:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Монополистът иска част от транзитните такси, за да диференцира цените

Софийската топлофикация най-голям длъжник на "Булгаргаз"

130 млн. лв. е борчът на столичното парно
260 млн. лв. дължат български потребители на "Булгаргаз", съобщи главният изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов. Най-големите борчове са на топлофикационните дружества - общо 160 млн. лв. Най-големият длъжник от тях пък е софийската топлофикация, чийто дълг възлиза на 130 млн. лв. "Спирането на газоподаването е крайна мярка спрямо некоректните длъжници, а по социални причини към топлофикациите тя не може да се прилага", обявиха експертите.

От своя страна "Булгаргаз" дължи на държавата 45 млн. лв., които трябва да бъдат погасени до края на годината. За последните 3 години компанията е изчистила около 620 млн. лв. от задълженията си към държавата.

За миналата година фирмата отчита печалба в размер на 24,328 млн. лв. след облагане. До края на май се предвижда да внесат 17,5 млн. лв. в хазната като дивидент, а за първите 3 месеца вече са внесени 120 млн. лв. данъци.

Миналата година са доставени и потребени 3,1 млрд. куб. м газ. Към Гърция, Турция и Македония са транзитирани 12,731 млрд. куб. м. Това е със 7% повече от количествата, транзитирани през 2000 г.

140 млн. лв. се очаква да бъдат постъпленията от транзитни такси в бюджета през тази година от "Булгаргаз", съобщи Гегов. Държавата обаче трябва да реши дали и как част от тези средства да останат в дружеството, за да се намалят цените за големите потребители. Досега част от транзитните такси се връщаха в "Булгаргаз" за изпълнение на инвестиционната програма. Тя обаче завърши миналата година. Има теоретична възможност, ако държавата реши, тези пари да послужат за диференциране на цените за отделните потребители. Торовите заводи, за които газът е основна суровина, настояват за преференциални цени към тях.

Химическата промишленост е най-големият потребител за миналата година с 1,214 млрд. куб. м. Енергетиката - 1,136 млрд. куб. м. Следват стъкларската промишленост, металургията, циментовата промишленост, разпределителни дружества.
667
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД