:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Театрите ще харчат сами приходите си

Ще има санкции за културни институти, които продават твърде евтини билети
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Колкото и да се ожесточават посланията на учени, студенти, лекари и кинодейци към властта, политиците продължават да не ги чуват. Над 70-метров плакат беше разпънат вчера пред парламента в общ протест на всички бунтуващи се групи под надслов "Спрете войната срещу интелигенцията в България".
Културните институти да преминат на делегирани бюджети от 2011 г., като харчат самостоятелно всичките си приходи. Това предлага Министерството на културата, което вчера представи нов начин на финансиране на сценичните изкуства от 2011 г. Новата методика ще се определя по единни разходни стандарти според вида на института и реално продадените билети. Така на практика парите ще следват зрителя. Отделно ще се финансират конкретни проекти на конкурсен принцип.

При определянето на издръжката обаче ще се вземат предвид приходи само от собствена продукция. "Има риск, ако поканя пет пъти да пее Веселин Маринов в моя театър, да кажа после, че това са ми зрителите", обясни културният зам.-министър Митко Тодоров. "Ако единният стандарт например за театъра е 10 лв., а за миналата година той е имал 1000 зрители, държавата ще му даде 10 000 лв.", обясни главният секретар на МК Стоян Стоянов. Към това ще се добави допълнителна субсидия, която ще е 10% върху общите приходи от продадени билети. "Така ще стимулираме театрите да правят представления, които привличат зрители", обясни Стоянов. Той коментира, че философията на новия модел е да се финансират дейности.

Директорите самостоятелно ще се разпореждат с парите си, получени от различните източници - държавата, общините, билети. Те сами ще определят колко артисти да имат и какви заплати да получават те. Театрите ще получават и стимули, ако продават по-скъпи билети. Ако обаче различните институти продават билети под 2.5 лв. до 4 лв., субсидията им ще се намалява с 10%. "Бонусите целят по-добра ценова политика, да не се прави дъмпинг на цените и да не се продава трудът на актьора за 2-3 лв.", коментира Митко Тодоров.

Театрите, които работят в общини с под 150 хил. жители, ще получават и допълнителни 20 000 лв. на всяко тримесечие. От МК са пресметнали, че това ще им покрие режийните разходи. Институтите, които участват в международни фестивали и печелят награди, също ще получават бонуси - между 10 и 30 хиляди лв. По неофициална информация на "Сега" базовата сума за определяне на стандарта ще е 8-10 лв. на зрител за театрите и 50-60 лв. за симфониетите и филхармониите.

"Това е по-справедлив начин на финансиране на културните институти. Досега финансирането им беше централизирано - парите се даваха на калпак. Това предполагаше преразпределение на средства от по-работещите към по-малко работещите институти. С новата методика този недостатък ще се преодолее", коментира зам.-министърът.

Предстои културният министър Вежди Рашидов да предложи на Министерския съвет постановление за делегираните бюджети. През първите 3 месеца театрите ще получават 90% от сумите за същия период на предходните години. Така реално системата ще заработи от средата на април.

Със закона за сценичните изкуства ще се променят и изискванията за директорите. "Има риск директорът, като се види с повече пари през силните месеци в началото на годината, да изхарчи всички пари. Вторият риск е от прекалена комерсиализация на репертоара. При оценка слаб директорът ще се освобождава", каза Митко Тодоров.

КРИТИКА

Има реална опасност театрите в малките градове да не могат да се справят при новия начин на финансиране. "При съставянето на методиката не са отчетени спецификите на различните региони в страната. Методиката облагодетелства театрите в големите градове за сметка на тези в по-малките. Ние не сме виновни, че работим в малки градове", коментира пред "Сега" директорът на Драматичния театър в Ловеч Васил Василев. Средната цена на билетите на театъра е под 3 лв., което означава, че той ще бъде санкциониран. Василев обясни, че цената се получава, защото детските билети са по 2-3 лв., а вечерните - 4-5 лв. "Няма как да вдигнем билетите, защото това означава да се разделим със зрителите - трябва да направим билетите вечер по 7-8 лв., което е нереално за Ловеч. Така на практика субсидията, която ни дават за това, че сме в община под 150 хил. души, се взема чрез санкцията", коментира Василев. За м.г. театърът е имал малко над 17 хил. зрители заедно с турнетата. "За малките театри винаги има варианти - да ги обединим, да направим приемащи сцени, общински структури, които държавата да съфинансира. Щом сме ги оставили като бюджетни организации, а не като държавни предприятия, щом сградата е публична държавна собственост, опасност от фалит не може да има", коментира зам. културният министър Митко Тодоров.
7
1872
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
15 Декември 2010 22:14
Ако просто и откровено ги закрият, ще бъде по-безболезнено от тази мъчителна агония, на която ги обричат и която ще доведе по-малките театри до полупрофесионализъм. Целта е очевидно да оцелее някой и друг столичен театър. Останалото население да се отдаде на шоо.
16 Декември 2010 00:26
"Има риск, ако поканя пет пъти да пее Веселин Маринов в моя театър, да кажа после, че това са ми зрителите", обясни културният зам.-министър Митко Тодоров.
Не го разбрах това обяснение, моля за помощ
16 Декември 2010 01:13
"Свинските опашчици". "Неудъжимата кариера на Артуро Хи". Някои пиеси на съмнителния Радичков. Великолепният "Ревизор" на забравения, за жалост, Нейчо Попов. Един революционен "Големанов".

Имахме много, мъхнати ушички гиди-гиди.


16 Декември 2010 02:24
И заради Мутафчиев не размърдаха плявата между очите, бре... баре` синузит да бяха хванали.. некихални магистралостроители да ти `ба. ; ) .
16 Декември 2010 07:13
"Има риск, ако поканя пет пъти да пее Веселин Маринов в моя театър, да кажа после, че това са ми зрителите", обясни културният зам.-министър Митко Тодоров.
Не го разбрах това обяснение, моля за помощ


Ще се опитам да ти обясня. Колкото и групи да има срещу Веско Маринов във фейсбук, той е доста успешен по линия на бизнеса. Много малко певци могат да пълнят зала 1 в НДК и то по няколко пъти в годината.
Митко Тодоров се опасява от манипулирани данни, но като човек който е ръководил държавен театър той трябва да е наясно със стъкмистиките.
На времето театрите имаха план. Показателите бяха:
Бройка зрители;
Продадени билети;
Приходи.
Ако в един момент усетиш, че изоставаш по първа точка, правиш бързо няколко профсъюзни представления на свободен вход и си натъкмяваш зрителите. Или каниш някоя касова постановка на гастрол или организираш концерт на популярен изпълнител.
Ако ти "куцат" продадените билети, започваш да продаваш по два. Вместо един от 5 лв, даваш на зрител по два от 2.50лв. Така отчиташ двойно повече.
В определен момент ще се получи, че имаш продадени билети, имаш зрители, но приходите не отговарят. Тогава се юрваш по познати директори на големи предприятия, бизнесмени, кметове на малки селца които имат в бюджетите си пари за културна дейност и уреждаш така наречените "откупки". Това значи, че ти се плаща кеш по фактура за представление което никой няма да посети. Накарая като теглиш чертата се получава розова картинка, но всъщност театъра има реални 50-тина представления на половин салон за цялата финансова година.
През 90-те, директор на малък провинциален театър в град с около 50 000 жители, така се беше увлякъл, че по показатели се беше класирал на четвърто място в страната непосредствено след "Армията", "Народния" и "Сатирата"!!!

Редактирано от - paparol на 16/12/2010 г/ 07:24:05

16 Декември 2010 10:37
Театрите не искат да харчат само своите приходи.Искат да харчат свободно субсидии...Ако не са им дадени-значи ни управляват тъпаци. Лошото е, че театрите не могат да си създадат субсидии сами.Както докторите и зъболекарите-да преглеждат и лекуват здрави или вече починали "болни"...Или да си подхвърлят едни-други направления с пациети...
16 Декември 2010 18:49
Театърът е елитарно изкуство, за разлика от киното.
На възражението - "Ние не сме виновни, че работим в малки градове.", просто бих се изсмял и попитал - а кой тогава е виновен? Може би международното положение? Всеки човек е виновен за избора си, ако оценява избора си за грешен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД