:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Пенсионната реформа на ГЕРБ: няма права - няма проблем

Голямата тежест за осигурителната система на България е ранното пенсиониране, но него управляващите не посмяха да пипнат
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
България единствена в ЕС безропотно прие пенсионната реформа. Синдикатите направиха само един протест, но той беше за стар, по-стръмен вариант.
Голямата тежест за осигурителната система на България е ранното пенсиониране, но него управляващите не посмяха да пипнат. След година закани и неочаквани обрати ГЕРБ най-сетне прокара първата си реформа - в пенсионната система. Подкрепени само от "Атака", депутатите от мнозинството изгласуваха в събота всичките си идеи за по-труден достъп до пенсия с хвалбите, че за пръв път се прави толкова дългосрочна и стабилна визия с хоризонт чак до 2035 г. И с обещания промените да стопят дефицита в общественото осигуряване и дори да изведат фонд "Пенсии" на плюс от 170 млн. лв. през 2017 г. А новите пенсионери да получават адекватни на доходите си пенсии...

Същите далечни хоризонти и обещания даваше и правителството на СДС, когато през 2000 г. започна пенсионна реформа. 10 години след промените вместо резерв в НОИ има дефицит от близо 2 млрд. лв., а новите условия за пенсиониране убиха всяка надежда човек да доживее до пенсия. Друг е въпросът при политическата култура в България има ли въобще смисъл да се правят такива дългосрочни промени - БСП вече се размечта как първата работа на новото правителство (ако е тяхно) ще е да оправи с нова реформа кашата на сегашната.

Всъщност цялата реформа сякаш е правена на принципа "няма права - няма проблеми". Както е традиция на това управление, липсата на контрол се стоварва като наказание за гражданите. Вместо да затегне мерките срещу измамите с осигурителни права, ГЕРБ просто увеличи двойно периодът на осигуряване, върху който се изчисляват обезщетенията. Така според тях се обезсмислят престъпните схеми, а коректните в никакъв случай не се наказват. Но дали е така? При майките например промяната се обяснява с масовата практика - щом забременят, жените да се договарят с работодателите си да ги осигуряват на максимални доходи за 9 месеца. Дори може със задна дата да им начислят за още 3 месеца по-висока заплата. Сега вече при изчисляване на обезщетението се взема предвид осигурителният доход за 18 месеца назад. Независимо дали имаш 18 месеца стаж или не. Излиза, че в бъдеще у нас е



най-добре първо да изработиш 18 месеца



и после да мислиш за създаване на поколение. Защото иначе държавата те наказва. Ако например млада жена с висше образование, която работи от една година и се осигурява съвсем коректно, реши да забременее, по новите правила ще взема по-ниско майчинство, защото в изчисляването му ще влязат още 6 месеца на минимална заплата (всеки липсващ месец осигурителен доход се замества с 240 лв.). Нищо чудно тези коректни майки, чиито обезщетения ще бъдат орязани от промените, да се окажат горе-долу толкова, колкото са използвалите вратичката.

А нормално ли е, когато получаваш болничен само за 3 или 5 дни, да ти изчисляват парите за него по цели 12 месеца назад? И тази промяна беше обяснена с масовите измами чрез създаването на кухи фирми на името на неграмотни бездомници, в които се назначаваха също толкова неграмотни служители за по 2000 лв. заплата, начисляваха им се осигуровки, без да се превеждат, и ги пращаха в дълги болнични. От НАП така и не обясниха как е възможно да се регистрират безнаказано договори за година назад, при положение че по закон трябва да става до 3 дни. Вместо това и тук тежестта беше прехвърлена на гражданите.

Не само в тези случаи липсва всякакво усилие от страна на държавата да следи за спазването на законите. От НАП например повече от месец мълчат колко са парите по общата сметка, в която се трупат допълнителните вноски за работещите при тежки условия, за които работодателите не са подали нужната декларация в кои фондове са осигурени. По неофициални данни става дума за около 130 млн. лв., които данъчните не знаят къде да пратят. Тези пари не се губят, успокояват експерти. Но не се и инвестират. И когато дойде ред през 2015 г. фондовете да поемат ранните пенсии, пак ще се окаже, че пари няма. Защото при пълната абдикация на държавата от задълженията й едва 7% от работещите при тежки условия се оказват с редовни допълнителни вноски.

Правителството прочете както дяволът евангелието и прословутия доклад на мисията на Международния валутен фонд за анализ и препоръки на пенсионната реформа. Финансовият министър Симеон Дянков се позова на него, когато много настояваше реформата да започне още от догодина, и то с вдигане на стажа с 6 месеца. В същия доклад обаче пише, че трябва да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране. В отговор от ГЕРБ изравниха балерините и танцьорите с полковниците и им дадоха право да се пенсионират само след 25 години трудов стаж на сцена независимо от възрастта, т.е. могат да го направят и на 45 г. Депутатът от ДПС Хасан Адемов предупреди, че осигуряване само за 25 г. не покрива дори минималната пенсия от 136 лв., която отгоре на всичко ще се взема два пъти по-дълго време.



Кашата с това отстъпление



вече започна да ври. Цирковите артисти обявиха, че техният труд е даже по-тежък от този на балерините и също искат такава привилегия, чакат се акробати, балансьори и др. Не се знае и какво ще стане с натрупаните досега вноски за танцьорите и балерините в професионалните фондове, където те надлежно са се осигурявали, докато бяха във втора категория.

Но ГЕРБ има още време във властта и понеже май действа на принципа "кой каквото не си е поискал, не е получил", всички имат шанс. Например военният министър Аню Ангелов възропта срещу идеята стажът при изчисляване на пенсията на военните пилоти, подводничарите и водолазите да се преобразува по нова формула, която щеше да ги намали с над 40%, и депутатите веднага се отказаха от идеята. Миньорските синдикати се забавиха с реакцията и за малко техните хора да пострадат. Наложи се ГЕРБ да спаси техните пенсии чак на второ четене в зала, понеже ден по-рано дошло искането от КНСБ. По закон обаче все още у депутатите е законодателната инициатива, те са избрани да бранят правата на хората и звучи смешно оправданието "Чакахме някой да ни каже да го направим!".

Пак с идеята да няма социални плащания, несвързани с осигуровки, от 2012 г. ГЕРБ спира плащанията през НОИ на социалните пенсии за старост и за инвалидност, както и на добавките от 1/4 социална пенсия за инвалидност, която получават над 450 000 души с увреждания и с пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тези добавки струват към 300 млн. лв. Те се прехвърлят към социалното подпомагане. От социалното министерство обясняваха, че това трябва да става с подоходен тест, да не се дават по малко пари на всички, а само на тези, които имат нужда, но по повече. Организациите на хората с увреждания обаче не искаха подоходен тест и социалният министър Тотю Младенов им обеща да го няма от трибуната на Народното събрание.

ГЕРБ стана и поредното правителство, което не се осмели да затегне режима за пенсиониране на военните и полицаите. От БСК от години настояват там под лупа да се огледат всички позиции, даващи това право. Защото не е честно само пагонът да дава тази привилегия на човек, който е служил като обикновен телефонист или



ангажиментите му са еквивалентни на склададжията



А всъщност големият проблем на българската пенсионна система се оказват точно прекалено многото възможности за ранно пенсиониране, най-вече чрез инвалидизиране и по реда на специалните закони. По данни на Световната банка благодарение на тези възможности близо 50% от българите се пенсионират преди общоприетата възраст. По данни на Евростат обаче хората, които не минават през разните порти за ранно пенсиониране, излизат от пазара на труда дори по-късно не само според нашето законодателство, но и в сравнение с Европа. У нас например мъжете се пенсионират на средна възраст 64.1 г. и осигурителен стаж 38.5 г. при изискуеми 63 г. и 37 г. Докато действителното пенсиониране в ЕС е на 62 г. В същото време средната продължителност на живот на силния пол у нас е 69.9 г., а в ЕС - 74.2 г. Жените при пенсионна възраст 60 г. и 34 г. изискуем стаж у нас се пенсионират на 60.2 г. и при 35.8 г. стаж. В ЕС пенсионната им възраст е 60.8 г. А средната продължителност на живот на жените е 77.08 г. у нас при 80.7 г. в ЕС. Като цяло българите имат с 4 години по-ниска възраст от средната в ЕС - 73.43 г. при 77.4 г.

При положение че според МВФ всяко увеличение на средната възраст трябва да вдига изискуемата за пенсия 9 месеца, това означава, че българите би трябвало да се пенсионират с 36 месеца по-рано, отколкото европейците. Понеже е по-удобно обаче, нашата пенсионна реформа върви в друга посока.

РЕФОРМАТА

Условия за пенсиониране за всички

- От 1 януари 2011 г. за мъжете възраст 63 г. и 37 г. осигурителен стаж, за жените - възраст 60 г. и 34 г. стаж. (На практика отпада точковата система, която позволяваше липсващ стаж да се навакса с възраст).

- От 1 януари 2012 г. - увеличаване на стажа с по 4 месеца на година до 2020 г., когато ще стане 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.

- От 1 януари 2021 г. - увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 6 месеца на година до достигане на 65 г. за мъжете и 63 г. за жените.

- От 1 януари 2011 г. - при най-малко 15 г. действителен трудов стаж всички, навършили 65 г., имат право на пенсия. Тази възраст се увеличава от 2021 г. с по 6 месеца на година до достигане на 67 г.



За работещите при тежки условия

- До 31 декември 2014 г. промяна в условията им за пенсиониране няма. За I категория - поне 10 г. тежък труд, 47 г. за жените и 52 г. за мъжете и сбор от възраст и преобразуван стаж съответно 94 и 100, за II категория - поне 15 г. тежък труд, 52 г. за жените и 57 г. за мъжете и същия сбор точки.

- От 1 януари 2015 г. възрастта за ранно пенсиониране започва да се увеличава с по 6 месеца на година, докато в I категория достигне 8 г. преди общоприетата за всички, а във II - до 3 г. преди масовата.

- Ранните пенсии ще се плащат от професионалните фондове от 2015 г. до изпълнение на условията за пенсиониране за III категория труд.



За пенсиониращите се по специалните закони на МВР, МО и съдебната власт

От 1 януари 2012 г. с по 4 месеца на година се увеличава общият изискуем стаж, който от 25 г. трябва да стигне 28 г. през 2020 г. и 2/3 от него да е специализиран. За тях продължава да няма възраст. За работещите във въздуха и под водата военни пилоти, водолази и подводничари промяна няма - иска им се 15 години специализиран трудов стаж.



Нови привилегировани

От 1 януари 2011 г. балерините, балетистите и танцьорите в културни организации имат право на пенсия без ограничение на възрастта при 25 г. специализиран стаж.



За учителите

От 1 януари 2012 г. се увеличава с по 4 месеца на година учителският стаж, който дава право на ранна пенсия до 3 години преди общоприетата възраст, докато стигне през 2020 г. 33 г. за мъжете (при 30 г. сега) и 28 г. за жените (при 25 г. сега).



Размер на пенсията

- От 2017 г. при изчисляването на размера на пенсията се увеличава приносът на всяка година осигурителен трудов стаж от 1.1 на 1.2%.

- Запазва се швейцарското правило за индексация, но за 2011 г. през закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване се реши увеличение на пенсиите да няма.



Осигурителна тежест

- От 1 януари 2011 г. вноската за фонд "Пенсии" се увеличава с 1.8% и става 17.8%. От тях за родените след 1959 г. 5% се прехвърлят в универсалните пенсионни фондове за допълнителна пенсия.

- От 1 януари 2017 г. с 2% се увеличава вноската за универсалните пенсионни фондове. Управляващите не отговориха дали те ще бъдат прехвърлени от тази за солидарния стълб или ще е допълнителна осигурителна тежест.



Купуване на недостигащ стаж

- От 1 януари 2011 г. висшисти и полувисшисти могат да купят по всяко време годините за целия период на обучението си по учебен план. Плащането се прави накуп, както и преди.

- Стаж може да си купи и всеки при навършване на пенсионна възраст, на когото не му достигат до 5 години стаж. Висшисти и полувисшисти, които са си откупили години от обучението си и те са по-малко от 5 г., могат да платят за разликата. Тук отпада вариантът плащането да става разсрочено. Цената на месец стаж е вноската за фонд "Пенсии" за родените след 1959 г. върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се към времето за плащане на вноските.



Орязани придобивки

- Антикризисната мярка да се ограничи правото на болнични за хора, останали без работа, т.е. при прекъсване на осигуряването, остава за постоянно. Сега имаше възможност, ако човек остане без работа и се разболее до 60 дни след това, НОИ да му покрие до 75 дни болнични. Занапред ще се признават болнични до 30 дни след уволнението и ще се изплащат максимум 30 дни (календарни).



Обезщетения

- От 1 януари 2011 г. се запазват сроковете на осигуряване за придобиване право на обезщетения - 12 месеца за майчинство, 9 месеца за безработица, 6 месеца за болнични и трудоустрояване. Ще се изчисляват обаче върху осигурителния доход за по-дълъг период - за майчинство и безработица върху 18 месеца, за болнични и при трудоустрояване - върху 12 месеца.

- Обезщетенията за безработица вече ще се изплащат в пълен размер само при регистрация в бюрата по труда в рамките на 7 работни дни. Иначе ще бъдат за срок, намален със закъснението.



Таван на пенсиите

- От 1 януари 2011 г. гражданите не могат да получават под формата на пенсии и добавките към тях повече от 35% от максималния осигурителен доход за съответната година. За трета година той ще бъде 2000 лв.

- От 1 януари 2014 г. отпада таванът за новоотпуснатите пенсии, за старите засега има само обещания той да бъде постепенно увеличен чрез увеличение на максималния осигурителен доход.
СНИМКА: БГНЕС
През октомври правителството на ГЕРБ, работодателите и синдикатите си стиснаха ръцете за пенсионна реформа с дългосрочна визия до 2035 г., което според социалния министър Тотю Младенов гарантира стабилността на реформата. При дебатите в парламента обаче стана ясно, че споразумението няма никаква политическа подкрепа и е твърде възможно още следващото правителство да започне с промени на промените.
СНИМКА: БГНЕС
Старите пенсии ще останат ограничени от таван още много години.
13
6909
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Декември 2010 20:12
Балерина на 50 била смешна...Вярно, но даскалица на 55 какво е? А рефлексите на шофьор на 60? А бързината на сервитьор на тази възраст?
Статията е добра -
За съжаление, властта дава все повече материали за хубави статии.
----------------------------------------
Блогът на Генек

13 Декември 2010 20:29
Генек,
предпочитам сухи и скучни статии, ако ще са вързани към поводи давани от властта.
Уви, екшъните се оказаха само интродукция.
13 Декември 2010 21:03
Вместо да затегне мерките срещу измамите с осигурителни права, ГЕРБ просто увеличи двойно периодът на осигуряване, върху който се изчисляват обезщетенията.

Това е важното; цялата дълга статистика после е само за потвърждение.
То така действа ГЕРБ и при данъчните измами, и в здравеопазването, и къде ли не - вместо да се борят с проблема, прехвърлят го на хората.
Всъщност...някой да е очаквал да посегнат на фуражките за да има поне малко справедливост към бачкаторите и Ентелигенцията?
13 Декември 2010 21:07

А-а, какво още има да става...
14 Декември 2010 07:22
Какво още има да става? На изборите ще ги изритаме от властта и готово. Е га ти и фуражките.
14 Декември 2010 11:45
Ясната тенденция е все по-малко хора да издържат все повече...
Правителството е малоумно да мисли, че системата ще издържи. Разбирам, че от мелиционери, не може се очаква да мислят, но след няколко години някой ще трябва да им сърба попарата. Надявам се, поне да ги вкарат в затвора. Ако не - ще трябва да разчитаме естествения подбор да ги отстрани ...
14 Декември 2010 12:38
Пенсионната реформа на ГЕРБ: няма права - няма проблем

Само едно са пропуснали в пенсиоинната Проформа - и това е,
да гарантират на неуспелите да се пенсиоинират безплатно погребение.
А да се дава на бг пенсионерите Америка за пример е висша форма на дянковоидна уродливост.
-
Душевен студ завладява ББ от това, че не му се отвръща с обич и затова заява,
че коледната добавка е по маловажна от 1/2 километър магистрала,
за да сме можели "да ходим" по рано "на море".
Това изявление наистина е рядко срещана тъпанарщина -
а като се замислим се оказва, че то издава на кого служи изричащият го.
ПП
И отговорът е един: скоро ще разбере, че бива, бива, ама бивол за мезе...




Редактирано от - Езоп на 14/12/2010 г/ 15:06:25

14 Декември 2010 12:45

Май е време да се основе/създаде истинска Работническа Партия. Синдикатите и лобистите правят така, че обикновените работници са най-прекарани и носят всички на гърба си. А точно те са, които реално и с ръцете си са създали всички блага. И накрая за тях има най-малко и най-кратко. Това е такава въпиюща несправедливост, че някои трябва да бъдат горени на бавен огън. Включително и ГЕРБ.


14 Декември 2010 12:59
Каквито и хватки да разучават, гербаджиите ще загубят с ипон.
14 Декември 2010 14:11
Който плаща зле, плаща два пъти.
14 Декември 2010 15:09
От НАП така и не обясниха как е възможно да се регистрират безнаказано договори за година назад, при положение че по закон трябва да става до 3 дни. Вместо това и тук тежестта беше прехвърлена на гражданите.


.....
14 Декември 2010 15:23
А чичко Сталин се кефи от кремълската стена:
- Так держатьТовагишч Бойко, есть человек, есть лгот, нет человек- неть лгот!! Макар , че на руски означава придобивки, на български лгот ми звучи на северозападнал език иначе- лгот- лъготи, демек лъже простия народ! Айде на асфалто народи - яж половин километър магистрала и си мечтай за бонуси!
15 Декември 2010 04:09
Пенсионната реформа слага край на Костовите експерименти
Вторник, 14 Декември 2010г.- Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД