:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,411,421
Активни 116
Страници 8,406
За един ден 1,302,066
Анализ

Светът e пред кардинална промяна на капитализма

Все по-силно става усещането, че настъпва краят на щедрата социална държава. Ще трябва ли да работим по-дълго и за по-малко пенсии, за да вървим напред?
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Чешки полицаи демонстрират в Прага срещу планираното от правителството 10-процентно съкращаване на държавните служители, включително и в полицията.
Днес пестеливостта е на мода. Едно след друго правителствата на европейските държави приемат програми за икономии, орязвайки социални плащания и други държавни разходи. С лозунгите за рационално и икономично стопанисване десноцентристките партии спечелиха изборите във Великобритания, Холандия, Чехия, Словакия. Убедителната ноемврийска победа на републиканците в междинните избори за американски Конгрес също е от тази серия.Парадоксална е ситуацията в няколко държави- Гърция, Испания и Португалия. Там с "изстискване и изтръскване" се занимават социалистически правителства, на които като че ли им отива да раздават щедро държавни средства на нуждаещите се. При това става ясно, че политиката на големи лишения невинаги води до политически загуби. На провелите се наскоро местни избори в Гърция подчертано убедителна победа спечелиха управляващите социалисти (ПАСОК).

С една дума, тенденцията е налице и причината също е ясна - икономическата криза. Тя вече навърши две години и развитите икономики се отърсват от нея с немалки усилия. Най-пресният пример е Ирландия, на която ЕС и МВФ трябваше да отпуснат 85 млрд. евро от стабилизационния фонд, за да предотвратят бюджетно-финансовия крах. Преди това Гърция си осигури още по-голяма кредитна линия - 110 млрд. евро.

Ситуацията се усложнява и от нееднозначното отношение на населението към обявеното от правителствата затягане на коланите. В Гърция мълчаливото мнозинство изглежда се е примирило с необходимостта от лишенията, но твърдо кресливото малцинство продължава стачките и демонстрациите.

В подобно положение се намира Франция, където решението на властите да се вдигне пенсионната възраст от 60 на 62 години бе посрещнато с бурни профсъюзни протести.

Не се зарадваха на задаващото се повишение на таксите и британските студенти, които буйстваха по този повод в центъра на Лондон. И дори спокойната Прага тази есен стана арена на 30-хилядна протестна демонстрация срещу плановете на новото правителство да намали заплатите на държавните служители, включително на полицаите и пожарникарите. По този начин населението на западните държависе намира в малко шизофренично състояниеОт една страна, в обществото има разбиране, че мерките за икономии са неизбежни, от друга - възниква инстинктивно отхвърляне на тези мерки. Причините за такива настроения са разбираеми. Западът, преди всичко Европа, се сблъска със ситуация, при която поколението на днешните 30-40-годишни граждани (да не говорим за младежта) може да се озове в по-лоша ситуация от родителите им: да работят повече, да почиват по-малко, да се пенсионират по-късно, пък и самите пенсии може да се окажат повече от скромни...

Това вече е шок, защото през последния половин век Европа бе свикнала с почти непрестанния ръст на благосъстоянието си. Пък и в САЩ последната криза преди сегашната бе чак в началото на 80-те години. Така икономическите трудности се допълват с психологическа криза, а това винаги е опасно.

Все по-силно става усещането за "изхвърляне от рая", за края на епохата на стабилността и на социалните гаранции. Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века. Както отбелязва известният американски аналитик Фарийд Закария, десетилетия наред "на избирателите в Европа и Америка бяха обещавани и бяха давани все по-големи заплати, дотации, застраховки - всичко каквото може. Но на такъв живот му идва краят. Западните икономики вече не са толкова конкурентни иотново трябва да се учат да създават богатство,а това означава по-малко гаранции и дотации... Ако искаме по-нататъшно процъфтяване, ние ще трябва повече да работим, да даваме повече жертви. А също да се замислим какво може да правим най-добре, на кои сектори трябва да се наблегне, за да останем на върха на производствената верига".

Но някакво задълбочено и мащабно осмисляне на това, което се случва, засега не се вижда. А има над какво да се замислим. В борбата със сегашната криза правителствата от Европа и САЩ прилагат комбинация от мерки, взети от различни идеологически "сандъци". От една страна, се предлага съответстващо на каноните на либерализма съкращаване на бюджетния дефицит, намаляване на социалните придобивки, орязване на щатовете на държавните служители и прочие. От друга страна, в икономиката напълно по кейнсиански се наливат милиарди долари и евро, а във финансово-банковия сектор се извършва фактическа национализация на компаниите, оказали се на ръба на краха.

Изглежда, че засега борците с кризата се движат пипнешком, ръководейки се повече от тактически вместо от стратегически съображения. Обществото и икономиката през последните 15-20 години толкова са се променили, че тези изменения не са още достатъчно анализирани. Относително последователна стратегия за икономическо и социално развитие не е възникнала. Още повече, като се отчете рязко засилилата се взаимовръзка между развитите и развиващите се икономики (за това говори и водената в момента дискусия за "валутните войни"), такава стратегия трябва да бъде глобална, а това е почти непосилна задача. Всеки случай засега. Ниската резултатност на срещите на върха на Г-20 само потвърждава това.

Нищо чудно т. нар. златен милиард, а след него и останалият свят да стоят пред кардинална смяна на облика на глобалния капитализъм. Тази смяна е съпоставима със смяната от 30-те години под влиянието на Великата депресия, която сложи край на традиционния капитализъм чрез държавната ненамеса в частната инициатива.Но промените едва ли ще бъдат толкова резкикакто преди 80 години. Първо, сегашната криза все пак не е толкова жестока както през 1929-1933 г. Твърде много богатства успя да натрупа Западът по време на своите 50 "сити" години, твърде меки социални възглавници съумя да подложи на своите граждани. При такива условия "гроздовете на гнева", за които писа Джон Стайнбек по време на Великата депресия, узряват бавно. А и сред управляващите среди възниква усещането, че радикалните реформи току-виж бъдат избегнати.

Второ, до голяма степен причината е в самите управляващи среди. Не е тайна, че сериозните и болезнени преобразувания може успешно да се осъществяват само от правителство, което разполага със сериозен кредит на доверие сред гражданите. А в това отношение политическите елити в развитите страни имат проблеми. През 30-те години повечето американци вярваха на президента Франклин Рузвелт, през 50-те години повечето германци вярваха на Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард. Едва ли съвременните западни лидери се радват в страните си на подобно доверие. По-скоро е обратното - на повърхността на подредения политически живот избиват протестни настроения, изразени ту с появата на ултраконсервативното "Чаено парти" в САЩ, ту с изборния успех в Холандия на яркия популист ислямофоб Геерт Вилдерс...

В Европа ситуацията се усложнява от противоречията между националните правителства и наднационалните институции на ЕС, които вече имат немалко пълномощия, но все още не са постигнали достатъчна легитимност в очите на значителна част от европейците.Ситуацията днес е все още далеч от истинската криза.Това е предверие или ако щете, предчувствие за криза. И Русия съвсем не стои встрани: тя има подобни проблеми, само че те, изглежда, са изразени в далеч по-остра форма. За разлика от Запада демонтажът на социалната държава в Русия (СССР е бил такава държава при всичките му недостатъци) вече е станал, но не чрез реформи, а чрез деградация. За едностранчивостта на руската икономика, за непропорционално високия дял на суровинния износ в структурата на държавните приходи, за задълбочаващата се технологична изостаналост е дори неудобно да се пише, толкова изтъркани са станали тези теми. И дори високите рейтинги на управляващия тандем, на които могат силно да завиждат Обама, Саркози и Берлускони, не трябва да заблуждават. При потискане на реалната политическа конкуренция е много трудно да се преценява каква е истинската популярност на политиците и какво обществото наистина мисли за тях.

Не, това още не истинската криза. Но когато тя дойде, нашият свят от Сан Франциско до Хабаровск може да се окаже абсолютно неподготвен за нея.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Дори НАТО не можа да избегне икономиите. На състоялата се миналия месец среща на върха в Лисабон бе решено да се намали броят на регионалните командвания на алианса от 11 на 7, като по този начин ще бъдат съкратени 5000 военни и цивилни служители. От 14 на само три ще бъде намален броят на действащите към НАТО агенции, които отговарят за различни видове административно-технически и учебни проекти.
102
8013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
102
 Видими 
13 Декември 2010 19:39
Ужасно преведена дивотия.
13 Декември 2010 19:43
До края на студената война капиталът успешно поддържаше една добре изглеждаща фасада. Вече няма нужда от това.

- това е едната теза


Затриваме се сами в резултат на собствената ни алчност.

- това е втората теза

А че нещо предстои(неприятно) - това е много вероятно
13 Декември 2010 19:50
Не, това още не истинската криза. Но когато тя дойде, нашият свят от Сан Франциско до Хабаровск може да се окаже абсолютно неподготвен за нея.

И това ако се окаже правилна прогноза???Сланината стопена, стадото маймуни в пилотската кабина върлува...не ми се мисли!
Макар че какво ли ще зависи от булгаристан пършивия?
13 Декември 2010 19:53
Всичко казано в статията е вярно.
Туй батко Ви Воцко го приказва от сума ти време.
В момента когато Бай Дън ( Сяо Пин ) продаде жълтите задничета на Световният Капитал та белким спрат да измират от глад стана ясно че сър Джон , хер Ханс , мосю Франсоа , синьор Луиджи и " Вся остальная ..." вече влизат в конкуренция с мнооооо работлив и способен съперник и рано или късно работата ще опре до директно поставен въпрос : За равен труд - равно заплащане ( и социални придобивки ).
Ха познайте сега от три пъти китайците ли ще стигнат западните стандарти или обратното.
13 Декември 2010 20:18
Или просто , за всички ще се случи адекватното поизтръскване , като брашно в кутия ...
13 Декември 2010 20:19
"Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, "
- абсолютни глупости
Скоро чакам да кажат че Обама е виноен за кризата с харченето си и лапни шараните ще гласуват за себеподобите си от палиновия диапозон на интелект.
13 Декември 2010 20:25
За съжаление такива са и моите предвиждания.
13 Декември 2010 20:38
Наред с друго , моята реплика за Нова Конституция носи искането си За нова интерпретация на Социалната Държава . Това е темелна тема , защото ние се намираме на мамен гъзен от редовната статистика на "съвременния" Капитализъм . За какво си говорим ? ...

Редактирано от - beagle на 13/12/2010 г/ 20:40:24

13 Декември 2010 21:04
Гвоздеят не на статията, а на проблема е как "да останем на върха на производствената верига". За съжаление, никак.
Казвал съм и друг път, бъдещето е на страните които произвеждат стоки и реални услуги. Те ще просперират и заедно със страните притежаващи природни ресурси ще подобряват качеството на живот на своите граждани. Тези страни неминуемо ще се откажат на даден етап от услугата други да им въртят парите. Международните пари в близко бъдеще ще престанат да са тези, които са сега. Златото и скъпоценните камъни ще започнат все повече да губят разменната си стойност и ще започнат да се оценяват по тяхната преди всичко технологична приложимост - в случая електропроводимост и твърдост. Научните, културни и иновационни центрове ще се преместват постепенно все по-близко до местата където се произвежда...На мода ще излизат местни изпълнители, които ще говорят и пеят на местните езици...
--------------------------
Когато вървиш дълго на Запад, един ден пристигаш на Изток.

Редактирано от - Zmeja на 13/12/2010 г/ 21:09:38

13 Декември 2010 21:11
VOCI,
знаеш, че рядко се съгласявам с тебе, но в случая всеки друг коментар е
излишен. Гигантският възход на Поднебесната обърка всякакви икономически прогнози и геополитически теории.
Статията страда от стилистически грапавини/ вероятно наистина от превода/, но поставя ясната дилема , промяната на социално-икономическия модел е неизбежна, въпроса е как ще стане, ако парафразираме наш популярен политик и министър-председател от началото на 20 в. " или со кротце и со благо" или "со много кютек". Сега се предявиха неплатените чекове по рухването на СССР и т.н. соц. лагер и ..., олеле каква изненада, някой трябва да ги осребри. Нали се сещате, кой ще плаща, не Сорос и компания, а всички ние / в Европа и Щатите/.
13 Декември 2010 21:14
Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века.

E оттук насетне всичко е една голяма резлива боза.
Причините за кризата са банките и алчните банкери.
Не социалните държави.
Докато умните се наумуват, банкерите се налудуваха.
И ако не се усетят да изолират банкерите, наистина ще става все по-лошо.
Кой е писал тая боза не знам, обаче Саркози в Давос го е казал съвсем правилно и не виждам смисъл ърсевци да се напъват да го тълкуват наобратно!
Тоя вестник много пропазарни матряли публикува, ма поне да имат здрав смисъл в надстройката си, пък базата вече вълци я яли...
Никола Саркози: Такъв капитализъм не ни трябва

____________________________________
New world Order = Assange
13 Декември 2010 21:22
Пълни глупости!Това ако в Запада не го имат като истинска криза и там не са съвсем на ясно за какво ще дойде реч, за нас е направо катастрофа.Думи от типа на: "Да затегнем коланите"тук звучат като прословутото навремето:"За родину!" - Нито те храни, нито те грее, нито пукната пара струва . Какъв е смисъла да се напрягаме след като току що свикнали да не ядем вземем че умрем?А че нещата отиват именно на там няма никакво съмнение.Верно е че светът е пренаселен, но пък метода на прореждане някак си е все от нас да мине.Изглежда ми взаимстван от едно друго време на което вече сме сърбали попарата.Как да се примириш че живота ти минава на празно?Как ще се навиеш когато току що ти е изгоряла къщата да се погрееш на съседския огън?Така, уж за твое добро!Потрай, нищо че няма да го преживееш!Те и умрелите свикват!
13 Декември 2010 21:23
Моя авер Caravaggio, е много прав. На преводача, не само руския му е много зле, но и българския. Оригинала се чете и разбира много по леко от превода му. За превода За не споменатия тук автор, обаче
Който се интересува от оригинала, може сам да си го потърси. Газета.ру си има сайт , а пък той архив и търсачка.


13 Декември 2010 21:23
Ими..истината е някъде там - между Kaily и Zmeia
13 Декември 2010 21:29
щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века. Както отбелязва известният американски аналитик Фарийд Закария, десетилетия наред "на избирателите в Европа и Америка бяха обещавани и бяха давани все по-големи заплати, дотации, застраховки - всичко каквото може.


Не трябва да се забравя и студената война и идеологическата война между двата свята - капиталистически и социалистически. Благодарение на тази война течеше тиха конвергенция, особено на запад именно със социалните придобивки, по-малко на изток, но все пак демокрация и свобода на собствеността се промъкваше на тънка струйка през годините. И когато др.Горбачов взриви желязната завеса, крехкото равновесие, което се крепеше на политика и идеология, а не на реална икономически закони се срути. Отдавна вече няма нужда западните работници да бъдат предпазвани от социалистическата идеология и начин на живот, няма нужда да бъдат задоволявани всичките им социални искания... Както и отдавна вече няма нужда източният пролетариат да бъде залъгван с потосмукачната система на капитализма и предимствата на социализма, ... Дойде ред на хищниците - сега могат да вилнеят в капиталистическата джунгла, да продават дори въздуха, който дишаме....Струва си човек да се замисли за тази част от историята на човечеството... където имахме "късмет" и ние да изживеем живота си...
13 Декември 2010 21:32
бъдещето е на страните които произвеждат стоки и реални услуги. Те... заедно със страните притежаващи природни ресурси ще подобряват качеството на живот на своите граждани.
Барем кажи кои са тез страни, да се ориентираме навреме?
13 Декември 2010 21:35
Old BG,
Мисля, че едното допълва другото.
Алчността и стремежа към паразитизъм на Европа и Америка пропуснаха влакът със световното богатство да замине на Изток. В Европа остана една Германия трезвомисляща, макар и на нея да не й достигат хиляди инженери.
Америка да продължава да се храни от юристи, финансисти, социолози, политолози, рекламни агенции и т.н. пък да видиме докога. Дано само не стигнат до там да я хранят военните й.
13 Декември 2010 21:38
А малко по сериозно - Кайли напипва причините, а Змея последствията.
Чак апокалипсис няма да настъпи. Където е текло - пак ще тече. Че банкерите се налудуваха-ясно, но почна вече да се очертава нещото, което в големи кризи е било преживявано - в един момент паралиите банкери се оказват с куп хартийки натъпкани и в гъ.а им с които не могат да си купят дори 20 гр. сол и ...газ
И връщане към производството ще има, като това се очертава все по-ясно. Друг проблем как ще се получи, след като "тарикатите" го изнесоха по жълтите ширини и дали толкова ще е лесно да се вземе кокала от кучето след като вече е в устата му?Май това ще е основната криза за т.н. "развити страни".Все си говорим, че проблема щял да настъпи га китаеца разбере че рупа само гарнитурата. Е, май вече прекали "Управителя на света" - мъните и има вероятност да се раздели с част от кокала.
Кое ще надделее - зверския стремеж на гладния към ляба или студената пресметливост на обръгналия във всякакви ситуации west - не знам.
Може би пак някъде по средата ще е крайния резултат. Но колко люшкания има да се преживеят...бедна ни е фантазията.Успокоително - не в нашия живот ще да е.
13 Декември 2010 21:47
А ония думи: "Икономията е майка на мизерията."
13 Декември 2010 22:00
Истината е че се търсят нови територии, а това струва скъпо.Трябва евтина работна ръка, за да се увеличат печалбите и да се вдигнат данъците.Проблема си остава в мотивацията.Как да накараш някого да работи просто така, за нищо?
За целта трябва нов подход-нов обществен строй.Социализма се справяше до някаде.Капитализма се износи, вече няма потенциала.Кризата катализира недоволства.След тях идват революциите.И ако през 18 и 19 век развитите страни изпратиха своите бедни и гладни бобратими в Америка, Австралия , Сибир както и други екзотични и пусти места по света или просто ги хвърлиха в масови войни, за да се спасят до някъде от бича на революциите, то в новото време света вече е пренаселен достатъчно, а нещата с воденето на войни изглеждат коренно различни.За това трябват не просто пари, а много пари.До като не е станало късно, поне за някои.
13 Декември 2010 22:05
hamer,
на природата туй и е хубавото, че има свойството да се саморегулира.
Хищниците в природата изяждат от "матряла" само толкова колкото да се нахранят.
Хищниците в реалния живот искат да погълнат всичко.И опитват.Но, както в природата ако се разбеснее един хищник, стадата напускат територията и хищника мре.
В реалния живот ако хищника прекали / на път е/ следват революции. Зле и за хищника, както историята показва - зле и за матряла.
Това ми е надеждата, че хищника в реалния живот би следвало да има и разум.
И този разум да го предпази - от там и ние - матряла да оцелеем.
Как ще стане - не знам. Просто мнение.
13 Декември 2010 22:29
ОЛДИ,
Това ми е надеждата, че хищника в реалния живот би следвало да има и разум.


Не знам за разума на хищника, щото има едни хищници, които натръшкват цялото стадо, а изяждат само една овца... Но повече си мисля за разума на стадото - струва ми се, че вече нищо не е в състояние да го извади от летаргията, или пък отдавна е превърнато в зомби, полумъртво и подчинено на чужда воля... И когато понякога даде признаци на живот, то е или за оплюе някой политик или да направи донос...
13 Декември 2010 22:53
Затова измислиха и нета.Да псуваме по форумите, не само по жените в къщи...
13 Декември 2010 22:57
Хубава статия. И аз смятам, че сегашната рецесия е само предверието към ада. Но проблемите идват не от харчовете на държавата, а от неефективният частен сектор. Системата може да се развива само ако се помпа с кредити. За съжаление този модел вече е изчерпан и е пред пълен срив. Ако се наложат строги икономии системата спира да се развива и започва да деградира. Проблемът е, че не е намерена приемлива икономическа и политическа система, която да замени капитализма. Възможно е това да бъде някакъв модифициран вариант на реалният социализъм, който въпреки всичките му недостатъци, осигури доста прилично съществуване на хората. А някой новопръкнал се Маркс може да измисли нещо по-добро. Знае ли човек? Във всеки случай това ще бъде краят на индустриалните цивилизации и човечеството ще навлезе в нова фаза на развитие. Но дано този преход да мине с по-малко кръв и революции.
13 Декември 2010 23:13
Ето го оригиналния текст на руски:
http://www.gazeta.ru/comments/2010/11/29_ a_3449537.shtml
13 Декември 2010 23:14
Още едно мнение
Block Those Metaphors
By PAUL KRUGMAN
Published: December 12, 2010

America’s economy isn’t a stalled car, nor is it an invalid who will soon return to health if he gets a bit more rest. Our problems are longer-term than either metaphor implies.
The root of our current troubles lies in the debt American families ran up during the Bush-era housing bubble. Twenty years ago, the average American household’s debt was 83 percent of its income; by a decade ago, that had crept up to 92 percent; but by late 2007, debts were 130 percent of income.
All this borrowing took place both because banks had abandoned any notion of sound lending and because everyone assumed that house prices would never fall. And then the bubble burst.
What we’ve been dealing with ever since is a painful process of “deleveraging”: highly indebted Americans not only can’t spend the way they used to, they’re having to pay down the debts they ran up in the bubble years. This would be fine if someone else were taking up the slack. But what’s actually happening is that some people are spending much less while nobody is spending more — and this translates into a depressed economy and high unemployment.

Натиснете тук
13 Декември 2010 23:20
Казвал съм и друг път, бъдещето е на страните които произвеждат стоки и реални услуги. Те ще просперират и заедно със страните притежаващи природни ресурси ще подобряват качеството на живот на своите граждани.

Непреходно!
Пролетарски мечти. Богатството никога няма да е в ръцете на бачкаторите, защото ако имаха достатъчно акъл, нямаше да са бачкатори, а щяха да накарат някой друг да бачка за тях! Такава е историята на света, четете история и се учете, бре. Но блажени са верующите...
13 Декември 2010 23:21
И още:

Debt Bomb Report:
The Dollar's Day of Reckoning is Here

The government is printing money 24/7 to paper over the bad debts of the housing crisis and Wall Street bailouts. We're about to enter a cycle of hyper-inflation that will devalue every dollar you own... but there is a way to profit! Find out how in this free report.

Натиснете тук

13 Декември 2010 23:21
Колкото до статията, текстът наистина е скован нескопосано, но смисълът е изконно по рашки:
а) Ако рашките са добре, са най-добре от целия свят.
б) Ако рашите са зле, зле е и целият останал свят.
Нема лабаво.
13 Декември 2010 23:27
Пазарът май вече не е пазар, а частна губерния на едно угоено малцинство, което работи единствено в собствен интерес.

A Secretive Banking Elite Rules Trading in Derivatives
By LOUISE STORY
Published: December 11, 2010

On the third Wednesday of every month, the nine members of an elite Wall Street society gather in Midtown Manhattan.
The men share a common goal: to protect the interests of big banks in the vast market for derivatives, one of the most profitable — and controversial — fields in finance. They also share a common secret: The details of their meetings, even their identities, have been strictly confidential.

Натиснете тук
13 Декември 2010 23:33
Зле ли?Май скоро се си ходил/а/ там?
13 Декември 2010 23:38
От това, което прочетох за секретните срещи на банкерите от големите банки си правя заключението, че те се готвят в още по-голяма степен да заробят държавата /след създаването на Федералният резерв/ и разбира се всички нас. Защото само държавата може да ни защити от робството, което ни готви едрият капитал.
13 Декември 2010 23:46
Динка, знаеш ли вица за държавите в автобуса?


- Извините, вы на следующей выходите? Если нет, давайте меняться!


- И что, тогда я выйду, а вы поедете дальше?!?


13 Декември 2010 23:47
Zmeja Алчността и стремежа към паразитизъм на Европа и Америка пропуснаха влака със световното богатство да замине на Изток. И не само това, жаждата на Щатите за световна хегемония, създаването на васални режими и отварянето мащабни военни конфликти, които продължиха години рапиляха ИЗСМУКАНИТЕ чрез долара милиарди долари. Това са истинските причини, а не това, което ни ПЕЕ авторът. Световната информативна мрежа ни дава съвсем противоположна информация, но нашите медии продължават своя безсрамен СЛУГИНАЖ и поместват статии на всякакви дебили.
Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века
Не е това истината и истинските журналисти трябва да се борят за нея, а не да цитират всякакви измишльотини.
14 Декември 2010 00:04
газета.ру написала и гораздо круче, но редактор видно родня переводчику.

Юрий Андропов, став генсеком ЦК КПСС, потряс умы политэкономов социализма, заявив, что мы до сих пор не знаем общества, в котором живем. Никто его не понял, но и не посмел с ним спорить.
Читать полностью
14 Декември 2010 00:07
,
14 Декември 2010 02:51
Проблемът не е, че държавата е социална, а, че е "частна"!
Нещо повече: при частният Капитализъм, за разлика от държавния Капитализъм(Социализма), Политическата Класа(всички в управлението на държавата, които получават заплатите си от бюджета) има интерес постоянно да увеличава данъците, таксите, акцизите, митата и т.н., с които се пълни Бюджетът! Това е така, защото при частния Капитализъм държавата няма нейни стопански доходоносни(работещи за Печалба) обекти, които да вливат пари в Бюджета- и държавата( и Политическата Класа) разчита само на приходите от данъци, такси, акцизи и т.н. в бюджета! Но постоянното увеличаване на тези пера в бюджета- заради личния интерес на хората от Политическата Класа, които живеят със средствата от бюджета!- прави частната икономика неконкуретноспособна(оскъпява стоките и услугите) в сравнение с икономиките на държави, в които и държавата е стопански субект(Китай, например)! Отделно от това, Капиталите("националноотговорните"!) бягат(в Китай, например), заради по-високи Печалби, в държави с по-ниски данъци- така "националноотговорните" капиталисти оставят нациите си в ръцете на Безработицата, икономическата и финансовата Криза, и всички последици от това- например, Бедността! А бедната държава няма как да бъде "социална"- за да е трябват пари, много пари!
14 Декември 2010 02:57
Абсолютно съм съгласен с Dinain.
Ако хората в Западните общества искаха да получават заплати на обикновенни работници, то производствата които изискват такива способности щяха да си останат при западът.
Повечето хора, обаче, се преориентираха към по-интелектуални специалности които осигуряват по-голям профит марджин и така увеличиха няколко пъти възнаграждението си.
За сравнение хадуера на един компютър, без микропроцесора, осигурява среден профит марджин от 1-3% на производителя. Процесора, който е най-трудната за производство, най-интелектуалноемка и често и най-скъпа част, има профит марджин 30-40%‌ . Затова 90% още се правят в САЩ.
Производството на специализиран софтуер и консултантските услуги осигурява 40-60%.
Така че, правете сметка с какво искате да се знимавате вие и какво да оставите на пролетариата...
14 Декември 2010 03:44
Това е така, защото при частния Капитализъм държавата няма нейни стопански доходоносни(работещи за Печалба) обекти, които да вливат пари в Бюджета- и държавата( и Политическата Класа) разчита само на приходите от данъци, такси, акцизи и т.н. в бюджета! Но постоянното увеличаване на тези пера в бюджета- заради личния интерес на хората от Политическата Класа, които живеят със средствата от бюджета!- прави частната икономика неконкуретноспособна(оскъпява стоките и услугите)

Я больше ме могу....
14 Декември 2010 03:45
Причинате за кризата е неразбиране на задачата за басейна, дето се пълни от една тръба, а се изпразва през няколко.
Отделно, задачата става много по-сложна, когато басейните са повече от един, свързани са с тръби помежду си и водата тече ту насам ту натам. Всичко изглежда много добре до момента, когато стане ясно, че тръбата, която пълни всичките басейни е запушена. Е те тогава стигаме до ситуацията на преливане от пусто в празно. Ще оцелеят само малко попови лъжички, които могат да се задоволят с по-малко вода и в случай на нужда и само с въдух.
14 Декември 2010 04:45
Причината за кризата е огромната куродървица без да се съобразява с възможностите на земята.Цитат от поемата.В Франция не е тъй лесно да си здрав и як.И Кънчо се видя на тесно.От глад и Х...я му увисна не може вече да е...бе.Ако науката не открие по ефтини таблетки които да заменят храната приръста на населнието е катострофален.
14 Декември 2010 07:12
Dinain:
"Богатството никога няма да е в ръцете на бачкаторите, защото ако имаха достатъчно акъл, нямаше да са бачкатори, а щяха да накарат някой друг да бачка за тях! Такава е историята на света, четете история и се учете, бре. Но блажени са верующите..."

Защо ли горното никак не ми звучи по християнски?
14 Декември 2010 07:31
Не е по християнски - на иврит е.
----------------------------------------
Блогът на Генек

14 Декември 2010 07:33
Ако хората в Западните общества искаха да получават заплати на обикновенни работници, то производствата които изискват такива способности щяха да си останат при западът.
Повечето хора, обаче, се преориентираха към по-интелектуални специалности които

искат поне елементарна грамотност.
----------------------------------------- --
Блогът на Генек

14 Декември 2010 08:01
Мисля, че е принципно погрешно да се мисли, че на основата на провъзгласяването на индивидуализма и егоизма за най-големи добродетели, може да се създаде стабилна "демократична" държава, която да функционира успешно дълго време (в исторически план). Още по-малко може да се очаква на базата на егоцентризма да се изгради нов световен ред, в който няколко хиляди егоцентрици да владеят "демократично" богатствата на света, надявайки се на "демократичното" послушание на няколко милиарда гои.
14 Декември 2010 08:12

paragraph39,

Кайли,
банките и банкерите са част от социалната политика на държавата. Как? Ами много просто - когато някой потребител си купи нещо на кредит (жилище, кола, телефон), то държавата на момента прибира (средно) около 40% от тази сума. А дългът остава да се изплаща в бъдеще от взелия кредита. Така държавата си получава "своето" и може щедро да го раздава. Така се получиха и царските и Станишевите излишъци - гражданите и бизнеса задлъжняваха, държавата си вземаше "нейното", а по-късно ще дойде време за плащане. Затова и никоя държава и никой политик (лев или десен) не прави и не казва абсолютно нищо срещу банките и банковата система. Защото в края на краищата държавата има нужда от това - нали знаеш - кредитът - модерното робство. Отделно пък взелите кредит са много по-съгласни да работят каквото и да е работа, за каквато и да е заплата, защото ако спрат да го изплащат ще загубят много повече.

_______________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа Еволюция

14 Декември 2010 08:17
Развитието на икономиките беше свързано дълги години с растеж.
Растежът на икономиките означава ли развитие?
Какво може да означава развитие без растеж?
Как се нарича свят , в който няма нито развитие, нито растеж?
14 Декември 2010 08:25
Според мен има още една причина за настоящата криза ( а и за следващите кризи ). И това е все по намаляващите природни ресурси. А от това следва и по високата им цена...и т.н.
14 Декември 2010 08:37
Нема да се пУашите!
На времето всички пътища водеха за Рим. Днес почти всички стоки идват от там дето оня щеше даги тепа, ама нема къде да ги погребва.
Та въпроса е: Колко дявола могат да застанат на върха на иглата?.......Да де, ама дупе да му е яко на тоя, който е най отдолу и особено ако е беззащетен.
На беззащитна България й кръцнаха кранчето. Решението-ДВЕРСИФИКАЦИЯ. Собствениците на могъщи корпораций нямат притеснения за насъщния, но плебейте изхвърлени от употреба са безащитни. Та пътят на беззащитните е в диверсификация на приходоизточните си.
Директива 2020 ни подсказва: Обществените сгради със собствени енергийни източници, а вбъдеще и частните. Повече независимост, повече самостоятелност, повече собственици, повече капиталисти и капитализъм. Ведно с гигантите ще съществуват и микро пройзводствата. Техническата обезпеченост позволява това.
14 Декември 2010 08:53
Но на такъв живот му идва краят. Западните икономики вече не са толкова конкурентни и

отново трябва да се учат да създават богатство,

а това означава по-малко гаранции и дотации...
Значи ето го икономическият цикъл при капитализмът. Народонаселението работи, създава богатство, а големите акули накрая го обират чрез различни инструменти на банките. И след това народонаселението пак трябва да работи и т.н. Обаче на този цикъл вече има една сериозна пертурбация - това са икономиките на Китай, Бразилия, Индия и Русия.
Инак статията е повече объркана, отколкото са объркани съответните икономисти, които се борят с кризата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД