:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ти! Знаеш ли кой съм аз!

Уволнението на шефа на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова затвърди един пагубен манталитет за управление на страната. Пагубен, защото страхът не води до нищо добро
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Председателят на парламента Цецка Цачева приема много лично всяка критика към управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.
Единоначалието не е лош начин на ръководене на организации, ако те са военизирани или ако се гони изпълнението на една петилетка за две години. В останалите случаи обаче резултатът е по-скоро плачевен.

Уволнението на шефа на Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) Райна Манджукова затвърди един доста пагубен манталитет за управление на страната, който е синтезиран в култовата нашенска фраза "Знаеш ли ти кой съм аз?". За тези, които са пропуснали - тя беше уволнена, защото председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обиди от нейно изказване пред наши сънародници в Прага. Вече бившият шеф на АБЧ споделила, че липсва координация между институциите в държавата и това е проблем за работата с нашенците зад граница. Цачева като шеф на най-важната институция у нас го приела лично, заклатила глава като Скобелев на Осман паша и още с прибирането си в България изсъскала пред патрона си Бойко Борисов, той пък - на ресорния министър Божидар Димитров и... останалото е история.

Тук възникват два въпроса:



има ли право Манджукова да говори така



и полезно ли е Цачева да действа по този начин

Посещението на държавната делегация в Чехия е по повод 24 май, известен като "най-светлия български празник". Празнуват и гостите, и емигрантите. Важно е да се уточни, че нашите сънародници се срещат с представители на Родината-майка не защото са луди фенове на Цецка Цачева, на нейното творчество и на нейните действия като държавник, а защото се надяват, че най-после някой ще обърне внимание на проблемите, които те не могат да решат. Повечето български диаспори не чакат някой да ги субсидира или агитира - сами се организират за читалища, ресторанти, медии. Те не се нуждаят от изпратени от София чиновници и служители тип "Мисия Лондон", а от някои промени в закони, които ги дискриминират спрямо останалите български граждани, малко административна подкрепа, от много информация. Например тази година Австрия въвежда в началните училища възможност за обучение по български език един път седмично до четвърти клас. За това обаче сънародниците ни разбират не от външното министерство, а от медиите, които издават със собствени средства по места. Дребен пример на фона на всичко останало, за което е нужна намеса от страна на държавните органи: паспорти, осигуровки, документи...

Цецка Цачева обаче е на друга вълна. Тя сигурно е репетирала речите си и може би се е надявала, че като каже ключовите за риториката на ГЕРБ заклинания - "бандитите от тройната коалиция ни прецакаха", "ние ще оправим България" и "господин Бойко Борисов ви праща поздрави", всичко ще приключи. След това тя ще поведе делегацията, за да разгледат Старе место, да изпият малко "Старопрамен", да усвоят командировъчните и представителните и да се върнат в България. Райна Манджукова, която е бесарабска българка, обаче от 15 години се занимава с българските дела в чужбина професионално, без да е била държавен служител, и затова очевидно е подходила по-прагматично. Откъде обаче да знае, че нелицеприятните истини не трябва да се говорят публично и че Цачева приема всичко лично? Впрочем в цялата драма липсва един основен елемент - по кой проблем, поставен от българите в чужбина, Манджукова е говорила за разнобой между институциите и е разгневила достолепната шефка на парламента? Той не бе споменат в нито едно от напоителните интервюта по медиите. Как човек да си състави обективно мнение кой е прав и кой е крив в случая, ако не знае ядрото на скандала? И



не е ли по-важно да се реши онзи ключов проблем,



довел до отстраняване на висш държавен служител, а не да се губи време в емоционална размяна на обвинения?

Липсата на ясна стратегия за запазване на българския дух и култура сред сънародниците зад граница е сериозен проблем. За решаването му са нужни не толкова пари, колкото последователна и ясна политика. Вместо това България редовно се дискредитира пред емигрантите с липса на организация, информация и с периодични скандали между институциите. Последният такъв беше този между вицепрезидента Ангел Марин и ресорния министър Божидар Димитров по повод ареста на главния секретар на АБЧ - Стефан Николов. Той бе задържан по обвинение за търговия с български паспорти, основно в Молдова, а двамата държавници се скараха кой кого е прикривал в тази афера. Т.е. сценарият е същият - не се дискутира как да се ограничат възможностите за злоупотреба и изнудване, а кой на кого е човек.

Не по-малко важен е и следващият въпрос - има ли право и



полезно ли е Цецка Цачева да уволнява по този начин?



Нямам никакви илюзии - едва ли ще се намери човек, който да я убеди, че не е права, защото в нейната глава единоначалието е над всичко. Нас обаче като българи не бива да ни интересува селската чест на началниците, а дали работата се върши. Ако отстраняването на Манджукова ще доведе до много по-качествена работа - окей. Но съмненията, че ще се случи точно това, са основателни. Тя бе назначена от ГЕРБ на този пост заради професионализма си само преди няколко месеца и това не е достатъчен период, за да се прецени може или не може да се справи. Особено пък при липса на национална стратегия, която да й даде рамките, в които може да действа. Едва вчера правителството реши, че до края на 2010 г. ще се приеме закон за българите в чужбина.

Така че по-скоро това уволнение наистина затвърждава онзи познат ни от миналото манталитет на управление, който не е довел до нищо добро. При предишните прибързани и шумни уволнения и оставки управляващите поне се стараеха да намерят някакъв повод - срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев и бившия шеф на здравната каса Жени Начева има образувани дела и конкретни обвинения. Доколко те ще издържат в съда - е друг въпрос.

Лошото при този вид кадруване е, че



се насажда страх в администрацията



и се елиминира още в зародиш всяка инициатива. Кой нормален човек ще тръгне да разработва стратегии, да опонира срещу безумни предложения, да решава тежки проблеми или изобщо да спори конструктивно с началника си? Абсурд. А стар принцип е, че успехът на едно управление зависи и от добрия кадрови подбор, от умението да се делегират права, да се поставят задачи и да се контролира тяхното изпълнение. Не е нормално да се чака всеки казус в държавата да бъде решен от министър-председателя. Дори той да се казва Бойко Борисов. Иначе амбициозни хора, готови да бъдат и министър, и портиер на всяко правителство, ще се намерят на всяко кръстовище в България.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът за българите в чужбина отстрани, без да се церемони, Райна Манджукова.
 Емил Спахийски
124
19281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
124
 Видими 
02 Юни 2010 22:55
Тук възникват два въпроса:

има ли право Манджукова да говори така

и полезно ли е Цачева да действа по този начин

1. Не, няма, докато е служител на държавата - има основен принцип за лоялност. Първо си подаваш оставката, после плюеш по работодателя си.
2. Да, полезно е. Управлението (на държава, фирма или каквото и да е) трябва да е екипно, с взаимна лоялност отгоре надолу и отдолу нагоре. Който не е част и не действа като част от екипа, трябва да бъде отстранен максимално бързо. Крупен недостатък на Боковаците е, че не се освободиха бързо от старите кадри и не сформираха екип на средното ниво от единомишленици - дали ги е страх от резки промени, дали нямат кадри за подмяна, не знам.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
02 Юни 2010 23:06
Отговора на въпроса в заглавието си е повече от ясен. За да избегна една баналност и евентуално отбиване на заслужено форумно наказание ви го спетявам. Сал ша ви намекна - че зависи от вашето положение. Преди време една позната, която помолих да ми помогне в издирването на мой стар приятел в България чрез ориентация в мистерията на българските телефонни номера възхитена ме запита: "Ми той да не е рода на д-р еди-кой си депутата (бивш компроментиран колега)?" Бе, викам той ако му беше рода, нямаше да ми е приятел. Та, така...
02 Юни 2010 23:07
Де го тоя принцип, черно на бяло, Манрико? В длъжностната й характеристика? Разбирам, че 'плюене" ти е любима дума, но критичността и самокритичността, нямат нищо общо с нея - това не е плюене. Ако нарече ББ по някакъв начин - това би било плюене. Тя, Манджукова, а и всеки държавен служител, трябва да са лоялни към РБългария, а не към някаква персона. Той да не е монарх, а тя да е полагала клетва за вярност към Него? В усърдието си започвате да дрънчите на кухо.
02 Юни 2010 23:09
.... тая вечер Манрико е малко пообъркан, ама може и от водката да е ... до утре ще му мине ...
02 Юни 2010 23:14
Manrico, позволи ми да не съм съгласен с теб. Ти говориш за едни други държави въвели едни "тарикатски" правила, които спазват по формулата на двойния стандарт. Аз лично на бесарабската българка и свалям шапка въпреки, че може и да е била незапозната с балканските игри или просто наивна.
***
За пример ще ти дам една среща с първия демократичен президент Желю във Вашингтон. Освен че ръси банални фрази, като му зададоха един два въпроса на място първо замънка, после се ядоса, че накрая се и нацупи.
***
В кратце: И какъв е келпира на българите в чужбина да си губят времето слушайки протоколните глупости на всякакви далавераджии?
02 Юни 2010 23:22
Де го тоя принцип, черно на бяло, Манрико? В длъжностната й характеристика?
Този принцип си го има в цивилизацията - когато си в договорни отношения с някого, вътрешните противоречия си ги изяснявате вътрешно, публично проявявате взаимна лоялност и коректност. Чак като развалите отношенията, може да си вадите кирливите ризи!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
02 Юни 2010 23:29
Исторята се повтаря , очевидно никои не е пророк в собствената си страна.Трябваше някой "външен" да каже тази обществена тайна, ясно е че този "външен " за съжаление е най безпристрастен и обективен т.е. не покварен от родното бездушие.
02 Юни 2010 23:56
Евалла, на момичето!
Кво да приказваш на мушмороци, довчера близали задника на БКП-то.
На Манрико пък Гоце му бил виновен.
Не виждаш ли бре, аланкоолу, че всичките са от една манджа, наречена БКП.
Намери се една млада жена да каже голата истина: Ерго - трябвало да бъде лоялна.
Ми, тя е лоялна бе, към Българите, дали са в чужбина или са в родината /бог да я прости - родината/.
Какво значи да си лоялен? Ми, да възстановим чл.1 от Конституцията и ... , коментарите нататък са излишни.
Апропо: Мънри, предполагам, че поне 30 % от хамериканците мразят Обама /поне защото е черен/, но всички хамериканци се кълнат в него, защото е ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ. Аз също не харесвам Първанов, /възпитанието изисква да се обръщаме по име/, но чакам следващите избори. Така, че приеми статуквото или си намери друга държава, това се нарича демокрация.
03 Юни 2010 00:34
И все пак прави впечатление скоростта, с която бе уволнена Манджукова.
Особено ако я сравним със сагата Желева, която ни направи за резил пред Европа.Изводът се налага сам-кадърните и мотивирани служители, които си вършат работата неформално, са в пъти по уязвими от послушните лоялни недоразумения, обвързани политически.А за мадам Народно събрание направо нямам думи.Не знам какво точно е казала Манджукова, но светкавичните действия цецкини говорят за дребнодушие, злост и наи-обикновена женска отмъстителност.
03 Юни 2010 01:19
Тук възникват два въпроса:
има ли право Манджукова да говори така
и полезно ли е Цачева да действа по този начин

Естествено, че има право. Аз съм държавен служител във Франция и знам за какво говоря. Така нареченото "droit de reserve" може и да съществува в САЩ, но не и в Европа. Напротив, във Франция според закона "La liberté d’opinion est garantie aux fonctionnaires." : "На държавните служители се гарантира правото на мнение". Е, в Азия не знам как е ... А сега по темата, какво всъшност казва Манджукова. Цитирам нейното интервю пред БНР : "Правителството няма стратегия към българите в чужбина. Затова и ДАБЧ не може да им бъде полезна". Това, че няма координация между институциите е очевидно, няма нужда от Райна Манджукова за да го знаем. Цецка Цачева ще я запомним повече с това уволнение от колкото с друго. То и това е нещо, повечето гербери с нищо няма да ги запомним.
03 Юни 2010 01:22
Парламентарната шефка е уредила съпруга си като експерт по приватизацията на "Булгартабак", писаха вчера в „Дума”. И припомнят едни думи на Цецка от юли 2009 година: "Ние веднага дадохме да се разбере, че работим по нов стил." Още през октомври е тикнала съпружника си, архитект в областта на гробищните и църковните паркове, да става тютюнджия и да приватизира холдинга.
Ами това са тези хора! Ами от бивша партийна БКП секретарка? Що да не уволни Манджукова за назидание на другите неправоверни в правителството? Патриотка била... айде да патриотства другаде!
03 Юни 2010 01:22
За франкофоните, ето тема за размисъл : трябва ли чиновника да е с преклонена глава (както се възмути наскоро Deutsche Welle) ?
http://fr.wikipedia.org/wiki/Devoir_de_r% C3%A9serve_dans_la_fonction_publique_fran %C3%A7aise
03 Юни 2010 01:46
Да, Манджукова има право да говори така, да Цачевица правилно я е отсвирила (за неадекватност).

24 май, празник е, най-светлият - чехите са направили адски много за БГ култура след освобождението в градоустройство, историята, археология, стенография и какво ли не, че и част от Великоморавия е в днешна Чехия, ако щеш. Ами дръпни една реч като хората та да се разчуе, дай да се разбере, че тези хора са важни, че българите в Прага са нашите посланници, че са важни и те и затова обяви новите инициативи на агенцията си, на правителството, които ги засягат конкретно, дай да се разбере, че нещата се размърдват, кажи какво ВЕЧЕ си направил. Създай простор на подчинените и "клиентите" си, покажи, че мислиш на едро, покажи им нови територии, проектирай се в бъдещето, открий възможности и нека всеки види, че може да участва; ти си шефът, ти задаваш тона, празник е мама му стара, проблеми винаги има и ще има, точно сега ли ще ги решавате?! Хайде, хората се оплакали, казали си проблемите - няма лошо и сега какво, ти като голям началник ще цивриш насреща ли? Добре бе, емигрантите научават за лошия синхрон и какво правят - проблема ли ти решават? Нанайки, оправдавала се е каката като някаква тъпа ученичка, няма право да прави това - тази кифла очевидно не става, добре са я махнали.

И не е проблемът какво е казала, дори не толкова това, че нито е времето, нито е мястото да го прави. Ако не я бяха махнали нямаше и да научим. Проблемът е, че ще се върне в София и ПАК нищо няма да направи и ПАК ще мрънка и ще се оправдава наред, защото няма качествата. Правилна смяна, според мен, няма начин да няма някой способен.

И ало, автора, Скобелев и командирите му са безпомощни пред Осман паша, затова генщабът командирова генерала от инженерни войски Тотлебен да поеме командването. Тотлебен планира блокадата и води боевете, за да бъде постигната тя и тези после тези на края. Свършва работа за 3 седмици, а градът пада след повече от 4 месеца отбрана.

Т.к. заканата на Цачевица, подобно на тази на Тотлебен е сработила бързо, то сравнението трябва да е с него, а не със Скоболев. Все е добре да се поназнайва историята, ако ще се позоваваме на нея в статиите си.

03 Юни 2010 01:47
Първи въпрос: Дали това, което е казала жената, е истина? - отговорът е ДА!
Втори въпрос: Дали това, което е казала, е държавна тайна? - Не само не е, а е добре известно на всички.
Трети въпрос: Можела ли е нещо друго да каже? - Да, можела е да излъже, или да се опита да го замаже с някое неубедително обяснение, но в случая вредата е по-голяма от ползата.
Четвърти въпрос: Можела ли е да го каже, но в по-мека форма? - Да, можела е. Например вместо "Няма взаимодействие", да каже "Все още няма взаимодействие, но се полагат усилия и в най-скоро време.... и т.н.... и т.н" - С други думи - Чакайте писмо от умрелия! А тя предпочела - Право, куме, в очите!
Сега питам само Манрико - Толкова ли е голяма разликата между двете, че само заради това човек да бъде уволнен. И какво ще си помислят нашите българи в чужбина, като научат за това?
03 Юни 2010 01:55
Ейй, доживях с "MANRICO" да сме на едно мнение!
03 Юни 2010 02:01
Забраната на право на мнение е пагубно за всяка една демокрация.
Що се касае до уволнението на Манджукова, трябва да се отбележи, че в случая все пак иде реч за скандал между българи. А ние сме омесени от по-различно тесто. Това което важи за другите културни нации, тук, в България не върви. Ние обичаме да демонстрираме кой е началникът, с когото останалите непременно трябва да се съобразяват. Ако не му правиш мили очи, ако не му се докарваш, спукана ти е работата. Това правило важи не само при държавните служители, но и в частния бизнес. Много неокапиталисти се държат като истински господари, непрекъснато припомнят на подчинените си кой им дава хляба, карат ги да вършат унизителни неща.
Къде се крие причината, която кара българите често да се обръщат един към друг именно по този начин? Вероятно във вечната ни сиромашия и избиването на комплекси, когато се издигнем малко над нея.
03 Юни 2010 02:03
И аз доживях да видя как Манрико и Параграфа са на едно мнение.
Гербери и атакисти от всички форуми, съединявайте се
03 Юни 2010 02:08
селската чест на началниците

Бравос, Спахийски!
03 Юни 2010 02:13
bibian казва: ....ами дръпни една реч като хората та да се разчуе, дай да се разбере......


Bibian-e, добре си го казал Само че има още Един, който е казал същото много преди теб и то много по-добре. Ха сега прочети го и се сети кой е: "Даскале, кажи и ти нещо, бе, нека им покажем кои сме, сега му е времето, кажи нещо я за Филип Тотя, я за Крума Страшний, или изпей някоя песен".....
03 Юни 2010 02:49
Българите в чужбина нямаме никаква нужда да "ни дръпват по някоя реч" още по-малко имаме нужда от блъскане в гърдите и "булгар-булгар". Миналата година зам-министърката на правосъдието "лиши" от българско гражданство българите в САЩ по закон от 30те години на миналия век ... никой дори не разбра в България. Манджукова като "не е лоялна", защо не си гласувате едно законче въобще нелоялните българи в чужбина да им се затвори устата. Само срамят Родината, не плащат данъци, няма да гласуват ... това е положението. Така Цачева и компания като ходят в Прага ще се виждат само с лоялните си роднини.
03 Юни 2010 02:56
Винаги съм си мислил, че Манрико и Круела са били партийни секретари.
03 Юни 2010 02:57
Но най-голям е позорът на Божидар Димитров.
03 Юни 2010 03:05
"Чавес объявил войну крупному бизнесу" ЛЕНТА.РУ
Молете се да не идват такива идиоти на власт, че ББ и Цачевица ще ви се видят ангелчета.
03 Юни 2010 03:36
LUKCHO2,
Ама Уго Чавес на EON и EVN ли е обявил война или пък на банка "Уникредит" или "Софийска вода"...?! А?!
А дано да я спечели Чавес тази война!
03 Юни 2010 04:20
Автора
Но тук ще се съглася с чичо, че позорът за т.нар. професор БД е по-голям. Който е слушал или чел безумните му интервюта за случая, е наясно
03 Юни 2010 04:56
А бе Маринко, какъв служител, на каква държава?! Чии служители са Б. Борисов и компанията Му и по каква логика могат да плюят президента на тая същата държава, а пък жената издала световно известен ФАКТ - и винителна!? Нямам нищо против лоши правила и закони, стига да важат за всички без изключение!
03 Юни 2010 04:59
Вероятно Цачева е уловила някакво политизиране на въпроса за българите в чужбина в казаното от Райна Манджукова. Би трябвало да е почтена и лоялна към правителството в което участвува .
03 Юни 2010 05:00
Забравих да спомена че нямам никакви (меко казано) симпатии към Цецка, но в конкретния случай тя няма никаква формална вина.
03 Юни 2010 06:25
Манджукова има право да говори каквото си иска и да си понесе отговорността. Ако няма предварителни инструкции от шефа си, тя преценява какво да приказва. Ако приемем, че това е непремерена комуникация то не може да се квалифицира като несъгласие и още по-малко като хулене на държавата. Това си е най-обикновен гаф.

Цачева още е на поста си за по-сериозен гаф с Държавен вестник. Мярката уволнение изобщо не съответства на провинението и прилича на лов на вещици...или по-скоро от вещици.

Герберите и батакистите да си заврат морала откъдето са си го извадили... И този път не са прави.
03 Юни 2010 06:26
Можеше и да не бъде уволнена. Ако Цецка имаше качества като благородство, самочувствие, стил. Обаче е по-скоро обратното - комплексарщина(ама как така ще харесват Ана а не мен), фелдфебелщина - аз съм началник, това ме прави най-умен. Този стил е катастрофален, в някои случаи - буквално, както в случая с поляка Качински.
03 Юни 2010 06:33
Вината на Цецка не е формална, но е персонална. Нямаше да има вина, ако Манджукова беше мъмрена, глобена или наказана със съответстващо на провинението наказание. В случая има вина цялото герберско воинство, защото това му е управленската култура и тоталитарен манталитет. Още по-голяма е вината им, че се опитват да ги наложат и оправдаят като най-доброто за страната. Аман, от феодали симеоновски в 21-ви век.
03 Юни 2010 06:40
Управлението (на държава, фирма или каквото и да е) трябва да е екипно, с взаимна лоялност отгоре надолу и отдолу нагоре.

Manrico, нешо бъркаш екипната работа с армейската. В екипната работа връзките не са по вертикала, а по хоризонтала и ролеви.
03 Юни 2010 07:38
Липсата на ясна стратегия за запазване на българския дух и култура сред сънародниците зад граница е сериозен проблем

Това е главният проблем на ГЕРБ- няма стратегия за политиката си -за страната и по сфери.А без стратегия координацията се разбира от началниците като действия съгласно техните, началнически думи, а понякога и мисли.
Манджукова заслужава подкрепа и уважение.

А Цачева?Да отговори как ще изкара друг, различен от нея, виновен за нелегалния Държавен вестник .Законът за ДВ определя Председателя на НС като организатор, а значи и отговорник за издаването на ДВ....Ама може и машинописка да опеире пешкира за нарушението на ЦеЦа.-
03 Юни 2010 07:38
"Крупен недостатък на Боковаците е, че не се освободиха бързо от старите кадри и не сформираха екип на средното ниво от единомишленици..."
Манрико,
а защо не направо чл. 1?
лоялността към ДЪРЖАВАТА би следвало да е изискване към държавните служители. щото работят за държавата и тя им плаща заплатите. не работят обаче за Жан, бате Ваньо, Серго, ББ и т.н. щото те в един момент само представляват работодателя им. другото е път към чл. 1.
или няма механизми да се въздейства на нелоялни служители?
03 Юни 2010 07:39
Манджукова НЯМА право да критикува работата на това правителство, докато е служител. Няма морал просто хем да си с привилегиите на държавния служител, хем да критикуваш.
Виж, ако е навън...Ние можем да критикуваме /и даже псуваме!/.
Иначе е доста двулично.
От друга страна поведението на леля Цецка е абсолютно комплексраско. Дребно човече с дребнав свят, случайно попаднало нейде си - Цецката се опитва с показна строгост да си извоюва авторитет. Без да схваща, че който няма авторитет - той воюва за него.
И що се отнася до леля Цецка...Не ми се коментира! Божа работа - не щял да я направи умна, красива, можеща, морална, културна - не я направил.
--------------------
Блогът на Генек
03 Юни 2010 07:42
"Знаеш ли ти кой съм аз?".

Ти меня уважаеш???/Да ме извини даскала - нямам необходимите букви на КВ/
Половината от същността на територийката ни е сбрана в горните две изреченийца. За другата половина, се чудя между много термини, ама май може и с един да мина - свещена простотия.
03 Юни 2010 07:44
За избягване на словоблудство по въпроса-Манджукова е уволнена 2 дни след нейно действие, а повече от 2 месеца след нелегалния Държавен вестник-няма виновник.Ето го Законът за Държавен вестник:
(2) "Държавен вестник" се издава от Народното събрание.
Чл. 2. (1) Издаването на "Държавен вестник" се подготвя и извършва от редакцията под контрола на председателя на Народното събрание.
(2) (Изм., ДВ, бр. 9 от 2003 г.) Редакцията на “Държавен вестник” е дирекция към Народното събрание и се издържа от набраните средства по бюджет като второстепенен разпоредител.
(3) Главният редактор на "Държвен вестник" се назначава и освобождава от председателя на Народното събрание.
03 Юни 2010 07:56
Малко встрани от конкретния казус с Райна Манджукова, но пак по темата за българите в чужбина. Не знам защо в медиите, когато се каже "българи в чужбина" вниманието основно се насочва към емигрантите в Западна Европа и САЩ, а не както е по-редно към българите, откъснати насила от България и живеещи на исторически български земи, каквито са в Сърбия, Македония и Гърция. Моите уважения към емигрантите, но те по собствена воля са избрали да напуснат страната и надали са толкова нуждаещи се от помощ като събратята ни в съседство, които са изправени пред опасността да бъдат претопени и асимилирани. Мисля, че енергията трябва да се насочи в тази посока, а не към емигрантските общности в повече или по-малко уредени страни.
03 Юни 2010 07:58
Този принцип си го има в цивилизацията -
Този принцип го има в мафията, не в цивилизацията.
03 Юни 2010 07:58
stoyancho
03 Юни 2010 08:02
Уж Божидар е полов стратег,
но не можа да удари
на Райничка тек.
03 Юни 2010 08:21
За Спахийски
За lubomir.gavrilov"Цецка Цачева ще я запомним повече с това уволнение от колкото с друго. То и това е нещо, повечето гербери с нищо няма да ги запомним."
03 Юни 2010 08:21
Господа, аз излазям. Тук ще е само и единствено плюене.
За протокола: изцяло подкрепям Генек, който застъпва принципната позиция.
03 Юни 2010 08:27
За статията и автора-
Най ми хареса- 'не бива да ни интересува селската чест на началниците'...!!!
03 Юни 2010 08:28
Който работи за българската държава трябва да знае че винаги може да бъде изритан и съответно да взима мерки, да си опича акъла и да си гарантира бъдеще....
Самото правителство обикновено се изритва за срокове от 4 или даже по-малко години.....
03 Юни 2010 08:30
Експерти,
Не служете на простаците от ГЕРБ - ще бъдете омаскарени.
03 Юни 2010 08:33
А защо след като имаме министерство за българите в чужбина е необохдима и агенция за същото нещо?
Абсолютно правилно е уволнена госпожата. Коскозжамити шеф на национална агенция и тръгнала да се оплаква, че не я чували и нямало координация за не знам си кво си.
Ами като не те чуват и няма координация сядаш и правиш така, че да те чуват и създаваш координация. Ако пак не се получи си подаваш оставката овреме, защото явно не си за тази шефска работа с този екип.
Просто като боб.
03 Юни 2010 08:42
'Ами като не те чуват и няма координация сядаш и правиш така, че да те чуват '-Shako, ами тя точно това е направила! Резултата е че вече всички знаем коя е г-жа Манджукова...а за Ц.Ц. си я знаем вече...за съжаление.
03 Юни 2010 08:51
Защо в България като цяло добрата организация, редът са мираж? Една от основните причини може да бъде открита в сакралните думички: "Ти! Знаеш ли кой съм аз!" Когато някой вземе властта в ръцете си (няма значение от системата и нивото), моментално започва да прави "реформи", само и само да демонстрира пред останалите, че се върши нещо. Това, че създадената до момента организация може да бъде разбита, че системата ще функционира по-зле, въобще не е проблем за "реформатора". Важното в случая е всички да узнаят кой е Началникът, кой се разпорежда тук, с кого задължително трябва да се съобразяват.


Примери в това отношение бол. Един от тях е свързан с постоянните структурни реорганизации, извършвани в българските държавни ведомства. В резултат от тях, ако изобщо настъпват някакви функционални и организационни промени, по-скоро се стига до влошаване на резултатите. Но, по важно е да се поддържа брауновото движение на структурни звена и служители, с което се засилва се усещането за присъствие на "силната ръка".


Когато се появи нов началник, обикновено той се огражда със свои хора - я по партийна, я по приятелска линия. Търси мнението на "близкия кръг", а идеите на можещите и знаещите специалисти по правило отиват в кошчето за боклук. Е, има и изключения (предимно в бизнеса), където организацията е опростена и води до по-високи резултати. Но да не забравяме, че тези звена се управляват от западни мениджъри или от българи, работили години наред в благоприятна среда.


Те така е в България.
03 Юни 2010 08:52
Сблъсък на два крайно вредни за България манталитет:
1. Вечното реване, мрънкяне и късане на ризи със сълзи на очи по повод как някой/нещо/началниците ти пречат да работиш.
2. Неизтребимият коплекс да се покажеш кой си: дали ще уволняваш по телефона или ще гърмиш в селската кръчма - все едно.
И отстрани третият манталитет - угодничество пред "силните", които даже не са ти преки началници.
Най-добре е Боко е да ги беше уволнил всичките...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД