:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пари

Изтокът забогатява с шеметна скорост

Credit Suisse оценява намиращото се в частни ръце имущество на около 200 трилиона долара
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Сингапур е начело в списъка на страните, в които живеят най-богатите хора на света
Богатството в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. Благосъстоянието в Русия пък е нараснало даже пет пъти. Банките в целия свят се надяват на нови сделки със състоятелните азиатски клиенти.

"Средното царство" става все по-богато. В своя "Глобален доклад за богатството" голямата швейцарска банка Credit Suisse подчертава, че имуществото на домакинствата в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. През 2000 г. недвижимото имущество и инвестираните средства на всички китайци са възлизали на около 4.7 трилиона долара, а сега този показател наближава 16.5 трилиона долара. За сравнение - германците са увеличили частната си собственост от 5.8 на приблизително 11 трилиона долара, тоест с почти 90%.

В този публикуван за първи път доклад и неговите приложения със статистически данни икономистите от Credit Suisse изследват как се е променяло богатството в света през последните 10 г. Техният главен извод е, че въпреки спукания балон на интернет индустрията, фалита на Lehman Brothers и икономическата криза благосъстоянието в целия свят в дългосрочна перспектива очевидно се увеличава.

Credit Suisse оценява намиращото се в частни ръце имущество на около 200 трилиона долара. Разпределено средно на всички възрастни жители на планетата, това означава собственост на стойност около 43 800 долара, което е с 43% повече в сравнение с 2000 г. Част от измерваното в американски долари нарастване швейцарските икономисти приписват на слабостта на американската валута в сравнение с други водещи валути. Но дори и да се изключи валутният фактор, населението на планетата днес е средно с 24% по-богато, отколкото преди 10 години.

Тази тенденция се подсилва отбурния ръст на страните с развиваща се икономикаНай-бърз пробив в нарастването на благосъстоянието са извършили Индонезия и Русия. По оценка на икономистите в тези две страни средният размер на собствеността на всеки възрастен човек през последните години се е увеличил пет пъти. Разбира се, базата за сравнение при това изчисление е относително ниска - средната собственост на човек в Индонезия през 2000 г. е била около 2500 долара, а сега е 12 200 долара. Според банката за повишаване нивото на благосъстояние в тази южноазиатска страна в най-голяма степен са допринесли растящите цени на недвижимите имоти.

Към шампионите по ръст на богатството се причисляват и страни като Австралия, Нова Зеландия, Полша, Румъния и Китай, където нивото на благосъстояние се е утроило. В САЩ размерът на собствеността на домакинствата се е увеличил за десет години само с 22%, което е твърде скромно. В Япония това ниво почти не се е променило, като ръстът възлиза на само 5%. В долния край на тази класация са Исландия и Аржентина, където благосъстоянието дори се е понижило с 30%.

Забогатяващите общества в Азия и Източна Европаокрилят фантазиите на банкерите и занимаващите се с недвижима собственост. Всички те сега искат да правят пари заедно с новите чичковци Скрудж на планетата. Банката Credit Suisse например възнамерява до 2012 г. да увеличи размера на операциите си в Източна Европа с 20-25%. В Азиатско-тихоокеанския район кредитната институция разчита на ръст от 15-20%. В сравнение с тези намерения перспективите за Западна Европа изглеждат скучни - според швейцарците максималният ръст за Стария свят може да достигне 7%.

"Ръстът в трансграничните сделки ще се поддържа от богатите клиенти от стремящите се напред страни с развиваща се икономика в Близкия изток, Източна Европа, Латинска Америка и Азия", подчертава ръководителят на отдел в швейцарската банка Валтер Берхтолд.

Въпреки цялата тази еуфория управляващите богатството в никакъв случай не трябва да оставят без внимание своите традиционни пазари. Тъй като "лъвския пай" от своя оборот те осигуряват за сметка на работата си с богати клиенти от Северна Америка и Западна Европа, които владеят 63% от глобалното богатство.

Начело в списъка на страните, в които живеят най-богатите хора на света, са малки държави като Сингапур, Швейцария и Норвегия. Но също Австралия, както и Франция - единственият представител на Европейския съюз, успял да стане член на ексклузивния клуб на държавите, в които средно на всеки възрастен жител се пада собственост, надвишаваща 250 хиляди долара. В страни с огромна икономика като САЩ, Япония, Великобритания и Канада всеки възрастен жител средно притежава собственост за над 200 хиляди долара. Германия със средна собственост от около 165 хиляди долара се намира някъде в края на класацията.

Нещата изглеждат различно, ако броят на богатите хора се погледне в абсолютни цифри. Според последния доклад на World Wealth Report, подготвен от консултантската фирма Capgenimi, повече от половината от всички хора, разполагащи със свободни средства за инвестиране от над 1 милион долара, живеят в САЩ, Япония или Германия. Със своите 861 хиляди нето милионери Германия е на трето място. Четвъртото място с 477 хиляди добре осигурени жители заема Китай.

Разликата е все още достатъчно голяма, но китайската финансова аристокрация нараства значително по-бързо от германската. През 2008 и 2009 г. броят на богатите китайци се е увеличил с 31%, докато богатите германци са се увеличили само с 6%. И в тази област се очакват големи промени.
 Служител на китайската компания Geely Automobile Holdings LTD оглежда новопроизведени автомобили от предприятието в Нинбо. Geely Automobiles купи в началото на годината шведския автомобилостроител Volvo.
194
8550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
10 Декември 2010 19:41
Credit Suisse оценява намиращото се в частни ръце имущество на около 200 трилиона долара.

Кое имущуство и какво означава "частни" ръце?
10 Декември 2010 19:46
Ей, тва Економоистът на две магарета сламата не може подели, взел да брои нарастването на "богатството" по света.
Алоу, "банкерите" и другите нищоправци и празноглавци - когато говорим за света като Глобална Система - запомнете едно от бай ви Немо - "Богатството на света е константа!" Имаме една големо кълбо с хора и ресурси - те си седят постоянно количество, само могат да си менкат формата и собственика!
А нарастването на "богатството", за което говорите (43% повече в сравнение с 2000 г. на земен жител) отразява единствено ИНФЛАЦИЯТА и съответно ДЕВАЛВАЦИЯТА на една зелена валута, кой знае защо наричана световна.
А тва, че Економистите и банкерите с финасови лупинги и врътки пърдите, боядисвате и си увеличавате "богатството" не носи никому добро, ама нейсе...
10 Декември 2010 19:58
Нито броят на хората нито обемът на ресурсите са постояни величини бе умньо.
Хората се увеличават а ресурсите се изчерпват.
10 Декември 2010 20:00
Изтокът забогатява с шеметна скорост

Нищо чудно - ние нали тъкмо се преместихме на запад.
10 Декември 2010 20:14
Немо, тоз факт че богатството е константа и не мое да се увеличава, има ли някакво времево ограничение? Примерно, освен че явно за последните 10 години не мое да се е увеличило, означава ли и че за последните 100 не се е увеличило? А за последните 3, 000?
10 Декември 2010 20:27
Благосъстоянието в Русия пък е нараснало даже пет пъти.

През 1944 се отметнахме от близките си отношения с Германия и тя стана първа икономическа сила в Европа.
През 1990 скъсахме със Съюза /Русия/ и тя започна да богатее неконтролируемо.
10 Декември 2010 20:31
"въпреки спукания балон на интернет индустрията, фалита на Lehman Brothers и икономическата криза благосъстоянието в целия свят в дългосрочна перспектива очевидно се увеличава"


Верно е:‌ до кризата 2% владееха 50% от световното богатство, сега - 60% (цифрите са условни), като тенденцията се запазва ! Пък другите 98% - ами, ДГД-хат ...
10 Декември 2010 20:35
...когато говорим за света като Глобална Система - запомнете едно от бай ви Немо - "Богатството на света е константа!"

Ако аксиомата на бай ви Немо е вярна това означава, че ако Изтокът забогатява, то Западът обеднява.
10 Декември 2010 20:54
тоз факт че богатството е константа и не мое да се увеличава, има ли някакво времево ограничение?
Ако богатството се измерва с енергия, времевото ограничение е нейде 400 хил. години - пълния астрономически цикъл на Земята около Слънцето с трайна тенденция към обедняване, когато звездата изстине. При по-слаба организация на живота и неприспособимост може да се скъси и до 24 хил. години.
Ако богатството се измерва с площ, с известна доза несигурност може де си твърди, че се увеличава с 1% на 1 млн. години - с колкото намаля площта на океаните. С оглед на големите приближения и не много точни измервания, може да се приеме, че богаството си е постоянно, поне за последните 15-20 хил. години.
Това, което се е променило за последните 100 или 1000 години е занията на обществата и на тяхна база организацията им на живот - ефективност на производството, разпределение на произведеното и т.н.
Ако се измерва богатството чрез скоростта на движение на информацията, предаване и възприемане, богатството е нараснало над 1000 пъти и е довело до голямо разслоение. Дали разслоението е следствие от степента на изкривяване на информацията (издутото, балончестото изкривяване като лъжа, а вдлъбнатото като манипулация ) или е следствие от грешките при възприемане е спорен въпрос.
В индивидуален план, може да се приеме, че човеството обеднява - вече няма собственици на пирамиди като едно време. Ех, какви богати хора е имало тогава!
10 Декември 2010 21:03
Тая теория изпуща въздух - немало било собственици на пирамиди, айде де. Като се почне от скорошния светъл пример на Мадоф и се стигне до нашенските си пирамиди, фараони от началото на 90-те, си е очевидно че все още си съществуват пирамиди. Некои от фараоните даже са на свобода.
10 Декември 2010 21:08
Забогатяващите общества в Азия и Източна Европа

окрилят фантазиите на банкерите и занимаващите се с недвижима собственост.
Ако не бях прочел това изречение, щях да смятам, че съм си изгубил времето да чета статията.
10 Декември 2010 21:21
Eй, много разбирачи бре...
Гледайте сега едно простичко доказателство на моята аксиома:
- Поне от времето на финикийците богатството се измерва във брой финикийски знаци (да не задълбаваме за цвета)
- Поне на теория всеки финикийски знак е обезпечен със ЗЛАТО. Ако не е - значи е "паричен инструмент" на онея Економистите - демек - НИЩО (!) и не го броим за богатство.
- Поне досега не съм видял сбъдната мечтата на алхимиците и златото на нашето кълбо си е константно количество (всичкото се събира в куб със страна 10-15 метра спред различните източници и чистотата на метала).
Некакви други въпросуи и аксиоми за доказване?...
10 Декември 2010 21:32
Зевзек, много правилно наблюдение! Ако изкараш и алабалските "парични инструменти" от уравнението - истината лъсва веднага - който бачка реално - забогатява реално.
Е, това на теория. И на ниво държави. На практика - от работа никога не се е ставало богат, само ръбат...
10 Декември 2010 21:59
Капитан Немо е почти прав, само дето богатството в света не е константа, а сравнително плавно доста бавно нараства, много по-бавно, отколкото изглежда според измерителите, които се използват. Има огромни кухи обеми богатство, зад които не стои нищо реално. Как стана така, че "богатството" на Исландия се стопи за много кратко време? И не само в Исландия.,
10 Декември 2010 22:25
Златото мое и да си е константа, обаче стоките за потребление не!
А те се увеличават. Преди 20 години да кажем всяка година са се произвеждали X на брой автомобили. Сега са X плюс 15 милиона само от Китай. Значи богатството се е увеличило с еквивалента на поне 15 милиона автомобила ( за година). А има още толкова стоки който също бележат шеметно нарастване. Примерно мобилни телефони.
Истината е, че Изтока просто настига Запада по потребление.
Бъдещето е на Изтока и по-точно на Евразия. Всичко друго е и ще бъде все повече периферия.
; )
10 Декември 2010 22:42
ЗИПЪТ е прав. Нека дам един пример. Един колега от западната част на Германия ми каза: "През 80-те години на нашата улица имаше една две коли, сега всички семейства имат коли, а и много семейства по 2 коли. Златото е само мярка (въпреки, че американците го премахнаха като такава през 1971г.). Това е същото, като метъра. Той си стои един и същ - един платинен прът, доколкото си спомням. Това не значи, че не можеш да измерваш нарастващи разстояния. По-рано за едно количество злато е можело да се купи нещо по-малко, сега ще се купи нещо по-голямо, т.е., стойностите на стоките спрямо златото спадат. Разбира се при увеличение на производството на златото, неговата стойност спрямо стоките ще намалее. Имало е и такива периоди. През Средновековието със злато се е купувала сол, а сега със същото количество злато можеш да куппиш телевизор с плосък екран, примерно. А ние употребяваме стоките. Колкото повече стоки имаме за по-малко злато, толкова сме по-богати.
10 Декември 2010 22:47
Най-бърз пробив в нарастването на благосъстоянието са извършили Индонезия и Русия
Кудкудей са русофобите. Нещо са се изпокрили као мишоци. Къде Бенедичка, нашта теоретичка, Марсианецот, Зевзекот, Удареното Орле. Колко се перчеха, че сме хванали ЕС за шлифера. Аз отдавна съм казал, че пък се наредихме при губещите.
10 Декември 2010 23:08
А какво се разбира под "богатство" все пак? Или поне какво статията подразбира и как го измерва?
10 Декември 2010 23:17
Питам сериозно, щото съм невежествена. За мен "собственост на стойност около 43 800 долара" на възрастен жител на планетата не значи нищо - какво стои зад това - на застроената жилищна площ раздутите цени поради свръхзастрояване например се засмъкваха надолу, а вероятно те са определящи при изчисляване "стойността на собствеността".
10 Декември 2010 23:19
Немо, ЗИП-а ти го е формулирал - малко е куцо да измерваш богатството чрез наличните количества злато.

Редактирано от - rossenf на 10/12/2010 г/ 23:20:58

10 Декември 2010 23:24
ЗИП-е, в една затворена система, каквото е нашето земно кълбе няма как да се изпълни алхимическият мокър сън на "Економистите" за постоянно нарастване на всичко (подкрепено от милиони презентации, графики, чартове и други нагледни инструменти на нищоправците по света) с по 2-3-5% годишно. Получава се малко по-сложно нарастване, трудно усвоимо от съвременния офисен плъх, водещо до удвояване на всичко, средно на всеки 5-10 години.
Нито е възможно (не може например само с чиновнически магии и врътки до безкрай производството на коли да нараства всека година с по 2-5%, само за да може некой мазен г%з да зема 7-цифрен бонус), нито е необходимо (колкото и да ни набиват по рекламите, че вече новите коли са станали по две за лев и харчат само капки бензин на 'илядо километра - аз не мога да си возя задника в повече от една кола едновременно).
Всичко, дето нараства е за сметка на нещо, дето намалява. В момента развитите държави са стигнали платото - всеки приличен, немързелив жител на тях има всичко, каквото си поиска. Досега беше за сметка на бедните останали държави. Азиатските държави тръгнаха нагоре - оказва се за сметка на Западните - основно на САЩ и Европа, естествено – там средната класа е на изчезване, производството вече е само сървис и баникови врътки, особено в САЩ.
Простата сметка показва, че в момента, ако всеки жител на Земята потребява ресурси (респективно - има богатство да си плати за тях) колкото средният жител на Португалия, да речем - ще са необходими ресурсите на 4 (ЧЕТИРИ!!!) планети Земя, за да има за всички такъв благодат.
Така че каквото и да си говорим - богатството и ресурсите са ограничени и НЯМА за всички!
Тук говорим чисто за налични ресурси. Богатството е толкова относително, че няма смисъл изобщо да дискутираме кое е по-най.
Аз лично предпочитам всеки ден като преди да заспя да си кажа – „днес бях малко по-щастлив от вчера”, отколкото „днес съм малко по-богат от вчера”...
10 Декември 2010 23:37
Росене, дали е куцо или сакато - не знам. Ако не си съгласен - оборИ ми аксиомата и тогава да куцаме или тичаме...
След като в матрялчето се дефинира "богатство" - богатството може да се измерва САМО с пари. Парите ясно и точно са дефинирани като обезпечени със злато. Точка. Не ме интересува дали е така реално - говорим за дефиниции. пак точка.
А ако ще го мерим богатството в коли, тутурутки и сФирки - молим, ама феодализма и натурялната размяна учихме в училище че са свършили бая отдавна...
10 Декември 2010 23:54
Защо всичкото богатство се измерва в някъкви крайни продукти или минерални ресурси?
Най-важното богатство на една държава са хората. Примерно Китай преди 100 години е имал теоретично повече минерални ресурси отколкото има сега. Но сега е многократно по-богат отколкото преди 100 години. Защо се пита в задачката?
Защото се е дигнало феноменално образователното ниво на хората. Първо, че са станали доста повече и второ са доста по-образовани отколкото преди.
Колкото повече образовани хора впрегнати в постъпателно индустриално и технологично развитие толкова повече богатство
11 Декември 2010 00:01
Нищо няма да направиш с образовани хора, ЗИП-е, ако нямаш ресурси и воля. През 1989 г. българите бяхме добре образовани - какво направихме от държавата си?
11 Декември 2010 00:05
Без ресурси може, без воля не!!!
Китай има волята, ресурси тоже, но дори и без тях може. Както Япония!
Но няма нищо по-важно от качеството на мат'ряла
11 Декември 2010 01:17
имуществото на домакинствата в Китай през последните десет години се е увеличило три пъти

Тук съм съгласен и моите изчисления това показват.
Преди ядяха по 1 паница ориз на ден, сега по 3.
3 пъти увеличение на богатството в домакинството
11 Декември 2010 01:22
Изтокът забогатява с шеметна скорост

Тук не съм съгласен! Правилното заглавие би трябвало да е:"Изтока започна да се изхранва" за забогатяване е мноооого, мнооооого рано да се говори.
11 Декември 2010 01:29
"Не е беден този, който има малко, а този, който иска много!"/Сенека/
11 Декември 2010 01:29
Изтокът забогатява с шеметна скорост

Нищо такова не се е случило, просто бе взето решение Китай да бъде превърнат в един огромен концлагер където да се произвежда всичко с робски труд.
Мултинационалните компании от цял свят владеят концлагера, Китайските комунисти са пазвантите.
Наляха се малко пари за "оборудване" и алъш-вериша тръгна.
Мултинационалните компании дори плащат не-лоши заплати (за Китайските стандарти $100 (сто зелени гущера на месец) което за Китай е мноооого пара.
Естествено стандарта се вдигна 3 пъти.
Преди Китайците ходиха гладни боси и голи, сега ги хранят по 3 пъти на ден, и са им дали служебни дрехи, все пак това е работната сила, на компаниите им трябват здрави работници, иначе кой ще работи.
Но от това че имаш униформа и ядеш по 3пъти на ден ако се ставаше богат ехееееее.
11 Декември 2010 01:33
Същото важи и за мужиците от Раша, 90те бяха на свободно падане, 1998 стигнаха дъното от тогава се посъвзеха малко, вкараха ред в кочината (главно крадат само 50% от парите, другит 50% стигат до обиконовенният мужик).
Но чак да са забогатели ...
Това са много силни думи.
По скоро загладиха косъма и вече са си гарантирали изхранването.
Няма смисъл да казваме че парите идват от продажба на ресурси, а цените на ресурсите се вдигнаха доста за последните 10 години че така.
Иначе като икономика са гола вода.
11 Декември 2010 01:44
"Богатството на света е константа!" Имаме една големо кълбо с хора и ресурси - те си седят постоянно количество, само могат да си менкат формата и собственика!

И това повторено в различни вариации в почни всички постинги. Сега разбирам къде е основата на взаиморазрушителните "успехи" на България приз последните 20 години - в казармено-африканските разбирания за кепето и кравата.
-
Физическите ресурси, колкото и някой да се учудват са практически неизчерпаеми. И защото винаги се рециклират, (даже не говоря за умишленото рециклиране), и защото значението на един ресурс се променя и заменя от друг, а развитието предполага и по-малкото му използване. Сравнете само един телефон от преди 50 години и един сега. В кой има повече метал и въобще материал ? Но кой е по-голямо богатство, т.е. има по голяма потребителна стойност за човека ?
-
Богатството не е в количеството суровина, а в това, какво ще направиш от нея. Как ще я конфигурираш. В Кое има повече метал - в една "Волга" от преди 30 години или в един "Мерцедес" сега ? Пък и тогава.
-
Кое е ценното в една къща ? Количеството пръст или как тя е превърната в тухли и структурирана, за да е полезна на човека ? Не принизявайте къщата до пръстта. И ни си мислете, че броят на къщите е постоянен и че за да имаш къща, грябва да я отнемеш от друг, който да го изкараш на открито. Просто трябва да си я построиш. А ако изградиш система в която един да прави от пръстта тухли, друг керемиди и т.н., т.е. ако изградиш икономика, то маже да има къщи за всички, т.е. богатството да расте. За всички.
11 Декември 2010 01:59
След като в матрялчето се дефинира "богатство" - богатството може да се измерва САМО с пари. Парите ясно и точно са дефинирани като обезпечени със злато. Точка. Не ме интересува дали е така реално - говорим за дефиниции. пак точка.

Капитан Немо,
вземи се ограмоти. Пишеш пълни глупости.
-
Отдавна парите са си нещо съвсем отделно от златото, а златото си е просто стока.
Парите са абстракция, която в миналото, освен със златото, се е изразявала и с глави добитък, железни пръчки, мидички и т.н.. Днес се изразява и с хартия. означава ли това, че световното богатство зависи от количеството хартия и не може да го надхвърля ?
11 Декември 2010 02:08
Капитан Немо,
а и земята не си е една и съща, а расте непрекъснато, защото пада космически прах, а и енергията на слънцето, космическите лъчи, магнитната и геотермална енергия постоянно се преобразува в органични продукти.
-
Нали знаеш защо археолозите копаят и как са се образували почвите, петрола и газа ?
11 Декември 2010 02:19
Оценката на богатството, обаче правена от швейцарците не е точна, защото е изкривена не само от промяната на валутните курсове, но и от балоните в цената на недвижимите имоти и енергията, т.е. едни стоки са придобили по висока оценка в пари, без да променят потребителната си стойност, като поради факта, че това са само отделни стоки не е отразено в инфлацията.
-
В същото време, това изследване напълно устройва и въпреки недостатъците му е достатъчно за поръчалите изследването, тъй, като е предназначено да мотивира бизнесът им, който е именно операции с пари. В този смисъл е важно за тях кое, колко струва, а не каква е бройката или физическият му вид.
11 Декември 2010 03:29
До 5 години Ху и Дилма ша са циливат по устата като Брежнев и Тато. .
11 Декември 2010 04:38
"Богатство" явно е директен превод от думата използвана за благосъстояние, имущество - "wealth". Това не се измерва само в пари. Дори и да се измерваше - ти ако имаш 10 кила злато, аз имам всичката храна на света - кой е по-богат? Толкоз за простотиите (па макар и накипрени като аксиоми) за златото и "богатството". Има и други аргументи, ама е твърде лесно и скучно. Точка, па и удивителен знак, ако щеш.
11 Декември 2010 05:25
Богатството никога не се е измервало само с финикийски знаци.
За Китай е нормално богатството да нараства с такива темпове, след като там се изнесоха производствата и след като колибите се заменят с апартаменти.
За Русия данните са гимнастика.
За САЩ богатството на домакинствата е трудно да нараства, защото хората си имат къщи, по две бани и тоалетни, големи, отопление и климатични инсталации на цялата площ, хладилник, фризер и стар хладилник в гаража, всякакви мебели, на всеки член на семейството кола. Аз не виждам кое трябва да нараства повече! На човек по две къщи, по две коли, по шест хладилника? Колкото и да говорим, че човешкото око насита няма, то нещата за бита все пак имат граница. Апетитът може да е безграничен, но стомахът е с ограничен капацитет. нормално е онези, които са дотигнали това благосъстояние, да спрат да се развиват с китайските темпове. китай прави темпове, защото където не е имало шосе, днес има. Който е живял в колиба, днес се шири в 24 квадрата апартамент, където не е имало ток и вода, течаща през тръба, днес има. Замяната на колелото с мотор означава нарастване на богатството в пъти.
11 Декември 2010 05:28
Имате ли идея, ако Путин асфалтира междуградските пътища, с колко ще дръпне нагоре Русия? А ако замени сламените покриви по селата с керемидени?
За междуселските пътища направо не ми се мисли.
11 Декември 2010 08:40
Gozambo
За САЩ богатството на домакинствата е трудно да нараства, защото хората си имат къщи, по две бани и тоалетни, големи, отопление и климатични инсталации на цялата площ, хладилник, фризер и стар хладилник в гаража, всякакви мебели, на всеки член на семейството кола.
Повечето американци, обаче, са под наем. И там американската мечта не се е сбъднала. Инак с колите са презадоволени- т.е., българската мечта се е сбъднала там. Е все пак не всички американци карат Лексуси, Линкъли или Мерцедеси. Българите направиха жилища по време на соца, пък и сега. Както американските семейства имат по 2 коли, така българските семейства имат по 2 жилища - обикновено апартамент и вила. Едни холандци тук се чудеха, как така бедните българи имаме по 2 жилища. Спомням си с каква гордост един англичанин на летището ми се хвалеше, че имал property в някакво си село у нас, където аз не бих отишъл да живея. Когато бях в САЩ се запознах с един американец, който е бил професор по изобразително изкуство в Ню Йорк- тогава пенсионер. Имаше една 20-годишна Тойота, инак моторът и работеше по-добре от моят 4-ти годишен Форд, но вътре тапицерията беше овехтяла и прокъсана, разбира се. Той, впрочем купи моят Форд. Той живееше под наем, в онези стари дървени американски къщи при много по-лоши условия, в които живея аз в България. Банята му беше един душ на цимента в мазето, заграден с завеска. Той тогава беше на моята възраст, на която съм сега.
Така, че всичко е относително.
11 Декември 2010 08:46
Не съм чел мненията и се извинявам, ако някой се е сетил за старото правило: "Акълът по Земята е константа, броят на хората се увеличава".
----------------------------------------- ------
Блогът на Генек

11 Декември 2010 08:52
Я моем да споделим моите лични наблюдения за последните 10-20г.
1. Източно и западно европейските камилчета ги прекараха яко с лъжите за "златния милиард" и алабализми "атлантически ценноасти" , загубиха много от придобивките за които техните предци си жертваха живота.
2." стойност около 43 800 долара, което е с 43% повече в сравнение с 2000 г. "
Това е абсолутна манипулация. Парите се обезцениха. Спомнете си какво можеше да се купи с 1 млн. долара преди 10-20г. и какво сега. Че то 1 млн. долара станаха нищо пари.
11 Декември 2010 09:21
"Изтокът забогатява със шеметна бързина" и със същата скорост замърсяват.
След разтопяване на ледниците и изместване центъра на тежеста и на земната ос, ще дойде и краят на лакомията.
Покрай богатите, ще се кортулисат и сиромасите-то на бедните им е се тая.
11 Декември 2010 09:48
Mrx++
Инак с колите са презадоволени- т.е., българската мечта се е сбъднала там.
ще ти опонирам смело - защото БГ мечтата е:
да не работим на чуждо и да харчим на воля (пак чуждо)
11 Декември 2010 09:54
Хайде сега пак малко Маркс, че без него се объркахте като патета в кълчища. Трудът вложен в дадена стока трябва да се измерва по някакъв начин. Това може да стане само като се сравни с труда вложен в друга стока. Така се приема, за еталон трудът вложен в златото. Само, че монетаристите през 1971г. в САЩ решиха да премахнат златния еталон, а направиха щатския долар за еталон. От тук те могат да си печатат долари, колкото си искат и така да определят стойността на чуждите стоки, като използват принципът, че който е в нужда той е съгласен на каквато и да е цена. Така трудът в САЩ става много по-скъп от този в Китай и другите страни, както и у нас. Китай и Русия все още имат нужда от технологии затова все още лежат на долара като резервна валута.
САЩ спечелиха от 2-та световна война и от глупостите на Хитлер. Те прибраха цвета на науката на Европа, главно Германия, пък и на Русия. Така почти цялата военна авиация на САЩ се е проектирала и изработвала в заводи на руснаци в САЩ - Сикорски и Северски-Прокофиев. След войната масово са взети образци от германските технически изделия. Германската наука преди войната е била най-развита. Не случайно езикът на науката преди войната е бил немският. Има една книга в нашите книжарници: "Оръжия на възмездието", там може да се види, колко е била напреднала немската наука и технологии и колко са взели американците от немци пък и от руснаци (главно в областта на самолетостроенето).
11 Декември 2010 09:56
изместване центъра на тежеста и на земната ос

Якодим,
я кажи как става този номер и как го правят гадните жълтурковци.
11 Декември 2010 10:00
Не се споменава нищо за България в статията.
Къде сме ние, как се развиваме на фона на другите?..
11 Декември 2010 10:23
"Аз отдавна съм казал, че пък се наредихме при губещите."
****************
То бива да се залепиш за някого, и той да ти пълни човката, ама няма балами веки. По-скоро всеки гледа да те изклати. Тъй че, да си плюем на ръцете и да "хващаме мотиката". И да поразредим банкерите.
11 Декември 2010 10:26
Брайтман, ето нещо по въпроса.
"Докладът показва също и сериозна промяна в структурата на основните емитенти. Страните от развиващия се свят вече отделят над половината от световните парникови газове. Китай пое от САЩ лидерството сред най-големите замърсители още през 2006 г., а Индия скоро ще смени Русия на третата позиция."
11 Декември 2010 10:30
Old BG,
11 Декември 2010 11:16
Stern,"През 1944 се отметнахме от близките си отношения с Германия и тя стана първа икономическа сила в Европа.
През 1990 скъсахме със Съюза /Русия/ и тя започна да богатее неконтролируемо."
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД