:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Най

Българин тича по 100 км на ден

Цветан Цеков участва в супермаратони за привърженици на себенадминаването
Снимки: Личен архив и интернет
Организацията "Шри Чинмой Маратон" не е много популярна по света. Тя включва хора, които искат да постигнат себенадминаване - да надхвърлят тавана на възможностите на организма. Няколко пъти в годината се провеждат турнири по бягания, много по-дълги от класическия маратон (42,195 км). Веднъж годишно се прави и супербягането на 3100 мили (4987,9 км). На пето място в последното такова състезание в Ню Йорк това лято завърши българинът Цветан Цеков.

------

24-годишният софиянец Цветан Цеков още не е възстановен от продължилия близо 2 месеца супермаратон в Ню Йорк. Предполага, че ще му трябват точно толкова, за да си върне първоначалната кондиция. В Ню Йорк той е тичал по 18 часа на ден - от 6.00 до 24.00 ч. В първия ден започва с невъобразимите 118,26 км, а след това продължава да се движи напред с около 60 мили (96,5 км) на ден. Крайната цел - 3100 мили, е минал за 51 дни и 16 часа. Победителят Сърджан Стоянович от Сърбия и Черна гора ги е преодолял за 46 дни и 10 часа. Целта на Цветан е следващия път, през 2006 г.,



да свали постижението си под 51 дни



Сега Цветан е уморен и няма да участва тази есен в по-кратки състезания в чужбина. Там той вече е печелил три пъти - през септември 2002 г. на 700 мили (бяга ги за 11 дена, 18 часа и 47 минути), през септември 2003 г. - на 1000 мили, и същия месец, но през 2004-а отново на 700 мили (10 дни, 20 часа, 58 минути).

Цеков участва едва на 20 години в първото си подобно състезание. То е "6 дни", в което оставя зад себе си 244 мили (392,84 км). Дотогава не е бил състезател, единствено се е подготвял за участие в маратон.

За движението "Шри Чинмой" научава чрез познати. То носи името на своя основател - индийски хуманитарен деец, философ, спортист и поет. Всичко започва в началото на 80-те години на миналия век. Идеологията на Чинмой е себенадминаването, пристъпването отвъд предишните постижения. Затова и в тези състезания конкуренцията и борбата за по-челно класиране остава на заден план. Участниците си помагат със съвети по време на бяганията, подкрепят се един друг с думи, поддържат духа си. Често се шегуват помежду си, за да превъзмогнат скуката от монотонното обикаляне. Те имат възможност да се изявят 3 пъти годишно - на 6- или 10-дневни състезания, на 700, 1000 или 1300 мили и в "Себенадминаване 3100 мили" - най-дългото състезание в света. То се провежда вече 9 пъти, като веднъж дистанцията е била 2700 мили.

Първата и основна разлика с лекоатлетическите турнири е в парите. При "Шри Чинмой Маратон"



комерсиалното е загърбено напълно



Победителите и призьорите не се награждават с нищо друго, освен с паметни купи. У тях обаче остава удовлетворението, че и този път са минали отвъд границите на възможностите. Че са преодолели задължителните моменти, в които им се е струвало, че не могат да продължат нататък. "За мен е като изкачването на Еверест. Носи огромна наслада и радост", обяснява Цветан.

Тези, които си представят бягания през камънаци, баири и прежапвания на реки, остават разочаровани. "Себенадминаване 3100 мили" протича за около 7 седмици в квартал на Ню Йорк, където се обикаля трасе от 883 метра около едно училище. Има и предизвикателства като "Пресичането на Америка" (от Калифорния до Ню Йорк), "Пресичането на Франция", на Италия, Австралия и т. н., но всички те протичат по нормални пътища. Защото участниците се изтощават достатъчно дори по обикновена улица. А в Ню Йорк се е бягало по бетонен тротоар, който е 5 пъти по-твърд от асфалта и на който маратонките се износват по-бързо. Само това лято, на 3100 мили, Цветан Цеков е изтъркал 10 чифта, които съвсем не струват малко.

Трудности по трасето все пак има, но са от по-различен характер - горещина и влага. В Ню Йорк през лятото температурата стига 40 градуса, а влажността е много висока, като при тропиците.

Местата за отдих също са необичайни - на квартири в района на трасето, не като хотелите при турнирите и първенствата. При денонощните състезания пък изобщо не се спи, а участникът сам си преценява кога и колко да си почине.

Противно на очакванията, броят на незавършилите е незначителен. Тази година на 3100 мили например от 14 стартирали, сред които и една жена, само 1 се е отказал. През цялото време организаторите



бдят за състоянието на бегачите



Преди старта всички са подложени на щателни изследвания, които целят да допуснат само напълно здрави физически хора. Присъства почти всеки ден и самият Шри Чинмой, макар да е вече на 74 години. Понякога той свири на различни инструменти на участниците, друг път просто си говори с тях и ги окуражава.

Всеки, дръзнал да се пусне на "Шри Чинмой Маратон", се подготвя по различен начин. Цветан прекарва повечето време при познати в Сан Франциско, където времето е благоприятно за трениране през цялата година. Там той медитира и бяга. През тренировъчен ден му се е случвало да мине до 140 км. Друг път пък е пробягвал към 12 часа наведнъж. За тичане си е определил 5 дни седмично, в рамките на един месец. Разчита също на натрупания опит и на паметта на тялото - то запомня предишни изпитания.

Преди състезания Цеков избягва всичко сладко, съдържащо бяла захар, всичко с бяло брашно и въобще храни, които създават киселини в тялото. Когато всичко започне обаче, забраните отпадат и се приемат всякакви неограничени калории, храни, витамини, минерали и протеини, които са нужни на тялото. Цветан Цеков участва без помощен екип. Така постъпват и повечето други, които взимат всичко необходимо от организаторите. Често се случва и случайни минувачи или съседи, живеещи в този район на Ню Йорк, да дават от себе си царевица, дини, напитки и т. н. В последния супермаратон само двама са имали помагачи, които по време на състезанието приготвят подкрепителните напитки и витамини.

В момента Цеков е единственият българин, който се пуска на супермаратоните. Той е поел щафетата от Валери Стобски, който на свой ред е представял страната ни. Иначе под името "Шри Чинмой Маратон Тим - България" има 30-ина сподвижници на идеята. Освен Цветан на по-къси дистанции участват още един-двама българи.

Клонът на движението организира в нашата страна

спортни състезания, като основното събитие е ежегодният маратон "Себенадминаване" за професионалисти и ентусиасти в Пловдив. В него



няма награден фонд,



но това не пречи последния път за участие да се запишат към 60 души. Тази година през страната ни мина и огън, който трябва да обиколи света. Нарича се "Международен пробег на хармонията". Начинанието е тръгнало от Лисабон, като в него са се включили, или предстои да се включат, милиони хора в Америка и Австралия - от деца до възрастни.

"В Америка иначе няма голям интерес към нашите бягания за себенадминаване, не се вдига много шум. Може би щеше да има, ако се даваше 1 милион долара за победителя", обяснява Цеков. Той не е оптимист, че голямото състезание "Шри Чинмой Маратон" може да се проведе скоро в България - трудно ще се набавят средства, а и би имало проблем с набиране на участници. Въпреки това Цветан забелязва вече, че се увеличават хората в страната, които постепенно започват да усещат духа на "свръхчовешките" бягания.
 
Цветан Цеков получава от Шри Чинмой наградата си за 5-ото място на 3100 мили.
 
Цеков пресича финала на супермаратона. Лентата се държи вляво от финландеца Ашприханал Аалто и вдясно - от победителя, сърбина Сърджан Стоянович.
 
Шри Чинмой свири на цигулка на бегачите по трасето. В случая - на Цветан.
4338
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД