:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,126,303
Активни 181
Страници 31,030
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Българите да станат ужас за цяла Европа”

Победите при Одрин (1205 г.) и при Клокотница (1230 г.) утвърждават категорично държавната независимост
Снимка: Филип Михайлов
Меч от времето на битките при Одрин и Клокотница; използван от защитниците на средновековния Перник в края на ХII в., Районен исторически музей -Перник
На 16 май 1204 г. за император на нововъзникналата в Цариград Латинска империя е избран Балдуин I Фландърски. Само след година той ще се превърне в най-окайвания политически затворник в Европа.
Отношенията на българския цар Иваница Асен (1197-1207) с латините не потръгват никак добре още в самото начало ("Сега"/11. 03.2010). Новите господари в Цариград настояват даже българският цар да се откаже от престола, очевидно в тяхна полза. В Търновград бързо разбират, че наглите съседи трябва да се приучат към цивилизовано поведение. С избухването в Тракия на въстанието срещу латинците в началото на 1205 г. Иваница Асен светкавично се озовава на границата на градския район на Одрин с огромна войска от "40 000 въоръжени мъже без пехотинците" според Жофруа дьо Вилардуен. В българската войска са зачислени и 14 000 кумани. Дори днес събирането на такава армия изисква вероятно седмици усърден труд. Така пристигналата на 20 март 1205 г. латинска войска се оказва между защитниците на Одрин и българския военен лагер. На 13 април българо-куманската войска изпробва тактиката си, а на следващия 14 април я прилага в действителност.
Битката започва с нападение на куманската конница към лагера на латините, които тъкмо били седнали да обядват. Разбира се, рицарите поддават и бързо се увличат в преследване на леката конница начело с куманина Коча. Завлечени на 8 км от лагера си, латинците се оказват в блатата северно от Одрин, при вливането на р. Провадийска в Тунджа. Предварително приготвените там български войски превръщат битката в страшно клане. Тежките рицари затъват в блатата, пропадат в прясно изкопаните ями с набити заострени колове в тях, задушават се в здравите примки или губят главите си, отделяни със специално приготвени коси с дълги дръжки. Император Балдуин I е пленен, а "300 души рицари" според Робер дьо Клари изчезват, много повече загиват.

* * *
Българската победа при Одрин спира латинското настъпление на Балканите точно година след вероломното превземане на Цариград при Четвъртия кръстоносен поход. Като изключителен стратег, военачалник и политик цар Иваница Асен напълно осребрява победата си. До средата на лятото на 1205 г., когато се насочва към силната крепост Сяр - във владенията на ломбардския маркиз по това време, той присъединява към България цяла Източна, както и голяма част от Беломорска Тракия. Така латинските владения са разпокъсани - между цариградската Латинска империя и Солунското кралство се вклинява широка българска територия, впрочем отдавна населена с крупни масиви славянско население ("Сега"/22.04.2010). Превзети и разрушени са според Георги Акрополит, Кариопол [Айробол] Хераклея [Ерегли], Редесто [Родосто], Панион [Барбарос], Траянопол [Лутрас], Мосинопол [северозападно от дн. Гюмюрджина], Перитор [на залива Порто Лаго] и много други. Латински остават само Цариград и близката му околност.
В крайна сметка: "Ако някой има заслуги за спасяването на Византия, то този някой е именно цар Калоян" (Г. Острогорски, 1977).


хххххххххх


През 1224 г. деспот Тодор Комнин е коронован за византийски император от охридския архиепископ Димитър Хоматиан. В чест на това събитие архиепископът получава златовезана плащаница (днес в Националния исторически музей) ("Сега"/11.03.2010). Самочувствието на новопровъзгласения император трябва да е достигнало критични стойности, понеже в началото на 1230 г. епирската войска в нарушение на сключения по-рано договор с България напада вероломно. Това деяние трябва да е било твърде неочаквано, та българският цар успява набързо да събере малобройна войска, в която са включени и 1000 кумани.
На 9 март 1230 г. битката започва, след като цар Иван Асен II "закачил на знамето [си] писмената клетва [т. е. договора] на Теодор". Летописецът Георги Акрополит е много пестелив и за хода на битката, като съобщава само, че епирският владетел "бил решително победен от българите и скитите [куманите]. Бил пленен от враговете той и мнозина от роднините му, от висшите длъжностни лица и знатните и всичките му вещи". Вероятно епирската войска била обкръжена, защото в писмото на Якоб де Латес бен Ели бен Исак от Каркасон (Южна Франция) до братовчед му Пабло Кристиани от 1264 г. е посочено, че "цар Асен убил във войната мнозинството от неговите конници и елитни войскови началници". А конница може да понесе такова поражение само ако е напълно обкръжена.
Главната битка според археологическите издирвания трябва да е станала на хребета западно от р. Клокотница, недалеч от крепостта при едноименното село. Едно предание разказва, че българската войска може би била скрита зад близките височини Хасара и Чоплука. Увлечена в предварително приготвена засада, епирската войска поддала. На мястото на засадата византийците в гръб били изненадани от леката и бърза куманска конница.
Пак Георги Акрополит разказва за необичайната хуманност на българския владетел, който "от плененото множество" освободил "повече от войниците... и ги отпратил по селата и градовете им".

* * *
Българската победа при Клокотница Иван Асен II използва докрай. Безкръвно към България са присъединени огромни и богати земи. Пак летописецът Георги Акрополит ни осведомява подробно за това: "Всички му се подчинили [след март 1230 г.] без кръв; така Одрин паднал под неговата [на Иван Асен II] власт, почти в същото време Димотика, сетне целият Волерон [земите между долните течения на Марица и Струма], Серес [Сяр], Пелагония [Битоля], Прилеп и околните селища. Той [Иван Асен II] нахлул във Велика Влахия [Северна Тесалия], завладял областта Елванон [североизточно от Драч] и оплячкосал [земите] чак до Илирик."
След Клокотница започва времето на българското покровителство над Света гора. Иван Асен II посещава обителите там и богато ги обдарява. Официалните си документи царят подписва вече като владетел на "българи и гърци" ("Сега"/18.10.2007) още през същата 1230 г. България влиза в семейството на великите сили на своето време, като решава съдбините на малки и големи, близки и далечни народи.


Успоредици

Една велика българска приказка започва през 1185 г., приказката за тримата братя и техните (поне) две сестри. Произходът на Асеневци - най-знатния род от времето на Второто българско царство, заслужава някога да се обсъди отделно, за да се сложи край на досегашното недоразумение с измисления им небългарски произход.
Все ще е недостатъчно, каквото и да се каже за двамата по-големи братя. Мястото на "стария цар" Асен и на брат му Петър като възстановители на Второто българско царство в българската история винаги ще е оградено с пурпур. Както впрочем и мястото на наследниците им - царете Иваница Асен (1197-1207) и Иван Асен II (1218-1241).
Да продължим да наричаме най-малкия от братята Асеневци с гръцкия му прякор не бива, макар че е най-често срещан в историческите извори. Ако го броим обаче като втори Иван Асен, какъвто е всъщност, ще настане страшно объркване с прочутия му племенник, та никак не е практично. Умалителното Иваница (използвано у летописеца Никита Хониат, както и у много от западноевропейските извори) точно приляга на най-малкия Асеневец, отличава го от "стария" Асен и ни освобождава от задължението за още трудни промени. А и не е по-малко точно исторически и династично.
Изглежда, всичко от най-дълбоката ни древност, та до днес завършва в леглото или минава през него. Българските победи в битките при Одрин и при Клокотница имат своя действителен завършек всъщност в Търновград. Според свидетелствата на един фландърски свещеник, който посетил Търновград, съобщени ни от френския инок Алберик, Балдуин бил убит, след като царицата, чието име не е стигнало до нас, възползвайки се от честите отсъствия на царя, започнала или се опитала да започне дръзко любовно приключение с видния затворник. Тази история едва ли е толкова невероятна, като отчетем, че след смъртта на Иваница Асен царицата се омъжила за племенника му Борил твърде бързо. Независимо от причините според едно писмо на Иваница Асен до папа Инокентий III резултатът е ясен и бърз - Балдуин "изплатил дължимото на природата, когато бил в затвора".
С по-щастлива уж любовна история завършва другата битка, която днес ни интересува. Доста след тая победа, в края на 1237 г., Иван Асен II встъпва в третия си брак - с Ирина, дъщерята на пленника Тодор Комнин, която обичал според Акрополит "не по-малко, отколкото Антоний Клеопатра". Дали от обич бил тоя брак, или за да се свържат Асеневци с цяла поредица най-знатни български и византийски аристократични родове, никога няма да разберем със сигурност, но фаталните за България последици от тази царска прищявка ще тегнат чак до края на ХIV в.
Българската победа при Клокотница превръща Иван Асен II в най-могъщия европейски владетел ("Сега"/14.05.2009), а България се разпростира по целите Балкани. Победата на цар Иваница Асен при Одрин остава лош спомен за западноевропейците още много столетия след 1205 г. Волтер (1694-1778) ще е най-категоричен: "Победата на българите над кръстоносците при Одрин с пленяването на император Балдуин, хвърлен в затвора на търновската крепост с пречупени ръце и крака [а и "с вериги на врата и железа на краката" според Акрополит], стигаше българите да станат ужас за цяла Европа."
35
21350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
03 Юни 2010 01:00
С тези самоцитати и то от в. "Сега", каквото и да напише, автора олеква и звучи несериозно.
03 Юни 2010 03:46
Авторът все се кефи от завоеванията към Беломорието и нататък. Но причината за силата на България при ранните Асеневци била в това, че владеели здраво земите отвъд Дунава, а куманите, които по това време обитавали (заедно с много българи) днешно Влашко и Молдова с Бесарабия (Влашко тогава дори се наричало Кумания и нямало още никакви власи) били техни хора.

И обратното, тутакси след смъртта на Иван Асен II татарите помели куманите от днешна Бесарабия, Молдова и източна Влахия, започнали нескончаеми набези с/у Търновска България и могъществото й набързо се сринало, та се наложило няколко десетелетия по-късно Ивайло да въстава, за да гони татарите. А западна Влахия паднала под маджарите.

Калоян е интересен с голямото си епистоларно творчество - преписката с папа Инокентий III. В нея - и само там - той се титулува "цар на българи и власи". Така го наричат и някои западни автори. Някои даже го наричат само "цар на Влахия". Това дава "основание" на румънските историци да претендират, че Асеневци били етнически власи ("румънци'), че въстанието на Асен и Петър било "румъно-българско въстание", създало "втората румъно-българска империя".

Защо Калоян се титулува "цар на българи и власи"? Най-вероятният отговор: защото по това време ромеите и покрай тях и някои западняци наричали днешна Северна България (южно от Дунава) "Влахия", и жителите й - "власи". След падането на България под ромейска власт в 1018 г. западните бълг. земи, дето кипяла борбата ба Самуил с Василий Българоубиеца, били обособени в тема (военен окръг) България, а старата Мизия - тема Подунавие (Паристрион), по-късно населена според ромеите от "смесени варвари" след нашествията на печенегите и др. народи, и накрая явно прекръстена на "Влахия". Така че "цар на българи и власи" в устата на Калоян значело "цар Охридски и Търновградски". (Според някои е възможно тогава думата власи да е имала и друга значение, не етническо, а "професионално" - пастири от различни етноси.)

Че Калоян и братята му се смятали българи е повече от ясно - пак в писмата му до папата пише, че били потомци на старите български царе Петър и Самуил. Иван Асен II и всички бълг. царе след него се наричат само "царь и самодържец българом и гръком". Приемствеността на държавата на Асеневци спрямо Първото бълг. царство е несъмнена, дори в символи като пренасянето на Омуртаговата колона в Търновград и резидирането на цар Петър II отначало в Преслав.

Но за да бъде наречена Северна България "Влахия" (още веднъж, по това време днешна Влахия се наричала Кумания), значи там е трябвало да има по това време доста власи. Името "власи" се появява за пръв път в 10 в. в споменатата от автора "Велика Влахия" - Тесалия, също в Епир, Албания и днешна Р Македония. Това според унгарската теория за произхода на румънците е прародината им. Номади пастири, те се разселили по планините Пинд, нагоре по Шар и чак до Стара планина, по която стигнали към 12 в. Дунава при Тимок (където досега има власи и от двете страни, в Сърбия и в България), а също слезли на изток към Търновград. Там взели участие във въстанието на Асеневци заедно с българите и куманите. Преминали Дунава при Железните врата, минали в Карпатите, дето се разселили и се спуснали и в днешна западна Влахия (Олтения) в края на 13 - началото на 14 в. Понеже тази земя след 1240-те години била владение на унгарците, влашките воеводи чак до 17 в. я наричат в грамотите си "земля угровлахийска" (на български).

Румънските историци даже твърдят, че власите били оглавили въстанието, понеже били по-напред с държавната идея от българите. Това е смешка. Българите имали вече царство от няколко века, били преживели два "златни века", а власите създали първите си държавици, васални на Търново, едва към 14 в. Цялата влашка култура, селският бит, историята на влашката църква и документите на влашките войводи от 14 до 17 в., както и топонимията на днешна Румъния говорят, че влашките държавици били отначало провинции на България (нещо като деспотството на Добротица), в които езикът на народа, църквата, земеделието, научено там за пръв път от власите пастири, а и мнозинството от населението поне до 15 в., били български. Имало там и унгарско влияние, а след падането на България - и сръбско, но основата им била българска.

Превъзходен съвременен документ е дискусията в английската Уикипедия м/у румънски и български автор ( тук - разделите за Kaloyan and Wallachians) за етноса на Калоян. Бълг. автор Imladjov цитира най-скрупульозно всички текстове в писмата на Калоян (на латински) до папата, в които се споменава за власите. Румънецът не знае какво приказва.

Редактирано от - Чичо Фичо на 03/6/2010 г/ 23:10:45

03 Юни 2010 05:09
Да бе, и за всичкото това величие ние сега и тук имаме неоценима заслуга
03 Юни 2010 07:45
Мястото на "стария цар" Асен и на брат му Петър като възстановители на Второто българско царство в българската история винаги ще е оградено с пурпур.

Мястото на подобни умотворения винаги ще бъде в сборниците с ученически "бисери".
----------------
Блогът на Генек
03 Юни 2010 07:51
да бе, бълтари, латинци и византийци се тепат, докато дойдат турците и разкатаят майките на всички
03 Юни 2010 08:05
Вече станахме - и не само за Европа !
03 Юни 2010 08:40
Така, така европците е добре да си припомнят с кого си имат работа, като се опитват да ни продават разни иширети....
Лошото е че политиците ни демосрати от последните 20 годин не знаят историята и не знаят как да я използват.... Нищо ще се научат.....
03 Юни 2010 09:40
E, убуу де - знаем си историята, но малко ми прилича на четкане на комплекси.
03 Юни 2010 09:52
Ще изчакаме статията за произхода на Асеневци. Много ми е интересно какви аргументи ще изложи автора. За мен те са си етнически власи. Българизирани.

Колкото до победите на Калоян и на Иван Асен II - те се оказват ялови. Пет години след битката при Одрин Латинската империя отново владее Пловдив. Шестнадесет години след Клокотница другата византийска империя -никейската, практически без бой заема всички завоевания на Иван Асен II. След 1246 нито Македония, нито долината на Струма, нито южните и централните Родопи повече не са под българска власт /включително прочутата днес византийска твърдина Переперикон/. А наследниците на Иван Асен управляват по татарска милост.
03 Юни 2010 09:59
Върлаков, прав си брато, но гледано през няколко века. Турците съсипват Византия в промеждутъка между 11 и 15 век, като естествено враждите между християните са добре дошли за тях.
Това което ми е малко смешно е, че и на върха на Второто царство, ние не само не заплашваме сериозно Константинопол, но единствено успяваме да направим зависим Солунския владетел, роднина на победения от нас Теодор Комнин.
Не е кой днае какво постижение за ужаса на Европа!
03 Юни 2010 10:01
Куманите (половците, кипчаци) са интересен народ. Във военно отношение по великолепен начин допълват тактиката на българите, основана на тежка конница. Самата битка при Одрин май се различава малко от утвърдилата се представа за затънали в блатото латинци, клани от башибозук от българи и славяни с коси и брадви. Всъщност тежката българска конница е била напълно сравнима с тази на кръстоносците по това време и последните губят битката след флангов удар точно на българската конница. Някой от подготвените по история няма ли да вземе отношение по повод куманския произход на Асеневската династия?
03 Юни 2010 10:15
Аз пък съм чел в едни вехти книги, че до 14 май 1453 година градът се е казвал Константинопол, а не Цариград в 1203...
03 Юни 2010 10:37
Интересен е и друг факт: пренасочване на целта на четвъртия кръстоносен поход от Светите земи към Константинопол.
Голяма част от парите, нужни за финансирането на похода идват от Венеция, която определя и новата цел на похода.
И така християни колят християни с благословията на папата в името на плячката - по това време столицата на Византия е най-големият и богат град в Европа. Влизайки в града, кръстоносците го подлагат на огън и меч, от което той не се съвзема никога.
03 Юни 2010 10:49
Туй всичко хубу. Но сега това трябва да се капитализира за туристическата индустрия, както е навсякъде по света. В Англия на сек'ви съборетини им измислят история и продават фигурки и сувенири - а в Шотландия и чудовище си измислиха, за да привличат посетители. В Търново твябва да се засили концепцията за битката на българи с кръстоносци - та посетителите да усетят духа на онези отминали векове - и да си купят сувенири с български войни и рицари за изпроводяк. Въобще има още тонове материял, за да се превърне Търново и околностите в едно изключително място за туризъм в европейския югоизток. Естествено мутренските къщи от Арбанаси трябва да се бутнат.
*
В дългосрочен план още от Царевец трябва да се възстанови. Повечето замъци дето съм ходил във Франция и Англия са възстановявани - а да не говорим за Полша дето са строени наново. Ясно, че сега няма пари - но няма и концепция. А обсъжданията как точно трябва да изглежда възстановения Царевец (а и Трапезица) ще отнемат време и много дискусии.
*
Сега като размишлявам се сещам, че има една страхотна възстановка на древния Цариград от едни гърци - мисля че я има и в интернет. Не че някога ще се реализира, но е показателно как се правят качествени възстановки без много конкретни извори за това как точно са били устроени нещата.
03 Юни 2010 10:57
Янтар, концепция има. Питай Маркс с двата хикса.
03 Юни 2010 11:04
Е, Янтар, олял си се. Ти какво искаш, измислици ли да строят на Царевец. Та те археолозите не винаги могат да кажат как са изглеждали сградите, ти искаш фантасмагории да се строят за кефа на туристите. Не го разбирам аз това хич
03 Юни 2010 11:26
В Търновград бързо разбират, че наглите съседи трябва да се приучат към цивилизовано поведение.

Иваница Асен светкавично се озовава на границата на градския район на Одрин с огромна войска от "40 000 въоръжени мъже без пехотинците" според Жофруа дьо Вилардуен. В българската войска са зачислени и 14 000 кумани.

Демек само конницата е 40, 000 въоръжени мъже ...
Old_BG, за съжаление не си знаем ИСТИНСКАТА история. Много дълго я криха, пренаписваха, умаловажаваха, унищожаваха. За да можем да вървим напред, трябва да си знаем истинската история - такава каквато е била с всичките й възходи и падения!
Има една древна Китайска поговорка:
"Ако не занеш накъде си тръгнал, виж от къде идваш"
Ние трябва да си научим история без никакви украси и пр глупости - само истинни факти!
03 Юни 2010 11:51
Четивото е забавно - повече от друг път - като се почне с "политическия затворник Балдуин", премине се през упоритата употреба на Иваница Асен вместо всеизвестното Калоян.
Зер, да не използваме "гръцкия прякор".
Апропо има различни гръцки прякори за този наш цар, който е бил очевидно цирей в гръцките задници: хубав прякор (Калоян - Калос Йоанос, Хубавият Иван), лош прякор: (то Скилос - кучето), страшен прякор - Романоктонос (ромеоубиец, тоест убиец на гърци) - точно както Император Василий е бил титулован "Вулгароктонос" - Българоубиец.
И досега един от основните атински булеварди се казва така
03 Юни 2010 11:58
Бей католиков, спасай Балхарию!
Нещо тотално взеха да зациклят нещата тук, прекалено много хвалихте Иваница последните два четвъртъка и сега ви се връща тъпкано...
Fixatio Adrianopolicum.
03 Юни 2010 11:59
„Българите да станат ужас за цяла Европа”

Колегата ГНевен ви го каза, ама нали сте си комплексарчета, дадохте го пак на "игнор".

Г-н Петрински отдавна си взе поука от сий Форум, и материалите му напоследък(предполагам повечето сте го усетили), вече са съобразени с форумната лексика, начин на изразяване, мислене..и най-вече с форумните настроения и психонагласа.
Схватлив е - спор няма.
Да ама, рече ли Авторът да ни изплацика по тънката лайсна, и по гъди-гъди комплекса - "Сите българе са Веуикани", някои колеги одма се обиждат на нАучно ниво, почват да плювкат, и да дават акъл на Автора..като как е трябало да напише публикувания вече мат'рял.
Ма много тънкообидни станахте бе..
03 Юни 2010 12:00
Намерих линка за възтановката на Константинопол - Натиснете тук
*
Хрестон - изборът е между сравнени със земята руини и историческа въстановка пресъздаваща отчасти величието на древния град - както е при сума ти замъци и исторически места по света. Впрочем тези стени, че и Балдуиновата кула дето ги виждаш в момента са възстановка - по-добре ли е с тях или...?
*
Наскоро бях до Шато дьо Винсен до Париж - огромен замък - пълна възстановка. И пълно с народ. А колко такива има и в Англия...
03 Юни 2010 12:03
Янтар! разбира се че трябва да се строи заради туристите дори и да е измислено. това е хубав, чист приход. преди месец бях на Царевец и видях че са сложили табели с предполагаем общ вид на разни сгради (дано да ги изградят) пък и на Трапезица има доста надградено, ловешката крепост е добър пример също - правят "средновековни" сватби там, театри, има накъде да се доизгражда де но тва е верния път. за мен е срамно че губим милиони от невъзстановените плиска и преслав вместо ако трябва и наново да ги вдигнем и бам 10-20лв. вход ама да знаеш за кво го плащаш - да има вътре зачислени поне за почивните дни артисти с носиите, броните, да усетиш средновековния град. щот не съм любител археолог (и по-важното - мнозинствот от туристите също не са!) да се кефя на полуразрушена оригинална колона със заличени надписи вместо на възстановка на целия храм дори и поизмислена.
03 Юни 2010 12:09
Господин Олдмън, по-добре "тънкообиден" комплексар, нежели щастлив глупак, по-добре дъщеря-манекенка отколкото син-ефрейтор.
На входа на фитнес-залата стои девиз: "По-добре як и тъп, отколкото само тъп"
03 Юни 2010 12:15
"Впрочем тези стени, че и Балдуиновата кула дето ги виждаш в момента са възстановка - по-добре ли е с тях или...?"

Янтар, затруднен съм да ти отговоря. От една страна - изглежда импозантно, когато гледаш "Звук и светлина" те докарва до сълзи от умиление. От друга - стените и така наречената Балдуинова кула (правена през 30-те години по модел на запазената в Червен кула) са лесни за възстановяване. Най-много да се сбърка някой и друг сантиметър от височината. Желанието ти да се възстановяват сградите е съвсем друга работа. Там може възстановеното да няма нищо общо със съществувалата сграда. Ти какво искаш, да гледаме лъжи и филмови декори ли?
По-добре да ги възстановяват на картинка с уговорката, че това е само предполагаем образ.
Вярно е, че възстановената Патриаршия на Царевец на мен също ми стои добре, но не забравяй, че образът и запезан върху една средновеквна карта, та изгледът и не е далеч от истината.
03 Юни 2010 12:18
Бат ице, аз пък не искам с моите пари от моите данъци да строят лъжлив образ на историята ни (на архитектурната ни история). Много хубаво са направили на Царевец (не съм ходил от две-три години) като са сложили на картинка изгледи от сградите. Нека възстановките да си останат на картинка само! Не може всичко да е поставено в услуга на простия турист само.
03 Юни 2010 12:18
"По-добре як и тъп, отколкото само тъп"

Уважаемий Полковник - с последното съм апцолютно съгласен!
03 Юни 2010 13:27
язе думах дека Иваница е македонски цар...
03 Юни 2010 13:51
bat izo ...та като започнат да взимат по 20-30 лв. от вход за Царевец и като вземат и ги вкарат и в бюджета.... Някой тук знае ли колко пари влизат в бюджета от газовото находище , което е срещу Галата. Когато го откриха, казаха че било много малко. Можело да направи БГ автономна само за 3-4 години.... и т.н. и т.н.
03 Юни 2010 14:08
Понеже темата е за 2-рото БГ царство, всичко казано в статията почива на неоспорими факти. Казвам го за тези, които обичат да обвиняват други в антибългаризъм или сърбофилство.
Понеже е споменато за деспот Тодор Комнин, който е бил коронован за византийски император от охридския архиепископ Димитър Хоматиан, не е зле в някоя от следващите си статии г-н Иван Петрински да обясни "технологията" по коронясването на царски особи, което е много тясно свързано с по-достоверната причина за войните на Симеон велики срещу Византия. Преместването на българското тържище от Константинопол в Солун, мисля че беше, е само претекст.
Византийците още от едно време са си били "византийци"
03 Юни 2010 14:56
И сега сме ужас, ама за целия свят - български хакери точат сметки де що има по света, а тълпи мазни цигани (с българско гражданство) пъплят из сърцето на Европа... Дали се вижда ясно разликата между времената на великите ни владетели и сега???
03 Юни 2010 20:02
Много е лесно да се кичим със стари победи....Какво представляваме сега-след 1945 година?....
04 Юни 2010 07:58
***
Иван Асен I е цар на България от 1187 до 1196.
При Одрин през 1205 на власт е Калоян.

Редактирано от - sybil на 04/6/2010 г/ 12:15:17

04 Юни 2010 10:30
---
08 Юни 2010 12:08
Българите и сега сме си ужаса за цяла Европа ..

max
09 Юни 2010 17:03
Проблемът на българската история е, че с нея трябва или да се гордеем, или да я познаваме
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД