:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,117
Активни 69
Страници 1,405
За един ден 1,302,066

Светът се глобализира, а Първанов стяга ново Възраждане

Президентският проект буди комично недоумение. Засега
Ясен Бориславов
И аз като много други хора следих с интерес развитието на т. нар. президентски проект - загадъчните публикации с тънки намеци, ефектно декорирани с образи от прозата на Радичков, имената на хората, плавното подгряване на обществения интерес с медийни недомлъвки, символиката в избора на деня Х, когато проектът ще излезе на политическата сцена, и изобщо цялата пиарска театралност около това политическо нещо, което все още не е партия, но не е и обществено движение, тъй като автентичните обществени движения като правило не се раждат в президентските кабинети.

След като разбрах, че президентското нещо ще се казва "Алтернатива за българско Възраждане" заради знаковата абревиатура АБВ, ме досмеша. Още по-смешно ми стана, като разбрах, че имало идея проектът да се нарича "Коалиция на духа", а мотото му щяло да бъде "България на другия ден". Все пак понятието "Възраждане" е вкоренено във вчерашния или още по-вчерашния ден. Представих си и дълбокомислените физиономии на някои вездесъщи интелектуалци от "Клуба на гениите", които са оплели интелектуалната дрешка на политическия младенец. Представих си как духът се коалира с лидери на малки, потъващи в забрава партии, и пак ме досмеша. Това с коалицията на духа, впрочем, е взето от академик Лихачов, който нарича средновековна България "държава на духа". В края на 80-те беше много модерно тази мисъл да се цитира с патетична приповдигнатост.

Цялата работа засега прилича на сдружение "Съзидание", в което преди няколко години се бяха събрали, убеден съм, същите интелектуалци, които на 11 ноември ще се подредят около президента Първанов. Тогава те обикаляха градове и паланки и с архаична риторика, фокусирана околонякакво "ново българско възраждане",изпълняваха шаманския ритуал "баене за власт на успешни кметове и президенти".

Все още не е ясно как ще се развие президентският проект, но поне засега той прилича повече на историческа диагноза.

Българското общество изглежда, сякаш кармично обременено, през няколко десетилетия да се възражда, търсейки основания за бъдещето в своето близко или по-далечно славно и героично минало. То явно не иска да живее като модерните общества в линеарно исторично време, а пребивава в някакво циклично митологично време с ясно изразени политически сезони. Политическият цикъл малко напомня за старовремските вечни календари - най-популярните народни четива през Възраждането. В тях освен календариум с църковни празници и пасхална таблица има също предсказания за сто години напред, както и разни гадателни текстове като съновници, трепетници, зодиаци и други подобни. Ако президентът беше етнограф, щях по-лесно да го разбера, но тъй като е историк по образование, съм затруднен.

Проблемът на българското общество отдавна не е Възраждането, а как да влезе в модерността. Без съмнение Българското възраждане, българският XIX век е най-съдържателният и плодоносен период от новата българска история, но тоне може да бъде вечна политическа панацея,не може да предложи хоризонт за развитие в модерния глобален свят. Нелепо е във времето на нанотехнологиите българското общество за пореден път да се възражда под строгия поглед на Паисий Хилендарски. Възраждането е приключило много отдавна и усилията на залязващи политици и интелигенти да преследват своите честолюбиви или меркантилни цели, скрити зад старите възрожденски хоругви, изглеждат все по-комично. Българското възраждане се проточи повече от италианския Ренесанс и може би вече е време да се разбере, че ползването му като пропагандно клише обезценява миналото, без да носи нищо полезно за настоящето и бъдещето. Нелепо е през XXI век българското общество да приема за основни структуроналагащи ценности общата кръв, общата земя и общата съдба, както е било през Възраждането. Структуроналагащата ценност в едно гражданско общество е съзнанието за гражданска взаимност между достатъчно отчуждени човешки същества. У нас това все още не се разбира. Вина за това неразбиране има българската интелигенция и по-специално онези титани на мисълта и словото, които продължават да живеят с някакви възрожденски халюцинации и да налагат глупостта като синовен и патриотичен дълг.

Това неразбиране впрочем пролича и покрай внимателно проследените в българските медиипрезидентски избори в Бразилияпоради единствената причина, че единият кандидат е от български произход, има българска кръв. От единственото интервю на Дилма Русеф за българска медия, взето с героични усилия от Момчил Инджов ("24 часа"), ясно личи, че България заема съвсем периферно място в емоционалния свят на тази жена. Но ние се радваме на нейния успех с топла провинциална сърдечност, точно както африканските роднини на Барак Обама се радваха, когато беше избран за президент.

Покрай идеята за поредното "българско възраждане" проектът на президента Първанов засега малко напомня за Вазовия герой Иванчо Йотата от "Чичовци". Ужасен от изхвърлянето на буквата i (йота) от граматиката, а без нея няма как да се пише "созданiе мiра" , той казва: "Назад, назад вървим, не ни бива за бъзов гребен."
"Сега"
Колаж
117
6409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
117
 Видими 
03 Ноември 2010 20:21
Една дума - засега проекта е инфантилен, ялов носталгат./Сейба у Балабановиста /
***

Редактирано от - sybil на 03/11/2010 г/ 21:50:37

03 Ноември 2010 20:43
много умна статия
дано я прочетат повече хора и особено политиците, които толкова охотно прилагат възрожденските ценности към днешната действителност
03 Ноември 2010 20:49
Ако правилно разбрах автора ние не само вече сме се възродили, ами даже сме се изродили. А за възторга от Вилма е прав. Само да се разберем с "македонците" чие моме е тя.
03 Ноември 2010 20:52
И все пак - акцентира се, че това е инициатива на гражданското общество. Защо досега се споменават само бивши и настощи политически фигури? Къде са инициативните граждани?
03 Ноември 2010 20:56
Най-трагично завършват комичните неща...Да напомням ли за гражданина с къси мустачки под острия нос и с алаброс?
----------------------------------------- ---
Блогът на Генек

03 Ноември 2010 21:20
Ясен Бориславов е умен и културен човек, и обикновено съм на 100 % съгласен с тезите му, но ми се струва, че този път изпуска някои неща от погледа си. Според него Възраждането
не може да предложи хоризонт за развитие в модерния глобален свят
.
Всъщност, заслужава си да се помисли по-сериозно върху този въпрос, може ли, или не може (не че ще му е тук във форума мястото). Като контрааргумент на идеята, че българското общество се движи по цикличен календар може да се възрази, че постоянно се появяват радикални модернизационни проекти (да споменем два крайно различни идеологически такива като стамболовизма и комунизма) но тези модернизационни проекти се блъскат в стени и се провалят както поради собствени системни недостатъци, така и поради несъобразяване с почвата, на която работят.
Ако може да се търси специфично български път към модерността, то корените му действително биха били във Възраждането, и под това не е необходимо да разбираме само манифестации, издигащи портрети на строго навъсени възрожденски предци.
Горното моля да не се чете като симпатия към частния проект на Първанов. Най-малкото - те ще се задоволят именно с портретите и високопарията, зад които да скрият обичайните икономически интереси и прозрачното си властолюбие, без никакво търсене на същностна алтернатива.
03 Ноември 2010 21:23
Или, хайде да го кажем по-простичко: единственият период от новобългарската история, в който българското общество несъмнено е постигнало нещо качествено, е Възраждането. Може би не е излишно да се вгледаме тогава в този период и да потърсим отговор на въпроса: как е станало това?
А Гоце да ходи да си вее хоругвите в Сирищник.
03 Ноември 2010 21:36
Ха като стана въпрос за Дилма Русеф братята македонци вече си я присвоиха... няма лабаво при тях.

"Скопие. Под заглавие "Пиринска мома води Бразилия" скопският вестник "Дневник" публикува материал за изборната победа на Дилма Русеф на президентските избори. "Татко й на Дилма, Петър Стефанов Русев, е роден в Габрово, Пиринска Македония, а в 1929 година емигрирал, прогонен от комунистите. Изданието публикува биография на Дилма Русеф."

"Пиринска мома го води Бразил

Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, а во 1929 година емигрирал поради прогонот на комунистите

Дилма Вана Русеф, првата жена-претседател во историјата на Бразил, има македонско потекло. Ова, барем, го тврдат корисници на социјалната мрежа „Фејсбук“, а го пренесува и софиската новинска агенција „Новините“.

Порталот укажува дека етничката определба ќе биде проблем плус за лидерката на Бразил, која веќе ја сметаат за една од петте најмоќни лица на светот.

Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, во Бугарија. Како активист на илегалната комунистичка партија, Петар во 1929 година избегал во Франција, а неколку години подоцна и во Бразил, каде што си го сменил името во Педро Русеф. Се оженил за учителката Дилма Жана да Силва, со која ги добил децата Игор, Дилма Вана и Жана Лусија. Малку се знае за родителите на Петар - таткото Стефан и мајката Цана, кои живееле во Габрово..."
03 Ноември 2010 21:41
Това ще е българското Рисорджименто.
03 Ноември 2010 21:41
След толкова много глобални наноприказки в крайна сметка не става ясно кое е по-лошото за почитаемия афтор - Гоце или Възраждането.
Аман от мулти-култи проповеди.
03 Ноември 2010 22:18
фльорца, ако не ме беше страх от сибилката, щех да те посъветвам да го духаш под вода като славянка от пелопонес през пети век... опитай, успокоява нервите
03 Ноември 2010 22:43
"На умряло куче нож вади" се казва в подобни случаи. Но, криза е, парите не стигат, все ще дадат някой лев.
03 Ноември 2010 23:09
за статията
03 Ноември 2010 23:26
Там е работата, че за някои глобализацията е мазна филия , за други рефрен, а за мнозинството от хората - отсъствие на идентичност, десоциализация, бездържавие , обезличаване на традиции и културни ценности и прочие. Принципно Възраждането връща към корените, към традиците и обществени норми, които имунизират обществото , без да го откъсват от новото и напредъка. Подценяват Първанов - влиза в играта и от втора линия ще забива. И то как.... На 13.11.2010 някои ще разберат.
03 Ноември 2010 23:32
Ясен Бориславов
03 Ноември 2010 23:47
Е това е особено готино:
Тогава те обикаляха градове и паланки и с архаична риторика, фокусирана около някакво "ново българско възраждане", изпълняваха шаманския ритуал "баене за власт на успешни кметове и президенти".
04 Ноември 2010 00:12
това немаше ли го у програмата на вашта партия?
04 Ноември 2010 00:15
donmichele,
за коя партия питаш ?
04 Ноември 2010 00:16
как за коя, за единствената, която си заслужава да я спомене човек с добра дума
04 Ноември 2010 00:18
Да те попитам по друг начин - към мен или към статията е въпроса ?
04 Ноември 2010 00:19
ааа, без провокации, прати копие от тоо постинг и на сибил, нали
04 Ноември 2010 00:20
Проектът на Гоцэ несъмнено е плитко манипулативен, комичен и нелеп, но и статията на Бориславов не пада по-долу - тя също е комична и нелепа. Авторът има много смътни и объркани представи за Българското възраждане, въобще не е наясно що е това глобализация, но седнал да пише статия чрез сравнение между двете?!? Точно от него не съм очаквал ***
Ако имам време утре, ще се аргументирам подробно защо смятам писанията Бориславови за нелепици и недомислици, най-меко казано.

Редактирано от - sybil на 04/11/2010 г/ 01:39:43

04 Ноември 2010 00:22
е що да немаш време? кво па толку сте заети вие пенциите, та да немаш време
04 Ноември 2010 00:24
Щото пишеш след мен, а не виждам никакво основание да се отнася за Либертас България, след като цялата й програма може да бъде подведена под знаменателя ускорена модернизация.
-
Но пък е единствената, която може да бъде спомената с добра дума.

Редактирано от - Brightman на 04/11/2010 г/ 00:26:51

04 Ноември 2010 00:32
Д-р Тормозчиян,
авторът със сигурност познава много добре и възраждането (защото е и историк) и глобализацията. А чара на статията е точно в стила й.
04 Ноември 2010 01:21
С автора категорично не съм съгласен , а с Първанов още по-малко. Най-много ни яде моралния упадък, а без морал влизането в модерноста го гледаме вече 20 години, Ако се загледа човек в историята на цивилизациите няма просперитет при упадък на морала, но най-лошото е че нашите възродители са или менте или сбъркани. В техните комунистически глави моралните понятия са объркани и фалшиви и се опитват да измислят нещо нито християнско, нито комунистическо, ама не става.
04 Ноември 2010 01:22
кънчо, гледай да намериш нещо да си съгласен. ако не за друго, помага да не изперкаш
04 Ноември 2010 02:13
Ба, Ясен Бориславов със сигурност познава и Възраждането, и глобализацията. Само че тук е писал през пръсти, то си личи и по дължината на текста (стои недовършено) и по цялостния стил (цитираното от Брайтмана е единственото по-свежо). Бързал ли е, мързяло ли го е, не знам, но му е доста под нивото.
04 Ноември 2010 02:17
Проблемът на българското общество отдавна не е Възраждането, а как да влезе в модерността.


Груба грешка.

Проблемът на българското общество е как да се възроди и придобие жизненост, защото типа модерност, която ни се натрапва е в лицето на масовата потребителска демокрация е кауза пердута и равносилна на демографски апокалипсис, който в комбина с глобализацията ще ликвидира не само нас, ами и моделите ни на подражание.

Проблемът е, че Първанов е последният, който има идея как да преживеем демографския кошмар.

Точно тук ни Европа, ни САЩ с цялото НАТО няма как да ни помогнат.

Всички отдавна са отървали колата у ряката и се давят.
04 Ноември 2010 02:59
Съгласен съм с Български Пиночет, ама завършил "Уест Пойнт" , ане Руска генералщабна академия.
04 Ноември 2010 03:01
И с Тим съм съгласен
04 Ноември 2010 03:06
Е относно демографския апокалипсис, нема вечни цивилизации, и Египетската и римската и тия преди тях са се затрили, сега е ред на християнската, ама аз си я харесва . нокакто казва Тим ще дойдат я талибани , я китайци. Въпроса е да устискаме по-дълго
04 Ноември 2010 03:24
Първанов е егоист, не го е еня за България, мисли само как след година и нещо ще напусне двореца в Бояна и трябва да си ходи в Сирищник или Люлин. В БСП няма традиция отцепниците от нея да преуспяват в политиката.
04 Ноември 2010 04:03
Първанов е за предпочитане пред Станишко...
04 Ноември 2010 04:38
Правя коментаер само на заглавието.
Светът се глобализира- дотук отличен /6/ на автора.
Но какво става с българската нация в глобализиращия се свят? Българската нация изчезва. Колкото повече се глобализира светът, толкова повече се топи българската нация. По този повод- оценката на автора за необходимостта от ново българско Възраждане- слаб /2/.
Идеята на Първанов е добра, но аз не вярвам да се приложи, защото се оставя в ръцете на продухани, амортизирани, корумпирани политици, доказали се некадърници.
04 Ноември 2010 09:20
Напълно съм съгласен с Тормозчиян, че авторът дълбоко е оплескал нещата с възраждането и глобализацията.

За 'проекта Първанов' не мога да се изкажа преди той да е станал реалност. Засега имаме само предварителни спекулации - при това определено враждебни.

Колкото до участието на разни там интелектуалци в него - ами, така и тябва да бъде. 'Професионалните' политици докараха нещата дотам, че някой друг трябва да запретва ръкави и да изчисти авгиевите обори. Някои наивници повярваха, че това може да бъдат пожарникар и физкултурник и говната там се натрупаха до небивали висини.
Така че - остава надеждата, че хора умни и образовани могат да оправят кашата на сегашните и предишните.
Все повече хора разбират, но малцина се осмеляват да го признаят публично, че единственият политически център, около който могат да се обединят пост-бойковите реформатори е левият - БСП и/или Първанов. За съжаление, оново ще бъдем изправени пред избора на по-малкото зло, но истината е тази - няма кой друг да оправи България. И да не дава Господ нещата да се оплескат дотам, че наистина да има нужда от Регенезис.
----
Нарочно написах 'регенезис', че на младите промити мозъци 'Възраждане' им звучи някак старовремско, комунистическо, нали ?
04 Ноември 2010 09:24
Калки,
Няма лошо. Ама трябват нови лица-а-а-а!
Старите лица вече са или публично омаскарени, или покварени, или не са се намесили досега поради липса на енергия.
Всичко останало е крепене на столчето на Първанов или Станишев.
04 Ноември 2010 09:30
Пропаднала работа.
Кръстьо, Ивайло и Бърдоквите...
04 Ноември 2010 10:12
"Структуроналагащата ценност в едно гражданско общество е съзнанието за гражданска взаимност между достатъчно отчуждени човешки същества. У нас това все още не се разбира. Вина за това неразбиране има българската интелигенция ... "

В началото беше , "гражданска взаимност при отчужденост". Сега бива спекулатив от "селяния и самодостатъчна интелигентност" . А Посланието на песа ми , "За повече Общество в Политиката" е интерпретация на казаното ти , Ясене . Системата на Политиката ни е тотално намацана с образи от фентъзи хисторизми . Тя плаче просто , за смел Реформатор и дълбоко Преструктуриране към Модерност ...

Редактирано от - beagle на 04/11/2010 г/ 10:17:23

04 Ноември 2010 10:17
"Трябват нови лицааааа"
Ама да са познаваеми...
Демек "Търси се касиерка под 20години с 10 годишен стаж"
До вчера писахме "Герберите не са идеални, ама няма алтернатива". Сега викаме "Долу алтернативата!"
Какво искаме?
04 Ноември 2010 10:18
Всички вие, които отидохте за гъби и не гласувахте за Петър Стоянов, видяхте ли какво стана ?
Толкова скъпи гъби поне аз не съм виждал.
С такива зловещи последствия.

04 Ноември 2010 10:21
Да не смесваме идеите на Възраждането с некадърния опит на един аутсайдер да ги използва за параван на личните си амбиции.
----------------------------------
Блогът на Генек

04 Ноември 2010 10:27
"Трябват нови лицааааа"
Ама да са познаваеми...
Демек "Търси се касиерка под 20години с 10 годишен стаж"
До вчера писахме "Герберите не са идеални, ама няма алтернатива". Сега викаме "Долу алтернативата!"
Какво искаме?


Това за познаваемите е твоя добавка.
Пак ще повторя: Досегашните лица са или изхабени, или омаскарени, или корумпирани. Плюс такива, които са приемливи, но лишени от достатъчно енергия и ако се замесят, ще съжаляват - тип Бате Ламбо.
А проблемът с "познаваемостта" се решава много лесно. Има един процес, нарича се "изграждане на кадри". Ако старите муцуни преодолеят егоизма, лесно могат да открият перспективните млади кандидати и да ги подкрепят с остатъците от своя авторитет. А нататък - ако са читави, ще плуват сами.
Въпросът е дали старите муцуни могат да се откажат от вождизма, егоизма и далаверите. Ако не могат - крайно време е да си ангажират местенца на скамейката до Костов.
04 Ноември 2010 10:44
Калки,
ква алтернатива ти се привижда в Първанов, хеле пък в "интелектуалците" на ясла около него ? Че цялото театро е пореден опит за подмяна по добре отиграна преди 20 години схема, точно за да не би случайно да се появи неконтролирана от мафията алтернатива и да и застраши грабежа. При това измъчен и карикатурен опит. Просто изчерпаност в жанра.
-
Татяна Дончева: Конфликтът между Борисов и Първанов е "народен театър" Натиснете тук
04 Ноември 2010 11:23
Чичо Фичо,

В БСП няма традиция отцепниците от нея да преуспяват в политиката.


и аз мисля така. Нещо повече, самата БСП предприема всичко възомжно това да не се случи, дори с цената на късане на жива плът от снагата й.
04 Ноември 2010 11:26
Пропуснах да напомня за многото партийна леш, след подобни опити - организациите на Камов, Ал.Томов, проф. Николай Василев, проф. П.Е.Митев, В.Вацев, Татяна Дончева....
04 Ноември 2010 11:36
И герберите активно помагат за единството на БСП. Както Атака помага на ДПС. А ние, гражданите отричащи "хранените" интелигенти (по-рано им викаха "гнили" ) ръкоплещим.
04 Ноември 2010 12:09
"ние се радваме на нейния успех с топла провинциална сърдечност, точно както африканските роднини на Барак Обама се радваха, когато беше избран за президент".


Тъжно, но доста вярно, както и цялата статия - !


ПП:‌ Гоце и кърлежите около него да престанат да се гаврят с българската история, лепейки на нероденото си недоносче името "Възраждане", свързано с Паисий, Ботев, Левски и други велики българи, недопустимо е !
04 Ноември 2010 12:56
Вина за това неразбиране има българската интелигенция и по-специално онези титани на мисълта и словото, които продължават да живеят с някакви възрожденски халюцинации и да налагат глупостта като синовен и патриотичен дълг.
04 Ноември 2010 13:09
не може да бъде! доживях да прочета нещо свястно в този вестник а бях загубила всякаква надежда
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД