:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 484
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайлайф

Супербогаташи се заселват в плаващ град

Мадона, Арнолд Шварценегер и Том Круз платили по $ 6 млн., за да се сдобият с апартаменти на кораба-палат "Светът"
Снимка: Ройтерс
Отегчени от обикновените първокласни морски пътешествия, представители на световния финансов елит се преселват в пищни плаващи домове, струващи по 6 млн. долара. В тях те ще живеят и обикалят света. Бутици, голфигрища и тенискортове на борда на суперкораба ще разнообразяват ежедневието им. Луксът е съпроводен и с приятната подробност, че постоянното жителство в океана ги избавя от необходимостта да плащат данъци. Има и един проблем - този кораб е идеалната цел за всеки уважаващ себе си терорист.

Най-скъпият кораб в света, кръстен "Светът" ("The World"), пое на първия си курс от норвежката столица Осло в края на март. Първоначално норвежците смятали да го построят поне 400 метра дълъг - по-голям от "Титаник". По-късно обаче решили да не "гневят боговете" и най-вече да икономисат средства. В крайна сметка "Светът" пак си е гигант - 200 метра.



"Пътувайте по света, без да напускате дома си",



гласеше рекламният афиш на собствениците му - компанията "РезидънСий". Целта на рекламната кампания обаче не беше масовата публика. Поканени са само представители на т. нар. "джет сет" - обществото на богатите хора, които често пътуват.

Лайнерът е замислен като общежитие клас "лукс" за най-богатите хора на земята, обяснява в. "Комсомолская правда". От 110-те апартамента 85 се заемат от постоянни квартиранти-собственици, а останалите се отдават под наем за кратки периоди.

В първия в света плаващ курорт цените не просто не са по джоба на всеки. Трябва да имате ръката на митичния крал Мидас, който превръщал в злато всичко, до което се докосне, за да си го позволите, твърди Ройтерс.

Встъпилите преди две години в "кооператива" са се изръсили от 2 млн. долара за двустаен апартамент до 6,8 млн. за 300-квадратни метра суперлуксозна площ.

Изглежда скъпо на пръв поглед, но затова пък жителите на "Светът" ще имат огромно финансово преимущество. Всичките му обитатели ще получат постоянно местожителство на борда на плаващия град. Такова местожителство се описва с две думи: "Целият свят. На практика



богаташите си купуват място в един данъчен рай



Като се имат предвид размерът на доходите на някои от тях, те може да излязат и на печалба.

Корабът разполага с четири ресторанта, игрище за голф с естествена трева на горната палуба и няколко тенискорта. Разходки из фирмени бутици ще запълват свободното време на дамите. Всеки от апартаментите е обзаведен от световен дизайнер според вкуса на собственика.

Връзката със сушата ще се поддържа денонощно. Хеликоптери и хидроплани ще доставят "жителите на света" до работата им, където и да е тя.

Предвижда се корабът-палат да обикаля световните морета и океани целогодишно, като избира районите с най-добро време. Маршрутът ще се определя на "събрание на съкооператорите".

Заплануваните през 2002 г. дестинации включват Карибските острови, Венеция, Кан - за филмовия фестивал през май, Монте Карло - за Гран при на Монако по-късно същия месец, Южна Америка и накрая Хаваите за Нова година.

Особен проблем представлява безопасността. Корабът на "милионерите" е съблазнителна мишена за терористи. Затова и до днес имената на собствениците на каюти, средствата за безопасност, охраната и даже точното разположение на помещенията се пазят в строга тайна. А самите квартиранти минават внимателен подбор.

"Няма да допуснем при нас да се появят престъпници, строг контрол ще има срещу използването на наркотици. На нашия кораб няма да намерят място



нито кокаинови барони, нито руски мафиоти,



твърди пресаташето на "Светът" Брюн Фреберг. "Нещо повече, даже сред приличните претенденти ние отдаваме предпочитание на определен тип хора, които няма да нарушат атмосферата на борда."

Най-ниската летва на благосъстоянието за встъпването в кооператива е 5 милиона долара. Според слуховете сред жителите пасажери са Том Круз, Арнолд Шварценегер и Мадона. Единствената информация, която дава говорителят на "РезидънСий" Брин Фреберг, е, че половината от обитателите на кораба са от Европа, а към 40% от Съединените щати.

Първите жители вече се нанесоха в Осло. Останалите ще се качват нататък по курса - в Амстердам, Хамбург и Лондон, а след това отвъд Атлантика. През юни "Светът" най-вероятно ще тръгне да обикаля в Средиземно море.



260 млн. долара струва



корабът заедно с цялостното обзавеждане. 43 000 тона е водоизместимостта му. Той бе пуснат на вода и благословен в края на февруари в Трондхайм, в чиято корабостроителница бе построен.

Докато се строеше, "Светът" често бе сравняван с "Титаник", потънал точно преди 90 години. "Не може и дума да става за сравнение, особено по надеждност! Дори по време на прехода от Трондхайм до Осло попаднахме в изключително тежка буря. Бях поразен колко добре я издържа корабът!", коментира капитанът на суперкораба Оле Харшейм.

"РезидънСий" твърди, че след атаките на 11 септември продажбите на апартаменти са в застой. "Това, което се случи, не бе от полза за нас", споделя Фреберг. "Но също така нямаме и нито една отказана резервация оттогава", добавя той.

В паметта веднага изниква случаят с ужасяващата одисея на италианския туристически кораб Акиле Лауро, отвлечен край бреговете на Египет от бойци на Фронта за освобождение на Палестина. Тогава загина един американец - прикованият към инвалиден стол 69-годишен Леон Клингхофер.

Истински кошмар е и вероятността от възникването на пожар на такъв кораб, който с размерите си напомня малък град. За това обаче са взети всички необходими мерки, уверяват собствениците.

Освен първоначалната вноска членовете на кооператива ще плащат и



месечна рента - тя ще варира между 60 и 200 хил. долара годишно



в зависимост от размерите на жилището. Парите ще отиват за издръжката на персонала от 320 души и други разходи. Това означава, че всеки, който си плати за апартамент два милиона долара, ще трябва да дава и по 100 хил. долара годишно за режийни разноски.

Изгодно или не, всеки преценява сам. Но за разлика от вилата на брега, която може да си запази цената и след 50 години, с течение на времето "Светът" ще се превърне в куп старо желязо, заключава Ройтерс.
 
"Светът", най-скъпият кораб за най-богатите хора, бе пуснат на вода в края на февруари в Трондхайм, Норвегия.
 
Шикозната баня в един от 110-те апартамента на суперкораба.
1043
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД