:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,304
Активни 95
Страници 10,840
За един ден 1,302,066
Седмицата

Радост за клетниците: стачка няма да има; ще има концесии!

Димитър Денков
Разбираемо е облекчението на правителството, синдикатите и пътниците, че стачката на работещите в БДЖ се отмени след предупредителното спиране на няколко влака. И как не: в държавата има един конфликт по-малко, заемът от Световната банка щe подкрепи реформите; жепейците щe получат ваучерите си за храна, няма да ги съкращават. Най-хубаво обаче е за пътниците и бизнеса: в скоро време влаковете ще постигнат скорост за движение отпреди 37-38 години, а най-големите гари щели да бъдат дадени на концесия. Отдъхването и взаимните поклони не отменят обаче въпроса "Ще има ли ЖП транспорт в България?". Възможните му допълнения с "докога" и "какъв" само смекчават тъжния отговор, който все повече се натрапва и разсейва мимолетното облекчение. То само отлага проблема, опиращ не толкова до железниците, колкото до цялостното икономическо и гражданско състояние на държавата. Клето е това състояние.

В конкретния случай то може да бъде онагледено с едно твърде точно описание, направено от инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НК "Железопътна инфраструктура". Настина, то се вписва в обичайните мнения, които близки до правителството медии пускат при всеки опит на някое съсловие да защитава интересите си. Без значение дали става дума за стачки и протести на учители, лекари, земеделци, учени от БАН и университетите, полицаи, военни и т.н. тия мнения се състоят вобвинения в съсловен егоизъм, изнудване на клиентите,несъобразяване с икономическата ситуация, с изискванията на ЕС, МВФ, СБ, НАТО, с международното положение и т.н. Това не е пропуснато и от инж. Ламбрев в публикуваната на 10 март във в. "Стандарт" статия под правилното заглавие "ЖП стачката е с измислени мотиви". Тъкмо тук е и споменатото още по-правилно описание. То заслужава да бъде цитирано както заради програмната му откровеност, така и заради безутешните изводи, които могат да бъдат направени за цялостната държавна политика в ерата на прехода или епохата на пазарната икономика, използваме ли ярките стилистични фигури на инж. Ламбрев за миналото при описанието на настоящето. Ето го:

"Жп мрежата в България е изградена основно през миналия век. След падането на тоталитаризма икономиката ни претърпя цялостна трансформация и днес жп транспортът е сведен до по-малко от една трета от мащабите си през тоталитарната ера.

Днес нуждите на българското население и икономика са съвсем различни от епохата на плановата икономика. Нещо повече - значително се промени дори числеността на нашето население. Въпреки че данните от последното преброяване още не са огласени, вече е ясно, че от 10 ноември 1989 г. досега населението на България е намаляло с близо 2 млн. души. През последните две десетилетия автомобилният и особено междуселищният автобусен транспорт се развиха драстично и привлякоха пътниците и голяма част от товарите. Въпреки това железопътната мрежа остава непроменена и продължава за предлага почти същите пътнически превози напук на все по-намаляващия брой пътници. Поради това всеки ден у нас се движат влакове с по-малко от седем пътници средно. И вместо да се инвестират в модернизацията на онези жп линии, които обслужат новата българска икономика и реалните нужди на населението, публични средства продължават да се харчат за линии и пътнически услуги от времето преди промяната.

Затова българският данъкоплатец напълно справедливо поставя въпроса защо същите тези средства, които ежегодно се наливат в стари, неизползвани или слабо използвани линии и услуги, не се инвестират в модернизацията и усъвършенстването на основните жп линии? Отговорът на този въпрос означава, че е необходима промяна в железопътната мрежа на България, като бъдат развити линиите, които обслужват новата българска икономика, и бъдат закрити онези, които са обслужвали плановата икономика, но вече са ненужни."Край на чудесния цитатЧудесен най-вече с това, че ако заменим "жп мрежа" с каквото си поискаме, ще получим точна картина на "новата българска икономика", където невидимата ръка на пазара сътвори обичайната видимост по гари, полета, заводи, пътища, училища, болници. Все с помощта на държавата..

Тази държава отдавна е занемарила същностните въпроси, които вече тридесетина години приплъзва по временни решения според извънвремеви стратегии. Зад тях лъщят откровени частни интереси, съсипващи в името на реформи, модернизация, преструктуриране, приватизация, концесии и прочее пароли на т. нар. преход индустрията, селското стопанство, транспорта, армията, полицията, образованието, здравеопазването, накъсо - държавата. При това с участието както на самата държава, така и на всички нас, съгласяващи се с тия решения в примиренческия стил "да си траем, че ще стане и по-зле".Това също е разбираемо - почти като условен рефлексЗащото всички приказки, че след "реформите" ще има подобрение, увисват пред установими с просто око свидетелства за влошаване на нещата. Сред тях най-лошото е отказът на държавата от предотвратяване на собственото й разграждане. Нещо повече, за да не бъде упрекната в "тоталитарност", тя дори сътрудничи за това, като се оттегля от най-баналните си функции за самозапазването си извън София-широк център.

За тая държава например е немислимо това, което стана тази седмица - пак с железници и пак с български граждани, с петима "клетници" (miserables според http://www.sudouest.fr/2011/03/08/prison-pour-vol-de-metal-336204-2780.php). Така ги нарекъл служебният защитник тоя понеделник, искайки да трогне съда в Бордо с тъй прозрачната алюзия с героите на Юго.

Съдът обаче ги осъдил на четири месеца затвор заради "несъмнено най-зрелищната кражба на метал", стълб от изоставена жп линия. Кражбата станала миналия четвъртък. В тая история няма нищо чудно: за три работни дни френската почти тоталитарна държава заловила крадците, провела разследване, обвинила и осъдила нашите хора, при това без право да пребивават във Франция след излежаване на присъдата. Нищо чудно няма да има и във възможното й продължение. Живот и здраве, като се приберат у нас, нашата демократична държава току-виж им дала на концесия тъй ненужните жп линии. Все пак едно от предимствата при концесии у нас е наличието на опит, придобит в развити икономики и международни организации - без значение дали е при кражби по жп линии или в управителни съвети на банки.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Засега протестът на жп работниците приключи с едночасова предупредителна стачка и дълги преговори. На снимката - протестиращи държат листи с името на компания, която от няколко години заявява интерес към концесиониране на закритите линии на БДЖ.
29
5703
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
11 Март 2011 19:42
11 Март 2011 19:59
Дискавъри "Сайънс", влакове във височинни тунели, на въздушни и магнитни възглавници и т.н. Градски железници с макс. скорост 210 км.ч. - не е фантастика а ежедневие. В държава от ЕС, която има претенциите да издига туризма до национален приоритет да пътуваш от София до Варна с БДЖ - 8-10часа 600 км. ......Е не е ли екзотика. Или ги затривайте, или ги продайте, но поне на когото трябва. И да свършва мъката.
За автора
11 Март 2011 20:29
В тази връзка гледайте, ако можете, документалния филм "Изгубени в затворената линия" на Константин Занков.
11 Март 2011 21:07
Песимизъм завладява революционните маси!
Вождът на революцията доц. с-на Омеров не дава флашки
за разфлашване на ентусязъма.
Като гледам снимката на r.pet.vodki.com.ru И на Кире Калотинувич -
хич не са за вождове на Великата АнтиБоковска Революция(ВОБР).
По са за маса душиците.
Ултралевото крило "Red Thong" - Сергей Дмитриевич и Азер Меликов нема как да поведe масите преди летото,
че ще им изстине това под гърба.
Остава само ГОЧПАМАКОЧА и тъга...
11 Март 2011 21:19
Дано барем на погребението на БДЖ се усетят да викнат и попове да го опеят..
БДЖ е един от символите за възхода на България, както и (loosing)БГА и по значение се нареждат веднага след Априлското въстание и 3ти март. Дори да предположим, че в БГ не е останал нито 1 жп пътник, това е историческа търговска марка, която би могла да съществува като музей и туристическа атракция, подобно на действащия музей Етъра с уникалните си дървени и тук там метални машинарии от 19 век. Но безспорно е , че и в този момент от „напредналия” 21 век за малка държавица като нас БДЖ е най-удобния превоз за пътници и товари. Естествено, ако БДЖто съществуваше, а не вегетираше като сега и най-важното ако не се източваше 20 г. за партийни, президентски и фирмени нужди и с нелоялна автобусна конкуренция. Най-тежкия удар за БДЖ обаче съвпада с най-тежкия удар срещу държавата, а именно унищожаването на селското стопанство и индустрията, които осигуряваха над 80% от доходите му.
11 Март 2011 21:30
Не знам дали е възможно да се закрие БДЖ. Мисля, че международните споразумения не го допускат. Но е факт, че поддържането им е нерентабилно.
Спомням си как ОЦК - Кърджали строяваха по 20 TIR-а на експедиция, защото превоза с влак им излизаше 20% по-скъпо.
11 Март 2011 22:35

Всичкото ненужно търтей - на село с мотиката....
12 Март 2011 00:24
Или ги затривайте, или ги продайте, но поне на когото трябва.


В тази територия всичко се (про)дава на когото трябва. Затова и се случва точно каквото трябва.
12 Март 2011 00:52Проскубания, остави поне една мръвка от доцента за Цв.А наистина, май ще стане като с Нефтохима-има едни комисионни и тряба да се вземат!
12 Март 2011 01:08

Защото бяха докарали Нефтохим до положението да е единствената рафинерия в света , която работи на загуба.За да могат да я продадат-Църния.Ама тогаз нямаше вопли!
12 Март 2011 01:56
Денков, няма никаква връзка между стачката в БДЖ и нашите мангали в Бордо. Ако народа в България стачкуваше поне наполовината на французите, сега щяхме да сме на друго дередже. Ама ние не стачкуваме... Как беше, преклонена глава сабя не я сече.
12 Март 2011 07:48
До по-горния писач: Денков, както винаги е прав, защото той, освен че е разумен и трезвомислещ човек, е и от жепейско потекло! . Преди няколко години БДЖ беше изкуствено разделено на БДЖ и НКЖИ с гръмки заклинания за ефективност. Какво произлезе от това? Както винаги - нищо! Или по-точно нищо хубаво. Огромна роля за съсипването на жп транспорта има забравеният от някои мошеник-министър Краус от костовата епоха. Той направи всичко, за да прехвърли товарите от ж.п. транспорта към протежирания от него автомобилен транспорт и така да направи релсите да ръждясват. Действително, едно от нещата, с което новата българска държава основателно може да се гордее, то е бързото развитие именно на този вид транспорт след освобождението. Но днешните демокретенократи от типа на съсипалия цялата ни промишленост и селско стопанство бракоразводен адвокат и политическо недоразумение Филип Димитров, направиха необходимото България да се върне и то необратимо десетилетия назад. Сегашноте управници не падат по-долу. Всичките им некадърни действия и рИформи водят до обратни на прокламираните и предвиждани от тях резултати. Само малко да се разровят нещата и веднага излизат наяве користните причини за разрухата. И никакви заеми от СБ няма да ни помогнат, докато не поставим на нужните места компетентни, можещи и искрено искащи възхода на Родината хора. А такива има!
12 Март 2011 09:25
пътуваш от София до Варна с БДЖ - 8-10часа 600 км.
Венциславе,
Ти География учил ли си, или си бягал от час ?!?
Нито растоянието, нито времето за патуване са верни.
А иначе из поглеждам Дискавари, ма там български екзотични влакове не сам видял. Баш "екзотиката" в нашиге влакове е в кенефа, отоплението, хигиената и естествено в пътниците.
А иначе, в основното Автора е прав
12 Март 2011 09:27
автора
Нацията ни умишлено и злонамерено се унищожава, за целта се ликвидира и държавата ни, душманите ни моше-ниците вече в много отношения преуспяха. Беше ясно още когато Карлович и вагинщайните се нахвърлиха върху Държавна сигурност. Без ликвидирането й още в началото на разрушителните процеси не беше възможна криминалната революция, нямаше да преуспеят в разрушителните си усилия.
Чрез непрестанни и всестранни усилия на външните подривни центрове, пуснати да работят вътре в страната, на политолигархията и подчинените й медии около 800 хиляди българи от най-горния етаж на нацията са фактически репресирани и поставени в "партер", а около 800 хиляди цигани са първостепенен обект за обгрижване.
По-късно обект за прогонване от горните етажи на обществото станаха и другите офицери в армията, другите ченгета в МВР, мениджърският инженерен и икономически елит, кадърните и отговорните в държавната администрация, научният елит. Сега довършват медицинското съсловие и каквото им посочат в остатъците от български бизнес.
Няма нужда от никакви други усилия за унищожаването на една държава и оскотяването на една нация от това, да бъде неглижиран и лустриран нейният истински национален елит и заместен с калинки, цецки, фидоски, натки, сергейчовци, пиздеровци, дянковци, румпетковци, татянки и прочие червено-синьо-царистко-гербаджи йска безродна и антинародна сган. Тази измет може само да руши, на нея й пречи наследството от оня режим, през който се градеше въпреки всички комсоц простотии, през който период народът гонеше 9 милиона, а сега гони 7.
Но пак продължава същото мецане и попържане на ченгета, комунисти, въобще на всички предишни, освен некадърниците, неприетите в БКП или Първи факултет на ВСШ, изкаралите двуседмична специализация в някой център на ЦРУ в Будапеща, Неапол, Мюнхен или Лондон, на завършилите и поработилите нещо на Запад, на всички, които си плюят на суратите и се изцепят срещу истинския елит на България и срещу българското бъдеще на "тази " страна.
12 Март 2011 09:49
Няма нищо по- хубаво от това да си отстояваш правата, но като гледам вчерашните събития по- скоро синдикатите вадят нож на умряло куче.Защо?
Къде са парите за реформиране на цялата структура- няма ги.За да дойдат има условия които трябва да изпълним.Не е възможно 10 пъти да са намалели товарите, а ние със същите хора да вървим напред.Ние сме царе да искаме, а откъде ще дойде- никой не казва даже и великия синдикалист П.Бунев.Така, че е наложително от 30000 човека за станат 15000 за да мажем да тръгнем напред, да се инвестира.Да сега какво е: долу- горе закърпваш заплати, забавиш нещо за следващи месеци, малко откраднеш, отчетеш се където трябва и това е парата свършва.Махат се всички излишни структури, остават само тия които се занимават пряко с дейността БДЖ, никакви несвойствени неща- охрана има кой да я носи, има си фирми с това си вадят хляба, ний пак на хората ще търсим работа, а не обратно.Остава една шапка, няма 29 дирекции, секретарки и любовници...ще се реже живо месо за да се стъпи на крак.Добре е синдикатите да участват в преговори, но чак да имат решаваща дума ми се струва, че идва партийния секретар, разбирате за какво говоря.
Най- важното- съзнанието на жепееца тотално трябва да се промени, той трябва да започне да мисли, че тук си вади хляба, храни семейството си, че хората около него, имуществото не са му безразлични, а са едно и работят за една кауза- възвръщане доверието на БДЖ във всички дейности на обществено- иканамическия живот в държавата.Друг път няма, другия е сегашния- затриване.
12 Март 2011 10:29
За миг си помислих, че тези на снимката по-горе са нашите клетници във Франция. Защо ли?
12 Март 2011 10:44
“… ако заменим "жп мрежа" с каквото си поискаме, ще получим точна картина на "новата българска икономика", където невидимата ръка на пазара сътвори обичайната видимост по гари, полета, заводи, пътища, училища, болници. Все с помощта на държавата …”


Железниците са кръвоносната система на държавата, уважаеми авторе. Не можем да ги „заменим” с нищо. Да си видял някое живо същество с присадена отвън кръвоносна система? Няма, нали? Е, така е и с железниците. Умните хора в умните държави много добре знаят това. Затова в една Германия, например, железниците не са непременно печелившо предприятие. Спомням си заглавия от немски вестници, където се говореше за многомилиардни загуби. Но никое живо същество, което има поне капка мозък в главата си, дори не си и помисля да съкращава части от кръвоносната си система. Ето защо, на всички проблеми в разумните държави се намира разумно решение и в Германия, разбира се, десетки и десетки милиони хора продължават да ходят ежедневно с влак на работа.


Не е така в България – дума да не става за това. Но, защо? Защото при нас през последните 20 години, тоест – по времето на реформите – няма „разумни хора, които да намират разумни решения”. Няма. Независимо от партийната окраска, която им служи само за прикритие, държавата ни се управлява от недоучени малоумници, които преди това не са управлявали и една будка за вестници и които са зорлем чучунати във власта от задкулисните ръце и интереси на външните сили. Те са онези, които имат някакъв интерес и мотивация и като следствие на този техен външен интерес и мотивация се опитват да ръководят българския преход. Не сме ние. Ние сме само живещите в държавата и потърпевшите от глупостите им. Ние сме зрителите.


Освен кръвоносната, разбира се, живите същества имат и много други жизненоважни системи и с тях положението е същото. Тук авторът е напълно прав – замяната на името им при едно сравнение е напълно допустима защото и при тях положението е същото – бавна и постепенна смърт. Това е положението, драги зрители. Така, че - в един момент, но ... не на екрана, а истински – ние ще видим смъртта си. Защото такава е, както добре виждаме, 20 годишната неумолима тенденция. Това става при безучастното воайорство – ние ще видим себе си в ролята на умиращия. Приятно гледане.


И нека да припомня, все пак, защото и това е отдавна забравено, а то има голямо значение – откъде сме тръгнали, за да стигнем до там. Сумарно през последното десетилетие преди фаталните 20 години на прехода, драги зрители, 9 милионната българска държава е имала износ равен на общо събрания износ на нашите две съседни държави – 10 милионна Гърция и 57 милионна Турция. Да не говорим изобщо за социалната сигурност и повсеместната трудова заетост, които тогава бяха просто една природна даденост на цялата българска държавна география. В класацията на ООН България тогава беше на 33-то място в групата на най-развитите държави. Днес отдавна сме излезли от тази група и сме на 160 и някое. Днес дори гърците, колкото и да се зле, ни слагат отвсякъде в джоба си. Така, че – има голяма динамика в картинката, драги зрители. Ето защо, още веднъж ви пожелавам – приятно гледане.Редактирано от - ламбен на 12/3/2011 г/ 12:24:59

12 Март 2011 11:39
ламбене,
Посочил си проблема, посочил си и решението. Проблемът е, че помним. Решението е да забравим. Да заспим и да не се събудим. Да не пречим с това, че знаем какво е било, а също и кой и как го съсипа.
12 Март 2011 11:54
Железниците са кръвоносната система на държавата, уважаеми авторе.

Това не ли беше казано за транспорта и инфраструктурата ?
Щото в някои райони на държавата ни от памтивека няма железници, пък сме живи още там.
Евтиния жп транспорт умря заедно с парната тяга.


Редактирано от - dude3075 на 12/3/2011 г/ 11:58:12

12 Март 2011 12:30
Говориш глупости за транспорта и железниците. И освен това, кой ти каза, че сте живи там, дето сте нямали били "от памтивека" железници? Мъртви сте. Съвсем скоро ще го разберете и на практика. Такава е "неумолимата историческа" 20 годишна българска тенденция.
12 Март 2011 13:21
Статията -
А жп транспорта сам се убива - ампутирайки малките линии, стеснявайки полосата си само в няколко посоки.
Ще тръгна аз за моя край от София с влак през Червен бряг и после търсейки случаен превоз, докато има пряка автобусна линия...
------------------------------- -
Блогът на Генек

12 Март 2011 13:24
Не бързай dude, да отписваш парната тяга. При световната криза за природни ресурси си имаме и вода и въглища, а много по-големи от нас си нямат. Казано е "Господ дава, ама в кошара не вкарва".
12 Март 2011 14:48
При световната криза за природни ресурси си имаме

... и вода и земя - що да не си правиме кал ?
А на патоса на Крушков мога да му кажа, че этой ден, этой час не повернутся -вагони с индийска, алжирска руда от Бургас за Кремиковци, а домати, консерви и цигари с вагони към Съветския съюз...Редактирано от - dude3075 на 12/3/2011 г/ 18:11:09

12 Март 2011 18:06
Ех, къде е сега Дядо Йоцо да я вземе на концесия пустата железница и да я възроди!
Дядо Йоцо - президент!

Министъра каруцар в оставка!
12 Март 2011 19:23
Ех, хубаво си ни беше БДЖ-то, печелившо и перспективно, щом чак сега, след 20 и кусур години успяха да го съсипят и подготвят за крадване. Откога му точат зъби, хеле, случи се. И моментът подходящ - автотранспортът, който все пак, колкото и да му беше трудно, но успя да разклати ЖП, сега, при тая петролна криза, я закъса. И ето как отново ще стане крайно необходим железопътният транспорт, но само след като вече не е български.
България отдавна е превърната в една банка за кръв, изтичаща в гърлото на МВФ.
12 Март 2011 22:19
Трябва да помогнем на Пералнята . Напук на Кризата , булгаристанеца има свободни пари , които трябва простичко казано , да препере чрез концесийка или нещо подобно . Това е Капуталистическата Държава . Като помогне и на ограбените , тя ще се покаже и като социална . Това е Позорището , дето се разиграва ...


Редактирано от - beagle на 12/3/2011 г/ 22:23:25

13 Март 2011 11:36
, единственото, което си заслужава днес в сега да се прочете(локомотивът ни е набрал скорост по нанадолнището:къде ще се прекатури, има време да гледаме.вагоните му останаха на сточна гара:има с какво да ги напълним)
13 Март 2011 14:35
hamalin
викаш и Раймонда Диен не може да го спре този локомотив...
13 Март 2011 18:25
Що рИвете бе. Нали искахте КАПИТАЛИЗЪМ и ДЕМОКРАЦИЯ Само как хубаво пеехте "Развод ми дай, развод ми дай, но въздуха ми остави". Сега остана само въздухът и наш Боко го надува за последно да е под налягане.
Ленин беше казал "Комунизмът е съветска влас + електрификация" и по времето на соца се пуснаха много ТЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ и АЕЦ, електрифицираха се и се удвоиха железопътните линии у нас, по Дунава плуваха "Ракети", в Черно море "Комети". Съде дойдоха дермократите и започна разфасоването на икономиката - що линии съкратиха, "Ракетите" и "Кометите" изчезнаха. Сега от Видин до Русе трябва да пътуваш 2 дни с камили. 4-рите малки АЕЦ-и ги спряха от голямото натягане пред Запада - сега пък наша Кунка иска да става Президент. А бе кой колкото повече бели направи на нашата Родина, толкова на по-високо иска да се качва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД