:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,513,676
Активни 92
Страници 18,019
За един ден 1,302,066

Ще роди ли СРС скандалът нова политическа партия?

Защо не, след като от делото „Галерия” се излюпи нов вестник
Ясен Бориславов
Скандалът с подслушването на митнически шефове, премиер, министри и депутати, колкото и зрелищен да изглеждаше през януари, плавно започва да заглъхва и след като слезе от фалцетните октави, в които се развиваше първоначално, постепенно ще стане ясно какво всъщност се е случило. На пръв поглед нищо особено - едни милиционери подслушвали други милиционери и около разговорите излязоха наяве пикантни и общо взето банални, макар и официално неприемливи неща. От публикуваните СРС-та става ясно, че държавата се управлява ръчно, а не от публични институции и я управляват едни в голямата си част посредствени хора. Това не е нито ново, нито е някаква велика тайна. То е в някаква степен валидно за всички правителства от последните двадесет години, пък и преди това.

Усилията да бъде свалено правителството, ако изобщо това е била целта на флаш операцията, логично се оказаха безплодни. Каквито и прегрешения да има кабинетът, колкото и неадекватно да изглежда на моменти поведението на отделни министри, хората, които го атакуват с флашки, са неясни, те не са публични и вероятно са доста по-противни. От последвалите фриволни изявления на Бойко Борисов за подслушването като нормална форма за контрол на висшата държавна администрация, както и конфузното поддакване на част от министрите също като Вазовите чичовци, когато беят ги вика на конака, пострада реномето на правителството, но самият Борисов изглежда ще излезе невредим. Неговата вербална недодяланост е част от политическата му харизма. Но това, което нему е позволено, не е позволено на министрите му. (В скоби ще отбележим, че ако министър Дянков миналата есен вместо "феодални старци" беше казал "синодални", каквото вероятно е било и намерението му, скандалите около БАН щяха да бъдат малко по-приглушени.) Едва ли някой е повярвал, че Борисов наистина желае министрите му да се дебнат и да се мразят. Подтекстът беше: "Не ме занимавайте с глупости". И макар че нерегламентираното подслушване на висши администратори, както и протичането на записаните разговори в медиите съвсем не е глупост, българският "Уотъргейт" вероятно ще се окаже една миша тупурдия. На първо време. Дългосрочните ефекти обаче се очертава да бъдат по-сериозни и явно са прицелени в започващия активен предизборен сезон. Какви могат да бъдат тези ефекти?Независимо че операцията е насочена изключително срещу ГЕРБ,някакви неизбежни странични щети ще понесат и останалите парламентарни партии. Скандалът прави още по-непривлекателен и бездруго отблъскващия образ на българската политическа каста като цяло. Ако през идните месеци той продължи да се развива, а такива очаквания има, може да се прогнозира чувствителен спад на избирателната активност. Ефектът не е трудно да се предвиди - отблъскване на меките периферии и вдигане цената на твърдите електорати. Лесно е да се прецени и кой би имал интерес от това. Така аферата "Ало, Ваньо" би могла да повтори изборния ефект от изявленията на Доган в с. Кочан през лятото на 2009-а, но в обратна посока. Вероятно такъв е и дълбокият й замисъл. Което би означавало, че през 2011 г. емоционалният избор в българското общество ще продължи да доминира над рационалния.

От СРС скандала може да се извлекат и известни професионално-образователни ползи. Вероятно в наръчниците за журналистическа етика ще трябва да се включат и някакви наставления, озаглавени: "Как да постъпим, когато човек с миши очички донесе флашка в редакцията?" Впрочем използването на медиите като пощенска кутия за различни комбинации с политически прицел не е нито нещо ново, нито необичайно. Преди да се появят жълтите вестници тази работа вършеха т.нар. "сериозни всекидневници". Може да се припомнят и други случаи от близкото минало, в които неясен субект в комисарско шлиферче оставя на портиера плик със стенограма, доклад или друга секретна бумага. Новост сега е електронният носител, но практиките са устойчиви. Темата е важна и заслужава внимание, което сега няма да й отделяме.

Скандалът може да има още един, неочакван и тъкмо заради това интригуващ ефект. Любопитно е дали отдръпването от парламентарно представените политически сили ще бъде последвано от появата на ново, автентично гражданско движение и то да предложи реална алтернатива на т.нар. "демократичен преход", който все повече хора възприемат като не дотам демократичен и програмиран предимно в угода на старите партийни и комсомолски пръчове и някогашни държавни гангстери, които след 1990 г. са си отворили частни практики. Тъй като думата "алтернатива" след 11 ноември м.г. звучи малко лукаво, нека припомним, че автентичните граждански движения не се раждат в президентските кабинети. В миналото това по-често се е случвало в бирарии, университети или евентуално в академии, а днес става във фейсбук и туитър. Дали пък Борисов не оттегли законопроекта за БАН поради усещане, че протестите на академиците могат да се разгърнат и под нов партиен флаг? Ако е така, отстъплението изглежда политически разумно, макар че в БАН със сигурност има какво да се промени.

Интересно е дали подобно гражданско движение,нека условно го наречем СРС (Свобода, Равенство, Солидарност),ако все пак се появи, ще привлече критична маса избиратели, способни да заглушат сладката приспивна песен за добрия народ и лошите политици, които го "в таз робска люлка люлеят", и дали избирателите ще успеят да го различат от поредните политически мюрета и буфосинхронисти, които вече загряват за новото политическо шоу. Със сигурност телевизионни дебати между министър Цветанов и Алексей Петров или между Волен Сидеров и Яне Янев като кандидат-президенти биха предложили вълнуващо зрелище, но е съмнително да предложат примамлив и едновременно с това реалистичен политически проект.

Освен това шоуто няма да е съвсем непознато - все още не е избледнял напълно споменът за светли образи като Йоло Денев, Жорж Ганчев, Сийка Георгиева, Славомир Цанков, Петър Бояджиев и нека да не изброявам. Интересно е дали на двадесет и втората година от т.нар. "демократичен преход" българското общество ще разбере какво точно върши със себе си, когато застава пред урните с нагласата за някакво мазохистично сеирджийство, и ако това вече не му харесва, дали ще престане да го прави.

Звучи невероятно, но светът постоянно поднася изненади и явно ще продължи да го прави, щом арабският свят, смятан за политически застинал, пламна за по-малко от седмица. Така може да се окаже, че скандалът наистина ще завърши с "положителен за държавата резултат", както предвидиха някои участници, макар че едва ли точно това са имали предвид. Иначе казано, най-интересното предстои.
Христо Комарницки
Макар че нерегламентираното подслушване на висши администратори, както и протичането на записаните разговори в медиите съвсем не е глупост, българският "Уотъргейт" вероятно ще се окаже една миша тупурдия. На първо време.
46
6278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
09 Февруари 2011 19:40
Тъй като думата "алтернатива" след 11 ноември м.г. звучи малко лукаво, нека припомним, че автентичните граждански движения не се раждат в президентските кабинети. В миналото това по-често се е случвало в бирарии, университети или евентуално в академии, а днес става във фейсбук и туитър. Дали пък Борисов не оттегли законопроекта за БАН поради усещане, че протестите на академиците могат да се разгърнат и под нов партиен флаг? Ако е така, отстъплението изглежда политически разумно, макар че в БАН със сигурност има какво да се промени.
09 Февруари 2011 19:58
Статията -
Ама не е трябвало да се предлага партия СРС! Като нищо ще се пръкне...
------------------------------- -------------------------
Блогът на Генек

09 Февруари 2011 19:59
Моите уважения към автора и комплименти за "чичовците", но не мога да се съглася с неговия анализ. Атака срещу правителството? Коя политическа сила стои отзад, та да повярваме? И защо да го атакуват това правителство? Толкова е удобно... Не виждам желаещи да поемат юздите с ентусиазъм.

Истината вероятно е друга - ГЕРБ е партията на кончетата от втория ешелон. Досега гледаха и се облизваха, сега искат парче от тортата. Очевидно, искат много, ако се съди по опитите за "вразумяване". Цветанов още не е натирен, ерго - преговорите продължават. Ако не се споразумеят, ще видим нещо доста по-сериозно от някакви си флашки.
09 Февруари 2011 20:00
Мммм, това пък какво беше, опит за манджа по неизвестна рецепта ли?
Мммм...аз съм си традиционалист.
Материала с елементи на разсъждения ще донесе неподправена радост на Светлю-неограничено поле за изява!
Успех!

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
09 Февруари 2011 20:37
Няма да се роди нова партия , Мили Авторе . Политическата ни система е ялова - това първо . Второто е , че бива в отпуск по майчинство , заради далаверата с "раждането" на ГЕРБ . Не те разбрах , какво ще си биваш с една "нова" партия , но ако се яви , дай й чука и само я наглеждай . Стигне ли сегашните ни перверзии в Политиката - повтори си дописката , без да я подписваш в авторска ...

Редактирано от - beagle на 09/2/2011 г/ 20:39:57

09 Февруари 2011 20:38
. Нормално е редакторите на в. Сега да пускат по някоя и друга подобна статийка иначе съвсем ще си изгубят феновете и форумци защитницина абсолюта ББ. Пък и така се сваля малко нивото, че то от интелектуалци енциклопедисти аман - то човек да чете ли - справки ли да прави???
09 Февруари 2011 20:57
Ще роди ли СРС скандалът нова политическа партия?

Не, няма. Вече се родиха два мъртви абортивни плода - АБВ и "Нова сила", и следващия ще е същия. Но това е без значение.
Целта е малко по малко да се омаскарява ГЕРБ и да се отблъсква хората от политиката и мисълта да гласуват, защото всички са еднакви. Накрая, на следващите или по-следващите парламентарни избори, като няма алтернатива и хората не отидат гласуват, да се появи следващата тройна коалиция, сътавена от нови крадци на дребно, но пак със същата политикономическа мафия зад тях.
09 Февруари 2011 21:10
Е наистина има много тъпа бабуинска тълпа - едно и също си дуднат всеки ден. Много простотия, много ...
09 Февруари 2011 21:20
Едва ли някой е повярвал, че Борисов наистина желае министрите му да се дебнат и да се мразят.

Че кога е лъгал Борисов?
09 Февруари 2011 21:30


Когато някой "недодялан" като Борисов и с възможно най-простоват начин на изразяване, започне да се нуждае от тълкувания какво е искал да каже, то значи, че е победил анализаторите си.

Хванали са се на въдицата, демек, пардон, харизмата.

Представям си какво би станало, ако си имаха работа с някой по-сложен.


09 Февруари 2011 21:39
Хубава статия.
Но аз преди две години вярвах, че се е появило това гражданско движение в лицето на "Зелените", а май че и г-н Бориславов го вярваше. Явно сгрешихме.
Арабския свят го смятахме за застинал ние, но може би отвътре съвсем не е изглеждал така. Докато българското общество съвсем отвътре погледнато никак не дава обнадеждаващи признаци за събуждане, активизиране и организиране.
Иначе казано, г-н Бориславов е посочил метода за оправяне на нещата, но засега не се забелязва обществен потенциал за прилагането му.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
09 Февруари 2011 21:54
Заформя се направо всенародна коалиция -
всичките ФРАКЦИИ на ДС -
БСП/ДС, ДПС/ДС и СДС/ДС се обединяват.
Предлагамe да се казва Коалиция ДС - накратко КДС.
Водач гарибалдиец - старшина-доцент от КДС А.Петров.
09 Февруари 2011 21:57
автентичните граждански движения се раждат във фейсбук

туй движение гражданско ли е?
Натиснете тук
09 Февруари 2011 22:02
StrikeEagle,
Може и така да стане. А пък срещу им ще са онез, дето не са ги взели навремето в ДС поради некадърност.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
10 Февруари 2011 00:12
Да не отписваме Янка Партизанка.
Откак Митю пищова го стегна коронарата, много гладни цигани останаха без кебапчета.
Електорат ли бе да го опишеш..
10 Февруари 2011 00:36
/:/ "...Макар че нерегламентираното подслушване на висши администратори, както и протичането на записаните разговори в медиите съвсем не е глупост, българският "Уотъргейт" вероятно ще се окаже една миша тупурдия...
............................... ............................... ............................... ..........................
Бреййййй, тоя автор по-информиран и от Янев и Дачков взети заедно?! Твърди, че имало било "нерегламентираното подслушване" на висши администратори?!
Дай, Боже, всекиму такава информираност!
10 Февруари 2011 00:39
То и да се роди такава партия, тя ще е толкова брадата, че ще изплаши европейците повече и от най-некъпания милиционер.
10 Февруари 2011 00:58
Съдът като недостойна институция
Четвъртък, 10 Февруари 2011г. Автор: Едвин СУГАРЕВ
Решението Трактора да бъде пуснат на свобода е позорно петно върху честта на магистратите...- Натиснете тук
10 Февруари 2011 01:02
Iwan Wazow,
За да не скърша хатъра на Old_BG се въздържах от коментар под темата, но като те виждам как се впусна в гадания не мога да се въздържа - Есть такая партия и тя се казва Либертас България Натиснете тук .
-
Не само, че е добре избръсната и парфюмирана, но и майка й е родена в Стара Европа и по повод на развитието на Европа. Същевременно Либертас България си е българска национална социална и либерална партия разположена в широкия политически център, възникнала заради решаването и призвана да решава проблемите в България.
10 Февруари 2011 01:25
БЗНСтата трябва да живнат. Много се успаха последните 10 години.
10 Февруари 2011 01:29
БЗНС-тата са плод на друга епоха, която безвъзвратно отмина още с индустриализацията през онези 45 години. Новите времена изискват нови, адекватни им партии.
10 Февруари 2011 01:39
България има да решава два огромни социални проблема - здравна и пенсионна системи, обръщане на демографските тенденции в съчетание с образование, и най мащабното - цялостна и ускорена модернизация и реиндустриализация в съчетание с изравняване на доходите със западноевропейските.
-
Разбира се, преди всичко е нужна решителна демафиотизация на политическата и икономическата системи.
10 Февруари 2011 02:26
Смях в залата настава. Както е казано от Христос- Не внасяй в храма цената на псето. СЕГА започва да се изчиства цялата смрад. Дано да падне тирана преди подписването с Газпром за доставка на газ без посредници. Ама как да падне като май СРС-та са монтирани, според БАН. И СЕГА как да не се вярва на БАН, като борбата за "оцеляването" му беше епична! И каква я мислехме, каква стана? Гласуваш за Костофф и получаваш Първанов! То излиза и че с оповестяването на СРС-то от болницата в Горна Оряховица не е извършено престъпление от Цецко, и какво правим СЕГА? Мили мишоци, приемането на БГ в ЕС е политически акт. Мислите ли че са ни приели без да са ни преценили, планирали, набелязали КОНКРЕТНИ мерки и ХОРА за осъществяването им за да няма сътресения в съюза благодарение на нас? Маса Ворлик, мълчал казаха някои, ами ще мълчи, какво да каже като нещата се развиват по план. Те щото американците не слушат и не знаят кой кой е !! Смях в залата. Басирам се, че много червенопрашковци прочетоха ясния сигнал с визата на пикаещия във фонтаните. Малеййй, какво ще стане ако върнат дЯтето от Америка, отиде му образУванието
10 Февруари 2011 06:56
Явно е заплашено НАЙ-МИЛОТО на КДС
щом в едно се сбират БСП, СДС и ДПС.
10 Февруари 2011 07:11
Агэнт Гоцэ го играе рэнэгат с НОВА СИЛА АБВ.
Дълбоко замаскирани червени памперси, цигани и таквоз.
10 Февруари 2011 07:19
Абе я се вземете в рЪце и престанете с тая ДС - все едно да приказвате как през 1967г. в Германия конците е дърпало Гестапо!
10 Февруари 2011 08:08
Ако ДС не е виновна за всичко досега, ще трябва да се приеме абсурдната теза че настоящото положение на доста индивиди е резултат на собствените им възможности и резултатите от собствените им усилия, а не на пъклен заговор.
10 Февруари 2011 08:44
Анацефал,
Много резонно разсъждение.
Ако го продължиш, сам ще стигнеш до извода, че това е било възможно. А не е станало защото...
10 Февруари 2011 09:19
Есть такая партия и тя се казва Либертас България Натиснете тук .
-
добре избръсната и парфюмирана
-
Същевременно Либертас България си е българска национална социална и либерална партия разположена в широкия политически център


Готова да се наведе и наляво, и надясно, да мята гьобеци към пачката с пари и да се върти на кола .
Мерси , не ни трябва поредната магистрална либерастия...
-
Апропо, като е "добре избръсната и парфюмирана" мина ли на преглед при венеролог?
10 Февруари 2011 09:22
престанете с тая ДС - все едно да приказвате как през 1967г. в Германия конците е дърпало Гестапо!


Да се сравнява Гестапо с ДС и Германия с България е тежка неадекватност.
10 Февруари 2011 09:33
и конфузното поддакване на част от министрите също като Вазовите чичовци, когато беят ги вика на конака

За другото в статията иди - дойди, обаче това разсимва до сълзи
10 Февруари 2011 09:58
.
10 Февруари 2011 10:02
Статията е като манджа с грозде.
Четеш, четеш, позаспиваш, после се сепваш, продължаваш да се опитваш да вникнеш в това, което четеш и пак заспиваш и така до края на статия. Винаги съм се удивлявал на хора, които могат да приказват с часове по всякакви теми и нищо да не казват.

Редактирано от - XYZxyz на 10/2/2011 г/ 10:10:00

10 Февруари 2011 10:04
Парите за "зелени" партии изглежда вече са изхарчени и май някой ще трябва да пълни паничката отново.
10 Февруари 2011 10:14
все още не е избледнял напълно споменът за светли образи като Йоло Денев, Жорж Ганчев, Сийка Георгиева, Славомир Цанков, Петър Бояджиев и нека да не изброявам.
Напротив, трябва да се изброява ... Симеон Крадливий, Бойко Борисов, ... Разликата е, че едните не успяха, други успяха частично /Жорж Ганчев/, а трети успяха. Това, което ги обединява е, че всичките бяха и са "светли образи".
10 Февруари 2011 11:29
"Но аз преди две години вярвах, че се е появило това гражданско движение в лицето на "Зелените", а май че и г-н Бориславов го вярваше. Явно сгрешихме."
Защо да сте сгрешили? Зелените продължава да ги има. Малко сме, но се опитваме да правим нещо. И‌ имаме спешна нужда от помощ.

Но истината е, че много хора предпочитат да стоят далеч от политиката, за да не се изцапат. Еми със стоене далеч така ще е.

"Зелените" в момента избираме кандидати за общински съветници, между другото. Така че който преценява за себе си, че е готов за подобно нещо: е добре дошъл.
http://www.zelenite.bg/
10 Февруари 2011 11:37
Ясен Бориславов

Интересно е дали подобно гражданско движение,

нека условно го наречем СРС (Свобода, Равенство, Солидарност),

ако все пак се появи, ще привлече критична маса избиратели, способни да заглушат сладката приспивна песен за добрия народ и лошите политици, които го "в таз робска люлка люлеят", и дали избирателите ще успеят да го различат от поредните политически мюрета и буфосинхронисти, които вече загряват за новото политическо шоу. Със сигурност телевизионни дебати между министър Цветанов и Алексей Петров или между Волен Сидеров и Яне Янев като кандидат-президенти биха предложили вълнуващо зрелище, но е съмнително да предложат примамлив и едновременно с това реалистичен политически проект.

Освен това шоуто няма да е съвсем непознато - все още не е избледнял напълно споменът за светли образи като Йоло Денев, Жорж Ганчев, Сийка Георгиева, Славомир Цанков, Петър Бояджиев и нека да не изброявам. Интересно е дали на двадесет и втората година от т.нар. "демократичен преход" българското общество ще разбере какво точно върши със себе си, когато застава пред урните с нагласата за някакво мазохистично сеирджийство, и ако това вече не му харесва, дали ще престане да го прави.

Звучи невероятно, но светът постоянно поднася изненади и явно ще продължи да го прави, щом арабският свят, смятан за политически застинал, пламна за по-малко от седмица. Така може да се окаже, че скандалът наистина ще завърши с "положителен за държавата резултат", както предвидиха някои участници, макар че едва ли точно това са имали предвид. Иначе казано, най-интересното предстои.


10 Февруари 2011 12:00
За информация на всички : Гражданска Инициатива "Справедливост" се реорганизира в политическа партия и ще участва в местните избори на есен. ГИС съществува от поне 4 години и е в момента организацията завела май-много съдебни дела с/у държавата и публични институции в защита на гражданските права и свободи в Р България.
10 Февруари 2011 12:05
Госпожи и господа прав е в много отношения авторът, но не е визирал основния момент: Юнаците, които от 90-та година се местят от партия в партия/около 1.5млн./ вардят и преценяват все още къде да се прехвърлят след ГЕРБ и кой ще разпределя келепира на Солунската митница.
10 Февруари 2011 12:17
Roman Majewski мили ,
От вас чакаме деен фор-умник , който да разяснява и сред нас , идейните позиции на "новата" партия . Учете се от Брайтман и други колеги . Нищо лично и "срещупартийно"...

Редактирано от - beagle на 10/2/2011 г/ 16:55:56

10 Февруари 2011 13:06
Benedicta,
защо се опитваш да приписваш поведението на твоята любима ДСБ на други партии. Не всички се казваме Иван Костов и сме безпринципни и крадливи по природа.
10 Февруари 2011 16:06
Какво общо има теорията на журналистиката с виното и в-к "Галерия"?
10 Февруари 2011 16:13
Когато Бог прати на един народ ВОДАЧИ, като Бойко Борисов и Цветан Цветанов, той задължително пръква и отбор ТАЛМУДИСТИ. Щото простият народ не разбира поради что и за что ГЛАГОЛЯТ водачите МУ. Затуй и някой от дежурните ТАЛМУДИСТИ трябва да му превеждат и обясняват: Какво е казал, как го е казал и какво да МУ се разбира и подразбира. Тъй че, слушайте Бориславов и останалите, които ще ни обясняват до изборите като как да разбираме съдбата си и НЕГОВИТЕ ДЕЯНИЯ - НА ПРАТЕНИКА БОЖИ.
10 Февруари 2011 18:42
Авторът преговори втръснали констатации с предположение, че може да се пръкне нова партия, което всички очакваме и без него. Какво поиска да ни каже в същност?
10 Февруари 2011 19:35
Колкото азисчо от китаеца
13 Февруари 2011 15:36
Тя вече се роди - Нова сила се казва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД