврозоната и така да помогне на страните да се приспособят. Малко вероятно е обаче германското население да се съгласи с това.

Този сценарий е вероятен. Той би донесъл дългосрочна слабост на еврото.



Разпадане



Край на проекта за единна европейска валута. Напрежението става твърде високо, за да може да се контролира, и една или повече страни решават, че ще се справят по-добре извън еврозоната. Друг вариант предвижда страните от валутния съюз да изхвърлят определени членове.

Икономиката на Гърция колабира. Рецесия и астрономическа безработица в други страни от еврозоната, съчетана с растящо обществено недоволство спрямо еврото.

Вместо да доведе до лесен изход от сегашната трудна ситуация, както предлагат някои анализатори на финансовите пазари, фалит или разсрочване на дълга на страна от еврозоната може да предизвика непредвидимо дестабилизиране на региона.

Никой никога не е планирал разпадане на еврозоната. На влизането във валутния съюз се гледаше като на необратим процес и клауза за напускане на еврозоната не съществува. Това обаче не означава, че подобен сценарий е невъзможен.

Цената на напускането на еврозоната би била огромна - както за страна, която може да бъде изхвърлена от валутния съюз, като Гърция, така и за страна, която би решила да напусне сама, например Германия. Гърция пак може да бъде изправена пред перспективата да плаща огромния си дълг, само че този път с изнемощяла драхма, докато продажбите на германските компании ще бъдат засегнати от твърде силната нова германска марка, което би се оказало сериозен проблем за растежа в Германия.

"Ако се провали еврото, това също ще е краят на идеята за европейско единство", каза германският премиер Ангела Меркел миналия месец. Тази вероятност е далечна - но не толкова, колкото се предполагаше. При нейното сбъдване еврото ще отслабне много, а след това еврозоната ще се разпадне.
71
7084
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
02 Юни 2010 22:41
Да се разпада първо недоразумението наречено Еврозона, а после и цялата кочинка наречена Евросъюз.
Видя се че не става и не могат, освен раздута администрация, бюрокрация и високи данъци нищо друго не направиха.
А Еврото го чакат тежки години напред, остана ни единствено долара.
The Dollar Rulz
02 Юни 2010 23:00
Ачо
Само да те допълня.И ‌ златото.
02 Юни 2010 23:08
И кат се събудиш краката ти отввитииииииии!!! Мъко моя презокеанска!

аче дорогой,
съжелявам че го играя "черен вестоносец", ама само на мантри и заклинания няма да я биде вашта. да не ти чопля в раната ама за десет години конкуренция евро доларът, едната страна изпуснА къде 40% стойност.
Може и да не си чул но от Бретън уудс и споразумението смитсониън - трендът е един. Да ти ричам и по лошото - ще се запазва.
Едно евала от мен обаче.
За пропагандата и комсомолския ентусиазъм. Огледала, димни завеси, заклинания и ловкост на пръстите. Цяло шоу и поредица от сказки за наивници гледахме последните две години. Шоуто "Кризата е наша, но сметката ваша" наистина минава с феноменален успех.
Но все пак за ваш ужас еврото Ще остане. Просто сме повече, по силни, по осигурени и с по нормално мислене. И Бретън уудс 2, ще има - стига леко да се слегне пушилката.
Но нека погледнем и от позитивната страна - в бъдеще все пак ще се смята в Евро - не в юани или ШОСкои тугурици.
02 Юни 2010 23:17
Аче първо си оправи "спелинга" за еврото има кои да мисли
02 Юни 2010 23:25
Ачо, тия жълтите с юана, дето ще става бъдеща световна валута нещо не са на твойто мнение. Пак са минали на къси позиции спрямо американските облигации. Ахам.
02 Юни 2010 23:30
Пак са минали на къси позиции спрямо американските облигации.

туй де го прочете? иначе рашките и иранците скъсиха еврото яко.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
02 Юни 2010 23:42
Ай...
Абе сигурно са прави. Но ЮАНът като световна валута няма да е в моя мандат на тази зема. Предполагам (и се надявам) няма да е и в мандата на децата ми.
От там нататък - друг да му бере грижата.
03 Юни 2010 00:07
"Гърция запазва 13-а и 14-а заплата". Така е, борят се хората и малко по малко обезсилват мерките за затягане на колана. Няма да е по-различно и в другите от PIIGS.
Та първият сценарий (най-оптимистичния) можем да го пишем умрял. Вторият е също малко вероятен. Та остават третия сценарий (като най-вероятен) и четвъртия. Не виждам как ще се изпълни четвъртия сценарий, понеже тогава много лежпери от БрЮкселската бЮрокрация ще останат без работа, а те ще се борят с всички сили това да не се случи. Та остава третият.
"Натискът върху германските и френските банки и сривът в икономическото доверие заплашват еврозоната с дълбока рецесия, докато обезценяващото се евро предизвиква инфлация. Анализатори посочват, че комбинацията от слаби публични финанси и неконкурентоспособен бизнес са се оказали смъртоносни за народите от южната периферия на Европа."
Другаре българи, пак вас ви слагат на топа на устата! Да ви е честит ЕУ!
Ама верно където се присламчат българите, работите отиват на лошо.
03 Юни 2010 00:08
Това тук - за еврото - ми прилича на онова в другата стая - дето чакат на Тулумбаджията калбасурите да паднат - щото се клатили

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
03 Юни 2010 00:10
Не е само долара. Има стабилни валути и на новите държави: Индия, Мексико, Бразилия и т.н. Среброто също не е за подценяване.
03 Юни 2010 00:13
А не може ли Гърция да си фалира и това да е добре за еврото? Американски щати са фалирали и с това доларът не е загинал. Сега Калифорния е на границата на фалита.
03 Юни 2010 00:15
Тук са се събрали два типа хора: про-ЕУРО и про-долар. Никой няма никакви свестни аргументи. Ако сте много големи играчи, хайде кажете колко ще бъде курса ЕУР/УСД след 1 месец?! Или след 6 месеца?! За 6 месеца аз твърдо залагам на паритет.
03 Юни 2010 00:19
хайде кажете колко ще бъде курса ЕУР/УСД след 1 месец?!

Лукчо как да кажем, като след 1 месец еврото може да го няма
Колко е курса на Долара към Нищото [/s]
03 Юни 2010 00:28
И след една или две години шансовете за паритет са безкрайно малки.
Индия мексико и бразилия звучат добре но са на опашката - липсва им кредибилност и не виждам как ще я придобият в обозримо бъдеще.
Прочее - именно това качество на еврото, най - много бърка в здравето на зелената печатница и раздухва цялата вестникарска истерия.
голям проблем се оказа, по голям от 13 и кусур трильона дето никой бече няма и намерение (или възможности) да ги плаща.
А гърция ... кат казахме гърция та се сетих. Как върви бюджета на онова момче - австрийското бодибилдърче Арни черничкия? Цял state казват бил замесен
03 Юни 2010 00:42
Ето имаме вече две мнения. Давайте, не се стеснявайте! Безплатно е.
03 Юни 2010 00:55
Разбира се, че най-вероятен е сценарият, в който се споменават ключови думи като 'криво-ляво', 'горе-долу', 'стабилизира', 'укроти', 'умерено' и т.н.
03 Юни 2010 01:01
.... дааа ... ще има да плачем за преводната рубла ...
03 Юни 2010 01:35
Старши , готов съм да ревнем за преводната /рубла, разбира се/ - само некако не моем да си припомним како она изглеждаше. Право куме у очи , преводната си беше менте но видим че некои тъгуват за ментетета
03 Юни 2010 01:51
Иран ще обмени 45 млрд. евро в долари и злато
02 юни 2010 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Техеран. Централната банка на Иран ще обмени 45 млрд. евро от своите валутни запаси в долари и златни кюлчета, съобщават местни медии, цитирани от АФП.
Промяната в политиката на банката идва на фона на кризата в Гърция и Испания, причинила срив в стойността на еврото спрямо американската валута.
Обмяната на средствата ще се осъществи на три етапа, като първият вече е започнал.
Иранската централна банка обмени голяма част от валутните си резерви от долари в евро след валутната криза в САЩ, започнала преди две години.
03 Юни 2010 02:34
Ама те иранците нещо не го дават добре - предвиждането им куца. Купили преди скьпо евро с евтини долари, а сега ще купят скъпи долари с евтино евро. Да се обеси министъра на финансите!
03 Юни 2010 03:07
лукчо, само тъй братчед. Ние още времето на базовия филм Комбина знаем, че класиката във валутния жанр е монголската тугрица.
старши, да си завреш преводните рубли и зелените чорапи там дет слънце не те огрява.
03 Юни 2010 03:11
пара, бе не е само иран. нашто мухи и то е стиснало пребледнело левчетата дето ги обърна на курс 1.2 и се оглежда за гущери. Че пусто има доларов дълг да връща в клончето в торънс - за сичкото мармалад дето го праща с койнтенеро
03 Юни 2010 03:17
Играх срещу долара, дълго [aud/usd ] ама аз съм спекулант, позициите затварям на часове, за дългосрочно според мен 1.21 до петък, понеделник може да видим и 1.19, а за края на месеца и 1.10 може да има.Виж, после очаквам тренда да се обърне и да видим еврото стремително нагоре.
03 Юни 2010 03:41
Слуховете за смърта на еврото са силно преувеличени...!
Очевидно, това е битка на САЩ да спасяват долара си- за сметка на "братята" от Европа и Еврозоната! Да, де " Нищо лично!"- просто Политика и Бизнес!
От което пък печели яко Народната Република Китай- която има дълги доларови позиции!
На печелившите, ЧЕСТИТО!
03 Юни 2010 05:44
Очевидно, това е битка на САЩ да спасяват долара си- за сметка на "братята" от Европа и Еврозоната! Да, де " Нищо лично!"- просто Политика и Бизнес!

Това в атакокомунистическия свят на парагарфа, а в реалния свят САЩ са по-обезпокоени от спада на еврото отколкото в ЕС. Ако САЩ се борят за нещо, то е еврото да не пада срямо долара, защото Европа е основният вносител на американски стоки. Основният проблем на САЩ е да задържат крехкия ръст на икономиката и да намалят безработицата. За което ниското евро е пречка. Истинският проблем на ЕС пък изобщо не е курса на еврото спрямо другите основни валути, а кой ще плаща дългове на Гърция, а вероятно и на още две-три държави от еврозоната.
-
Относно препостнатото от Параграфа за намеренията на Иран - ислямските финансисти май са на път да заложат на куците коне - за пореден път.

Редактирано от - Oraсle на 03/6/2010 г/ 05:45:55

03 Юни 2010 05:58
Хм, на САЩ макро проблемите са че, първо, имат голям търговски дефицит, второ (свързано с първото), имат голям външен дълг. И за двете решението е очевидно, ама, пусто, много политически некоректно (хеле пък за големия жълт брат малко неловко ще се получи). Та качването на долара меко казано хич не е главна цел.
03 Юни 2010 05:59
Чета как кротко и напоително си хортувате тука, че и прогнози опитвате! Всичкото хубаво, ама защо никой се не сети да запита какво мисли Федералния Резерв по въпроса! Щото...The Federal Reserve of United States...е да, де....
03 Юни 2010 06:39
А стига разиграваха варианти!! Опипват почвата ли или как! Щото ако знаеха корифеите от Брюксел+ САЩ-ците, вкупом биха се юрнали да си спасяват банките! Ама не би... Сега или рецесия или яка война някъде по света-инак няма далавера и рецесията ще си продължи, както казват същите корифеи-я 5-я 10 години още!! Ма това Гърция, Испания, Португалия, Италия /много ли са- много са, я!!/яко затягане ще трябва да е на коланите, докато ни настигнат по "стандарт на живот"! Затова кой лапал-лапал, който беден-беден, който в Брюксел- пак там! Белгийците навремето да не мислите като насъскаха тутси и хуту в Руанда и после ги оставиха да се изколят, че им пукаше кой колко допринесъл за цивилизацията! хайде холан, няма балъци такива, и то в стара Европа!! Затова ще се лашка България от едни прогнози към други, добре че еврото не ни набутаха! Тогава комедията вече щеше да е трагедия!!
03 Юни 2010 07:07
Паритета е химера или кошмар зависи от гледната точка !!
Флуктоацията е майка на печалбата !!
И относителната несигурност !!
Донт паник е много добър съвет в повечето ситуации на борсата !!!
03 Юни 2010 07:20
Повечето от форумците не следят американските бизнес -телевизионни програми и частни тв. Америка се стреми да запази Еврото. Китай "слоу даун" на стоковата борса заради американския натиск. Другото са "бла-бла" приказки. Много мога да напиша по въпроса , но нямам време. Приятен ден!
03 Юни 2010 07:47
Войната се води и за умовете на хората посредством въздействие върху психиката им.
Основен метод - 'Па-па-па - паника..."
-----------------
Блогът на Генек
03 Юни 2010 08:51
Доларът е точно толкова американска валута
колкото турската лира е била българска валута.
Народът на САЩ няма НИКАКЪВ КОНТРОЛ над валутата долар.
На него е оставена ролята на перманентен бачкатор, който да изпълва с някакво съдържание отпечатаното от Бернанке-Гейтнер-Голдман и Ко.
Участието на одеската банка Голдман-Зилберштейн и Сакс
в гръцките далавери е от фундаментално значение за разбирането на "гръцката" криза.
03 Юни 2010 09:12
Дадох ви малък "хинт" по-горе, ама кой да чете - тука е важно да се изкажеш! Какво знаете за Федералния Резерв на САЩ! Държавна или частна банка е(съвкупност от банки, пазени в тайна)? Чия собственост са водещите европейски банки(на са ли собственост на собствениците на Федералния Резeрв)? Фамилията Rothschild да ви говори нещо? Що не пипнете търсачката на Гугъл и не си поиграете половин час да откриете отговора на тези(И ДРУГИ) въпроси! Като, например, кой инкасира милиарди ДНЕВНИ печалби от кризата, разтресла света? Кой предизвика тази криза И ЗАЩО? Кой ПРАВИ историята на света? КАК? Тогава, може би, ще престанете да се праите на всезнайковци "ала Хърсев"...
StrikeEagle, макар и случайно, имаш попадение - доларът е американска валута без съмнение, НО...на всяка доларова банкнота пише "собственост на Федералния Резерв на САЩ", НО, тъй като Фед, Рез. е ЧАСТНА БАНКА(съвкупност от банки), Правителството на САЩ плаща стотици милиони долари на ден НАЕМ на Фед.Рез. за това, че ползва парите им като национална валута! Нямах намерение да ви го казвам, но твоят пост ме предизвика! Та...Гугъл и...четете, четете - то сляпото окато прави...
Колкото до народа...има ли народ в света, които има контрол над националната си валута? Кой?...
03 Юни 2010 09:52
Еей, Сорос до Сорос тука - навалица! Гачи ли сте мушнали под юрганя цифра с много нули в съответния цвят и сега - маллеййй, страх!
Гледам, че светила и обявили се за такива се бълтавят от единия до другия край като прогнози, аз пък предпочитам тертипа на дедо ми-една трета изяждай, една трета влагай и една трета спестявай.Ако е за последното зора - ще го преживеем, накъдето и да се клатят...финансовите символи.
03 Юни 2010 10:12
Вече няколко седмици наблюдавам Гърция и ще знаете, че там оправия няма. Теглят кредити, за да изплащат сегашните. Дълг спрямо БВП гони 140%. Дори дългът да се преструктурира драстично и това да падне до 110% пак плащанията са непосилни за една икономика, която не произвежда почти нищо. То и ние не произвеждаме нищо - ама поне дългът (а от там и материалното ни положение) са ниски.
*
Но Еврото ще се запази. Истината е, че Европа може да напечата много повече пари от САЩ - защото ще намери купувач за тях (в момента Фед си купува собствените облигации щото никой не ще). Решението е ЕС да унифицира плащанията за свои експортни стоки в Евро - задължително за всяка фирма. Локомотивът на Европа - Германия-Франция и периферията Холандия, Дания, Швеция, чехия, Полша, Италия - сами изнасят повече продукти и услуги от САЩ (единствено по износ на филми и на "финансови инструменти" издишат ). Ако това се случи ще има вой до небесата отвъд океана. Но алтернативата наистина е отслабване на Еврото и все повече съмнения за неговото съществуване и необходимост.
*
А не знам за вас - ама аз мразя все да обменям пари, когато пътувам където и да е. ЕС с 27 валути е глупост, за която всеки ще трябва да плаща и с нерви и пари.

Редактирано от - Yantar на 03/6/2010 г/ 10:24:40

03 Юни 2010 10:16
Липсата на Мечкаров( Ел Мухадо и т.н.)
става все по-осезателна.
Лутаме се като слепи котета...
03 Юни 2010 11:11
До StrikeEagle

А безумното взимане на евтини кредити от Гръците като цяло и броталното им изяждане, изпиване и изсиране дали нямат някаква роля за "гръцката криза" според вас ?
Да не забравяме че държавите със собствена валута винаги имат резервен вариант наречен инфлация - ако стане твърде напечено девалвират колкото е нужно и баланса се възтановява на нови фискални нива. И понеже държавния им дълг е във собствена валута нямат никакви проблеми с обслужването му след това. Точно затова и англия не иска да приеме еврото - щото ще загуби този инструмент.
А гърция не може да си напечата еврота но смело взимаше заеми във евро. И когато очаквано евтините еврота свършиха, се оказаха с пръст в уста. И понеже са скапани мърлячи и няма да направят реформи, неминуемо ще излязат от еврозоната ( или ще бъдат изхвърлени, зависи как го гледате ) и ще девалвират новата си драхма.
03 Юни 2010 11:33
Да се възстанови марката ще черпя!Това съм го казал нееднократно в тоя и други форуми...а България, Гърция, Румъния и др...ако искат да си останат в каквато искат зона-ще въртят едни пари...

03 Юни 2010 11:41
А защо не помислите в посока - евтино евро, като опит за спасение на цялата рискова зона PICS ? Кое е по-изгодно : евтино евро, по-висока конкурентноспособност на водещите евро-икономики, по-лесно изплащане на дълговете в евро за проблемните държави или обратното?
03 Юни 2010 12:58
др. Живков, така е то, но кой ли иска или е способен да разбере Играта?

Да се правят слепите зорлем окати, си е отсекъде кауза пердута. Защо да им се разваля мислюването и да им се взима ищахя да снасят умнотии, особено пред салатка и чашка джибровица?

Еврото се направи за да се парират някой и други предстоящи "злини" и нежелани възходи...

Като цяло: - всички пророци след Христа са магарета. Бе казал някой си.
03 Юни 2010 13:07
Клатят ли се? Да'н съ паднали веке

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
03 Юни 2010 13:36
случилото се в гърция много напомня случилото се у нас през 80-те и заложено още през 70-те. не може дълго да се консумираш повече от произведеното, ама като политиците не смеят да наложат реални мерки от страх да няма социални протести, разпад на управляваща партия и т.н. е така и тато го беше шубе навремето да стегне коланите, после всичко се преобърна но накрая си го изработихме/изгладувахме. сега, ако все пак се прояви здрав разум, всичко може да завърши с Вариант1 с добавка от 2 млн. разширение на гръцката диаспора по света и връщане на останалите гърци по работните им места за сметка на гастарбайтерите които реално(и неофициално) са гръбнака на икономиката им.
03 Юни 2010 13:39
Тодаре, прав си
По-умни хора, големи играчи на валутните борси са казали:
1. Ако имаш търпение ще видиш всички котировки на долара, от най-ниската, до най-високата.
2. Ако някой можеше да прогнозира надеждно курса на долара,
ще стане мулти милиардер.
Преди десетина години жена ми беше на работа в чужбина по линия на федерацията. Печелеше долари и ми ги пращаше /има и такива жени/. Аз работех в банка и мислех, че горе-долу
са ми ясни нещата. Реших да си купя личен пистолет и напра
вих операция. Продадох доларите и си купих марки. Да изкарам за пищова и пак ще ги обърна. Така и стана. Изкарах
даже и за боеприпасите. Обаче ме пратиха два дена в командировка и като се върнах бях на нула. Обаче аз упорит,
долара също. Стана 2.36 и аз загубих един Голф двойка. Няма
да обяснявам каква лекция ми изнесе вифаджийката на мен икономиста за долара и прочее. Обърнах вичко в левове, сложих ги на депозит за някакви лихви и така..
Обаче след няколко години долара стана 1.45. Мен си ме чоп
ли. Купих долари чакайки да скочи и той скочи... на 1.28.
Чак тези дни ми се оправи малко настроението /и сметката/.
Та мисълта ми е - по-полека с прогнозите. Ако някой има прогнози да ги пази за себе си. Всяко съвпадение на нечии
прогнози е ....случайно, асвен ако не си Сорос.
03 Юни 2010 13:45
Да подкрепя Yantar - еврозоната като цяло има положителен търговски баланс (повече изнася отколкото внася), за разлика от САЩ, които имат отрицателен търговски баланс. Следователно, от тази (фундаментална) гледна точка, еврото е по-стабилната валута - в еврозоната се произвежда повече отколкото в САЩ. От друга страна, това, че еврото напоследък е под вербална атака явно е изгодно на всички - за Европа - евтиното евро засилва европейския износ, за САЩ, Англия и ко - на този фон техните проблеми не се виждат, макар и да са по-големи от европейските. Ако не беше така (падането на еврото да е изгодно за всички) щеше да има атаки и към долара и към паунда. Но такива няма, от което следва, че има някаква по-дълбока конспирация. Която може би изглежда примерно така - първо ще оправим бакиите с еврото и евродълговете, а след това и с долара. Ако съм прав, еврото ще продължи да поевтинява докато еврофинансите се стабилизират. След това тренда ще бъде обърнат (изведнъж наблюдателите и медиите ще забележат американските проблеми) и същата процедура ще бъде приложена и към долара. В тази схема неясно е "само" как по-евтиното евро (после долар) ще помогне за решаване на дълговата криза, но вероятно централните банкери са замислили някакъв капан за спекулантите.


____________________________
Кредитът - модерното робство
03 Юни 2010 13:46
Курсът 1.20-1.25 долара за евро е идеален за еврозоната. Останалото е пищене на полуграмотни икономисти/журналисти.
03 Юни 2010 14:04
Абе вие форекс не играете ли???? Очаквах да видя коменти за вълнови анализи и фундамент, а то...ФЕД коментирате???
Какво има толкова да го бистрите, федералният резерв печати зелени хартиики, и ги дава на американското правителство, което пък му дава в замяна едни други хартиики, по-големи и розови, бондове им викат..Е, не само ФЕД печати зелено, напоследък и севернокорейците яко са се хванали, ама то в цел свят си е така де...повече от половината долари не са печатени от фед.
За сега познах с австралиеца, вече съм 100-тина пипса печалба, а и еврото запазва тренда, на 1.2250 е сега, след обяд ще пусна късо евро таргет 1.2150 , да видим
03 Юни 2010 14:17
Латинский валютный союз был создан по инициативе Франции. 23 декабря 1865 года Франция, Бельгия, Италия и Швейцария образовали Союз и договорились привести свои валюты к биметаллическому стандарту с фиксированным соотношением между серебром и золотом (4, 5 гр. серебра или 0.290322 гр. золота (соотношение 15, 5 к 1).


Договор был направлен на достижение единообразия в чеканке монет, которые должны были взаимно приниматься национальными казначействами как законное платёжное средство. Эмиссия ограничивалась в соответствии с формулой, основанной на относительном размере населения каждой страны.


Соглашение вступило в силу в 1866 году. Позже к союзу присоединились Испания и Греция (1868), Румыния, Австро-Венгрия, Болгария, Венесуэла, Сербия, Черногория, Сан Марино и Папская Область (1889). В 1904 году Датская Вест-Индия также приняла стандарт, но не присоединились к Союзу.


В связи с изменением соотношения золота и серебра, политической нестабильностью в начале XX века и более активным использованием банкнот валютное соглашение ослабло в 1920-е годы и формально распалось в 1927 году.
03 Юни 2010 14:30
Натиснете тук: Новое погружение в хаос: Европа накануне бильдербергской встречи


С 4 по 7 июня в Испании в гостинице Ситхес, в 30 км от Барселоны, пройдёт очередное ежегодное заседание Бильдербергской группы. Как всегда, информация о бильдербержцах исходит от Джеймса Такера и Даниэля Эстулина, которые сообщают, что группа обсудит проблемы глобальной рецессии и способы провоцирования таких экономических потрясений, которые станут предлогом для создания полноценного мирового экономического правительства.
03 Юни 2010 14:50
Дефицитът на САЩ достигна 13 трилиона долара за първи път в историята
03 юни 2010 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Дефицитът на САЩ достигна 13 трилиона долара за първи път в историята, съобщиха от американското министерство на финансите, предаде АФП. След значителните правителствени разходи целящи стимулиране на икономическото възстановяване, дефицита на САЩ достигна 13, 050, 826, 460, 886.97 долара към 1 юни. Дългът се е увеличил с около 1, 6 трилиона долара през миналата година и е нараснал повече от два пъти през последните десет години. Сега дефицитът на САЩ е около 90% от годишния БВП на страната.

03 Юни 2010 15:13
Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дефицитът на САЩ достигна 13 трилиона долара за първи път в историята, съобщиха от американското министерство на финансите, предаде АФП.

Охо! Да не би споменатото забелязване на американските проблеми (и свързаното с това обръщане на тренда) да започва да се случва?? Хммм! По-скоро не - това е лека димка подкрепа на еврото за да не пада чак толкова бързо. Още не е дошъл момента за обръщане*.

------------------------------------
* Мнението не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.


____________________________
Кредитът - модерното робство
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД