:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кулинария

"Ануга " - най-вкусният свят

Кьолн бе домакин на най-голямото изложение на храни и напитки в света
Снимки: Авторът
Ануга е нещо повече от рог на изобилието. Никакъв рог не може да се сравни с възможностите на 286 хиляди кв. м изложбена площ в кьолнския панаирен град, подслонили изключителната вакханалия от изкушения, пристигнали от всички краища на света. Почти 6300 изложителя от 108 държави - така изглеждат поредните рекордни показатели за значимостта на изложението както за националната, така и за международната икономика - подчертава директорът на панаира Волфганг Кранц. Както на всеки панаир, и тук се идва за потвърждаване на позициите, за поддържане на контактите и за установяването на нови - никоя уважаваща себе си фирма от бранша на храните и напитките не може да си позволи да отсъства, като спектърът е максимално широк - от водещите пазарни марки до малките и средните предприятия. А присъствието освен делови има и извънредно атрактивен и симпатичен характер - с очевидното желание на всяка от фирмите да примами неудържимо към своя щанд и своите продукти - с качеството, с опаковките, с декорите, с девойките с полички от лико или руски сарафани - в зависимост от темата.

------

Темите на тазгодишната "Ануга" са няколко основни - деликатеси, замразени продукти, мляко, месо, хляб, напитки, но също така - и биопродуктите, функционалните и здравословни храни, специалитетите, храните Кашер, вегетарианските храни.



Колкото повече био, толкова по-добре



- това е едно от натрапващите се заключения - както от гледна точка на мястото, отделено за този вид храни и напитки, така и от гледна точка на изследванията за интереса на потребителите. Пазарът на този вид стоки е нараснал двойно само за две години, достигайки 25 млрд. долара в световен мащаб, като най-сериозно е увеличението в САЩ. Но и в Германия само за година продажбите на този вид стоки са нараснали с 10% и възлизат на 3,4 млрд. евро. Насочилите се към следващ ръст в постъпленията изложители на биопродукти в Кьолн се простират в особено широка палитра - от соковете и солетите през месото и зеленчуците до шоколадите и сосовете. Без никакви препарати, без никакви намеси - чисти природни продукти за потребителите, готови да платят и по-високата им цена. Контролът върху производството на този вид храни и напитки е особено строг - сертифицирането се извършва поне веднъж годишно, а по-големите производители - като например банановите плантации - биват посещавани от инспекторите доста по-често.

Стремежът да се яде максимално здравословно и с мисъл за линията трябва незабавно да бъде забравен в повечето от останалите изложбени палати - с месото, хлебните изделия, млечните продукти, да не говорим за развеселените посетители на бирените щандове. Цвъртящи наденички и внушителни свински бутове, тежки пити сиренета и въздушни кроасани, безкрайно разнообразие от морски продукти или пък гъби, охлюви, трюфели - неясно кой би се наел да установи какво няма на "Ануга". Изненадите са точно на всяка крачка - от специално обезсолената вода от Японско море с десет пъти повече минерали от обикновената, до синия на цвят чипс, който фирмата "Терра" произвежда от точно така оцветени естествено картофи, отглеждани някъде в Америка.

83% от изложителите на "Ануга" са от чужбина, като най-силно е представянето на Италия, Испания, Китай и Франция. Нараства - според данните - и броят на участниците от Източна Европа, особено от Полша, но атрактивността на традиционните европейски производители неизбежно отстъпва на екзотичните предложения оттам, където водораслите са основно меню, или пък кленовият сироп е неотменна прибавка към сутрешния чай. Колкото по-ново и колкото по-оригинално, толкова по-високи са шансовете за успех пред потребителя, към когото в крайна сметка е насочено всичко и на този панаир. Вкусовете му са проучени повече от подробно, идентифицирани са и ценовите му предпочитания - оттам нататък остава само да бъде предизвикан и да следва модата. Тя се разкрива например при енергийните напитки - с особено силно присъствие на "Ануга" и особено силна реклама. Като почти до тях вече се мерят и още едни вид стимулиращи доброто състояние на организма течности - тези, които облекчават след обилното ядене или по-неразумното приемане на алкохол.



556 фирми от 68 държави



се представят в широкия спектър на напитките - от безалкохолните питиета, минералната вода и плодовите сокове до бирите, вината и концентратите. За утоляването на жаждата се полагат достатъчно грижи - потреблението на бира например е нараснало за година с 5% и оборотът вече е достигнал 3 млрд. и 100 млн. евро. Сходен е и ръстът в потреблението на безалкохолни, за които се смята, че особен капацитет има в страните от бившия източен блок. А сред по-твърдите питиета най-предпочитани в световен мащаб остават водката и коктейлите. От които Писко Зауър се проявява като един от хитовете на тазгодишния панаир. Писко е малък пристанищен град в южната част на Перу, неговото име носи и едно от националните питиета - с около 40 градуса алкохол. Това е мускатова ракия. А вълшебната комбинация изглежда така:

-----

3 части писко

1 част лимонов сок

1 част сироп

1 яйчен белтък

4 кубчета лед

Коктейлът се бърка около 20 секунди, преди да се сервира, а накрая се капват и 1 или 2 капки ангостура - подправка за коктейли, която се произвежда от корени на растения. Преобладават корените на ангостурата, която расте край р. Ориноко във Венецуела и Колумбия.

------

Кажи ми какво ядеш (пиеш), за да ти кажа какъв си - това важи в особено голяма степен за "Ануга", където могат да бъдат открити както сардини с малинов сос, така и пъдпъдъчи яйца в карамел или пък миди с кървавица - все пак трябва да се внимава, тъй като изненадите наистина са на всяка крачка. Както и откритията - че "суши" може да се приготви съвсем лесно, ако разполагаш с необходимите съставки, или пък че и от тиквата става супа, което за българския вкус може би ще е малко неочаквано, но за германския отдавна е традиция.

-----

Супа от тиква

Продукти: 1 кг тиква, 2-3 глави лук, 1 морков, 1 глава целина, литър и половина зеленчуков или месен бульон, сол, черен пипер, индийско орехче, сметана.

Ситно нарязаният лук се задушава в масло, след което към него се прибавят парченцата тиква и зеленчуците. Задушава се още в голяма тенджера, преди да се добавят бульонът и подправките. Ври десетина минути и се пасира. Оставя се да кипне отново, след което се доподправя - например с повече черен пипер. При поднасянето във всяка чиния супа отгоре се добавят по 1-2 супени лъжици сметана.

------

Къде е България в цялата тази картинка? Първият ми опит да я открия не се оказа най-успешният. Буквално на входа любезна млада дама раздаваше диплянки с рекламата All over Bulgaria ("Всичко за България"), препоръчвайки фирмата BGBrands като дистрибутор на страната. За съжаление любезната девойка съвсем не знаеше къде може да бъде открита фирмата - и как да знае, като се оказа, че всъщност не е представена другояче освен под формата на диплянка. Но пък реалното представителство на български фирми - около 40, определено не би повлияло отрицателно на националното самочувствие - в спретнат щанд със съответното лого и с изложени



редица гордости на хранителната индустрия



- лютеници, туршии, подправки, мед, млечни продукти. За интереса именно към последните може би свидетелства и фактът, че в нощта преди закриването на панаира са били откраднати 40 кг от кашкавалите и сирената на "Пършевица". Но и извън това до един събеседниците ми от български фирми увериха, че са много доволни от присъствието си и към продуктите им е бил проявен повече от висок интерес. Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия подава ръка на тези от тях, които иначе по-трудно биха се справили с финансовата страна на нещата, големите фирми участват самостоятелно. Наред с традиционните продукти се виждат и истински новости - като например ябълков чипс, сок от рози или пък пробиотици - на базата на уникалната бактерия "лактус бацилус булгарикус". А благодарение на присъствието на отговорника по храните в най-реномираната верига германски универсални магазини "Кауфхоф" Райнхард Дитмар става ясно, че след представянето преди година на български продукти в магазините на веригата част от тях ще намерят трайно място на нейните щандове - конфитюрите, консервираните гъби и някои сухи продукти. "Стоките трябва да изглеждат така, че германският потребител да ги купува охотно", казва г-н Дитмар, който съвсем не смята да се отказва от бизнеса с български партньори, дори и да се налага с тях да се водят доста подробни разговори, докато всичко с консистенцията и външния вид на продукта достигне европейските стандарти.
 
Коктейли от нашумялото в Европа писко.
 
И от тиква става супа.
 
Изследвай бъдещето е мотото на "Ануга".
3331
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД